Featured
CEC Bank își face încălzirea pentru a intra pe piața RCA

Premierul Nicolae Ciucă a promis solemn, la discuțiile cu transportatorilor, că, până în 15 mai, CEC Bank va emite polițe RCA. Totodată, acesta a decis să promoveze proiectul de hotărâre de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA, în ultima formă pusă în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor. Polițele RCA de stat sunt singura soluție pentru rezolvarea problemelor din piața asigurărilor, consideră transportatorii.
Hotărârea de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA a fost amânată doar pentru discuții cu transportatorii, însă aceasta va fi aprobată cel târziu săptâmâna viitoare, ne spun reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR). Aceștia au precizat că premierul Nicolae Ciucă a promis că, din 15 mai, CEC Bank va emite polițe RCA.
”Dacă CEC Bank iese cu polițele RCA în cele șase luni de plafonare, totul se va rezolva. Asta este soluția, alta nu există. Compania de stat va avea un profit rezonabil, nu va trebui să plătească consiliul de administrație cu zeci de mii de euro pe lună, nu va trebui să plătească sedii de lux. CEC-ul are deja sedii în toată țara și nu vor fi cheltuielile pe care le fac acești asigurători”, ne-a declarat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR. Acesta a arătat că transportatorii nu au avut obiecții la proiectul de hotărâre a Guvernului care plafona tarifele RCA la nivelul lunii februarie 2023 și că au cerut premierului doar ca BAAR să aplice principiul de bonus malus.
”I-am explicat domnului prim-ministru Nicolae Ciucă faptul că noi am suportat lăcomia asigurătorilor, pentru că service-urile au cumpărat piesele, au reparat mașinile, au plătit impozitul pe profit și ele au plătit avocații să le reprezinte în instanță și acum nu își mai recuperează banii. Prezent la discuții, Cristian Roșu, vicepreședintele ASF, care i-a lăsat pe cei de la Euroins să plece cu peste 300 de milioane de euro din banii păgubiților, a susținut că el și cu echipa lui au făcut curățenie la Euroins, dar până și premierul i-a spus că nu a făcut nimic”, ne-a precizat președintele COTAR, Vasile Ștefănescu.
Monitorizarea șoferilor
Consiliul Concurenței a publicat o informare privind evoluțiile recente înregistrate pe piața serviciilor de asigurare de răspundere civilă auto (RCA), precum și măsurile luate pentru buna funcționare a acestui sector. Printre acestea se numără și utilizarea unor tehnologii de tip telematics, care ar permite responsabilizarea șoferilor și ajustarea primei și în funcție de comportamentul în trafic, o recomandare preluată în legislație, care însă nu este utilizată la scară largă. Tehnologia transmite la distanță informații privind comportamentul șoferilor, estimându-se de câte ori pun frână inutil, cât de atenți sunt la volan și cum stau cu reacțiile și cu emoțiile. Totodată, recomandările Consiliului Concurenței, care nu au fost cuprinse în legislație, au fost prezentarea vehiculului la emiterea poliței RCA, inspecția de risc atenuând anumite fraude, și suportarea de către asigurați a comisioanelor brokerilor, pentru a împiedica tendința brokerilor de a îndruma clienții către anumite societăți.
Mai multă concurență
După falimentul City Insurance, Consiliul Concurenței a constatat că piața a permis mai multă concurență, dat fiind că a fost redistribuită cota de piață a companiei falimentare. ”Una dintre principalele pagube pe care falimentul City Insurance le-a produs este de natură psihologică și anume legată de ancorarea percepției asiguraților spre un nivel de tarif al primelor RCA nesustenabil de scăzut, după cum, de altfel, realitatea ne-a demonstrat”, a arătat Consiliul Concurenței, în analiza pieței asigurărilor făcută în 2022.
Exclusiv
Putem discuta despre managementul defectuos în ceea ce privește planificarea polițiștilor în serviciu și de tronsoane de drumuri naționale neacoperite

(Cristina T.).
Featured
Băncile se pot apuca de imobiliare. CCR a decis că Legea privind darea în plată a caselor este constituțională

Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiate excepțiile de neconstituționalitate ridicate de băncile străine în privința Legii privind darea în plată. Avocații băncilor au considerat că returnarea imobilelor luate prin credit ipotecar și stingerea datoriilor afectează interesele financiare ale instituțiilor, invocând faptul că debitorii și-au asumat riscurile la semnarea contractelor.
Curtea Constituțională a pus capăt, definitiv, încercărilor repetate ale băncilor de a anula efectele Legii privind darea în plată, care permitea debitorilor să returneze casele cumpărate prin credite instituțiilor financiare, în condițiile în care fluctuația cursului valutar creștea cu peste 52,6% față de cursul de la data încheierii contractului sau obligația de plată lunară a creditului creștea cu peste 50%.
Legea a fost una salvatoare pentru zecile de mii de contracte de credite ipotecare, afectate de o creștere enormă a ratei lunare, din cauza majorării dobânzilor. Consecința gravă era că, pe lângă faptul că cedau băncilor imobilele cumpărate, debitorii erau obligați să achite în continuare rate, din cauza scăderii prețurilor pe piața imobiliară. Instituțiile financiare care au ridicat excepții de neconstituționalitate au fost Societatea Credit Europe Bank România, Societatea First Bank, Societatea Credit Europe Bank România, Societatea Raiffeisen Bank, Societatea Banca Românească, Societatea Credit Europe Bank NV din Amsterdam, Societatea Credit Europe Bank NV din Amsterdam și Societatea Credit Europe Ipotecar IFN.
Reprezentanții legali ai acestora au invocat faptul că Legea nr. 52/2020 aduce o gravă atingere dreptului la libertate economică și libertății comerțului, întrucât intervine în raporturile juridice încheiate între profesionist și consumator, afectând în mod direct contraprestația la care creditorul este îndreptățit prin încheierea contractelor de credit. Modificarea condițiilor economice pe parcursul executării unui contract de credit, condiții care nu sunt sub influența creditorului, nu justifică modificarea obligației esențiale a debitorului, prin lipsirea creditorului de posibilitatea recuperării creanței în integralitatea sa, au arătat aceștia.
Atacuri furibunde
Băncile au susținut că Legea nr. 52/2020 modifică raporturi juridice contractuale, intervenind exclusiv în favoarea uneia dintre părțile contractului, prin prejudicierea patrimoniului celeilalte părți contractante, instituind o discriminare inacceptabilă între subiecții de drept privat. Totodată, legea ar încălca libertatea economică și dreptul de proprietate, prin instituirea unei obligații în sarcina creditorilor de a se conforma dreptului debitorilor exercitat în baza legii în mod unilateral și neîngrădit de a schimba prețul unui contract deja executat sau în curs de executare.
”Libertatea contractuală a părților nu presupune doar libertatea părților de a-și asuma obligații și de a dobândi drepturi într-un mecanism contractual agreat de acestea, ci și libertatea de a-și asuma riscuri ale contractului care pot fi deopotrivă juridice și economice. Odată cu asumarea riscului prin contracte cu putere de lege se naște și obligația părților contractante de a respecta riscurile asumate, iar modificarea/reașezarea riscurilor asumate prin contract sau chiar modificarea prețului agreat de părți nu poate avea loc printr-o ingerință a legiuitorului în economia contractului”, se precizează în critica de neconstituționalitate.
Și-au asumat riscurile
Legea criticată prevede că fluctuația cursului valutar cu peste 52,6% față de cursul de la data încheierii contractului sau creșterea cu peste 50% a obligației de plată lunară a creditului, urmare a majorării ratei de dobândă variabilă, menținute pe o durată de cel puțin 6 luni, pot constitui motive pentru darea în plată a bunului achiziționat. Reprezentanți băncilor susțin însă că, atunci când a constituit garanția asupra imobilului, creditorul și-a asumat riscul executării silite în caz de neplată, iar atunci când debitorul și-a asumat riscul evenimentului așa-zis imprevizibil, impreviziunea nu își mai găsește aplicare.
Mai ales că că debitorii au contractat credite pentru o perioadă îndelungată, respectiv 20-30 de ani, iar analiza impreviziunii nu se poate raporta doar la ultimele 6 luni anterioare transmiterii notificării de dare în plată. Fiind o perioadă foarte scurtă, nu se poate concluziona că această creștere a ratelor raportat la dobânda variabilă este una ireversibilă.
Scop legitim
Curtea Constituțională a apreciat că atât timp cât la evaluarea gradului de îndatorare a persoanei trebuia să se țină seama de această fluctuație a cursului valutar, însemna că, în sine, ea era de natură să perturbe relația dintre consumator și profesionist, pentru că plasa o sarcină excesivă în privința celui dintâi, iar capacitatea sa de rambursare a creditului era afectată. Cu alte cuvinte, se trece în registrul riscului supraadăugat.
”Scopul legitim urmărit se circumscrie conceptului de protecție a consumatorului prin înlăturarea pericolului ruinei sale contractuale iminente. În continuare, Curtea a reținut că măsura criticată configurează un just raport de proporționalitate între interesele generale și cele particulare, în sensul că pune în balanță, pe de o parte, protecția imediată și nemijlocită a consumatorilor, așadar a unei largi sfere de persoane care, deși situate într-un raport de egalitate juridică, formală cu profesioniștii, totuși, sub aspectul puterii lor economice, apreciate în mod individual, se află într-o evidentă relație de inferioritate, și, pe de altă parte, interesul profesioniștilor de a-și vedea executate sumele de bani rezultate din contractele de credit”, se arată în Decizia Curții Constituționale.
Anchete
Va dati seama cat de mare este disperarea?/”Intregul dosar al DNA este vulnerabilizat din cauza ca procurorul de caz George Adrian Matei este anti-vaccinist”

Asa ceva este ireal! Am auzit cea mai tare aparare venita din zona #rezist in cazul afacerii cu vaccinuri anti-Covid, cu prejudiciu de peste 1 miliard de euro adus statului, caz in care DNA ii acuza de fapte de abuz in serviciu pe fostul premier Florin Citu si ministrii USR ai Sanatatii, Vlad Voiculescu si Ioana Mihaila, dezvaluie Lumea Justitiei. Fiti atenti: cica intregul dosar al DNA este vulnerabilizat din cauza ca procurorul de caz George Adrian Matei (foto) este anti-vaccinist. Nu este o gluma, este cat se poate de serios: aceasta idee se vantura prin zonele #rezist si este prezentata drept argument pentru combaterea anchetei DNA. Doamne fereste! Va dati seama cat de mare este disperarea? (Irinel I.).
-
Administratieacum 5 zile
România deţine cea mai modernă versiune de PATRIOT existentă acum în lume
-
Exclusivacum 5 zile
Gruparea de crima organizata locala acoperita de mafia din IPJ Prahova si de la varful MAI a fost devoalata pana si de avocati, in instanta
-
Featuredacum 5 zile
In urma SEDINȚEI de la A.N.P. ii raspundem, public/oficial, comisarului șef de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN
-
Exclusivacum 5 zile
Care este asemănarea dintre un penitenciar și Academia de Poliție „A. I. Cuza”?/Umilințe, nerespectarea stimei de sine, înjosire și căprărie pana si pentru studentele din Academie
-
Featuredacum 5 zile
Generalul cu patru stele(r) Silviu Predoiu, fost șef al spionajului românesc, și-a anunțat decizia de a candida anul viitor la președinția României din partea formațiunii politice pe care a înființat-o, Partidul Liga Acțiunii Naționale
-
Featuredacum 2 zile
Testarea politistilor care ieseau din serviciu si care intrau in serviciu pentru depistarea consumului de alcool si substante stupefiante
-
Exclusivacum 2 zile
Consiliul de administrație și Senatul Academiei de Poliție “A. I. Cuza” au luat decizia: Academia de Poliție “A. I. Cuza” a fost închisă până la finalul anului
-
Ancheteacum 21 de ore
Va dati seama cat de mare este disperarea?/”Intregul dosar al DNA este vulnerabilizat din cauza ca procurorul de caz George Adrian Matei este anti-vaccinist”