Connect with us

Administratie

Arhivele Militare Naționale Române, împreună cu Depozitul Central de Arhivă de la Pitești au intrat într-o nouă cursă contra cronometru

Publicat

pe

Decretul 118 stipulează acordarea unor drepturi bănești persoanelor persecutate politic de dictatura instaurată începând cu 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri. Atunci când a apărut Legea 130/2020, ne-am trezit că avem obligații despre care nimeni nu ne-a prevenit înainte, spune colonelul Liviu Corciu, directorul Arhivelor Militare Naționale Române.

Au fost două mari momente care au generat câteva sute de mii de prizonieri de război: momentul Stalingrad și momentul 23 august 1944. Acești prizonieri aveau sau au avut, ulterior, copii, deci aceștia sunt actualii beneficiari, precizează colonelul Corciu.

Anul 2021 a însemnat, pentru instituțiile direct implicate, începerea unei curse contra cronometru, cu muncă la foc continuu și presiune pe măsură.

Am demarat activitatea la începutul lui 2021, când au început să vină din ce în ce mai multe cereri. Vârful atins a fost în lunile iulie-august, când au intrat în jur de 8.500 de cereri într-o lună. În acest ritm, stocul de cereri pe care noi îl aveam a crescut exponențial, spune colonelul Marian Olteanu, comandantul Depozitului Central de Arhivă.

Astfel, s-au luat o serie de măsuri privind reducerea și chiar sistarea unor activități specifice de prelucrare arhivistică, dar și crearea unui stat-anexă. În acest moment, la Pitești, sunt 115 persoane desemnate să lucreze pentru structura de rezolvare petiții.

În ianuarie 2021, înregistram o mie de cereri și solicitam sprijin din partea eșalonului superior, pentru că era nevoie de suplimentarea personalului. În șase luni, s-au înregistrat de opt ori mai multe. Dura în jur de zece zile doar să fie înregistrate de colegii mei. Veneau saci întregi de cereri prin poștă, fiecare solicitare fiind înregistrată, sortată și dată ulterior în lucru, subliniază colonelul Corciu.

Acesta estimează că interesul oamenilor va continua, iar în următorii cinci ani aceasta va fi principala activitate a instituției, până se va ajunge la un platou.

Acum lucrăm cererile venite în septembrie 2021, iar eu estimez că nu vom termina cererile din 2021 în cursul acestui an, ceea ce va amplifica frustrarea petenților.

În acest moment, stocul de cereri a ajuns la peste 50.000 și, în continuare, sunt înregistrate lunar alte trei mii. Acest stoc se va menține sau chiar va crește, în funcție de numărul de urmași, de momentul când au aflat de lege și de cât de detaliate sunt solicitările acestora.

Informațiile pe care petenții le trimit sunt, de cele mai multe ori, foarte puține, iar noi suntem nevoiți să revenim către ei cu solicitări suplimentare, fapt ce întârzie foarte mult termenul de răspuns. Nu toți reacționează pozitiv la acest tip de solicitări, însă noi trebuie să ne asigurăm că identificăm corect persoana în cauză, subliniază colonelul Corciu.

Alice Leanca și Alin Coteanu fac parte din personalul angrenat în activitatea de soluționare petiții, la Depozitul Central de Arhivă de la Pitești. De la ei aflu, în detaliu, ce implică munca propriu-zisă de soluționare a unei cereri, după ce aceasta este înregistrată, proces care poate dura de la câteva zile, până la câteva săptămâni, în funcție de cât de mult este îngreunat procesul de lipsa informațiilor.

Din momentul în care o petiție este luată în evidență, este citită, triată, se stabilește dacă face obiectul cererii și este apoi dată în lucru. Urmează documentarea pe teren și, în funcție de situația identificată, se întocmește răspunsul. Rezolvarea unei cereri înseamnă accesarea până la cinci-șapte surse documentare.

Petițiile sunt primite prin e-mail, scrisori sau sunt lăsate la punctul de control al unității. Eu le primesc de la Biroul evidență și le distribui, în ordine cronologică, oamenilor din subordinea mea, povestește Alice Leanca.

De multe ori, petenții nu știu exact ce vor sau nu formulează foarte clar. Vor „situația militară a lui tăticu, pentru legea nouă”, sau „pentru pensia de urmaș”. Dar, de multe ori, nici nu menționează numele lui. Ne ajută, în identificare, orice documente pe care ni le trimit, cum ar fi copie după livretul vechi sau după certificatul de naștere.

După ce a fost găsită dovada căderii în prizonierat, trebuie căutată și întoarcerea din prizonierat. Ulterior, se întocmește, se tehnoredactează și se expediază răspunsul și, abia în momentul în care certificatul a ajuns la petent, acesta poate să-și depună dosarul complet la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială, pe raza căreia are domiciliul.

O zi pe care ți-o petreci în arhivă, pe teren, și găsești datele exacte este o zi extrem de satisfăcătoare pentru noi. Vorbim de multă muncă în echipă, sunt informații pe care le descoperi căutând altceva și care îi pot folosi unui coleg, explică Alice Leanca.

Alin Coteanu lucrează ca personal civil, angajat pe ștat anexă în urmă cu un an. Activitatea mea implică multă muncă de teren. Aici lucrăm cu materiale foarte vechi, vorbim de toată arhiva predată de unitățile militare după cel de-Al Doilea Război Mondial. Apoi, urmărim, conform legii 130/2020, situația militară începând cu 22 iulie 1941 până la 23 august 1944. Astfel, trebuie să identificăm două direcții: dispariția persoanei sau întoarcerea din captivitate, din URSS.

Situațiile în timpul documentării arhivistice pot fi din cele mai diverse. De multe ori, apar nume comune, din acest motiv verificarea se realizează din mai multe surse. Alteori, se găsesc date despre dispariția persoanei, dar nu și despre înapoiere sau țara de unde s-a întors. Caligrafia vremii pune probleme. Noi suntem păstrători de arhivă, nu avem voie să interpretăm datele pe care le găsim, adaugă Alin Coteanu.

Absolvent de studii universitare și postuniversitare în Istorie, Alin Coteanu se consideră norocos că poate lucra într-un domeniu care l-a pasionat întotdeauna.

Zilele petrecute în arhivă sunt cele în care zboară timpul cât ai clipi, pentru că sunt captivat mereu de ceea ce găsesc acolo. Atunci când reușim să soluționăm o cerere, apare acel sentiment că l-am putut ajuta pe copilul acelui om care s-a chinuit pentru țară. Eu sunt motivat de faptul că pot să contribui față de jertfa făcută de înaintașii noștri.

Din păcate, determinarea, pasiunea și munca în ritm continuu pe care oamenii din aceste instituții o depun din ianuarie 2021 pare să nu aibă ecou. Ritmul îngreunat în care fiecare petiție își găsește rezolvarea atrage după sine permanente frustrări în rândul beneficiarilor.

În ciuda tuturor criticilor și a nemulțumirilor care răzbat din comunicările telefonice, din partea beneficiarilor, noi aici chiar facem eforturi deosebite, subliniază colonelul Liviu Corciu. Oamenii aud la biserică, pe stradă, prin vecini, că se dă o pensie urmașilor veteranilor de război, fără să știe exact situația și ce stipulează legea. Ne încărcăm cu foarte multe cereri care se dovedesc a fi nefondate, în urma cercetărilor.

Oana Otu este șefa Biroului relații cu publicul și rezolvare petiții, din cadrul Arhivelor Naționale Militare Române. Biroul pe care îl conduc coordonează, la nivelul întregului sistem arhivistic militar, relația cu cetățenii privind rezolvarea petițiilor, sesizărilor și cererilor, în general. Ne relaționăm atât cu Depozitul Central de Arhivă, care este unitatea noastră subordonată, cât și cu celelalte depozite de arhivă ale celorlalte categorii de forțe, plus cu toate centrele militare, zonale, județene sau de sector.

Mai exact, acest birou are responsabilitatea de a răspunde, în scris, tuturor reclamațiilor care sunt înregistrate în această perioadă, demonstrând realitatea prin documente. Istoria orală, pe care oamenii și-o amintesc, este uneori neconformă cu cea oficială. E nevoie de multă experiență în lucrul cu arhiva pentru a-ți da seama unde trebuie să cauți, e nevoie și de cunoștințe de istorie și, înainte de toate, trebuie să-ți placă ceea ce faci, să trăiești acel sentiment de satisfacție atunci când găsești ceea ce cauți în documentele din arhivă.

Oana Otu este de părere că, în general, toate aceste legi cu caracter reparatoriu sunt destul de sensibile, fiind vorba de beneficii financiare. Bănuiam că va fi un proces greu și îndelungat. Din păcate însă, nu mai ajungem să ne facem meseria de arhivist, ci doar să valorificăm arhiva din punct de vedere practic, nu și din punct de vedere istoric.

Sentimentele de frustrare și neputință apar deopotrivă și în rândul celor care procesează fiecare cerere în parte, pentru că nu reușesc să le răspundă tuturor în timpul pe care și l-ar dori. Dincolo de cei nemulțumiți, sunt și oameni care înțeleg situația, care au răbdare și sunt concilianți. Aș vrea să întăresc faptul că telefonul nostru este în permanență disponibil, noi răspundem la toate e-mail-urile și ne dorim să oferim sprijin tuturor și un timp de răspuns mult mai scurt.

De multe ori, petenții nu știu exact ce vor sau nu formulează foarte clar. Vor „situația militară a lui tăticu, pentru legea nouă”, sau „pentru pensia de urmaș”. Alice Leanca, arhivist

Am pus la dispoziția petenților o linie telefonică, cu două posturi în convorbire și zece în așteptare, Există o persoană care răspunde permanent, dând orice informație este solicitată. La final de zi, această persoană este epuizată, pentru că se încarcă emoțional de toate frustrările aflate la celălalt capăt al firului. Știm că cei care așteaptă răspunsul nostru sunt oameni de vârsta a treia, oameni pentru care o zi are o altă valoare. Colonel Liviu Corciu, directorul Arhivelor Militare Naționale Române. (A. Motoc).

Administratie

Călin Georgescu respinge acuzațiile privind apartenența mamei sale la Mișcarea Legionară și promite grațierea mamelor cu copii minori în detenție

Publicat

pe

De

Candidatul independent la prezidențiale, Călin Georgescu, condamnă acuzațiile privind legătura mamei sale cu Mișcarea Legionară, numindu-le „atac josnic și fals”. În același timp, acesta detaliază măsurile pe care le va lua ca președinte în sprijinul mamelor care se află în detenție.

Reacția la acuzații

Georgescu afirmă că acuzațiile aduse mamei sale sunt o încercare de manipulare și o distragere a atenției, subliniind importanța acesteia în viața sa. El își exprimă iubirea și respectul față de mama sa, descriind-o ca fiind o sursă de inspirație și mângâiere.

Politica de grațiere pentru mame

Călin Georgescu promite că va grația toate mamele care nu au fost condamnate pentru fapte de violență extremă sau cu prejudicii grave. Acesta va lua în considerare mamele care au copii minori acasă și care au ispășit cel puțin 1/5 din pedeapsă.

Sprijin pentru familie și societate

Georgescu subliniază importanța familiei, atât a celle mici, cât și a comunității mai largi, declarând că va lupta pentru bunăstarea familiei și a poporului. El reiterează puterea iertării ca un principiu fundamental în cadrul funcției prezidențiale, extinzându-și intenția de a „grația” și jurnaliștii care contribuie la dezinformare.

Contextul acuzațiilor

Istoricul Florian Bichir a adus în discuție informații din documentele CNSAS, afirmând că mama lui Georgescu a fost parte a Mișcării Legionare, lăsând deschisă o discuție despre trecutul familiei acestuia și implicațiile sale politice.

Concluzie

Călin Georgescu își apără mama și valorile familiale, anunțând promisiuni de sprijin pentru mamele cu copii minori în detenție, în timp ce respinge acuzațiile și pledoaria împotriva sistemului corupt. (Paul D.).

Citeste in continuare

Administratie

Identificarea conturilor și conținutului fake pe rețelele sociale

Publicat

pe

De

Rețelele sociale au fost invadate de conturi și pagini false, administrate de troli și menținute active cu ajutorul boților care postează conținut manipulator și fals conform unui algoritm prestabilit. Noile instrumente de Inteligență Artificială (AI) contribuie semnificativ la inundarea rețelelor sociale cu materiale foto-video înșelătoare.

Procentajul conturilor false
Compania de securitate cibernetică Cyabra estimează că între 4% și 6% din conturile și paginile de pe rețelele de socializare sunt false. Raportat la miliardele de utilizatori activi lunar, aceste cifre corespund unui număr uluitor de conturi și pagini false. Trolul, conform Deutsche Welle, este o persoană care folosește o identitate falsă și dă senzația că postează conținut original, având ca scop transmiterea de mesaje propagandistice sau informații conflictuale.

Diferența dintre troli și boți
Boții, pe de altă parte, sunt programe care generează conținut dinainte gândit în detrimentul unui stat, candidat sau partid, sau în favoarea unor entități care plătesc pentru administrarea fermelor de boți. Aceștia reacționează automat și pot folosi un limbaj artificial, ușor de depistat. Există diverse aplicații care permit crearea de identități false.

Semne de identificare a troliilor
Detectarea unui trol poate fi complicată, dar anumite modele pot arăta dacă un cont este al unui trol. Trolii tind să posteze dezinformare și conținut polarizant, concentrându-se pe subiecte controversate, ceea ce are rolul de a amplifica diviziunile sociale.

Aspecte de semnalat în profiluri
Printre semnele care ar trebui să genereze suspiciuni se numără activitatea extrem de activă pe subiecte controversate, comentarii antagonice sau utilizarea unui limbaj ofensive. De asemenea, trolii pot utiliza mai multe conturi false și pot reprezenta diverse identități, pătrunzând în discuții online.

Mesaje de atentionare
Cyabra oferă câteva sfaturi utile pentru identificarea profilurilor și paginilor false:

1. Data de creare a profilului

  • Conturile autentice au de obicei profiluri vechi, în timp ce conturile false sunt adesea create recent.

2. Informații personale lipsă

  • Profilurile false nu au nume reale și datele sunt adesea incomplete.

3. Imagini de profil nefiabile

  • Acestea folosesc adesea imagini furate și pot fi identificate prin căutări inverse ale imaginii.

4. Activitate inconsistentă

  • Boții au un comportament previzibil, cu postări frecvente în momente neobișnuite, spre deosebire de utilizatorii reali.

5. Conținut polarizant

  • Boții promovează agende sau teme specifice, generând reacții emoționale puternice.

Platforma „Detectează Falsurile”
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a lansat platforma „Detectează falsurile”, un proiect care ajută utilizatorii să deosebească materialele autentice de cele generate prin AI sau deepfake-uri.

Identificarea deepfake-urilor

Deepfake audio:

  • Ascultă atent pentru distorsiuni sau variații bruște de calitate.
  • Verifică dacă buzele se potrivesc perfect cu vorbele rostite.

Deepfake video:

  • Observă gesturile și expresiile faciale care par rigide sau nenaturale.
  • Caută particularități precum culori nenaturale sau detalii neclare.

Imagini generate cu AI:

  • Verifică zonele delicate pentru defecte sau distorsiuni în detalii.

Suspiciuni și verificări
Consideră întotdeauna contextul în care apare materialul. Compară-l cu surse cunoscute și verifică informațiile pentru a te asigura de autenticitate.

Aceste măsuri sunt esențiale pentru a combate dezinformarea și pentru a proteja utilizatorii rețelelor sociale de manipulare. (Paul D.).

Citeste in continuare

Administratie

Rovinieta de Munte: O nouă taxă pentru soferii care tranzitează Valea Prahovei începând cu 15 Ianuarie 2025

Publicat

pe

De

Începerea anului 2025 aduce o nouă taxă pentru șoferii care circulă pe Valea Prahovei. Începând cu 15 ianuarie, conducătorii auto vor fi obligați să plătească „rovinieta de munte”, aplicabilă pentru anumite categorii de vehicule și artere de pe DN1.

Detalii referitoare la noua taxă

Noua rovinietă va fi valabilă doar pentru anumite tipuri de vehicule și drumuri specifice din județul Brașov, fiind destinată transportatorilor care folosesc autovehicule de mare tonaj. Această taxă se va aplica pe 16 drumuri din zonele Brașov, Rupea și Făgăraș, putând ajunge la sume considerabile, cum ar fi 1.500 de lei anual, în funcție de tonajul vehiculului.

Clasificarea vehiculelor și calculul taxelor

Consiliul Județean Brașov a stabilit patru clase de greutate pentru autovehicule:

  • Între 3,5 – 7,5 tone
  • Între 7,5 – 12 tone
  • Între 12 – 24 de tone
  • Între 24 – 40 de tone

Pentru vehiculele care depășesc 40 de tone, taxele vor fi stabilite pe baza unei evaluări individuale.

Circulația pe arterele cu Rovinieta de Munte

Szenner Zoltan, administratorul public al județului Brașov, a oferit detalii despre modul de funcționare a sistemului de plată a noii taxe, menționând că o aplicație va fi disponibilă pentru gestionarea permiselor de liberă trecere. Totuși, este important de menționat că pe drumul de la Podu Oltului spre Hărman, permisul nu se va aplica pentru traversarea podului, din cauza stării tehnice a acestuia.

Concluzie

Introducerea „rovinietei de munte” este parte dintr-o serie de măsuri menite să reglementeze circulația vehiculelor de mare tonaj pe Valea Prahovei. Conducătorii auto trebuie să fie conștienți de noile reglementări și de responsabilitățile financiare asociate cu utilizarea acestor drumuri. (Paul D.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv2 ore ago

Indignați de ignorare. MAI ignoră protestele: Polițiștii cer leadership responsabil

Sindicatul Diamantul subliniază reacția indignată a polițiștilor în urma celui mai mare protest din 2010 încoace, acuzând Ministerul Afacerilor Interne...

Exclusiv2 ore ago

Polițiștii infruntă ‘Ordonanța Trenuleț‘: Continuarea protestelor pentru drepturi

Polițiștii protestează impotriva ‘Ordonanței Trenuleț‘: O luptă pentru drepturi Sindicatul Sidepol anunță continuarea protestelor polițiștilor, demarate la finalul anului 2024,...

Exclusiv23 de ore ago

Puterea maselor în influentarea deciziilor guvernamentale: Declarația Sindicatului Decus

Puterea maselor în influențarea deciziilor guvernamentale Declarația Sindicatului Decus Sindicatul Decus a subliniat importanța puterii maselor în influențarea deciziilor, inclusiv...

Exclusiv23 de ore ago

Acțiune a Poliției de Frontieră Nădlac: Depistarea cetățenilor străini fără drept de călătorie în Spațiul Schengen

Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Nădlac au depistat, în urma unor controale nesistematice efectuate în zona...

Actualitateo zi ago

Tractări Auto Brașov: Partenerul Dumneavoastră de Încredere pentru Servicii de Tractare Non-Stop în Zona Brașov și Împrejurimi

În traficul aglomerat de astăzi, incidentele rutiere pot apărea în orice moment, fie că este vorba de o pană de...

Exclusiv2 zile ago

Protestul polițiștilor: O mobilizare impresionantă și solidară/Tandra abordare în timpul protestului

Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul a descris recent o fotografie din timpul protestelor polițiștilor ca fiind „cea mai romantică...

Exclusiv2 zile ago

Sindicatul Europol reacționează la Ordonanța „Trenuleț”

Sindicatul Europol a criticat dur decizia guvernanților de a semna ordonanța cunoscută ca „Trenuleț,” subliniind că aceasta a distrus respectul...

Exclusiv3 zile ago

Inculpatul Cătălin Stavri: Pseudojurnalistul care a ingenuncheat justiția și a santajat afacerile locale/ Cazul White Tower și abuzurile din Ploiești

Poluarea și corupția în Prahova: Un sistem complex de abuz și infracțiuni O problematică endemică Poluarea și corupția au fost...

Exclusiv3 zile ago

Emil Pascut: Sondajul polițiștilor asupra activității conducerii a fost manipulat

Experiența cu Google Forms Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, a relatat dificultățile întâmpinate în realizarea unui sondaj pentru polițiști,...

Exclusiv3 zile ago

Polițiștii din intreaga tară protestează pentru drepturi salariale

Avertismente și apeluri la acțiune Sindicatul Sidepol a anunțat că polițiștii din toată țara continuă să își exprime nemulțumirile sub...

Exclusiv3 zile ago

Plângere penală impotriva adjunctului Penitenciarului Spital Rahova

FSANP denunță abuzurile și haosul din sistem Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a formulat o plângere penală...

Exclusiv4 zile ago

Secretele dosarului White Tower/De ce informațiile sensibile din dosarul White Tower „transpirau” la gruparea de criminalitate economico-financiar organizată?

Transformarea Poliției și Impactul asupra Justiției în România Originea și Evoluția Miliției Populare La 22 ianuarie 1949, Poliția a fost...

Exclusiv4 zile ago

Afacerile clandestine ale lui Cătălin Mureșan: O poveste de corupție și interlopi

Miliardarul de carton și afacerile cu deșeuri Povestea din spatele afacerii „Bomba ecologică de la Pleașa” este demnă de un...

Exclusiv4 zile ago

Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul denunță manipulările din cadrul MAI și îndeamnă la proteste

Creșterea nemulțumirii în rândul polițiștilor Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, a observat o creștere exponențială a videoconferințelor cu conducerea...

Exclusiv4 zile ago

Sindicatul Național Decus anunță proteste împotriva eliminării drepturilor salariale

 Eliminarea drepturilor salariale prin OUG „TRENULȚUL” Sindicatul Național Decus a semnalat că Ordonanța de Urgență cunoscută sub numele de „trenulețul”...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv