Connect with us

Administratie

România este în procedură de deficit excesiv, Comisia Europeană recomandând Guvernului României ca, până în 2024, să reducă deficitul bugetar la maximum 3%

Publicat

pe

Această recomandare a Comisiei Europene a venit după ce, în iunie 2017, dar şi în iunie 2018, Consiliul European a emis recomandări prin care a cerut României să implementeze măsuri care să corecteze deviaţiile de la ţinta de deficit.

Deficitul bugetar este un important indicator macroeconomic în care cheltuielile depășesc veniturile, reflectând sănătatea financiară a unui stat.

Chiar dacă se înregistrează creștere economică, iar veniturile statului cresc, deficitul poate scăpa de sub control din cauza creșterii cheltuielilor guvernamentale .

Cursdeguvernare.ro notează că ţara noastră a scăpa t ca prin urechile acului de sancţiuni, după ce Comisia Europeană a prelungit termenul de corecţie a deficitului, ca urmare a efectelor economice negative produse de criza pandemică.

Aceeaşi sursă arată că, dacă va fi detectată o fraudă în raportarea statistică a României referitoare la deficitul bugetar, se vor putea aplica sancțiuni rapide, pornind de la o amendă de 0,2% din PIB și mergând spre 0,5% din PIB.

Măsurile punitive pot fi adoptate de Consiliul European doar cu majoritate calificată (55% dintre statele membre votează pentru, adică 15 din 27 de ţări), încă din faza timpurie a plasării în procedura de deficit excesiv. Atunci când Consiliul European constată că deficitul este excesiv, formulează recomandări ţării şi prescrie un termen-limită maxim pentru ca aceasta să ia măsuri eficiente (trei sau şase luni).

Dacă ţara respectivă nu respectă decizia Consiliului, acesta poate da sancţiuni, care se impun progresiv, începând cu: obligativitatea depunerii la Comisie a unui depozit purtător de dobândă, de 0,2 % din PIB în etapa preventivă; obligativitatea depunerii unui depozit cu dobândă zero, de 0,2 % din PIB în etapa corectivă. Acest depozit este transformat într-o amendă de până la 0,5 % din PIB dacă nu sunt respectate recomandările de corectare a deficitului excesiv.

România a fost singura ţară din UE care a intrat în criza pandemică cu un deficit mult mai mare decât limita europeană de 3%, 2019 consemnând un deficit de 4,6%.

Ciprian Dascălu, economist-şef al BCR a declarat pentru  economedia.ro că România este ţara cu cel mai mare deficit bugetar din PIB din toată Uniunea Europeană, având de asemenea cel mai mare deficit de cont curent din spaţiul unic european, singura țară care a depăşit pragul de 5%.

România este un stat dependent de importuri, plecând de la alimente şi servicii, până la materie primă pentru necesităţi industriale.

Între ianuarie şi septembrie 2022, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 20,181 miliarde de euro, comparativ cu 12,640 miliarde de euro aferent perioadei similare a lui 2021.

Observăm că, în doar un an, diferenţa dintre importuri şi exporturi a crescut cu aproape opt miliarde de euro, în favoarea importurilor. La finalul anului trecut, Banca Naţională a României (BNR) transmitea că deficitul de cont curent a continuat să crească, soldul la zece luni depăşind cu 38% nivelul înregistrat în tot anul 2021.

Se observă că, în doar o lună, deficitul contului curent al balanţei de plăţi s-a adâncit, ajungând la 23 de miliarde de euro, cu aproape trei miliarde de euro peste nivelul din septembrie.

BNR, citată de profit.ro, transmitea că ponderea în produsul intern brut al deficitului de cont curent a ajuns la 8,3% din PIB, cea mai mare de după 2008, de la 7% anul trecut, și ar putea trece, chiar și de pragul de 10% dacă ritmul nu încetinește.

Totodată, datoria publică este în creştere în ultimii ani, în 2022 trecând de pragul de 50% din PIB. Recomandările Comisiei Europene arată că Guvernul va trebui să se încadreze într-un deficit bugetar de 2,9% din PIB la finelui lui 2024, iar creşterea cheltuielilor guvernamentale în acel an să fie de 0%.

Recent, economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, citat de profit.ro, a declarat că reducerea deficitului bugetar trebuie făcută rapid, întrucât România nu are pieţe financiare suficient de dezvoltate care să permită creşterea datoriei publice, fiind dependentă de finanţarea externă, aceasta făcându-se la dobânzi pe termen lung nemaiîntâlnite în ultimii 17 ani.

În luna octombrie a anului trecut, agenţia de rating Fitch a reconfirmat ratingul suveran al României la BBB- cu perspectivă negativă, ultimul nivel recomandat pentru investiţii.

Dacă România ar ajunge în categoria junk, nivelul de credibilitate a statului ar fi similar cu al multor țări din Africa.

În evaluarea făcută, Fitch Ratings susţinea că ratingul BBB- cu perspectivă negativă este susţinut de calitatea de membru UE şi de fluxurile de capital dinspre Comisia Europeană care sprijină investiţiile.

Acest atu pe care îl avem este totuşi contrabalansat de deficitul bugetar şi cel de cont curent, foarte mari comparativ cu ale altor state din UE.

La rândul lui, Ionuţ Dumitru confirmă poziţia Fitch, spunând că, atunci când se împrumută de pe pieţele internaţionale, România plăteşte cele mai mari dobânzi din UE din cauza ratingului de ţară scăzut, care face din Guvernul României un debitor lipsit de credibilitate si predictibilitate.

Dan Chirleșan, conferențiar universitar doctor la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, explică, pentru Europa Liberă, faptul că România se împrumută la dobânzi mai mari din două motive: credibilitatea guvernului referitoare la capacitatea de rambursare a creditului și de garanțiile pe care le oferă acesta.

Noi acum ne împrumutăm la dobânzi foarte mari pentru că cei care ne dau bani împrumut știu că, la scadență, nu îi vom rambursa din ceea ce producem intern și vom rostogoli datoria aceasta, adică vom transforma un credit într-un alt credit, spune profesorul de finanțe-bănci.

Ca să realizăm, cu adevărat, cât de mari sunt dobânzile la care se împrumută România, trebuie specificat că Bulgaria plăteşte dobânzi de maximum 2% la împrumuturile pe termen lung.

Conform zf.ro, la prima ieşire din acest an pe pieţele internaţionale, Guvernul României a împrumutat patru miliarde de dolari, pentru a acoperi deficitul bugetar şi pentru a refinanţa datorii mai vechi: 1,24 miliarde de dolari pe cinci ani, la o dobândă de 6,7%, 1,5 miliarde de dolari cu dobândă de 7,2% şi 1,25 de miliarde de dolari la o dobândă de 7,6%.

Conform calculelor făcute de sursa citată, statul plăteşte, anual, pentru împrumuturile pe 30 de ani, o dobândă de aproape 100 de milioane de dolari. Observăm o deteriorare a credibilităţii statului român, în ultimii an, confirmată şi de faptul că, în 2020, România plătea dobânzi la împrumuturile pe termen lung în dolari de maximum 4%.

În aceeaşi zi în care a împrumutat patru miliarde de dolari, statul a atras de pe piaţa internă alte 3,35 miliarde de lei. Ministerul Finanţelor estimează că, anul acesta, 70% din deficit va fi finanţat cu împrumuturi de pe pieţele externe. (L. Anghel).

Administratie

CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE ŞI CONSILIERE ANTIDROG PRAHOVA: POLIȚIȘTII DIN CADRUL POLIȚIEI LOCALE PLOIEȘTI, PREGĂTIȚI ÎN  DOMENIUL PREVENIRII CONSUMULUI DE DROGURI  

Publicat

pe

De

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECAO) Prahova din cadrul Agenției Naționale Antidrog (ANA) a continuat, în această săptămână, seria cursurilor de formare în domeniul drogurilor.

Astfel, 20 de polițiști din cadrul Poliției Locale Ploiești au participat la orele de curs, în vederea îmbunătățirii competențelor și abilităților de a desfășura activități în domeniul prevenirii consumului de droguri, la diferite niveluri: comunitate, școală, familie, individ.

Subiectele abordate în cadrul sesiunii de formare au constat în cunoașterea problematicii drogurilor în România, familiarizarea cu principalele categorii de substanțe și efectele acestora, dobândirea unor cunoștințe referitoare la cadrul legal și sistemul de coordonare a răspunsului intituțional în domeniul drogurilor precum și noțiuni privind sistemul de asistență destinat consumatorilor de droguri.

Sesiunea de formare destinată polițistilor locali a fost susținută de formatori acreditați din cadrul CPECA Prahova și reprezintă rezultatul unei cooperări constante și eficiente de-a lungul timpului între Agenția Națională Antidrog și instituțiile partenere participante.

.CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE ŞI CONSILIERE ANTIDROG PRAHOVA

Citeste in continuare

Administratie

Polițiștii de frontieră au depistat 52 de cetățeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera din România în Ungaria, ascunși în două autoutilitare înmatriculate în România, fiind transportați de trei tineri din județul Argeș

Publicat

pe

De

Cei trei cetățeni români au fost arestați preventiv pentru o perioadă de 30 de zile pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți.

Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Petea au desfășurat o acțiune pe linia combaterii migrației ilegale. Astfel, în jurul orei 01.00, în proximitatea Punctului de Trecere a Frontierei Petea, polițiștii de frontieră au depistat două autoutilitare, înmatriculate în România.

Una dintre ele era condusă de un cetățean român în vârstă de 29 de ani, din județul Argeș, fiind însoțit de un concetățean în vârstă de 18 ani, din același județ. La solicitarea colegilor noștri, șoferul, care a declarat că transportă marfă spre Polonia, a deschis compartimentul de marfă al mașinii, în interiorul căruia se aflau 30 de cetățeni străini.

Cea de-a doua autoutilitară era condusă de un cetățean român în vârstă de 20 de ani, tot din județul Argeș, care a prezentat polițiștilor de frontieră documente conform cărora ar transporta marfă tot în Polonia. Însă nici în acest caz mașina nu era încărcată cu bunuri, în interior aflându-se 22 de cetățeni străini.

Dat fiind numărul mare de migrați, a fost nevoie de implicarea politistilor din subunitățile sătmărene ale Poliției de Frontieră pentru desfășurarea cercetărilor care se impun în astfel de cazuri.

În urma verificărilor desfășurate la sediul STPF Satu Mare, polițiștii de frontieră au stabilit că 51 dintre ei sunt cetățeni din Bangladesh, iar unul din Egipt, au vârste cuprinse între 19 și 48 de ani și toți au intrat legal în România, având premise de muncă. Cetățenii străini intenționau să ajungă în state din vestul Europei (Italia și Germania), dar pentru că nu dețineau documente legale în acest sens, au încercat să iasă ilegal din țara noastră.

Cei trei cetățeni români au declarat că pentru transportul migranţilor urmau să primească sume de bani cuprinse între 1.000 şi 3.000 euro.

Cei 52 de cetățeni străini sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, urmând ca la final să fie dispuse măsurile legale care se impun.

De asemenea, cei trei cetățeni români sunt cercetați, sub coordonarea procurorului din Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți. În cursul zilei de ieri, aceștia au fost prezentați judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Satu Mare, care a admis propunerea procurorului de caz, iar cei trei cetățeni români au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, comunica sursa citata. (Sava N.).

Citeste in continuare

Administratie

Viaţa de aerodrom, cu uşor iz de kerosen, este complexă, dar trăită cu pasiune de meserie şi zbor.

Publicat

pe

De

Orice bază aeriană are specificul ei. Viaţa de aerodrom nu poate fi trăită aşa cum trebuie decât de cei care pun suflet în ceea ce fac, indiferent de gradul de pe epoleţi.

Am găsit în Baza 71 Aeriană acest spirit, indiferent că vorbim de cei care slujesc legendarul cavaler de dural MiG-21 LanceR sau elicopterele IAR-330 Puma şi SOCAT.

Instrucţia are alte valenţe în lumea aviaţiei. Nimic nu este ușor. Din contră, se depune mult efort, este multă muncă și dedicare.

Serviciul de Luptă Permanent-Poliţie Aeriană este executat cu regularitate şi multă responsabilitate de toţi cei implicaţi, fie ei piloţi, personal tehnico-ingineresc, controlori de trafic aerian şi mulţi alţii implicaţi în activitatea de zbor.

Antrenamentele pentru executarea acestei misiuni sunt realizate cu regularitate de piloţii operaţionali ai bazei. Recent, un avion civil a avut nevoie de ajutorul aviatorilor Bazei 71 Aeriană.

Cavalerii transilvani au fost la datorie şi au executat cu succes misiunea. În spatele reuşitelor stau zile şi nopţi de pregătire şi zbor. Abia după ce vorbeşti cu mulţi militari implicaţi în Serviciul de Luptă Permanent-Poliţie Aeriană realizezi că este pasiune şi multă responsabilitate.

Elicopterele IAR-330 Puma şi SOCAT sunt şi ele implicate în foarte multe misiuni. Pe lângă activităţile specifice se colaborează intens cu alte categorii de forţe. Se zboară ziua şi noaptea. La sol, echipele de tehnicieni au grijă ca sistemele aeronavelor să funcţioneze în parametri.

Repară repede incidentele apărute, uneori cu sprijinul celor de la hangar. Şi iar, zbor. Misiunile sunt executate la termen, iar cooperare întrunită dă o încredere sporită atât aviatorilor, cât şi camarazilor de la sol.

 

La hangar sunt alte activităţi extrem de importante. Aeronavele intră în ciclul de mentenanţă şi sunt verificate minuţios. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării. În tot ceea ce se face există implicare şi seriozitate.

Aşa că toate aeronavele zboară în siguranţă. Lucruri bune făcute de mâini de aur bătătorite de ulei, lichide speciale, dispozitive de lucru şi multă muncă.

 

În preajma tuturor militarilor de la Baza 71 Aeriană nu realizezi când trece ziua. Da, este o viaţă de aerodrom pe care toţi care o trăiesc lângă aeronave și aviatori o simt din plin.

Activitățile în Baza 71 Aeriană se desfăşoară în ritm susținut. În ciuda capriciilor vremii primăvăratice activitățile aeronautice se derulează conform planificărilor, cu respectarea cu strictețe a măsurilor de securitate şi siguranță aeronautică.

Desfăşurăm misiuni de zbor, antrenamente cu colegii din forțele terestre şi forțele pentru operații speciale cu toate aeronavele din dotare, elicoptere IAR- 330 SOCAT, legendarul MIG-21 LanceR și elicoptere IAR-330 Puma.

Deşi fideli dezideratului Cine crede în zbor e stăpân peste zare, suntem pe deplin conştienți că doar împreună cu colegii din celelalte categorii de forțe, doar fiind interoperabili, putem îndeplini cu succes misiunile încredințate.

 Secretul nostru este puterea echipei dată de eforturi susținute, continue, implicarea tuturor, seriozitate, integritate, devotament și tenacitate, a declarat comandantul Bazei 71 Aeriană, general de flotilă aeriană Leonard Baraboi. (Lucian Irimia, foto – Alexandru Aioanei)

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv8 ore ago

Sfidare cu ocazia Zilei Poliției Române/ Congresul Extraordinar al PMP a demosntrat ca se sterge la „cur” cu instanta  

Congres Extraordinar PMP Partidul Mișcarea Populară s-a reunit sâmbătă, 25.03.2023, ora 12.00, la Palatul Parlamentului, în cadrul unui Congres Extraordinar....

Exclusiv2 zile ago

Ziua Poliției Române – 25 martie 2023

Ziua Poliţiei Române este sărbătorită la 25 martie, zi în care este prăznuită sărbătoarea creştină a Bunei Vestiri, al cărei...

Exclusiv2 zile ago

„Cu afaceri ilegale ma ocup și fac multi bani”, pare sa fie motto-ul „celebrului” Muresan Catalin de la Recop Recycling SRL

Prima victima din dosarul disjuns cu paletii (am dezvaluit, in exclusivitate ca sunt doua dosare disjunse, unul pe spalare de...

Exclusiv3 zile ago

Eutanasierea Poliției Române, o dramă cu final așteptat!

De ani buni asistăm la distrugerea controlată a Poliției Române prin subordonarea ei neaveniților care conduc țara, prin subfinanțarea ei,...

Exclusiv3 zile ago

Se continua acțiunile de protest pentru acordarea restanțelor salariale

Nu putem decât să constatăm că la acest moment Guvernul României dorește ca angajații din sistemul național de apărare, ordine...

Exclusiv4 zile ago

„Cred ca prefectura Prahova a devenit un fel de șef cu drept de veto in Ploiesti”

Cunoscutul avocat George Botez este recunoscut pentru intransigenta sa pentru legalitate si pentru luarile sale de pozitii pe aceasta tema....

Exclusiv4 zile ago

Afacerea BCR la next level si alba neagra cu legalitatea/Somnul ratiunii naste monstri/Update -O anchetă poate demara cineva din Consiliul Local Ploiesti?

Cu un tupeu iesit din comun s-a trecut la un next level: de albire si scapare de penal al edilului...

Exclusiv4 zile ago

Pentru că ASF nu a impus administrarea specială a Euroins încă din 2021, după 2 ani, gaura de la societate, plătită de asigurați și buget este de cel puțin 2 miliarde de lei

Legea obligă Autoritatea de Supraveghere FInanciară ca atunci când indicatorii de solvabilitate și lichiditate devin subunitari (sau cu corespondentul lor...

Exclusiv5 zile ago

Cutia Pandorei!/Halchin centrează si Zeus da cu capul!

       Ca pe Zeus, Neprihănitul!!! Matei Valentin, un director împuternicit de la Penitenciarul Ploiesti il protejeaza mafia M.J. via A.N.P....

Exclusiv5 zile ago

Complicitatea ASF la dimensiunea fraudei de la City Insurance/Intrebarea senatorului Ivan care l-a facut pe Presedintele ASF sa se bâlbâie si sa se inrosească.

Nu mai există nicăieri în lume un caz in care instituția desemnata de stat sa supravegheze vreo piata financiara bancara...

Exclusiv6 zile ago

Replica ,, Caracatiței”

          Urmare a articolelor noastre de investigații privind activitățile ilegale, conduse de  Mafia din Penitenciarul Ploiești, vă reamintim: suținută de...

Exclusiv6 zile ago

Don Quijote de la Mancha VS. Cei trei muschetari/Cavalerul tristei figuri VS. Cei trei mușca-tare/Ep.3: ÊTES-VOUS PRÊT(E)S ?

Personajul următor al serialului nostru nu a venit ca o surpriză pentru redacție când a fost făcută schema aceasta de...

Exclusiv6 zile ago

1 oră au avut la dispoziție șefii să propună polițiștii care vor fi avansați înainte de termen

Știm cu toții că pilele și cei cu “blazon” sunt deja cunoscuți și nu erau surprize, dar problema e că...

Exclusiv6 zile ago

Despre dreptul la compensatia de chirie pentru politistii care au achizitionat locuinte anterior legii 288/2018!

Pe 03.04.2023, intr-un dosar al sindicatului Diamantul, ICCJ ( complet dcd) este investita sa lamureasca daca politistii care au incheiat...

Exclusivo săptămână ago

,, Noaptea Minții” sau ,,Cum calculează Mafia”!!!/Episodul IV

În data de 02.06.2020 în Tabelul cu calculul perisabilităților legal admise întocmit de Logistică ,la nr.crt.7,  Rățușca cea urâtă trece...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!