Connect with us

Administratie

Si la acest capitol statul român s-a dovedit slab

Publicat

pe

O ținem tot într-un scandal pe tema OMV. Și pe bună dreptate. Nu reușim să taxăm în mod rezonabil veniturile cu totul și cu totul neobișnuite obținute de această societate cu capital majoritar austriac. Dar cât este adevăr și câte este fabulație în tot acest scandal? Nu cumva ne supărăm ca văcarul pe sat?

Avem de-a face cu două informații imposibil de contestat. OMV, din care austriecii dețin aproape 80%, a obținut în 2022 cel mai mare profit din istorie. 10 miliarde de lei. Este prima informație la care trebuie să ne raportăm. A doua, întrucâtva ciudată, este că, în ultimele trei luni ale anului, deci de când a izbucnit scandalul cu neprimirea României în spațiul Schengen și cu boicotul, OMV a obținut profituri de trei ori mai mici decât cele realizate pe parcursul anului trecut.

Cum ne raportăm la prima informație? Constatăm că profitul exorbitant în raport cu ceilalți ani este nu numai cu totul și cu totul neobișnuit, dar cu siguranță e realizat pe seama cetățenilor, care au fost spoliați la capitolul costuri energetice. Dacă s-a întâmplat așa, înseamnă că autoritățile guvernamentale au scăpat lucrurile din mână și, în loc să-l protejeze pe cetățean, au protejat o companie străină. Iar primul vinovat este Virgil Popescu. Pasibil de un dosar penal pentru subminarea economiei naționale și poate și de alt dosar penal, de abuz în serviciu. Dacă nu cumva se va constata că a luat mită direct sau prin interpuși. Pentru a ajunge însă la asemenea constatări sunt necesare firește cercetări și probe.

Cum ne raportăm la cea de-a doua informație? Autoritățile statului și în primul rând Ministerul Finanțelor, direct și prin ANAF, au datoria să cerceteze dacă nu care cumva OMV și-a ascuns o parte din profituri în ultimele trei luni. Dacă nu care cumva le-a externalizat prin intermediul unor inginerii financiare. Dacă a făcut acest lucru, avem de-a face cu o fraudă de proporții. Care trebuie sancționată.

Ambele informații pe care le-am comentat mai sus ne conduc însă la concluzia, cu nuanțările de rigoare, că dacă OMV a raportat 10 miliarde profit, atunci până la termenul scandent, pentru a nu intra în penalizări, va trebui să plătească partea cuvenită Trezoreriei statului sub formă de impozit pe profit. Statul român va primi astfel cea mai mare sumă din istorie sub forma impozitului perceput de la o societate comercială. Iar în final, dacă nu se întâmplă nimic neobișnuit, păcălit rămâne doar cetățeanul.

Cu totul și cu totul altceva este însă taxa de solidaritate. Această taxă de solidaritate, instituită la nivelul Uniunii Europene și valabilă pentru toate statele membre, se aplică de la un anumit cuantum al veniturilor. În cazul OMV însă, s-a întâmplat o nevăzută. În sensul că, atunci când au scris codul CAEN, intenționat sau nu, ministrul Energiei împreună cu ministrul Finanțelor au omis să includă anumite activități ale OMV, din care societatea a scos profit.

În consecință, acel profit nu s-a adăugat profitului general și, conform normelor europene pe care autoritățile statului român aveau obligația să le cunoască, OMV nu mai este obligat să plătească taxa de solidaritate în această țară. Ci în Austria. Acesta este un scandal generat de o gravă greșeală, intenționată sau nu, dar pentru care cineva trebuie să răspundă în fața legii. Ea nu mai poate fi însă corectată, pentru că aparține autorităților statului român, este bătută în cuie, scrisă negru pe alb și legiferată. Nu poate fi nici pusă pe seama relei voințe a Uniunii Europene.

O altă temă, care din păcate este amestecată cu cele pe care le-am dezbătut mai sus, este taxa pe care statul român ar trebui să o perceapă din cifra de afaceri a unor societăți comerciale care realizează venituri neobișnuit de mari. Aceste societăți comerciale, cele mai multe multinaționale, au echipe de avocați bine pregătite și plătite la greu.

Spre deosebire de juriștii de care dispun guvernanții. Le este relativ ușor ca, pe parcursul anului, să-și externalizeze o bună parte din profituri, făcând diverse achiziții din statele mamă sau din offshore-uri, care în general sunt imposibil de controlat de către funcționarii statului român. Pentru a nu se mai întâmpla acest lucru, pentru a se pune capăt jafului organizat, un instrument extrem de util este perceperea într-un alt mod a impozitelor. Nu pe profit, profit care poate fi ascuns, ci pe cifra de afaceri. Care nu poate fi disimulată. Dar și la acest capitol statul român s-a dovedit slab. Sau eșuat. Cum spune președintele Klaus Iohannis.

Sorin Rosca Stanescu

Citeste in continuare

Administratie

CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE ŞI CONSILIERE ANTIDROG PRAHOVA: POLIȚIȘTII DIN CADRUL POLIȚIEI LOCALE PLOIEȘTI, PREGĂTIȚI ÎN  DOMENIUL PREVENIRII CONSUMULUI DE DROGURI  

Publicat

pe

De

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECAO) Prahova din cadrul Agenției Naționale Antidrog (ANA) a continuat, în această săptămână, seria cursurilor de formare în domeniul drogurilor.

Astfel, 20 de polițiști din cadrul Poliției Locale Ploiești au participat la orele de curs, în vederea îmbunătățirii competențelor și abilităților de a desfășura activități în domeniul prevenirii consumului de droguri, la diferite niveluri: comunitate, școală, familie, individ.

Subiectele abordate în cadrul sesiunii de formare au constat în cunoașterea problematicii drogurilor în România, familiarizarea cu principalele categorii de substanțe și efectele acestora, dobândirea unor cunoștințe referitoare la cadrul legal și sistemul de coordonare a răspunsului intituțional în domeniul drogurilor precum și noțiuni privind sistemul de asistență destinat consumatorilor de droguri.

Sesiunea de formare destinată polițistilor locali a fost susținută de formatori acreditați din cadrul CPECA Prahova și reprezintă rezultatul unei cooperări constante și eficiente de-a lungul timpului între Agenția Națională Antidrog și instituțiile partenere participante.

.CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE ŞI CONSILIERE ANTIDROG PRAHOVA

Citeste in continuare

Administratie

Polițiștii de frontieră au depistat 52 de cetățeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera din România în Ungaria, ascunși în două autoutilitare înmatriculate în România, fiind transportați de trei tineri din județul Argeș

Publicat

pe

De

Cei trei cetățeni români au fost arestați preventiv pentru o perioadă de 30 de zile pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți.

Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Petea au desfășurat o acțiune pe linia combaterii migrației ilegale. Astfel, în jurul orei 01.00, în proximitatea Punctului de Trecere a Frontierei Petea, polițiștii de frontieră au depistat două autoutilitare, înmatriculate în România.

Una dintre ele era condusă de un cetățean român în vârstă de 29 de ani, din județul Argeș, fiind însoțit de un concetățean în vârstă de 18 ani, din același județ. La solicitarea colegilor noștri, șoferul, care a declarat că transportă marfă spre Polonia, a deschis compartimentul de marfă al mașinii, în interiorul căruia se aflau 30 de cetățeni străini.

Cea de-a doua autoutilitară era condusă de un cetățean român în vârstă de 20 de ani, tot din județul Argeș, care a prezentat polițiștilor de frontieră documente conform cărora ar transporta marfă tot în Polonia. Însă nici în acest caz mașina nu era încărcată cu bunuri, în interior aflându-se 22 de cetățeni străini.

Dat fiind numărul mare de migrați, a fost nevoie de implicarea politistilor din subunitățile sătmărene ale Poliției de Frontieră pentru desfășurarea cercetărilor care se impun în astfel de cazuri.

În urma verificărilor desfășurate la sediul STPF Satu Mare, polițiștii de frontieră au stabilit că 51 dintre ei sunt cetățeni din Bangladesh, iar unul din Egipt, au vârste cuprinse între 19 și 48 de ani și toți au intrat legal în România, având premise de muncă. Cetățenii străini intenționau să ajungă în state din vestul Europei (Italia și Germania), dar pentru că nu dețineau documente legale în acest sens, au încercat să iasă ilegal din țara noastră.

Cei trei cetățeni români au declarat că pentru transportul migranţilor urmau să primească sume de bani cuprinse între 1.000 şi 3.000 euro.

Cei 52 de cetățeni străini sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, urmând ca la final să fie dispuse măsurile legale care se impun.

De asemenea, cei trei cetățeni români sunt cercetați, sub coordonarea procurorului din Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți. În cursul zilei de ieri, aceștia au fost prezentați judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Satu Mare, care a admis propunerea procurorului de caz, iar cei trei cetățeni români au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, comunica sursa citata. (Sava N.).

Citeste in continuare

Administratie

Viaţa de aerodrom, cu uşor iz de kerosen, este complexă, dar trăită cu pasiune de meserie şi zbor.

Publicat

pe

De

Orice bază aeriană are specificul ei. Viaţa de aerodrom nu poate fi trăită aşa cum trebuie decât de cei care pun suflet în ceea ce fac, indiferent de gradul de pe epoleţi.

Am găsit în Baza 71 Aeriană acest spirit, indiferent că vorbim de cei care slujesc legendarul cavaler de dural MiG-21 LanceR sau elicopterele IAR-330 Puma şi SOCAT.

Instrucţia are alte valenţe în lumea aviaţiei. Nimic nu este ușor. Din contră, se depune mult efort, este multă muncă și dedicare.

Serviciul de Luptă Permanent-Poliţie Aeriană este executat cu regularitate şi multă responsabilitate de toţi cei implicaţi, fie ei piloţi, personal tehnico-ingineresc, controlori de trafic aerian şi mulţi alţii implicaţi în activitatea de zbor.

Antrenamentele pentru executarea acestei misiuni sunt realizate cu regularitate de piloţii operaţionali ai bazei. Recent, un avion civil a avut nevoie de ajutorul aviatorilor Bazei 71 Aeriană.

Cavalerii transilvani au fost la datorie şi au executat cu succes misiunea. În spatele reuşitelor stau zile şi nopţi de pregătire şi zbor. Abia după ce vorbeşti cu mulţi militari implicaţi în Serviciul de Luptă Permanent-Poliţie Aeriană realizezi că este pasiune şi multă responsabilitate.

Elicopterele IAR-330 Puma şi SOCAT sunt şi ele implicate în foarte multe misiuni. Pe lângă activităţile specifice se colaborează intens cu alte categorii de forţe. Se zboară ziua şi noaptea. La sol, echipele de tehnicieni au grijă ca sistemele aeronavelor să funcţioneze în parametri.

Repară repede incidentele apărute, uneori cu sprijinul celor de la hangar. Şi iar, zbor. Misiunile sunt executate la termen, iar cooperare întrunită dă o încredere sporită atât aviatorilor, cât şi camarazilor de la sol.

 

La hangar sunt alte activităţi extrem de importante. Aeronavele intră în ciclul de mentenanţă şi sunt verificate minuţios. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării. În tot ceea ce se face există implicare şi seriozitate.

Aşa că toate aeronavele zboară în siguranţă. Lucruri bune făcute de mâini de aur bătătorite de ulei, lichide speciale, dispozitive de lucru şi multă muncă.

 

În preajma tuturor militarilor de la Baza 71 Aeriană nu realizezi când trece ziua. Da, este o viaţă de aerodrom pe care toţi care o trăiesc lângă aeronave și aviatori o simt din plin.

Activitățile în Baza 71 Aeriană se desfăşoară în ritm susținut. În ciuda capriciilor vremii primăvăratice activitățile aeronautice se derulează conform planificărilor, cu respectarea cu strictețe a măsurilor de securitate şi siguranță aeronautică.

Desfăşurăm misiuni de zbor, antrenamente cu colegii din forțele terestre şi forțele pentru operații speciale cu toate aeronavele din dotare, elicoptere IAR- 330 SOCAT, legendarul MIG-21 LanceR și elicoptere IAR-330 Puma.

Deşi fideli dezideratului Cine crede în zbor e stăpân peste zare, suntem pe deplin conştienți că doar împreună cu colegii din celelalte categorii de forțe, doar fiind interoperabili, putem îndeplini cu succes misiunile încredințate.

 Secretul nostru este puterea echipei dată de eforturi susținute, continue, implicarea tuturor, seriozitate, integritate, devotament și tenacitate, a declarat comandantul Bazei 71 Aeriană, general de flotilă aeriană Leonard Baraboi. (Lucian Irimia, foto – Alexandru Aioanei)

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv9 ore ago

Sfidare cu ocazia Zilei Poliției Române/ Congresul Extraordinar al PMP a demosntrat ca se sterge la „cur” cu instanta  

Congres Extraordinar PMP Partidul Mișcarea Populară s-a reunit sâmbătă, 25.03.2023, ora 12.00, la Palatul Parlamentului, în cadrul unui Congres Extraordinar....

Exclusiv2 zile ago

Ziua Poliției Române – 25 martie 2023

Ziua Poliţiei Române este sărbătorită la 25 martie, zi în care este prăznuită sărbătoarea creştină a Bunei Vestiri, al cărei...

Exclusiv2 zile ago

„Cu afaceri ilegale ma ocup și fac multi bani”, pare sa fie motto-ul „celebrului” Muresan Catalin de la Recop Recycling SRL

Prima victima din dosarul disjuns cu paletii (am dezvaluit, in exclusivitate ca sunt doua dosare disjunse, unul pe spalare de...

Exclusiv3 zile ago

Eutanasierea Poliției Române, o dramă cu final așteptat!

De ani buni asistăm la distrugerea controlată a Poliției Române prin subordonarea ei neaveniților care conduc țara, prin subfinanțarea ei,...

Exclusiv3 zile ago

Se continua acțiunile de protest pentru acordarea restanțelor salariale

Nu putem decât să constatăm că la acest moment Guvernul României dorește ca angajații din sistemul național de apărare, ordine...

Exclusiv4 zile ago

„Cred ca prefectura Prahova a devenit un fel de șef cu drept de veto in Ploiesti”

Cunoscutul avocat George Botez este recunoscut pentru intransigenta sa pentru legalitate si pentru luarile sale de pozitii pe aceasta tema....

Exclusiv4 zile ago

Afacerea BCR la next level si alba neagra cu legalitatea/Somnul ratiunii naste monstri/Update -O anchetă poate demara cineva din Consiliul Local Ploiesti?

Cu un tupeu iesit din comun s-a trecut la un next level: de albire si scapare de penal al edilului...

Exclusiv4 zile ago

Pentru că ASF nu a impus administrarea specială a Euroins încă din 2021, după 2 ani, gaura de la societate, plătită de asigurați și buget este de cel puțin 2 miliarde de lei

Legea obligă Autoritatea de Supraveghere FInanciară ca atunci când indicatorii de solvabilitate și lichiditate devin subunitari (sau cu corespondentul lor...

Exclusiv5 zile ago

Cutia Pandorei!/Halchin centrează si Zeus da cu capul!

       Ca pe Zeus, Neprihănitul!!! Matei Valentin, un director împuternicit de la Penitenciarul Ploiesti il protejeaza mafia M.J. via A.N.P....

Exclusiv5 zile ago

Complicitatea ASF la dimensiunea fraudei de la City Insurance/Intrebarea senatorului Ivan care l-a facut pe Presedintele ASF sa se bâlbâie si sa se inrosească.

Nu mai există nicăieri în lume un caz in care instituția desemnata de stat sa supravegheze vreo piata financiara bancara...

Exclusiv6 zile ago

Replica ,, Caracatiței”

          Urmare a articolelor noastre de investigații privind activitățile ilegale, conduse de  Mafia din Penitenciarul Ploiești, vă reamintim: suținută de...

Exclusiv6 zile ago

Don Quijote de la Mancha VS. Cei trei muschetari/Cavalerul tristei figuri VS. Cei trei mușca-tare/Ep.3: ÊTES-VOUS PRÊT(E)S ?

Personajul următor al serialului nostru nu a venit ca o surpriză pentru redacție când a fost făcută schema aceasta de...

Exclusiv6 zile ago

1 oră au avut la dispoziție șefii să propună polițiștii care vor fi avansați înainte de termen

Știm cu toții că pilele și cei cu “blazon” sunt deja cunoscuți și nu erau surprize, dar problema e că...

Exclusiv6 zile ago

Despre dreptul la compensatia de chirie pentru politistii care au achizitionat locuinte anterior legii 288/2018!

Pe 03.04.2023, intr-un dosar al sindicatului Diamantul, ICCJ ( complet dcd) este investita sa lamureasca daca politistii care au incheiat...

Exclusivo săptămână ago

,, Noaptea Minții” sau ,,Cum calculează Mafia”!!!/Episodul IV

În data de 02.06.2020 în Tabelul cu calculul perisabilităților legal admise întocmit de Logistică ,la nr.crt.7,  Rățușca cea urâtă trece...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!