Connect with us

Administratie

Misiunea esențială a Forțelor Aeriene române este de a asigura supravegherea, controlul și securitatea spațiului aerian național, parte integrată a celui NATO

Publicat

pe

Centrul de Operații Aeriene, structură specializată a Comandamentului Componentei Aeriene de întrebuințare în timp real a puterii aeriene, contribuie nemijlocit la această activitate esenţială.

Apărarea spaţiului aerian al NATO este o activitate complexă, foarte bine structurată şi integrată în capabilităţile Alianţei Nord-Atlantice. Centrul de Operații Aeriene asigură managementul şi coordonarea la nivel pretactic şi tactic a traficului aerian operaţional (OAT) cu cel general (GAT).

De asemenea, execută analiza şi prognozarea meteorologică, C.B.R.N., informarea aeronautică, supravegherea spaţiului aerian, producerea şi diseminarea imaginii aeriene recunoscute, controlul tactic al forţelor şi mijloacelor din serviciul de luptă permanent (SLP) sub comandă NATO şi naţională.

Tot aici se face și controlul traficului aerian operaţional în spaţiul aerian naţional, precum şi culegerea, prelucrarea şi diseminarea informaţiilor militare operaţionale.

Pentru o înţelegere mai bună a acestor acţiuni extrem de importante din Centrul de Operații Aeriene am stat de vorbă cu comandorul Lucian Michinici, locțiitor pentru operații și planificare.

Ofiţerul are o vastă experienţă de pilotaj și stat major, ocupând treaptă cu treaptă diferite funcţii, de la cea de pilot până la cea actuală. A urmat cursuri de carieră și specializare atât în țară cât și în străinătate, iar experiența internaţională a dobândit-o participând la diferite misiuni și exerciții.

Centrul de Operații Aeriene parcurge de o bună perioadă de timp un amplu proces de modernizare și transformare. Se preconizează a fi încheiat în următorii doi ani, odată cu finalizarea proiectului de refacere a infrastructurii, precum și cu operaționalizarea noilor elemente de comunicații voce-date și comandă-control aerian, intrate de curând în dotarea Forțelor Aeriene române.

Evoluțiile recente ale mediului de securitate din proximitatea teritoriului național au demonstrat că acesta este unul volatil și impredictibil, iar domeniul aerian impune cei mai scurți timpi de răspuns, de doar câteva minute.

Nu trebuie să uităm că bazele aeriene și rampele de lansare a rachetelor din peninsula Crimeea se află la mai puțin de 400 de kilometri de țărmul românesc al Mării Negre.

De asemenea, potențialul militar al Rusiei permite lovirea unor obiective politice, militare sau de infrastructură critică, la distanțe considerabile, fapt demonstrat și în recentul conflict din Ucraina, spune comandorul Lucian Michinici.

Ca răspuns la acțiunile agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei, NATO a adoptat o serie de măsuri de asigurare. O materializare a hotărârii și coeziunii alianței, sub umbrela conceptului de descurajare și apărare a zonei euro-atlantice. Acțiunile sunt, în esență, ponderate și pur defensive.

Ele cresc gradul de pregătire al forțelor și demonstrează angajamentul colectiv de a proteja valorile, teritoriile, populațiile și forțele tuturor statelor aliate. Pentru România, Centrul de Operații Aeriene a reprezentat vârful de lance în domeniul aerian în implementarea acestor măsuri.

NATO a crescut substanțial  numărul de forțe și echipamente de apărare aeriană și antirachetă de pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, inclusiv pe teritoriul României, pentru îndeplinirea misiunilor de poliție aeriană întărită (lb engleză – enhanced air policing), acțiunilor de vigilență sporită (enhanced vigilance activities) și acțiunilor de protecție aeriană (air shielding).

Mai multe avioane de vânătoare și mijloace de apărare aeriană cu baza la sol sunt într-o permanentă stare de alertă, capabile în orice moment să răspundă la întreaga gamă de posibile încălcări ale spațiului aerian și pentru a descuraja orice posibilă agresiune, afirmă comandorul Michinici.

Comandamentul Aerian Aliat de la Ramstein (AIRCOM) și cele două Centre Multinaționale de Operații Aeriene (CAOC) de la Uedem și Torrejon, sprijinite de Centrele de Raportare și Control (CRC) naționale asigură integrarea acțiunilor aeronavelor de luptă, aliate sau naționale, cu cele de realimentare în aer și transport aerian, precum și cu cele ale platformelor aeropurtate de avertizare timpurie și control (AWACS).

Misiunea de apărare a spațiului aerian implică utilizarea sistemelor de supraveghere aeriană, a capabilităților de comandă și control aerian și a mijloacelor adecvate de apărare aeriană ale tuturor categoriilor de forțe, care acționează conjugat pentru luarea măsurilor legale împotriva platformelor care utilizează neautorizat spațiului aerian, precum și pentru reducerea riscurilor date de  platformele aeriene aflate în situații deosebite. Așadar, provocările la adresa apărării spațiului aerian național pot varia de la situații cu aeronave civile aflate în situații deosebite (abatere neautorizată de la ruta de zbor, lipsă comunicații radio, amenințare cu bombă la bord, deturnare etc.) și până la situații mult mai complexe de pătrundere și utilizare neautorizată a spațiului aerian sau de folosire a aeronavelor civile ca arme pentru executarea unor atacuri teroriste.

Comandor Lucian Michinici

Integrarea are ca efect cunoașterea permanentă a situației în spațiul aerian al NATO și în zona adiacentă și protejarea integrității acestuia împotriva tuturor amenințărilor din aer.

Succesul misiunilor, la nivel tactic, nu ar fi posibil fără asigurarea interoperabilității forțelor și mijloacelor participante, fără tehnici, tactici și proceduri standardizate, fără o coordonare și cooperare permanentă între CRC și detașamentele aliate implicate în aceste misiuni.

Esențiali pentru realizarea unui flux informațional eficient, precum și pentru un schimb reciproc avantajos de expertiză și experiență în domeniul apărării aeriene sunt și ofițerii de legătură aliați dislocați periodic în CRC, încă din anul 2015.

Stabilirea punților de comunicare între aliați și identificarea limbajului tactic comun sunt relativ simple atunci când pregătirea este standardizată, iar personalul din Centrul de Operații Aeriene și în special cel din Centrul de Raportare și Control a exersat și demonstrat aceasta permanent, încă de la accederea României în NATO, în 2004, declară comandorul Lucian Michinici.

Gestionarea cu succes a tuturor misiunilor aeriene aliate, indiferent de magnitudinea, frecvența și complexitatea acestora, în zona de responsabilitate aferentă spațiului aerian național, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, a demonstrat pregătirea și capacitatea structurii de a-și îndeplini misiunea peste standardele solicitate.  Calificativele excepționale obținute de-a lungul anilor la controalele naționale și NATO au fost validate.

Personalul ce încadrează Centrul de Operații Aeriene compensează prin calitate și devotament deficiențele de încadrare, generate, în special, de raportul nefavorabil dintre intrările și ieșirile din sistem.

Niciuna dintre posibile amenințări la adresa spaţiului aerian al României sau NATO nu este greu de gestionat atunci când există un colectiv de militari instruiți care cunosc în detaliu și aplică întocmai procedurile operaționale specifice fiecărei situații în parte.

Este dificilă, însă, asigurarea unor proceduri operaționale care să acopere o paletă cât mai largă a situațiilor, din ce în ce mai complexe, de contingență. Dificile sunt și situațiile care prin complexitate presupun aplicarea mai multor proceduri operaționale simultan și care solicită la maxim abilitățile personalului implicat, așa cum s-a în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei.

Colectivul Centrului de Operații Aeriene este o echipă de elită a Forțelor Aeriene române și a Armatei României, cu acces la cele mai noi tehnologii, tot timpul în mijlocul evenimentelor legate de apărarea aeriană. (L. Irimia).

Administratie

Procedurile de control la frontieră se simplifică semnificativ pentru zborurile și călătoriile maritime către statele Schengen de la 31 martie.

Publicat

pe

De

Călătorii nu vor mai fi supuși controlului de frontieră pentru verificarea documentelor, putând merge direct către porțile de îmbarcare, similar cu zborurile interne.
Aderarea la Spațiul Schengen aduce câștiguri atât pentru oameni, cât și pentru economie. Frontierele aeriene deschise vor atrage mai mulți turiști, aducând venituri suplimentare României. Simplificarea procedurilor de călătorie va facilita schimbul cultural, va consolida relațiile cu statele europene și va crea o Europă mai unită și mai prosperă pentru toți.
Citeste in continuare

Administratie

Decizia plafonării tarifelor RCA a fost luată pentru prima dată de către guvernul Nicolae Ionel Ciucă, la 28 februarie 2023.

Publicat

pe

De

Prelungim plafonarea tarifelor RCA  până la 30 iunie 2024. Ministerul Finanțelor a publicat în dezbatere publică o propunere în acest sens. „Este o soluție temporară, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piața asigurărilor auto. Aceste probleme își vor găsi răspunsul odată cu modificările legislației naționale privind asigurările RCA. Până atunci, nu putem neglija riscul la care sunt supuși șoferii când au loc accidente în care sunt implicate vehicule neasigurate.”, a precizat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.
Citeste in continuare

Administratie

„Uniunea Europeană înseamnă stabilitate și dezvoltare, iar Republica Moldova are nevoie exact de aceste două constante”

Publicat

pe

De

„E ceea ce le-am spus participanților la conferința economică „Moldova Romania Capital Bridges”, organizată de Bursa de Valori București și Moldova Agroindbank. Tocmai de aceea, angajamentul nostru față de Republica Moldova este unul de sprijin necondiționat în parcursul său european.
Dincolo de planul politic, susținerea României se vede și în evoluția relației economice din ultimii zece ani, de când este în vigoare acordul de asociere și liber schimb dintre Republica Moldova și UE. Schimburile comerciale dintre noi au crescut de la 1 miliard la 3 miliarde euro, România a devenit principalul investitor de peste Prut, iar interconectarea energetică este deja o realitate.
Pentru fructificarea potențialului economic este nevoie de un cadru politic stabil. Sunt militar de carieră, iar această experiență îmi dă avantajul de a înțelege că stabilitatea și respectarea regulilor dau încredere investitorilor. Am convingerea că Republica Moldova își va împlini visul de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, unde stabilitatea și respectarea regulilor sunt normalitatea.”, a precizat  Nicolae Ionel Ciucă , președintele PNL.
Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv6 ore ago

Macar o data la doi ani, apare cel putin o informatie importanta despre un nou furtisag al Directiei Generale Financiare din cadrul M.A.I.

Noi pagube provocate de Directia Generala a Hotilor, condusa de directorul general Razvan Grecu! Nu stiu cum se face ca...

Exclusiv6 ore ago

Federația Polițiștilor de Penitenciare, alături de Federația Simdicatelor din Sistemul Penitenciar, continuă seria protestelor anunțate, astfel că in data de 28.03.2024 vor fi pichetate Penitenciarele Deva, Giurgiu și Codlea, in paralel cu strangerea semnăturilor pentru refuzul de ore suplimentare

Faptul că guvernanții , in an electoral, au scăpat printre degete niște firmituri pentru polițiștii de penitenciare ( actualizarea soldei...

Exclusivo zi ago

Dosarul „Tetra” fabricat de procurorul, pe atunci, Negulescu Mircea, zis „Portocală, zis „Zdreanță” și autointitulat „distrugătorul de destine”

Unul dintre oamenii luați la țintă de gruparea din jurul fostului procuror Portocală a fost Cezar Stoichiciu, fost sef al...

Exclusivo zi ago

Se pun in pericol angajamentele internationale ale Romaniei in domeniul asistentei umanitare, din cauza lui Grecu & comp. care nu vor sa plateasca la timp si corect, drepturile legale ale „misionarilor”

In atentia veteranilor din teatrele de operatii! Mai multi veterani in teatrele de operatii mi-au transmis, pe diverse cai, insistent,...

Anchete2 zile ago

 INTOARCEREA “RABINULUI”

                                         ...

Exclusiv2 zile ago

WHITE TOWER (XXV)/Virgiliu Nanu, implicat direct în intabularea Fermei Dacilor și escrocheria White Tower

Virgiliu Nanu, implicat direct în intabularea Fermei Dacilor și escrocheria White Tower, titra un ziar central de investigatii, confirmand, in...

Exclusiv2 zile ago

Ameninţări drastice din partea poliţiştilor şi agenţilor din penitenciare/Sindicaliştii ameninţă că măsurile pe care le vor lua, vor fi şi mai drastice in data de 9 Mai 2024

Angajații din structurile de forță ale statului roman au fost luați în bătaie de joc de Guvern In Monitorul Oficial...

Exclusiv2 zile ago

Fiecare lider sindical s-a impăunat cu ” marea ” realizare, cand in fond nu este altceva decât o ingenunchere a mișcării sindicale/Oamenii ar trebui să se trezească din amorteala asta colectivă

După lungi teorii ale conspirației, astăzi, cu puțin timp in urmă,in Monitorul Oficial al României a fost publicata celebra și...

Exclusiv3 zile ago

WHITE TOWER (XXIV)/Realitățile scandalului WHITE TOWER: copii care și-au băgat mamele octagenare în pușcărie!

Copii care și-au băgat mamele octagenare în pușcărie! Aceasta este una dintre realitățile scandalului WHITE TOWER! Mihai LUPU și Radu...

Exclusiv3 zile ago

Sindicatul Politistilor din Romania „Diamantul” Oficial a intocmit un ÎNDRUMAR ELECTORAL PENTRU POLIȚIȘTI ȘI MILITARI

Statutul polițistului prin Legea 360/2002 și statutul cadrelor militare prevăzut în Legea 80/1995 fixează interdicții clare privind implicarea acestora în...

Exclusiv4 zile ago

Este dezonorant pentru un șef de poliție să se păteze în jocurile murdare ale politicienilor

Condiționalitatea factorului de comandă în structurile M.A.I. de fidelitatea față de o gașcă politică ori alta, nu a constituit vreodată...

Exclusiv4 zile ago

„Polițiștii și militarii nu suntem sclavii nimănui, iar niște drepturi acordate parțial nu sunt decât o altă ofensă adusă la sacrificiile pe care le facem și serviciul adus de către noi la menținerea ordinii publice și a siguranței naționale”

Așa cum v-am anunțat, la data de 25.03.2024, chiar de Ziua Poliției Române Sindicatul Democratic al Polițiștilor SIDEPOL trebuia să fie prezent...

Exclusiv6 zile ago

WHITE TOWER (XXIII)/Dupa rambusari ilegale de T.V.A asistam la mentinerea masurilor penale

 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ)  a respins, ca nefondate, contestaţiile formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de...

Exclusiv6 zile ago

Amânarea acțiunii de protest anunțate în 25 martie 2024, de Ziua Poliției Române – pentru data de 9 mai 2024, de Ziua Europei

Orice acord, negociere, relație bilaterală trebuie să aibă la bază încrederea între parteneri, aceasta bazându-se pe consecvență în respectarea angajamentelor...

Exclusivo săptămână ago

Au inceput protestele/Administrația Națională a Penitenciarelor se face că nu știe și se dă luată prin surprindere in fața Ministerului Justiției

Așa cum am anunțat prin comunicatul de presă, despre care Administrația Națională a Penitenciarelor se face că nu-l știe și...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!