Actualitate
Lumea super-bogaților este în vizor

Anul acesta, la Cannes, Triangle of Sadness a luat mult-râvnitul Palme d’Or. Este al doilea asemenea premiu pentru cineastul suedez Ruben Östlund.
Filmul e o satiră.
Primul act ni-i arată pe Carl și Yaya. Ambii sunt fotomodele. El, la 28 ani, ar trebui deja să se pensioneze.
Deși are un CV impresionant, nu mai trece de castinguri. Yaya, în schimb, este la apogeul carierei. Este și foarte bine plătită, ceea ce generează niște fricțiuni în cuplu.
Carl pare să se resemneze cu rolul de fotograf pentru iubita lui, care pe lângă că e fotomodel, mai e și mare influencer.
Datorită ei, cei doi câștigă o invitație pentru o croazieră de lux pe un iaht de super-bogați. Aici începe al doilea act, unde autorul ne prezintă o structură pe trei clase, care se vrea un microcosm reprezentativ pentru societatea în care trăim.
Deasupra sunt cei foarte bogați – un oligarh rus care și-a făcut averea în confuzia de după destrămarea URSS, un IT-st fără abilități sociale, dar cu foarte mulți bani de aruncat în toate părțile, niște bătrâni simpatici cu avere făcută din producția de armament –, la mijloc sunt membrii echipajului de pe iaht, a căror singură preocupare e să îndeplinească orice capriciu al bogaților cu zâmbetul pe buze, indiferent cât de penibile sunt cererile, motivați de recompensa financiară de la sfârșit, și cei de jos, imigranții, muncitorii invizibili, care ies noaptea ca să curețe voma de la bord.
Ceea ce pare inițial o situație instagramabilă, devine rapid un coșmar. În partea finală avem o răsturnare a rolurilor.
Naufragiați pe o insulă, scara de valori pentru cei ajunși acolo se schimbă. Frumusețea și banii nu mai valorează nimic.
În lipsa lor, bogații nu au îndemânări și talente necesare supraviețuirii. Cei de jos ajung cei de sus pe scara socială. Satira lui Östlund nu este deloc subtilă.
Personajele sunt caricaturi. E ușor să râzi de ele, chiar dacă regizorul pare un pic sadic.
Mesajul e simplu, e în trend cu lumea de azi și nu lasă mult loc de interpretări. Avem de toate: luptă împotriva sărăciei, a inegalității, retrasarea rolurilor în cuplu, patriarhat/matriarhat, marxism și capitalism.
Dar nu avem nicio problemă tranșată cu adevărat. Sunt toate lăsate în aer, puse pe ecran doar ca să le vedem. După două ore jumătate, primul gând este dacă asta e tot? Și dacă Festivalul de la Cannes n-o fi avut ceva mai bun de oferit? (Dorin Luca).
Actualitate
John Phelan anulează contracte pentru eficiență bugetară în Departamentul Marinei
Actualitate
Ultima călătorie a Papei Francisc: Ceremonia funerară la Roma
Actualitate
Prezența lui Elon Musk la interviul secretarului Forțelor Aeriene a lui Trump stârnește controverse
-
Exclusivacum 3 zile
Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor
-
Exclusivacum 2 zile
Faraonul Volosevici: O comedie administrativă în Parcul Industrial Ploiesti
-
Exclusivacum 2 zile
ROF-ul ANP: O capodoperă birocratică fără substanță
-
Exclusivacum 2 zile
Modul controversat de a „plimba” deșeurile: Genesis Biotech Filipestii de Padure sub lupa
-
Exclusivacum o zi
Schimbarea programului de lucru în Poliția Română va crește costurile și va complica serviciul polițienesc
-
Featuredacum 3 zile
Tensiuni în jurul Președintelui Curții Constituționale: Marian Enache și dosarul securității
-
Exclusivacum 2 zile
Critici dure la adresa IGPR: interpretarea distorsionată a Ordinului S/108/2011
-
Exclusivacum 2 zile
Reguli privind cazarea în interes personal în centrele DALI