Ce reconfortant este să găsești un loc unde oamenii nu se plâng de lipsurile și problemele pe care le întâmpină, ci își folosesc acea energie pentru a găsi soluții – Batalionul 110 Sprijin Logistic, Brăila.
Am descoperit, la ultima vizită în garnizoana Brăila, o unitate mică, cu mare chef de muncă.
Furnicuța Brigăzii (10 Geniu Dunărea de Jos) o numesc militarii de la Dunăre. La cârma ei stă un brăilean get-beget – locotenent-colonelul Laurențiu Vâlcu.
Este comandantul Batalionului 110 Sprijin Logistic Mareşal Constantin Prezan de cinci ani, iar în această perioadă a reușit să dea unității o nouă față.
Am fost în patru-cinci structuri înainte, dar aici am găsit un colectiv extraordinar. De aceea am rămas. E drept că personalul e redus și mult de muncă. Însă oamenii cu care lucrez mă țin în priză.
Sunt foarte buni specialiști, oameni deosebiți pe care mă pot baza oricând, mărturisește. Cu o încadrare de aproximativ 50% și 13 unități în administrare (trei doar în cazarma lor), au reușit să atingă obiective importante.
Lângă intrarea în unitate te întâmpină un parc monument, lucrare făcută de militari din cadrul batalionului, sprijiniți de Brigada 10 Geniu.
Ansamblul comemorativ al Eroilor Neamului a devenit un important punct turistic pe harta Brăilei. Aici își fac încheierile de an școlar copiii, se organizează activități festive și ceremonii militare, evenimente mari ale orașului, activități de comemorare a eroilor din garnizoană.
Realizarea lui a fost o muncă imensă. În trei luni a fost gata, dar documentele au durat mult. Trebuia avizat de Ministerul Culturii, am făcut proiect, apoi a fost o adevărată desfășurare de forțe pentru a realiza acel proiect și a fi gata la timp, când se sărbătoreau 100 de ani de la Primul Război Mondial, povestește comandantul.
În centrul parcului tronează monumentul eroilor pontonieri, ridicat în 1904, în jurul căruia a fost construit complexul.
În stânga și în dreapta lui sunt „așezați” eroi din Primul și Al Doilea Război Mondial. Partea din spate este dedicată Războiului de Independență, eroilor căzuți la Revoluție și în acțiuni militare. Fiecare are câte o poveste scurtă și accesibilă publicului larg – unde a luptat și cum s-a distins.
Lor li se adaugă poveștile desenate de copii cu creta pe aleile parcului, creând, parcă, o punte între generații.
Complexul comemorativ a fost inclus în cartea Eroi și monumente a Muzeului de istorie a Brăilei, alături de toate monumentele istorice din județ.
Inițiativa proiectului le aparține fostului comandant al brigăzii, general de brigadă Gheorghe Soare, și fostului prim-vicepreşedinte al filialei judeţene Brăila a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor, colonel Ionel Tălpău, decedat.
În unitate mă întâmpină o atmosferă liniștită, caldă. Cele mai multe clădiri sunt renovate, există spații de relaxare cu flori, băncuțe, o fântână arteziană, construite de militarii unității prin reciclarea materialelor rămase de la renovări.
Au o centrală termică nou-nouță, dată în folosință anul trecut, cu toate automatizările necesare disponibile.
S-a schimbat toată instalația termică. Orice investiție executată în îmbunătățirea facilităților, pe lângă faptul că prelungește durata de viață a clădirilor, nu mai produce nici pierderi de apă sau căldură și crește moralul angajaților, care au condiții decente la locul de muncă.
În cadrul categoriei de forțe sunt totuși multe unități militare și toți au astfel de nevoi. Cum reușește, deci, o unitate mică să își atragă fonduri?
Suntem profesioniști, explică locotenent-colonelul. Fiecare dosar este făcut impecabil, cu argumente și solicitări clare.
Și atunci nu se pune problema să primim un răspuns negativ. De asemenea, încercăm să fim responsabili, reciclând toate materialele atunci când renovăm. Nimic nu se aruncă. Am refăcut și pista CISM, terenul de fotbal.
Îmi atrage atenția o construcție cu design modern – sala de sport, dotată cu aer condiționat și generator propriu, dată în folosință în 2019. Cu duș, toalete, spațiu mare și aerisit și prize din metru în metru, un loc extrem de ofertant.
Aici s-au desfășurat aplicația Blond Avalanche 20, ședințe și a fost spațiu de vaccinare în pandemie.
În perioada Covid, unitatea a devenit primul centru acreditat de vaccinare din cadrul categoriei de forțe. Sala de sport respecta întocmai ordinul ministrului sănătății.
Am fost în prima linie, la 22 decembrie 2020 am primit ordinul să pregătim centrul de vaccinare, la 27 era gata și în ianuarie am primit autorizația de funcționare, după ce am fost verificați de cei de la spitalul militar Galați.
Revenind la achiziții, în 2019 au primit de la SMFT un ansamblu bucătărie care asigură hrănirea pentru 500 de militari.
Este format din nouă containere pe suport modular, în care pot mânca 170 de militari pe serie.
Este foarte solicitat, de trei-patru ori pe an mergem la Cincu, Smârdan, Burdușani, Frecăței. Urmează să mergem și la Daia. Avem o echipă de specialiști care îl instalează și îl predă unității care are activitatea.
La instalare sunt necesari 10-12 militari. Apoi, batalionul asigură pentru fiecare categorie pe cineva: un electrician, un instalator, un militar care se ocupă de mentenanța grupurilor electrogene și cel care îl deservește.
Oameni puțini, exerciții multe. Dar acest batalion are un grup de militari foarte bine pregătiți. Așa pot face față tuturor solicitărilor pe care le primesc de la Brigadă și SMFT.
La o evaluare a Brigăzii 10 Geniu, SMFT a afirmat că suntem structura logistică care se ridică la standardul cel mai ridicat din cadrul Forțelor Terestre. Este plăcut când munca îți este apreciată.
Am vrut să aflu cum își motivează oamenii din subordine și mi-a mărturisit că este cea mai dificilă întrebare de pe parcursul discuției. Asta este sarcina fiecărui comandant. Eu încerc să le ofer cele mai bune condiții la locul de muncă și să fiu alături de ei oricând au nevoie. (Alina Crisan).