Connect with us

Administratie

De peste 70 de ani, Centrul de domenii și infrastructuri nr. 2 (CDI2) din Craiova administrează proprietatea imobiliară a armatei din partea de sud-vest a țării, mai exact din județele: Argeș, Olt, Vâlcea, Dolj, Gorj, Mehedinți, Hunedoara, Caraș Severin, Arad și Timiș

Publicat

pe

În toată armata, volumul fondurilor alocate pentru investiții a crescut foarte mult în ultimii 10 ani. Comandantul CDI2, colonel ing. Marius Geamănu, precizează că, în 2010, unitatea avea în responsabilitate două investiții, iar acum are 22 în derulare și șapte în procesul de achiziție.

În acest an, avem șapte sute de milioane de lei credite de angajament și 180 de milioane de lei credite bugetare.

Pe lângă lucrările de construcţii, reabilitări și consolidări, unității îi revine sarcina de a asigura mentenanţa cazărmilor şi protejarea patrimoniului armatei din zona de responsabilitate, prin paza cazărmilor dezafectate.

Una din lucrările importante, finalizate în acest an, a fost construcţia sediului Colegiului Național Militar Tudor Vladimirescu. Cum se poate observa și din fotografiile din această pagină, s-au creat condiții adaptate prezentului.

Pentru cazare, s-a construit o clădire cu trei etaje, fiecare cameră, în care stau câte doi elevi, are balcon şi baie proprie, mobilier modern și televizor. În afara spațiilor de cazare, au fost construite clădiri pentru blocul alimentar, sala de sport, centrala termică şi remizele și spălătoria auto pentru mijloacele de transport.

Până la sfârşitul acestei luni, va fi dată în folosinţă şi ultima aripă din pavilionul școală și infirmeria. Alte lucrări realizate prin grija CDI2 s-au executat la Comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est şi în cazarma Scorpionilor roșii, unde s-a reabilitat zona administrativă, s-a refăcut racordul electric și s-au construit un bloc alimentar şi remize pentru adăpostirea tehnicii de luptă Piranha.

În curând, vor începe lucrările de reabilitare și la Comandamentul Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere Decebal, clădire monument istoric, situată în centrul Timişoarei. Va fi un proiect mai mare decât cel de la Herculane, despre care am scris în numărul trecut al săptămânalului nostru.

Responsabilităţile CDI2 sunt mari, dar resursa umană de care dispune centrul este invers proporțională. Colonelul ing. Geamănu a subliniat că în zona administrativă a comandamentului unității este o încadrare bună. În schimb, în structurile care se ocupă de achiziții și mentenanță se înregistrează un deficit de personal.

La fel și la investiții, nu sunt încadrate funcţiile militare de șef de secție și patru de șefi birou. Opt ingineri, şase civili şi doi militari, proveniţi tot din civili, îşi desfăşoară activitatea în secţia respectivă.

Inginerii civili au vechime, şapte-opt ani, nu au venit ca debutanți, dar nu au experiența necesară unui manager de proiect, în locurile unde au lucrat se axau doar pe un segment din domeniul construcțiilor, dar aici trebuie să vadă în ansambluRăspunderea este imensă, nu pot fi recompensați, beneficiază de aceleași venituri, indiferent că sunt responsabili de unul sau mai multe proiecte.

Asta în condiţiile în care, pentru unele categorii de personal din domenii precum financiar, control, cei care lucrează cu fonduri europene s-au găsit soluţii, primesc anumite sporuri.

Fiecare din cei opt ingineri este desemnat manager de proiect la cinci-şase lucrări, având răspunderea de a gestiona toate problemele care se ivesc pe timpul derulării unei investiţii şi de a căuta soluții de rezolvare până la recepția finală, adică după perioada de garanție.

Managerul de proiect trebuie să întrunească mai multe calităţi, spune comandantul. Trebuie fie bun în mai multe domenii: inginer şi, în acelaşi timp, economist, pentru că gestionează fondurile, jurist, pentru că interpretează prevederile legale şi gestionează situațiile, achizitor, pentru că face parte din comisiile de licitații și de recepție. Este o răspundere foarte mare şi dacă, pe lanţul decizional, ar fi un șef de birou şi de secție, care să coordoneze activitățile, ar fi mult mai bine.

Funcțiile există, de colonel pentru șef secție și de locotenent-colonel pentru șefi birou, au fost publicate de mai multe ori, dar, deşi par atractive, nu au putut fi încadrate. Poate şi pentru că doritorii nu îndeplineau condiţiile de studii în domeniul construcții, experiență și chiar curajul de a lua decizii care implică o mare răspundere.

Este destul de greu să găsești, în zilele de azi, asemenea oameni. Nici diminuarea gradului unor funcții, pentru a fi încadrate cu absolvenți ATM, nu s-a dovedit a fi o soluție eficientă, deși Craiova oferă multe oportunități de dezvoltare în carieră și de trai, nu este un oraş oarecare.

Mai degrabă este vorba de ezitarea unora de a-și asuma obligațiile unei funcții, prin exercitarea căreia se află în linia întâi și trebuie să răspundă pentru orice întârziere intervenită în derularea unui proiect, generată de fenomene precum criza economică, prețuri în continuă creștere etc.

O structură importantă din cadrul oricărui centru de domenii şi infrastructuri este cea juridică. S-au emis acte normative ale căror dispoziții trebuie interpretate, nu se poate aplica o simplă formulă.

La Craiova, este un compartiment juridic, unde sunt încadraţi doi juriști civili, care gestionează situații complicate, litigii cu retrocedări, interpretează frecventele modificări legislative privind achizițiile, contractele, rezilierile.

Referitor la antreprenori, colonelul ing. Geamănu precizează că, uneori, au pornit lucrări cu firme serioase care, pe parcurs, nu au mai avut oameni şi nu şi-au mai putut onora obligaţiile, deşi banii au fost viraţi la timp, iar centrul şi-a respectat îndatoririle.

Unii sunt serioşi, profesionişti, iar alţii, mai puţin. Poate nu din vina lor exclusivă, ci din lipsa mâinii de lucru, a inabilităţii în gestionarea fondurilor ori a lipsei de capital propriu care să le permită desfăşurarea unor activităţi până la un anumit punct.

Comandantul CDI2 a venit în unitate în 2002, a îndeplinit funcţii pe toată scara ierarhică şi s-a specializat pe investiţii. A ajuns comandant la 1 august 2021, după o împuternicire de aproape un an, din funcţia de locţiitor, pe care a îndeplinit-o trei ani.

Atunci avea timp să meargă pe şantierele în lucru cel puțin o dată pe lună. Acum, are mai multe responsabilități, merge mai rar pe șantiere, nu are nici locțiitor, funcția fiind îndeplinită, prin împuternicire, de un șef de secție.

În ciuda problemelor generate de încadrarea deficitară, este mulţumit de colectivul centrului, ştie că personalul se implică pentru a duce sarcinile la bun sfârșit. Spre deosebire de alte domenii, trecerea noastră prin unităţi este mult mai vizibilă, se poate observa și din exterior.

Când privim obiectivele realizate și prin contribuția noastră, avem satisfacția că, prin munca depusă, am reușit să îmbunătățim condițiile în care oamenii își desfășoară activitatea.  (Irina Nedelcu).

Administratie

Întrevedere între Cătălin Predoiu și ambasadorul Cehiei la București pentru consolidarea cooperării în domeniul Afacerilor Interne

Publicat

pe

De

La sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a avut loc o întâlnire între domnul Cătălin Predoiu, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, și E.S. domnul Martin Košatka, noul ambasador al Republicii Cehia la București.

Discuțiile au evidențiat caracterul excelent al cooperării bilaterale în domeniul afacerilor interne, concentrându-se pe domeniile prioritare cum ar fi combaterea criminalității organizate, lupta împotriva corupției și întărirea capacității statelor în gestionarea situațiilor de urgență. Aceste aspecte au fost deja abordate în cadrul întâlnirii recente de la Praga între ministrul Predoiu și omologul său ceh, Vít Rakušan.

Cătălin Predoiu a subliniat viziunile comune pe care cele două state le au în privința mai multor subiecte de interes european, inclusiv importanța securității interne, gestionarea eficientă a migrației și menținerea unității între statele membre UE, mai ales în actualul context geopolitic marcat de diverse amenințări.

Referitor la aderarea României la spațiul Schengen, ministrul Predoiu a exprimat aprecierea pentru sprijinul constant oferit de Cehia, un sprijin reiterat de ministrul Rakušan în cadrul consultărilor recente de la Praga. Acest sprijin devine esențial în perioada actuală, în care România depune eforturi pentru finalizarea dosarului Schengen până la sfârșitul anului.

În continuare, ministrul Predoiu a prezentat un ansamblu de măsuri implementate de autoritățile române pentru întărirea cooperării și intensificarea schimbului de informații cu statele din regiune și partenerii europeni. De asemenea, România desfășoară proiecte comune cu toate țările vecine, având rezultate foarte bune în organizarea patrulelor mixte, schimbul de experiență, consolidarea schimbului de informații și elaborarea evaluărilor de risc. Predoiu a subliniat că România a demonstrat un nivel înalt de securizare a frontierelor europene, respectând legislția Schengen și folosind toate sistemele europene, fără nicio sincopă de la eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime.

În concluzie, cele două părți au convenit să mențină un dialog bilateral la un nivel ridicat, având ca obiectiv dezvoltarea continuării cooperării în domeniile de interes comun.

Citeste in continuare

Administratie

Peste 1.100 de copii și tineri informați despre Siguranța Online la Bucharest Gaming Week

Publicat

pe

De

Peste 1.100 de copii și tineri au beneficiat de recomandări preventive la standul #SigurantaOnline în cadrul Bucharest Gaming Week, care a avut loc weekendul trecut la Palatul Parlamentului. Inițiativa, care își propune prevenirea criminalității informatice și educația digitală, a fost susținută de Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și Asociația Română a Băncilor (ARB).

La stand, participanții au avut ocazia să interacționeze cu gamerii lor preferați și au primit informații esențiale despre cum să navigheze în siguranță în mediul virtual. Sub sloganul „Fii Cool, nu Credool!”, organizatorii au încurajat tinerii să rămână vigilenți și să nu aibă încredere în tot ce găsesc pe internet.

Pentru a atrage atenția asupra riscurilor online, au fost amplasate două totemuri-capcană, fiecare cu un cod QR ce promite câștiguri rapide. Aceste coduri au fost scanate de peste 3.000 de ori, iar cei care au accesat linkul au primit imediat un mesaj de avertizare: hackerii pot folosi astfel de metode pentru a fura datele, parolele și chiar fotografiile din telefon.

Organizatorii au transmis patru mesaje-cheie pentru a ajuta tinerii să se protejeze:

  • Evită să furnizezi datele de pe card la cerere.
  • Verifică linkurile suspecte cu soluții de securitate înainte de a da click.
  • Folosește parole puternice, complexe și unice pentru fiecare cont.
  • Activează autentificarea multifactorială oriunde este posibil.

Tinerii prezenți la stand au participat și la un concurs interactiv, unde au avut ocazia să învețe cum să se protejeze pe internet și care au demonstrat abilitatea de a naviga în siguranță au fost recompensați cu premii.

Despre Proiectul  Siguranta Online

Proiectul național de prevenire a criminalității informatice și educație digitală Siguranta Online (sigurantaonline.ro) caută să ofere cele mai bune practici de securitate cibernetică pentru tineri și copii, ajutându-i să evite să devină victime ale fraudelor informatice, pornografiei infantile sau atacurilor de tip malware. Această inițiativă este o colaborare între Poliția Română, DNSC și ARB, având ca scop protejarea copiilor și a adulților prin educație și informare în domeniul securității cibernetice.(Paul D.).

Citeste in continuare

Administratie

Alina Gorghiu: 107 dosare de trafic de minori în primele 6 luni – justiția trebuie să fie făcută până la capăt

Publicat

pe

De

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a dezvăluit că în România au fost înregistrate 107 dosare noi de trafic de minori în primele 6 luni ale anului, un număr care, deși pare simplu, reflectă realități alarmante și destine frânte ale unor tineri traumatizați pentru bani. „În spatele statisticii sunt destine frânte ale unor minori care au fost traumatizați pentru bani. Cu atât mai mult, în aceste cazuri, justiția trebuie făcută până la capăt,” a subliniat Gorghiu.

Un exemplu relevant în acest context este cazul Claudiei Cochioraș, o fugară implicată într-o rețea de exploatare a copiilor. Aceasta utiliza violența pentru a-și controla victimele, iar în urma judecării, a fost condamnată la 7 ani de închisoare pentru trafic de minori. Deși a fugit de executarea pedepsei, Cochioraș a fost localizată și prinsă în Elveția.

Ieri seară, aceasta a fost adusă în țară și va își va executa pedeapsa într-un penitenciar, marcând un pas important în lupta împotriva traficului de minori și promovarea justiției în România.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv2 ore ago

Reorganizarea Poliției Capitalei anunțată pe WhatsApp ridică ingrijorări majore

O alertă a fost emisă de Sindicatul Europol, evidențiind modul în care reorganizarea Poliției Capitalei a fost anunțată în mod...

Exclusiv2 ore ago

Emil Pascut critică abuzurile din Poliție și incompetența DGIPI în fața drepturilor angajaților

Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, a ridicat întrebări serioase în legătură cu comportamentele abuzive din structurile interne, subliniind că...

Exclusivo zi ago

Demonii somnului lui Benone: preocupări pentru viața privată a polițiștilor din Neamț

Înșfăcarea drepturilor individuale Un recent ordin emis de Dăscălescu, așa cum ne dezvăluie Emil Pașcut de la Sindicatul Diamantul, instigă...

Exclusiv2 zile ago

Criza din Penitenciare: Polițiștii de Penitenciare protestează impotriva condițiilor insalubre și a insecurității

Protestul Polițiștilor de Penitenciare: o reacție la condițiile deplorabile Polițiștii din Craiova și Vaslui refuză să intre în serviciu, aducând...

Exclusiv2 zile ago

Corupție și imprumuturi ilegale în rândul poliției prahovene: un dosar penal incepe să se desfășoare

Pe 19 februarie 2024, ziarul nostru, Incisiv de Prahova, a publicat articolul intitulat: „Caracatița WHITE TOWER (XIII) scoate la iveală...

Exclusiv2 zile ago

Corupția din România: Scandalul White Tower și ilegalitățile dovedite

Mizeriile afacerii White Tower: o investigație care a scos la iveala corupția din România Corupția și complicitățile intr-o afacere frauduloasă...

Exclusiv2 zile ago

Abuzuri și corupție în rândul Poliției: Cazul IPJ Prahova și rețeaua de ilegalități

Corupția în IPJ Prahova: O rețea de ilegalități afectează afacerile locale (VI) Un fost agent de poliție din cadrul IPJ...

Exclusiv2 zile ago

Cazul Tymbark: controversele grevei și implicațiile legale ale condițiilor de muncă

Recent, cazurile legate de compania Tymbark, cunoscută pentru băuturile sale pe bază de apă minerală, energizante și sucuri (dar si...

Exclusiv2 zile ago

Apel către magistrații români: curățați justiția de corupție!

„Dragi domni și doamne din Justiția Română, Treziți-vă!!! Acest mesaj se adresează tuturor magistraților, cu mențiunea că ne referim doar...

Exclusiv2 zile ago

„Contributivitatea” vs. „pensiile speciale”

Pensiile militare sunt sustenabile prin contribuțiile MAI Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, aduce în atenție faptul că, din perspectiva...

Exclusiv3 zile ago

Un vis trăsnit la grătar: Emil Păscuț și soluții pentru pensiile militare

Emil Păscuț de la Sindicatul Diamantul ne împărtășește cu umor o experiență onirică din noaptea trecută. Sub razele soarelui, într-o...

Exclusiv4 zile ago

Emil Pascut: Majorarea pensiei la Metrou ridică intrebări despre principiul contributivității în sistemul pensionării

Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Polițiștilor „Diamantul”, a dezvăluit că pensia unui muncitor necalificat de la metrou a fost recalculată...

Exclusiv5 zile ago

Emil Pascut despre impactul prostiei în funcții decizionale și controversele OUG 59/2017

Emil Pascut, de la Sindicatul Diamantul, analizează diferența dintre prost și inteligent, subliniind că un „prost” care își cunoaște limitele...

Exclusiv6 zile ago

Ipocrizia lui Ciolacu: oferte controversate pentru marea industrie

Introducere Iata ca avem noi informatii cu privire la o posibila aplicare a viitoarei scheme de ajutor de stat de...

Exclusiv6 zile ago

Primarul care a părăsit Cătina cu ghivecele și pietrele în brațe: o poveste de alegeri și controverse

Pierderea mandatului și ultimele acțiuni Primarul Cătinei, Alexandru Fulgeanu, a încheiat mandatul său într-un mod surprinzător, fiind implicat într-o serie...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!