Connect with us

Administratie

72 de cetăţeni din Bangladesh, Etiopia, Siria, Sri Lanka și Turcia, au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria

Publicat

pe

La Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, pe sensul de ieşire din ţară, un cetăţean român, cu ansamblul rutier format din cap tractor, înmatriculat în România și semiremorca înmatriculată în Italia. Acesta transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, frigidere pentru o societate comercială din Italia.

În urma efectuării controlului amănunţit al automarfarului, câinele de serviciu a semnalat prezența unor persoane în mijlocul de transport, iar după deschiderea semiremorcii, au fost descoperiți ascunşi  37 de cetăţeni din Sri Lanka, ce intenționau să treacă ilegal frontiera de stat cu scopul de a ajunge în ţări din vestul Europei.

Alt caz a fost înregistrat tot la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, unde polițiștii de frontieră arădeni alături de câinii de serviciu au efectuat controlul amănunțit al unui ansamblu rutier, condus de un cetățean turc.  Conform documentelor de însoţire a mărfii, şoferul transporta frigidere, pe ruta Turcia – Polonia. Cu ocazia verificărilor, au fost descoperite, ascunse printre marfa transportată, douăzeci de persoane. La cercetări, colegii noștri au stabilit că cei în cauză sunt cetățeni din Siria și Turcia.

Tot la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, în urma unui control asupra unei autoutilitare conduse de un cetățean român ce transporta piese auto pentru o societate din Italia, poliţiştii de frontieră au descoperit, ascunși printre bunurile transportate, cincisprezece cetățeni din Bangladesh și Etiopia, cu vârste cuprinse între 19 și 42 de ani.

În toate cazurile polițiștii de frontieră efectuează cercetări în vederea stabilirii întregii activități infracționale, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale ce se impun, transmite Politia de Frontiera Romana. (Paul D.).        

Administratie

Partea opusă a medaliei este că, uneori, tinerii, după ce armata investește în pregătirea lor, aleg să părăsească sistemul.

Publicat

pe

De

Imaginați-vă un adolescent la 14 ani. Confuz, cu idei neclare despre viitor, despre locul său în lume, dependent de familie pentru a lua decizii care să-i influențeze parcursul profesional de lungă durată. Uneori, părinții știu mai bine. Încearcă să-și influențeze odrasla în direcția pe care o cred ei cea mai bună.
În cazul locotenentului Bianca Mălina Graure, din Brigada 18 Cercetare-Supraveghere Decebal, din Timișoara, primul îndemn, cel de a urma o carieră militară, s-a dovedit a fi unul bun, deși drumul care a urmat nu a fost ușor.

 

După clasa a VIII-a, părinții i-au propus Biancăi să dea admiterea la Colegiul Național Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia. Liceul militar a fost probabil o dorință neîmplinită a tatălui meu. Eram destul de mică și faptul că mi l-a prezentat sub o formă frumoasă a făcut să fie și dorința mea, își aduce aminte ea.

Recunoaște că perioada de început a fost destul de grea, însă a ajutat-o firea sa adaptabilă și faptul că știa să respecte regulile, chiar și la vârsta adolescenței. Acum, când se gândește la cei patru ani de liceu militar, crede că au transformat-o într-o persoană mai responsabilă și mai disciplinată.

Următorul pas a fost Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu. A fost prima și singura ei opțiune. Îmi doream Forțele Terestre foarte mult, îmi plăcea ideea de a fi la comanda unui pluton, de a conduce oamenii și de a-mi construi o carieră. [Printre absolvenții de liceu militar] este cunoscut că Forțele Terestre sunt cea mai bună categorie de forțe pentru a face o carieră, afirmă Bianca.

A ales infanteria, deși avea media necesară pentru a alege orice altă armă. A motivat-o însă perspectiva de a merge într-o misiune externă, tocmai pentru a se dezvolta profesional.

 

Din postura de sublocotenent, proaspăt absolvent de academie, a fost încadrată la Batalionul 191 Infanterie Colonel Radu Golescu, din Arad, unde a fost mai întâi comandant de pluton, apoi de companie.

Este dificilă trecerea de la partea teoretică, pe care o înveți în academie, la partea practică, dar pe mine m-a ajutat faptul că am fost gradat în academie și astfel îmi dezvoltasem capacitățile de lider.

A fost dificil, totuși, să lucrez cu oameni maturi, majoritatea de vârsta părinților mei și să le dau ordine la 22 de ani sau cât aveam atunci. Mi-am făcut, însă, echipă și am știut să lucrez cu oamenii. A fost o provocare, dar mi-a adus și satisfacție acest lucru, mărturisește ea.

Printre provocări s-au numărat și atitudinile pe care le întâlnește o femeie într-un mediu care, până de curând, a fost preponderent al bărbaților: neîncredere, scepticism, misoginism.

Când am fost la comanda unei companii și am avut în jur de 90 de oameni în subordine, majoritatea bărbați – cred că doar patru-cinci femei am avut în subordine –, m-am lovit de aceste aspecte, pentru că bărbații nu au încredere în femei, deși, în unele situații, consider că pot fi chiar mai responsabile decât bărbații. Dar eu niciodată nu m-am dat în lături de la a executa activități.

Tot timpul am considerat că, fiind militar, ar trebui să fac exact acele lucruri pe care le face și un bărbat și niciodată nu m-am ferit de ele.

O întreb despre calitățile de lider, care ar trebui să realizeze sinergia unui grup, astfel încât să înlăture barierele de comunicare și prejudecățile. Afirmă că un bun lider ar trebui să fie un exemplu.

Nu pot să cer de la cineva ceva și tu să nu faci acel lucru. Trebuie să fii o oglindă pentru militarii din subordine. De asemenea, trebuie să îți păstrezi și latura empatică, pentru că suntem cu toții oameni, fiecare cu problemele sale, dar în același timp nici să nu scazi nivelul de disciplină.

Lucruri greu de balansat, crede, dar s-a descurcat, lucru confirmat și de faptul că, în august 2020, după patru ani în batalionul din Arad, a plecat în misiune în teatrul de operații din Afganistan, ca locțiitor comandant de companie.

În Afganistan, a fost prima dată când a simțit moartea în aer, pentru prima dată, spune chiar ea, când a simțit că ar putea muri din cauza dispozitivelor explozive improvizate sau a atacurilor asupra bazei. Chiar dacă înainte de dislocarea într-un teatru de operații există o perioadă de pregătire, lucrurile pe teren sunt mereu trăite mult mai intens.

Locotenent Bianca Mălina Graure, la plecarea în Afganistan, august 2020.

Practic, eram la război și tot ce făceam avea un impact foarte mare. Am simțit că munca mea este mult mai importantă față de ceea ce fac pe timp de pace. Prezența acolo a avut și un impact emoțional, psihologic, pentru că era ceva ce nu am mai întâlnit, povestește militarul.

După câteva zile, s-a obișnuit cu sentimentul și, în ciuda pericolelor vizibile, nu a regretat nicio clipă cariera pe care și-a ales-o. Nicidecum! Iar lunile de misiune au expus-o unui mediu de lucru multinațional din care a putut învăța.

A fost o experiență interesantă. Am lucrat cu militarii americani, iar unii colegi au lucrat și cu militari din armata afgană. Multiculturalitatea aduce întotdeauna ceva nou.

Zi de zi, Bianca Mălina și oamenii din subordinea ei erau responsabili de controlul și securitatea accesului în bază prin principala poartă de acces. Era o responsabilitate imensă. Punctul de acces era un punct critic. Viețile a mii de oameni depindeau, uneori, de atenția chiar și a unui singur militar.

În 2022, locotenentul Bianca Mălina Graure s-a transferat la Brigada 18 Cercetare-Supraveghere Decebal, din Timișoara, unde este ofițer de stat major la structura de personal. Este o schimbare semnificativă în ceea ce privește specificul funcției și atribuțiile, dar, până la urmă, spune că tot responsabilitatea este calitatea esențială.

Și aici trebuie să fii regulamentar și să poți să ajuți oamenii. Să fii empatic, dar în limita regulamentelor militare, lucru care, câteodată, presupune provocări în a explica oamenilor că lucrurile pe care și le doresc poate nu sunt posibile. Și aici trebuie să ai răbdare și să fii responsabil, explică ea.

Marea unitate din Timișoara este într-un proces continuu de recrutate. Fiind dotată și cu anumite tehnologii și echipament nou, încearcă să atragă oamenii potriviți.

În funcție de categoria de personal, diferă și standardele, dar, în general, căutăm oameni disciplinați, care sunt dispuși să se implice. Centrul de interes sunt tinerii, pentru că sunt deschiși la nou, deschiși la a învăța și, până la urmă, pentru o carieră militară îndelungată trebuie să începi de jos, de la o vârstă tânără, spune locotenentul Graure.

Este un lucru alarmant faptul că tinerii, la puțin timp după ce încadrează o funcție și după ce au fost școlarizați de MApN, își dau demisia. Chiar dacă cheltuielile sunt, practic, recuperate, rămâne problema lipsei de personal pregătit. Acesta este un aspect critic, faptul că sunt oameni care nu înțeleg că jurământul pe care îl depun este important și ar trebui respectat până la capăt, explică Bianca Mălina.

Locotenentul Bianca Mălina Graure nu este singurul tânăr care contribuie la procesul de transformare și reinventare a brigăzii din Timișoara.

Parcursul ei arată, totuși, că pentru a ajunge să pui umărul la schimbare și pentru a-ți pune amprenta personală în meseria pe care o faci este bine să treci, mai întâi, prin etapele pregătitoare pe care le ai la dispoziție. Chiar dacă lucrurile nu sunt mereu roz, ele te călesc pentru provocările viitoare, fie că vin dintr-un teatru de operații, cu pericolele inerente, sau de la subordonați, cu doleanțe specifice, uneori imposibile. (D. Luca).

Citeste in continuare

Administratie

Războiul din Ucraina a avut și încă are efecte asupra producției în lohn din România

Publicat

pe

De

Am citit, de-a lungul timpului, diverse informații despre modul de producție în lohn al multor firme din România. După 1990, în special, firmele din industria textilă au folosit intensiv acest model de producție, în condițiile în care, ani la rând, România s-a bazat pe mâna de lucru ieftină atunci când a atras investitori străini.

Lohn-ul este o formă contractuală larg răspândită în diverse domenii industriale la nivel internațional, în special în industria textilă și de marochinărie, producția de mobilă, software și hardware, industria farmaceutică, prelucrarea metalelor etc.

Se estimează că, în prezent, producția anuală realizată în lohn, la nivel global, depășește 10.000 de miliarde de dolari, reprezentând peste 10% din PIB-ul mondial. Producția în lohn se desfășoară pe baza unui contract încheiat între două companii din țări diferite, de obicei una dintr-o țară dezvoltată și alta dintr-un stat unde cheltuielile cu forța de muncă sunt mici, într-un proces de maximizare a profiturilor beneficiarului.

Contractual, una dintre firme execută, în schimbul unei retribuții în numerar sau în natură, un produs la comandă, conform unui design sau schițe oferite de cealaltă firmă. De asemenea, compania care solicită comanda pune la dispoziția firmei executante materiile prime, materiale și expertiză. Compania beneficiară își păstrează dreptul de a comercializa acel produs sub propria marcă. Așa au ajuns lucrătorii din România să producă pentru branduri de lux, pe salarii minime pe economie. Producția în sistem lohn este concentrată, de obicei, în zonele subdezvoltate ale țării, unde șansele de a găsi un loc de muncă plătit lunar cu mai mult decât salariul minim pe economie sunt mici.

Economia de producție în lohn este o activitate comercială care s-a dezvoltat constant încă din anii ’60, reproșându-i-se că este păguboasă pentru țările în care se desfășoară din cauza menținerii unui nivel de trai scăzut al lucrătorilor. Mulți spun că aceasta va rezista testului timpului, deoarece va exista întotdeauna o diferență între costul forței de muncă din țările în curs de dezvoltare față de cele dezvoltate.

Lohn-ul favorizează marii beneficiari care lansează comenzi de producție. Aceștia se află într-o poziție privilegiată de proprietar al mărcii și, deși au adesea profituri foarte mari, plătesc puțin pentru serviciile de producere a bunurilor finite, în special companiilor mici și mijlocii. Experții spun că acest lucru este cauzat de faptul că cei din urmă au puține opțiuni pentru a-și menține capacitățile de producție la un nivel ridicat de ocupare, decisiv pentru supraviețuirea în circumstanțe de prețuri mici pentru serviciile lor.

Industria textilă românească trece printr-o transformare, în condițiile în care producția în lohn depinde mult de clienții europeni, din ce în ce mai afectați de multiplele crize care au afectat economia globală în ultimii patru ani. În plus, pe fondul creșterii salariului minim din România, tot mai mulți beneficiari se reorientează către state din Asia, aici amintind Bangladesh,
India, Vietnam, Sri Lanka sau Laos.

Producția în lohn poate fi foarte păguboasă pentru o firmă care depinde de un singur contractor. Un exemplu în acest sens este producătorul de aspiratoare Electroargeş, care a avut afaceri de 39 de milioane de lei anul trecut, la jumătate faţă de 2022. Conform Ziarului Financiar, declinul este de aproape 90% faţă de 2021, cel mai bun an pentru companie.

Scăderea puternică a cifrei de afaceri din ultimii doi ani a venit după ce compania argeșeană a pierdut contractul în lohn cu nemţii de la KarcherElectroargeș realiza aspiratoare în sistem lohn pentru grupul german, care, în ultimul deceniu, a dezvoltat două fabrici în România, orientându-se accentuat către producție proprie. Acest contract contribuia, la momentul rezilierii, cu 85% la cifra de afaceri a grupului Electroargeș. Sursa citată accentuează că dependenţa de un singur mare client, de regulă străin, şi producţia în sistem de lohn, unde valoarea adăugată e mică, pot îngenunchea, mai repede sau mai încet, un business.

Sună cinic, dar războiul din Ucraina a avut și încă are efecte asupra producției în lohn din România. Conform Știrile ProTv, firmele din industria textilă și nu numai au înregistrat creșteri ale comenzilor, după ce Rusia a atacat Ucraina, iar multe din firmele de aici nu și-au mai putut onora contractele, din cauza conflictului armat. (L. Anghel).

Citeste in continuare

Administratie

„Schemă de granturi pentru consorții școlare rurale”

Publicat

pe

De

Educația este cea mai importantă investiție în viitorul României. Ministerul Educației, condus de Ligia Deca, anunță lansarea apelului competitiv de proiecte „Schemă de granturi pentru consorții școlare rurale”.
Solicitanții pot aplica pentru granturi în valoare de maximum 37 de milioane de lei, pentru construcția și dotarea de: săli de curs, spații pentru activități de tip after school, săli și terenuri de sport, spații pentru ateliere de practică, laboratoare, spații pentru desfășurarea activităților extracurriculare, spații pentru luat masa și spații de cazare pentru elevi.
Proiectul beneficiază de o finanțare totală de 149 de milioane de lei din PNRR, având ca scop principal asigurarea accesului la educație modernă și de calitate pentru elevii din mediul rural.
Termenul limită pentru depunerea solicitărilor este 8 mai.
Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusivo oră ago

Oferta pusă pe masă de MAI./Daca oferta NU este acceptata, sindicaliștii din Poliție anunță ”cel mai mare protest organizat în ultimii ani” în 25 martie pentru actualizarea salariilor și a normei de hrană

In data de 18.03.2024, la sediul MAI a avut loc o întrunire fulger cu Sindicatele din poliție prin care eram...

Exclusivo oră ago

Angajaţii din penitenciare vor protesta, în majoritatea unităţilor de detenţie, din 21 martie, dacă nu li se aplică Legea salarizării unitare

„Pentru că premierul României, Marcel Ciolacu și ministra justiției, Alina Gorghiu, nu s-au ținut de cuvânt, incepem protestele in sistemul...

Exclusiv22 de ore ago

Reîncep cercetările într-un dosar inventat de fostul procuror Portocală

Unul dintre oamenii luați la țintă de gruparea din jurul fostului procuror Portocală a fost Cezar Stoichiciu, fost sef al...

Exclusivo zi ago

Comisia de Însemne Heraldice a M.A.I/”Mulți văd, puțini cunosc!”

Nu cu multă vreme în urmă eram contactat de redacția Europa Liberă pentru un punct de vedere legat de instituirea...

Exclusivo zi ago

Set complex de criterii pe care foștii polițiști trebuie să le îndeplinească pentru a le fi validate dosarele

Pe pagina de internet a Poliției Române au fost publicate mai multe anunțuri privitoare la scoaterea la concurs a 295...

Exclusiv4 zile ago

WHITE TOWER (XV)/Afaceristul Dan Stefănescu audiat de procurorii ploiesteni. Mâna dreaptă a avocatului Vlad Nichita, reținută de procurori.

Daniel Ștefănescu, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din România, audiat în dosarul White Tower. Procurorii confirmă astfel...

Exclusiv4 zile ago

Sindicatul Polițiștilor din România ”DIAMANTUL” anunță că se alătură initiativei de protest formulată de Sindicatul ”EUROPOL”

SINDICATUL “DIAMANTUL” IESE LA PROTEST PE 25 MARTIE 2024 A trecut mai mult de jumătate de de an de cand...

Actualitate5 zile ago

Nicolae Drăgan pierde mandatul de primar al comunei Târgsoru Vechi

Comuna Târgsoru Vechi rămâne fără primar, cu doar trei luni înaintea alegerilor locale. Nicolae Drăgan pierde la ICCJ, recursul în...

Exclusiv5 zile ago

George Ionescu pune mâna si pe USR Prahova! Bogdan Novac a demisionat de la sefia USR!

Cu mai puțin de 1% în toate sondajele de opinie, George Ionescu devine candidatul Alianței Dreapta Unită (USR, Forta Dreptei...

Exclusiv5 zile ago

Frauda scoate la iveala ca deputatul USR -Stelian Ion – se descurcă cu cuțitul – în caz contrar el riscând să primească un alt certificat medical, care să îl scape și de fioroasele barabule

Garsoniera ANL obținută prin fraudă de Stelian Ion, actual deputat USR, la Poarta 6 a portului Constanța a fost schimbată...

Exclusiv5 zile ago

Proteste, boicot și blocaje/Singurele majorări sunt cele de  sarcini și atribuții, drepturile financiare rămân tăiate!

În data de 12 martie 2024, în monitorul oficial al României au fost publicate modificările si completările Legii nr. 61/1991...

Exclusiv6 zile ago

Oamenii primarului Volosevici!/Câju și nosocomialele/Se pregătește încă un tun financiar de proporții!

Mariana Câju- de la Făgăraș, la București, cu escală prin Primăria Ploiești Lista consilierilor personali ai primarului Andrei Volosevici nu...

Exclusiv6 zile ago

Grup “organizat” de interese aflat in proximitatea premierului Marcel Ciolacul (partea a II a)

Revenim cu investigatia jurnalistica la persoanele din jurul actualului premier Marcel Ciolacu, in special la afaceristul local Gheorghe Doloiu, fost...

Exclusiv6 zile ago

AVERTISMENT DUR!/Polițiștii nu mai suportă această bătaie de joc și ca atare în loc să sărbătorească Ziua Poliției Române, vor protesta!

Actul normativ privind actualizarea drepturilor polițiștilor este lăsat la „dospit” într-un sertar pe undeva, bine ascuns în Guvern, dezvaluie mcei...

Exclusiv6 zile ago

Rolul CCR nu este rezumat doar la apararea drepturilor fundamentale, ci priveste apararea fiecarui articol din constitutie!/Motivare halucinanta

Motivare halucinanta a CCR pe exceptia ridicata impotriva OUG 59/2017 (pe motivul nesolicitarii avizului de la Consiliul Legislativ)! Decizia s-a...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!