Connect with us

Featured

Suntem în era tehnologiei unde noul război este războiul cyber

Publicat

pe

Dr Israel Reyes Gomez, expert cyber intelligence, a participat la finalul săptămânii trecute, la Bucureşti, la Forumul Parlamentar de Securitate şi Informaţii, la Palatul Parlamentului, unde a oferit un interviu pentru Monitorul Apărării şi Securităţii:

„Înaintea invaziei ruse am văzut arme cyber, data wipers, care sunt foarte avansate şi sofisticate pentru a ataca infrastructura critică. Când foloseşti arme cyber pentru a dezactiva infrastructura critică este mult mai uşor pentru atacurile fizice.

Cyber security şi cyber intelligence sunt, astăzi, foarte importante pentru orice campanie militară. Aşa cum ştim, informaţiile sunt importante pentru contrainformaţii, prevenţie, descurajare, operaţii de apărare şi ofensive. Suntem îngrijoraţi de folosirea armelor cyber deoarece ele pot merge dincolo de scopul campaniei militare şi pot produce multe daune. Suntem acum în era tehnologiei şi societatea depinde de tehnologie, aşa că noul război este războiul cyber.”

Referitor la războiul din Ucraina, dr Gomez a precizat că este pentru prima dată când am văzut „cyber intelligence cu drone, informaţii din surse deschise, dar şi informaţii din reţelele de socializare. Cyber ajută mult atât în operaţii de apărare cât şi în cele ofensive. Pe de altă parte trebuie să fim responsabili referitor la folosirea armelor cyber în acţiuni de apărare şi ofensive. În acest moment, războiul se duce în mai multe domenii: terestru, maritim, aerian, spaţiu şi cyber, dar cyber influenţează deja celelalte domenii.” (Florin Jipa).

Exclusiv

Polițiștii cu familii monoparentale pot refuza, în mod legal , planificarea și munca în ture de noapte

Publicat

pe

De

Polițiștii cu familii monoparentale pot refuza munca de noapte !

Modificarea codului muncii

Din 31 mai 2024, persoanele singure din familiile monoparentale, alături de femeile însărcinate, lăuze și cele care alăptează, pot refuza munca de noapte, conform Legii 161/2024. Această modificare a fost adusă articolului 128 alineat (2) din Codul Muncii, dezvaluie Prim-vicepreşedinte S.P.R. Diamantul – ANDREI Marius.

Scopul modificării

Incluzând persoanele singure din familiile monoparentale în categoria persoanelor care pot refuza mun ca de noapte, legiuitorul urmărește protejarea interesului superior al copilului.În cazul în care singurul părinte al copilului ar fi obligat să presteze muncă de noapte, copilul ar fi afectat de lipsa supravegherii și îngrijirii necesare.

Relevanța pentru polițiști

Modificarea legislativă este relevantă și pentru polițiștii cu familii monoparentale, întrucât aceștia sunt funcționari publici cu statut special.Deși Legea 360/2002 privind Statutul polițiștilor prevede o durată a programului de lucru de 8 ore pe zi și 5 zile pe săptămână, cu posibilitatea de a presta muncă suplimentară și muncă de noapte , modificarea Codului Muncii le oferă polițiștilor cu familii monoparentale dreptul de a refuza munca de noapte.

Dreptul de a refuza munca de noapte

Polițiștii cu familii monoparentale pot refuza, în mod legal , planificarea și munca în ture de noapte, invocând modificarea adusă Codului Muncii. Acest drept nu constituie un beneficiu suplimentar, ci este o măsură menită să protejeze interesul superior al copilului.

Concluzie

Polițiștii cu familii monoparentale nu mai pot fi obligați să presteze muncă de noapte, având dreptul de a refuza o astfel de planificare.

Această modificare legislativă contribuie la o mai bună conciliere a vieții de familie cu programul de lucru al polițiștilor, protejând în același timp interesul superior al copiilor. (Cerasela N.).

Citeste in continuare

Exclusiv

Romaqua Group da in judecata sistemul RetuRO, considerandu-l nefunctional si profitabil doar pentru unii

Publicat

pe

De

Cel mai mare producator de bauturi din Romania, Romaqua Group, a cerut in instanta anularea Sistemului Garanție- Returnare RetuRo.

Directorul general al Romaqua Group si presedinte al Patronatului din industria apelor minerale, Radu Lazaroiu, sustine ca sistemul a fost implementat fara a fi pregatit, potrivit National.

Lazaroiu critica faptul ca RetuRO ar trebui sa fie o organizatie non-profit, insa este condus de 2 firme private, iar statul roman are o participare de doar 20%.

Micii comercianti considera RetuRO un cosmar

Lazaroiu atrage atentia ca micile magazine incep sa refuze flacoanele Retu Ro din cauza ratei scazute de recunoastere si acceptare la plata. Aceasta se datoreaza deteriorarii flacoanelor in timpul transportului.

SistemReturo: conceput pentru a specula

Lazaroiu sustine ca micii comercianti sunt obligati sa achizitioneze saci speciali RetuRo, la un cost semnificativ, care se deterioreaza in timpul transportului, generand pierderi suplimentare.

Clientii sunt nemultumiti de sistemul Returo

Lazaroiu critica si functionarea aparatelor de reciclare, care se blocheaza frecvent si genereaza cozi mari. Multi clienti renunta la reciclare din cauza acestor probleme.

Romaqua acuza SGR Returo de lipsa de transparenta si control

Lazaroiu se intreaba cine profita de banii colectati prin sistemul RetuRo si de ce nu se investeste in modernizarea infrastructurii.

Romaqua se alatura altor producatori care contesta sistemul Returo

Romaqua se alatura altor 16 companii care au cerut in instanta anularea sistemului Returo, considerandu-l nefunctional si ineficient.

Asa cum am dezvaluit pana in prezent:

  • Lipsa autorizatiilor de mediu pentru punctele de colectare
  • Transportul neautorizat al ambalajelor
  • Redefinirea sticlelor si dozelor ca „ambalaj” in loc de „deseu”

Vom reveni cu o serie de dezvaluiri si intrebari:

  • Legaturile dintre firma Geodis si Recop
  • Monopolul Grupului G si SGR Returo in Romania
  • Oamenii din spatele acestor afaceri
  • Cheltuirea fondurilor europene
  • Atitudinea Garzii de Mediu si a Consiliului Concurentei
  • Inactiunea DNA si a Parchetului European. (Cristina T.).
Citeste in continuare

Featured

Dispar veniturile uriașe din taxele pe combustibilii fosili

Publicat

pe

De

Într-o analiză referitoare la strategiile pentru tranziția la energie verde, Agenția Internațională a Energiei atrage atenția asupra unei consecințe periculoase a dispariției taxelor din petrol. Practic, acestea reprezintă o cotă bugetară importantă pentru toate guvernele, care se vor trezi fără resurse financiare. Soluția ar fi taxarea carbonului, adică majorarea taxelor pentru populație și companii, dar veniturile vor fi mult mai mici.

(Preluare National – Claudia Marcu):

Șocurile tranziției rapide către energia verde nu sunt legate doar de investițiile uriașe în rețele și în reconstrucția sistemelor energetice, ci și de dispariția unor importante surse de venit. Agenția Internațională a Energiei (IEA) avertizează asupra faptului că tranziția înseamnă schimbări uriașe în fluxurile de venituri legate de energie, care vor avea implicații majore pentru guverne, în special pentru economiile producătoare.

Taxele pe producția și utilizarea energiei sunt surse importante de venituri pentru guverne în întreaga lume, iar acestea se vor schimba profund pe măsură ce lumea trece prin tranziție. Situația variază foarte mult în funcție de țară, dar la nivel global guvernele au avut un surplus de venituri din energie (3,4 trilioane dolari), față de cheltuielile cu energia (1,1 trilioane dolari) în ultimii ani. Taxele pe producția de energie, în mare parte din petrol, au avut o medie aproximativ 1,5 trilioane dolari în ultimii ani.

Guvernele primesc, de asemenea, 1,8 trilioane dolari din taxe privind utilizarea energiei, din nou în mare parte din petrol, și aproape 100 de miliarde dolari din prețul carbonului, susține IEA. ”În tranzițiile rapide la energie curată, scăderea veniturilor guvernamentale din impozite pe producția și utilizarea combustibililor fosili este parțial compensată de veniturile mai mari din prețul carbonului. Venitul net guvernamental din sectorul energetic se înjumătățește până în 2035 în scenariul net zero. Guvernele vor trebui să formuleze strategii pentru a găsi surse alternative de venit fără a penaliza utilizarea energiei electrice (care este deja mai puternic impozitată decât combustibilii în multe țări)”, se arată în analiza IEA.

Tot populația plătește

Extinderea domeniului de aplicare a prețului carbonului la sectoare precum transportul și clădirile ar putea însemna că gospodăriile cu venituri plătesc o proporție mai mare din costurile totale ale CO2, dacă vor continua să utilizeze combustibili fosili, semnalează raportul IEA. ”Ar fi implicații și mai mari la nivel internațional, cu reduceri drastice ale taxelor de combustibili fosili plătibile exportatorilor de petrol și gaze. Cum se desfășoară asta în practică depinde de modul în care prețurile combustibililor evoluează, dar efectul în timp este de a crea tensiuni grave asupra țărilor care sunt puternic dependente astăzi de veniturile din hidrocarburi”, se precizează în analiza IEA.

Deși tranzițiile energetice oferă o cale către energie mai ieftină, guvernele, producătorii și consumatorii trebuie să fie atenți la denivelările de pe parcurs, dat fiind că tranzițiile nu sunt imune la șocuri de preț. Tensiunile și revoltele geopolitice rămân factori potențiali importanți ai volatilității, ambele pe piețele tradiționale de combustibil și, într-un mod mai indirect, în lanțurile de aprovizionare cu energie curată, mai arată IEA. Agenția consideră că trecerea la un sistem energetic mai electrificat aduce, de asemenea, în joc un nou set de pericole care sunt mai locale și regionale, mai ales în cazul în care investițiile în rețele, flexibilitatea și răspunsul la cerere rămân în urmă.

Șocul prețurilor

Pe lângă măsurile preventive, guvernele trebuie să fie pregătite să reacționeze atunci când intervine șocul prețurilor, inclusiv cu măsuri specifice pentru a proteja segmentele vulnerabile ale populației, se precizează în raportul IEA. În timpul recentei crize energetice globale, guvernele au cheltuit 900 de miliarde dolari pentru a ajuta consumatorii să gestioneze prețurile crescute ale energiei. ”Trei sferturi din acest sprijin nu a fost țintit pentru a-i proteja pe cei mai nevoiași și a fost, în schimb, administrat tuturor consumatorilor. Pregătirea de a gestiona riscurile în viitor înseamnă proiectarea prealabilă a mecanismelor de suport care pot fi limitate în timp și direcționate”, susține IEA.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv21 de ore ago

Polițiștii cu familii monoparentale pot refuza, în mod legal , planificarea și munca în ture de noapte

Polițiștii cu familii monoparentale pot refuza munca de noapte ! Modificarea codului muncii Din 31 mai 2024, persoanele singure din...

Exclusiv21 de ore ago

Romaqua Group da in judecata sistemul RetuRO, considerandu-l nefunctional si profitabil doar pentru unii

Cel mai mare producator de bauturi din Romania, Romaqua Group, a cerut in instanta anularea Sistemului Garanție- Returnare RetuRo. Directorul...

Diverse4 zile ago

Fundatie fara beton gata intr-o zi si gata refolosibila

Întreaga lume e în mişcare. Bineînţeles că ştiam asta încă de la faimosul “Eppur şi muove”, dar totuşi parcă ritmul...

Exclusiv5 zile ago

Practici santajiste ale unor sefi de IPJ impotriva sindicatului, prin folosirea art.304 Cod Penal

A venit momentul sa dezvaluim si sa detaliem, pentru prima oara, practici santajiste reale carora sunt supusi uneori, reprezentantii sindicatului,...

Exclusiv6 zile ago

Sefa SRU de la IPJ Vaslui a incalcat de mai multe ori un text foarte clar dintr-o lege in vigoare

Abuzatoarea de la IPJ Vaslui, dezvaluie Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul! Conduita abuziva a sefei de resurse umane de...

Exclusiv7 zile ago

„La IPJ Galati au nevoie de timp suplimentar, ca sa activeze fiecare, cate doua celule nervoase”

La Galati, exista sefi cu creier de broasca testoasa, dezvaluie cei de la Sindicatul Diamantul! Desi termenul limita de actualizare...

Exclusivo săptămână ago

Hora șmecheriei/Mafia deșeurilor și statul paralel/Mafia deșeurile prin turnătorul șef reușește sa închidă firma Gentoil/Care este legătura între firma Geodis și Recop?

Returo este un mecanism sofisticat, profitabil pentru unii, complicat pentru alții, care învîrte bani și adună ambalaje. SGR Returo au...

Exclusivo săptămână ago

„Alba neagra” cu drepturile si libertatile cetatenesti/Amantlâc la o Sectie de poliţie dintr-un oras din Prahova (III)

Ziarul Incisiv de Prahova continua sa dezvaluie o investigatie complexa, in mai multe episoade, pentru a deslusi impreuna cu dumneavoastra...

Exclusivo săptămână ago

Maurul – Gerard Georgescu- și-a făcut datoria, inca o data!/Semnal de alarma privind razbunarea „Wlăduț & Volosevici” si Organigrama Politiei Locale Ploiesti

Maurul – Gerard Georgescu, pe pagina sa de socializare: „Eu am fost bucuros că Volosevici a plecat, dar bucuria a...

Exclusiv2 săptămâni ago

Paraciosul si sifonul politistilor corupti din IPJ Prahova a facut un accident grav azi in Ploiesti/Solicitam oficial testul antidrog pentru Catalin Muresan cel din mafia deseurilor

Mureșan Catalin de la Recop Pleasa care este implicat în mafia deseurilor a accidentat pe trecerea de pietoni o persoana,...

Exclusiv2 săptămâni ago

Cum ajunge la Vaslui, sef serviciu resurse, o incompetenta si ” sora” de incompetenta, la IPJ Braila

Cum ajunge la Vaslui, sef serviciu resurse, o incompetenta? Se numeste Sandu Monica, comisar sef, dezvaluie Emil PASCUT de la...

Exclusiv2 săptămâni ago

„Alba neagra” cu drepturile si libertatile cetatenesti/Amantlâc la o Sectie de poliţie dintr-un oras din Prahova (II)

Comportamentul abuziv al politistilor fata de cetateni care in general respecta legea si comportamentul favorabil fata de infractori! Despre politisti corupti din...

Exclusiv2 săptămâni ago

Mafia deșeurilor, statul paralel și politicienii

Mai multe spitale din Prahova dau contractele, la troc, unui personaj controversat Amenință șantajează sau mituiesc pe cei ce nu...

Exclusiv2 săptămâni ago

De ce ai nevoie de sefi sa propuna cand e clar ca beneficiarii sunt personalul de conducere si consilierii de integritate?

S-a emis ordinul MAI nr. S/84/31.05.2024 pentru completarea OMAI S /7/2018 cu reglementari privind acordarea majorarii anticoruptie de 12.5% din...

Exclusiv2 săptămâni ago

PROMO/Amantlâc la o Sectie de poliţie dintr-un oras din Prahova. Soţul înşelat a utilizat iar politia si subordonatii in scop de razbunare (I)

Comportamentul abuziv al politistilor fata de cetateni care in general respecta legea si comportamentul favorabil fata de infractori! Despre politisti corupti din...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv