Administratie
Dacă pentru marile bănci centrale inflaţia actuală este a doua, după cea din anii ‘70-‘80, pentru BNR este… a şaptea!
Plec de la următoarele două adnotări: „Înăsprirea politicii monetare de către BNR a ajutat la întărirea anticipaţiilor inflaţioniste!” „Dinamica PIB-ului arată că economia românească a recuperat bine după pandemie!”
Le-am extras din raportul misiunii FMI, întocmit la finalul unor analize laborioase ale economiei româneşti. Astfel de analize, efectuate anual în temeiul „Consultărilor pe articolul IV”, sunt obligatorii pentru toate statele membre ale Fondului Monetar. Misiunea a prezentat public raportul vinerea trecută, la Bucureşti, într-o conferinţă de presă.
Cele două adnotări nu sunt scoase din vreun context. Pentru că, în raport, nu sunt însoţite de niciun fel de explicaţii. Sunt două accente punctuale – atât! – scrise în stilul laconic, extrem de precis al FMI, cu care noi, în România, ne-am obişnuit de-a lungul celor mai bine de trei decenii de când – din septembrie 1990 şi până azi – acest important for financiar global şi-a trimis aici mai multe serii de misiuni. Mai întâi, la începutul anilor ‘90, ne-au ajutat să lărgim atât cât era posibil corsetul sancţiunilor financiare de după încetarea de plăţi din 1981. Apoi, în împrejurări dintre cele mai diferite, ne-au ajutat să netezim drumurile către economia de piaţă.
Aparent, dar numai aparent, cele două adnotări nu au nicio legătură una cu alta. În prima dintre ele, se subliniază că BNR, al cărui obiectiv fundamental este stabilitatea preţurilor, nu doar că a înăsprit pur şi simplu politica monetară, dar că a făcut-o matematic. Atât cât era necesar pentru a întări stăvilarele ridicate în calea unuia dintre cele mai mari pericole care loveşte în prezent întreaga planetă: inflaţia! În cea de a doua adnotare, legată tot de o temă de stringentă actualitate, creşterea economică, analiştii de la FMI nu nominalizează nicio autoritate din România. Dar e limpede că, dacă economia românească în primul trimestru din acest an nu doar că nu a intrat în recesiunea ce se anunţa ca iminentă, ci a obţinut unul dintre cele mai bune ritmuri de creştere din Europa, un rol l-a avut şi dozajul optim al politicii monetare a BNR, care a sprijinit dinamica PIB-ului. Şi astel, în esenţă, devine relevantă legătura dintre cele două adnotări.
Argumente de necombătut sunt evidenţiate în dezbaterea despre strânsa legătură între creşterea economică şi înăsprirea ori relaxarea politicii monetare. Dezbatere ce, de la începutul acestui an, a devenit tot mai aprinsă în toate marile centre financiare din întreaga lume. Iar calibrarea politicii monetare, care a devenit o mare temă, este la această oră o preocupare ardentă în toate băncile centrale din lume.
De altfel, din primăvara lui 2020, de îndată ce criza globală a sănătăţii publice a început să provoace în serie şi alte crize globale, cu impact în economie şi în relaţiile sociale, băncile centrale din toată lumea au emis semnale prin care înştiinţau toţi factorii interesaţi că vor fi obligate să activeze amortizoarele de riscuri. Ce a urmat? În dezbaterea publică, după numai căteva luni, a fost luată în braţe tema creşterii dobânzilor de politică monetară. A dobânzilor-cheie! Temă ce a făcut explozie în 2021, prin ianuarie-februarie, când şocul crizei energetice a dat foc preţurilor de consum. Această dramatică realitate a adus în prim-plan o întrebare de importanţă capitală: în împrejurarea în care, în lumea largă, o masă critică de bănci centrale, între care Fed şi BCE, şi-au armonizat politica monetară cu dobânzile zero, ne vom putea despărţi râzând de aceste dobânzi? Şi mai mult: dacă această despărţire nu va putea fi evitată, va fi ea şi posibilă fără provocarea unui şoc greu de suportat?
Acum, când inflaţia globală a urcat la cote foarte înalte iar răul provocat e deja prea mare, alarmele sună în toată lumea şi la toate nivelurile. Pentru că inevitabilul s-a produs: creşterea dobânzilor nu mai poate fi amânată! Vineri, când Misiunea FMI îşi prezenta raportul pentru România, Banca Mondială şi-a publicat raportul referitor la starea economică a lumii. Iar în planul întâi apare riscul de stagflaţie. Sunt invocaţi anii ‘70-‘80, când majorările de rate ale dobânzilor (pe care le-am resimţit şi în România) au fost atât de abrupte încât au declanşat o recesiune mondială şi o serie de crize financiare. Fireşte că, acum, când deciziile ferme nu mai pot fi amânate, urgenţa întâi a devenit evitarea repetării istoriei de acum patru decenii.
Cum anume? Dacă, pentru Fed, BCE şi alte bănci centrale, până în martie anul acesta, nu murise încă speranţa că focul creşterii preţurilor ar fi tranzitoriu, în prezent judecăţile de valoare în legătură cu acest flagel sunt accentuat diferite. Dilema nu mai este: inflaţie sau recesiune? Cu alte cuvinte, nu se mai împiedică nimeni de alegerea dacă să fie combătută înflaţia şi lăsată recesiunea să-şi facă de cap sau dacă să fie aşteptată inflaţia „tranzitorie” să se retragă singură şi în schimb să fie încurajată cu dobânzi aproape de zero creşterea economică. Deviza „dobânzile sus!” a câştigat partida! Pe scenă a urcat o altă dilemă: desigur, opţiunea nu poate fi decât pentru dobânzi real-negative, sub cotele acestei inflaţii dezlănţuite, dar până la ce limită? De această dilemă se tem şi Fed, şi BCE! În primul rând, pentru că implică dozajul fin, o combinaţie complicată de artă şi ştiinţă, de fler şi experienţă; apoi, pentru că sunt de făcut mai multe alegeri extrem de complexe. Iar în acest tip de alegere se îngrămădesc prea multe fronturi, sunt prea multe bătălii de purtat deodată, şi marile bănci centrale se văd obligate să susţină cu arsenalul restrâns al politicii monetare un câmp de confruntare atât de larg.
Dacă pentru marile bănci centrale inflaţia actuală este a doua, după cea din anii ‘70-‘80, pentru BNR este… a şaptea! A fost adunată, în istoria atător confruntări, o zestre importantă, o experienţă acumulată în condiţii reale, într-o lume în care mari bănci centrale, în împrejurări economice diferite de ale noastre, au socotit că fac bine „ieşind din normalitate” şi alunecând cu dobânzile de politică monetară spre zero. Banca noastră centrală, în împrejurările date, a învăţat matematica dozajului optim şi a practicat-o; a continuat deci să facă o politică monetară în acord cu realităţile concrete ale României şi, totodată, să nu se distanţeze prea mult de ceea ce fac alte bănci centrale, cu deosebire cele din zona noastră. Dobânda-cheie modelată de banca noastră centrală dovedindu-se, de fiecare dată, cea optimă în susţinerea acestei strategii.
Adrian Vasilescu
Administratie
Horațiu Potra, fost mercenar, reținut pentru infracțiuni legate de arme și instigare publică
Fostul mercenar Horațiu Potra a fost reținut duminică seara pentru infracțiuni referitoare la nerespectarea regimului armelor și munițiilor, precum și instigare publică. Aceasta din urmă incriminare este asociată, conform avocaților săi, cu o postare pe Facebook de la începutul lunii decembrie. Potra a fost reținut în apropierea orașului Ploiești.
Acuzațiile și legăturile cu Călin Georgescu
Avocații lui Potra afirmă că în dosar nu există referințe care să ateste vreo legătură cu Călin Georgescu. Incidentul a avut loc în dimineața zilei de duminică, când Potra, aflat într-un vehicul de lux condus de un tânăr de 22 de ani, a fost oprit în trafic. În mașină au fost descoperite arme, inclusiv un pistol și un dispozitiv de împrăștiere gaze lacrimogene.
Audierea și transferul la Parchet
După reținere, Potra a fost transportat la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova pentru audieri, fiind ieșit din clădire în cătușe. În timpul interogatoriilor, el a declarat ironic jurnaliștilor că se îndrepta către București pentru a vota. Dosarul va fi coordonat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, care a preluat ancheta inițiată de polițiști.
Detalii despre armele găsite
În vehiculul în care se afla Horațiu Potra și tânărul Andrei Florin Lup, au fost descoperite mai multe arme, printre care un pistol, un dispozitiv de împrăștiere gaze lacrimogene, cinci bricege, un baston telescopic și diverse tipuri de cuțite. De asemenea, s-au găsit sume variate de bani, inclusiv coroane cehe și franci congolezi.
Direcția anchetei și contextul electoral
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești va coordona și dosarul deschis la nivelul IPJ Dâmbovița, având în vedere că mai multe vehicule suspectate de legături cu Călin Georgescu au fost oprite în trafic și au fost găsite arme. Această situație pune în evidență tensiunile politice curente și posibilele riscuri la adresa securității publice în contextul electoral. (Paul D.).
Administratie
Operațiune importantă la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu Ruse
Captură semnificativă de țigări
Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu Ruse au efectuat o captură valoroasă în urma controlului efectuat asupra unei autoutilitare. Au descoperit 17.800 de țigarete ascunse și nedeclarate.
Detalii despre incident
Un cetățean bulgar, în vârstă de 25 de ani, s-a prezentat pentru a intra în România la volanul autoutilitarei sale. În urma controlului de frontieră, polițiștii au găsit țigările ascunse într-un loc special amenajat pe șasiul platformei, acestea fiind de mărci diferite și având aplicat timbru fiscal bulgăresc.
Valoarea și consecințele legale
Cantitatea totală de țigarete a fost estimată la aproximativ 26.700 lei și a fost confiscată de către autorități. Cetățeanul bulgar a fost implicat într-un dosar penal pentru infracțiunea de deținere, în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate corect sau cu marcaje false, conform prevederilor legale. Se va propune soluții legale prin unitatea de parchet la finalizarea cercetărilor.
Această acțiune subliniază eforturile autorităților de a combate contrabanda cu produse accizabile și de a proteja piața națională. (Sava N.).
Administratie
Ministerul Apărării Naționale: Dezinformare cu privire la pregătirile militare ale României
Ministerul Apărării Naționale (MApN) atrage atenția asupra unui val de dezinformare care circulă pe platformele de socializare, în special pe TikTok. Multe postări conțin imagini cu tehnica militară a Armatei României, sugerând în mod eronat că țara se pregătește de război.
Dezinformări și falsuri pe TikTok
MApN a semnalat noi încercări de dezinformare în mediul online, subliniind că diverse materiale video care arată deplasări de tehnică militară au fost prezentate în mod fals ca fiind recente, în special datând din 7 decembrie.
Imaginile manipulate: Parade militare prezentate greșit
Printre exemplele de dezinformare se află o filmare din București, care a fost realizată în dimineața zilei de 1 decembrie. Aceasta ilustrează deplasarea mijloacelor de luptă ale Armatei României și ale unor armate aliate, care au participat la parada de 1 Decembrie. Tancurile și vehiculele blindate surprinse în acele imagini se îndreptau spre Piața Presei Libere, unde s-a constituit dispozitivul de defilare ce a trecut pe sub Arcul de Triumf în cadrul Paradei Militare Naționale.
Apel la corectitudine
MApN a declarat clar că toate aceste informații sunt false, îndemnând cetățenii să fie vigilenți și să verifice veridicitatea surselor de informație înainte de a le distribui. Este esențial ca informațiile privind securitatea națională să fie tratate cu responsabilitate. (Sava N.).
-
Exclusivacum 4 zile
Corupția și abuzurile de putere în Vălenii de Munte: Amenințări și afaceri obscure
-
Exclusivacum 4 zile
Lipsă de transparență în concursuri: Dan Halchin sub presiune
-
Exclusivacum 5 zile
Corupție și ilegalități în gestionarea deșeurilor în Prahova. Studiu de caz – ECOPARK ENERGY din Valea Calugareasca
-
Exclusivacum 4 zile
Planurile lui Călin Georgescu pentru România: „Voi pune poporul și țara pe primul loc”
-
Exclusivacum 22 de ore
Afaceri intunecate. Un studiu de caz în Securitatea Națională: legături infracționale în Sistemul Național Antigrindină
-
Exclusivacum 5 zile
Securitatea în politică: Marian Rizea, fost ofițer de securitate, candidat pe lista Partidului Oamenilor Tineri
-
Exclusivacum 22 de ore
S.R.I.: Geniul nevăzut al Securității Naționale
-
Ancheteacum 4 zile
Andrei Enescu de la Înalta Curte de Casație și Justiție se pregătește să iasă la pensie