Connect with us

Anchete

Instanța desființează practica ilegală a MAI privind acordarea compensației de chirie

Publicat

pe

Acordarea compensației de chirie pentru polițiști este reglementată de Legea nr. 360/2002 privind statutul polițistului, cât și de HG nr. 284/2005 privind stabilirea cuantumului și condițiilor de acordare a compensației lunare pentru chirie cuvenite polițiștilor. Deși în aceste norme sunt  prevăzute destul de clar  condițiile de acordare a acestui drept, ”specialiștii” din MAI au găsit întotdeauna motive să limiteze accesarea acestei compensații considerând în mod eronat faptul că dacă prin mutare la cerere a polițistului într-o altă localitate sau localitatea de domiciliu, acesta își va pierde definitiv acest drept, chiar dacă ulterior vor exista mutări în interesul serviciului în cadrul unității sau altei unități, fără însă a schimba localitatea, dezvaluie cei de la sindicatul Europol.

Atât instanța de fond, cât și cea de recurs, respectiv Tribunalul Bihor și Curtea de Apel Oradea au desființat sistematic interpretarea abuzivă a Ministerului Afacerilor Interne, cu scopul de a limita acordarea compensației de chirie în cazul polițiștilor.  Contrar acestei poziții a MAI, Curtea de apel consideră că, fiind vorba de  un drept  subiectiv al reclamantului, nu se pot face distincții pe care legiuitorul nu le-a operat in textul legii – ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus. Cu alte cuvinte, generalitatea formulării unui text legal, conduce la generalitatea aplicării lui, fără a se introduce distincții pe care textul de lege nu le conține.

Instanța a reținut faptul că mutarea inițială a polițistului la cerere, precedată de o mutare  ulterioară in interesul serviciului, fără a fi schimbată localitatea în care își desfășoară activitatea, nu este prevăzută  de legiuitor ca o excepție de la acordarea compensației de chirie. De altfel, instanța de judecată afirmă că instituția a interpretat în mod abuziv prevederile legale, introducând o condiție suplimentară care ar fi trebuit să fie îndeplinita pentru  ca polițistul să beneficieze de compensația lunară pentru chirie, respectiv ca acesta să nu se fi mutat la cerere în trecut. Mai mult de atât, instanța apreciază asta ca fiind o imixtiune nelegală în actul de interpretare legislativă.

Curtea de apel mai statuează faptul că atât prevederile art. 31, alin. 1^1 din Legea 360/2002, cât și cele ale art. 3 din HG 284/2005 sunt destul de clare , iar refuzul IPJ -ului de a acorda compensația de chirie nu este susținut de niciuna dintre aceste prevederi. Este încă o palmă pe care instanța de judecată o dă Ministerului Afacerilor Interne, asta după ce în urmă cu o lună, o altă instanță de judecată desființa modul abuziv de interpretare pentru decontarea cheltuielilor de transport. Acum IPJ Bihor va trebui să plătească retroactiv acest drept membrului nostru de sindicat de la data solicitării acestui drept, hotărârea instanței de judecată fiind definitivă., mai precizeaza sursa citata. (Cerasela N.).

 

Anchete

Avocata Ingrid Mocanu laudă un procuror DNA care respectă drepturile cetățenilor

Publicat

pe

De

„Bine ați venit la DNA” dezvăluie publicația Lumea Justiției. Spre cinstea lor, încă există procurori în România care pun în aplicare teza ultimă de la art. 131 alin. 1 din Constituție: „În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societății și apără ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor.”

Un astfel de caz de respect față de drepturile și libertățile cetățenilor a fost semnalat marți, 5 noiembrie 2024, de către avocata Ingrid Mocanu, referindu-se la un procuror de ședință de la Direcția Națională Anticorupție (DNA), care a pus concluzii de admitere a unei cereri privind sesizarea Curții Constituționale a României. Avocata subliniază că este pentru prima dată când întâlnește un asemenea comportament la un procuror DNA.

În aceeași postare de pe Facebook, Ingrid Mocanu a inclus o fotografie dintr-un sediu teritorial al DNA, unde liftul are deasupra o pancartă cu mesajul „Bine ați venit!” Evident, avocata sugerează că acest mesaj este unul cu două tăișuri – asemănător urării chinezești „Să ai parte de vremuri interesante!” (adăugăm noi).

Iată relatarea avocatei Mocanu:

„S-a găsit ‘procuror’ la DNA (doar unul, atât): vă aduc solemn la cunoștință că pentru prima și întâia dată de când mă știu, un procuror DNA a susținut trimiterea unei excepții la CCR (bine, era în rejudecare după casare de la ICCJ, dar a zis că e de bine… că la ce poezii au în ei, nu te aștepți decât la recitări). Nu vă grăbiți cu felicitări la ‘justiție’, instanța nu a zis încă nimic… om trăi și om vedea… știți că și deciziile ICCJ au devenit facultative pe alocuri.

Și dacă mă întrebați de ce am pus liftul ăsta din poză, vă arăt și vouă să muriți de râs: asta scrie deasupra liftului care te urcă (și uneori nu te mai coboară) dintr-un sediu teritorial al DNA.

Unii mai au și simțul umorului, ce să mai zicem?

PS – Bine v-am găsit! Ca altceva ce am putea răspunde?” (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

Sindicatul Sidepol critică noile reglementări privind câinii de serviciu: Îngrijorări privind tratamentul și eficiența

Publicat

pe

De

Sindicatul Sidepol a dezvăluit recent că Instrucțiunile 636/2005, care au stat la baza activității cu câinii de serviciu din Ministerul Afacerilor Interne timp de aproape 20 de ani, vor fi înlocuite cu un nou proiect de OMAI. Această schimbare este considerată necesară pentru actualizarea procedurilor, dar ridică și semne de întrebare cu privire la direcția în care se îndreaptă utilizarea câinilor de serviciu.

Pe de o parte, schimbarea este văzută ca un pas înainte în alinierea procedurilor învechite la norme mai eficiente. Aceasta ar trebui să sprijine utilizarea profesionistă a câinilor de serviciu, în contextul noii organizări a structurilor de Poliție Canină. Totuși, sindicatul subliniază că, în urma acestei reorganizări, categoria câinilor de patrulare-intervenție a fost transferată în totalitate la Jandarmerie. În prezent, în curtea Poliției Române există peste 130 de câini din această categorie, care, teoretic, nu mai pot fi utilizați pentru rolul lor tradițional, generând confuzie și nemulțumiri în rândul personalului.

Pe de altă parte, analiza propunerilor din proiectul de ordin ridică îngrijorări serioase cu privire la substanța reformelor. Se observă că modificările sunt pe cale să fie implementate fără o cercetare adecvată și fără respectarea standardelor necesare. De exemplu, se propune ca un conducător să poată avea în dotare un al doilea câine de serviciu sau chiar un câine specializat în două linii de muncă. De asemenea, se sugerează o modificare a programului de lucru la forma 12/24 sau 12/48, care ar putea influența negativ nu doar randamentul câinilor, ci și sănătatea acestora.

Sindicatul Sidepol se opune cu fermitate și propunerii de majorare a pragurilor minime și maxime de temperatură pentru utilizarea câinilor de serviciu, de la -10 la -15 grade pentru pragul minim, respectiv de la +30 la +35 grade pentru pragul maxim. Această schimbare este considerată inacceptabilă și contrară bunăstării animalelor, astfel că sindicatul va sesiza organizațiile de protecția animalelor în legătură cu aceste practici.

De asemenea, se propune o utilizare a câinilor de serviciu pentru perioade mai lungi, în detrimentul timpului de antrenament și repaus necesar, ceea ce poate afecta calitatea pregătirii și bunăstarea animalelor. Sindicatul intenționează să intervină asupra proiectului de ordin pentru a asigura respectarea standardelor corecte de antrenament și repaus pentru câini și conductori.

În concluzie, schimbările propuse în utilizarea câinilor de serviciu necesită o analiză atentă și o consultare cu toți factorii implicați, pentru a garanta că drepturile și bunăstarea acestor animale sunt respectate, în timp ce se îmbunătățesc procedurile de lucru în cadrul organelor de ordine. (Paul D.).

Citeste in continuare

Anchete

Continuă așteptările pentru gudecătoarea Daniela Panioglu: Verdictul ICCJ amânat din nou

Publicat

pe

De

Judecătoarea Daniela Panioglu de la Curtea de Apel București rămâne în suspans în urma recursului său împotriva hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care a fost exclusă din magistratură. La Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a avut loc recent un nou termen al acestui dosar, dar soluția a fost amânată din nou, continuând astfel o serie de întârzieri care durează din luna iunie.

Hotărârea inițială a CSM, în materie disciplinară, datată 4 martie 2024, a fost contestată de Panioglu, iar acum așteaptă verdictul final al Completului de 5 ICCJ, care este prevăzut pentru 2 decembrie 2024. Deși situația ei pare incertă, surse apropiate judecătoarei sugerează că aceasta nu ar trebui să își facă griji, având în vedere șansele mari ca excluderea să fie anulată, similar cu alte patru excluderi anterioare care au fost întoarse de ICCJ.

Așadar, Daniela Panioglu se confruntă cu o așteptare tensionată, dar încurajatoare, în ceea ce privește viitorul său în magistratură, în timp ce justiția continuă să își urmeze cursul în acest caz important. Rămâne de văzut dacă ICCJ va păstra tendința de anulare a excluderilor anterioare, oferindu-i astfel o nouă șansă de a continua activitatea în domeniul judiciar. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv2 ore ago

Omiterea lui Ciolacu: Legături suspecte și afaceri în farmaceutice

Omisiunile lui Ciolacu 4/Partea II Contextul legăturilor familiale în afaceri Revenim cu noi informatii care vor arata nesinceritatea in declaratiile...

Exclusiv2 ore ago

Sindicatul Diamantul critică modul în care IGPR a gestionat majorările salariale

În atenția pensionarilor și reclamanților „excelenți”! Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul aduce în discuție jongleriile lui Răzvan Grecu cu...

Exclusiv2 ore ago

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor acuză ANP de corupție și mușamalizare

Industria fraudei este în atenția Pro TV, care, în emisiunea “România, te iubesc!”, a ridicat grave semne de întrebare asupra...

Exclusivo zi ago

Corupția la vârf: Eduard Mirițescu și structura criminală din Poliție

Mafia din interiorul Poliției Române: Rețeaua corupției din Prahova (aici) Corupția și poluarea au fost întotdeauna probleme de amploare în...

Exclusivo zi ago

Controversele în jurul programelor de modificare a vremii: Oprirea rachetelor antigrindină și introducerea avionului american/Isterie și MINCIUNA: Avionul de 5 milioane de dolari și sifonarea banului public în România

Cei de la Intervenții Active în Atmosferă (IAA) și Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor...

Exclusivo zi ago

OUG 26/2024: Actualizarea salariilor și soldei de grad profesional

Polițiștii și cadrele militare din România pot beneficia de ultimele actualizări legislative privind salariile și soldele de grad profesional, conform...

Exclusivo zi ago

Criza de transparență și eficiență în Administrația Națională a Penitenciarelor: Critici adresate directorului Dan Halchin

Site-ul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) reflectă o stare degradantă a poliției penitenciare, conform unei analize realizate de FSANP. Acesta...

Exclusiv2 zile ago

Soc si groaza/Pseudo-jurnalistul spagar si santajist, impreuna cu soata si interlopul Belu Claudiu la parchet pentru instituirea sechestrului

Din nou, ziarul Incisiv de Prahova a avut dreptate. Pseudo-jurnalistul spagar si santajist, impreuna cu soata si interlopul Belu Claudiu...

Exclusiv2 zile ago

Angajații Arhivelor Naționale intră în grevă, nemulțumiți de condițiile de muncă și salarizare

Angajații Arhivelor Naționale ale României, atât funcționarii publici, cât și personalul contractual, au decis să declanșeze prima grevă din Ministerul...

Exclusiv2 zile ago

Întoarcerea lui Adrian Vaida la Poliția Locală Ploiesti: Schimbări pozitive și aprecieri din partea Primarului Mihai Politeanu

Un start promițător pentru Poliția Locală Ploiesti Așa cum am precizat într-un articol anterior, Adrian Vaida s-a întors în fruntea...

Exclusiv3 zile ago

Oligopolul farmaceutic și nepotismul: Mizele ascunse în afacerea Ciolacu

Contextul politic și afacerea familială Omisiunile lui Ciolacu 4/Partea I Recent intr-o emisiune televizata candidatul la campania prezidentiala, premierul Marcel...

Exclusiv3 zile ago

Demersul de modificare a Legii 223/2015 ajunge în etapa finală

Demersul de modificare a Legii 223/2015 se apropie cu pași repezi de final, dezvăluie Emil Păscuț de la Sindicatul Diamantul....

Exclusiv3 zile ago

Aroganța lui Dan Halchin și gesturile de forță în Sistemul Penitenciar

Aroganța directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Dan Halchin, îi poate costa funcția. Acesta a început să amenințe...

Exclusiv5 zile ago

Adevăruri nespuse: Strategiile grupării de criminalitate economico-financiară organizata

Ultima zi de mandat a lui Andrei Volosevici Așa cum ziarul de investigații Incisiv de Prahova a promis, ultima zi...

Exclusiv5 zile ago

FSANP solicită măsuri urgente împotriva corupției în Administrația Națională a Penitenciarelor

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) cere ministrului Justiției, Alina Gorghiu, să intervină pentru a stopa corupția și...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv