Anchete
Instanța desființează practica ilegală a MAI privind acordarea compensației de chirie
Acordarea compensației de chirie pentru polițiști este reglementată de Legea nr. 360/2002 privind statutul polițistului, cât și de HG nr. 284/2005 privind stabilirea cuantumului și condițiilor de acordare a compensației lunare pentru chirie cuvenite polițiștilor. Deși în aceste norme sunt prevăzute destul de clar condițiile de acordare a acestui drept, ”specialiștii” din MAI au găsit întotdeauna motive să limiteze accesarea acestei compensații considerând în mod eronat faptul că dacă prin mutare la cerere a polițistului într-o altă localitate sau localitatea de domiciliu, acesta își va pierde definitiv acest drept, chiar dacă ulterior vor exista mutări în interesul serviciului în cadrul unității sau altei unități, fără însă a schimba localitatea, dezvaluie cei de la sindicatul Europol.
Atât instanța de fond, cât și cea de recurs, respectiv Tribunalul Bihor și Curtea de Apel Oradea au desființat sistematic interpretarea abuzivă a Ministerului Afacerilor Interne, cu scopul de a limita acordarea compensației de chirie în cazul polițiștilor. Contrar acestei poziții a MAI, Curtea de apel consideră că, fiind vorba de un drept subiectiv al reclamantului, nu se pot face distincții pe care legiuitorul nu le-a operat in textul legii – ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus. Cu alte cuvinte, generalitatea formulării unui text legal, conduce la generalitatea aplicării lui, fără a se introduce distincții pe care textul de lege nu le conține.
Instanța a reținut faptul că mutarea inițială a polițistului la cerere, precedată de o mutare ulterioară in interesul serviciului, fără a fi schimbată localitatea în care își desfășoară activitatea, nu este prevăzută de legiuitor ca o excepție de la acordarea compensației de chirie. De altfel, instanța de judecată afirmă că instituția a interpretat în mod abuziv prevederile legale, introducând o condiție suplimentară care ar fi trebuit să fie îndeplinita pentru ca polițistul să beneficieze de compensația lunară pentru chirie, respectiv ca acesta să nu se fi mutat la cerere în trecut. Mai mult de atât, instanța apreciază asta ca fiind o imixtiune nelegală în actul de interpretare legislativă.
Curtea de apel mai statuează faptul că atât prevederile art. 31, alin. 1^1 din Legea 360/2002, cât și cele ale art. 3 din HG 284/2005 sunt destul de clare , iar refuzul IPJ -ului de a acorda compensația de chirie nu este susținut de niciuna dintre aceste prevederi. Este încă o palmă pe care instanța de judecată o dă Ministerului Afacerilor Interne, asta după ce în urmă cu o lună, o altă instanță de judecată desființa modul abuziv de interpretare pentru decontarea cheltuielilor de transport. Acum IPJ Bihor va trebui să plătească retroactiv acest drept membrului nostru de sindicat de la data solicitării acestui drept, hotărârea instanței de judecată fiind definitivă., mai precizeaza sursa citata. (Cerasela N.).
Anchete
Avocata Ingrid Mocanu laudă un procuror DNA care respectă drepturile cetățenilor
„Bine ați venit la DNA” dezvăluie publicația Lumea Justiției. Spre cinstea lor, încă există procurori în România care pun în aplicare teza ultimă de la art. 131 alin. 1 din Constituție: „În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societății și apără ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor.”
Un astfel de caz de respect față de drepturile și libertățile cetățenilor a fost semnalat marți, 5 noiembrie 2024, de către avocata Ingrid Mocanu, referindu-se la un procuror de ședință de la Direcția Națională Anticorupție (DNA), care a pus concluzii de admitere a unei cereri privind sesizarea Curții Constituționale a României. Avocata subliniază că este pentru prima dată când întâlnește un asemenea comportament la un procuror DNA.
În aceeași postare de pe Facebook, Ingrid Mocanu a inclus o fotografie dintr-un sediu teritorial al DNA, unde liftul are deasupra o pancartă cu mesajul „Bine ați venit!” Evident, avocata sugerează că acest mesaj este unul cu două tăișuri – asemănător urării chinezești „Să ai parte de vremuri interesante!” (adăugăm noi).
Iată relatarea avocatei Mocanu:
„S-a găsit ‘procuror’ la DNA (doar unul, atât): vă aduc solemn la cunoștință că pentru prima și întâia dată de când mă știu, un procuror DNA a susținut trimiterea unei excepții la CCR (bine, era în rejudecare după casare de la ICCJ, dar a zis că e de bine… că la ce poezii au în ei, nu te aștepți decât la recitări). Nu vă grăbiți cu felicitări la ‘justiție’, instanța nu a zis încă nimic… om trăi și om vedea… știți că și deciziile ICCJ au devenit facultative pe alocuri.
Și dacă mă întrebați de ce am pus liftul ăsta din poză, vă arăt și vouă să muriți de râs: asta scrie deasupra liftului care te urcă (și uneori nu te mai coboară) dintr-un sediu teritorial al DNA.
Unii mai au și simțul umorului, ce să mai zicem?
PS – Bine v-am găsit! Ca altceva ce am putea răspunde?” (Irinel I.).
Anchete
Sindicatul Sidepol critică noile reglementări privind câinii de serviciu: Îngrijorări privind tratamentul și eficiența
Anchete
Continuă așteptările pentru gudecătoarea Daniela Panioglu: Verdictul ICCJ amânat din nou
Judecătoarea Daniela Panioglu de la Curtea de Apel București rămâne în suspans în urma recursului său împotriva hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care a fost exclusă din magistratură. La Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a avut loc recent un nou termen al acestui dosar, dar soluția a fost amânată din nou, continuând astfel o serie de întârzieri care durează din luna iunie.
Hotărârea inițială a CSM, în materie disciplinară, datată 4 martie 2024, a fost contestată de Panioglu, iar acum așteaptă verdictul final al Completului de 5 ICCJ, care este prevăzut pentru 2 decembrie 2024. Deși situația ei pare incertă, surse apropiate judecătoarei sugerează că aceasta nu ar trebui să își facă griji, având în vedere șansele mari ca excluderea să fie anulată, similar cu alte patru excluderi anterioare care au fost întoarse de ICCJ.
Așadar, Daniela Panioglu se confruntă cu o așteptare tensionată, dar încurajatoare, în ceea ce privește viitorul său în magistratură, în timp ce justiția continuă să își urmeze cursul în acest caz important. Rămâne de văzut dacă ICCJ va păstra tendința de anulare a excluderilor anterioare, oferindu-i astfel o nouă șansă de a continua activitatea în domeniul judiciar. (Irinel I.).
-
Exclusivacum 2 zile
Soc si groaza/Pseudo-jurnalistul spagar si santajist, impreuna cu soata si interlopul Belu Claudiu la parchet pentru instituirea sechestrului
-
Exclusivacum o zi
OUG 26/2024: Actualizarea salariilor și soldei de grad profesional
-
Exclusivacum o zi
Corupția la vârf: Eduard Mirițescu și structura criminală din Poliție
-
Exclusivacum 3 zile
Aroganța lui Dan Halchin și gesturile de forță în Sistemul Penitenciar
-
Exclusivacum 2 zile
Întoarcerea lui Adrian Vaida la Poliția Locală Ploiesti: Schimbări pozitive și aprecieri din partea Primarului Mihai Politeanu
-
Exclusivacum 3 zile
Oligopolul farmaceutic și nepotismul: Mizele ascunse în afacerea Ciolacu
-
Featuredacum 3 zile
Urmașul lui Pahonțu: Nume de succesor pentru sefia SPP incep să circule în mediile politice
-
Featuredacum 3 zile
Mandatul lui Dan Halchin sub lupa corupției și abuzurilor în Sistemul Penitenciar