Connect with us

Administratie

Industria românească va avea o contribuţie dacă MBDA va fi aleasă pentru viitoarele sisteme de rachete

Publicat

pe

Florent Duleux, director vânzări export în cadrul MBDA, a declarat – în cadrul unui interviu oferit Monitorului Apărării şi Securităţii – că industria românească va avea o contribuţie dacă MBDA va fi aleasă pentru viitoarele sisteme de rachete.

MAS: Cum aţi descrie piaţa globală pentru produsele dumneavoastră şi cum vedeţi, pe termen scurt, nevoia pentru produsele dumneavoastră, pentru industria de apărare şi securitate în lume şi, bineînţeles, în Europa, mai ales când vine vorba despre Busola Strategică şi despre dezbaterea din Europa despre apărare europeană şi mai multe cheltuieli comune în apărare?

Florent Duleux: Îţi mulţumesc, Bogdan, că îmi dai oportunitatea de a vorbi despre MBDA şi de a explica ce facem în acest moment şi care este strategia noastră pentru apărarea Europei. După cum bine ştii, suntem un lider global. Suntem în această industrie ca MBDA de 20 de ani – 22 de ani mai exact –  şi, în total, de 40 de ani. MBDA este rezultatul unei fuziuni a activităţii privind rachetele mai multor multe companii europene mari şi, prin urmare, avem posibilitatea să abordăm toată gama de rachete şi suntem singurii din lumea occidentală care au toată gama de la rachete antitanc, aeriene, la antinavă. Aşadar, activitatea noastră este un pilon esenţial al apărării în Europa, al nevoii europene de securitate, acum şi în viitor. Acum, facem acest lucru cu producţia curentă, iar în viitor abordăm aceste nevoi prin cercetare şi dezvoltare şi vom fi unul dintre pilonii forumului de apărare europeană şi al proiectului EPF (n.r. European Peace Facility) care este construit în aceste momente de Comisie (n.r. Europeană) şi de cele mai multe dintre ţările europene. MBDA este obişnuită cu cooperarea. Este în ADN-ul nostru. Este ceva ce suntem gata să abordăm cu multe dintre ţările europene cu care cooperăm deja, în special România. Avem multe proiecte şi suntem gata să le abordăm. Este foarte important pentru apărarea europeană care se dezvoltă în prezent, mai exact integrarea industriei europene a apărării în dezvoltarea noastră strategică.

MAS: Conflictul care se desfăşoară în Ucraina ne-a arătat că toate categoriile de forţă folosesc toate tipurile de rachete. Cum crezi că războiul modern va schimba percepţia armatei despre rachete – cu rază scurtă, lungă. Ce fel de rachete vor fi necesare în viitor?

Florent Duleux: În ultimii ani, ne-am concentrat pe reducerea pagubelor colaterale, pe apariţia ameninţărilor asimetrice precum dronele, UAV-urile şi am văzut cum aceste drone şi UV-uri sunt folosite în aceste momente tragice. Abordăm aceste ameninţări cu rachete specifice, foarte eficiente, cu viteză mare, foarte precise, folosind o tehnologie avansată. Este o tehnologie pe care o creăm aici, în Europa, şi pe care vom continua să o dezvoltăm. Deci, un lucru asupra căruia ne concentrăm este reprezentat de ameninţări asimetrice,  drone şi UAV-uri. Un alt lucru este hipervelocitatea. Am investit şi investim în cercetare şi dezvoltare şi credem că Europa va putea avea astfel de capabilităţi în viitor. Noile elemente care apar în conflictele pe care le vedem (n.r. Ucraina) sunt luptele de mare intensitate, cu care nu mai suntem obişnuiţi; aveam în minte un mediu paşnic şi ne concentrasem pe ameninţări asimetrice. Acum, luptele de intensitate mare sunt din nou aici şi trebuie să ne pregătim pentru asta, nu doar cu tehnologie avansată, aşa cum menţionam mai devreme şi cum avem noi – şi cum spuneai şi tu, rază scurtă de acţiune (n.r. SHORAD), cu rază foarte scurtă (n.r. VSHORAD), rază lungă de acţiune, apărare aeriană cu rachete VL Mica, pe care le propunem României, dar şi cu rază lungă de acţiune, ASTER-30, ASTER 30 B1NT, care este un competitor pentru Patriot şi o alternativă pentru Patriot, de asemenea, când vine vorba despre rachete antitanc, avem MMP, care este singura rachetă antitanc de generaţia a cincea din lume. Deci, abordăm aceste elemente: ameninţări asimetrice, hipervelocitate în cercetare şi dezvoltare şi ameninţări curente.

MAS: Vorbind despre industria locală, aţi dobândit deja o experienţă mare, aţi observat plusurile şi minusurile fiecărei ţări. În România, cum vedeţi această cooperare? Este ceva ce aţi vrea să integraţi din industria locală sau vreţi să integraţi ceva tehnologie, IT sau cibernetică în produsele dumneavoastră?

Florent Duleux: Da. Ambele, de fapt. Am semnat deja două acorduri cooperative, fie că este vorba despre companii publice, ca Romarm, sau companii private, care sunt foarte bune când vine vorba despre tehnologie şi capabilităţi şi care pot aduce un plus produselor noastre. Nu pot spune mai multe din cauza acordurilor care sunt confidenţiale. Este ceva la care lucrăm. Dacă vom fi cei aleşi pentru viitoarele sisteme din România, industria românească va contribui la asta. (Andreea Soare).

Administratie

Poliția de Frontieră Giurgiu-Ruse descoperă un cetățean sirian ascuns într-un sac într-un ansamblu rutier

Publicat

pe

De

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse au identificat, în urma unui control, un cetățean sirian care încerca să treacă ilegal frontiera ascuns într-un sac, într-un ansamblu rutier ce se deplasa pe ruta Turcia-Ucraina.

Incidentul a avut loc când un cetățean ucrainean, în vârstă de 56 de ani, s-a prezentat la controlul de frontieră la volanul unui ansamblu rutier înmatriculat în Ucraina, care transporta granule din PVC, conform documentelor de însoțire a mărfii.

În timpul verificării, polițiștii de frontieră au descoperit o persoană de sex masculin, în vârstă de 30 de ani, ascunsă în interiorul vehiculului, într-un sac. Bărbatul nu avea documente de identitate și a declarat verbal că este cetățean sirian.

Conform protocolului româno-bulgar, șoferul ansamblului rutier și cetățeanul sirian au fost preluați de reprezentanții Poliției de Frontieră Bulgare pentru continuarea cercetărilor și aplicarea măsurilor legale necesare. (Sava N.).

Citeste in continuare

Administratie

Poliția Botoșani acționează împotriva braconajului: percheziții și confiscări semnificative

Publicat

pe

De

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au desfășurat recent o acțiune menită să descurajeze și să combată braconajul cinegetic, care include activități precum vânătoarea efectuată fără permise, transportul ilegal al vânatului, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, și utilizarea armelor fără drept.

Această acțiune a fost parte a cercetărilor din cadrul unui dosar penal legat de infracțiuni de braconaj, ce a inclus executarea a opt mandate de percheziție domiciliară în municipiul Botoșani, comuna Răchiți și comuna Bălușeni, la persoane suspectate de astfel de fapte.

În urma acțiunilor desfășurate, polițiștii au confiscat patru autoturisme, cu o valoare de piață de aproximativ 40.000 de euro, o armă de vânătoare evaluată la 7.500 de lei, un dispozitiv de vizualizare pe timp de noapte și termoviziune, în valoare de 1.950 de euro, precum și 12 cartușe cu proiectil. De asemenea, au fost găsite aproximativ 100 de kilograme de carne congelată, suspectă a proveni din vânat, care a fost predată Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A) pentru expertizare.

În cursul acțiunii, au fost identificate și controlate 24 de exemplare canine din rase cu potențial agresiv. Dintre acestea, 6 nu erau sterilizate, iar 14 nu erau microcipate, motiv pentru care proprietarii au fost sancționați cu câte 10.000 de lei.

De asemenea, trei persoane au fost conduse la sediul poliției pe baza unor mandate de aducere, iar ulterior a fost dispusă reținerea acestora pentru 24 de ore. (Paul D.).

Citeste in continuare

Administratie

Actualizări pentru Legea pensiilor militare de stat

Publicat

pe

De

Senatul României a adoptat recent un proiect de lege care completează Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Această actualizare include trei articole noi, ce stabilesc proceduri clare pentru ajustarea pensiilor militare.

Art. 591 – Conform acestui articol, cuantumul pensiilor militare de stat aflate în plată va fi actualizat ori de câte ori se majorează solda de grad, salariul gradului profesional, și/sau solda de funcție, salariul de funcție al militarilor, polițistilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare. Actualizarea se va face în procentele stabilite la articolele 29, 30 și 108 și va ține cont de vechimea valorificată prin ultima decizie de stabilire a pensiei militare.

Art. 592 – Acest articol stipulează că, în cazul în care actualizarea pensiei rezultă într-o sumă mai mică decât cea aflată în plată, se va menține suma inițială.

Art. 593 – Dispozițiile articolului 591 nu se aplică pensionarilor militari care dețin funcții de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcții similare, precum și parlamentarilor, pe durata exercitării acestor funcții.

Noua lege prevede că, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare, casele de pensii sectoriale vor actualiza din oficiu toate pensiile militare aflate în plată, având în vedere majorările soldei de grad, salariul gradului profesional și/sau soldei de funcție, care au avut loc între 2015 și 2024. Fondurile necesare pentru plata drepturilor în anul 2024 vor fi acoperite din bugetele instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv11 ore ago

Degradarea Serviciului Siguranța Deținerii din ANP: lipsă de viziune și incertitudini în management

Problemele acute din Serviciul Siguranța Deținerii Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a lansat recent un apel asupra...

Exclusiv11 ore ago

Avansări înainte de termen pentru polițiști, anunțate de Sindicatul Sidepol în preajma Zilei Naționale

Sindicatul Sidepol a anunțat că se apropie perioada avansărilor înainte de termen pentru polițiști, conform reglementărilor Ministerului Afacerilor Interne. Așa...

Exclusiv2 zile ago

Trădarea lui Mirițescu: O rețea de corupție și politică în interiorul Poliției Române

Eduard Mirițescu: Presiuni și minciuni în demersul obținerii conducerii DGA Prahova Controverse în cadrul Poliției În articolul „EXCLUSIV Adevărul în...

Exclusiv2 zile ago

Riscuri mari pentru sporul Bayraktar din cauza reputatiei controversate a Directorului ANP

Sindicaliștii din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) au tras un semnal de alarmă referitor la posibilele pierderi financiare ce ar...

Exclusiv2 zile ago

Pensionarii militari în pericol: Acuzații de colaborare politică în contextul modificărilor legii pensiilor

Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, discută despre provocările cu care se confruntă pensionarii militari în urma atacurilor asupra modificării...

Exclusiv3 zile ago

Funcționarea ilegală a Sistemului Național Antigrindină: un risc pentru comunități, o amenințare pentru siguranța publică

Ziarul Incisiv de Prahova, pionier în investigarea ilegalităților Sistemului Național Antigrindină Ziarul Incisiv de Prahova a demarat în exclusivitate o...

Exclusiv3 zile ago

Abuzuri la IPJ Timiș privind cercetarea disciplinară a unui polițist

Sindicatul Sidepol a adus în atenție o situație controversată în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Timiș, unde un agent...

Exclusiv3 zile ago

Pensia medie în sistemul militar: Sumarul informațiilor de la Casa de Pensii Sectorială a M.A.I.

Sindicatul Diamantul publică detalii despre pensiile la MAPN în urma unui răspuns de la Casa de Pensii Potrivit informațiilor furnizate...

Exclusiv4 zile ago

Omiterea lui Ciolacu: Legături suspecte și afaceri în farmaceutice

Omisiunile lui Ciolacu 4/Partea II Contextul legăturilor familiale în afaceri Revenim cu noi informatii care vor arata nesinceritatea in declaratiile...

Exclusiv4 zile ago

Sindicatul Diamantul critică modul în care IGPR a gestionat majorările salariale

În atenția pensionarilor și reclamanților „excelenți”! Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul aduce în discuție jongleriile lui Răzvan Grecu cu...

Exclusiv4 zile ago

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor acuză ANP de corupție și mușamalizare

Industria fraudei este în atenția Pro TV, care, în emisiunea “România, te iubesc!”, a ridicat grave semne de întrebare asupra...

Exclusiv5 zile ago

Corupția la vârf: Eduard Mirițescu și structura criminală din Poliție

Mafia din interiorul Poliției Române: Rețeaua corupției din Prahova (aici) Corupția și poluarea au fost întotdeauna probleme de amploare în...

Exclusiv5 zile ago

Controversele în jurul programelor de modificare a vremii: Oprirea rachetelor antigrindină și introducerea avionului american/Isterie și MINCIUNA: Avionul de 5 milioane de dolari și sifonarea banului public în România

Cei de la Intervenții Active în Atmosferă (IAA) și Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor...

Exclusiv5 zile ago

OUG 26/2024: Actualizarea salariilor și soldei de grad profesional

Polițiștii și cadrele militare din România pot beneficia de ultimele actualizări legislative privind salariile și soldele de grad profesional, conform...

Exclusiv5 zile ago

Criza de transparență și eficiență în Administrația Națională a Penitenciarelor: Critici adresate directorului Dan Halchin

Site-ul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) reflectă o stare degradantă a poliției penitenciare, conform unei analize realizate de FSANP. Acesta...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv