Anchete
Ia-ți SMURD-ul și te du!
Conflictul dur dintre ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și Raed Arafat, șeful DSU, este mai mult decât binevenit și necesar. Este pentru prima oară, din 2014 până în prezent, când un ministru are curajul de a reabilita un sistem hibrid și păgubos și de a spune adevărul despre SMURD. Și anume că rolul instituției umflate cu pompa mediatică este unul minor.
(Preluare National):
Pentru pompieri, și chiar ei o spun, este o traumă imensă prezența la locul unui accident, așteptând, îngroziți că le vor muri oamenii în brațe, să vină medicii, care chiar știu ce au de făcut. Pe Raed Arafat mass-media l-a făcut erou, spre stupefacția și frustrarea adevăraților salvatori, medicii și asistentele de pe Ambulanțe, care au tot spus, fără ca cineva să-i ia în seamă, că SMURD-ul rezolvă doar 2% din urgențe, restul sunt ale Ambulanței. Pentru Raed Arafat și SMURD totul era o goană după imaginea de eroi ai sistemului. Poate unii își mai aduc aminte de apelul la 112 al soțului Mădălinei Manole, când acesta a spus că numele pacientei era Magdalena Petru. Ambulanța a ajuns ceva mai târziu, dar cei de la SMURD au recunoscut, ulterior, că, dacă ar fi știut că este vorba despre Mădălina Manole, ar fi venit ei, că erau mai aproape.
De la glorificarea SMURD-ului până la acapararea unităților de primiri urgențe și a serviciului de ambulanță de către Raed Arafat, prin DSU, nu a fost decât un pas, care a fost făcut în 2014. La vremea aceea, ministru al Sănătății era Eugen Nicolăescu, prietenul lui Arafat, care a creat o struțo-cămilă în interiorul spitalelor.
Astfel, unitățile de primiri urgențe, finanțate de Ministerul Sănătății, treceau în subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență, aflat la Ministerul Afacerilor Interne. Ce aveau în comun UPU-urile cu DSU? Probabil doar cuvântul ”urgență”. S-a creat astfel aparența că la SMURD chiar se face medicină adevărată, doar prin asocierea cu medicii din UPU, care aparțineau de spitale și care lucrau doar în spitale. Tot atunci Raed Arafat a obținut și coordonarea serviciilor de ambulanță, o dorință mai veche de-a lui, pe care Eugen Nicolăescu i-a îndeplinit-o.
Astfel, puterea lui Raed Arafat a fost extinsă, că să fii mare staroste peste pompieri nu era deloc satisfăcător. Ce vrea acum ministrul Alexandru Rafila? Să întoarcă lucrurile la normalitate. Pompierii cu pompierii și medicii cu medicii. SMURD-ul, care nu are personal medical, să rămână la pompieri, adică la DSU, iar serviciile de ambulanță, finanțate și ele tot de ministerul Sănătății, și unitățile de primiri urgențe să se întoarcă la matcă.
Ia-ți SMURD-ul și te du!
Reacția lui Raed Arafat la vestea că va pierde UPU-urile și serviciile de ambulanță a fost extrem de agresivă. Acesta a afirmat că SMURD-ul nu are ce căuta la Ministerul Sănătății, deși nimeni nu a pus problema SMURD-ului, care înseamnă doar ambulanțele roșii de la pompieri. ”Trebuie inițiat un proces care să facă posibilă reîntregirea sistemului de sănătate, iar medicina de urgență e o parte a asistenței medicale, care trebuie coordonată de Ministerul Sănătății, nu de MAI. Acest sistem nu există în nicio țară”, a punctat Alexandru Rafila.
Anchete
Avocata Ingrid Mocanu laudă un procuror DNA care respectă drepturile cetățenilor
„Bine ați venit la DNA” dezvăluie publicația Lumea Justiției. Spre cinstea lor, încă există procurori în România care pun în aplicare teza ultimă de la art. 131 alin. 1 din Constituție: „În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societății și apără ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor.”
Un astfel de caz de respect față de drepturile și libertățile cetățenilor a fost semnalat marți, 5 noiembrie 2024, de către avocata Ingrid Mocanu, referindu-se la un procuror de ședință de la Direcția Națională Anticorupție (DNA), care a pus concluzii de admitere a unei cereri privind sesizarea Curții Constituționale a României. Avocata subliniază că este pentru prima dată când întâlnește un asemenea comportament la un procuror DNA.
În aceeași postare de pe Facebook, Ingrid Mocanu a inclus o fotografie dintr-un sediu teritorial al DNA, unde liftul are deasupra o pancartă cu mesajul „Bine ați venit!” Evident, avocata sugerează că acest mesaj este unul cu două tăișuri – asemănător urării chinezești „Să ai parte de vremuri interesante!” (adăugăm noi).
Iată relatarea avocatei Mocanu:
„S-a găsit ‘procuror’ la DNA (doar unul, atât): vă aduc solemn la cunoștință că pentru prima și întâia dată de când mă știu, un procuror DNA a susținut trimiterea unei excepții la CCR (bine, era în rejudecare după casare de la ICCJ, dar a zis că e de bine… că la ce poezii au în ei, nu te aștepți decât la recitări). Nu vă grăbiți cu felicitări la ‘justiție’, instanța nu a zis încă nimic… om trăi și om vedea… știți că și deciziile ICCJ au devenit facultative pe alocuri.
Și dacă mă întrebați de ce am pus liftul ăsta din poză, vă arăt și vouă să muriți de râs: asta scrie deasupra liftului care te urcă (și uneori nu te mai coboară) dintr-un sediu teritorial al DNA.
Unii mai au și simțul umorului, ce să mai zicem?
PS – Bine v-am găsit! Ca altceva ce am putea răspunde?” (Irinel I.).
Anchete
Sindicatul Sidepol critică noile reglementări privind câinii de serviciu: Îngrijorări privind tratamentul și eficiența
Anchete
Continuă așteptările pentru gudecătoarea Daniela Panioglu: Verdictul ICCJ amânat din nou
Judecătoarea Daniela Panioglu de la Curtea de Apel București rămâne în suspans în urma recursului său împotriva hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care a fost exclusă din magistratură. La Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a avut loc recent un nou termen al acestui dosar, dar soluția a fost amânată din nou, continuând astfel o serie de întârzieri care durează din luna iunie.
Hotărârea inițială a CSM, în materie disciplinară, datată 4 martie 2024, a fost contestată de Panioglu, iar acum așteaptă verdictul final al Completului de 5 ICCJ, care este prevăzut pentru 2 decembrie 2024. Deși situația ei pare incertă, surse apropiate judecătoarei sugerează că aceasta nu ar trebui să își facă griji, având în vedere șansele mari ca excluderea să fie anulată, similar cu alte patru excluderi anterioare care au fost întoarse de ICCJ.
Așadar, Daniela Panioglu se confruntă cu o așteptare tensionată, dar încurajatoare, în ceea ce privește viitorul său în magistratură, în timp ce justiția continuă să își urmeze cursul în acest caz important. Rămâne de văzut dacă ICCJ va păstra tendința de anulare a excluderilor anterioare, oferindu-i astfel o nouă șansă de a continua activitatea în domeniul judiciar. (Irinel I.).
-
Exclusivacum 2 zile
Soc si groaza/Pseudo-jurnalistul spagar si santajist, impreuna cu soata si interlopul Belu Claudiu la parchet pentru instituirea sechestrului
-
Exclusivacum 5 zile
Adevăruri nespuse: Strategiile grupării de criminalitate economico-financiară organizata
-
Exclusivacum o zi
OUG 26/2024: Actualizarea salariilor și soldei de grad profesional
-
Exclusivacum o zi
Corupția la vârf: Eduard Mirițescu și structura criminală din Poliție
-
Exclusivacum 3 zile
Aroganța lui Dan Halchin și gesturile de forță în Sistemul Penitenciar
-
Exclusivacum 2 zile
Întoarcerea lui Adrian Vaida la Poliția Locală Ploiesti: Schimbări pozitive și aprecieri din partea Primarului Mihai Politeanu
-
Exclusivacum 3 zile
Oligopolul farmaceutic și nepotismul: Mizele ascunse în afacerea Ciolacu
-
Featuredacum 3 zile
Urmașul lui Pahonțu: Nume de succesor pentru sefia SPP incep să circule în mediile politice