Connect with us

Actualitate

Care criză?

Publicat

pe

La cât sunt de aglomerate mallurile, la cât sunt de pline tăvile cu cartofi prăjiţi şi aripioare, la cât este traficul de maşini, inflaţia nu există, scăderea puterii de cumpărare nu se vede, iar războiul din Ucraina, de lângă noi, este doar la televizor.

Parcă trăim într-un capitol din Kafka. De aproape o lună ne uităm oră de oră, seară de seară la ştirile şi imaginile de coşmar din Ucraina, ţară de la graniţa noastră care a fost atacată militar de către Rusia şi care se luptă cu arma în mână să nu se predea lui Putin.

În timp ce Kievul este înconjurat de tancuri – tocmai citesc o ştire că în seara asta un mall a fost lovit de mai multe rachete, Harkovul este bombardat non-stop, Odessa se pregăteşte de asaltul de pe mare, iar Mariupol tocmai a primit un ultimatum ca până la ora 05.00 luni dimineaţă să se predea, noi tocmai am terminat de urmărit în linişte Madrid-Barcelona (0-4).

Puţin mai încolo, Rusia a intrat în cea mai mare criză economică din istorie din cauza sancţiunilor lumii occidentale, ca urmare a atacării Ucrainei. Şi Ucraina, şi Rusia vor înregistra o cădere de cel puţin 30% a economiei, iar puterea de cumpărare se va înjumătăţi.

Fiind bombardaţi non-stop de către ruşi, ucrainenii se ascund cum pot. La Moscova, dincolo de aplauzele forţate pentru Putin, companiile îşi închid porţile, iar sute de mii de ruşi care lucrau pentru firmele străine şi-au pierdut locurile de muncă. Ruşii nu pot să-şi scoată banii din bănci şi să-i schimbe în euro sau dolari ca să se protejeze de această criză.

În timp ce în partea asta de Europă bombardamentele au intrat deja în cotidian, cealaltă Europă, protejată de NATO şi Uniunea Europeană, îşi duce liniştită înainte viaţa burgheză, lăsând pe seama politicienilor şi militarilor să se lupte cu Putin.

După căderea înregistrată imediat după atacul Rusiei împotriva Ucrainei de pe 24 februarie, pieţele financiare şi-au revenit. Inclusiv la Bucureşti piaţa bursieră a recuperat pierderile înregistrate.

În mallurile din Bucureşti a revenit aglomeraţia din vremurile bune, mai ales după ridicarea restricţiilor de Covid, semn că piaţa Capitalei mai are nevoie de încă un mall. Food-court-urile sunt pline, iar tăvile cu cartofi prăjiţi şi aripioare sunt la vedere. În ochii tuturor se vede, se simte optimismul că nu se poate întâmpla nimic rău.

Restaurantele, trattoriile sunt pline ca în 2019, chiar dacă clienţii sunt puţin mai atenţi la ceea ce consumă şi la cât sunt preţurile. Chiar dacă suntem asaltaţi de creşterile de preţuri, acest lucru nu prea se vede. Străzile sunt pline de maşini, deşi plinul de benzină a crescut cu 50% faţă de finalul anului trecut.

Traficul la metrou şi-a revenit destul de bine după ridicarea restricţiilor, ceea ce arată că a revenit viaţa în clădirile de birouri. În februarie, 9 milioane de călători a transportat metroul, dublu faţă de anul trecut.

Toată lumea îşi caută vacanţe, iar companiile aeriene se pregătesc pentru cel mai aglomerat sezon de vară din istorie. Economia şi consumatorii par să reziste destul de bine, chiar dacă sunt bombardaţi de creşteri de preţuri şi estimări de scădere economică, creşterea cursului valutar şi majorări de dobândă. Inflaţia, care se apropie de două cifre, nu pare să ridice probleme nimănui. Poate doar lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Nimeni nu a înţeles nimic din schemele de compensare şi plafonare a preţurilor la utilităţi – energie electrică şi gaze, dar atât timp cât guvernul a intervenit, totul e bine. Nu contează că factura totală la energie, estimată acum la 4 miliarde de euro, este plătită din buget, din banii noştri.

Creşterea dobânzilor la credite încă nu se vede. Trebuie să le mulţumiţi lui Dragnea, Vâlcov şi Zanfir pentru acest IRCC, indicatorul de referinţă pentru creditele de consum şi ipotecare. Am ajuns să avem o dobândă mai mică la împrumuturile ipotecare faţă de Statele Unite: acolo dobânda a depăşit 4%, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, în timp ce la noi, cu un IRCC de 1,17% plus 2 puncte procentuale marja băncii, avem o dobândă la creditele ipotecare de 3,17%.

Nu suntem deloc conştienţi de războiul din Ucraina, imaginile terifiante cu bombardamente şi refugiaţi intrând deja în cotidian. Dar în spatele tututor acestor lucruri şi acestui optimism criza roade din economie şi din business. Piaţa muncii este solidă în acest moment, beneficiind de o conjunctură favorabilă.

Există un optimism că războiul din Ucraina nu va ţine prea mult, ceea ce va permite companiilor să depăşească această perioadă legată de preţurile la utilităţi, scăderea cererii sau întreruperea lanţurilor de aprovizionare. În timp ce Kievul este asaltat de bombe, corporatişti dau asaltul la city-break-uri pentru weekendul următor.

Este adevărat că suntem mai bine echipaţi pentru crize faţă de perioada din 2008 sau faţă de precedenta criză din Rusia din 1998, iar acest lucru se vede, cel puţin acum. Mâine vom vedea ce va fi.

Cristian Hostiuc

Actualitate

Arme noi în aer: Armata SUA explorează utilizarea balonelor pentru lansarea dronelor impotriva activele spațiale inamice

Publicat

pe

De

Pe fondul deliberărilor Armatei SUA privind utilizarea balonelor de mare altitudine în stratosferă pentru diverse misiuni, oficialii din domeniul spațial au sugerat recent că una dintre aceste misiuni ar putea implica transportul și lansarea dronelor menite să perturbe sau să distrugă activele spațiale ale inamicului de pe teren, cum ar fi jammer-ele sau stațiile de control ale sateliților.

Col. Donald Brooks, comandantul Brigăzii 1 Spațiale a Armatei, a declarat la conferința anuală a Asociației Armatei SUA, de luna aceasta, că serviciul va utiliza „baloane cu factori multipli de formă operațională la diverse altitudini, executând diferite seturi de misiuni, crescând astfel complexitatea problemei țintă pentru adversarii noștri, ceea ce susține direct eforturile de reziliență ale Armatei și ale Ministerului Apărării și ne face mai letali.”

Baloanele sunt concepute pentru a contribui la „detectarea profundă și sprijinirea focului de precizie pe distanțe lungi, facilitând războiul de navigație, extinzând rețelele prin voce și date, asigurând accesul autorizat la PNT — poziția, navigarea și temporizarea — având atât încărcături letale, cât și non-letale.”

De asemenea, Col. Brooks a menționat că Armata „integrează platforme de mare altitudine cu capacitatea de a reconstitui, augmenta și intensifica efectele spațiale, dacă și când adversarul nostru interferează cu libertatea noastră de acces și manevră în domeniul spațial.”

Un grafic prezentat în cadrul prezentării sale a oferit detalii suplimentare, descriind baloanele care ar putea lansa drone pentru misiuni profunde în teritoriul inamic, având scopul aparent de a viza activele spațiale terestre. Comparând ideea cu „păpușile rusesti”, Andrew Evans, directorul Task Force-ului de Informații, Supraveghere și Reconnaștere (ISR) al Armatei, a declarat pentru Breaking Defense pe 16 octombrie că „conceptul de a folosi un balon pentru a lansa altceva nu este nou.”

Armata, a explicat el, analizează o serie de potențiale încărcături care ar putea fi lansate de pe baloane, precum și alte tipuri de platforme de mare altitudine.

„Deci, ideea ar fi că, dacă reușim să exploatăm stratosfera, ceea ce vom face în cele din urmă… nu va fi exclusiv pentru o misiune de detectare, nu va fi exclusiv pentru o misiune de [informații], nu va fi exclusiv pentru o misiune de relayeare a comunicatiilor. Va fi totul de mai sus, sub diferite forme și factori. … Probabil vom folosi și momeli,” a spus Evans.

„Așa câștigi, cred eu, în viitor, aducând diverse încărcături prin multiple modalități pentru misiuni diferite,” a adăugat el.

În prezent, totuși, nu există o solicitare formală din partea Armatei pentru industrie în vederea utilizării dronelor contraspațiale lansate de pe platforme de mare altitudine, fie acestea baloane, aeronave cu echipaj, dronuri mai mari sau elicoptere, conform unui purtător de cuvânt al serviciului. În schimb, mai multe organizații diferite ale Armatei, din diverse domenii de misiune și din cadrul Comandamentului Futurilor Armatei, sunt implicate în experimente pentru a testa aplicațiile potențiale.

Armata ia în considerare aplicații în care platformele de mare altitudine utilizează efecte lansate, ajutând la capacitatea de a observa și de a percepe la distanțe mai mari. În prezent, nu există o cerere oficială de propuneri [RFP] sau de informații [RFI] pentru efecte lansate de pe o platformă de mare altitudine. Cu toate acestea, Armata continuă să învețe din experimentele sale și din feedback-ul soldaților despre potențialele capacități militare unice pe care abordările unice pe care aceste platforme le-ar putea oferi,” a declarat purtătorul de cuvânt pe 25 octombrie.

„Efectele lansate” reprezintă termenul folosit de Armata pentru dronele mici care sunt lansate din altceva în timpul zborului pentru a colecta informații sau a lovi ținte, iar serviciul studiază o serie de opțiuni pentru misiuni pe distanțe scurte, medii și lungi. Armata își propune să dezvolte un sistem versatil care să permită desfășurarea eficientă a dronelor, sprijinind astfel strategia generală de apărare și control al spațiului aerian.

Acest tip de inovație reflectă o abordare adaptativă în fața unor amenințări emergente și subliniază importanța tehnologiilor avansate și a misiunilor multilaterale pentru a menține un avantaj în domeniul militar.

Citeste in continuare

Actualitate

Restaurația participării companiilor israeliene la Euronaval: O decizie juridică semnificativă

Publicat

pe

De

O instanță din Franța a anulat o interdicție care ar fi împiedicat majoritatea companiilor israeliene să își expună produsele la acest eveniment. Deși aceasta este o veste bună pentru furnizorii israelieni, a lăsat totodată membri cheie din industria de apărare din Israel în dificultate, încercând să reînvie planurile abandonate de a participa la conferință în ultimul moment.

În mijlocul lunii octombrie, s-a anunțat că firmele israeliene ale căror produse sunt utilizate în războiul din Gaza vor fi interzise să se prezinte la Euronaval, care se desfășoară la Paris între 4 și 7 noiembrie, conform Jerusalem Post, cel puțin o duzină de companii fiind afectate.

Aceasta a fost a doua oară când companiile israeliene au fost surprinse pe neașteptate în Franța, după ce anterior fuseseră excluse de la Eurosatory în această vară — o restricție pe care instanțele franceze au anulat-o de asemenea, dar prea târziu pentru ca firmele israeliene să reacționeze. Precedent Euronaval, guvernul francez a susținut că interdicția nu împiedică firmele israeliene să participe, ci le limitează la „promovarea armelor utilizate în Gaza și Liban, care cauzează daune inacceptabile populației civile.”

Companiile care doresc să își expună produsele se confruntă acum cu o provocare logistică. De obicei, modelele sau produsele la dimensiuni complete pentru astfel de expoziții de apărare trebuie expediate în avans. Incertitudinea a lăsat companiile în așteptare cu privire la trimiterea echipamentelor, iar acum unele trebuie să decidă dacă să continue cu livrările.

Dintre cele „mari trei” firme israeliene, Elbit nu va participa la expoziție. Israel Aerospace Industries, care în trecut a prezentat radare pentru soluții navale, precum și rachete, electro-optică și drone, analizează încă logistica de a încerca să participe la expoziție pe termen scurt după decizia instanței. (Filiala IAI, Elta, a colaborat în trecut cu Hensoldt pentru soluții destinate submarinelor. Hensoldt, care nu este o companie israeliană, va participa la EuroNaval.)

Într-o declarație pentru Breaking Defense, un purtător de cuvânt al Rafael a spus că compania „se pregătește pentru Euronaval, concentrându-se pe soluții navale modulare unice, războiul asimetric și apărarea aeriană stratificată pe mare. De la C-Dome la Typhoon, capabil să contracareze UAS, și diversele sale configurații, avem multe de prezentat [la expoziție].”

Rafael a mai prezentat în trecut stații de arme navale pentru contracararea UAV-urilor, versiunea navală a sistemului său de rachete Spike, sisteme de război electronic, inclusiv C-Gem, care derutează căutătorii de rachete, și sistemul anti-torpilă Torbuster. În ultimul an, C-Dome, versiunea navală a Iron Dome, a avut prima interceptare operațională, iar compania a propus o variantă modulară a C-Dome.

Un jucător major în domeniul activelor navale este Israel Shipyards. Într-o declarație, compania a informat Breaking Defense că a expediat deja produse în Franța pentru expoziție și intenționează să participe.

“Israel Shipyards va dezvălui noua sa platformă, Mini Shaldag, concepută special pentru a aborda provocările unice ale mediilor de râu și lac,” a spus compania. “Referitor la recentele decizii ale instanței franceze, problema nediscriminării este un factor central în legislația europeană. Așa cum am văzut cu decizia instanței în urma petiției noastre, aceasta este de asemenea susținută în Franța. Cu toate acestea, accentul nostru rămâne pe prezentarea soluțiilor noastre inovatoare la Euronaval, unde aspirăm să ne conectăm și să colaborăm pentru a aborda nevoile presante de securitate maritimă.”

Planurile pentru companiile mai mici rămân neclare, inclusiv pentru DSIT și Orbit, niciuna dintre acestea nereușind să răspundă la solicitările de informație până la termenul limită.

La Euronaval 2022, DSIT s-a descris ca fiind unul dintre „liderii mondiali în soluții de apărare și securitate subacvatică” și a anunțat că va prezenta „împreună cu compania mamă RAFAEL Advanced Defense Systems, un sistem de apărare împotriva torpilelor (TDS) integrat și cuprinzător pentru navele de suprafață.”

În trecut, Orbit a prezentat terminalele sale de comunicație prin satelit la expoziție. Orbit a anunțat pe 29 octombrie că a obținut un contract de 3 milioane de dolari cu „un integrator european de frunte pentru a furniza sisteme avansate de comunicație prin satelit pentru platforme militare navale de suprafață.” Nu a numit însă integratorul platformei.

Ministerul Apărării din Israel nu a comentat aceste dezvoltări, deși ministrul Apărării israelian, Yoav Gallant, a spus anterior că decizia Franței este o „rușine.” Într-o postare pe rețelele sociale, ministrul de externe israelian, Israel Katz, a felicitat companiile israeliene care au făcut apel la instanța franceză pentru rezultatul favorabil al acestei decizii.

Anunțul a fost considerat o „victorie semnificativă împotriva deciziei injuste și nedemocratice a guvernului francez de a împiedica companiile israeliene să participe la expoziția Euronaval,” a spus Katz. „Acest rezultat, realizat parțial prin eforturile legale și diplomatice ale Ministerului de Externe, reprezintă o victorie crucială pentru justiție și un mesaj clar împotriva tentativelor de a slăbi Israelul în lupta sa împotriva forțelor răului.”

Citeste in continuare

Actualitate

MatHaus anunță reduceri de până la 50% de Black Friday la materiale pentru construcții, renovări sau reparații.

Publicat

pe

MatHaus, magazinul de retail al grupului Arabesque, lansează campania de Black Friday cu reduceri semnificative la materiale de construcții, renovări sau reparații și produse pentru amenajări interioare și exterioare. 

Campania debutează online pe 7 noiembrie, pe mathaus.ro, și continuă din 8 noiembrie în cele opt magazine MatHaus din țară.

Cu această ocazie, clienții care au așteptat campania de Black Friday vor putea beneficia de „preturi meseriașe” la o gamă variată de categorii precum:

  • Materialele de construcții – reduceri de până la 27%
  • Garduri și împrejmuiri – reduceri de până la 32%
  • Finisaje și amenajări – reduceri de până la 40%
  • Termice, sanitare și electrocasnice – reduceri de până la 45%
  • Tencuială decorativă, vopsea, lacuri, grunduri – reduceri de până la 30%
  • Utilaje, scule și unelte – reduceri de până la 40%
  • Mobilier, materie primă și decorațiuni – reduceri de până la 40%
  • Fotovoltaice, electrice și iluminat – reduceri de până la 50%
  • Casă, curte și grădină – reduceri de până la 50%
  • Sistem de termoizolație – reduceri de până la 36%

„Anul acesta, campania de Black Friday aduce cea mai variată selecție de produse din întregul an, pe lângă reduceri semnificative la materiale, clienții noștri pot găsi și electrocasnice, riflaje, saltele și alte produse pentru amenajarea și întreținerea locuinței, toate disponibile la prețuri accesibile.”, menționează Cristian Matei, director de retail MatHaus. 

Transport eficient și serviciul „Comanda cu ridicare”

MatHaus asigură livrarea rapidă a produselor oriunde în țară, fie prin flota proprie de peste 1000 de camioane, fie prin parteneriatele cu companiile de curierat. 

Totodată, clienții pot opta din această toamnă pentru serviciul „Comandă cu ridicare”, care le permite să plaseze comenzi online sau telefonic și să le ridice direct din magazinele MatHaus sau depozitele Arabesque.

Retailerul oferă și posibilitatea plăților în rate fără dobândă în campania de Black Friday, asigurand clienților o flexibilitate financiară și acces facil la materialele și produsele necesare pentru casă.

Recomandări pentru o experiență de cumpărături eficientă de Black Friday

Pentru a beneficia pe deplin de ofertele campaniei, MatHaus recomandă clienților următoarele:

  1. Crearea unui cont pe MatHaus.ro – Un cont creat în avans simplifică procesul de achiziție, permițând plasarea rapidă a comenzilor.
  2. Adăugarea produselor dorite în lista de favorite – Navigarea pe site înainte de începerea campaniei și salvarea produselor de interes în lista de favorite facilitează accesul rapid la articolele dorite, economisind timp.
  3. Abonarea la newsletter – Clienții abonați vor primi înainte de începerea campaniei o selecție cu cele mai importante oferte din Black Friday, astfel ei vor fi primii care află despre reducerile disponibile. 
  4. Planificarea achizițiilor – Este util ca fiecare client să evalueze nevoile casei sale, fie că este vorba de renovări, reparații sau construcții, și să își întocmească o listă detaliată a materialelor necesare. Aceasta poate include și echipamentele pentru atelierul de bricolaj sau piesele de mobilier dorite pentru a completa amenajarea casei.

Despre MatHaus

MatHaus, magazinul de retail al grupului Arabesque, se adresează atât profesioniștilor, cât și pasionaților de bricolaj din România. Cu o experiență de peste 30 de ani a grupului în industria materialelor de construcții și o rețea de magazine în București, Iași, Suceava, Pitești, Craiova, Oradea, Galați și Constanța, MatHaus se angajează să ofere materiale fiabile și soluții eficiente pentru realizarea proiectelor de construcții, renovări sau reparații. 

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv7 ore ago

Oligopolul farmaceutic și nepotismul: Mizele ascunse în afacerea Ciolacu

Contextul politic și afacerea familială Omisiunile lui Ciolacu 4/Partea I Recent intr-o emisiune televizata candidatul la campania prezidentiala, premierul Marcel...

Exclusiv7 ore ago

Demersul de modificare a Legii 223/2015 ajunge în etapa finală

Demersul de modificare a Legii 223/2015 se apropie cu pași repezi de final, dezvăluie Emil Păscuț de la Sindicatul Diamantul....

Exclusiv7 ore ago

Aroganța lui Dan Halchin și gesturile de forță în Sistemul Penitenciar

Aroganța directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Dan Halchin, îi poate costa funcția. Acesta a început să amenințe...

Exclusiv2 zile ago

Adevăruri nespuse: Strategiile grupării de criminalitate economico-financiară organizata

Ultima zi de mandat a lui Andrei Volosevici Așa cum ziarul de investigații Incisiv de Prahova a promis, ultima zi...

Exclusiv2 zile ago

FSANP solicită măsuri urgente împotriva corupției în Administrația Națională a Penitenciarelor

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) cere ministrului Justiției, Alina Gorghiu, să intervină pentru a stopa corupția și...

Exclusiv2 zile ago

Modificări importante pentru polițiști, anunțate în sedința Comisiei de Dialog Social

La sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social, care a abordat modificarea și completarea unor...

Exclusiv3 zile ago

Povestea intunecată a legăturilor dintre Eduard Mirițescu, Volosevici și jurnalismul de santaj

Chestorul Eduard Mirițescu: Ascensiunea unei mafii din interiorul Poliției Române Chestorul Eduard Mirițescu este un adevarat Florian Coldea al SRI-ului...

Exclusiv3 zile ago

Emil Păscuț despre riscurile interpretării greșite a permanenței la domiciliu pentru polițiști

Emil Păscuț de la Sindicatul Diamantul abordează o problemă controversială legată de interpretarea legală a muncii suplimentare pentru polițiști, în...

Exclusiv4 zile ago

Inculpații Stavri și Belu așteaptă decizia de azi: vor fi arestați pentru 29 de zile?

Jurnalismul sub umbra corupției: Cazul Cătălin Stavri Cătălin Stavri: Luptător împotriva Corupției sau pseudo-jurnalist compromis, spagar si santajist? Cătălin Stavri,...

Exclusiv4 zile ago

AUDIO/Bomba de pe coliva în anchetele din curs/Revelații de corupție/Reeditarea mafiei lui „Portocala”/Noi detalii despre actuala mafie a procurorului ”Portocală”

Revelații de corupție: fostii directori ai CSM Ploiești și mărturii despre ‘Mafia’ Volosevici si a pseudo-jurnalistului narcoman, santajist si spagar...

Exclusiv4 zile ago

Pensii pentru Polițiști: Diferențe mari între sumele minime și maximale

Un polițist trăiește, în medie, 70 de ani. Cea mai mică pensie netă pentru un astfel de cadru este de...

Exclusiv4 zile ago

Proiectul de actualizare a pensiilor militare aprobate în Camera Deputaților, acum in drum spre Senat

Ieri, raportul comisiilor juridice, de buget și apărare ale Camerei Deputaților a fost aprobat și transmis Senatului pentru proiectul de...

Exclusiv5 zile ago

Senzațional: Cătălin Stavri, pseudo-jurnalistul deranjat de justiție, și legăturile sale cu Andrada Ioana Volosevici

Filajul păcatului: Cătălin Stavri și extragerile ilegale de fonduri – spalarea de bani După publicarea articolului nostru „Închisoarea este mai...

Exclusiv5 zile ago

Închisoarea este mai aproape: Pseudo-jurnalistul șpăgar și șantajist Cătălin Stavri, alături de interlopul Belu Claudiu, se confruntă cu noi dosare penale

Investigații revelatoare                                     ...

Exclusiv5 zile ago

Războiul Ciolacu – magistrați: Impactul OUG 62/2024 asupra dreptului la spor de anticorupție

În războiul Ciolacu-magistrați, primele victime cad polițiștii și cadrele militare! ICCJ dă o soluție de interpretare care face ca dreptul...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv