Actualitate
Lorzii războiul vor face și mai mulți bani din nenorocirea și frica oamenilor
Prețul gazului a atins, pe piața spot, 175 euro/megawatt, adică cca 2.000 de euro pe mia de metri cubi. Ce spunea un președinte al Gazprom acum o săptămână, cu titlu de amenințare la adresa Europei, a făcut deja piața, covârșită de război și embargou.
Complexul Energetic Oltenia, cu datorii de peste 2,5 mld lei din certificate de emisie de gaze cu efect de seră, face selecție de oferte de joint venture pentru a construi o centrală pe gaz de 850 megawatti. Nu știu de unde și la ce preț va fi adus gazul. De vreme ce alt gaz nu mai poate fi adus din import, pe motiv de embargou cvasi-total sau de preț exorbitant, ar trebui ca gazul românesc să nu mai fie exportat deloc în următorii 5 ani. Dar n-avem decidenți cu un asemenea curaj. Trebuie să primească gaz ieftin și Austria, nu? Că nu are suficient de la Gazprom, compania care deține, direct sau indirect, OMV.
Grupul Electrica are pierderi de cca 500 de milioade de lei și datorii la bănci, pentru credite pe termem scurt, de cca 1,5 miliarde lei, luate în vederea amortizării pierderilor. ANPC a sancționat drastic Electrica Furnizare în ianuarie, obligând-o să storneze (să șteargă din contabilitate) peste 2,2 milioane de facturi emise greșit contra consumatorilor. Electrica a executat destul de prompt ordinul – de unde și pierderile (de care, desigur, este vinovată). ANPC a făcut ceva similar și cu E.On și Engie, dar acolo s-au implicat la maxim ambasadele și ordinul de încetare a practicilor comerciale incorecte și de suspendare a activității până la înlăturarea acestora a fost suspendat prompt în justiție (septembrie 2021).
Oricum, mai toți furnizorii se împrumută la bănci pentru a restitui oamenilor sumele umflate din facturi și pentru a acoperi creșterile masive de prețuri de la producător, ceea ce va degenera în alte creșteri de prețuri, pentru că băncile nu fac donații, ci fac bani enormi din credite pe termen scurt. Și pierderile, și creditele, vor fi deversate în prețurile și tarifele re-majorate pe care le vom suporta noi la finalul ciclului import-achiziție (materie primă) – certificate de CO2 – producție – transport – distribuție – comisionare la traderi/speculanți – consum.
Carburantul este deja 8 lei la pompă, în multe benzinării. Grâul s-a scumpit cu 40%. Inflația este de 11% (cu consecința că creditele ipotecare și cele de consum se vor scumpi curând cu zeci de probleme). Refugiații de război depășesc cifrele estimate, iar găzduirea lor costă. Salariile și celelalte venituri nu au cum să crească, taxele, impozitele și contribuțiile, da.
Intre timp, Iohannis vrea mai mulți bani la bugetul armatei (de la 2%, la 2,5% din PIB, adică un plus de cca 500 de milioane de euro, adăugat din pix, peste noapte…). România va cumpăra în continuare armament vechi și depășit de la americani, portughezi sau norvegieni. Rachetele Patriot, bune acum 30 de ani, dar nu și acum, nu au fost livrate nici măcar în proporție de 25% – și ne-a costat deja 4 miliarde de dolari, plătiți în avans… În plus, băncile fac chetă de donații ale particularilor din care să se poată înarma și dota armata ucrainiană… Ca să fim siguri că războiul va dura mai mult și va cauza mai multe pierderi de vieți omenești, mai multe și mai răscolitoare tragedii, mai multe despărțiri ale unor familii și mai multe distrugeri economice…
S-au făcut bani din suferințele, tragediile și frica oamenilor în plandemie. S-au distrus democrații, s-au segregat societăți (care se împăunează cu toleranța și diversitatea), s-au transformat știința și medicina în religii de substituție, care au profeții și apostolii lor, plini de bani și avizi de și mai mulți bani. Lorzii plandemiei nu doar că au făcut bani si plandemie – ei au devenit și mai constrângători în planurile lor demențiale de a demola și reseta omul, creația ultimă a lui Dumnezeu.
Lorzii războiul vor face și mai mulți bani, și mai mult rău, din nenorocirea și frica oamenilor. Este evident că sunt cam aceiași lorzi cu care ne-am obișnuit în plandemie, dar nenorocirile care sunt antrenate de un război cu totul artificial (ca și plandemia) vor face mult mai simplă sarcina jucătorilor de la consola de a ne transforma în Non Playable Characters și de a ne face să acceptăm mai repede sistemul chinezesc al creditului social, apogeul dictaturii digitale.
Sistemul rusesc de propagandă, manipulare și organizare oligarhică a economiei și a politicii este deja un produs de import mult mai dezirabil pentru vestici decât au fost gazul și petrolul. Iar mass-media este fericită că are cu ce să ne țină lipiți de ecrane. Mai că îți vine să te faci medieval, la propriu – să te ascunzi eventual într-o bibliotecă plină de cărți vechi, anacronice, și să comunici doar prin scrisori…
Gheorghe Piperea
Actualitate
Stare de stres pentru comandă și control de generație următoare
Actualitate
O etapă crucială în apărarea împotriva amenințărilor emergente
Armata Statelor Unite a anunțat astăzi primul test de interceptare a unei rachete balistice din sistemul său de apărare din Guam, fiind descris de un oficial militar drept un „milestone critic” pentru ceea ce este considerat prima linie de apărare a Americii în cazul unui conflict cu China.
Detalii despre experiment
Testul s-a desfășurat în apropierea teritoriului american, iar comandantul Forțelor Comune Micronezia, amiralul în retragere Greg Huffman, a declarat într-un comunicat al Agenției de Apărare Antirachetă (MDA) că „a confirmat capacitatea noastră de a detecta, urmări și angaja o rachetă țintă aflată în zbor, sporind pregătirea noastră de a ne apăra împotriva amenințărilor adversarilor în evoluție.”
În cadrul „experimentului”, sistemul de apărare aeriană Aegis a folosit un radar AN/TPY-6 pentru a urmări ținta și un Sistem de Lansare Verticală pentru a lansa o rachetă Standard Missile-3 Block IIA împotriva unei rachete balistice de medie rază, lansată din aer, care zbura deasupra oceanului în apropierea Bazei Aeriene Andersen. Pentagonul a menționat că „radarul AN/TPY-6 a urmărit ținta la scurt timp după lansare pentru a realiza interceptarea, aceasta fiind prima utilizare completă de urmărire a radarului în timpul unui test de zbor de rachetă balistică.”
Un pas esențial către un sistem integrat de apărare
MDA a descris acest eveniment ca fiind un „pas esențial” către un sistem de apărare Guam mai amplu și mai bine integrat, destinat să facă față mai multor amenințări simultan – o „capabilitate de apărare aeriană și antirachetă integrată, stratificată și persistentă.”
Potrivit expertului în apărare antirachetă de la CSIS, Tom Karako, acest sistem va juca un rol crucial pentru o insulă situată la 9.000 de mile de coasta Californiei, dar relativ aproape, la 3.000 de mile de China continentală.
Provocările apărării Guam-ului
„Apărarea Guam-ului este una dintre cele mai importante și dificile provocări în domeniul dezvoltării apărării antirachetă. Deși aceste angajamente sunt impresionante în multe privințe, testul de astăzi a fost comparativ de rutină în ceea ce privește interceptarea unei singure rachete balistice,” a spus Karako pentru Breaking Defense. „Sistemul de Apărare Guam va integra, în cele din urmă, mai multe sisteme independente de control al focului într-un sistem care poate face față atacurilor complexe și integrate.”
O astfel de apărare robustă ar fi esențială în caz de conflict cu China. Karako a afirmat că Beijingul se poate aștepta să lanseze salve de rachete care vor fi „un ordin de magnitudine mai mari decât ceea ce am văzut în atacul din 14 aprilie al Iranului asupra Israelului.”
Eforturile de consolidare a apărării în Guam
De câțiva ani, liderii militari americani din regiunea Indo-Pacific au subliniat necesitatea de a consolida Guam ca punct de stagiu militar și hub de apărare aeriană. Totuși, procesul nu a fost ușor, iar în octombrie MDA a propus reducerea numărului de locații de apărare antirachetă de pe insulă de la 22 la 16, din cauza preocupărilor legate de impactul asupra mediului.
În anunțul de astăzi, șeful MDA, lt. gen. Heath Collins, a lăudat „efortul colectiv extraordinar” și coordonarea între diferitele organizații ale Pentagonului. Cu toate acestea, armata SUA încă lucrează la stabilirea responsabilităților pentru diferitele componente ale complexului sistem de apărare antirachetă din Guam.
„Nu doar că trebuie să finalizez aceste programe individuale, dar toate trebuie să funcționeze împreună,” a declarat generalul brigadier Frank Lozano, ofițer executiv al Programului pentru Rachete și Spațiu din cadrul Armatei, într-un eveniment CSIS din august.
Concluzie
În concluzie, testul recent desfășurat reprezintă un pas semnificativ în dezvoltarea capacităților de apărare ale SUA în Guam, aducând o contribuție esențială la securitatea regională și la gestionarea amenințărilor emergente. Sistemul de apărare dezvoltat va trebui să opereze în mod integrat pentru a face față provocărilor complexe, în eventualitatea unui conflict în regiune.
Actualitate
Pentagonul suspendă din nou operațiile V-22 Osprey
-
Exclusivacum 4 zile
Afaceri intunecate. Un studiu de caz în Securitatea Națională: legături infracționale în Sistemul Național Antigrindină
-
Exclusivacum 2 zile
RABUFNIREA INCULPATULUI PSEUDO – JURNALIST NARCOMAN, SPAGAR SI SANTAJIST CATALIN STAVRI!
-
Exclusivacum 14 ore
Eșecul „resursizării” Poliției Penitenciare
-
Exclusivacum 4 zile
S.R.I.: Geniul nevăzut al Securității Naționale
-
Exclusivacum 2 zile
Managementul lui Iorga Marian la Hidro Prahova: Pierderi de milioane și nemulțumiri în rândul angajaților
-
Exclusivacum 13 ore
Controversă și scandal la Hidro Prahova: Demisii și ilegalități în conducerea UIP!
-
Exclusivacum 3 zile
Jafuri și corupție! Ziarul Incisiv de Prahova publică dovezile care ingroapă UWS (fosta ROSAL)!: Un Audit ce dezvăluie furturi masive
-
Exclusivacum 13 ore
AUTOSESIZAREA INSPECTIE JUDICIARE IN CAZUL JUDECATOAREI GROSU CRINA ELENA!!!