Administratie
„Este momentul în care să ne dăm seama că antibioticele pot deveni o armă în mâna unor oameni neinstruiţi, a unor soldaţi neinstruiţi ca să rămân în zona noastră militară”
Publicaţia ştiinţifică The Lancet a citat recent un studiu conform căruia peste un milion de persoane au murit, în 2019, din cauza unor bacterii rezistente la antibiotice. În 2018, un raport al Parlamentului European estima că, anual, în UE, 25.000 de decese sunt cauzate de bacterii rezistente la antibiotice. În acelaşi raport se mai spune că, până în 2050, în lipsa unor măsuri de contracarare a fenomenului, bacteriile rezistente la antibiotice ar putea cauza mai multe decese decât cancerul.
Sursa citată notează că rezistența la antibiotice are loc în mod natural în timp, dar este accelerată de utilizarea incorectă și excesivă a antibioticelor în medicina umană și în tratamentul animalelor, de transferul bacteriilor rezistente de la animale la oameni, prin contact direct sau prin intermediul lanțului alimentar, eliberarea de substanțe antimicrobiene în mediu, eliminarea necorespunzătoare a medicamentelor neutilizate în apele subterane și lipsa de dezvoltare a noilor antibiotice.
Studiul Global Research on Antimicrobian Resistance, citat în The Lancet, bazat pe cifrele colectate din peste 200 de ţări arată că, în 2019, numărul celor răpuşi de bacteriile rezistente la antibiotice a fost mai mare decât al celor care au decedat din cauza SIDA sau a malariei.
Medicii au atenţionat, de-a lungul timpului, că antibioticele sunt prea des folosite ori sunt administrate atunci când nu este cazul şi pentru boli pentru care există alte soluţii. Rezultatul studiului confirmă faptul că rezistenţa la antibiotice reprezintă o ameninţare mondială pentru sănătate, în special în statele sărace.
Anul trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că niciunul dintre cele 43 de antibiotice aflate în curs de dezvoltare sau dintre medicamentele recent aprobate nu a fost suficient pentru a combate rezistenţa la antimicrobiene.
Majoritatea deceselor din 2019 atribuite superbacteriilor au fost cauzate de infecţii la nivelul căilor respiratorii inferioare, cum ar fi pneumonia, urmate de infecţii ale sângelui şi de infecţii intraabdominale. Africa subsahariană şi Asia de Sud sunt regiunile care au cel mai mult de suferit din cauza utilizării masive de antibiotice.
Aici mor, anual, 24 de oameni la 100.000 de locuitori, în timp ce, în statele dezvoltate, proporţia este de 13 oameni la 100.000 de locuitori. Un deces din cinci este înregistrat la copii cu o vârstă de sub cinci ani, în special în ţările sărace.
Infecţii obişnuite ce pot fi, în mod normal, tratate, devin incurabile, deoarece bacteriile care le cauzează au devenit rezistente la antibiotice.
General-maior medic conf. univ. Florentina Ioniţă Radu, comandantul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar central Dr. Carol Davila (SUUMC) Central, a vorbit, recent, într-o conferinţă de presă online, despre un fenomen îngrijorător înregistrat în pandemie, pe plan intern: foarte mulţi pacienţi au ajuns la spital infectaţi cu bacteria clostridium difficile.
Pe fondul cazurilor numeroase de infectare cu SARS-CoV-2, medicii s-au văzut în situaţia de a trata şi coinfecţia cu bacteria menţionată, nu de puţine ori pacienţii decedând din cauza rezistenţei acesteia la antibiotice.
Această situaţie, spune medicul, a apărut în ultimii doi ani pentru că boala Covid nu a fost tratată strict ca o infecţie virală, mulţi medici administrând pacienţilor antibiotice. Făcând o paranteză, să ne aducem aminte de mult vehiculata schemă de tratament a doctoriţei-minune Flavia Groşan, care avea în capul listei claritromicina.
Din această cauză, un număr impresionant de pacienţi, aşa cum susţine medicul militar, a ajuns la spital infectaţi cu clostridium, existând şi decese din această cauză, relatează news.ro. Florentina Ioniţă Radu a subliniat că antibioticele pot reprezenta o armă în mâna unor oameni neinstruiţi, iar acest lucru ar trebui să preocupe foarte tare lumea medicală.
Este momentul în care să ne dăm seama că antibioticele pot deveni o armă în mâna unor oameni neinstruiţi, a unor soldaţi neinstruiţi ca să rămân în zona noastră militară. Sunt foarte mulţi colegi prezenţi aici în conferinţă care ştiu ce a însemnat, numai în ultimii doi ani de pandemie, faptul că boala Covid nu a fost tratată ca o infecţie virală.
Paleta de antibiotice care a fost administrată în această perioadă a determinat ca un număr foarte mare, chiar impresionant aş putea spune, de pacienţi să se prezinte la spital cu infecţii de clostridium, pe care le-am putut gestiona foarte greu.
Deci s-a ajuns să avem decese din cauza clostridiumului, ceea ce nu este normal să se întâmple în această perioadă. Antibioticul în mâna unor persoane neavizate pe de o parte sau unor medici care nu sunt instruiţi suficient cred că ar trebui să ne preocupe foarte tare, a afirmat medicul.
Comandantul SUUMC spune că a observat un fenomen a cărui amploare a crescut pe măsură ce numărul farmaciilor s-a înmulţit.
Consumul de antibiotice, în România, cred că a fost paralel cu apariţia unui număr din ce în ce mai mare al farmaciilor în România. Mi s-a întâmplat ca eu să nu pot cumpăra un antibiotic, dar şoferul meu să-l cumpere fără reţetă.
Cred că aici trebuie să lucrăm foarte mult, pentru că degeaba elaborăm ghiduri şi concepte, o mână de oameni pun tot sufletul şi cunoştinţele lor în a elabora nişte precepte, dacă acestea nu sunt implementate până în străfundul societăţii, a argumentat medicul.
Potrivit unui articol publicat de medicul infecţionist, colonel dr. Valeriu Gheorghiţă, pe site-ul SUUMC, infecția cu Clostridium difficile se produce frecvent pe fondul unor perturbări severe în echilibrul florei intestinale protectoare şi apare, de obicei, la persoanele care urmează tratamente cu antibiotice.
Din acest motiv, se recomandă evitarea tratamentelor antibiotice nejustificate, din proprie inițiativă. Gheorghiţă atrage atenţia că antibioticele distrug flora intestinală normală, susceptibilă și selectează speciile de Clostridium difficile, rezistente la majoritatea antibioticelor folosite în mod uzual.
De obicei, infecția afectează frecvent persoanele cu vârsta peste 60 de ani, la care evoluţia poate fi uneori severă. S-a stabilit că o persoană de peste 65 de ani are un risc de zece ori mai mare de infecție cu Clostridium difficile, comparativ cu adultul tânăr. (Liviu Anghel).
Administratie
Depistarea unui mijloc de transport cautat la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II
Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II au depistat un cetățean român care a încercat să tranziteze frontiera cu un mijloc de transport marfă, estimat la aproximativ 100.000 de euro, căutat de autoritățile din Polonia.
Verificări și identificare
În Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, județul Arad, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control un bărbat, cetățean polonez, care conducea un ansamblu rutier format din cap tractor și semiremorcă, ambele înmatriculate în Polonia.
Bunuri căutate pentru confiscare
În urma verificărilor specifice, polițiștii de frontieră au constatat că cele două mijloace figurează în bazele de date ca fiind „bunuri căutate pentru confiscare”, alertă introdusă de autoritățile din Polonia. Drept urmare, acestea, în valoare totală estimată la aproximativ 100.000 de euro, au fost indisponibilizate la sediul instituției.
Cercetări în curs
În continuare, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire, iar la finalizare vor fi luate măsurile legale ce se impun. (Sava N.).
Administratie
Participarea Ministrului Cătălin Predoiu la Consiliul JAI
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, participă astăzi, 12 decembrie 2024, la sesiunea Afaceri Interne a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), care are loc la Bruxelles, Belgia. Pe ordinea de zi a reuniunii miniștrilor se află adoptarea deciziei Consiliului de stabilire a datei pentru eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România. Ambele țări aplică deja integral normele Schengen de la 31 martie 2024, iar controalele la frontierele aeriene și maritime interne au fost, de asemenea, eliminate începând cu această dată.
Bilanțul Spațiului Schengen
Miniștrii vor face un bilanț al situației generale a spațiului Schengen și vor desfășura un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităților ciclului anual al Consiliului Schengen. Discuția se va concentra pe creșterea securității generale prin digitalizare.
Sisteme informatice pentru respectarea legii
Comisia Europeană și agenția eu-LISA, responsabilă cu gestionarea sistemelor informatice în domeniul securității și justiției, vor informa miniștrii despre calea de urmat privind funcționarea Sistemului de intrare/ieșire (EES). Acest sistem informatic automat va înregistra resortisanții țărilor terțe care călătoresc pentru șederi scurte, iar poliția de frontieră va scana amprentele digitale sau va face fotografii persoanelor care trec frontiera pentru prima dată.
Pactul privind migrația și azilul
Comisia va prezenta informații actualizate cu privire la punerea în aplicare a pactului privind migrația și azilul, care a fost adoptat în luna mai. Statele membre și Comisia iau măsuri pregătitoare pentru ca aceste legi să se aplice începând din iunie 2026. Dimensiunea externă a provocărilor legate de migrație va fi discutată în cadrul unui prânz de lucru.
Securitatea internă
În domeniul securității interne, Consiliul consultativ pentru informații va prezenta situația actuală a amenințărilor. Aceasta va fi urmată de un raport al președinției privind progresele înregistrate în lupta împotriva traficului de droguri și a criminalității organizate.
Accesul la date pentru respectarea legii
Miniștrii vor desfășura un schimb de opinii cu privire la raportul final al Grupului de lucru la nivel înalt privind accesul la date pentru asigurarea eficace a respectării legii. În cadrul reuniunii din luna iunie a acestui an, Consiliul a salutat cele 42 de recomandări ale grupului privind accesul la date.
Orientări strategice
Președinția va informa miniștrii cu privire la situația actuală a orientărilor strategice pentru planificarea legislativă și operațională în spațiul de libertate, securitate și justiție. Orientările strategice reprezintă un instrument important pentru conturarea direcției politicii UE în acest domeniu.
Combaterea abuzului sexual asupra copiilor
În cadrul reuniunii, președinția își propune să ajungă la o abordare comună cu privire la propunerea legislativă de combatere a abuzului sexual asupra copiilor. Această propunere va impune întreprinderilor din domeniul internetului obligația de a alerta autoritățile în cazul abuzului sexual online asupra copiilor detectat pe platformele lor. (Paul D.).
Administratie
Strălucește la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori 2024
Două medalii de aur, cinci de argint și cinci de bronz pentru România la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori 2024, desfășurată la București, dezvăluie Ministrul Educației, Ligia Deca! Felicitări celor 12 elevi care au reprezentat țara noastră!
Performanțele elevilor români
- Medalii de aur:
- Alexandru Ioan Jicu, Colegiul Național „Gh. Vrănceanu” Bacău
- Rareș Răzvan Gheorghe, Colegiul Național „B. P. Hașdeu”, Buzău
- Medalii de argint:
- Rareș Muntean, Liceul Teoretic „Ioan Jebeleanu” Sânnicolaul Mare, Timiș
- Victor Andrei Păun, Colegiul Național „Mihai Viteazul” Ploiești, Prahova
- Bianca Alexandra Buzaș, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca
- Patricia Plata, Colegiul Național „Sf. Sava” București
- Claudiu Adrian Camenențchi, Colegiul Național „Mircea Cel Bătrân” Constanța
- Medalii de bronz:
- Mihai Cristian Iliescu, Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, Cluj
- Rareș Mihai, Colegiul Național „Mihai Viteazul” Ploiești
- Albert Mihai Marin, Liceul Teoretic „Alexandru D. Ghica” Alexandria, Teleorman
- Alexia Ilinca Butu, Colegiul Național „B. P. Hașdeu” Buzău
- Maria Mihai, Colegiul Național de Informatică „M. Basarab” Râmnicu Vâlcea
Profesorii indrumători
Profesorii coordonatori și însoțitori ai echipei României sunt:
- Prof. Roxana Moga și prof. Daniela Tudor, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, București
- Prof. Costin Dobrotă, de la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir”, Onești, Bacău
Mesaj de felicitare
„Felicitări tuturor! Vouă, profesorilor voștri, părinților, care vă susțin necondiționat! Recunoștință celor ce susțin performanța în educație,” mai transmite Ministrul Educației, Ligia Deca.
Aceste realizări reflectă dedicarea și talentul elevilor români în domeniul științelor și subliniază importanța educației de calitate.
-
Exclusivacum 4 zile
Afaceri intunecate. Un studiu de caz în Securitatea Națională: legături infracționale în Sistemul Național Antigrindină
-
Exclusivacum 2 zile
RABUFNIREA INCULPATULUI PSEUDO – JURNALIST NARCOMAN, SPAGAR SI SANTAJIST CATALIN STAVRI!
-
Exclusivacum 14 ore
Eșecul „resursizării” Poliției Penitenciare
-
Exclusivacum 4 zile
S.R.I.: Geniul nevăzut al Securității Naționale
-
Exclusivacum 2 zile
Managementul lui Iorga Marian la Hidro Prahova: Pierderi de milioane și nemulțumiri în rândul angajaților
-
Exclusivacum 13 ore
Controversă și scandal la Hidro Prahova: Demisii și ilegalități în conducerea UIP!
-
Exclusivacum 3 zile
Jafuri și corupție! Ziarul Incisiv de Prahova publică dovezile care ingroapă UWS (fosta ROSAL)!: Un Audit ce dezvăluie furturi masive
-
Exclusivacum 13 ore
AUTOSESIZAREA INSPECTIE JUDICIARE IN CAZUL JUDECATOAREI GROSU CRINA ELENA!!!