Connect with us

Actualitate

Iolanda Gheorghiu, omul care a „spart“ bariere pentru dreptul la viaţă. De peste trei decenii se implică în campanii din Prahova pentru prevenţia şi identificarea timpurie a HIV/SIDA, a formelor de cancer şi altor boli grave

Publicat

pe

DISTRIBUIE Articolul....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

A bătut Prahova în lung şi-n lat, a intrat în şcoli, în unităţi militare, în penitenciare, în centre de asistenţă socială, în comunităţi defavorizate, pentru a le vorbi celor de acolo despre subiecte considerate tabu: HIV/SIDA, boli cu transmitere sexuală, despre colectivitatea masculină închisă, iar de ceva ani încoace, despre diverse forme de cancer. Iolanda Gheorghiu este omul care militează, de peste 30 de ani, pentru prevenţie. A derulat campanii în premieră, aducând, în judeţ, prin diverse proiecte, aparatură de înaltă performanţă şi facilitând accesul a mii de persoane la investigaţii gratuite sau la costuri accesibile pentru analize şi ecografii. Datorită ei, mulţi prahoveni au avut o nouă şansă la viaţă prin prisma faptului că şi-au descoperit boala în faza incipientă şi au reuşit s-o ţină sub control. Dar Iolanda Gheorghiu este şi un bun psihoterapeut, o adevărată „enciclopedie“ care te va face să înţelegi cam cum stă treaba cu drumurile vieţii.

Un om care se ghidează după principiul „nu te întreba ce face societatea pentru tine, întreabă-te ce faci tu pentru societate!“ a reuşit, de la începutul anilor ’90 încoace, să se impună acolo unde nimeni nu îndrăznea. S-a luat la „trântă“ cu moartea şi a reuşit, acolo unde i s-a permis, să fie chiar cu un pas în faţa ei. Un astfel de OM nu putea să fie omis în campania noastră de promovare a „103 prahoveni emblematici“ în anul în care România sărbătoreşte 103 ani de la Marea Unire.

Moldoveancă la origini, din Bârlad, absolventă a Facultăţii de Tehnologice Chimică din Iaşi, specializarea Chimie-Fizică, Iolanda Gheorghiu şi-a început activitatea la Codlea, ca profesor de Chimie. După Revoluţie, în momentul în care s-au „deschis“ graniţele judeţelor, a dat concurs pentru un post în sistemul medical, singurele locuri disponibile fiind atunci la Medicină Legală. Dar după trei luni de practică la Institutul „Mina Minovici“, a fost „cerută“ la laboratorul de la Centrul de Transfuzie Sanguină din Ploieşti, unde a activat până în martie 2021. În acest domeniu a ajuns din dorinţa de a le vorbi oamenilor, de a le oferi informaţii utile care să-i educe şi să-i pună în „gardă“

Venirea în Ploieşti avea să-i deschidă noi drumuri. În anii ’90, a fost trimisă să promoveze donarea de sânge şi, în acelaşi timp, să prezinte cam cum stau lucrurile cu HIV/SIDA, despre care se ştia atunci că este „boala prostituatelor“ şi că este incurabilă. Le-a vorbit deschis, simplu, că există şi alte metode de transmitere (spre ex., un procedeu medical iresponsabil, cu echipamente nestirilizate), nu doar actul sexual neprotejat cu un purtător al virusului, dând exemplu copiilor de numai câţiva ani depistaţi seropozitivi şi pentru care nu intră în discuţie existenţa unei vieţi sexuale. A început cu elevii de liceu, dat fiind vârsta lor şi a faptului că majoritatea îşi începeau viaţa sexuală în această perioadă. Pe unii dintre ei i-a cooptat ca voluntari în cadrul filialei prahovene a Asociaţiei Române Anti Sida (ARAS).

Şirul unor premiere
În 1997, împreună cu tinerii voluntari, Iolanda Gheorghiu avea să scrie primul proiect PHARE, prin care obţinea 30.000 de dolari, o sumă impresionantă, la acea vreme, care pe lângă mobilierul şi aparatura necesară filialei ARAS, i-a permis derularea unor campanii ample de promovare a prevenţiei HIV/SIDA în unităţile militare din Prahova, dar şi în trei penitenciare: din Ploieşti, cel de maximă siguranţă din comuna dâmboviţeană „I.L.Caragiale“ şi cel de femei de la Târgşor. „Am fost cea care «a dat cu sapa într-un pământ arid». Era prima dată când erau derulate astfel de acţiuni şi le-am explicat celor din conducerile instituţiilor de ce este bine să avem campanii de prevenţie în astfel de comunităţi. În cazul militarilor am ţinut cont de faptul că aveam cele mai multe unităţi de profil din ţară, ei erau veniţi de peste tot şi m-am gândit că vor merge în comunităţile lor şi vor duce mai departe informaţia. În ce priveşte penitenciarele, am folosit, pentru prima dată în România, conceptul de «colectivitate masculină închisă» şi am vorbit deschis despre toate subiectele considerate tabu“, ne-a declarat Iolanda Gheorghiu.

Din 2008, în paralel cu munca derulată la Centrul de Transfuzie Sanguină, şi-a continuat activitatea ca ong-ist la Asociaţia „Noi şi ceilalţi“, tot pe promovarea prevenţiei pentru HIV/SIDA, iar din 2012 a pus bazele Asociaţiei Pacienţilor Oncologici România (A.P.O.R.), unde a derulat o serie de campanii de profilaxie pentru cancerul la sân (Sunt femeie orice-ar fi!), pentru leucemia la copii (Te rog, mamă, ai grijă de mine!), pentru depistarea accidentului vascular cerebral (AVC) şi a infarctului miocardic la bărbaţi, dar şi realizarea analizelor de sânge în medii defavorizate (Câştigă timp! – acţiune derulată în două etape), de profilaxie a cancerului de colon, prin achiziţionarea unui aparat ultra performant- Idylla, de depistare şi prevenţie a cancerului de prostată ş.a. A mers cu preponderenţă către categoriile de persoane vulnerabile, din comunităţi defavorizate, acolo unde a descoperit şi oameni care nu mai făcuseră investigaţii medicale de mai bine de 20-30 de ani. De asemenea, a mers şi în centrele sociale, iar un caz care i-a rămas în minte este al unei fete care a fost descoperită, la 13 ani, cu o afecţiune rară. Avea hemoglobina foarte mică, dar fără alte simptome. Acum are o viaţă normală, ţinându-şi boala sub control, prin tratament. „Putem spune că această investigaţie a salvat-o. Dar mi-a rămas în minte ceea ce mi-a spus, că nu şi-a imaginat că doar o simplă analiză poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte“, ne-a mărturisit interlocutoarea noastră.

Formele durerii şi rădăcinile bolii
De-a lungul anilor, Iolanda Gheorghiu a văzut nenumărate feţe ale durerii. Şocul este trăit diferit de fiecare persoană, dar şi de cei din jurul acesteia. Ce fac? Încotro s-o apuc? De ce tocmai mie? Oare cât mai am de trăit? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care şi le pun cei care află un verdict crunt. De multe ori s-a văzut pusă în postura de îndrumător sau chiar psihoterapeut. Le vorbeşte oamenilor despre căile ascunse ale suferinţelor fizice, despre faptul că organele noastre ne filtrează întru totul stările, că organismul îşi cere drepturile, doar că de multe ori îi ignorăm dorinţele, iar adesea când nu găsim forţa să spunem NU unei situaţii cu care nu rezonăm, o face corpul nostru prin boală. De asta, Iolanda Gheorghiu ne recomandă să fim sinceri cu noi înşine şi să avem curajul de a ne recunoaşte această sinceritate. Şi, poate cel mai important, să nu uităm să ne punem pe noi pe primul loc.
Nişte sfaturi care vin de la un om căruia i-a fost dat să vadă de atât de multe ori cum se înclină, peste noapte, talerele balanţei. Cum o simplă analiză poate schimba cursul vieţii la 180 de grade. O doare când vede că oamenii nu dau curs campaniilor de prevenţie, investigare şi tratare a bolilor grave. Şi nu se pot plânge de costuri, pentru că tocmai aici a acţionat Iolanda Gheorghiu, prin eforturile depuse în toţi aceşti ani: să fie aparatură performantă şi servicii accesibile tuturor categoriilor de persoane. „Nu ştiu să spun dacă este frică sau inconştienţă. Dacă au vreo boală de care n-au habar şi-o lasă să se agraveze, o să le fie mai puţin teamă când va fi prea târziu?! Cred, mai degrabă, că merg pe principiul «mie nu mi se poate întâmpla»…“ este una dintre situaţiile pentru care prahoveanca încă mai caută o explicaţie plauzibilă.

O nouă etapă
O impresionează, deopotrivă, şi o veste tristă a unui pacient care a pierdut lupta pentru viaţă, dar şi o scrisoare de mulţumire pentru că a fost omul potrivit, la locul potrivit. Şi, totuşi, priveşte aceste situaţii ca pe nişte lecţii de viaţă, dar încearcă să nu se încarce cu povara lor. Pentru că mâinile, mintea şi sufletul au nevoie de libertate în a ajuta alte şi alte vieţi. Însă dacă ea este „semnalul de alarmă“, crede cu toată tăria cu puterea de a rezolva orice problemă se găseşte în interiorul fiecărui individ în parte.
Din martie 2021, Iolanda Gheorghiu a ieşit anticipat la pensie de la Centrul de Transfuzie Sanguină, considerând că a venit momentul altei etape a vieţii sale. Se va dedica în continuare proiectelor din domeniul ONG-urilor, pe partea de prevenţie, dar şi firmei sale de consultanţă şi mediere psihoterapeutică.
Este o persoană dependentă de lectură şi nu lasă zi să treacă fără să-şi îmbogăţească mintea şi sufletul! Chiar dacă nu este căsătorită şi nu are copii, Iolanda Gheorghiu se consideră un om împlinit, care a făcut tot ce se putea în toate acţiunile pe care şi le-a asumat. Şi nu este singură… Pentru că, prin prisma sa, familia înseamnă mult mai mult, nu doar legăturile de sânge sau cele constituite prin nişte acte!
Despre proiectele Asociaţiei pe care o conduce Iolanda Gheorghiu, puteţi afla accesând site-ul: https://aporromania.ro/

Citeste in continuare

Actualitate

Directorul adjunct al TCE Ploieşti, Raul Petrescu, îşi prezintă raportul de activitate, la doi ani de mandat

Publicat

pe

De

DISTRIBUIE Articolul....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Raul Petrescu ocupă postul de director adjunct al Societăţii Transport Călători Expres Ploieşti de la începutul anului 2021.
La doi ani de la preluarea mandatului de director adjunct al SC TCE Ploieşti, Raul Petrescu a prezentat un raport de activitate, un instrument cardinal al procesului de transparenţă decizională. În raportul actual, regăsim principalele sale realizări.
Vorbim despre achiziţionarea, prin finanţare europeană, a nu mai puţin de douăzeci de troleibuze, de ultimă generaţie, valoarea totală a acestora fiind de zece milioane de euro, investiţie care a marcat, în totalitate, substituirea vechiului parc auto (troleibuze).
Totodată, societatea, la conducerea căreia se află, a dobândit, tot cu sprijinul fondurilor europene, nouă autobuze electrice, acestea urmând a fi introduse zilele următoare în circulaţie, aceasta fiind o gură de oxigen binevenită pnetru ceea ce înseamnă calitatea transportului urban. În lista reuşitelor sale se numără, de asemenea şi  substituirea, pe cale de consecinţă, a parcului auto – categoria tramvaie, pâna la finele anului curent urmând a fi livrate douăzeci de tramvaie ultra moderne, din actualul parc doar o treime urmând a mai rămâne in circulaţie.
Înnoirea şi dezvoltarea parcului auto al TCE Ploieşti nu se opreşte aici.
Raul Petrescu s-a implicat şi în elaborarea, respectiv aprobarea, de dată recentă, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a unui proiect de achiziţionare a douăzeci de autobuze electrice, menit să genereze un plus valoare pentru parcul auto şi o creştere considerabilă a confortului pasagerilor.
Totodată, acesta se ocupă şi de demararea procesului de elaborare a unui proiect sustenabil din fonduri europene/norvegiene pentru amenajarea unor staţii ultramoderne pe raza municipiului Ploieşti, care să marcheze înlocuirea celor vechi, generatoare a unui disconfort sporit ; dar şi de construirea unei autobaze noi aferente transportului public local de călători, inclusiv infrastructura tehnică aferentă,  în zona de vest a oraşului, la terminalul de pe strada Podul Înalt, ca urmare a semnării unui contract de finanţare europeană.
Toate aceste acţiuni au ca scop final confortul călătorilor ploieşteni.
Conducerea TCE Ploieşti îşi propune să le ofere cetăţenilor servicii de calitate atunci când aleg să se deplaseze cu mijloacele de transport în comun.
Citeste in continuare

Actualitate

PSD ridică zi după zi ștacheta pretențiilor legate de formarea prezumtivului guvern Ciolacu:

Publicat

pe

De

DISTRIBUIE Articolul....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

(Preluare Inpolitics):

PSD ridică zi după zi ștacheta pretențiilor legate de formarea prezumtivului guvern Ciolacu: într-un interviu pentru ”Adevărul”, PSD anunță, prin deputatul Gabriel Zetea că miniștrii cu probleme de integritate – nu penali, atenție! – nu se vor mai regăsi în noul cabinet. Membrii guvernului cu asemenea probleme sunt Nicolae Ciucă și Lucian Bode, ambii acuzați de plagiat și Virgil Popescu, acuzat de conflict de interese. Cum Ciucă oricum pleacă, înseamnă că victimele anunțului pesedist rămîn ministrul de Interne și cel al Energiei.

Zetea a vorbit în interviu despre renunțarea la cota unică de impozitare și introducerea unei taxe de solidaritate pentru marile companii, despre faptul că nu e momentul comasării alegerilor ori despre nevoia tergiversării legilor educației pînă la forma optimă. Cu toate, subiecte extrem de delicate pentru liberali și care provoacă tensiuni maxime în coaliție.

De data asta, PSD vine cu o nouă teză, și mai incandescentă:

”Nu cred că putem să ne ascundem după deget și să spunem în acest moment că nu există probleme la nivelul vizibilității sau percepției guvernului în ochii românilor. Există probleme de integritate în ceea ce îi privește pe anumiți miniștri. În Guvernul în care premier va fi președintele PSD, Marcel Ciolacu, nu se vor accepta asttfel de probleme de integritate la niciun ministru, fie el PSD, fie el PNL. Aceste probleme sunt în ceea ce îi privește acum pe miniștri PNL. Dacă ar fi fost membri ai PSD, niciunul nu ar mai fi fost membru al Guvernului. Asta a vrut să spună Marcel Ciolacu” mai transmite Zetea.

PSD a mai indicat un ministru cu probleme de integritate: recent, în cadrul unei emisiuni, același Gabriel Zetea l-a acuzat pe ministrul Virgil Popescu de conflict de interese pentru afacerile pe care familia sa le are cu mai multe benzinării. L-a indicat astfel vinovat pentru scăparea pe care ar putea să o aibă OMV Petrom de la plata taxei de solidaritate.

Citeste in continuare

Actualitate

Sfaturi pentru cei care își cumpără mașină nouă – De ce ar trebui să ții cont?

Publicat

pe

DISTRIBUIE Articolul....
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Cumpărarea unei mașini noi este unul dintre cele mai importante momente din viața oricui. Nu încape îndoială că o mașină este un element absolut esențial pentru oricine și atunci când vine momentul să faci o achiziție nouă, vrei să te asiguri că nu ai luat decizia greșită.

 

Însă înainte de orice, cel mai bun sfat pe care îl poți primi este să te documentezi serios cu privire la ceea ce urmează să faci. Ar trebui să fii conștient că un cumpărător informat este întotdeauna unul mai înțelept și asta va aduce și achiziții mai bune.

 

Mașinile au devenit extrem de importante în stilul nostru de viață, iar deplasarea cu mașina personală, fie că vorbim de banalul drum la muncă sau de o excursie cu mașina, trebuie să fie o experiență cât mai plăcută și sigur. De aceea, vei dori să achiziționezi cea mai bună mașină pentru nevoile tale.

 

Ca să fii informat, citește în continuare pentru a afla care sunt lucrurile de bază pe care nu ar trebui să le ignori când vine vorba de cumpărarea unei mașini.

 

La ce să te uiți când îți cumperi o mașină nouă? Nu rata aceste trei elemente

1. Fă-ți un plan bine stabilit dinainte

Înainte să te uiți concret de o mașină, ar fi bine să iei o foaie de hârtie și să scrii niște criterii. Ideea este să îți faci în mare parte o imagine în cap cu ceea ce îți dorești tu de la noua ta mașină, fără să ai deja niște variante în fața. Ideal, aici ar trebui să stabilești niște criterii clare de la care nu te abați sub nicio formă (cum ar fi să fie în patru uși sau să aibă aer condiționat) și alte criterii la care mai este loc de compromis (pentru că va fi nevoie de un compromis, ca la orice achiziție, aici nu este loc de îndoială). O variantă excelentă dacă vrei cât mai puține compromisuri sunt mașinile noi de pe dibas.ro, de exemplu.

2. Consultă-te cu cei apropiați

Asta este cu atât mai important dacă mașina va fi una de familie. Gândește-te că un autoturism de familie trebuie să răspundă nevoilor tuturor, nu doar ale tale. Tocmai de aceea, este indicat să iei în calcul opiniile tuturor. Chiar dacă e o mașină personală în care vei urca doar tu în cea mai mare parte a timpului, este bine să apelezi la sfaturi de la prieteni pentru că ei vor privi problema din alt unghi și ar putea să vină cu idei la care tu nu te-ai fi gândit.

3.Culoarea

Poate să pară cel mai neimportant aspect, însă gândește-te că nu vei mai putea (sau nu foarte ușor) să o schimbi apoi. În plus, poate că nu e o idee rea să te gândești și la cât de mult vrei să se vadă praful pe mașina ta, deci poate să alegi o culoare mai prietenoasă din acest punct de vedere.

Drept urmare, când alegi o mașină nouă, ține cont de criteriile de mai sus.

 

sursa foto: unsplash.com

Citeste in continuare

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv16 ore ago

De la „Bomba ecologica de la Pleasa” la pacura si …dosarul penal de la Parchetul General

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinIeri, peste 60 de percheziții au fost desfășurate de polițiștii economici de la sectorul 2 al Capitalei în București...

Exclusiv1 zi ago

O dovada de tampenie institutionala este secretizarea ROF-urilor unitatilor de politie

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedin Potrivit, art.5 (1) litera a) din Legea 544/2001 (1) Fiecare autoritate sau instituţie publică are obligaţia să comunice...

Exclusiv1 zi ago

E posibil MODIFICARE RSLD ( OMJ 4800/2018)?

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinZilele acestea ne aflăm la finalul unui alt demers, acela de modificare a RSLD-ului, fapt ce va putea face...

Exclusiv1 zi ago

După ce contrabandiștii cu țigări au constatat că folosirea dronelor sau a elicopterelor nu este una eficienta pe timp de iarnă, au trecut la un nivel rudimentar – low level

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedin Pe principiul „di, di, di murgule, di”, aceștia au legat mai multe crengi de brad în spatele unui...

Exclusiv2 zile ago

Inregistrari audio – video/stenograme senzationale cu si despre un ales “local” (II)/”Bai vino maine cand esti treaz ca deja ai venit beat si esti prost”

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinIn acest serial, asa cum am precizat ca vom publica inregistrari audio urmate de documente pentru ca opinia publica sa...

Actualitate3 zile ago

Noi inregistrari audio – video/stenograme senzationale cu si despre un ales “local” (II)/ Maine, 03.02.2023, orele 12.00

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinIncisiv de Prahova demasca fata hadra a unui ales local si a unei grupari de criminalitate economico-financiara organizata, intr-un serial, în ...

Exclusiv3 zile ago

Inregistrari audio – video/stenograme senzationale cu si despre un ales “local” (I)/”Am vorbit cu asta care-i sef la Politia Locala, cu Albu…”

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinIncisiv de Prahova demasca fata hadra a unui ales local si a unei grupari de criminalitate economico-financiara organizata, intr-un...

Exclusiv3 zile ago

Inregistrari audio – video/stenograme senzationale cu si despre un ales “local”/Azi, orele 12.00

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedin  Incisiv de Prahova demasca fata hadra a unui ales local si a unei grupari de criminalitate economico-financiara organizata,...

Exclusiv3 zile ago

Ce fel de morala sa fie, atunci cand in comisie, pe functia de lei au fost instalati magari?

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinIntr-o padure ursul lucra pe functie de iepure. Cum s-a intamplat asta: padurea avea nevoie de urs dar era...

Exclusiv4 zile ago

PROMO/In curand, inregistrari audio – video/stenograme senzationale cu si despre un ales “local”

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinIn curand, Incisiv de Prahova demasca fata hadra a unui ales local si a unei grupari de criminalitate economico-financiara...

Exclusiv4 zile ago

“SECRETUL LUI POLICHINELLE” si gasca de criminalitate economico-financiara organizata din Prahova

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinDefilarea pe care o face DNA de trei zile in dosarul mastilor achizitionate pe vremea Covid in care sunt...

Exclusiv4 zile ago

Acest mod de repartizare specific ”roții țigănești” ce are la bază principiul ”cine împarte, parte-și face” nu reprezintă decât o vulnerabilitate a MAI

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinÎn modul caracteristic discreționar, Ministerul Afacerilor Interne are mari lapsusuri când vine vorba de echitate și recompensarea personalului pe...

Exclusiv4 zile ago

Ati auzit ca se face serviciul de zi pe unitate, de acasa?

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedin Ca sa va poata pacali cu permanenta la domiciliu, au secretizat ordinul S/108/2011 si dispozitia IGPR S/51/2011, dezvaluie...

Exclusiv5 zile ago

Comandamentul de iarna, bachus, zapada si termia

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinNinsoarea de vineri a dat peste cap circulația auto din Ploiești, ploieștenii remarcând lipsa implicării autorităților locale în activitatea...

Exclusiv5 zile ago

Valentin Stefan si combinatiile cu iz penal de la conducerea Postei Romane

DISTRIBUIE Articolul....FacebookPinterestTwitterLinkedinMinunile  reformei in Posta Romana!!! Valentin Stefan a trimis notificari de incetare a contractelor de munca pe motiv de…reorganizare...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!