Administratie
𝐂𝐉 𝐏𝐫𝐚𝐡𝐨𝐯𝐚 𝐚 𝐚𝐩𝐫𝐨𝐛𝐚𝐭 𝐥𝐢𝐬𝐭𝐚 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐯𝐨𝐫 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐢 𝐟𝐨𝐧𝐝𝐮𝐫𝐢 𝐧𝐞𝐫𝐚𝐦𝐛𝐮𝐫𝐬𝐚𝐛𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐞𝐧𝐭𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐞𝐭𝐢𝐜𝐚 𝐚 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐨𝐫 𝐜𝐥𝐚𝐝𝐢𝐫𝐢 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐞
12 oraşe şi comune din Prahova urmează să primească finanţări nerambursabile pentru pregătirea unor proiecte de eficientizare energetică a 26 de clădiri publice, prin programul ELENA – European Local Energy Assistance, derulat de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia în parteneriat cu Consiliul Judeţean (CJ) Prahova.
ELENA este un program european care vizează, prin asistenţă tehnică, să sprijine administraţiile regionale sau locale la accelerarea programelor de investiţii în domeniul eficienţei energetice şi utilizării surselor de energie regenerabile. Finanţarea programului este bazată pe un Acord semnat între Banca Europeană de Investiții (BEI) și Comisia Europeană (CE) și are ca scop pregătirea de proiecte în domeniul eficienței energetice și a transportului public.
Astfel, cele 12 autorităţi publice locale din judeţ vor primi bani de la BEI pentru a pregăti proiectele de reabilitare energetică, lucrări ce ar urma să se deruleze în viitoarea sesiune de programare.
Contractul de finanţare dintre ADR Sud-Muntenia şi Banca Europeană de Investiţii a fost semnat deja, în decembrie 2021, şi asigură fonduri pentru servicii de întocmire a auditului energetic, expertizei tehnice și documentației de avizare a lucrărilor de intervenție.
Lista finală a clădirilor pentru care vor fi realizate aceste operaţiuni, premergătoare lucrărilor de renovare în vederea creşterii eficienţei energetice, a fost aprobată de către consilierii judeţeni, în şedinţa extraordinară, din 02 februarie.
𝑳𝒊𝒔𝒕𝒂 – 𝒊𝒏𝒔𝒕𝒊𝒕𝒖𝒕𝒊𝒊𝒍𝒆 𝒑𝒖𝒃𝒍𝒊𝒄𝒆 𝒗𝒊𝒛𝒂𝒕𝒆, 𝒅𝒊𝒏 𝒄𝒆𝒍𝒆 12 𝒖𝒏𝒊𝒕𝒂𝒕𝒊 𝒂𝒅𝒎𝒊𝒏𝒊𝒔𝒕𝒓𝒂𝒕𝒊𝒗 𝒕𝒆𝒓𝒊𝒕𝒐𝒓𝒊𝒂𝒍𝒆, 𝒔𝒖𝒏𝒕 𝒑𝒓𝒆𝒛𝒆𝒏𝒕𝒂𝒕𝒆 𝒊𝒏 𝒊𝒎𝒂𝒈𝒊𝒏𝒊𝒍𝒆 𝒂𝒕𝒂𝒔𝒂𝒕𝒆.
Detalii găsiţi şi pe site-ul CJ Prahova: https://cjph.ro/consiliul-judetean-prahova/consiliul-judetean/sedinte/proiecte-de-hotarare-consiliul-judetean-prahova/
Administratie
Poliția Română intensifică lupta impotriva contrabandei cu tutun în 2024
În primele nouă luni ale anului 2024, Poliția Română a desfășurat activități semnificative pentru combaterea contrabandei cu tutun și produse din tutun, descoperind un total de peste 21.300.000 de țigarete și 6.800 de kilograme de tutun. Aceste acțiuni au condus la aplicarea a 754 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 6.900.000 lei.
Activitățile de combatere a contrabandei sunt considerate prioritare, fiind implementate măsuri adaptate nevoilor specifice fiecărei unități teritoriale, în colaborare cu alte instituții și agenții competente.
În perioada ianuarie – septembrie 2024, polițiștii au efectuat cercetări în 1.195 de dosare de urmărire penală, întreprinse pe baza a 202 ordonanțe emise de parchete. Dintre aceste investigații, au fost luate măsuri preventive pentru 119 persoane, inclusiv arestări preventive pentru 29 de indivizi, arest la domiciliu pentru 18, control judiciar pentru 38 și rețineri pentru 34 de persoane.
Prejudiciul estimat în aceste dosare penale se ridică la 21.367.170 lei. La nivelul Poliției Române, au fost înregistrate 383 de dosare penale, implicând 580 de persoane cercetate pentru activități ilegale.
Acțiunile în scopul combaterii contrabandei cu tutun vor continua în lunile următoare, subliniind angajamentul poliției de a menține ordinea și a proteja interesele economice ale țării. (Sava N.).
Administratie
Activitățile Poliției de Transporturi în 2024: Siguranța și reducerea infracționalității
În perioada ianuarie – septembrie 2024, polițiștii de la transporturi au desfășurat acțiuni dedicate prevenirii accidentelor și creșterii siguranței în transporturile feroviare, aeriene și navale. Aceste acțiuni au avut ca rezultat o scădere semnificativă a infracțiunilor contra patrimoniului, cu aproximativ 6,60% în comparație cu perioada similară a anului trecut.
Performanțele Poliției de Transporturi:
- Furturi: Furturile de la infrastructura feroviară au scăzut cu 18,25%, iar furturile din vagoane cu 10,45%. De asemenea, furturile de bagaje au înregistrat o scădere de 14,17%.
- Intervenții: Polițiștii au acționat activ în zonele de trecere la nivel cu calea ferată, unde au verificat 3.076 de vehicule, aplicând 1.355 de sancțiuni contravenționale în valoare de 447.772 lei.
- Infracțiuni și sancțiuni: Au fost constatate 5 infracțiuni și reținute 75 de permise de conducere, retrase 57 de certificate de înmatriculare.
A fost realizată o verficare amănunțită a angajaților din transporturi: 2.470 de persoane au fost testate cu aparatul etilotest, rezultând 31 de infracțiuni constatate, dintre care 30 persoane au fost conduse la unități medicale pentru prelevarea probelor biologice.
Acțiuni în Transportul Naval:
În ceea ce privește transporturile navale pe Dunăre, polițiștii au efectuat 120 de acțiuni, verificând peste 9.430 de persoane și 3.200 de nave. Dintre acestea, 562 de infracțiuni au fost constatate, iar 2.934 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate în valoare totală de aproximativ 1.241.000 lei.
Pe linia prevenirii și combaterii pescuitului ilegal, au fost desfășurate 252 de acțiuni, iar în urma controalelor, au fost confiscate 68 de ambarcațiuni, 42 de motoare și 5.153 de kilograme de pește.
Cooperare Internațională:
Inspectoratul General al Poliției Române a reoperaționalizat patrula navală mixtă româno-bulgară, realizând lunar 14 activități comune pentru prevenirea infracționalității pe sectorul Dunării, consolidând astfel cooperativele internaționale de securitate în transporturi.
Aceste acțiuni confirmă angajamentul poliției de a menține un climat optim de siguranță publică în toate formele de transport, continuându-se activitățile de prevenire și combatere a infracționalității în perioada următoare. (Paul D.).
Administratie
Cetățean german căutat pentru omor capturat la Punctul de Frontieră Petea, Satu Mare
Polițiștii de frontieră sătmăreni au avut o intervenție notabilă la Punctul de Trecere a Frontierei Petea, unde au depistat un cetățean german căutat de autoritățile din Germania pentru comiterea infracțiunii de omor.
Incidentul a avut loc în timp ce bărbatul, în vârstă de 39 de ani, s-a prezentat pentru formalitățile de control pe sensul de ieșire din România. Cu ocazia verificărilor, polițiștii de frontieră au constatat că, în aceeași zi, autoritățile germane emituseră un mandat european de arestare pe numele acestuia.
În plus, în urma controlului bagajelor personale, au fost descoperite substanțe interzise, în special o substanță solidă de culoare verde-oliv, care, la testare, a reacționat pozitiv pentru droguri de risc.
Ca urmare a acestor descoperiri, polițiștii de frontieră au întocmit un dosar penal privind introducerea/scoaterea din țară și importul sau exportul drogurilor de risc, fără drept. Cetățeanul german a fost oprit în călătoria sa și predat unei echipe operative din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, pentru a lua măsurile legale necesare.
Substanța suspectă a fost trimisă pentru expertizare, iar cercetările continuă în colaborare cu Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare. (Sava N.).
-
Exclusivacum 4 zile
Pensia medie în sistemul militar: Sumarul informațiilor de la Casa de Pensii Sectorială a M.A.I.
-
Exclusivacum 4 zile
Pensionarii militari în pericol: Acuzații de colaborare politică în contextul modificărilor legii pensiilor
-
Exclusivacum 4 zile
Riscuri mari pentru sporul Bayraktar din cauza reputatiei controversate a Directorului ANP
-
Exclusivacum 3 zile
Trădarea lui Mirițescu: O rețea de corupție și politică în interiorul Poliției Române (I)
-
Exclusivacum 2 zile
Degradarea Serviciului Siguranța Deținerii din ANP: lipsă de viziune și incertitudini în management
-
Exclusivacum o zi
Contestație surprinzătoare în sistemul penitenciar: Lupta pentru reputația directorului ANP
-
Ancheteacum 13 ore
Federația Sindicatelor din Administrația Penitenciarelor susține pensiile militare printr-o petiție online
-
Exclusivacum 13 ore
La vremuri noi, oameni noi: Sfârșitul unei ere pentru Ginel Preda?