Featured
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) deschide negocierile pentru aderarea României
Anunțul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică privind deschiderea negocierilor de aderare a României este încununarea unui efort intensificat în ultimii doi ani.
După succesul politico-diplomatic de ieri, premierul Nicolae Ciucă a condus, astăzi, ședința Comitetului Interministerial OCDE, al cărui rol este coordonarea negocierilor și transformărilor necesare pentru admiterea României în Organizația pentru Cooperare si Dezvoltare Economică (O.C.D.E.). „Reuniunea de astăzi este semnalul pe care îl dăm privind seriozitatea cu care tratăm pregătirea aderării noastre la OCDE. (…) deschiderea perspectivelor de aderare la OCDE este șansa unei noi etape de reforme în favoarea cetățeanului și alinierea societății noastre la modelul democrațiilor consolidate”, a declarat premierul Ciucă.
„Este o veste excelentă pentru România, este un obiectiv strategic politico-diplomatic și economic al României de foarte mult timp. Aderarea la OCDE întregește eforturile României ca stat membru al Uniunii Europene, dar și al Alianței Nord Atlantice”, a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.
Demersuri diplomatice și politice recente pentru obținerea invitației de a deschide negocierile de aderare a României la OCDE:
Martie și iunie 2021 – premierul Cîțu a cerut noului secretar general al OCDE, Mathias Cormann, sprijin pentru candidatura României și i-a lansat invitația de a vizita România, invitație acceptată, vizita având loc în 28-29 ianuarie.
Decembrie 2021, premierul Ciucă a transmis secretarului general Mathias Cormann o invitație la lansarea studiului economic de țară al României.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut discuții telefonice și întrevederi Mathias Cormann în aprilie, iunie și octombrie 2021 pe tema aderării României la OCDE și discuții aprofundate în martie și octombrie cu omologul american, Antony Blinken, pentru ca SUA să sprijine aderarea României la OCDE, cu ambasadorul Franței la OCDE în octombrie 2021 și cu omologul francez, în ianuarie 2022, pentru a confirma sprijinul Franței pentru deschiderea negocierilor de aderare.
La nivelul MAE au fost numeroase întrevederi și discuții telefonice cu ambasadorii SUA, Franței, Germaniei, cu reprezentanți ai Departamentului de Stat al SUA și întâlniri bilaterale cu secretar general OCDE.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică reunește cele mai dezvoltate state din lume angajate în respectul democrației și economiei de piață liberă.
Este clubul celor mai bogate națiuni din lume, care dețin împreună:
-peste 70% din producţia şi comerţul globale și 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.
Țările membre OCDE sunt destinații atractive și sigure pentru investiții străine, deoarece respectă standardele OCDE elaborate de cele mai dezvoltate națiuni din lume și s-au aliniat la momentul aderării la instrumentelele și bunele practici ale OCDE.
Apartenența României la OCDE:
-va întări profilul României ca țară atractivă pentru business.
-va aduce noi investiții străine, cu atât mai mult cu cât anumite investiții ale statelor din OCDE, cum ar fi fondurile de pensii – pot fi făcute doar în alte state membre OCDE.
-va îmbunătăți ratingul de țară, ce va duce la costuri de finanțare prin împrumuturi mai scăzute.
-va crește influența României la granița UE și NATO.
-OCDE va da publicității vineri, 28 ianuarie, la București, Studiului Economic de țară al României (Romania’s Economic Outlook), în prezența secretarului general al OCDE, Mathias Cormann.
-
Exclusivacum o zi
Corupția și ilegalitățile în managementul deșeurilor din Prahova: Cazul ROSAL și evoluția sa către UWS și BIN GO SOLUTIONS S.R.L.
-
Exclusivacum 2 zile
Rețele de criminalitate economico-financiară organizata: O investigație în afacerile murdare ale Ploieștiului, în inima scandalului White Tower
-
Administratieacum 3 zile
Rovinieta de Munte: O nouă taxă pentru soferii care tranzitează Valea Prahovei începând cu 15 Ianuarie 2025
-
Exclusivacum 3 zile
Indignați de ignorare. MAI ignoră protestele: Polițiștii cer leadership responsabil
-
Exclusivacum o zi
MAI va eșalona plățile drepturilor salariale pe o perioadă de 5 ani
-
Featuredacum 3 zile
Controversele tehnologiei ARN mesager: Studiu revelator în Nature Biotechnology
-
Exclusivacum 3 zile
Polițiștii infruntă ‘Ordonanța Trenuleț‘: Continuarea protestelor pentru drepturi
-
Ancheteacum 3 zile
Pensionarea judecătorului Daniel-Gheorghe Severin și a altori magistrați