Featured
Conducătorii de vehicule speciale (MAI, SPP, SRI, etc) obligati la cursuri de conducere defensivă

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 60 din 19.01.2022, a fost publicată Legea nr. 20 din 13.01.2022 privind completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, ce introduce cursuri de conducere defensivă pentru șoferi. Această modificare introduce în legislație ca noutate sintagma de conducere defensivă, care în conformitate cu prevederile art.6 pct. 41 din OUG nr. 195/2002, reprezintă pregatirea specială a conducătorilor auto în vederea prevenirii accidentelor auto.
Concret, noile modificări permit instruirea unor anumite categorii de conducători de vehicule în urma finalizării unui curs de formare ce are ca scop pregatirea specială în vederea prevenirii accidentelor rutiere. Normele privind autorizarea școlilor de conducători auto și a instructorilor auto în domeniul conducerii auto defensive, normele privind atestarea profesorilor de legislație rutieră și a instructorilor auto în domeniul conducerii auto defensive, precum și procedura de examinare și formare în domeniul conducerii auto defensive se stabilesc prin ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
De asemenea, legiuitorul a stabilit că evidența conducătorilor de vehicule care au urmat cursuri în domeniul conducerii defensive va fi ținută de către Poliția Rutieră care va evalua anual eficiența acestor cursuri raportat la gradul de implicare a absolvenților în accidente de circulație, conform unei proceduri ce se va stabili printr-un ordin al Ministerului Afacerilor Interne care va fi emis în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a noilor modificări legislative.
Conducătorii de vehicule speciale, prevăzute la are. 32 alin. 2 din OUG nr. 195/2002 dintre care exemplificăm pe cele din dotarea Pompierilor, Poliției, Jandarmeriei, Poliției de Frontieră, Autorității Vamale, ANAF, Serviciilor de Ambulanță sau Medicină Legală, Protecției Civile, Ministerului Apărării Naționale care însoțesc coloane militare, SRI, SPP, ANP, Ministerului Justiției, Ministerului Public vor trebui să urmeze cursuri de conducere defensivă în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a ordinului ministrului transporturilor și infrastructurii pentru adoptarea procedurii de examinare și formare în domeniul conducerii defensive.
Tot conform acestor noi reglementări, conducătorii auto beneficiază de deducerea din impozitul pe venit a cheltuielilor ocazionate cu absolvirea cursului de formare în vederea pregatirii speciale pentru conducerea auto defensivă dacă acestea au fost suportate din veniturile proprii, iar în situatia în care cheltuielile au fost achitate de către angajator, acesta beneficiază de deducerea din impozitul pe profit a sumei respective, dezvaluie cei de la sindicatul Europol. (Paul D.).
Exclusiv
Poliția de Frontieră Giurgiu: Captură semnificativă de produse suspectate a fi contrafăcute
Featured
Reținerea unui bărbat pentru agresiune sexuală în Craiova
Anchete
Concurs pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne în 2025.Oportunități de formare la instituții de invățământ

Oportunități de formare la instituții de invățământ
Peste 250 de locuri pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne vor fi disponibile la instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și la Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul”, în sesiunea din perioada iunie-august 2025. Dintre acestea, 138 de locuri sunt destinate învățământului superior (ofițeri), structurate astfel:
- Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București: 16 locuri
- Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu: 15 locuri
- Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”: 53 locuri
- Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov: 11 locuri
- Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța: 9 locuri
- Institutul Medico-Militar: 10 locuri
- Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” București: 24 locuri
Forma de invățământ postliceal
Candidații au posibilitatea de a opta și pentru forma de învățământ postliceal (maistrii militari), cu următoarele locuri disponibile:
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești: 16 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu: 14 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc: 17 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” Constanța: 39 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”: 9 locuri
Vor fi disponibile și 18 locuri pentru forma de învățământ postliceal (subofițeri):
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești: 3 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu: 3 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc: 2 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”: 10 locuri
Procedura de inscriere și evaluare
În această sesiune, vor fi disponibile și 3 locuri pentru cursul de formare a subofițerilor, organizat la nivelul Centrului de Instruire pentru Muzici Militare. Cererile de înscriere pot fi descărcate de pe site-ul oficial al MAI – www.mai.gov.ro, completate de către candidați și transmise în format electronic la adresa unității de recrutare până la data de 18 mai 2025.
Evaluarea psihologică și examinarea medicală vor fi realizate conform programărilor stabilite de unitățile specializate. Transmiterea dosarelor candidaților declarați apt psihologic și medical trebuie să se efectueze până la data de 16 iunie 2025. Proba de evaluare a performanței fizice se va susține la Academia de Poliție “Al. I. Cuza”, în perioada 21-25 iunie 2025.
Ulterior, candidații Ministerului Afacerilor Interne pentru instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și ale Academiei Naționale de Informații vor continua procedura de admitere conform graficelor stabilite.
-
Exclusivacum 4 zile
Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor
-
Exclusivacum 3 zile
Faraonul Volosevici: O comedie administrativă în Parcul Industrial Ploiesti
-
Exclusivacum 3 zile
ROF-ul ANP: O capodoperă birocratică fără substanță
-
Exclusivacum 2 zile
Schimbarea programului de lucru în Poliția Română va crește costurile și va complica serviciul polițienesc
-
Exclusivacum 2 zile
Modul controversat de a „plimba” deșeurile: Genesis Biotech Filipestii de Padure sub lupa
-
Featuredacum 4 zile
Tensiuni în jurul Președintelui Curții Constituționale: Marian Enache și dosarul securității
-
Exclusivacum 3 zile
Critici dure la adresa IGPR: interpretarea distorsionată a Ordinului S/108/2011
-
Administratieacum o zi
Performanțe remarcabile: Întoarcerea echipei Eastern Foxes de la Campionatul Mondial