Connect with us

Anchete

Eugen Tomac, protejatul lui Băsescu, a „produs” prejudicii de 1 milion euro

Avatar

Publicat

pe

Numai în România regimului Băsescu-Boc se putea întâmpla aşa ceva. Statul român a finanţat prin fonduri nerambursbile un post de radio în străinătate, după care tot statul a cumpărat pe bani frumoşi respectivul post de radio. Curtea de Conturi a descoperit tărăşenia, acum ar trebui să se autosesizeze şi alte „organe ale statului”.

 Peste 1 milion de euro alocaţi prin încălcarea legii

Curtea de Conturi a descoperit că în perioada 2009 – 2011, la Departamentul pentru românii de pretutindeni (instituţie aflată în subordinea Cancelariei prim-ministrului – n.a.), s-au constatat erori/abateri de la legalitate, fiind estimate prejudicii create bugetului de stat în sumă totală de 4.326.340,79 lei (43,2 miliarde lei vechi – cca 1,1 milioane de euro). Atenţie, prejudiciile reprezită 20% (un procent foarte mare) din totalul sumelor utilizate de Departamentul pentru românii de pretutindeni pentru proiecte destinare românilor din diaspora! În perioada verificată de Curtea de Conturi, departamentul a fost condus de Eugen Tomac. Acesta a fost iniţial consilier personal al preşedintelui Traian Băsescu – în fapt el a fost numit „copilul de suflet” al lui Băsescu, iar în ianuarie 2009, premierul Emil Boc l-a numit secretar de stat la departament. Tomac face parte şi din anturajul Elenei Băsescu, care în aceste zile îl sprijină în campania electorală, Tomac candidând pentru o funcţie de deputat în diaspora.

Studiu de caz: interese electorale şi incompetenţă

Din raportul Curţii de Conturi sare în ochi o „afacere” total ilegală, dar cu un clar iz electoral la care a mai pus umărul şi postul public de radio. Pe scurt despre ce este vorba.

În perioada 2010-2011, Departamentul condus de Eugen Tomac a alocat 1.645.406 lei (aproape 400.000 de euro) privind o finanţare nerambursabilă a unui post de radio la Chişinău. Curtea de Conturi consideră că acţiunea a fost utilă, dar că „încălca prevederile Legii 321/2006, datorită acoperirii teritoriale pe care o are postul de radio (naţional, nu local sau regional)”. Conform legii respective, nu putea fi finanţat un post de radio cu acoperire naţională. Deci avem o finanţare ilegală.

Postul de radio se numea Arena FM şi a primit cu titlu gratuit şi utilizarea în grila de programe a emisiunilor şi produselor online din grilele Radio România. Dar asta nu este totul. În 2011, Societatea Română de Radiodifuziune (radioul public – n.a.) a achiziţionat contra cost 51% din acţiunile SC Pajura Albă SRL Chişinău (proprietarul postului Arena FM). Iată cum sună concluziile Curţii de Conturi: „S-a reuşit «performanţa» ca statul român, prin intermediul SRR, să «recupereze» contra cost o parte din finanţările nerambursabile acordate în perioada 2010-2011 din fondurile publice ale statului Român unor beneficiari din Republica Moldova”. Mai pe româneşte, statul, adică Eugen Tomac (cu binecuvântarea lui Emil Boc), plăteşte din bani publici înfiinţarea şi întreţinerea unui post de radio la Chişinău, iar ulterior, tot statul, prin SRR, cumpără pachetul majoritar al respectivului post de radio. Deci, o dublă plată din bani publici pentru acelaşi lucru.

Miza Arena FM – voturi pentru PDL din Moldova

Se impune o întrebare: de ce era necesar să fie finanţat un post de radio care să utilizeze în special programe de la Radio România, din moment ce în Republica Moldova Radio România se prinde în condiţii destul de bune, pe internet poate fi accesată pagina de web a SRR. Răspunsul este unul simplu: miza înfiinţării acestui post de radio o reprezintă voturile pe care PDL vrea să le colecteze din Republica Moldova. Să nu uităm că, în perioada alocării banilor, a apărut intenţia ministrului de Externe de atunci, Teodor Baconschi, de a elabora votul prin corespondenţă în diaspora, care ar fi trebuit să aducă PDL un milion de voturi. Şi, repetăm, nu este deloc o coincidenţă, Eugen Tomac a fost în 2008 şi este şi acum în 2012 candidat PDL pentru Diaspora, Colegiul 2 Deputaţi, care include şi Republica Moldova, un rezervor serios de voturi.

Tupeu de Tomac

Eugen Tomac a reacţionat cu tupeu în legătură cu concluzile Curţii de Conturi.

„Nu mă surprinde faptul că în plină campanie electorală a reapărut discuţia despre raportul Curţii de Conturi la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni”, a declarat Tomac, citat de Mediafax. Aici Tomac îi prosteşte pe faţă pe români. El susţine că a reapărut discuţia privind raportul Curţii de Conturi. Este regretabil că nimeni nu l-a întrebat pe Tomac când s-a mai discutat acest raport. Pentru că raportul a fost finalizat pe 8 noiembrie 2012, a ajuns pe biroul preşedintelui Senatului pe 12 noiembrie şi la Biroul Permanent al Senatului pe 16 noiembrie. Deci nu putea fi discutat ceva ce nu exista. Tomac a mai anunţat că va ataca în justiţie raportul Curţii de Conturi.

Fosta conducere a SRR din 2011 nu a avut până în prezent nicio reacţie, deşi achiziţionarea pachetului de acţiuni de la Chişinău are un clar iz penal. De cel politic nu mai are rost să amintim, se preciza intr-un articol din Cotidianul, sub semnatura lui Lucian Gheorghiu.

Cum nu este campanie electorala – ziarul Incisiv de Prahova – va demara un episod cu dezvaluiri privind stadiul dosarului penal. (Cerasela N.).

Eugen Tomac, fost membru PDL, acesta a fost consilier prezidențial în perioada mandatului lui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni. A lucrat și în presă ca și redactor la Ziua, Confluențe, Radio România Cultural și Televiziunea Română. Tomac s-a alăturat lui Traian Băsescu, în PMP și a fost una din propunerile formațiunii pentru funcția de premier, alături de europarlamentarul Siegfried Mureșan, după alegerile parlamentare din 2016.

Eugen Tomac, protejatul lui Băsescu, a „produs” prejudicii de 1 milion euro

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Anchete

Mateescu avea cuvinte nu tocmai de lauda la adresa politistilor/Seful Consiliului tine la secret parcursul profesional al consilierului sau, Catalin Constantin Sorlei

Avatar

Publicat

pe

De

Ati citit deja dezvaluirea despre consilierul lui Bogdan Mateescu, un anume Catalin Sorlei, un vechi prieten de-al sefului CSM si despre care exista indicii ca este politist (click aici pentru a citi). Daca Sorlei este intr-adevar politist, atunci angajarea sa ca si consilier de catre Mateescu nu poate decat sa ne bucure. Caci asta inseamna ca Bogdan Mateescu si-a schimbat parerea fata de politisti. Spunem asta intrucat, din ce am auzit noi, Mateescu avea cuvinte nu tocmai de lauda la adresa politistilor, mai exact la adresa politistilor care intra in magistratura. Deh, oamenii isi mai schimba opiniile. Doar si noi credeam candva ca Mateescu va fi unul dintre cei care va face lucruri pentru insanatosirea Justitiei, dar acum avem alta parere, dezvaluie Lumea Justitiei. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

REBELII FARA MASCA – TOPUL SANCTIONATILOR DIN PANDEMIE

Avatar

Publicat

pe

De

(Preluare Inpolitics);

Aproape un milion de români au fost amendați pentru nepurtarea măștii de la izbucnirea pandemiei pînă în prezent, conform datelor furnizate de ministerul de Interne în urma unei interpelări parlamentare a deputatului PNL Sebastian Burduja, sumele încasate de stat ridicîndu-se, la finele lunii trecute, la 134.382.740 lei, adică cca.28 de milioane de euro.

Cele mai multe amenzi s-au dat, firește, în București – 104.506, urmat de județul Timiș – 50.058, Brașov – 42.934, Constanța – 34.659, Dolj – 30.842, la polul opus aflîndu-se Covasna – 6.298 și Harghita – 4.760.

Citeste in continuare

Anchete

Conducerea IPJ Prahova a dispus verificări cu privire la aspectele semnalate de catre ziarul Incisiv de Prahova

Avatar

Publicat

pe

De

Iata comunicatul IPJ Prahova:
„Având în vedere apariția în spațiul public a articolului cu titlul ,, Domnul Comisar Șef de Poliție Mihai-Ginel PREDA, împuternicit șef al IPJ Prahova, este păcălit să gireze/semneze, fără să vrea, abuzurile comise de cei de la Serviciul Rutier al IPJ Prahova”, Compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova este abilitat să comunice următoarele:
Conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Prahova a dispus efectuarea unor verificări prin intermediul structurii de Control Intern, urmând ca la finalizarea acestora, măsurile dispuse să vă fie comunicate în scris.
De asemenea, vă asigurăm de întreaga noastră corectitudine și disponibilitate în vederea rezolvării cu celeritate a problemelor cetățenești ce intră în competența de soluționare a poliției.” (Irinel I.).

Citeste in continuare

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Exclusiv8 ore ago

Presa, poliția și monolitul din tablă/Mass-media… frica e intrată în oase și atârnă ca sabia lui Damocles deasupra oricărui ”nefericit” ce se poate trezi imediat vinovat de întinarea imaginii – altminteri imaculată, desigur – instituției, Poliției Române

Nu este un secret că șefimea din Poliția Română manifestă o angoasă specifică față de mass-media. Este chiar mai accentuată...

Exclusiv8 ore ago

E timpul pentru proteste!/E timpul să renunțăm la micile orgolii și să ne unim pentru a ne obține DREPTURILE

Bine, timpul pentru proteste ar fi fost mai mereu în ultimii 30 de ani, având în vedere ignoranța guvernanților în...

Exclusiv8 ore ago

Avansarile in grad profesional inainte de termen/Conditia meritelor exceptionale e un ditamai copacul care iti sare in ochi, ea a devenit cvasi-invizibila pentru cei care trebuie sa isi recompenseze oamenii de incredere

Vine 1 decembrie si, bineinteles, vor aparea si avansarile in grad profesional inainte de termen, pentru ” merite exceptionale”. Avansarile...

Exclusiv1 zi ago

Exista alocații bugetare necesare promovării polițiștilor în funcții de execuție

Având în vedere că în ultima perioadă am primit foarte multe întrebări referitoare la subiectul promovărilor în funcții, venim în...

Exclusiv2 zile ago

Pentru a-si satisface acest „fetiș”, inspectorul șef IPJ Brasov, indisponibilizează zilnic 1 echipaj polițiști care asigură „garda de onoare” pe trotuar, mai ceva la la Palatul Buckingham

Dacă vă întrebați de ce nu vedeți polițiști rutieri prin Brașov, vă spunem noi că îi găsiți în fața Inspectoratului,...

Exclusiv2 zile ago

De cand nu ati mai vazut o triplare a inflatiei anuale? Ca furt de motorina de 2 milioane de dolari dintr-o baza NATO sunt convins ca nu ati mai văzut :)

Ce ne spune noua rectificarea bugetara? Ce ne spune noua triplarea inflatiei, de la an la an? Ce ne spun...

Exclusiv3 zile ago

Domnul comisar șef de poliție Mihai-Ginel PREDA, IMPUTERNICIT șef al IPJ Prahova, este pacalit sa gireaze/semneze, fara sa vrea, abuzurile comise de cei de la Serviciul Rutiera al IPJ Prahova (DOCUMENTE)

Incepem acest articol cu o „erata” la cel publicat in data de 26.11.2021: „Pentru o „pasarica”, „cocoselul” Palas Cristinel Tiberius...

Exclusiv4 zile ago

Reactie prompta a conducerii IPJ Prahova la articolul nostru „Pentru o „pasarica”, „cocoselul” Palas Cristinel Tiberius Marius de la Serviciului Rutier al I.J.P.Prahova (Biroul Rutier Ploieşti) s-a transformat intr-un interlop – infractor/Hartuire, abuz in serviciu si manevrarea ilegala a datelor cu caracter personal”

La data de 26.11.2021, ziarul Incisiv de Prahova a publicat articolul „Pentru o „pasarica”, „cocoselul” Palas Cristinel Tiberius Marius de...

Exclusiv4 zile ago

Pentru o „pasarica”, „cocoselul” Palas Cristinel Tiberius Marius de la Serviciului Rutier al I.J.P.Prahova (Biroul Rutier Ploieşti) s-a transformat intr-un interlop – infractor/Hartuire, abuz in serviciu si manevrarea ilegala a datelor cu caracter personal

36 de percheziții au avut loc, joi dimineață, într-o amplă anchetă în care zeci de polițiști de la Brigada de...

Exclusiv5 zile ago

PANICA TOTALA/Dosarul S.C Rompetrol Rafinare S.A aflat in cercetare la DIICOT ST Ploiesti si instrumentat foarte profesional si de BCCO Ploiesti este, in fapt, un dosar „MAMUT”

Motto: „Mi-erai coardă, ți-eram pește / Și împărțeam patul frățește. / Dar tu, coardă, m-ai trădatu’ / Și cu altu’...

Exclusiv5 zile ago

„Dottore”/În urmă cu 7 ani, dublul academician Sorin Cîmpeanu introducea în legea educației una dintre cele mai mari infamii legislative posibile: opțiunea de a renunța benevol la titlul de doctor

Prevederea a fost creată „cu dedicație” pentru cel mai notoriu plagiator, Victor Ponta, pe atunci premier. Acesta voia să scape...

Exclusiv6 zile ago

DIICOT ST Ploiesti si BCCO Ploiesti confirma dezvaluirile ziarului Incisiv de Prahova/Catastrofa ecologica din Prahova

FELICITARI DIICOT ST Ploiesti si BCCO Ploiesti pentru actiunea intreprinsa! In pofida solutiilor asumate de Guvern pentru inchiderea procedurilor de...

Exclusiv1 săptămână ago

Deleanu cercetat penal pentru că a vândut fiilor săi Podgoria Cotnari

Modul în care Constantin Deleanu a vandut prin interpuși Podgoria Cotnari  către o firma controlată de cei doi fii ai...

Exclusiv1 săptămână ago

CCR se va pronunța pe exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art I, alin 1 din OUG nr 226/2020!

Începând cu data de 01.01.2021, Guvernul  a impus ordonanța austerității prin care s-a suspendat aplicarea etapizată a Legii nr. 153/2017...

Exclusiv2 săptămâni ago

Încă o reținere în cazul amenințării cu moartea a șefului IPJ Dâmbovița

Este vorba despre cazul individului care în vara acestui an a distribuit un videoclip în mediul online în care îl...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!