Administratie
In rândurile donatorilor noștri, purtători de uniformă, se numără oameni din Ministerul Apărării Naționale, din Ministerul Afacerilor Interne, din STS, din SRI
Centrul de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naționale
La fiecare trei secunde, cineva are nevoie acută de sânge. Datele arată că 60% din populație va avea nevoie de sânge la un moment dat, cu toate că numai 2% donează. Despre acest minunat, complicat și atât de misterios drum al sângelui, am invitat-o la dialog pe șefa Centrului de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naționale, colonel farmacist dr. Maria Cristina Ranetti.
Aș porni discuția tocmai de la acest procent atât de mic al donatorilor, de 2%. Ce-i împiedică, ce stă în calea celor care s-ar gândi să doneze, dar ezită?
În zilele noastre, oamenii, dar mai ales tinerii, care sunt cei mai importanți donatori pentru noi, fiind și cei mai sănătoși, au timpul limitat.
Faptul că locul de muncă le consumă cea mai mare parte a timpului îi face pe aceștia să nu ajungă întotdeauna la sediul instituției noastre, pentru a dona sânge.
De aceea, ca în orice alt centru de transfuzie, activitatea de donare se desfășoară pe două paliere: se donează sânge la sediul instituției, în incinta Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila, dar și prin colecte mobile.
Venim în întâmpinarea donatorilor, mergem la locul lor de muncă și desfășurăm această activitate astfel încât să beneficiem de sângele donatorilor, pentru a-l aduce la unitate, pentru a-l testa, astfel încât bolnavii să aibă acest sânge atât de necesar pentru salvarea vieții.
Ce le spuneți celor care vin să doneze pentru prima dată?
I-aș sfătui să își depășească emoțiile. Avem un personal foarte bine pregătit, tot colectivul este entuziast, cu multă experiență, cu profesioniști care vin în întâmpinarea celor aflați la prima donare.
Cu siguranță mediul în care se vor afla în momentul în care vor veni la noi îi va face să își depășească emoțiile și să ducă la bun sfârșit donarea de sânge.
Ce beneficii are un donator?
Din păcate, de multe ori în România omul vine la donare în momentul în care are pe cineva drag internat și medicul curant îi spune: Știi, persoana dragă ție are nevoie de sânge.
De cele mai multe ori, persoanele aflate la prima donare sunt persoane tinere și, din acest motiv, sunt întâmpinați cu mai multă grijă de personalul nostru, îi vezi că au emoții. Mi s-a întâmplat de multe ori să merg printre donatori și să-i întreb: Aveți emoții?, Ați mai donat vreodată?
Unii spun: Da, am mai donat. Sunt la a treia, la a patra donare, deși îi vezi că sunt foarte tineri.
Iar alții, pe a căror față se citește emoția, zic: Da, sunt emoționat, pentru că mă aflu la prima donare.
Și încercăm să discutăm cu ei, să le fim aproape, atât asistentul care face puncția venoasă și care asistă de la începutul donării până la finalul ei, o donare de sânge durând în jur de 10 minute și, discutând cu ei, încerci să le abați atenția de la donarea în sine.
Așa se relaxează și când le spui că se apropie de final, că mai au câteva minute – iar o donare de sânge înseamnă în jur de 450 de mililitri de sânge – îi vezi cum se transformă, relaxarea devine totală și un zâmbet le înflorește pe față.
Când donatorul intră în panică are dreptul să întrerupă această donare în orice moment consideră că nu se simte bine, că stresul donării este prea mare. Noi îl încurajăm, îi spunem că nu s-a întâmplat nimic și că, în mod sigur, la următoarea donare va fi mai bine și va putea duce la sfârșit donarea de sânge.
Despre donare au circulat și circulă tot felul de mituri. Înainte cred că era chiar o metodă medicală, se deschidea o venă și oamenii eliberau sângele și se spunea că această practică are beneficii în planul sănătății. Există astfel de avantaje?
Studiile făcute asupra donatorului de sânge au sesizat că, un om, când donează, își poate regla nivelul de colesterol și de trigliceride. De asemenea, își îmbunătățește imunitatea prin donarea de sânge.
Donarea e importantă și în ceea ce privește concentrația de fier din organism. Când donăm, organismul eliberează o cantitate de fier, scade nivelul de fier și este important pentru persoanele care au exces de fier să elibereze această cantitate în plus, pentru că s-a constatat că o concentrație mărită de fier în sânge poate duce la un risc de boli cardiovasculare. Așa încât beneficiile există.
Tot de la dumneavoastră știu că un donator salvează, de fapt, trei vieți, nu una singură, pentru că sângele este procesat. Spuneți-ne, vă rog, câte ceva despre acest aspect.
În multe din clipurile publicitare care vizează donarea de sânge auzim: Vino, donează, vei salva o viață! Noi, cei care lucrăm în domeniu, știm că o donare de sânge poate salva chiar și trei vieți. De ce?
Pentru că, în momentul în care sângele este donat, el nu pleacă direct către pacientul primitor. Sângele trece printr-un proces de preparare, în care este separat în componente sanguine și rezultă trei unități: o unitate de concentrat eritrocitar, o unitate de concentrat trombocitar și o unitate de plasmă.
Aceste trei unități pot merge către același pacient, dacă acesta are nevoie de toate cele trei componente.
Însă, de multe ori pacienții nu au nevoie de toate cele trei componente și atunci masa eritrocitară se poate duce către un pacient, trombocitele se pot duce către un alt beneficiar, iar plasma către al treilea.
Cine este acest donator? Cine poate dona sânge?
Donator în Centrul de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naționale poate fi oricare din cetățenii români cu vârsta aflată între 18 și 65 de ani. Dacă persoana donează pentru prima oară, vârsta-limită este de 60 de ani.
De asemenea, la noi donează atât militari, cât și civili. Deci, oricine aflat într-o stare de sănătate corespunzătoare poate să doneze sânge.
Există restricții, condiții speciale pe care donatorul trebuie să le îndeplinească?
O persoană care vine la donarea de sânge va trebui să completeze un chestionar și să răspundă cu sinceritate. Cel care vrea să doneze sânge trebuie să fie sincer cu el însuși, pentru că, în felul acesta, sângele pe care îl va dona nu va ajunge să fie rebutat, ci va ajunge să fie utilizat și să salveze viețile pacienților.
După completarea chestionarului, donatorul va fi înregistrat în sistemul informatic și va trece un al doilea test, la medicul care îl va consulta, răspunzând, de asemenea, cu sinceritate, unui alt set de întrebări, poate mai detaliate, pentru că medicul care vine în contact direct cu donatorul știe să pună acele întrebări astfel încât donatorul să respecte întregul set de reguli.
Am văzut multe fotografii cu donatori veniți la centrul pe care îl conduceți. Mulți dintre ei în diferite uniforme, nu doar ale MApN, ci și de la Academia de Poliție ori din alte structuri.
Aș vrea să vă spun că Centrul de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naționale, aflat în subordinea Direcției Medicale, este singura unitate de acest tip din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională.
Din acest motiv, în rândurile donatorilor noștri, purtători de uniformă, se numără oameni din Ministerul Apărării Naționale, din Ministerul Afacerilor Interne, din STS, din SRI.
Iar cei care nu au timp să se deplaseze la sediul unității noastre, ne contactează, ne sfătuim asupra zilei în care să putem realiza o colectă mobilă la sediul unităților lor și, în felul acesta, reușim să aducem la unitate sângele atât de necesar pentru pacienții noștri, dar și pentru pacienți din marile spitale ale capitalei.
Știu că aveți o echipă bună, oameni cu experiență, despre care spuneați, la un moment dat, că au ajuns în timp să știe totul despre sânge.
Avem o echipă superbă, un colectiv bine închegat, oameni care au o experiență mare în acest domeniu și care au reușit să-i aducă aproape pe nou-veniți, să-i instruiască, să le arate importanța donării, să le prezinte domeniul.
Transfuzia sanguină este un domeniu de nișă, în care nu activează atât de mulți specialiști în medicină precum în alte domenii. Tocmai de aceea este important ca experiența să fie transmisă și colegilor mai tineri.
Mă bucur tare mult că oamenii care vin la noi aleg să rămână. Sunt oameni care au o experiență de 30 de ani în domeniu și care încă sunt colegii noștri.
Fiecare din colegii mei știe că sângele este un medicament care nu se găsește în farmacii, care, într-un mod poetic spus, este fabricat în laboratorul secret al inimii fiecărui donator, iar el poate fi eliberat în mod gratuit pe rețeta unui gest de omenie.
În încheiere, v-aș ruga să faceți câteva precizări în legătură cu donarea în pandemie, pentru că unii oameni sunt poate reticenți, se gândesc că pot fi infectați. Ce măsuri s-au luat și ce securitate le puteți garanta dacă vă trec pragul?
Virusul Sars-Cov-2 nu se transmite prin sânge. Într-adevăr, în anul 2020, la începutul pandemiei, oamenii au fost reticenți.
Din acest motiv, în toate centrele de transfuzie, nu numai din România, ci și la nivel mondial, numărul donatorilor a scăzut față de anul anterior pandemiei. Pe măsură însă ce s-au aflat detalii oamenii au înțeles că boala nu se transmite prin sânge și au reînceput să vină la donarea de sânge.
Este evident că și la noi, ca în orice altă unitate medicală, se respectă toate măsurile, pentru a ne proteja pe noi, pentru a proteja donatorii și pentru a ne proteja unii pe alții de această boală.
De aceea, donatorii să aibă încredere, să vină cu bucurie la donare, să nu-și facă probleme, pentru că suntem foarte atenți.
Îi asigurăm că nu vor avea nicio problemă în momentul în care vin și donează sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naționale. (Constantin Mireanu).
Administratie
Captură semnificativă de dulciuri ilegale în Portul Constanța Sud
Administratie
Recomandări ale Poliției Române pentru siguranța rutieră pe timp de iarnă
Poliția Română recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să respecte normele legale în vigoare, să adopte o manieră preventivă de condus și să urmeze indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic.
Conform art. 102 alin. (1) pct. 28 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, constituie contravenție „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă.” În plus, vehiculele de transport marfă cu o masă totală autorizată mai mare de 3,5 tone și cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei de tracțiune sau cu lanțuri antiderapante certificate.
Fapta se sancționează cu o amendă cuprinsă între 1.485 și 3.300 de lei, precum și cu reținerea certificatului de înmatriculare.
De asemenea, conform art. 112 alin. (1) lit. h1 din același act normativ, „certificatul de înmatriculare se reține de către poliția rutieră… dacă autovehiculul nu este dotat cu anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.”
Este important de menționat că anvelopele de iarnă trebuie să fie omologate conform directivei europene 92/23/CE și pot fi identificate prin inscripționarea cu simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”.
Sezonul rece aduce cu sine condiții meteorologice nefavorabile circulației rutiere, generând nesiguranță în deplasare. Trăsăturile traficului din această perioadă diferă de cele obișnuite, iar unii șoferi ar putea să nu aibă experiența necesară conducerii pe autostradă, având tendința de a ignora reguli elementare, ceea ce poate duce la accidente.
Cele mai multe accidente rutiere pe autostrăzi au avut loc în zone unde se circula cu viteză redusă din cauza condițiilor meteo nefavorabile (ceață, ploaie torențială, ninsoare, polei). De asemenea, unii șoferi nu erau familiarizați cu reglementările legale privind utilizarea benzii de urgență sau nu au menținut o distanță corespunzătoare, ceea ce este esențial pentru frânarea în siguranță.
Reguli esențiale de respectat pe autostradă:
- Respectarea limitelor de viteză stabilite;
- Menținerea unei distanțe corespunzătoare față de vehiculele din față;
- Interzicerea opririi nejustificate pe banda de urgență;
- Utilizarea sistemului de lumină de avarie în cazul unei staționări sau circulații cu viteză redusă;
- Folosirea luminilor de întâlnire;
- Circularea pe banda din dreapta a căii unidirecționale;
- Echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă;
- Respectarea indicațiilor transmise prin panouri cu mesaje electronice;
- Accesarea secțiunii Infotrafic a site-ului Poliției Române pentru actualizări privind circulația.
Respectarea acestor reguli și dotarea corespunzătoare a vehiculului sunt esențiale pentru asigurarea siguranței rutiere în condiții de iarnă. (Sava N.).
Administratie
Întâlnire la MAI pentru soluționarea revendicărilor angajaților Arhivelor Naționale
Ieri, 12 noiembrie 2024, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a avut loc o întâlnire între conducerea MAI, reprezentanții Arhivelor Naționale și ai Sindicatului Polițiștilor Europeni – EUROPOL.
Tema principală a discuțiilor a fost continuarea negocierilor pentru soluționarea revendicărilor care au dus la declanșarea grevei de către funcționarii publici din cadrul Arhivelor Naționale.
La finalul întâlnirii, părțile au convenit ca, azi, data de 13 decembrie 2024, să fie termenul-limită pentru rezolvarea revendicărilor angajaților Arhivelor Naționale, arătând astfel angajamentul de a găsi soluții constructive pentru a încheia conflictul de muncă. (Paul D.).
-
Exclusivacum 4 zile
Degradarea Serviciului Siguranța Deținerii din ANP: lipsă de viziune și incertitudini în management
-
Exclusivacum o zi
Controverse în jurul Camerei Operaționale din Administrația Naționala a Penitenciarelor (ANP)
-
Ancheteacum 2 zile
Federația Sindicatelor din Administrația Penitenciarelor susține pensiile militare printr-o petiție online
-
Exclusivacum 3 zile
Contestație surprinzătoare în sistemul penitenciar: Lupta pentru reputația directorului ANP
-
Exclusivacum 2 zile
La vremuri noi, oameni noi: Sfârșitul unei ere pentru Ginel Preda?
-
Exclusivacum 2 zile
Scandalul WHITE TOWER: Ample dezvăluiri despre mafia imobiliară din Ploiești
-
Exclusivacum o zi
Corupția în Ploiești: Legăturile dubioase ale pseudo-jurnalistului spagar si santajist Cătălin Stavri
-
Exclusivacum 4 zile
Avansări înainte de termen pentru polițiști, anunțate de Sindicatul Sidepol în preajma Zilei Naționale