Connect with us

Administratie

Barometrul de Securitate a României/Două provocări importante, una externă și alta internă

Publicat

pe

Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS) a realizat, împreună cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale Ion I.C. Brătianu (ISPRI) și prin sprijinul financiar al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, un nou barometru de securitate. Datele utilizate în acest sondaj de opinie au fost culese în perioada 01-10 octombrie.

Volumul eșantionului utilizat a fost de 1.002 de persoane, reprezentativ pentru populația României neinstituționalizată, cu vârsta de peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ±3.1 %, la un grad încredere de 95%.

Tipul eșantionului este multistratificat, probabilistic. Datele au fost culese prin sondajul de opinie, pe baza unui chestionar aplicat telefonic (CATI). Chestionarele au fost realizate în toate județele României și în sectoarele municipiului București, iar eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică.

Conform barometrului, Armata se bucură, ca întotdeauna, de cea mai mare încredere din partea populației, cu un procent de 86,6%, în creștere față de scorul pozitiv de 72,6% din aprilie 2021.

Aceasta este urmată de Biserică (70,2%), Serviciul Român de Informații (67,3%), Ministerul Afacerilor Externe (67,3%), Academia Română (67,3%), Școli și universități (57,8%).

Se observă că pandemia a accentuat decalajul dintre instituțiile care în mod obișnuit se bucură de foarte mare încredere din partea publicului și instituțiile politice.

În ceea ce privește Uniunea Europeană și NATO, românii au încredere în proporție de 67,3% în Alianța Nord-Atlantică și de 59,2% în UE, procente peste media europeană.

La întrebarea România ar trebui să fie mai apropiată de Uniunea Europeană sau de Statele Unite ale Americii? 24,5% din respondenți au optat pentru UE, 10,9% pentru SUA, iar 36,6% au ales opțiunea la fel de apropiată de ambele. Restul consideră că România ar trebui să-și vadă de problemele și interesele sale.

Cei care au ales UE au făcut-o pentru că fără Uniunea Europeană românii nu ar fi avut libertatea de mișcare pe care o au astăzi (64,5%), pentru că UE oferă locuri de muncă (53,9%), UE oferă bani și investește în economia românească (50,6%).

Pe de altă parte, cei care au optat pentru SUA, în detrimentul UE, au făcut-o pentru că Statele Unite fac investiții serioase în România (61,5%), pentru că SUA sunt cea mai puternică țară de pe planetă (59,6%) sau pentru că SUA ne oferă securitate militară (52,3%).

Sociologii nu și-au putut explica răspunsul predominant, spunând că există o discrepanță între percepția publicului și realitate. La aceste întrebări respondenții au putut opta pentru trei răspunsuri.

Pentru prima dată, un subiect de interes pentru cercetători a reprezentat-o China.

49,1% din cei chestionați au spus despre China că este o țară importantă, cu care am avut mereu relații bune și nu trebuie să intrăm în conflict cu ea. Doar 28,2% au fost de acord că este o țară nedemocratică și periculoasă, iar 21,5% au spus că este prea departe ca să ne intereseze.

Aproape jumătate dintre români (48,1%) au răspuns cu Da la întrebarea Credeți că este posibil să se ajungă la război, în viitorul apropiat, între SUA și China?

În eventualitatea în care acest lucru se va întâmpla, 12,4% și-ar dori ca România să sprijine SUA și 3,7% să sprijine China. Cei mai mulți (42,6%) au zis că România ar trebui să facă ce vor face și alți aliați NATO, iar 40,5% consideră că țara noastră nu ar trebui să se implice sub nicio formă într-un astfel de conflict.

Aproape 53% din respondenți văd viitorul sistemului internațional ca pe unul multipolar, în care vor fi mai multe superputeri care vor concura între ele.

15,9% cred că vor exista doar două superputeri, SUA și China, în timp ce 14,8% consideră că acestea vor fi SUA și Rusia. 13,4% sunt de părere că viitorul va fi dominat de o singură superputere – SUA.

O altă întrebare a sondajului a fost: Credeți că este posibil ca Statele Unite să-și piardă, în viitorul apropiat, interesul față de Europa de Est și să se retragă de aici? Cu Da au răspuns 30% din români, cu Nu – 38,4%, iar restul au considerat că este posibil ca SUA să păstreze mai puțini militari, dar că nu va pleca.

Din totalul populației, 56,9% consideră că dacă nu ar fi sprijinită de SUA, UE ar ajunge dominată de Rusia sau de China.

55,7% cred că România nu va mai fi părăsită niciodată de puterile occidentale, iar, la o altă întrebare, 47,3% din respondenți au spus că, în viitor, occidentalii vor lăsa estul Europei Rusiei.

Sociologii au apreciat, astfel, că unii români nu se percep a fi parte a Europei de Est.

De asemenea, 47,6% din participanții la sondaj au spus că Uniunea Europeană este importantă doar atât timp cât americanii sunt interesați de Europa.

În ceea ce privește retragerea americană din Afganistan, o mare parte din respondenți (38,5%) consideră că nu a fost un gest corect față de cei care au sprijinit America timp de 20 de ani, sperând că Afganistanul se poate moderniza, iar 29,2% au spus că nu mai avea rost ca armata americană să rămână acolo. Foarte mulți români (31%) nu au urmărit știrile despre acest subiect.

În privința principalelor amenințări la adresa României, cei chestionați au putut alege trei răspunsuri.

Astfel, în topul amenințărilor percepute se află criza economică (51,5%), corupția (46,3%), pandemia de Covid-19 (43,3%), incompetența clasei politice (41,2%). Cu procente mai mici se mai regăsesc scăderea populației (29,6%), clanurile interlope (17,4%), riscul apariției partidelor extremiste (14,8), schimbările climatice (13,7%).

Un subiect de interes pentru sociologi a fost percepția populației asupra vaccinării.

Aceștia au descoperit că, spre deosebire de anul 2019, pre-pandemic, când aproape 80% din populație susținea vaccinarea în general, acum, doar 42% consideră că este bine să ne vaccinăm împotriva Covid-19 sau că vaccinarea ar trebui să fie obligatorie.

Totuși, 23,3% sunt încă indeciși, iar 21,8%, deși nu au o problemă cu vaccinarea, nu au încredere în vaccinarea împotriva Covid-19. În această privință, specialiștii au apreciat că o campanie de informare mai bună ar putea îmbunătăți rata vaccinării.

Spre surprinderea publicului prezent la evenimentul de prezentare a barometrului, 54,5% dintre români își iau informațiile despre pandemie și vaccinare în primul rând de la televizor și 20,5% de pe Facebook sau alte pagini de internet. Doar 18,8% din respondenți au declarat că se informează de pe site-urile oficiale ale autorităților.

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a fost prezent la evenimentul de lansare a barometrului de securitate, ediția octombrie 2021, și a declarat că acest sondaj arată că poporul român este echilibrat și nu-și dorește nici un fel de conflict.

Practic ne îndeamnă, pe toți cei care avem responsabilitatea deciziilor, să căutam soluții astfel încât să putem să fim în măsură să zădărnicim orice amenințare, fie să avem acele capabilități prin care să ne putem aduce aportul de țară relevantă în regiunea Mării Negre, atât în interiorul Alianței Nord-Atlantice, cât și în interiorul Uniunii Europene.

Dan Dungaciu, directorul ISPRI, a spus că barometrul prezintă două provocări importante, una externă și alta internă.

Provocarea externă ține de reconfigurarea spațiului strategic, pe care o vedem și o simțim. Cea internă ține de anumite evoluții în societatea românească.

Sondajul nu descrie ceea ce vrem să se întâmple, ci ceea ce se întâmplă cu adevărat, chiar dacă veștile nu sunt întotdeauna fericite.

În legătură cu percepția românilor asupra securității, profesorul Dungaciu a punctat că față de anii ’90 se observă o schimbare.

Atunci, SUA și NATO erau repere incontestabile de securitate. Astăzi, securitatea, tocmai pentru că o avem, nu ne mai interesează atât de mult și foarte multă lume se gândește la alte lucruri.

Rezultatele complete ale barometrului de securitate pot fi găsite pe pagina de internet larics.ro.

Administratie

Operațiune polițienească în Roșiori de Vede pentru sustragerea de antene GPS

Publicat

pe

De

Acțiune coordònata dedicată investigațiilor criminale

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Roșiori de Vede, alături de colegii de la I.P.J. Teleorman și Secția 4 Poliție Rurală Roșiori de Vede, sub coordonarea procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roșiori de Vede, au desfășurat o acțiune amplă, punând în executare 4 mandate de percheziție domiciliară în municipiul Roșiori de Vede și orașul Videle.

Sustragerea antenelor GPS

Investigațiile au fost inițiate în urma sesizărilor referitoare la sustragerea de antene GPS de pe utilaje agricole în noaptea de 17 spre 18 februarie 2024, incident care a cauzat un prejudiciu estimat la 13.000 de euro.

Măsuri luate în timpul investigației

În urma administrării probelor, au fost reținuți doi bărbați, în vârstă de 26 și 27 de ani, care au fost ulterior introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Olt.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Teleorman, asigurând astfel o desfășurare eficientă și în siguranță a operațiunii.

Drepturile și garanțiile procesuale

Este important de menționat că, pe durata întregului proces penal, persoanele implicate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale stipulate de Codul de Procedură Penală, inclusiv de prezumția de nevinovăție. Această precizare subliniază grija autorităților de a respecta normele legale în cadrul investigațiilor desfășurate. (Paul D.).

Citeste in continuare

Administratie

Descoperire de bunuri susceptibile de a fi contrafăcute în Punctul de Trecere a Frontierei Isaccea

Publicat

pe

De

Operațiune comună cu inspectori vamali

Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au efectuat o descoperire semnificativă în Punctul de Trecere a Frontierei Isaccea, unde au identificat bunuri susceptibile de a fi contrafăcute, inscripționate cu numele unor mărci cunoscute, în valoare de aproximativ 37.000.000 lei. Controlul a fost realizat de o echipă comună formată din polițiști de frontieră și inspectori vamali de la Biroul Vamal de Frontieră Isaccea.

Verificări detaliate asupra camionului

În cadrul verificărilor, echipa a efectuat un control fizic al unui camion cu marfă, destinat unei societăți comerciale din Ucraina. În urma inspecției amănunțite, s-a constatat că în interiorul camionului se aflau:

  • Aproximativ 20.000 de ochelari de soare
  • 348 articole de îmbrăcăminte
  • 50 perechi de încălțăminte
  • 37 genți
  • 18.000 etichete care ar putea afecta dreptul de proprietate intelectuală al unor mărci cunoscute

Continuarea cercetărilor

Toate bunurile identificate, cu o valoare estimată de aproximativ 37.000.000 lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost ridicate pentru continuarea cercetărilor.

De asemenea, polițiștii de frontieră au demarat investigații pentru a determina circumstanțele în care aceste produse cu o marcă identică sau similară au fost puse în circulație, ceea ce ar putea prejudicia titularul mărcii înregistrate. La finalizarea cercetărilor, vor fi luate măsurile legale necesare. (Sava N.).

Citeste in continuare

Administratie

Ministrul Cseke Attila propune eliminarea sporului de antenă pentru expunerea la radiații

Publicat

pe

De

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a exprimat opinia că sporul de antenă de 15% acordat pentru expunerea la radiații ar trebui eliminat complet. El susține că soluția logică nu ar trebui să fie compensarea financiară a angajaților, ci rezolvarea cauzei problemei, respectiv eliminarea antenelor care generează radiații.

„Eu cred că noi, cu toții, inclusiv angajații și demnitarii, ar trebui să încercăm să scăpăm de acest spor de antenă. Ca să nu mai avem un asemenea fenomen. Eu cred că sporul de 15% nu rezolvă rezonanța magnetică dacă există pe clădire, dacă sunt antene și așa mai departe. Cred că logic ar fi să încercăm să rezolvăm cauza. Pentru că 15% la salariu nu va rezolva dacă, într-adevăr, avem o problemă de sănătate cu existența antenei,” a afirmat ministrul în cadrul unei intervenții la Digi 24, conform MEDIAFAX.

Justificarea sporurilor

Cseke Attila a continuat să sublinieze că doar sporurile destinate gestionării fondurilor europene sunt justificate, însă acestea ar trebui acordate în funcție de performanță. El a remarcat că în minister există diferențe salariale nejustificate pentru aceeași funcție publică și a subliniat necesitatea ca noua lege a salarizării să fie echitabilă și să se bazeze pe performanță. Referitor la sporurile de 50% deja acordate pentru proiectele europene, ministrul a clarificat că acestea nu pot fi retrase retroactiv.

Prin aceste declarații, Cseke Attila subliniază angajamentul său pentru o abordare mai transparentă și responsabilă în salarizarea angajaților din minister, punând accent pe sănătatea publică și pe necesitatea de a aborda problemele fundamentale ale expunerii la radiații.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Actualitate8 ore ago

Dale de pavaje pentru grădină: esențiale pentru estetica și funcționalitatea spațiilor exterioare

Amenajarea grădinii tale nu se rezumă doar la plantarea florilor și arbuștilor, ci implică și crearea unor căi de acces...

Actualitate9 ore ago

Tractări Auto Iași: Servicii Profesionale de Tractare Non-Stop

În calitate de șofer în Iași, este esențial să aveți la dispoziție un partener de încredere pentru situațiile neprevăzute din...

Exclusiv23 de ore ago

Corupția și ilegalitățile în managementul deșeurilor din Prahova: Cazul ROSAL și evoluția sa către UWS și BIN GO SOLUTIONS S.R.L.

Reteaua de corupție din Prahova: Infiltrarea serviciilor secrete și abuzurile Companiei ROSAL/UWS/BIN GO SOLUTIONS S.R.L Incisiv de Prahova a scos...

Exclusivo zi ago

MAI va eșalona plățile drepturilor salariale pe o perioadă de 5 ani

Anunțul Sindicatului Europol Sindicatul Europol a anunțat că Ministerul Afacerilor Interne (MAI) se va ocupa de plata creanțelor salariale și...

Exclusiv2 zile ago

Rețele de criminalitate economico-financiară organizata: O investigație în afacerile murdare ale Ploieștiului, în inima scandalului White Tower

Rețele de criminalitate economico-financiară: O investigație în afacerile murdare ale Ploieștiului/ O investigație în inima scandalului White Tower Inculpatul Cătălin...

Exclusiv2 zile ago

Întrebări și provocări în legătură cu salariile de excelență în MAI

Introducerea problematizării Recent, Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, a adus în discuție subiectul salariilor de excelentă din cadrul Ministerului...

Exclusiv2 zile ago

Critica Guvernului și săgeți către Premier

Demonstrație fără precedent Într-o acțiune de amploare, peste 20.000 de polițiști, polițiști de frontieră, polițiști de penitenciare și rezerviști din...

Exclusiv2 zile ago

Protestele Sindicatului Sidepol împotriva Guvernului României

Apel la sustinere și acțiune Sindicatul Sidepol a transmis public mulțumiri partenerilor săi pentru susținerea acordată în demersurile lor. Acesta...

Exclusiv3 zile ago

Indignați de ignorare. MAI ignoră protestele: Polițiștii cer leadership responsabil

Sindicatul Diamantul subliniază reacția indignată a polițiștilor în urma celui mai mare protest din 2010 încoace, acuzând Ministerul Afacerilor Interne...

Exclusiv3 zile ago

Polițiștii infruntă ‘Ordonanța Trenuleț‘: Continuarea protestelor pentru drepturi

Polițiștii protestează impotriva ‘Ordonanței Trenuleț‘: O luptă pentru drepturi Sindicatul Sidepol anunță continuarea protestelor polițiștilor, demarate la finalul anului 2024,...

Exclusiv4 zile ago

Puterea maselor în influentarea deciziilor guvernamentale: Declarația Sindicatului Decus

Puterea maselor în influențarea deciziilor guvernamentale Declarația Sindicatului Decus Sindicatul Decus a subliniat importanța puterii maselor în influențarea deciziilor, inclusiv...

Exclusiv4 zile ago

Acțiune a Poliției de Frontieră Nădlac: Depistarea cetățenilor străini fără drept de călătorie în Spațiul Schengen

Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Nădlac au depistat, în urma unor controale nesistematice efectuate în zona...

Actualitate4 zile ago

Tractări Auto Brașov: Partenerul Dumneavoastră de Încredere pentru Servicii de Tractare Non-Stop în Zona Brașov și Împrejurimi

În traficul aglomerat de astăzi, incidentele rutiere pot apărea în orice moment, fie că este vorba de o pană de...

Exclusiv5 zile ago

Protestul polițiștilor: O mobilizare impresionantă și solidară/Tandra abordare în timpul protestului

Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul a descris recent o fotografie din timpul protestelor polițiștilor ca fiind „cea mai romantică...

Exclusiv5 zile ago

Sindicatul Europol reacționează la Ordonanța „Trenuleț”

Sindicatul Europol a criticat dur decizia guvernanților de a semna ordonanța cunoscută ca „Trenuleț,” subliniind că aceasta a distrus respectul...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv