Connect with us

Featured

ANALIZĂ Nepszava: Cum a ajuns Orban să aibă propria rețea media în România și Slovacia

Publicat

pe

Presa minoritară maghiară se confruntă cu probleme financiare foarte grave, în primul rând din cauza faptului că numărul de cititori, telespectatori și ascultători este limitat. Ajutoarele din Ungaria sunt vitale pentru ei, însă prin subvențiile acordate, Guvernul ungar a erodat, practic, independența presei maghiare de peste graniță, iar cei care nu s-au alăturat, fie s-au desfiinţat, fie încearcă să supravieţuiască în condiţii mai dificile pe lângă expulzaţii din Budapesta şi rivalii săi majoritari, scrie Nepszava, citat de Rador.

….Politica naţională a acaparat şi această organizaţie, deoarece „fiecare element ar putea fi util”, însă este nevoie de menţinerea relaţiilor, astfel că nu dau cu piciorul în această colaborare profesională nici cei care nu privesc cu ochi buni infiltrarea politicii în această organizaţie. KMÚEK a fost organizată pe o bază profesională, a existat și înaintea Sistemului de Cooperare Naţională, NER, şi „sperăm că şi după NER va rămâne un forum profesional”, a spus unul dintre participanţii ziarului „Népszava”.

Influenţarea la cel mai înalt nivel: rețeaua media din România și Slovacia

În 2022, în Ungaria vor avea loc alegeri. Pot vota toţi cetăţenii maghiari care s-a înregistrat pentru a participa la scrutin. „Înregistrează-te și votează”, această reclamă rulează de ceva timp în mass-media transilvăneană susținută de Guvernul ungar. Ceva pentru ceva, am putea sune, deoarece, pe lângă sprijinul acordat bisericilor şi sportului, mass-media de dincolo de graniţele Ungariei este o țintă cheie pentru un sprijin deosebit de important.

Desigur, nu întâmplător, deoarece aceasta este unul din mijloacele cele mai eficiente ale influenţării. Acest fapt a fost demonstrat și de o investigaţie efectuată de un grup internațional de ziarişti din Slovacia, România, Serbia, Slovenia și Croația, al cărei rezumat a fost publicat în martie anul acesta. Ziariştii care colaborează la nivel internaţional au investigat sistemul de sprijin transfrontalier al Guvernului Orbán, respectiv pe ce anume au cheltuit beneficiarii banii.

Şi de aici a rezultat fără echivoc: NER a sprijinit la început, în mod deosebit, anumite mass-media, după care în jurul anilor 2016 şi 2017 şi-a schimbat strategia şi a înfiinţat, prin investiţii imense, propria reţea de media în Slovacia şi România.

În Slovacia a apărut în 2017 „emblematicul” Fundația Pro Media, care a creat familia media Ma7 care a primit peste 5 milioane de euro (aproximativ 2 miliarde de forinți) în doi ani prin Fondul Bethlen Gábor. Prin ce se deosebea acest ajutor de subvențiile anterioare? În primul rând, din punctul de vedere al dimensiunii sprijinului, deoarece această sumă este mult mai mare decât subvențiile totale alocate presei maghiare din Slovacia din ultimii zece ani. Scopul investiţiei a fost același ca şi în cazul luptei culturale lansate în Ungaria la acea vreme, respectiv echilibrarea „unilateralităţii” hărții mass-mediei maghiare din Slovacia și accentuarea vocii conservatoare prin asigurarea unei forme adecvate pentru transmiterea mesajelor politice naționale.

În România au avut loc procese similare, cu o anumită specificitate locală

Nici aici nu mass-media „de teren” a fost cea care a primit, în primul rând, o susţinere fără precedent, ci a fost construit un nou imperiu media cu sprijinul Guvernului ungar.

Principalul jucător din Transilvania este Asociația pentru Spațiul Media Transilvănean care, potrivit portalului transilvănean Átlátszó (Transparență), a primit un sprijin de 7,45 miliarde de forinţi (aproximativ 20 milioane de euro) de la Guvernul ungar în trei ani și jumătate, până la sfârșitul lunii iunie 2021.

Potrivit unui articol difuzat de portalul atlatszo.ro, „asociația care era necunoscută anterior a devenit cel mai mare trust media al presei maghiare din Transilvania: azi este mai ușor să enumerăm mijloacele de informare în masă care nu aparțin portofoliului asociației”.

Pentru a ilustra amploarea sprijinului, portalul de anchetă transilvănean precizează: „Sprijinul alocat de Guvernul român pentru întreaga minoritate maghiară din Transilvania – care este în esență bugetul anual al UDMR – este de aproximativ 5-6 milioane de euro pe an. Veniturile anuale ale Asociația pentru Spațiul Media Transilvănean rivalizează cu cele ale celor mai mari concerne naționale mass-media din România. Anul trecut, a fost echivalent cu 3,6 milioane de euro, devenind pe locul 8 în clasamentul național. Doar 10% din veniturile sale provin din reclame, însă anul trecut au fost mai mari decât de obicei datorită reclamelor guvernamentale făcute pentru protecţia împotriva epidemiei cu noul coronavirus.

Deși întreaga mass-media din Ținutul Secuiesc – presa scrisă, televiziunile, radiouri – a fost cumpărată, întrebarea este la ce anume au fost cheltuiţi aşa de mulți bani. Ziariştii care aparţin concernului nu au salarii deosebite, ba mai mult, salariile lor au fost diminuate temporar cu 25% din cauza epidemiei. Practic, niciuna din investiţiile promise, cu conținut foarte vag, nu a fost realizată.

Asemenea investiţii ar fi reprezentat înfiinţarea „web-ul maghiar transilvănean din secolul XXI, Transilvania 3.0”, din acest considerent rețeaua de distribuție a grupului și mai multe ziare locale fiind desfiinţate. Marea dezvoltare digitală anunțată s-a restrâns doar la lansarea unui canal YouTube și a unei aplicații pentru telefonul mobil.

Nu este o exagerare să spunem că Guvernul Orbán nu a susținut de fapt mass-media maghiară de dincolo de graniţele Ungariei, ci a cumpărat cea mai mare parte a acesteia și a transferat-o în proprietatea fundațiilor pe care le-a creat. Organele de presă rămase în afara acestui cerc fie nu primesc deloc sprijin, fie primesc sume minime, aşa cum au alocat şi guvernele ungare anterioare, când cadrul de sprijin transfrontalier era încă o fracțiune al actualului cadru.

În Serbia, subvențiile ungare nu au reorganizat atât de mult piața presei. Pur și simplu pentru că nu era nevoie. Asociația Maghiară din Voivodina (VMSZ), condusă de István Pásztor, a fost un aliat loial transfrontalier al FIDESZ încă de la început și, datorită autonomiei sale culturale de aici, a fost și „stăpânul” culturii maghiare din Voivodina. Subvenţiile acordate din bugetul de stat al Serbiei pentru susţinerea culturii, a învăţământului şi mass-mediei minorității maghiare, sunt gestionate de VMSZ, care domină întreaga presă.

În Slovacia, influența presei partenerului FIDESZ, Partidul Comunităţii Maghiare (MKP), nu a putut concura cu mass-media maghiară independentă de aici, motiv pentru care Guvernul Orbán a intervenit – menţionăm că deocamdată nu cu succesul aşteptat.

În Transilvania, noul imperiu mediatic s-a bazat de obicei pe mass-media care anterior era anti-UDMR şi care simpatiza cu partidele lui László Tőkés și Jenő Szász, precum și pe cotidianul clujean „Krónika”, înfiinţat în timpul primului Guvern Orbán. Cu toate că după 2015, UDMR s-a alăturat organizațiilor partenere ale guvernului Orbán, construcția imperiului mass-media indică în mod clar că încrederea Budapestei în UDMR nu este încă absolută, potrivit Nepszava, citat de Rador.

Exclusiv

Poliția Română destructurează rețele infracționale în urma unor ample acțiuni de combatere a criminalității economice

Publicat

pe

De

Acțiuni de amploare 

Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice au desfășurat 21 de acțiuni de amploare, rezultând instituirea de măsuri asigurătorii de peste 44 de milioane de lei. Au fost puse în aplicare 129 de mandate de percheziție domiciliară și 36 de mandate de aducere, dispunându-se măsuri preventive față de 18 persoane. Bunuri indisponibilizate includ bijuterii, țigarete, tutun, alcool, bani și produse alimentare, cu o valoare totală estimată la peste 45 de milioane de lei.

Exemple de acțiuni:

1. Dosar de corupere a alegătorilor (20 martie 2025): 17 percheziții domiciliare în București și nouă județe. Acțiunea a vizat documentarea activității infracționale a unor persoane suspectate de corupere a alegătorilor, cu participarea a numeroase unități de poliție și a Institutului Național de Criminalistică.

2. Dosar de delapidare (14 martie 2025): 15 percheziții domiciliare în Cernavodă și Hârșova, la sediul unei societăți comerciale și la domiciliile a 11 persoane. Cercetările au vizat un director general și directorul economic, suspectați de delapidare prin însușirea unor avansuri salariale și întocmirea unor documente fictive. Au fost ridicate înscrisuri, telefoane mobile, un laptop și 2.000 de euro (instituită măsura asigurătorie a sechestrului).

3. Dosar de infracțiuni silvice (20 martie 2025): 11 percheziții domiciliare în Dumitra și Tărpiu. Un pădurar a fost reținut pentru 24 de ore, apoi plasat sub arest la domiciliu, fiind suspectat de tăiere ilegală de arbori și falsificarea documentelor. Alte 16 persoane au fost aduse la audieri, iar 3 au fost plasate sub control judiciar. Au fost ridicate motoferăstraie, telefoane mobile și identificate mijloace de transport implicate în infracțiuni. Prejudiciul estimat este de aproximativ 55.000 de lei.

Cercetările continuă în toate cele trei cazuri, sub coordonarea procurorilor. (Sava N.).

Citeste in continuare

Featured

Violența domestică în România: Date statistice din primele două luni ale anului 2025

Publicat

pe

De

Scădere a infracțiunilor, dar persistența fenomenului

În primele două luni ale anului 2025, Poliția Română a înregistrat o scădere cu 13,4% a faptelor penale legate de violența domestică față de aceeași perioadă a anului 2024 (de la 9.272 la 8.026 de fapte). Scăderi s-au înregistrat la lovire sau alte violențe, amenințări și nerespectarea ordinelor de protecție provizorii. Cele mai frecvente infracțiuni rămân lovirea sau alte violențe (57%) și amenințarea (12%), reprezentând peste 69% din total.

Măsuri de protecție și intervenție

Poliția a emis 1.752 de ordine de protecție provizorii, dintre care 675 au fost confirmate de instanțe. În aceeași perioadă, au fost înregistrate 19.257 de intervenții în cazuri de violență domestică (9.563 urban, 9.694 rural). Instanțele au emis 1.972 de ordine de protecție, inclusiv cele 675 provenite din ordine provizorii. Au fost sesizate 860 de infracțiuni legate de nerespectarea ordinelor de protecție, dintre care 102 pentru nerespectarea ordinelor de protecție provizorii.

Aplicarea unor măsuri suplimentare

Măsura obligării agresorului de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere a fost aplicată în 317 situații. În 1.188 de cazuri, victimele au refuzat această măsură. Poliția Română subliniază importanța prevenirii și combaterii violenței domestice ca o prioritate, menționând eforturile de îmbunătățire a mecanismelor de lucru pentru protecția victimelor și tragerea la răspundere a agresorilor.

Citeste in continuare

Anchete

Poliția Română readuce în țară cinci persoane urmărite internațional

Publicat

pe

De

Operațiune de transfer din Italia și Franța

Poliția Română a transferat în țară cinci persoane aflate sub mandate de executare a pedepselor privative de libertate sau mandate de arestare preventivă. Operațiunea a implicat transferuri din Italia și Franța.

Detalii despre persoanele transferate

  • Un bărbat de 45 de ani din Galați: Urmărit pentru lipsire de libertate ilegală (mandat de arestare preventivă emis de Judecătoria Sectorului 1). Transferat din Italia.
  • Un bărbat de 33 de ani din Mureș: Urmărit pentru trafic de droguri de risc (mandat de executare a pedepsei de 4 ani și 6 luni emis de Tribunalul Mureș). Transferat din Italia.
  • Un bărbat de 23 de ani din Vaslui: Urmărit pentru tâlhărie (mandat de executare a pedepsei de 3 ani emis de Judecătoria Huși). Transferat din Italia.
  • Un bărbat de 52 de ani din Mehedinți: Urmărit pentru infracțiuni la regimul rutier (mandat de executare a pedepsei de 1 an, 11 luni și 10 zile emis de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc). Transferat din Italia.
  • Un bărbat de 60 de ani din Dolj: Urmărit pentru lovire sau alte violențe (mandat de executare a pedepsei de 1 an emis de Judecătoria Băilești). Transferat din Franța.

Executarea mandatelor

Toate cele cinci persoane au fost introduse în unități de detenție pentru executarea mandatelor emise. (Paul D.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv16 ore ago

Poliția Română destructurează rețele infracționale în urma unor ample acțiuni de combatere a criminalității economice

Acțiuni de amploare  Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice au desfășurat 21 de acțiuni de amploare, rezultând instituirea de măsuri...

Exclusiv2 zile ago

Vălenii de Munte: Caracatița și „Blondul” – Show-ul corupției în prime time

Joc de culise în Vălenii de Munte Stimați telespectatori/cititori, faceți-vă comozi și pregătiți popcornul, căci telenovela corupției din Vălenii de...

Exclusiv2 zile ago

Decizie crucială a ICCJ: Lipsa retroactivității majorărilor salariale pentru specialiști

Clarificări legale privind drepturile salariale Prin Decizia 105 din 09.12.2024, publicată în Monitorul Oficial al României pe 14.02.2025, Înalta Curte...

Exclusiv3 zile ago

Scandal la IPJ Mehedinți: Șef amendat, subalterni hărțuiți

Un comisar-șef amendat pentru nerespectarea regulilor de circulație declanșează un val de intimidare și hărțuire în cadrul IPJ Mehedinți. Sindicatul...

Exclusiv3 zile ago

Guvernul vrea să evite procesele privind salariile personalului din sistemul public de apărare, ordine publică și securitate

Un proiect de ordonanță de urgență, înregistrat la Consiliul Economic și Social la 20.03.2025, urmărește plata diferențelor salariale restante pentru...

Exclusiv3 zile ago

Un milion de euro pentru plimbări în parc: Luxul de la ANP în contrast cu realitatea din penitenciare

Dezvăluirile privind cheltuielile exorbitante ale ANP încep să prindă contur. În timp ce angajații din penitenciare se confruntă zilnic cu...

Exclusiv4 zile ago

Castelul de cărți de joc in scandalul White Tower & City Gate-Rețeaua de corupție imobiliară: Milioane furate, acte fără număr

Escrocheria imobiliară de milioane: O rețea de corupție la nivel inalt dezvăluită de Incisiv de Prahova Un act notarial fără...

Exclusiv4 zile ago

Concurs ANP: suspiciuni de nereguli la selecția directorilor adjuncți economico-administrativi

Concursul pentru ocuparea funcțiilor de director adjunct economico-administrativ în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) este marcat de suspiciuni privind...

Exclusiv4 zile ago

Sinfonia corupției – Blondu’, primarul și lemnul putred: O comedie neagră prahoveană – PAMFLET

Balada Prahoveană: Un cântec de porci, lemn, și mașini BBC Sunetul fanfarei se estompează, înlocuit de grunțâitul porcilor și scârțâitul...

Exclusiv4 zile ago

Haos și bădărănie în Penitenciarul Botoșani: un ofițer ANP jignit de colegi

Un incident recent petrecut la Penitenciarul Botoșani scoate la iveală o problemă gravă de comportament și lipsă de disciplină în...

Exclusiv5 zile ago

Mandat eșuat al ANP în asigurarea siguranței penitenciarelor

Analiză critică a situației din sistemul penitenciar românesc Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a publicat o analiză...

Exclusiv5 zile ago

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, vizită inedită la Penitenciarul Deva: un semnal puternic pentru reforma sistemului penitenciar

Angajament pentru condiții îmbunătățite de detenție și muncă Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a efectuat o vizită la Penitenciarul Deva, marcând...

Exclusiv5 zile ago

Sporuri salariale la MAI: SPR Diamantul acuză lipsă de transparență și interpretare abuzivă a legii

Vitalie Josanu denunță risipă de fonduri publice și responsabilitatea conducerii MAI Președintele SPR Diamantul, Vitalie Josanu, denunță nereguli grave în...

Exclusiv5 zile ago

Deficiențe grave în supravegherea privării de libertate în București

Probleme sistemice în penitenciare Un raport recent al Inspecției Judiciare scoate la lumină o serie de deficiențe alarmante în activitatea...

Exclusiv6 zile ago

Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni

Presiuni, dezinformare și implicarea deținuților într-un joc electoral murdar Un nou scandal zguduie sistemul penitenciar românesc. Informații obținute de la...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv