Connect with us

Administratie

Au fost depistati treisprezece cetăţeni din Somalia si Afganistan care au traversat fluviul Dunărea cu ajutorul unei ambarcaţiuni gonflabile din Serbia, cu intenţia de a ajunge în vestul Europei.

Publicat

pe

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Drobeta Turnu Severin – I.T.P.F. Timişoara au depistat treisprezece cetăţeni din Somalia si Afganistan care au traversat fluviul Dunărea cu ajutorul unei ambarcaţiuni gonflabile din Serbia, cu intenţia de a ajunge în vestul Europei.

În data de 19.09.2021, în jurul orei 09.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Drobeta Turnu Severin cu sprijinul colegilor din cadrul Poliţiei Transporturi Feroviare Drobeta Turnu Severin au declanşat o acţiune specifică pe linia prevenirii migraţiei ilegale în zona de competenţă.

Astfel, colegii noştri au identificat în gara Drobeta Turnu Severin un grup format din treisprezece cetățeni străini, dintre care cinci femei, patru bărbați şi patru minori.

Persoanele au fost conduse la sediul sectorului pentru verificări, unde li s-a făcut triajul epidemiologic de către echipajul medical.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că cei în cauză sunt patru cetățeni somalezi și nouă cetățeni afgani, adulţii au vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani, iar minorii au vârste cuprinse între 5 şi 17 ani. Adulţii au declarat că se aflau pe teritoriul Serbiei şi au trecut frontiera în România cu o ambarcaţiune gonflabilă, cu intenția de a încerca să ajungă într-un stat din vestul Europei.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun, se precizeaza in comunicatul Politiei de Frontiere Romana. (Sava N.).

Administratie

Federația Polițiștilor de Penitenciare continuă protestele

Publicat

pe

De

Ieri, Federația Polițiștilor de Penitenciare împreună cu Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar au pichetat sediile Penitenciarelor Giurgiu, Deva și Codlea ca formă de protest pentru neaplicarea integrală a Legii salarizării pentru polițiștii de penitenciare.

„În timp ce altor categorii de bugetari legea salarizării s-a aplicat, așa cum era planificat, la sfârșitul anului 2022, și, în plus, altor bugetari li s-au oferit și 20% la salariu, peste ceea ce Guvernele României și-au asumat prin legea salarizării, în cazul angajaților din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională această legea încă nu este aplicată în integralitate, păgubind financiar angajații din aceste structuri.
Cu toate că protestele celor două federații se desfășoară de aproape două săptămâni, debutând cu pichetarea Penitenciarelor Botoșani și Târgu Jiu, ministra justiției, Alina Gorghiu, nu iși găsește timp să se intereseze de soarta sistemului penitenciar, fiind preocupată mai mult de imaginea proprie, în campania politică deja declanșată, decât prezentă în viață ministerului pe care il conduce.
Aceași abordare o are și șeful sistemului penitenciar, chestor de poliție penitenciară Dan Halchin, director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, care se arată mai mult interesat de vizite prin țări exotice, care nu au nimic în comun cu sistemul penitenciar românesc, decât de preocupările și ingrijorările angajaților din penitenciare.
Așadar, continuăm seria protestelor, revendicând aplicarea integrală a legii salarizării, pichetând săptămânal sediile penitenciarelor, urmat de blocarea activității in penitenciare, prin refuzul de ore suplimentare.”, precizează federațiile sindicale. (Paul D.).

Citeste in continuare

Administratie

Pe teritoriul Ungariei va fi restricţionată, temporar, circulaţia autovehiculelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone

Publicat

pe

De

Având în vedere că, la sfârşitul acestei săptămâni credincioşii catolici sărbătoresc Învierea Domnului, pe teritoriul Ungariei va fi restricţionată, temporar, circulaţia autovehiculelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone. Astfel, autorităţile de frontieră din Ungaria au comunicat că circulaţia pentru acest tip de vehicule se va derula după următorul program:

Intervalul orar (ora României) Trafic autovehicule cu o capacitate mai mare de 7,5 tone
28.03.-29.03.2024, intervalul orar 23.00 – ora 23.00 Restricţionat
29.03.-30.03.2024, ora 23.00 – ora 23.00 Se circulă
30.03.-31.03.2024, intervalul orar 23.00 – ora 24.00 Restricţionat
31.03.2024, ora 24.00-01.04.2024, ora 00.00 Se circulă
01.04.2024, intervalul orar 00.00 – ora 23.00 Restricţionat
01.04.2024, începând cu ora 23.00 Se circulă

În perioada menționată, șoferii automarfarelor vor avea obligaţia să staţioneze în parcările special amenajate, până la finalizarea intervalului pentru care au fost stabilite restricţii de circulaţie pe drumurile publice din Ungaria.

La ridicarea restricţiilor, vor fi dispuse măsuri pentru folosirea la maxim a capacităţii punctelor de trecere a frontierei deschise pentru astfel de mijloace de transport, în limita configuraţiei acestora şi, în funcţie de trafic, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire în/din ţară, astfel încât formalitățile de frontieră să se efectueze cu operativitate.

Precizăm faptul că în intervalul orar menţionat, traficul de călători şi autoturisme se va desfăşura în condiţii normale.

De asemenea, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă.

Poliţia de Frontieră Română va depune toate eforturile în vederea asigurării unui echilibru între securitatea cetăţenilor şi fluenţa traficului de călători, mai precizeaza sursa citata.

Recomandări:

Poliţia de Frontieră recomandă în toată această perioadă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de trecere a frontieră deschise tranzitului de mărfuri, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, într-un timp foarte scurt.

În acest sens, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat aplicaţia on-line si pentru autovehiculele de mare tonaj care este disponibilă pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute. (Paul D.).

Citeste in continuare

Administratie

Stabilirea unor drepturi specifice personalului Ministerului Apărării Naționale

Publicat

pe

De

În Monitorul Oficial nr. 254, din 25 martie 2024, a fost publicată OUG nr. 26 privind stabilirea unor drepturi specifice personalului Ministerului Apărării Naționale și a unor cheltuieli determinate de pregătirea și executarea unor misiuni în afara teritoriului național, în vederea realizării și menținerii capabilității aferente achiziției sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord Bayraktar TB2 și a altor programe de înzestrare, pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, precum și pentru adoptarea unor măsuri privind retenția și atragerea personalului în aceste domenii.

În primul articol al OUG se precizează că, în vederea realizării și menținerii capabilității aferente achiziției sistemelor de avioane fără pilot la bord Bayraktar TB2, MApN trimite personal militar pentru îndeplinirea unor misiuni în afara teritoriului național pentru executarea activităților de instruire pentru operare și mentenanță și activităților de sprijin în derularea programului de înzestrare, în conformitate cu prevederile contractului de achiziție încheiat.

Personalul participant la misiunile menționate beneficiază de: solda de funcție, prevăzută prin ordinul de numire/detașare sau avută anterior, dacă este mai mare, solda de grad, gradațiile la care are dreptul și solda de comandă, după caz; compensațiile, indemnizațiile, primele, sporurile prevăzute de reglementările în vigoare, în condițiile prevăzute prin ordin al ordonatorului principal de credite; o compensație lunară specifică în cuantum de 100% aplicat la solda de funcție; o primă de campanie, care se acordă o singură dată pentru toată perioada desfășurării misiunii și se plătește la plecarea în misiune, egală cu solda de funcție prevăzută prin ordinul de numire/detașare sau avută anterior, dacă este mai mare; diurnă în valută (ofițerii – 70 de euro/zi/persoană; maiștrii militari, subofițerii – 65 de euro/zi/persoană; alte categorii de personal – 60 de euro/zi/persoană); cazare, transport și hrană asigurate, în mod gratuit, conform contractului de achiziție încheiat. În situația în care nu i se poate asigura dreptul de cazare, personalul beneficiază de decontarea cheltuielilor de cazare, pe bază de documente justificative, în limita cuantumurilor prevăzute în anexa la HG nr. 46/2020, care cuprinde Lista cu țările și cuantumurile stabilite în vederea decontării cheltuielilor de cazare.

De asemenea, în zilele când nu i se asigură hrana, personalul beneficiază de alocație valorică de hrană în cuantum de 20 de euro/zi/persoană.

Participarea la misiunile prevăzute la art. I din OUG este condiționată de semnarea în prealabil a unui angajament, prin care personalul se obligă ca, după încheierea misiunii în afara teritoriului național, în vederea realizării și menținerii capabilității aferente achiziției sistemelor de avioane fără pilot la bord Bayraktar TB2, să își desfășoare activitatea în cadrul MApN pe o perioadă de 5 ani, în specializarea/calificarea dobândită pe timpul misiunii de instruire, și să nu divulge, potrivit legii și regulamentelor interne, date sau informații de care a luat la cunoștință pe perioada executării misiunii.

Tot prin angajament, se obligă să restituie cheltuielile individuale de instruire pe timpul misiunii, proporțional cu perioada de angajament rămasă neexecutată, în situația în care, înainte de expirarea duratei stabilite, va trece în rezervă sau nu va finaliza activitatea de instruire din motive ce îi sunt imputabile.

Cheltuielile individuale de instruire se compun din: cheltuielile de instruire rezultate din contracte; cheltuielile de diurnă aferente perioadei de participare la misiuni; cheltuielile determinate de alocația valorică de hrană; cheltuielile de transport internațional. Personalul participant la misiune nu este obligat să restituie cheltuielile în situația încetării activității din motive neimputabile acestuia.

Prin noul act normativ au fost modificate și completate și prevederi din Anexa nr. VI la Legea-cadru nr. 153/2017. Personalul militar și personalul civil, trimiși în interesul serviciului în delegare sau detașați la aplicații, trageri, instrucție în tabără sau în alte misiuni în alte localități decât cele în care se află sediul unității din care fac parte, au dreptul la indemnizația de delegare sau de detașare, precum și la decontarea cheltuielilor de cazare.

Prin excepție de la prevederile menționate, indemnizația de delegare sau de detașare se acordă în cuantum dublu față de cel stabilit potrivit HG nr. 714/2018 (23 de lei/zi) pe durata participării la misiuni de instrucție, exerciții militare și aplicații, în tabere sau în poligoane, cu participare internațională, cu o durată mai mare de 48 de ore, la o distanță mai mare de 5 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă, pentru care specificul activităților nu permite înapoierea la sfârșitul zilei de lucru în localitatea în care își au locul permanent de muncă.

Referitor la primele pentru asigurarea activităților aeronautice, noile reglementări prevăd că personalul tehnic-ingineresc de aviație care execută activități de pregătire pentru zbor, exploatează la sol și în zbor sisteme de aeronave fără pilot la bord, exploatează și întreține mijloace tehnice de aerodrom, echipamente de altitudine și de prevenire a evenimentelor de zbor prin mijloace tehnice de control obiectiv, operatorii de aeronave fără pilot la bord și operatorii la distanță, beneficiază de prima de aterizare/lansare care reprezintă un cuantum în limitele a 5-40% din solda de funcție, pentru fiecare lansare, diferențiat pe categorii și tipuri de aeronave fără pilot la bord.

Prima orară de zbor se acordă pilotului la distanță, diferențiat în funcție de categoria de aeronave și de condițiile de zbor, în procente cuprinse între 2 și 10% din 1/4 a soldei de funcție prevăzute în statul de organizare pentru comandantul de escadrilă/similar.

Pentru operatorii sarcină utilă aeronave fără pilot la bord cu masa maximă la decolare mai mare sau egală cu 150 kg, se acordă prima orară de zbor calculată în limitele a 50-85% din prima orară de zbor a pilotului la distanță, în raport cu categoriile și tipurile de aeronave fără pilot la bord, iar pentru operatorii sarcină utilă aeronave fără pilot la bord cu masa maximă la decolare mai mică de 150 kg, se acordă prima de aterizare/lansare calculată în limitele a 50-85% din prima de aterizare/lansare a operatorului de aeronave fără pilot la bord/operatorului la distanță, în raport cu categoriile și tipurile de aeronave fără pilot la bord.

Cadrele militare în activitate, pe timpul cât urmează cursuri de zi în cadrul instituțiilor de învățământ superior, cu acordul și în interesul MApN, beneficiază de solda de funcție și, după caz, solda de comandă avută la data începerii cursurilor, de solda de grad și de gradații, precum și de celelalte drepturi aplicabile personalului din instituția de învățământ, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale.

O altă nouă prevedere se referă la personalul din MApN care participă la realizarea și menținerea capacității operaționale a structurilor/unităților, stabilite prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pentru îndeplinirea misiunilor specifice.

Acesta beneficiază de o majorare salarială în cuantum de până la 30% din solda
de funcție/salariul de bază. Perioada, categoriile de personal și mărimea majorării salariale se stabilesc prin ordin al ministrului apărării naționale.

Prin OUG nr. 26 a fost actualizat cuantumul brut al soldei de grad pentru personalul militar, astfel:

♦ Ofițeri: general, amiral – 3.135 lei; general-locotenent, viceamiral – 3.069 lei; general-maior, contraamiral – 3.003 lei; general de brigadă, general de flotilă aeriană, contraamiral de flotilă – 2.937 lei; colonel, comandor – 2.838 lei; locotenent-colonel, căpitan-comandor – 2.706 lei; maior, locotenent-comandor – 2.607 lei; căpitan – 2.508 lei; locotenent – 2.409 lei; sublocotenent – 2.310 lei;

 Maiștri militari: maistru militar principal – 2.277 lei; maistru militar clasa I – 2.211 lei; maistru militar clasa a II-a – 2.145 lei; maistru militar clasa a III-a – 2.079 lei; maistru militar clasa a IV-a – 1.980 lei; maistru militar clasa a V-a – 1.881 lei;

 Subofițeri: plutonier adjutant principal/șef – 2.277 lei; plutonier adjutant – 2.211 lei; plutonier major – 2.145 lei; plutonier – 2.079 lei; sergent major – 1.980 lei; sergent – 1.881 lei;

 Soldați și gradați profesioniști: caporal clasa I – 1.848 lei; caporal clasa a II-a – 1.782 lei; caporal clasa a III-a – 1.716 lei; fruntaș – 1.650 lei; soldat – 1.584 lei.

Noile prevederi se vor aplica începând cu data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, dată de la care se actualizează și valoarea financiară anuală a normei de echipare și valoarea financiară a drepturilor de echipament. (I. Nedelcu).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv10 ore ago

Pionul poate ajunge nebun, dar niciodată rege

Anca IRIMIA, cardașa lui Radu BOBOC (ofițerul care a obligat deținuții să-i spele uniforma), ar fi piesa de ”rezistență” a...

Exclusiv11 ore ago

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care modifică legea privind statutul cadrelor militare

. Ce urmărește demersul legislativ? Le statea pe suflet celor din aparatul central al MAI ca jandarmii si pompierii inca...

Exclusivo zi ago

Macar o data la doi ani, apare cel putin o informatie importanta despre un nou furtisag al Directiei Generale Financiare din cadrul M.A.I.

Noi pagube provocate de Directia Generala a Hotilor, condusa de directorul general Razvan Grecu! Nu stiu cum se face ca...

Exclusivo zi ago

Federația Polițiștilor de Penitenciare, alături de Federația Simdicatelor din Sistemul Penitenciar, continuă seria protestelor anunțate, astfel că in data de 28.03.2024 vor fi pichetate Penitenciarele Deva, Giurgiu și Codlea, in paralel cu strangerea semnăturilor pentru refuzul de ore suplimentare

Faptul că guvernanții , in an electoral, au scăpat printre degete niște firmituri pentru polițiștii de penitenciare ( actualizarea soldei...

Exclusiv2 zile ago

Dosarul „Tetra” fabricat de procurorul, pe atunci, Negulescu Mircea, zis „Portocală, zis „Zdreanță” și autointitulat „distrugătorul de destine”

Unul dintre oamenii luați la țintă de gruparea din jurul fostului procuror Portocală a fost Cezar Stoichiciu, fost sef al...

Exclusiv2 zile ago

Se pun in pericol angajamentele internationale ale Romaniei in domeniul asistentei umanitare, din cauza lui Grecu & comp. care nu vor sa plateasca la timp si corect, drepturile legale ale „misionarilor”

In atentia veteranilor din teatrele de operatii! Mai multi veterani in teatrele de operatii mi-au transmis, pe diverse cai, insistent,...

Anchete3 zile ago

 INTOARCEREA “RABINULUI”

                                         ...

Exclusiv3 zile ago

WHITE TOWER (XXV)/Virgiliu Nanu, implicat direct în intabularea Fermei Dacilor și escrocheria White Tower

Virgiliu Nanu, implicat direct în intabularea Fermei Dacilor și escrocheria White Tower, titra un ziar central de investigatii, confirmand, in...

Exclusiv3 zile ago

Ameninţări drastice din partea poliţiştilor şi agenţilor din penitenciare/Sindicaliştii ameninţă că măsurile pe care le vor lua, vor fi şi mai drastice in data de 9 Mai 2024

Angajații din structurile de forță ale statului roman au fost luați în bătaie de joc de Guvern In Monitorul Oficial...

Exclusiv3 zile ago

Fiecare lider sindical s-a impăunat cu ” marea ” realizare, cand in fond nu este altceva decât o ingenunchere a mișcării sindicale/Oamenii ar trebui să se trezească din amorteala asta colectivă

După lungi teorii ale conspirației, astăzi, cu puțin timp in urmă,in Monitorul Oficial al României a fost publicata celebra și...

Exclusiv4 zile ago

WHITE TOWER (XXIV)/Realitățile scandalului WHITE TOWER: copii care și-au băgat mamele octagenare în pușcărie!

Copii care și-au băgat mamele octagenare în pușcărie! Aceasta este una dintre realitățile scandalului WHITE TOWER! Mihai LUPU și Radu...

Exclusiv4 zile ago

Sindicatul Politistilor din Romania „Diamantul” Oficial a intocmit un ÎNDRUMAR ELECTORAL PENTRU POLIȚIȘTI ȘI MILITARI

Statutul polițistului prin Legea 360/2002 și statutul cadrelor militare prevăzut în Legea 80/1995 fixează interdicții clare privind implicarea acestora în...

Exclusiv5 zile ago

Este dezonorant pentru un șef de poliție să se păteze în jocurile murdare ale politicienilor

Condiționalitatea factorului de comandă în structurile M.A.I. de fidelitatea față de o gașcă politică ori alta, nu a constituit vreodată...

Exclusiv5 zile ago

„Polițiștii și militarii nu suntem sclavii nimănui, iar niște drepturi acordate parțial nu sunt decât o altă ofensă adusă la sacrificiile pe care le facem și serviciul adus de către noi la menținerea ordinii publice și a siguranței naționale”

Așa cum v-am anunțat, la data de 25.03.2024, chiar de Ziua Poliției Române Sindicatul Democratic al Polițiștilor SIDEPOL trebuia să fie prezent...

Exclusivo săptămână ago

WHITE TOWER (XXIII)/Dupa rambusari ilegale de T.V.A asistam la mentinerea masurilor penale

 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ)  a respins, ca nefondate, contestaţiile formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!