Connect with us

Anchete

Gen vs. sex in buletine: modificare marunta sau exploziva?

Publicat

pe

(Preluare Inpolitics):

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat ieri că în septembrie vor fi înmânate titularilor primele buletine de identitate în noul format, electronic, în care termenul de ”sex” va fi înlocuit de ”gen”, Ministrul nu a suflat, însă, un cuvînt despre faptul că noile acte de identitate vor fi ilegale, în condițiile în care vechea legislație vorbește strict despre ”sex”, iar ea nu a fost modificată. Și nici despre ce consecințe reale ar putea avea ”mica” modificare.

Referitor la discuțiile privitoare la sexul/genul posesorului, Bode a anunțat ieri că s-a optat pentru varianta ”gen”. ”Am avut aceste discuții din noiembrie 2020 până în martie 2021 și de comun acord am agreat că în traducerea regulamentului european «gender» înseamnă «gen», dar, ca să nu avem absolut nici o discuție pe această temă, am scris în HG că în România prin «gen» se înțelege «masculin» și «feminin» ”.

Ministrul se referă la HG 295/2021 a guvernului Cîțu, care reglementează noile cărți de identitate, menite să le înlocuiască, treptate, pe toate cele actuale.

Numai că Bode nu a explicat un amănunt: cum poate o Hotărîre de Guvern să bată o ordonanță de urgență, cu nr 97/2005, cea privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români indiferent de formă?
Respectiva OUG, devenită legea 290/2005, prevede clar:
”Datele cu caracter personal înscrise pe cartea de identitate simplă sunt:
a) numele și prenumele titularului;
b) sexul;”

Mai prevede, de asemenea, că:
”Articolul 19
(1) Serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor eliberează un nou act de identitate în următoarele cazuri:
i) în cazul schimbării sexului;”

Nimic despre ”gen”.

Încă mai ciudat, și în HG-ul lui Cîțu din martie se vorbește tot de sex:

”Cartea de identitate se emite în sistem informatizat și cuprinde următoarele elemente:
k) sexul;”
”Cartea de identitate simplă conține date și informații, înscrise pe față și pe verso, astfel:
e) sexul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin);”

De asemenea, și în Normele metodologice din 10 martie 2021 de aplicare unitară a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005 tot despre sex se vorbește, peste tot. Iar modelul grafic de carte de identitate prezentat acolo are rubrica ”sex” și nu ”gen”. Pe 6 august, cetățenii primeau asigurări că noile cărți de identitate vor avea rubrica sex și nu gen. Ieri, am aflat că s-a schimbat schimbarea.

Pentru ca noile buletine să fie conforme cu legea, e obligatoriu să fie modificată OUG 97/2005 (legea 290).
Dacă Regulamentul UE 1157/2019 ar impune obligativitatea înlocuirii sexului cu genul s-ar putea invoca prevalența acestuia asupra legislației autohtone, dar nu o face.

”Statele membre ar trebui să poată decide cu privire la menționarea sexului unei persoane într-un document care intră sub incidența prezentului regulament. Dacă un stat membru menționează sexul unei persoane într-un astfel de document, ar trebui utilizate, după caz, specificațiile „F”, „M” sau „X (nespecificat n.n.)” din documentul OACI 9303 sau inițiala unică corespunzătoare utilizată în limba sau limbile statului membru respectiv” se arată în regulamentul european.

Potrivit OMS, sexul ține strict de identitatea biologică a unei ființe, asociat fiind cu caracteristici fizice și fiziologice, inclusiv cromozomi, expresia genelor, nivelurile și funcțiile hormonilor sau anatomia reproductivă. Genul, pe de altă parte, reprezintă mai degrabă identitatea socială și ține adesea de felul cum oamenii se percep pe ei înșiși. O identitate care se poate schimba în timp fără operație, precum în cazul sexului.
Una peste alta, sexul și genul nu sunt noțiuni interschimbabile, cum par să considere autoritățile de la noi, trecînd pe acte gen în loc de sex ca și cum ar fi tanda pe manda. Oricum ar fi, e ridicol să scrii gen în loc de sex în buletin, dar să sugerezi din vîrful buzelor că precizările ținînd de gen, ”masculin” ori ”feminin”, reprezintă sexul biologic și nu cel asumat social.

Legislația de la noi prevede, din 2005, că o persoană care își schimbă sexul poate cere înlocuirea buletinului. Dar sexul biologic se schimbă doar prin operații chirurgicale.
Genul, în schimb, e o chestie de percepție individuală și se poate schimba, teoretic, de nenumărate ori.
În baza noilor denumiri de rubrică introduse de MAI o persoană se va putea duce trimestrial, să zicem, să ceară buletin cu alt gen, pentru că are o identitate fluctuantă.
O asemenea modificare nu poate fi făcută, în opinia noastră, în absența unor modificări ale legislației actuale, în care să se vorbească explicit despre diferența acceptată între noțiuni precum ”sex” sau ”gen”. Să luăm un exemplu la întîmplare: în legislația privind documentele electronice de identitate, statul australian explică în clar că prin termenul ”gender” înțelege identitatea socială și nu biologică a individului și face trimitere limpede la normele guvernamentale privind deosebirile dintre sex și gen.

O etapă peste care guvernul României, însă, sare cu grație.
De ce?
Pentru că niciun guvernant actual, cu precădere liberalii și udemeriștii, nu au curajul de a lua taurul de coarne și de a declara, public și oficial, că în buletin, în brava lume nouă, e firesc să declari sexul în funcție de ceea ce simți ori cum vrei să fii perceput de alții și nu în funcție de ceea ce ai între picioare. Poate așa o fi corect, nu comentăm acest aspect.

Așa că s-a ales, la noi, cale tradițional mioritică: modificări legislative confuze, discrete și explicate în doi peri.

Anchete

Procurorul Andrei Bodean pleaca de necaz ca nu i-a iesit revolutia impotriva lui Marius Voineag

Publicat

pe

De

Procurorul Andrei Bodean (foto) a fost inlocuit de catre seful DNA Marius Voineag de la conducerea DNA Constanta, noul conducator al structurii teritoriale fiind procurorul Mihai-Alexandru Stanciu. Cu acea ocazie, Bodean a ramas un simplu procuror de executie in cadrul serviciului teritorial constantean.

Intre timp, Bodean a plecat de tot din DNA: marti, 16 aprilie 2024, Sectia pentru procurori a CSM i-a aprobat intoarcerea la unitatea de provenienta (PT Constanta) incepand cu data de 7 mai 2024, dezvaluie Lumea Justitiei.

Tot marti, procurorii CSM au aprobat plecarea de la DNA Constanta la PT Constanta a procurorului Constantin Conortos. Probabil ca Andrei Bodean pleaca de necaz ca nu i-a iesit revolutia impotriva lui Marius Voineag, iar Conortos il urmeaza pe Bodean in semn de solidaritate cu mazilirea acestuia de la sefia structurii teritoriale. Ce sa zicem… Fiecare cu ce-l doare.

Iata minuta Sectiei pentru procurori a CSM:

1. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat incetarea activitatii in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Constanta a domnului procuror BODEAN ANDREI, incepand cu data de 07.05.2024, si continuarea activitatii la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta (unitate de parchet de unde provine), incepand cu aceeasi data. (majoritate: 4 voturi da, 1 vot nu)

2. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat incetarea activitatii in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Constanta a domnului procuror CONORTOS CONSTANTIN, incepand cu data de 07.05.2024, si continuarea activitatii la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta (unitate de parchet de unde provine), incepand cu aceeasi data. (majoritate: 4 voturi da, 1 vot nu)”. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

Inalta Curte continua sa faca praf hotararile judecatorilor din CSM pronunate in materie disciplinara

Publicat

pe

De

O noua sanctiune disciplinara aplicata de Sectia pentru judecatori a CSM a fost anulata de Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti, dezvaluie Lumea Justitiei. S-a intamplat luni, 15 aprilie 2024, cand ICCJ a admis recursul judecatorului Ion Hanzu de la Judecatoria Sibiu, sanctionat in noiembrie 2023 cu “avertisment” pentru abaterea disciplinara constand in “nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor”, abatere prevazuta de art. 271 lit. g teza I din Legea nr. 303/2022 privind statulul judecatorilor si procurorilor . Concret, ICCJ a stabilit prin decizia nr. 96 din 15 aprilie 2024, pronuntata in dosarul 2882/1/2023, urmatoarele: “Admite recursul declarat de recurentul Hanzu Ioan impotriva Hotararii nr. 22J din data de 1 noiembrie 2023, pronuntate de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr. 19/J/2023. Caseaza hotararea si, rejudecand, respinge actiunea disciplinara ca neintemeiata”. Cine are dreptate in acest caz vom sti abia dupa ce vom citi ambele hotarari, cea a CSM de sanctionare si cea a ICCJ de anulare a sanctiunii. Pana atunci continua sa fie extrem de ciudat cum mai toate hotararile de sanctiune aplicate de judecatorii din CSM sunt trantite la ICCJ, ca si cum instanta suprema ar vrea sa descurajeze Inspectia Judiciara sa mai faca dosare, iar CSM sa mai aplice sanctiuni. Cert este ca incet, incet Inalta Curte isi consolideaza renumele de cea de-a doua “Brigada Nufarul”, evident dupa Sectia pentru procurori a CSM. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

Calendarul de distribuire a noii uniforme  de serviciu pentru poliția de frontieră se va împărți în două etape

Publicat

pe

De

După o lungă perioadă de timp de aproape 2 ani de la debutul procedurii privind realizarea noii uniforme, în care instituția s-a confruntat cu o serie de contestații, procese in instanță care au blocat efectiv achiziția unor elemente de uniforma, în sfârșit, Poliția de Frontieră Română demarează procedura de distribuire a noii uniforme, dezvaluie cei de la sindicatul Europol..

Calendarul de distribuire a noii uniforme  de serviciu pentru poliția de frontieră se va împărți în două etape:

  1. Etapa 15.04.-15.07 2024 când va fi distribuite elementele de uniformă care se află în depozitul IGPF: pantaloni (cu mesadă detașabilă pentru iarnă),cămașă ,bluză, bluza tactică, jachetă (cu mesadă detașabilă pentru iarnă), centură tactică (dublă, atât pentru pantaloni, cât și pentru elementele din dotare), șapcă, fes, șosete și însemnele PFR)
  2. Etapa 15.07-30.12.2024 când vor fi distribuite celelalte elemente de uniformă rămase până la dotarea integrală a polițiștilor de frontieră;

Distribuirea la structurile teritoriale se va face prin grija responsabililor  pe această linie de muncă, urmând ca fiecare ITPF să asigure distribuirea la fiecare sector al poliției de frontieră in parte, nefiind nevoie ca polițiștii de frontieră să intre în posesia acesteia de la sediul inspectoratului. Pentru structurile aeroportuare din țară, distribuirea se va face prin grija responsabililor din cadrul IGPF care vor trimite la fiecare structură teritorială noua uniformă.

Promoția de elevi ai SPAPF ”Avram Iancu” Oradea, aprilie 2024, vor primi în perioada imediat următoare aceste elemente de uniformă  enumerate mai sus, plus bocancii tactici.

Materialele din care sunt confecționate elementele de uniformă ale Poliției de Frontieră Române sunt de o calitate  net superioară față de ceea ce am observat până acum la alte arme din MAI,  urmărind cu strictețe ca firmele care confecționează uniforma să respecte în tocmai toate caracteristicile tehnice, efectuând chiar verificări inopinate la fabricile de producție pentru a testa materialele în cadrul laboratoarelor de analiză a produselor textile.

E necesară acordarea unei atenții sporite în ceea ce privește curățarea uniformei , fiecare element având instrucțiuni de curățare, fiind indicat ca temperatura de spălare să fie 30-40 grade.

Începând cu luna mai și până în luna august 2024, polițiștii de frontieră vor fi alocați la echipament în sistem mixt, bani+ uniformă,  scăzându-se din valoarea bănească  lunară în funcție de valoarea elementelor de uniformă primite de fiecare polițist.

Chiar dacă până acum Poliția de Frontieră Română nu a ieșit în față cu comunicate de presă sau alte recepții, putem spune că  noua uniformă e un real succes al echipei care s-a ocupat ca tot procesul de realizare să fie bine pus la punct și cu siguranță va fi pe măsura așteptărilor politistilor, mai precizeaza sursa citata. (Sava N.).

 

 

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv22 de ore ago

Un distins cetățean european cu drepturi și libertăți a tăiat anvelopa unei mașini de poliție.

Un distins cetățean european cu drepturi și libertăți, în timp ce se plimba pe străzile din orașul Lupeni, județul Hunedoara...

Exclusiv22 de ore ago

Ordinul ministrului bate fisa cadru de la DOP

Sunt IPJ-uri care au inteles ca ordinul MAI 62/2018 trebuie pus in executare, inclusiv pentru sefii de post, indiferent de...

Exclusiv2 zile ago

WHITE TOWER (XXXI – a)/Sub protectia politistilor corupti, gruparea de criminalitate economico-financiar organizata (din dosarul WHITE TOWER) a pus „laba” si pe Termo Ploiesti!/Cum au picat pe interceptări și cine plimba stick-ul cu caietul de sarcini cu preturi gata aranjate …?

De aproape un an, scandalul WHITE TOWER tine prima pagină a ziarelor locale și naționale, dar autoritățile par a închide...

Exclusiv2 zile ago

„Dorel” de la Dolj/DGF cloceste si livreaza inselaciunea

Nici  IPJ Dolj nu a auzit de expresia ” salariul de functie in plata”! DGF cloceste si livreaza inselaciunea iar...

Exclusiv3 zile ago

WHITE TOWER (XXXI)/Modalitatea cum pseudo-ziarisul narcoman, santajist si spagar, Catalin Stavri, locotenenul procurorului „Portocala” a incercat sa il pacaleasca pe procurorul de caz, dupa ce primise MITA mai multe apartamente, prin sotia si mama sa

Scandalul WHITE TOWER este departe de a se termina prea curând. Procurorii fac audieri pe bandă rulantă, iar surse judiciare...

Exclusiv3 zile ago

Avem și noi Mafie?/Fostul politist Frangulea Alexandru – alias „Capitan la 15 ani” a protejat afacerile murdare ale sefilor SRI Prahova

Realitatea este insa ca in nici o tara din lume lupta impotriva infractorilor nu se poate duce cu politisti si...

Exclusiv3 zile ago

Garda de Mediu Prahova si IPJ Prahova nu sunt interesate de sănătatea populației!?/Este o problema de siguranta nationala, de SRI!

In parcarea de la Kaufland Comarnic stationeaza autoturisme cu deseuri periculoase în ele, mai exact cu deseuri medicale? Ce rețele...

Exclusiv3 zile ago

Administrația Națională a Penitenciarelor contabilizează, controlează, sancționează și pe alocuri delirează !

ANP are  un  director al Direcției de Siguranță și Regim Penitenciar capabil să gestioneze situațiile de criză? https://youtu.be/MuYmQpRkw6Q?t=3 Din câte...

Exclusiv3 zile ago

Conform DGF, excelenta a crescut in ianuarie 2024 prin magie, fara sa fie implicat programul de salarizare MAISAL. Asta probabil ca au auzit ei prin targ ca niste fosti sefi BCCO ii ameninta cu plangeri penale pentru modificarea ilegala a programului informatic

Daca nu poti sa-i convingi, zapaceste-i! Un fost sef de financiar mi-a explicat magistral, in cateva cuvinte, tehnica lui Grecu,...

Exclusiv3 zile ago

„Șefii din poliție au imunitate/Îi sfătuim pe agenții de siguranță să refuze să mai semneze procesele-verbale de instruire! Și așa spun procurorii și judecătorii că n-au nicio valoare juridică”

Un procuror și un judecător au „legiferat” falsul intelectual la Poliția Roman! S-a creat un precedent extrem de grav, dezvaluie...

Exclusiv3 zile ago

USR-iștii și toți confrații lor au pentru polițiști și militari o ”vitrină” goală, din care străbate un miros urât de medicamente netestate suficient și înghițite odinioară

USR-iștii au fost cei mai nerăbdători să se arunce în cursa euro-parlamentarelor, de departe un soi de pizdulicea măcelarului (pentru...

Exclusiv5 zile ago

Breaking News/Dupa ce a fost bătut cu simț de răspundere, coruptul putinist „Capitan la 15 ani”,  a stabilit un nou record mondial la…fuga

Politist corupt pensionar, fost sef al SERVICIULUI ARME, EXPLOZIVI ŞI SUBSTANŢE PERICULOASE si fost sef al Serviciul Județean Anticorupție Prahova a...

Exclusiv6 zile ago

Capii rautatilor sunt in aparatul central iar DOP si comisiile de la IPJ, doar pionii dirijati sa va faca paguba!

Din greseala in greseala, spre victoria ( paguba) finala, dezvaluie Emil Pascut de la sindicatul Diamantul. Sau cum s-au transformat...

Exclusiv7 zile ago

In 2018 și 2019 numărul pensionărilor în Poliție, Jandarmerie, ISU este vădit insignifiant în raport cu creșterile bruște din anii următori, 2020, 2021, 2022, 2023!

Am extins investigațiile vizând dinamica pensionărilor de la Poliția Română, la Jandarmeria Română și Pompieri. Trebuie să mărturisesc întâi că...

Exclusiv7 zile ago

De ce le este rușine unor șefi din Poliția Română să poarte uniforma?

O simplă poză la prima vedere cu o oarecare activitate a Carabinierilor italieni la care sunt prezenți la fața locului...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!