Connect with us

Anchete

Megascandalul Unifarm – cum se acopera faptele cu mina Justitiei

Avatar

Publicat

pe

(Preluare Inpolitics):

Izbucnit anul trecut, pe la începuturile pandemiei, despre scandalul Unifarm privind achizițiile de măști de către stat s-a spus că e o bombă politică de proporții care ar putea reteza capete grele, fiind vehiculat inclusiv numele premierului Ludovic Orban și cel al actualului premier. Anchetele au avut un parcurs exploziv pînă la un punct, în sensul că poliția și procurorii s-au mișcat neobișnuit de rapid. Din februarie anul acesta, însă, s-a așternut liniștea peste scandal, iar, mai nou, o interpelare a unui senator către ministerul Sănătății produce un răspuns stupefiant: cetățenii României nu pot afla cine a aprobat demersurile de achiziții păguboase ale companiei de stat pe motiv că derularea anchetelor penale le secretizează.

Să reamintim faptele, pe scurt.

Vara trecută, românii aflau cu uluire că societatea de stat Unifarm, aparținînd ministerului Sănătății, a împrumutat o sumă imensă de la stat, peste 250 de milioane de euro virați direct de trezoreria statului, pentru achiziții de echipamente medicale necesare combaterii Covid (povestea pe larg aici). Se întîmpla la doar două zile după declanșarea stării de urgență în România, iar procedura a fost decisă printr-o OUG semnată de ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, și de premierul Ludovic Orban. Banii au fost cheltuiți în mod nesăbuit, însă, de către directorul general al Unifarm, Adrian Ionel, personaj instalat la șefia Unifarm de către Raed Arafat în 2012 și care conducea aproape discreționar societatea, conform dezvăluirilor presei.

Vorbim aici de achiziții de măști, combinezoane ori ventilatoare medicale neconforme, ori chiar de contracte neonorate după ce banii se viraseră. Faptele comise la Unifarm s-au derulat între lunile martie și iunie, moment în care DNA a intrat pe fir, foarte promptă, și a declanșat ancheta penală.
În octombrie, procurorii anticorupție anunțau trimiterea directorului Unifarm, Adrian Ionel, în judecată pentru abuz în serviciu, punctînd în comunicatul oficial inclusiv că acesta ocupase în ultimii ani în mod ilegal funcția respectivă(?!!!)
Să recunoaștem, o rapiditate cu totul neobișnuită din partea anchetatorilor, aproape record, am spune.
În decembrie, o mică bizarerie: DNA anunță că trimisul în judecată Ionel e pus din nou sub urmărire penală, tot pentru abuz în serviciu, tot pentru achiziții dubioase de echipamente medicale, tot în acea perioadă și din aceiași bani de la trezorerie.

De ce nu s-a elaborat un singur dosar cu toate faptele, avînd în vedere că era vorba, repetăm, de același personaj și de fapte de aceeași natură, de bani delapidați din aceeași sursă și de aceeași perioadă de timp e mai greu de înțeles.

În plus, vine un supliment în februarie anul acesta, cînd aflăm că polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat percheziții domiciliare, în București și în Ilfov, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, abuz în serviciu și fals în declarații. Era vorba de anchetarea administratorului unei firmei care a vîndut către Unifarm echipamente neconforme. Adică aceleași achiziții ale Unifarm, dar anchetate de astă dată de un alt parchet decît DNA.

Din nou întrebarea: de ce s-au risipit anchetele acelorași fapte în atîtea direcții, ceea ce ar putea ridica la un moment dat inclusiv chestiunea competenței de anchetare și returnarea unor rechizitorii de către instanțe?

Din februarie pînă azi s-a așternut, brusc, liniștea pe subiect, cu excepția cîtorva articole din presă, din care aflăm lucruri interesante, cum ar fi că unii miniștri refuzaseră să contrasemneze OUG-ul lui Cîțu și Orban privind alocarea sfertului de miliard de euro către Unifarm.
Graba exacerbată de anul trecut s-a domolit brusc.

Dar a venit un eveniment neașteptat.
Nu demult, senatorul PSD Călin Mătieș solicită ministerului Sănătății, printr-o interpelare parlamentară, să îi comunice cine a girat și aprobat achizițiile de la Unifarm și ce se întîmplă cu materialele achiziționate de către societate care zac de luni de zile, nefolosite, prin depozite.

Răspunsul ministerului a fost stupefiant: senatorul a fost informat, sec, că, în condițiile în care sunt în derulare anchete penale, nu se pot furniza niciun fel de informații legate de achizițiile respective.

Mai mulți juriști de top consultați de Inpolitics au spus, la unison, că este un abuz categoric, în condițiile în care contractele Unifarm nu erau secretizate, nu vizau achiziții de echipamente militare șamd, astfel că numele celor care și-au pus semnăturile pe documentele statului sunt informații de maxim interes public și nu pot fi ținute sub obroc.
Că respectiva secretomanie deplină e nefirească o dovedesc chiar instrucțiunile CSM privind comunicarea publică a elementelor din anchete penale în derulare:

”Rolul comunicării publice în cadrul sistemului judiciar este reprezentat de informarea corectă a cetățenilor cu privire la cazurile de interes public, stabilirea dreptății și restabilirea ordinii de drept. Cu cât informația judiciară emisă de instanțe și parchete este mai răspândită, cu atât în dezbaterea publică ea servește mai bine intereselor generale ale vieții democratice(…)
Comunicarea și informarea asupra anchetelor și dosarelor pe rol se află întotdeauna sub două constrângeri:
– o constrângere pozitivă, reprezentată de principiul transparenței;
– o constrângere negativă, provenită din datoria de a păstra secretul (motivat de respectarea altor drepturi sau de secretul oficial) asupra (anumitor aspecte ale) anchetei sau cazului”.

Deci, conform CSM, doar anumite aspecte ale anchetelor merită secretizate.

Numai că, în lumina răspunsului oficial al ministerului Sănătății, orice informație în scandalul Unifarm ar putea fi făcută publică abia după finalizarea tuturor anchetelor penale.

Ceea ce ar putea oferi și răspunsul la întrebarea de mai sus privind ciudățenia împărțirii anchetei penale în mai multe felii.
Mai pe scurt, în spatele grabei neobișnuite a procurorilor în ancheta Unifarm ar putea sta tocmai dorința secretizării rapide, fie și abuzive, pînă la finalizarea tuturor anchetelor, a unor nume ”fierbinți” din interiorul actualei coaliții de guvernămînt.
Între timp, să mai spunem doar că Unifarm nu e în stare să returneze statului român sfertul de miliard de euro împrumutați în starea de urgență și i se pregătește insolvența.  Un sfert de miliard de euro dați cu larghețe de cuplul Orban&Cîțu unui individ despre care DNA afirmă că stătea ilegal în funcție de patru ani și în legătură cu care erau deja mari semne de întrebare.
Marele perdant, ca de obicei, contribuabilul român.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Anchete

Bomba de la CCR: Starea de alerta e neconstitutionala

Avatar

Publicat

pe

De

(Preluare Inpolitics):

Magistrații Curții Constituționale a României (CCR) au admis, ieri, sesizarea făcută de 50 de parlamentari AUR și PSD și au constatat că hotărârea de încuviințare a stării de alertă din luna mai 2020, după ieșirea din starea de urgență, este neconstituțională.

„Pentru pronunțarea acestei decizii, Curtea a avut în vedere jurisprudența sa anterioară, respectiv Decizia nr.457 din 25 iunie 2020, prin care a constatat neconstituționalitatea art.4 alin.(3) și (4) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Întrucât aceste din urmă dispoziții legale, care au constituit temeiul adoptării hotărârii parlamentare examinate, sunt neconstituționale, Curtea, aplicând prevederile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, a reținut că Hotărârea Parlamentului României nr.5/2020 este ea însăși neconstituțională, fiind lipsită de fundament constituțional”, transmit judecătorii CCR, conform Mediafax.

Cu toate acestea, Curtea a precizat că Hotărârea Guvernului nr.394/2020 privind starea de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei Covid-19 continuă să producă efecte juridice și rămâne în vigoare în redactarea sa nemodificată prin dispozițiile Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020.

„Hotărârea Guvernului nr.394/2020 este un act normativ de sine-stătător, asupra căruia Curtea Constituțională nu are competența a se pronunța, fiind adoptată în executarea art.4 alin.(1) din Legea nr.55/2020, iar prezenta decizie a Curții vizează exclusiv modificările și completările aduse acesteia prin art. unic al Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020”, explică CCR motivele pentru care HG nr. 394/2020 rămâne în vigoare.

Decizia CCR nu înseamnă, însă, că problema a fost tranșată, în condițiile în care legislația românească nu permite Parlamentului să aprobe hotărîri de guvern și acesta e și mesajul CCR.
Anulînd hotărîrea parlamentului privind aprobarea hotărîrii de guvern, CCR lasă guvernul în ofsaid, pentru că drepturile constituționale nu pot fi restricționate prin HG, ci doar prin lege.
Cum surogatul de lege numit HP 5/2020 devine nul prin decizia CCR, HG-ul cu declararea stării de alertă poate fi, de acum, atacat în contencios administrativ ca fiind în afara legii, cu șanse totale de reușită.

Citeste in continuare

Anchete

Uzlau n-a vrut sa execute si a fost executata

Avatar

Publicat

pe

De

Eram datori sa va spunem ce a patit judecatoarea Andreea Uzlau, cea care a fost inlaturata brusc de la sefia Directiei legislatie, documentare si contencios a CSM. Lumea s-a intrebat ce s-a intamplat, stiut fiind ca Uzlau era in gratiile capilor CSM, dezvaluie Lumea Justitiei. Ne-am intrebat si noi, iar in final am primit si o posibila explicatie. Cica Andreea Uzlau nu ar fi vrut sa se bage in combinatia prin care se incearca ocolirea legii si a Constitutiei Romaniei, astfel incat viitorul sef al CSM din 2022 sa nu fie ales dintre cei care nu au ocupat aceasta functie, ci dintre cei care au mai fost in trecut presedinti ai Consiliului. Caci, asa cum v-am dezvaluit, se forteaza aceasta varianta, desi Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii si Constitutia Romaniei prevad ca mandatul presedintelui CSM nu poate fi reinnoit. Totusi, unele minti doresc sa interpreteze legea si Constitutia in sensul ca de fapt sunt interzise doua mandate succesive, dar ca un membru CSM poate fi presedinte al Consiliului daca a existat pauza intre mandate. Desigur, importanta sefiei CSM pe 2022 este data de alegerile care se vor desfasura in 2022 pentru viitorul CSM care isi va incepe activitatea in 2023. Ei bine, cineva cu foarte mare greutate in sistem ne-a explicat ca pentru a fi pus in aplicare acest plan este nevoie de o hotarare de interpretare, elaborata pe baza unui punct de vedere emis de Directia legislatie a CSM. Or, din ce se aude, fix asta nu ar fi vrut sa faca Andreea Uzlau: sa livreze punctul de vedere salvator. Daca asa au stat lucrurile, atunci Uzlau chiar merita felicitata. Mai ales ca si-a pus in pericol pana si eterna detasare, caci stiti ca se afla in CSM de vreo 13 ani.

Altfel, reamintim ca in prezent exista patru membri ai CSM care nu au ocupat functia de presedinte. Este vorba despre Gabriela Baltag, Andrea Chis, Evelina Oprina si Mihai Balan, ultimii doi candidand insa in trecut. Iar daca se va merge pe varianta prezentata mai sus, cea in care un fost sef al CSM sa fie uns iar sef al CSM, atunci se va ajunge ca acest Consiliu sa nu fie condus de niciun reprezentant al tribunalelor. Dar sa fi fost in schimb condus de un reprezentant al judecatorilor de la judecatorie. Ceea ce e rusinos. Judecatorii de tribunale ar trebui sa nu uite aceasta umilinta. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

De opt ani, salariile si pensiile politistilor sunt calculate si platite pe baza acestei ordonante abrogate, cu incalcarea Constitutiei/ La cadre militare este acelasi drac

Avatar

Publicat

pe

De

La 1 ianuarie 2010, prin art. 48 din Legea 330/2009, a fost abrogata anexa 1 la OG 38/2003 cuprinzand coeficientii de ierarhizare ai functiilor de politie (aflati in plata chiar si in anul 2018) precum si faimoasa valoare de referinta de „197, 33 lei” ( utilizata chiar si in 2018). Traim intr-un stat al dreptului abrogat. Ordinele MAI privind salarizarea sunt secretizate de Dimofte & MAI intr-un singur scop, pentru a se ascunde incalcarea principiului preeminentei legii. Fragmentul asta din foto, afirmatia unui reprezentant al MAI, va sta pe pagina noastra pana cand anihilam salarizarea prin norme abrogate, la CCR.
De opt ani, salariile si pensiile noastre sunt calculate si platite pe baza acestei ordonante abrogate, cu incalcarea Constitutiei.
Ministerul a incercat din rasputeri sa ascunda ascunda asta, dar au esuat din cauza acestei pagini SPRD. La cadre militare este acelasi drac. Aveti tot valoarea de referinta de 197, 33 lei. Sediul ei original este art. II din OG 8/2008, abrogat si el, expres, in 2010. Culmea, OG 8/2008 a fost respinsa integral de parlament in 2012, prin Legea 49/2012. Coeficientii de ierarhizare ai functiilor militare utilizati efectiv, real in 2018, sunt cei in anexa abrogata tot din 2010, la legea 138/1999, dezvaluie Sindicatul Diamantul. (Cerasela N.).

Citeste in continuare

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Exclusiv5 ore ago

Noul comandant al Academiei de Poliție, Claudiu Chindriș, alaturi de sefi din D.I.P.I (Tiberiu – Silviu DUMITRACHE) au destructurat o grupare de crima organizata de la varful M.A.I.

Noul comandant/rector al Academiei de Poliție (numit la data de 16.septembrie 2021), Claudiu Chindriș, a avut diverse funcții în ambele...

Exclusiv5 ore ago

Nu există decât o soluție. Lockdown/Pentru că Parlamentul României nu știe să facă o lege/Acesta este nivelul

După aproape 2 ani, Parlamentul României n-a aflat că NU POȚI condiționa de certificat pe termen NELIMITAT ( starea de...

Exclusiv1 zi ago

GAME ON!/Jocul de-abia începe!/Ofiterul activ – SRI – care a fost, ilegal, consilier al Ministrului Justitiei (Robert Cazanciuc – PSD), a fost „plantat” intr-o multinationala, al treilea cel mai mare contribuabil al României

Motto: „Mi-erai coardă, ți-eram pește / Și împărțeam patul frățește. / Dar tu, coardă, m-ai trădatu’ / Și cu altu’...

Exclusiv2 zile ago

Cea mai mare teapa data data de diversi Arafati asiguratilor de sănătate, cea mai mare teapa data tuturor asiguraților

Oare de ce nimeni nu vorbeste despre confiscarea lunara de la dumneavoastra a sumei de 600 de milioane de Euro,...

Exclusiv3 zile ago

La Poliția Locală Ploiești, contractul și acordul colectiv de muncă s-a prelungit în condițiile si dispozitiile art 20 din Legea 55/2020/Directorul Albu Catalin nu ar fi vrut alt contract colectiv de munca deoarece sindicatele solicitau zile libere in plus

Starea de alerta a fost benefica, pana acum, pentru climatul si linistea din Politia Locala Ploiesti. Prin disp. art. 20...

Exclusiv4 zile ago

Consiliul Local Ploiesti a fost pacalit sa aprobe un Regulament de Functionare si Organizare al Politiei Locale Ploiesti plin de contradictii, omisiuni si greseli, in totala contradictie cu prevederile si dispozitiile legii de functionare si care pot avea ca efect atragerea in zona penala a functionarilor publici

Delirul deciziilor la Politia Locala Ploiesti ce confirma (in)competenta „crasa” (III) Haosul de la Politia Locala Ploiesti In articolul „Port...

Exclusiv5 zile ago

Port ilegal de uniforma la Politia Locala Ploiesti/Delirul deciziilor la Politia Locala Ploiesti ce confirma (in)competenta „crasa” (II)

Reamintim ca, prin Raportul de „specialitate” nr 1672/25.08.2021 al Politiei Locale Ploiesti, condusa de plantatul cu mintea creata, edilul a...

Exclusiv6 zile ago

EXCLUSIV/Dosarul privind vaccinările fictive ia amploare/Asistenți medicali si doctori din Spitalul Județean de Urgență Ploiești urmeaza a fi retinuti saptamana viitoare

Potrivit unor surse judiciare, asistenți medicali si doctori din Spitalul Județean de Urgență Ploiești  implicaţi în această reţea in care...

Exclusiv6 zile ago

„Rocada” la conducerea A.P.M. Prahova/Florin Diaconu pe „faras”!

Iata ca ultimele articole pe aceasta tema ce au fost cel publicate de Incisv de Prahova in data de 03.09.2021–„...

Exclusiv6 zile ago

O piedica enorma in realizarea drepturilor politistilor o constituie secretizarea abuziva a normelor administrative emise de Guvern ( HG-uri) sau MAI ( OMAI-uri) avand ca obiect de reglementare, drepturi salariale

Secretizarea abuziva a normelor de salarizare se practica in MAI din urmatoarele motive: 1. De departe, cauza principala este banul,...

Exclusiv1 săptămână ago

Delirul deciziilor la Politia Locala Ploiesti ce confirma competenta „crasa”/(In)Competenta lui Albu Catalin tradusa doar prin calitatea de sot al Simonei Albu – city-manager

În Primăria Ploieşti sunt cel puţin 9 cazuri COVID active, potrivit informaţiilor comunicate miercuri de viceprimarul Daniel Nicodim pentru „Telegrama”....

Exclusiv1 săptămână ago

BULLYINGUL DE LA FICȚIUNE LA REALITATE/CONSILIUL NAȚIONAL pentru COMBATEREA DISCRIMINĂRII a stabilit că sunt întrunite elementele constitutive ale faptei de discriminare, aplicând persoanei reclamate- șeful unei structuri de poliție, sanctiunea amenzii în cuantum de 2000 de lei

În urma demersurilor SPR Diamantul, CONSILIUL NAȚIONAL pentru COMBATEREA DISCRIMINĂRII prin hotărârea nr. 611 din data de 25.08.2021, a stabilit...

D.N.A.1 săptămână ago

Scheleţii (cu Damf Penal) din dulapul premierului desemnat /Dacian Ciolos a fost implicat direct in procesul de absorbtie a fondurilor comunitare si in punerea pe picioare a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA)

Din evaluarea CV-ului fostului premier, Dacian Colos,  rezulta unele aspecte interesante: 2005 – 2007: Consilier al Ministrului Agriculturii si purtator...

Exclusiv1 săptămână ago

Klaus Iohannis a desemnat pe cineva in calitate de – premier desemnat – Pe Cumintenia Pamantului si pe firul rosu/Ciolos si spirala salarii-pret

Serios Klaus? Pe tipul care nu stie diferenta dintre debitor si creditor l-ai desemnat tu sa fie premier (vedeti video)?...

Exclusiv1 săptămână ago

Doctorand la SRI/Așa faci din prietenul lui Hayssam șef de partid, compromițând ideea de opoziție în România/Rețeta imposturii, cu personaje manipulabile de carton

Securitatea aka Sistemul când pune șefi de partid în România tot timpul îi alege pe cei mai proști și cu...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!