Connect with us

Featured

Efectul Drulă/Oare Curtea de Conturi o să bage din nou ”marfă” la DNA?/Gruia Stoica știe cum a preluat GFR contractele ”pierdute” de CFR Marfă

Publicat

pe

(Preluare National – Catalin Tache):

După cum avertizam cu doar câteva zile în urmă, multă ”lume bună” tremură după ce ministrul Cătălin Drulă a fost ”cablat” de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Mai ales că există temerea majoră că ”la căști” s-ar putea afla un Florian Coldea care, odată ”recuperat” de SIE, este mânat acum mai mult decât oricând de dorința răzbunării totale.

Oare ce părere o mai avea Liviu Dragnea despre Bogdan Stan…?

Astfel că deja tremură toți liderii liberali care au încercat să își securizeze influența avută asupra Ministerului Transporturilor pe vremea când conducerea a fost asigurată de docilul Lucian Bode. Dar și oamenii președintelui, cei care au crezut că ”aerele de Cotroceni” vor fi suficiente pentru ca prezidențiabilul din mâneca serviciilor secrete externe franceze DGSE să nu miște în front. Ca să nu mai vorbim de oamenii de afaceri care deschiseseră deja șampania, așteptând miliardele de euro care ar urma să fie alocate Transporturilor prin PNRR.

Oare Curtea de Conturi o să bage din nou ”marfă” la DNA?

Numai că, după cum reiese din informațiile de ultimă oră intrate în posesia noastră, ”efectul Drulă” ar urma să fie unul de-a dreptul devastator asupra ”ultimului bastion” păstrat de oamenii lui Liviu Dragnea la vârful statului român! Este vorba, desigur, de Curtea de Conturi, de acolo de unde se așteaptă să fie reluată ”aprovizionarea” cu ”marfă angro” a Direcției Naționale Anticorupție. Mai ales că Bogdan Stan nu doar că a căzut pe tehnică în cadrul anchetei ”cu mantă” de la Ministerul Transporturilor, dar chiar a fost ”călcat” de procurorii anticorupție și ofițerii de poliție judiciară care lucrează la acest caz. Numai că, surpriză, informațiile despre perchezițiile efectuate atât la biroul, cât și la domiciliul fostului șef al ANAF, Bogdan Stan au fost trecute ”la secret”.

”Momeala” Drulă a prins tot!

Semn clar pentru structura contrainformativă care documentează din umbră această operațiune că omul din conducerea Curții de Conturi care răspunde tocmai de segmentul Transporturilor trebuie să plătească acum ”prețul corect” pentru această ”discreție” care chiar nu îi caracterizează pe procurorii DNA. Mai ales că Bogdan Stan știe atât de bine ”regula jocului”, încă de pe vremea când el și doar el a scăpat ca prin minune nu doar de acuzare, dar a beneficiat și de ”audieri secrete” pe când era președintele Casei, în ”Lotul CNAS”. Și la fel ca atunci când, după excesul de zel dovedit în fruntea ANAF – cel care de altfel i-a și adus la acea dată eticheta de ”Călăul lui Dragnea” i s-a permis să se ”retragă ordonat” în board-ul Curții de Conturi. Procurorii DNA alegându-se în schimb cu un dosar ”TELDRUM” predat ”la cheie” și cu care îl poate bloca ”la mantinela” politicii pe Liviu Dragnea, oricând au ei chef!

Bogdan Stan stă pe 400 milioane de euro!

Acesta este avertismentul pe care îl trăgea un raport informativ încă din luna mai a anului trecut, atunci când ”beneficiarii legali” erau înștiințați printr-un ”plic galben” intrat și în posesia noastră că șeful Curții de Conturi responsabil cu verificarea a tot ceea ce mișcă pe segmentul Transporturilor ar fi dat semne de ”fraternizare” cu cei pe care ar fi trebuit să îi controleze ”la sânge”. Raportul respectiv documentând cum s-a ajuns la aberanta situație în care cel mai mare scandal privind ”schema financiară” în trei suspectată a masca un ajutor de stat de 400 milioane de euro dispărut în ”Triunghiul Bermudelor” CFR Infrastructură – CFR Marfă – ANAF să stea în pixul unui singur om. Fie el și Bogdan Stan, omul aflat parcă mai mereu în preajma unor scandaluri uriașe, cu mize financiare de zeci și sute de milioane de euro și anchete spectaculoase, cu audieri paralele, așa cum a fost și la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Gruia Stoica știe cum a preluat GFR contractele ”pierdute” de CFR Marfă

Sau atunci pe când se afla la președinția Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Și când, în scurtul său mandat a cam pus cruce definitiv proiectului cu Banca Mondială de Informatizare a ANAF. Rezultatele văzându-se mai mult decât oricând în chiar plină pandemie, atunci când informatizarea ANAF o fi fost ea sublimă pe hârtie, dar în realitate a lipsit cu desăvârșire. Ceea ce nu a făcut decât să întărească o dată în plus legendarea lui Bogdan Stan de ce tot cade mereu în picioare, fiind ”extras” întotdeauna la timp, exact înainte de declanșarea procedurilor judiciare la vedere.

Astfel că poziția sa în cadrul actualei anchete de la Ministerul Transporturilor este cu atât mai interesantă cu cât, ce-i drept, au fost efectuate percheziții care l-au vizat direct, numai că acestea și doar acestea au fost ținute în tăcere… Dar să revenim la rolul veșnic ”tinerei speranțe” a sistemului, Bogdan Stan, cel care a devenit șeful de facto al Comisiei care efectuează operațiunile de control ale Curții de Conturi pe cazul CFR Marfă – CFR Infrastructură – ANAF. Acesta fiind, pe scurt, circuitul, de fapt ”galeria subterană” care a făcut Comisia Europeană să preseze primirea unor răspunsuri de la București despre unde au ajuns de fapt cei 400 milioane de euro. Numai că toate autoritățile s-au ”exonerat”, ridicând impasibile din umeri și respectând astfel ”ordinul pe unitate” cu privire la așteptarea raportului Curții de Conturi. Cel care, coordonat de chiar Bogdan Stan, ar fi trebuit să lămurească următoarea situație de fapt… Mai întâi, dacă CFR Marfă avea datorii la CFR Infrastructură și la ambele companii statul român era acționar majoritar, prin Ministerul Transporturilor, atunci de ce nu s-a găsit o soluție transparentă de rezolvare la nivel guvernamental? Să zicem însă că opacitatea și dezinteresul meschin al funcționarilor publici aflați vremelnic la conducerea Ministerului Transporturilor au făcut ca factorii de decizie să nu își asume nicio responsabilitate.

Astfel că CFR Infrastructură a început să execute CFR Marfă, după ce o banală decizie care ținea de managementul companiilor din MT a fost pasată direct judecătorului. Și de aici începe toată nebunia, prin care CFR Infrastructură a ajuns peste noapte creditorul majoritar al CFR Marfă! Și prin care prima companie ba a preluat de la cea de a doua active importante, ba datorii, în cele din urmă reducându-se astfel datoria CFR Marfă către ANAF. ANAF care a înghițit și a avizat astfel toate operațiunile financiare prin care ”s-au dat jos” banii datorați. Și care a făcut ca înaltul comisar al Comisiei Europene să solicite explicit Guvernului României să  recupereze de îndată barem cele 400 milioane de euro ”plimbate” prin acte între cele două companii ale aceluiași minister, sub ochii visători ai ANAF-ului.

Toate șinele duc la Gruia Stoica!

Numai că ”bomboana pe coliva” CFR Marfă pare să fi fost la acea dată decizia cel puțin stranie prin care compania a fost aruncată direct ”în ghearele” concordatului preventiv, fără licitație sau orice alt procedeu transparent și legal de selecție! Conducerea CFR Marfă doar asumându-și oficial faptul că a ales CITR Filiala Ilfov SPRL, pentru că este ”compania de casă” cu care a mai lucrat în trecut!

Numai că inițiații sistemului știu bine că Bogdan Stan chiar nu putea descoperi acest document intrat în posesia noastră, nici dacă i l-am fi pus pe birou, datorită ”legăturilor primejdioase”, pe persoană fizică, cu respectiva casă de insolvență, despre care se vorbește în șoaptă până și în birourile structurilor de securitate din ANAF. Și astfel, cu un ”controlor” ca Bogdan Stan, i s-a permis și conducerii CFR Infrastructură să ia o decizie managerială cel puțin la fel de halucinantă. Prin care, deși are de luat mulți, foarte mulți bani de la ”sora” CFR Marfă, îi cere penalități și o dă astfel afară tocmai pe aceasta din licitațiile privind transportul de marfă pe calea ferată, clasând-o din start pe ultimul loc printre ofertanți. Și uite cum CFR Infrastructură refuză practic să își recupereze banii de la CFR Marfă, în timp ce astfel toate aceste licitații de sute de milioane de euro sunt câștigate pe bandă rulantă de favorizații operatori privați. Iar Gruia Stoica devine ”beneficiarul final” al contractelor pe care grupul său de firme le încheie cu statul român care în schimb își ”omoară” propriile companii.

Iar dacă Bogdan Stan a ținut ”în studiu” prezentarea publică a raportului despre circuitul CFR Infrastructură – CFR Marfă – ANAF atât ”cât a trebuit”, uite că barem structura contrainformativă  care a monitorizat cum se ”închide cercul” banilor a trecut la ”next level”, abordând subiecte și mai sensibile, precum ”Transilvania” sau ”GRAMPET”. Iar situația pare trasă la indigo și în dosarul navelor de salvare de la Transporturi, acolo unde rămâne doar de încadrat ”pasivitatea” lui Bogdan Stan. Cu singura diferență că, de această dată au căzut pe tehnică și niscai ”pițipoance”, așa după cum vom dezvălui atunci când dinamica oeprativă a anchetei o va permite…

Exclusiv

Poliția Română destructurează rețele infracționale în urma unor ample acțiuni de combatere a criminalității economice

Publicat

pe

De

Acțiuni de amploare 

Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice au desfășurat 21 de acțiuni de amploare, rezultând instituirea de măsuri asigurătorii de peste 44 de milioane de lei. Au fost puse în aplicare 129 de mandate de percheziție domiciliară și 36 de mandate de aducere, dispunându-se măsuri preventive față de 18 persoane. Bunuri indisponibilizate includ bijuterii, țigarete, tutun, alcool, bani și produse alimentare, cu o valoare totală estimată la peste 45 de milioane de lei.

Exemple de acțiuni:

1. Dosar de corupere a alegătorilor (20 martie 2025): 17 percheziții domiciliare în București și nouă județe. Acțiunea a vizat documentarea activității infracționale a unor persoane suspectate de corupere a alegătorilor, cu participarea a numeroase unități de poliție și a Institutului Național de Criminalistică.

2. Dosar de delapidare (14 martie 2025): 15 percheziții domiciliare în Cernavodă și Hârșova, la sediul unei societăți comerciale și la domiciliile a 11 persoane. Cercetările au vizat un director general și directorul economic, suspectați de delapidare prin însușirea unor avansuri salariale și întocmirea unor documente fictive. Au fost ridicate înscrisuri, telefoane mobile, un laptop și 2.000 de euro (instituită măsura asigurătorie a sechestrului).

3. Dosar de infracțiuni silvice (20 martie 2025): 11 percheziții domiciliare în Dumitra și Tărpiu. Un pădurar a fost reținut pentru 24 de ore, apoi plasat sub arest la domiciliu, fiind suspectat de tăiere ilegală de arbori și falsificarea documentelor. Alte 16 persoane au fost aduse la audieri, iar 3 au fost plasate sub control judiciar. Au fost ridicate motoferăstraie, telefoane mobile și identificate mijloace de transport implicate în infracțiuni. Prejudiciul estimat este de aproximativ 55.000 de lei.

Cercetările continuă în toate cele trei cazuri, sub coordonarea procurorilor. (Sava N.).

Citeste in continuare

Featured

Violența domestică în România: Date statistice din primele două luni ale anului 2025

Publicat

pe

De

Scădere a infracțiunilor, dar persistența fenomenului

În primele două luni ale anului 2025, Poliția Română a înregistrat o scădere cu 13,4% a faptelor penale legate de violența domestică față de aceeași perioadă a anului 2024 (de la 9.272 la 8.026 de fapte). Scăderi s-au înregistrat la lovire sau alte violențe, amenințări și nerespectarea ordinelor de protecție provizorii. Cele mai frecvente infracțiuni rămân lovirea sau alte violențe (57%) și amenințarea (12%), reprezentând peste 69% din total.

Măsuri de protecție și intervenție

Poliția a emis 1.752 de ordine de protecție provizorii, dintre care 675 au fost confirmate de instanțe. În aceeași perioadă, au fost înregistrate 19.257 de intervenții în cazuri de violență domestică (9.563 urban, 9.694 rural). Instanțele au emis 1.972 de ordine de protecție, inclusiv cele 675 provenite din ordine provizorii. Au fost sesizate 860 de infracțiuni legate de nerespectarea ordinelor de protecție, dintre care 102 pentru nerespectarea ordinelor de protecție provizorii.

Aplicarea unor măsuri suplimentare

Măsura obligării agresorului de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere a fost aplicată în 317 situații. În 1.188 de cazuri, victimele au refuzat această măsură. Poliția Română subliniază importanța prevenirii și combaterii violenței domestice ca o prioritate, menționând eforturile de îmbunătățire a mecanismelor de lucru pentru protecția victimelor și tragerea la răspundere a agresorilor.

Citeste in continuare

Anchete

Poliția Română readuce în țară cinci persoane urmărite internațional

Publicat

pe

De

Operațiune de transfer din Italia și Franța

Poliția Română a transferat în țară cinci persoane aflate sub mandate de executare a pedepselor privative de libertate sau mandate de arestare preventivă. Operațiunea a implicat transferuri din Italia și Franța.

Detalii despre persoanele transferate

  • Un bărbat de 45 de ani din Galați: Urmărit pentru lipsire de libertate ilegală (mandat de arestare preventivă emis de Judecătoria Sectorului 1). Transferat din Italia.
  • Un bărbat de 33 de ani din Mureș: Urmărit pentru trafic de droguri de risc (mandat de executare a pedepsei de 4 ani și 6 luni emis de Tribunalul Mureș). Transferat din Italia.
  • Un bărbat de 23 de ani din Vaslui: Urmărit pentru tâlhărie (mandat de executare a pedepsei de 3 ani emis de Judecătoria Huși). Transferat din Italia.
  • Un bărbat de 52 de ani din Mehedinți: Urmărit pentru infracțiuni la regimul rutier (mandat de executare a pedepsei de 1 an, 11 luni și 10 zile emis de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc). Transferat din Italia.
  • Un bărbat de 60 de ani din Dolj: Urmărit pentru lovire sau alte violențe (mandat de executare a pedepsei de 1 an emis de Judecătoria Băilești). Transferat din Franța.

Executarea mandatelor

Toate cele cinci persoane au fost introduse în unități de detenție pentru executarea mandatelor emise. (Paul D.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv15 ore ago

Poliția Română destructurează rețele infracționale în urma unor ample acțiuni de combatere a criminalității economice

Acțiuni de amploare  Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice au desfășurat 21 de acțiuni de amploare, rezultând instituirea de măsuri...

Exclusiv2 zile ago

Vălenii de Munte: Caracatița și „Blondul” – Show-ul corupției în prime time

Joc de culise în Vălenii de Munte Stimați telespectatori/cititori, faceți-vă comozi și pregătiți popcornul, căci telenovela corupției din Vălenii de...

Exclusiv2 zile ago

Decizie crucială a ICCJ: Lipsa retroactivității majorărilor salariale pentru specialiști

Clarificări legale privind drepturile salariale Prin Decizia 105 din 09.12.2024, publicată în Monitorul Oficial al României pe 14.02.2025, Înalta Curte...

Exclusiv3 zile ago

Scandal la IPJ Mehedinți: Șef amendat, subalterni hărțuiți

Un comisar-șef amendat pentru nerespectarea regulilor de circulație declanșează un val de intimidare și hărțuire în cadrul IPJ Mehedinți. Sindicatul...

Exclusiv3 zile ago

Guvernul vrea să evite procesele privind salariile personalului din sistemul public de apărare, ordine publică și securitate

Un proiect de ordonanță de urgență, înregistrat la Consiliul Economic și Social la 20.03.2025, urmărește plata diferențelor salariale restante pentru...

Exclusiv3 zile ago

Un milion de euro pentru plimbări în parc: Luxul de la ANP în contrast cu realitatea din penitenciare

Dezvăluirile privind cheltuielile exorbitante ale ANP încep să prindă contur. În timp ce angajații din penitenciare se confruntă zilnic cu...

Exclusiv4 zile ago

Castelul de cărți de joc in scandalul White Tower & City Gate-Rețeaua de corupție imobiliară: Milioane furate, acte fără număr

Escrocheria imobiliară de milioane: O rețea de corupție la nivel inalt dezvăluită de Incisiv de Prahova Un act notarial fără...

Exclusiv4 zile ago

Concurs ANP: suspiciuni de nereguli la selecția directorilor adjuncți economico-administrativi

Concursul pentru ocuparea funcțiilor de director adjunct economico-administrativ în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) este marcat de suspiciuni privind...

Exclusiv4 zile ago

Sinfonia corupției – Blondu’, primarul și lemnul putred: O comedie neagră prahoveană – PAMFLET

Balada Prahoveană: Un cântec de porci, lemn, și mașini BBC Sunetul fanfarei se estompează, înlocuit de grunțâitul porcilor și scârțâitul...

Exclusiv4 zile ago

Haos și bădărănie în Penitenciarul Botoșani: un ofițer ANP jignit de colegi

Un incident recent petrecut la Penitenciarul Botoșani scoate la iveală o problemă gravă de comportament și lipsă de disciplină în...

Exclusiv5 zile ago

Mandat eșuat al ANP în asigurarea siguranței penitenciarelor

Analiză critică a situației din sistemul penitenciar românesc Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a publicat o analiză...

Exclusiv5 zile ago

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, vizită inedită la Penitenciarul Deva: un semnal puternic pentru reforma sistemului penitenciar

Angajament pentru condiții îmbunătățite de detenție și muncă Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a efectuat o vizită la Penitenciarul Deva, marcând...

Exclusiv5 zile ago

Sporuri salariale la MAI: SPR Diamantul acuză lipsă de transparență și interpretare abuzivă a legii

Vitalie Josanu denunță risipă de fonduri publice și responsabilitatea conducerii MAI Președintele SPR Diamantul, Vitalie Josanu, denunță nereguli grave în...

Exclusiv5 zile ago

Deficiențe grave în supravegherea privării de libertate în București

Probleme sistemice în penitenciare Un raport recent al Inspecției Judiciare scoate la lumină o serie de deficiențe alarmante în activitatea...

Exclusiv6 zile ago

Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni

Presiuni, dezinformare și implicarea deținuților într-un joc electoral murdar Un nou scandal zguduie sistemul penitenciar românesc. Informații obținute de la...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv