Actualitate
Câte ouă puteți consuma într-o zi

Tentația de a face exces este mare în perioada Sărbătorilor Pascale, în contextul în care mesele tradiționale sunt bogate și conțin diverse feluri de mâncare considerate „grele” pentru organism.
Medicul gastroenterolog Mircea Badea, de la Spitalul Judeţean Suceava, oferă câteva sfaturi referitoare la ce alimente trebuie să fie atenți românii la masa de Paște, potrivit adevarul.ro.
Recomandările medicului specialist pentru masa de Paște
Produsele de bază care nu lipesc de pe mesele românilor în această perioadă sunt carnea de miel, cozonaul, pasca și ouăle roșii. Însă, consumate în exces, pot supune organismul la stres, întrucât sunt bogate în grăsimi și carbohidrați.
„Două cuvinte descriu cum trebuie să ne alimentăm în acestă perioadă: moderaţie şi ponderaţie. Moderaţie în sensul de a avea o dietă cumpătată şi ponderaţie în sensul de a avea o dietă echilibrată. O dietă cumpătată înseamnă o dietă care să conţină toată principiile alimentare, să existe atât parte de valoare nutritivă ca şi nivel de kilocalorii, dar să conţină şi fructe şi legume şi carne şi grăsimi în cantităţi rezonabile, să nu provoace organismului dezechilibre majore”, a explicat gastroenterologul Mircea Badea.
Câte ouă puteți consuma într-o zi
De asemenea, acesta recomandă consumarea unor cantități mai mici de mâncare și creșterea numărului de mese. Totodată, medicul vorbește și despre consumul de ouă, care pot fi gătite în mai multe feluri și sunt folosite la preparea multor mâncăruri.
„Câte un ou pe zi este o doză recomandată, normală şi contează şi felul în care gătim ouăle. Atrag atenţia că mai multe alimente consumate în perioada Paştelui conţin ouă, pască, cozonac, salatele cu maioneză”, a declarat Mircea Badea.
Și carnea de miel trebuie consumată cu măsură deoarece, chiar dacă este una sănătoasă, are un aport caloric destul de mare fiind și foarte concentrată.
„Recomand să se consume o cantitate moderată de carne de oaie, carne de miel, fără grăsimi, care să nu fie preparată în ulei. Carnea să se asocieze cu o garnitură de legume”, a explicat specialistul.
Cum trebuie să fie mesele
De asemenea, acesta a explicat faptul că o felie de pască și una de cozonac, consumate la aceeași masă, acoperă jumătate din necesarul zilnic de energie, dacă este vorba de 100 de grame/porție.
„Dacă mai adăugăm salate, pâine, ouă, ajungem la un consum foarte ridicat. Recomand cantităţi reduse, mese mici, fracţionate. Toate acestea combinate cu sport şi o hidratare corespunzătoare ar duce la evitatea complicaţiilor în această perioadă”, a mai susținut medicul gastroenterolog Mircea Badea.
CITEȘTE ȘI
10 reguli pentru masa pascală. Recomandările medicului Tudor Ciuhodaru
Actualitate
Baza Aeriană din SUA devine poligon de antrenament pentru Qatar: Un semnal geopolitic puternic
Actualitate
Germania și Japonia se aliază pentru rachete de croazieră cu rază extinsă
Actualitate
Semnale de alarmă în Congres: Reduceri drastice la biroul de testare a armelor Pentagonului pun sub semnul intrebării supravegherea proiectelor cheie, inclusiv „Golden Dome”
-
Exclusivacum o zi
Burcu acuză: „SNPP transformă angajații în carne de tun pentru răzbunări personale! – Nu apără, ci exploatează!”
-
Exclusivacum 4 zile
Penitenciarul Ploiești: Comisarul Matei – De la „apt-limitat” la „infrat-nelimitat”?
-
Exclusivacum 5 zile
FSANP avertizează: Absorbția Penitenciarului Brăila de către Galați, un experiment devastator pentru siguranța și bugetul ANP
-
Ancheteacum o zi
ANP liniștește spiritele: Salariile polițiștilor de penitenciare nu sunt în pericol, restructurările nu implică disponibilizări
-
Administratieacum o zi
Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou: O abordare proactivă pentru reintegrarea socială, cu beneficii concrete pentru angajatorii din Prahova
-
Exclusivacum 4 zile
Pușcăria românească: Între reforme ‘pe hârtie’ și orgoliile umflate ale sefilor ANP – Va exploda sistemul?
-
Exclusivacum 17 ore
Protest divizat în penitenciare: Acuzații de deturnare și manipulare în SNPP – Reacția polițiștilor de penitenciare
-
Exclusivacum 2 zile
Spitalul fantomă de la Târgu Ocna: Salarii grase pentru nimeni, pacienți trimiși la plimbare!