Actualitate
Ateliere de pomicultură şi legumicultură pentru copii şi adulţi

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Ateliere de pomicultură şi legumicultură pentru copii şi adulţi, organizate de USAMV Cluj-Napoca la Staţiunea de Cercetare Horticolă
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca organizează, prin Staţiunea de Cercetare Horticolă (SCH), două evenimente inedite, adresate atât copiilor, cât şi adulţilor pasionaţi de grădinărit şi care vor să înveţe din tainele legumiculturii şi pomiculturii.
Este vorba despre două ateliere în aer liber, unul destinat copiilor, iar al doilea adulţilor, în grupuri separate, care se vor desfăşura la SCH vineri, 9 aprilie 2021, cu durata de o oră în cazul celor mici, de la ora 14.00, respectiv două ore pentru al doilea eveniment, începând cu ora 13.00.
Astfel, cei mici, care vor avea obligatoriu un însoţitor desemnat, vor participa la un atelier în care vor învăţa despre răsaduri de legume şi vor lucra sub îndrumarea specialiştilor SCH. Se vor putea înscrie maximum 15 copii, în total 30 de persoane. La rândul lor, „cei mari” vor participa la un atelier de pomicultură, în care vor afla despre tăierile la pomi fructiferi şi vor lucra, de asemenea, împreună cu specialiştii staţiunii în livezile de la SCH. Grupul adulţilor va include 10 persoane, care vor avea asigurat transportul în interiorul SCH.
„Începutul lunii aprilie este perioada în care pasionaţii de grădinărit au foarte multe de făcut. Cei care nu au reuşit să termine tăierile de rărire şi fructificare la pomii fructiferi mai au şansa să finalizeze aceste lucrări şi pot continua cu tratamentele fitosanitare, care sunt foarte importante în această perioadă. În grădina de legume se pregăteşte solul, iar cei care au solarii se pregătesc pentru plantarea răsadurilor, aşa că sperăm să venim în întâmpinarea celor pasionaţi cu sfaturi şi demonstraţii despre aceste lucrări. Pentru recolte bogate aceste lucrări trebuie executate corect, de aceea Staţiunea de Cercetare Horticolă din cadrul
USAMV Cluj-Napoca vine în sprijinul iubitorilor de grădinărit şi îşi deschide porţile timp de câteva ore, pentru a oferi informaţii valoroase şi demonstraţii despre aceste lucrări”, a explicat directorul Staţiunii de Cercetare Horticolă (SCH), Biolog dr. Lukacs Lehel.
Ambele evenimente vor fi organizate cu respectarea tuturor măsurilor impuse de normele sanitare în vigoare, participanţii vor fi scanaţi termic la intrarea în staţiune şi vor primi mănuşi, măşti şi geluri dezinfectante. Pentru copii va fi nevoie de un acord parental semnat de cel puţin un părinte. De asemenea, nu va fi permis accesul la evenimente persoanelor care prezintă simptomatologie de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală alterată etc).
Toţi participanţii vor primi din partea USAMV Cluj-Napoca câte un produs lactat din gama proprie, iar copiii, pe care sperăm să-i bucure în vacanţă un astfel de eveniment, vor primi cadou răsadurile cu care vor lucra.
Validarea participanţilor se va face în ordinea înscrierii, telefonic sau pe email, până în 8 aprilie, la ora 15.00.
Întâlnirea va avea loc vineri, 9 aprilie 2021, la ora 12.30, în cazul adulţilor, respectiv 13.30, în cazul grupului de copii şi însoţitori, la intrarea SCH dinspre str. Băişoara (capăt autobuze 33 şi 48), unde se află şi magazinele USAMV Cluj-Napoca.
ÎNSCRIERI
Grupul „Învaţă cu noi! Tăierea la pomii fructiferi!”: https://forms.gle/iBB9B34X87Q2yN6i8
Grupul „Micul grădinar”: https://forms.gle/kyaJ4gQ73rNYcFfH7
Actualitate
Australia achiziționează torpile MK-48 pentru modernizarea flotei sale submarine
Actualitate
Forțele Spațiale ale SUA: Priorități aliniate cu administrația Trump în fața unor reduceri bugetare
Actualitate
UE exclude SUA din pachetul de finanțare SAFE de 150 de miliarde de euro: drumul spre autonomia strategică

Inițiativa SAFE, parte a programului Readiness 2030, marchează o schimbare semnificativă în politica de apărare europeană, prioritizând reînarmarea și reducerea dependenței de Washington.
Uniunea Europeană a exclus Statele Unite din accesul la noul pachet de finanțare de 150 de miliarde de euro (163 de miliarde de dolari) pentru acțiuni de securitate în Europa (SAFE), demonstrând angajamentul său față de autonomia strategică, reînarmarea accelerată și o mai mică dependență de Statele Unite pentru armament. Inițiativa SAFE face parte din programul mai amplu Readiness 2030, anunțat de Comisia Europeană. Finanțarea se va realiza prin intermediul piețelor de capital, iar fondurile vor fi redistribuite statelor membre sub formă de împrumuturi, în funcție de cerere și de planurile naționale de înarmare.
Autonomie strategică și achiziții comune
SAFE va permite statelor membre să își mărească semnificativ investițiile în apărare prin achiziții comune din industria europeană de apărare, concentrându-se pe capabilitățile prioritare. Acest lucru va contribui la interoperabilitate, predictibilitate și reducerea costurilor pentru o bază industrială europeană de apărare puternică. Achizițiile comune SAFE necesită implicarea a cel puțin două țări, una dintre acestea fiind membră UE. Pe lângă statele membre UE, sunt eligibile Ucraina, țările Asociației Europene a Liberului Schimb (EFTA) – Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția – și țările Spațiului Economic European (SEE). SUA și Regatul Unit sunt excluse.
Îndoieli privind dependența de sistemele de armament americane
Decizia de a exclude SUA reflectă îngrijorările legate de independența operațională a unor sisteme de armament americane, precum avioanele de luptă F-35. Vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas, a subliniat necesitatea ca armata să aibă „mâini libere” în situații de criză, sugerând limitări impuse de utilizarea armelor străine.
Pachetul ReArm Europe și noul document alb de apărare
SAFE reprezintă o parte importantă din pachetul ReArm Europe de 800 de miliarde de euro, restul urmând să fie alocat în patru ani printr-o clauză de excepție pentru bugetele naționale de apărare, până la maximum 1,5% din PIB. Noul document alb de apărare al UE se concentrează pe închiderea decalajelor de capacitate, consolidarea bazei industriale de apărare, sprijinirea Ucrainei și creșterea rapidă a gradului de pregătire până la sfârșitul deceniului. Documentul evidențiază ritmul accelerat al retragerii aliaților tradiționali, inclusiv SUA, de pe scena europeană, subliniind decizia ca fiind mai rapidă decât anticipat. Acest lucru este corelat cu declarațiile pro-ruse ale președintelui Donald Trump, precum și cu suspendarea ajutorului militar și a schimbului de informații cu Ucraina.
Priorități și proiecte viitoare
Printre decalajele de capacitate vizate se numără sistemele de apărare aeriană și antirachetă, munițiile, sistemele anti-drone, dronele, echipamentele de război electronic și tehnologiile emergente precum inteligența artificială și calculul cuantic. Documentul propune o serie de proiecte comune de apărare, detaliile urmând a fi stabilite ulterior de statele membre. Comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, a menționat că Consiliul European își propune să prezinte opțiuni pentru proiecte comune de apărare statelor membre în jurul lunii iunie. Documentul subliniază importanța programelor collaborative pentru a accelera livrarea echipamentelor și pentru a spori capacitatea de producție a industriei europene de apărare. Kubilius a evitat să ofere ținte precise pentru cheltuielile de apărare ale statelor membre, sugerând totuși că o cotă de peste 2% din PIB este în concordanță cu un „nou nivel de ambiție”.
-
Exclusivacum 4 zile
Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni
-
Exclusivacum 2 zile
Haos și bădărănie în Penitenciarul Botoșani: un ofițer ANP jignit de colegi
-
Exclusivacum 3 zile
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, vizită inedită la Penitenciarul Deva: un semnal puternic pentru reforma sistemului penitenciar
-
Exclusivacum 2 zile
Un milion de euro pentru plimbări în parc: Luxul de la ANP în contrast cu realitatea din penitenciare
-
Exclusivacum 4 zile
Muntele corupției: Iepuri și capcane în Vălenii de Munte
-
Exclusivacum 2 zile
Castelul de cărți de joc in scandalul White Tower & City Gate-Rețeaua de corupție imobiliară: Milioane furate, acte fără număr
-
Exclusivacum 4 zile
Scenariul fraudelor imobiliare: Figuri si umbre în dosarul White Tower & City Gate
-
Exclusivacum 3 zile
Mandat eșuat al ANP în asigurarea siguranței penitenciarelor