Connect with us

Administratie

In sfarsit am putea avea o lege adevarata de sanctionare a operatorilor comerciali care refuza sa puna in aplicare hotararile judecatoresti

Avatar

Publicat

pe

„Sanctionarea drastica a operatorilor ce nu implementeaza hotararile judecatoresti definitive… Solutionarea urgenta a dosarelor de clauze abuzive”

onsumatorii ar putea beneficia de reglementari legale mult mai solide in ceea ce priveste protejarea lor in raport cu firmele (profesionistii). Asta daca Parlamentul va vota un proiect de lege elaborat de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. Iar proiectul poate iesi din Parlament intr-o forma chiar mai trainica, in cazul in care ANPC ii va trimite Legislativului imbunatatirile propus de catre Asociatiei CREDERE – conduse de juristul Dorin Tanase (foto dreapta) – in colaborare cu avocata Alexandra Ianul, fosta Burada (foto stanga). (Gasiti la final atat proiectul ANPC, cat si pe cel al CREDERE.)

Amintim ca la 19 martie 2021, ANPC a lansat in dezbatere publica proiectul de lege privind o mai buna asigurare a respectarii prevederilor legale in materie de protectie a consumatorilor si modernizarea acestor norme. Initiativa de act normativ a fost elaborata din necesitatea de a transpune in legislatia nationala Directiva (UE) 2019/2161 a Parlamentului European si a Consiliului din 27 noiembrie 2019 de modificare a Directivei 93/13/CEE a Consiliului si a Directivelor 98/6/CE, 2005/29/CE si 2011/83/UE ale Parlamentului European si ale Consiliului in ceea ce priveste o mai buna asigurare a respectarii normelor Uniunii in materie de protectie a consumatorilor si modernizarea acestor norme.

Perioada de consultare publica a inceput la 22.03.2021 si s-a incheiat vineri, 2 aprilie 2021.

Proiectul ANPC modifica trei legi privind protectia consumatorilor:

– Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor;

– Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti;

– OUG nr. 34/2014 privind drepturile consumatorilor.

Noutatile proiectului constau in faptul ca propunerea de lege acopera atat comertul online, cat si facturile de utilitati. De asemenea, initiativa aduce amenzi drastice. Vorbim chiar si de ordinul milioanelor de euro sau 4% din cifra de afaceri a companiei dovedite ca a facut abuzuri. Totodata, ANPC imbunatateste regimul despagubirilor pentru consumatorii afectati de practici comerciale neloiale.

Iata schimbarile preconizate de ANPC (conform expunerii de motive):

– Impunerea unor sanctiuni mai eficace, mai proportionale si mai disuasive in cazul incalcarilor transfrontaliere pe scara larga. Regulamentul (UE) 2017/2394 al Parlamentului European si al Consiliului din 12 decembrie 2017 privind cooperarea dintre autoritatile nationale insarcinate sa asigure respectarea legislatiei in materie de protectie a consumatorului si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004, reglementeaza modul in care autoritatile nationale responsabile de protectia consumatorilor conlucreaza pentru a aborda incalcarile transfrontaliere ale legislatiei privind protectia consumatorilor. In special, acesta se concentreaza asupra incalcarilor pe scara larga care aduc prejudicii consumatorilor din mai multe state membre si asupra incalcarilor pe scara larga cu o dimensiune specifica Uniunii. Pentru acest tip de incalcari pe scara larga, autoritatile nationale pot fi nevoite sa impuna, intr-un mod coordonat, sanctiuni eficace, proportionale si disuasive. Cu toate acestea, in UE, sanctiunile disponibile pentru incalcarile legislatiei privind protectia consumatorilor sunt foarte diferite si sunt adesea stabilite la un nivel scazut. In temeiul propunerii, autoritatile nationale vor avea competenta de a impune, pentru astfel de incalcari pe scara larga, amenzi de pana la 4 % din cifra de afaceri a comerciantului. La un nivel mai general, autoritatile nationale ar trebui sa decida cu privire la nivelul sanctiunilor pe baza unor parametri comuni, in special cu privire la caracterul transfrontalier al incalcarii. Aceste norme consolidate privind sanctiunile vor fi introduse in cele patru acte normative nationale vizate.

– Dreptul la masuri reparatorii individuale pentru consumatori. Conform prevederilor propunerii, consumatorii vor avea dreptul la masuri reparatorii individuale atunci cand sunt afectati de practici comerciale neloiale, cum ar fi tehnicile de marketing agresive. In special, statele membre ar trebui sa puna la dispozitie atat masuri reparatorii contractuale, cat si masuri reparatorii necontractuale. Masurile reparatorii contractuale ar trebui sa includa cel putin dreptul la incetarea contractului. Masurile reparatorii necontractuale ar trebui sa includa cel putin dreptul la despagubiri pentru daune. Aceste drepturi sunt adaugate la Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor.

– O mai mare transparenta pentru consumatori pe pietele online. In prezent, atunci cand viziteaza piete online, consumatorii se confrunta cu o varietate de oferte din partea furnizorilor terti care isi vand produsele sau serviciile pe piata online (si cu oferte ale insesi pietei online). Consumatorii nu stiu intotdeauna cum au fost clasificate ofertele pe care le primesc pe piata online si nici de la cine cumpara (de la comercianti profesionisti sau de la alti consumatori). Numerosi consumatori au impresia ca achizitioneaza produse oferite de piata online, incheind astfel un contract cu aceasta. In realitate, acestia cumpara de la un furnizor tert inregistrat pe piata online care nu este comerciant. In consecinta, consumatorii pot crede in mod eronat ca au de-a face cu comercianti profesionisti (si ca beneficiaza, prin urmare, de drepturile consumatorilor). Aceasta confuzie poate crea dificultati in cazul in care apar probleme legate de o achizitie online, deoarece nu este intotdeauna usor sa se stabileasca cine este responsabil. Propunerea de lege introduce in O.U.G. nr. 34/2014 privind drepturile consumatorilor in cadrul contractelor incheiate cu profesionistii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative cerinte suplimentare privind informatiile, care impun pietelor online sa informeze in mod clar consumatorii cu privire la urmatoarele aspecte: parametrii principali care determina clasificarea ofertelor, daca contractul este incheiat cu un comerciant sau cu o persoana fizica, daca se aplica legislatia privind protectia consumatorilor si cine este comerciantul (furnizorul tert sau piata online) responsabil pentru asigurarea respectarii drepturilor consumatorilor legate de contract (cum ar fi dreptul de retragere sau garantia juridica).

– In plus, consumatorii care folosesc aplicatii digitale precum piete online, instrumente de comparare, magazine de aplicatii sau motoare de cautare se asteapta sa primeasca rezultate „naturale” sau „organice” in urma cautarilor efectuate, bazate pe relevanta acestora in raport cu cautarile lor, si nu pe platile efectuate de catre terti. Dispozitiile relevante ale Legii nr. 363/2007 ar trebui clarificate pentru a preciza faptul ca platformele online trebuie sa indice 4 rezultatele cautarii care contin „plasari platite de produse”, in cazul carora tertii platesc pentru o clasificare mai buna, sau „includere platita”, in cazul carora tertii platesc pentru a fi inclusi in lista rezultatelor cautarii.

– Extinderea protectiei consumatorilor la serviciile digitale – propunerea extinde domeniul de aplicare al O.U.G. nr. 34/2014 la serviciile digitale pentru care consumatorii nu platesc, insa ofera date cu caracter personal, cum ar fi: stocarea in cloud, platformele de comunicare sociala si conturile de email. Avand in vedere cresterea valorii economice a datelor cu caracter personal, serviciile respective nu pot fi considerate a fi pur si simplu „gratuite”. Prin urmare, consumatorii ar trebui sa aiba acelasi drept la informatii precontractuale si dreptul de a anula contractul in decursul unei perioade de retragere de 14 zile, indiferent daca platesc pentru un serviciu sau ofera date cu caracter personal.

– Propunerea introduce posibilitatea de a adopta reguli privind anumite forme si aspecte ale vanzarilor in afara spatiilor comerciale. In timp ce vanzarile in afara spatiilor comerciale constituie un canal de vanzari legitim si bine stabilit, propunerea clarifica faptul ca Legea nr. 363/2007 nu impiedica adoptarea unor norme care sa protejeze interesele legitime ale consumatorilor in ceea ce priveste unele practici de marketing sau de vanzare deosebit de agresive sau inselatoare in contextul unor vizite nesolicitate efectuate de comerciant la domiciliul consumatorului sau in ceea ce priveste excursiile comerciale organizate de comerciant cu scopul sau efectul de a promova sau a vinde produsele catre consumatori, in cazul in care astfel de restrictii sunt justificate din motive legate de ordinea publica sau respectarea vietii private.

– Clarificarea normelor privind practicile de marketing inselatoare pentru produsele cu dublu standard de calitate. Propunerea modifica Legea nr.363/2007, precizand in mod explicit faptul ca o practica comerciala care implica marketingul unui produs ca fiind identic cu un acelasi produs comercializat in mai multe alte state membre, in cazul in care cele doua produse au o compozitie sau caracteristici semnificativ diferite, si care astfel determina sau poate determina consumatorul mediu sa ia o decizie comerciala pe care altfel nu ar fi luato, este o practica comerciala inselatoare pe care autoritatile competente ar trebui sa o evalueze si sa o abordeze de la caz la caz, in conformitate cu dispozitiile directivei mentionate.

Ce propune CREDERE (potrivit sintezei postate pe propriul site):

In contextul transpunerii unei directive europene, Credere transmite catre ANPC propuneri de imbunatatire a legislatiei privind clauzele abuzive:

– sanctionarea drastica a operatorilor economici care nu implementeaza hotararile judecatoresti definitive aplicabile pentru un numar insemnat de consumatori, in contextul in care o asemenea incalcare a legii nu intra sub incidenta dreptului penal;

– clarificarea modului in care consumatorii – beneficiari in mod direct ai unei hotarari definitive obtinute de catre ANPC – pot obtine punerea in executare a respectivei hotarari judecatoresti (recuperarea prejudiciului);

– solutionarea in regim de urgenta a dosarelor in materie de clauze abuzive.

Salutam forma in care ANPC a pus in dezbatere publica Proiectul de Lege si ne exprimam increderea ca propunerile CREDERE vor fi preluate de catre reprezentantii autoritatii. De asemenea, tinem sa multumim Cabinet de avocat Burada Alexandra pentru sprijinul acordat in vederea redactarii propunerilor CREDERE”.

* Cititi aici proiectul ANPC

* Cititi aici amendamentele propuse de CREDERE

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administratie

Inceput de dezastru: angajații DGASPC Prahova nu și-au primit salariile

Avatar

Publicat

pe

De

Bogdan Toader – Presedinte PSD Prahova:

Dezastrul din sistemul de protecție a copilului și a persoanelor adulte cu handicap începe cu probleme la plata salariilor angajaților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova!

Cum a fost structurat bugetul județului Prahova fără a include sumele necesare salarizării personalului din DGASPC?

Este inadmisibil! La numai două săptămâni de la aprobarea bugetului, se vine cu rectificare pentru asigurarea fondului de salarii aferent lunii aprilie!

De ce nu au fost prevăzuți banii necesari în buget? Cine răspunde pentru asta și ce se va întâmpla mai departe?

Vor fi bani pentru indemnizațiile persoanelor cu handicap?

Vor fi bani pentru asistenții personali ai persoanelor care nu se pot îngriji singure?

Vor fi bani pentru hrana și îngrijirea copiilor și a bătrânilor instituționalizați?

Vor fi bani pentru plata salariilor angajaților din sistemul de asistență socială și protecția copilului?

Ori nu vă pasă de nimic?

Citeste in continuare

Administratie

“Moartea lui Arthur” – pe planeta! De la ABC News, Le Figaro, Euronews…

Avatar

Publicat

pe

De

Sa incercam un exercitiu de imagine cum ar zice doamna Dancila! Sa ne inchipuim ca pe vremea lui Dragnea (huooo, sigur ca da) venea, sa zicem, un corupt, nu un print ca in zilele noastre, de printr-o tara din asta rau vazuta(ca doar venea in regimul Dragnea, nu?!) si era prins la pescuit de sturioni, dupa o derogare de la Ministerul Mediului, membru in guvernul PSD si prinde , in plina prohibitie, cel mai mare sturion vazut vreodata! Woaaaaa! N-as fi vrut sa fiu in tara intr-un astfel de scenariu!

Daca tii cu ursul esti nationalist si anti-occidental, precizeaza jurnalistul Ionut Cristcahe. (Paul D.).

Citeste in continuare

Administratie

E cool, da bine propagandistic, bifam puncte electorale in ochii tinerilor

Avatar

Publicat

pe

De

Ma scuzati, dar eu nu mai pot cu obsesia petru festivaluri “cand se reiau, in ce conditii”! Ai zice ca vorbim de industria Auto, de industria de armamanet, de exploatari de gaze, de constructii de autostrazi! Da, e si asta un segment economic! Unul minor as risca sa spun! Daca am fi cheltuit macar atata energie si preocupare pentru HORECA, lucrurile cred ca ar fi stat un pic mai bine pentru mai multi! Ah, e cool, da bine propagandistic, bifam puncte electorale in ochii tinerilor, aaaa! Ok, precizeaza jurnalistul Ionut Cristcahe. (Sava N.).

Citeste in continuare

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Exclusiv6 ore ago

Emoții mari pentru Cezar Dan Stoichiciu – fost „militian” in cadrul IPJ Prahova si fost functionar in cadrul Politiei Locale Ploiesti/Curtea de Apel Ploiesti se va pronunta azi pentru prejudicierea bugetului Politiei Locale/ Cezar Dan Stoichiciu este cercetat/urmarit penal si pentru prejudicierea bugetului local din calitatea de director al Clubului Sportiv Municipal Ploieşti

Emoții mari pentru Cezar Dan Stoichiciu – fost „militian” in cadrul IPJ Prahova si fost functionar in cadrul Politiei Locale...

Exclusiv7 ore ago

La ora asta, frumosul King Arthur este mai mare decât ei/Se viralizează instant pe Twitter, este în toată presa – global

Tatăl print-braconierului care a impuscat ursul in Covasna este Nikolaus von Liechtenstein, preşedintele unei societăţi care l-a decorat pe Klaus...

Actualitate1 zi ago

Noile anvelope Nokian Seasonproof C oferă siguranță deplină pe tot parcursul anului

Nokian Tyres, producătorul scandinav de anvelope premium, introduce anvelopele Seasonproof C, pentru uz profesional. Aceste anvelope all-seasons sunt concepute pentru...

Exclusiv1 zi ago

Mainile curate sunt mai sigure!

Curatenia si igiena sunt lucruri cheie de care depindem mai ales cand suntem confruntati cu o pandemie sau epidemie de...

Exclusiv2 zile ago

Fara un Plan de ordine si siguranta publica ce trebuia elaborat si actualizat pana la data de 15 aprilie (conform prevederilor legale), Sectorul Ordine Publica din cadrul Politiei Locale Ploiesti a „picat” pe „bec”?

In Legea 155/2010 de infiintare a Politiei Locale, Capitolul III – Atribuțiile poliției locale,  la Articolul 6, lit a), se...

Exclusiv3 zile ago

Cezar Dan Stoichiciu – fost „militian” in cadrul IPJ Prahova si fost politist local- cercetat/urmarit penal si pentru prejudicierea bugetului local din calitatea de director al Clubului Sportiv Municipal Ploieşti (CSM)/DOCUMENTE

La data de 23.04.2021, ziarul Incisiv de Prahova publica articolul „Curtea de Apel Ploiesti poate pune bugetul local pe butuci...

Exclusiv3 zile ago

Sorina Ruxandra Matei: PNRR Shaorma Plus

PNRR-ul României, prezentat de ministrul Cristian Ghinea la Bruxelles: „tabloul negru”, încrederea în ONG-uri este după Armată și preluări din...

Exclusiv6 zile ago

Fie ca Sfanta Sarbatoare Pascala sa ne apropie de taina Invierii Domnului si sa ne aduca in suflet pace si bucurie

Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paște, redactia ziarului Incisiv de Prahova,  urează tuturor colaboratorilor, clienților și cititorilor, sănătate, liniște sufletească...

Exclusiv6 zile ago

„PNRR, această Șaorma manglită cu de toate/Ghinea a băgat toate bullshiturile în PNRR, inclusiv ideea ca Iohannis să devină notarul sau poștașul secției de procurori a CSM”

Aviz conform sau consultativ al CSM pe numirea șefilor de Parchete? Cine vrea să reducă puterile președintelui României? Cine vrea...

Actualitate1 săptămână ago

Decorează, protejează mediul și câștigă un televizor Neo QLED cu Samsung Free The Box

Campania #SamsungFreeTheBox îți arată cât de simplu este să dai o nouă viață cutiilor de televizoare Samsung. Mai mult decât...

Exclusiv1 săptămână ago

„Gaura Neagra” de la S.C. Brazi Industrial Parc Negoieşti si modul de sifonare a banilor publici/Mafia gunoaielor (I)

La data de 27.04.2021, ziarul Incisiv de Prahova publica articolul „Conducerile S.C. Brazi Industrial Parc Negoieşti si Parc Industrial Ploiesti...

Exclusiv1 săptămână ago

Incompetenta deriva si din faptul ca desi Romania are alocate 29 de miliarde de Euro (ne-negociabil), Ghinea vine si spune ca noi am trimis propuneri de 41 de miliarde, ca sa avem de unde negocia

Ghinea, un fel de Valcov. Cu siguranta alde Barna (vicepremier) si Cristian Ghinea (ministrul investitiilor si fondurilor europene) cand au...

Exclusiv1 săptămână ago

PNRR-ul României se prezintă ca o ciorbă proastă, în care Ghinea a băgat de toate, inclusiv sondaje, nenică/O rușine

Am citit toate PNRR urile gata până acum. Știu sigur că în România mai există un ziarist care le-a citit...

Exclusiv1 săptămână ago

Conducerile S.C. Brazi Industrial Parc Negoieşti si Parc Industrial Ploiesti luate în vizor de procurorii de la Ministerul Public/DOSAR – MAMUT

Conform unor surse din mediul judiciar, recent, procurorii de la Ministerul Public au deschis un dosar-mamut cu privire la ilegalitatile...

Exclusiv1 săptămână ago

Ziarul Incisiv de Prahova a avut dreptate/Carantina Covid-19 din Romania a fost ilegala din martie pana in iulie 2020

Iata ca ce dezvaluiam acum un an se adevereste! Abuzul in drepturile si libertatile cetatenilor aplicat de catre decidentii executivului...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv