Actualitate
Parlamentul ceh nu extinde starea de urgență din țară, din cauza coronavirusului
Camera Deputaților (camera inferioară) a Parlamentului ceh a refuzat joi seară să sprijine propunerea guvernului republicii de a extinde starea de urgență din cauza coronavirusului, care a fost introdusă în țară de pe 5 octombrie anul trecut și se încheie pe 14 februarie. Pentru inițiativa Cabinetului de Miniștri, care a solicitat prelungirea acestuia până pe 16 martie, 49 din 106 parlamentari prezenți la ședință au votat împotrivă. Ședința a fost transmisă de posturile TV locale.
Coaliția guvernamentală, condusă de premierul Andrej Babis, mișcarea politică „Acțiunea cetățenilor nemulțumiți” și Partidul Social Democrat Ceh, nu are majoritate în camera inferioară a parlamentului.
Deputații din partidele de opoziție au votat împotriva extinderii stării de urgență. Principalele argumente utilizate de oponenții regimului de urgență au fost faptul că restricțiile care acționează în contextul său cauzează daune semnificative economiei naționale, în primul rând întreprinderilor mici și mijlocii, precum și necesitatea reluării procesului educațional standard în școlile și in universitățile republicii. Au existat si declarații potrivit cărora Cabinetul nu a făcut față situației epidemiologice din țară.
După abolirea regimului de urgență din republică, toate magazinele, întreprinderile care furnizează servicii de consum populației, saunele, piscinele, muzeele, teatrele și alte facilități publice pot deschide luni.
Autor: Ciprian Pop
Actualitate
Olandezii achiziționează 12 elicoptere H225M Caracal pentru forțele speciale
Ministerul Olandez al Apărării a semnat astăzi un contract cu Airbus pentru achiziția a 12 elicoptere H225M Caracal, destinate echipării forțelor de operațiuni speciale (SOF) și înlocuirii elicopterelor vechi AS532 Cougar.
Acordul a fost semnat la târgul Euronaval de către vice-amiralul Jan Willem Hartman, șeful Agenției Olandeze pentru Materiale și IT (COMMIT), și Bruno Even, CEO-ul Airbus Helicopters.
Această înțelegere era anticipată, după ce Gijs Tuinman, secretarul de stat olandez pentru apărare, a scris o scrisoare legislatorilor în octombrie, explicând că propunerea inițială de achiziție a 14 aeronave a fost redusă la 12 din cauza lipsei de fonduri pentru a acoperi costurile modificărilor aeronavelor. Olanda a solicitat o configurație personalizată H225M pentru a susține cerințele SOF.
„Airbus Helicopters și RNLAF [Forțele Aeriene Regale Olandeze] vor colabora strâns pentru dezvoltarea H225M adaptat cerințelor utilizatorilor, îmbunătățind capacitățile și eficiența pentru succesul misiunilor de operațiuni speciale, printr-o comunicare tactică și un design unic de interacțiune a aeronavei și sistemelor sale,” a declarat producătorul într-o declarație.
În octombrie, Ministerul Olandez al Apărării a anunțat de asemenea că o nouă unitate, 300 Special Operations Squadron, cu sediul la Baza Aeriană Gilze-Rijen din sudul Olandei, a fost formal constituită pentru a susține flota viitoare de elicoptere.
Olanda intenționează să emită și alte contracte legate de H225M, inclusiv un acord cu Elbit Systems din Israel pentru sisteme de autoapărare — echipament deja instalat pe aeronavele olandeze Gulfstream G650ER și destinat integrării pe viitoarele aeronave tactice C-390. În plus, în conformitate cu programul de comunicații Foxtrot al Forțelor Armate Olandeze și cerința pentru radio de luptă, Airbus va integra radiouri L3 Harris pe platformele cu rotor.
La nivel de design, aeronava H225M dispune de „noi avionică, un cutie principală de viteze îmbunătățită, sisteme de comunicație aeronautică și poate fi echipată cu sistemul de arme HForce,” conform literaturii companiei Airbus.
Haga a propus anterior perioada 2030-2032 pentru livrările noilor elicoptere, dar aceasta s-a schimbat „parțial din cauza complexității tehnice” a integrării echipamentului de misiune specializat și „presiunii mari asupra liniilor de producție ale elicopterului Caracal din cauza comenzilor internaționale,” conform unei traduceri online a scrisorii lui Tuinman.
În răspuns la sugestia că linia de producție H225 întâmpină probleme în a răspunde cererii, un purtător de cuvânt al Airbus Helicopters a declarat pentru Breaking Defense: „Nu aș spune că ne confruntăm cu dificultăți, dar, de fapt, vor exista multe elicoptere de livrat în anii următori.”
El a adăugat: „Altfel, trebuie să luăm în considerare faptul că Olanda [NL] solicită o nouă configurație avansată a H225M care corespunde nevoilor lor specifice. Nu putem oferi detalii precise, dar va fi nevoie de muncă nouă de dezvoltare. Este întotdeauna cazul atunci când un client solicită noi tipuri de echipamente.”
Purtătorul de cuvânt a refuzat să ofere un program actualizat de livrare. Ministerul Olandez al Apărării a refuzat să comenteze.
În afara afacerii olandeze, doar în acest an Airbus a obținut comenzi noi pentru H225M de la Poliția Federală Germană (38 de aeronave), Ministerul Apărării din Irak (12 aeronave) și Garda de Coastă din Japonia (3 aeronave).
Alți clienți din domeniul apărării includ Brazilia, Franța, Ungaria, Indonezia, Kuweit, Malaezia, Mexic, Singapur și Thailanda.
Breaking Defense a raportat exclusiv anul trecut că Emiratele Arabe Unite au decis să anuleze o achiziție de 800 de milioane de dolari pentru elicopterul H225M, invocând costuri ridicate de ciclu de viață și limitări de design modular.
Actualitate
Angajamentul american față de leadershipul global: Un mesaj clar pentru candidatul Președinte
Pe măsură ce Donald Trump și Kamala Harris își prezintă argumentele finale alegătorilor din întreaga țară, amândoi candidații se confruntă cu o realitate indiscutabilă: cetățenii americani, indiferent de spectrul politic, susțin un leadership puternic al SUA în lume. Indiferent de cine câștigă alegerile prezidențiale și preia funcția în ianuarie, ar fi înțelept să recunoască acest mandat clar din partea poporului american.
Angajamentul opiniei publice americane față de o politică externă internaționalistă a rămas constant în ultimii ani, în ciuda haosului și conflictelor globale, așa cum arată datele consistente din ultimii șase ani obținute prin sondajele efectuare de Institutul Național de Apărare Ronald Reagan.
Începând din 2018, institutul a realizat un sondaj anual la nivel național pentru a evalua perspectiva americanilor asupra unei varietăți de teme legate de apărare, politică externă și securitate națională. Un mesaj clar a fost auzit: o preferință solidă a oamenilor pentru leadershipul și implicarea SUA pe scena globală. Chiar dacă opinia publică a variat cu privire la detalii ale unor probleme de politică externă, multe principii fundamentale au primit sprijin constant de la an la an.
Atunci când sunt întrebați dacă Statele Unite ar trebui să fie mai implicate și să preia conducerea sau să fie mai puțin implicate și să reacționeze la evenimentele mondiale, o majoritate favorizează angajamentul american. De-a lungul celor șase ani de sondaje, a existat întotdeauna o preferință pentru leadershipul global—în ultimele studii, din ce în ce mai mulți americani doresc ca Statele Unite să preia conducerea, procentul ajungând la 54% față de 40% în 2022. Pe o bază bipartizană, cetățenii americani au o preferință clară pentru internaționalism în detrimentul izolării.
De asemenea, americanii susțin constant prezența militară globală a SUA. Aproape două treimi dintre americani favorizează menținerea bazelor militare în întreaga lume pentru a descuraja atacurile și a oferi un răspuns rapid. Aproape opt din zece americani, inclusiv majorități din diverse partide, susțin creșterea cheltuielilor pentru apărare, o cifră care a rămas constantă din 2018. Deși au trecut patru decenii de când președintele Ronald Reagan a fost la conducere, filosofia sa de pace prin forță continuă să rezoneze cu poporul american.
Cetățenii americani își mențin un angajament ferm de a sprijini aliații și partenerii. Din 2018, aproximativ șase din zece americani au raportat constant o părere favorabilă despre NATO. Aceștia susțin și principiul fundamental al NATO, apărarea colectivă, aproape trei sferturi afirmând că Statele Unite ar trebui să răspundă militar dacă un aliat NATO este atacat.
În ceea ce privește ajutorul pentru Ucraina, sondajele noastre arată un sprijin solid pentru livrarea de arme din partea SUA. Din 2022, aproximativ 60% dintre americani din toate partidele doresc ca Statele Unite să ofere ajutor militar Ucrainei, dezvăluind speculațiile despre „oboseala Ucrainei” în rândul opiniei publice.
Aceasta reprezintă modul în care se manifestă leadershipul internațional și implicarea. Deși politica externă poate părea îndepărtată, nu este abstractă. Iar mandatul larg, bipartizan, este clar. Peste 80% dintre americani consideră că o armată americană puternică este crucială pentru pace și prosperitate atât acasă, cât și în străinătate; 78% sunt de acord că leadershipul american este esențial pentru promovarea comerțului și stimularea economiei; iar 77% afirmă că Statele Unite au obligația de a apăra drepturile omului și democrația ori de câte ori este posibil.
Foto: NATO
Actualitate
Inflația în Europa: Provocări și perspective economice, analizate de Adrian Vasilescu
-
Exclusivacum 2 zile
Soc si groaza/Pseudo-jurnalistul spagar si santajist, impreuna cu soata si interlopul Belu Claudiu la parchet pentru instituirea sechestrului
-
Exclusivacum 5 zile
Adevăruri nespuse: Strategiile grupării de criminalitate economico-financiară organizata
-
Exclusivacum o zi
OUG 26/2024: Actualizarea salariilor și soldei de grad profesional
-
Exclusivacum o zi
Corupția la vârf: Eduard Mirițescu și structura criminală din Poliție
-
Exclusivacum 3 zile
Aroganța lui Dan Halchin și gesturile de forță în Sistemul Penitenciar
-
Exclusivacum 2 zile
Întoarcerea lui Adrian Vaida la Poliția Locală Ploiesti: Schimbări pozitive și aprecieri din partea Primarului Mihai Politeanu
-
Exclusivacum 3 zile
Oligopolul farmaceutic și nepotismul: Mizele ascunse în afacerea Ciolacu
-
Featuredacum 3 zile
Urmașul lui Pahonțu: Nume de succesor pentru sefia SPP incep să circule în mediile politice