Connect with us

Actualitate

GÂNDUL LIVE. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul „Matei Balș”, se află printre invitații Emmei Zeicescu la ediția de miercuri, 10 februarie 2021, de la ora 11.30

Publicat

pe

Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul „Matei Balș” din Capitală, se află printre invitații Emmei Zeicescu la ediția GÂNDUL LIVE de miercuri, 10 februarie 2021, de la ora 11.30. Printre invitați se mai află […]

Actualitate

Olandezii achiziționează 12 elicoptere H225M Caracal pentru forțele speciale

Publicat

pe

De

Ministerul Olandez al Apărării a semnat astăzi un contract cu Airbus pentru achiziția a 12 elicoptere H225M Caracal, destinate echipării forțelor de operațiuni speciale (SOF) și înlocuirii elicopterelor vechi AS532 Cougar.

Acordul a fost semnat la târgul Euronaval de către vice-amiralul Jan Willem Hartman, șeful Agenției Olandeze pentru Materiale și IT (COMMIT), și Bruno Even, CEO-ul Airbus Helicopters.

Această înțelegere era anticipată, după ce Gijs Tuinman, secretarul de stat olandez pentru apărare, a scris o scrisoare legislatorilor în octombrie, explicând că propunerea inițială de achiziție a 14 aeronave a fost redusă la 12 din cauza lipsei de fonduri pentru a acoperi costurile modificărilor aeronavelor. Olanda a solicitat o configurație personalizată H225M pentru a susține cerințele SOF.

„Airbus Helicopters și RNLAF [Forțele Aeriene Regale Olandeze] vor colabora strâns pentru dezvoltarea H225M adaptat cerințelor utilizatorilor, îmbunătățind capacitățile și eficiența pentru succesul misiunilor de operațiuni speciale, printr-o comunicare tactică și un design unic de interacțiune a aeronavei și sistemelor sale,” a declarat producătorul într-o declarație.

În octombrie, Ministerul Olandez al Apărării a anunțat de asemenea că o nouă unitate, 300 Special Operations Squadron, cu sediul la Baza Aeriană Gilze-Rijen din sudul Olandei, a fost formal constituită pentru a susține flota viitoare de elicoptere.

Olanda intenționează să emită și alte contracte legate de H225M, inclusiv un acord cu Elbit Systems din Israel pentru sisteme de autoapărare — echipament deja instalat pe aeronavele olandeze Gulfstream G650ER și destinat integrării pe viitoarele aeronave tactice C-390. În plus, în conformitate cu programul de comunicații Foxtrot al Forțelor Armate Olandeze și cerința pentru radio de luptă, Airbus va integra radiouri L3 Harris pe platformele cu rotor.

La nivel de design, aeronava H225M dispune de „noi avionică, un cutie principală de viteze îmbunătățită, sisteme de comunicație aeronautică și poate fi echipată cu sistemul de arme HForce,” conform literaturii companiei Airbus.

Haga a propus anterior perioada 2030-2032 pentru livrările noilor elicoptere, dar aceasta s-a schimbat „parțial din cauza complexității tehnice” a integrării echipamentului de misiune specializat și „presiunii mari asupra liniilor de producție ale elicopterului Caracal din cauza comenzilor internaționale,” conform unei traduceri online a scrisorii lui Tuinman.

În răspuns la sugestia că linia de producție H225 întâmpină probleme în a răspunde cererii, un purtător de cuvânt al Airbus Helicopters a declarat pentru Breaking Defense: „Nu aș spune că ne confruntăm cu dificultăți, dar, de fapt, vor exista multe elicoptere de livrat în anii următori.”

El a adăugat: „Altfel, trebuie să luăm în considerare faptul că Olanda [NL] solicită o nouă configurație avansată a H225M care corespunde nevoilor lor specifice. Nu putem oferi detalii precise, dar va fi nevoie de muncă nouă de dezvoltare. Este întotdeauna cazul atunci când un client solicită noi tipuri de echipamente.”

Purtătorul de cuvânt a refuzat să ofere un program actualizat de livrare. Ministerul Olandez al Apărării a refuzat să comenteze.

În afara afacerii olandeze, doar în acest an Airbus a obținut comenzi noi pentru H225M de la Poliția Federală Germană (38 de aeronave), Ministerul Apărării din Irak (12 aeronave) și Garda de Coastă din Japonia (3 aeronave).

Alți clienți din domeniul apărării includ Brazilia, Franța, Ungaria, Indonezia, Kuweit, Malaezia, Mexic, Singapur și Thailanda.

Breaking Defense a raportat exclusiv anul trecut că Emiratele Arabe Unite au decis să anuleze o achiziție de 800 de milioane de dolari pentru elicopterul H225M, invocând costuri ridicate de ciclu de viață și limitări de design modular.

Citeste in continuare

Actualitate

Angajamentul american față de leadershipul global: Un mesaj clar pentru candidatul Președinte

Publicat

pe

De

Pe măsură ce Donald Trump și Kamala Harris își prezintă argumentele finale alegătorilor din întreaga țară, amândoi candidații se confruntă cu o realitate indiscutabilă: cetățenii americani, indiferent de spectrul politic, susțin un leadership puternic al SUA în lume. Indiferent de cine câștigă alegerile prezidențiale și preia funcția în ianuarie, ar fi înțelept să recunoască acest mandat clar din partea poporului american.

Angajamentul opiniei publice americane față de o politică externă internaționalistă a rămas constant în ultimii ani, în ciuda haosului și conflictelor globale, așa cum arată datele consistente din ultimii șase ani obținute prin sondajele efectuare de Institutul Național de Apărare Ronald Reagan.

Începând din 2018, institutul a realizat un sondaj anual la nivel național pentru a evalua perspectiva americanilor asupra unei varietăți de teme legate de apărare, politică externă și securitate națională. Un mesaj clar a fost auzit: o preferință solidă a oamenilor pentru leadershipul și implicarea SUA pe scena globală. Chiar dacă opinia publică a variat cu privire la detalii ale unor probleme de politică externă, multe principii fundamentale au primit sprijin constant de la an la an.

Atunci când sunt întrebați dacă Statele Unite ar trebui să fie mai implicate și să preia conducerea sau să fie mai puțin implicate și să reacționeze la evenimentele mondiale, o majoritate favorizează angajamentul american. De-a lungul celor șase ani de sondaje, a existat întotdeauna o preferință pentru leadershipul global—în ultimele studii, din ce în ce mai mulți americani doresc ca Statele Unite să preia conducerea, procentul ajungând la 54% față de 40% în 2022. Pe o bază bipartizană, cetățenii americani au o preferință clară pentru internaționalism în detrimentul izolării.

De asemenea, americanii susțin constant prezența militară globală a SUA. Aproape două treimi dintre americani favorizează menținerea bazelor militare în întreaga lume pentru a descuraja atacurile și a oferi un răspuns rapid. Aproape opt din zece americani, inclusiv majorități din diverse partide, susțin creșterea cheltuielilor pentru apărare, o cifră care a rămas constantă din 2018. Deși au trecut patru decenii de când președintele Ronald Reagan a fost la conducere, filosofia sa de pace prin forță continuă să rezoneze cu poporul american.

Cetățenii americani își mențin un angajament ferm de a sprijini aliații și partenerii. Din 2018, aproximativ șase din zece americani au raportat constant o părere favorabilă despre NATO. Aceștia susțin și principiul fundamental al NATO, apărarea colectivă, aproape trei sferturi afirmând că Statele Unite ar trebui să răspundă militar dacă un aliat NATO este atacat.

În ceea ce privește ajutorul pentru Ucraina, sondajele noastre arată un sprijin solid pentru livrarea de arme din partea SUA. Din 2022, aproximativ 60% dintre americani din toate partidele doresc ca Statele Unite să ofere ajutor militar Ucrainei, dezvăluind speculațiile despre „oboseala Ucrainei” în rândul opiniei publice.

Aceasta reprezintă modul în care se manifestă leadershipul internațional și implicarea. Deși politica externă poate părea îndepărtată, nu este abstractă. Iar mandatul larg, bipartizan, este clar. Peste 80% dintre americani consideră că o armată americană puternică este crucială pentru pace și prosperitate atât acasă, cât și în străinătate; 78% sunt de acord că leadershipul american este esențial pentru promovarea comerțului și stimularea economiei; iar 77% afirmă că Statele Unite au obligația de a apăra drepturile omului și democrația ori de câte ori este posibil.

În timp ce sprijinul pentru aceste principii fundamentale a rămas constant, am observat o schimbare semnificativă în ceea ce privește percepția amenințărilor—în special în raport cu China. Un procent în continuă creștere de americani consideră China drept țara care reprezintă cea mai mare amenințare pentru Statele Unite.

În cel mai recent sondaj din cadrul Reagan National Defense Survey, publicat în decembrie trecut, 51% dintre americani au identificat China ca fiind cea mai mare amenințare, în creștere de la doar 21% în 2018. Această schimbare reflectă îngrijorarea crescândă a opiniei publice cu privire la China în toate domeniile: consolidarea sa militară, progresele tehnologice, implicarea economică, abuzurile asupra drepturilor omului și ambițiile sale globale.

Cu toate acestea, peste jumătate dintre americani consideră că Statele Unite nu au o strategie clară pentru gestionarea relației cu China. Dincolo de consensul bipartizan că suntem angajați într-o competiție între marile puteri, următorul președinte ar trebui să elaboreze o strategie care să descrie cum poate țara noastră și lumea liberă să câștige acest duel.

Cu ocazia alegerilor din 1980, candidatul Ronald Reagan a inclus politica externă în argumentul său de încheiere, spunând: „Mulți dintre noi sunt nemulțumiți de … prestigiul nostru în scădere pe plan global, de slăbiciunea din economia și securitatea noastră națională, care pune în pericol pacea mondială, de lipsa noastră de leadership puternic și direct… Cred că putem începe o nouă eră de reformă în această țară și o eră de reînnoire națională.”

Acum, confruntându-se cu circumstanțe similare, americanii doresc un angajament reînnoit față de un leadership puternic al SUA și implicare internațională—așa cum a protejat mult timp pacea într-o lume periculoasă și turbulentă. Oricine va ocupa Biroul Oval în ianuarie ar trebui să asculte acest apel.

Foto: NATO

Citeste in continuare

Actualitate

Inflația în Europa: Provocări și perspective economice, analizate de Adrian Vasilescu

Publicat

pe

De

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, evidențiază complexitatea fenomenului inflației în cadrul Uniunii Europene, descriind-o ca pe o „caracatiță” care se răspândește în statisticile economice. Recentul raport Eurostat, publicat pentru septembrie 2024, relevă o confuzie de cifre care nu reflectă întotdeauna corect definiția inflației.

Doar patru țări din 27 se aliniază la o definiție formală a inflației, cu Cehia și Polonia incluse în acest grup. România se află într-o altă categorie, formată din șase națiuni în proces de dezinflație, unde prețurile continuă să crească, dar într-un ritm mai lent. Olanda fluctuează între inflație și dezinflație, în timp ce Malta, având o rată de 2,0%, se află într-o poziție favorabilă.

În contrast, 15 țări sunt în pericol de deflație, o situație mai gravă decât inflația. Germania, spre exemplu, a atins o rată anualizată de 2,0%, dar nu a reușit să o mențină, coborând la 1,8% în septembrie. Franța a experimentat o scădere similară, ajungând la 1,4%. Țări precum Suedia, Danemarca, Finlanda și Italia sunt într-o tendință descrescătoare, apropiindu-se de linia roșie a deflației.

Cea mai alarmantă situație o are Irlanda, care a înregistrat în septembrie o rată de 0,0%, riscând să devină prima țară din UE care se confruntă cu deflația. Distanțele față de obiectivul optim de 2,0% sunt variate, cu unele țări străduindu-se să scadă, în timp ce altele încearcă să urce.

Vasilescu subliniază rolul critic al băncilor centrale în gestionarea stabilității prețurilor și a economiilor naționale. Răspunderea acestor instituții este uriașă, deoarece politicile lor afectează nu doar stabilitatea prețurilor, ci și salariile, veniturile, economiile și, în final, prosperitatea generală.

Criza resurselor din 2020 a afectat creșterea economică globală, determinând oscilații în consum și subliniind nevoia de soluții sustenabile. Vasilescu propune o concentrare pe eficiență, sugerând că fiecare țară ar trebui să își regândească strategiile pentru a atinge un nivel de creștere ecologică, având în vedere că acțiunile corecte sunt fundamentale pentru asigurarea sustenabilității economice.

În concluzie, provocările inflației și deflației solicită nu doar politici monetare eficiente, ci și o abordare globală care prioritizează sustenabilitatea.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv3 ore ago

Omiterea lui Ciolacu: Legături suspecte și afaceri în farmaceutice

Omisiunile lui Ciolacu 4/Partea II Contextul legăturilor familiale în afaceri Revenim cu noi informatii care vor arata nesinceritatea in declaratiile...

Exclusiv3 ore ago

Sindicatul Diamantul critică modul în care IGPR a gestionat majorările salariale

În atenția pensionarilor și reclamanților „excelenți”! Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul aduce în discuție jongleriile lui Răzvan Grecu cu...

Exclusiv3 ore ago

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor acuză ANP de corupție și mușamalizare

Industria fraudei este în atenția Pro TV, care, în emisiunea “România, te iubesc!”, a ridicat grave semne de întrebare asupra...

Exclusivo zi ago

Corupția la vârf: Eduard Mirițescu și structura criminală din Poliție

Mafia din interiorul Poliției Române: Rețeaua corupției din Prahova (aici) Corupția și poluarea au fost întotdeauna probleme de amploare în...

Exclusivo zi ago

Controversele în jurul programelor de modificare a vremii: Oprirea rachetelor antigrindină și introducerea avionului american/Isterie și MINCIUNA: Avionul de 5 milioane de dolari și sifonarea banului public în România

Cei de la Intervenții Active în Atmosferă (IAA) și Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor...

Exclusivo zi ago

OUG 26/2024: Actualizarea salariilor și soldei de grad profesional

Polițiștii și cadrele militare din România pot beneficia de ultimele actualizări legislative privind salariile și soldele de grad profesional, conform...

Exclusivo zi ago

Criza de transparență și eficiență în Administrația Națională a Penitenciarelor: Critici adresate directorului Dan Halchin

Site-ul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) reflectă o stare degradantă a poliției penitenciare, conform unei analize realizate de FSANP. Acesta...

Exclusiv2 zile ago

Soc si groaza/Pseudo-jurnalistul spagar si santajist, impreuna cu soata si interlopul Belu Claudiu la parchet pentru instituirea sechestrului

Din nou, ziarul Incisiv de Prahova a avut dreptate. Pseudo-jurnalistul spagar si santajist, impreuna cu soata si interlopul Belu Claudiu...

Exclusiv2 zile ago

Angajații Arhivelor Naționale intră în grevă, nemulțumiți de condițiile de muncă și salarizare

Angajații Arhivelor Naționale ale României, atât funcționarii publici, cât și personalul contractual, au decis să declanșeze prima grevă din Ministerul...

Exclusiv2 zile ago

Întoarcerea lui Adrian Vaida la Poliția Locală Ploiesti: Schimbări pozitive și aprecieri din partea Primarului Mihai Politeanu

Un start promițător pentru Poliția Locală Ploiesti Așa cum am precizat într-un articol anterior, Adrian Vaida s-a întors în fruntea...

Exclusiv3 zile ago

Oligopolul farmaceutic și nepotismul: Mizele ascunse în afacerea Ciolacu

Contextul politic și afacerea familială Omisiunile lui Ciolacu 4/Partea I Recent intr-o emisiune televizata candidatul la campania prezidentiala, premierul Marcel...

Exclusiv3 zile ago

Demersul de modificare a Legii 223/2015 ajunge în etapa finală

Demersul de modificare a Legii 223/2015 se apropie cu pași repezi de final, dezvăluie Emil Păscuț de la Sindicatul Diamantul....

Exclusiv3 zile ago

Aroganța lui Dan Halchin și gesturile de forță în Sistemul Penitenciar

Aroganța directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Dan Halchin, îi poate costa funcția. Acesta a început să amenințe...

Exclusiv5 zile ago

Adevăruri nespuse: Strategiile grupării de criminalitate economico-financiară organizata

Ultima zi de mandat a lui Andrei Volosevici Așa cum ziarul de investigații Incisiv de Prahova a promis, ultima zi...

Exclusiv5 zile ago

FSANP solicită măsuri urgente împotriva corupției în Administrația Națională a Penitenciarelor

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) cere ministrului Justiției, Alina Gorghiu, să intervină pentru a stopa corupția și...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv