Connect with us

Actualitate

Vaccinul anti-Covid de la Pfizer face față noilor tulpini, mai puțin una. Care este noua variantă SARS-Cov-2 pe care nu o acoperă

Publicat

pe

Vaccinul produs de companiile Pfizer și BionTech neutralizează cele trei variante ale SARS-Cov-2 apărute în Marea Britanie şi în Africa de Sud. Dar o analiză realizată de o echipă de cercetători de la Universitatea din Texas a arătat că, totuși, capacitatea sa de neutralizare a fost „lejer inferioară” împotriva unei alte variante sud-africane apărute recent.

Analiza a fost realizată pe plasma recoltată de la 20 de persoane care au fost deja imunizate cu vaccinul produs de Pfizer și BioNTech.

Variantele SARS-CoV-2 apărute în Marea Britanie şi Africa de Sud au aceeaşi mutaţie N501Y, însă la cealaltă tulpină sud-africană se întâlneşte mutaţia E484K, toate intervenite la proteina Spike (S) care „ar putea creşte afinitatea” acesteia faţă de receptorul ACE2 al celulei umane prin intermediul căruia pătrunde în organism, relatează Agerpres.

Echipa de la Universitatea din Texas a proiectat combinaţii ale mutaţiilor găsite în aceste variante şi a analizat plasmele a 20 de participanţi la un studiu clinic cu vaccinul BNT162b2 de la Pfizer, după două sau patru săptămâni de la imunizare cu două doze administrate la interval de trei săptămâni.

În fiecare plasmă s-a verificat neutralizarea SARS-CoV-2 precum şi a tulpinilor mutant ale coronavirusului, potrivit revistei Nature Medicine, mai scrie sursa citată.

Autorii au găsit „probe de neutralizare a virusurilor mutante” în ansamblul plasmelor, cu o ”uşoară variaţie”, deoarece neutralizarea împotriva mutaţiei E484K a fost „uşor inferioară”, comparativ cu cea împotriva mutaţiei N501Y.

Studiul semnalează totodată că mutaţia N501Y pare să amplifice gazdele pe care virusul le poate infecta şi să includă de asemenea şoarecii.

Autorii avertizează că evoluţia continuă a SARS-CoV-2 „necesită o observare constantă a eficacităţii vaccinului împotriva tulpinilor emergente”.

Vaccinarea în România: În ultimele 24 de ore au fost 66 de reacții adverse, dintre care 65 la Pfizer și 1 la Moderna

De la începutul campaniei de vaccinare anti-Covid în România, au fost imunizate 661.062 de persoane, transmite Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

11 reacții adverse sunt în curs de investigare

Potrivit unui anunț făcut de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, conform datelor transmise de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, luni situația vaccinărilor în România este următoarea: număr de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore) 30.598, iar Moderna 4.428 de doze.

De asemenea, conform ultimelor date făcute publice, numărul total de persoane vaccinate cu o doză este 430.776 și cu două doze 230.286.

Potrivit CNSU, în ultimele 24 de ore au existat 66 de reacții la vaccinare, din care 65 la Pfizer și 1 la Moderna.

Legat de numărul total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, începând din 27 decembrie 2020, sunt 2.489. Un număr de 11 reacții adverse sunt în curs de investigare.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Se văd eforturile depuse în ultima perioadă. România, pe locul 14 la nivel global în ceea ce priveşte rata de doze de vaccin administrate”

Andrei Baciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, spune că România se află pe locul 14 la nivel global în ceea ce privește numărul de doze de vaccin anti COVID-19 administrate la suta de persoane.

În România se văd eforturile depuse în ultima perioadă, în ultimele săptămâni. Astfel că, pe o analiză efectuată şi publicată în cursul zilei de ieri, România se află pe locul 14 la nivel global, cu o rată de doze administrate la suta de persoane de 4,41 de doze, peste media europeană de 3,77 şi în faţa unor ţări care au sisteme de sănătate mult mai performante, mult mai eficiente, ţări precum Germania, Franţa Italia, Polonia şi aşa mai departe. Analiza prezintă date din 73 de ţări şi în total până în momentul de faţă sunt peste 131 de milioane de doze administrate, chiar şi cu o medie de 4,7 milioane de doze pe zi la nivel global”, a afirmat Baciu, potrivit Agerpres. 

Actualitate

USR, Lasconi și iluzia progresului: O analiză asupra influenței curentului ‘woke’ în România

Publicat

pe

De

O ideologie problematică importată

Într-o amplă analiză, Simona Tănăsescu discută despre impactul curentului „woke” în România, evidențiind cum această ideologie, promovată agresiv de partide precum USR, a adus mai mult rău decât bine. În special, Tănăsescu atrage atenția asupra efectelor negative asupra comunităților vulnerabile, inclusiv LGBTQ+, care, în lipsa speranței, s-au agățat de promisiunile unei ideologii care, în realitate, nu le va oferi salvarea.

Promisiuni înșelătoare

Adevărul, așa cum îl prezintă Tănăsescu, este că niciun partid sau niciun curent nu va salva comunitățile marginalizate. Iubirea și identitatea acestor persoane au fost folosite ca instrumente în jocurile politice. „În spatele zâmbetelor politicienilor și a discursurilor despre diversitate, realitatea este că sunteți manipulați,” scrie aceasta, subliniind că ideologia nu a oferit sprijin real, ci a perpetuat problemele.

Efectul devastator al curentului woke

Curentul „woke” nu numai că a eșuat în a aduce schimbări pozitive, dar a creat și mai multă divizare și ură. Sustinătorii acestuia sunt transformați în pioni pe tabla de şah a jocului politic, abandonati când nu mai sunt considerați utili. Exemplele date de Tănăsescu subliniază cum Lasconi a decis să se distanțeze de comunitate atunci când a realizat că nu poate câștiga alegerile folosind această susținere.

Scanarea realității emoționale

Tănăsescu afirmă că curentul „woke” a distrus nu doar relații, ci și conexiuni fundamentale între generații. Nicio lege nu va putea schimba sentimentele părinților sau va umple golurile lăsate de respingerea familială. „Realitatea care doare” nu poate fi ștearsă prin aprobări sociale avute în vedere de politici și campanii.

Fraza centrală a dezamăgirii

„Curentul woke a distrus mai mult decât a construit,” concluzionează Tănăsescu, subliniind tranziția iubirii în marfă de negociat pe scena politică. Comunitățile sunt invitate să se vadă nu ca statistici sau simboluri ale progresului, ci ca indivizi cu nevoi și aspiratii personale.

Apel la acțiune autentică

Tănăsescu face apel la cetățeni să recunoască această manipulare și să nu mai fie pioni într-un sistem care nu le oferă nimic în schimb. Schimbarea adevărată, spune ea, nu începe cu voturi sau petiții, ci cu curajul de a căuta validare interioară și reconectarea cu familiile lor.

Un drum anevoios, dar esențial

Calea spre schimbare reală este dureroasă și poate părea imposibilă, dar este considerată singura care merită efortul. „Restul e doar zgomot. Iar zgomotul, în cele din urmă, se stinge,” concluzionează Tănăsescu, invitând la reflecție asupra valorilor reale și a iubirii care contează cel mai mult.

Citeste in continuare

Actualitate

Expoziția dedicată Revoluției din Decembrie 1989 se deschide la 1 Decembrie, pentru elevii Timișoarei

Publicat

pe

De

În urmă cu 35 de ani, Timișoara a schimbat mersul istoriei. A oprit timpul în loc.

De aceea, nu avem voie să uităm, fiind datori să lăsăm în urma noastră grija de a duce mai departe memoria lui Decembrie 1989. De a o lăsa moștenire copiilor noștri.

În acest context, Duminică, 1 Decembrie 2024, la ora 17:00, va avea loc, la Comenduirea Garnizoanei din Piața Libertății, deschiderea pentru elevi a expoziției „’35”, dedicată Revoluției din Decembrie 1989.

 Expoziția, care este o producție comună a Societății Timișoara și a Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, este adresată atât scenei de artă contemporană, cât și publicului larg, tinerilor – din dorința de a facilita aprofundarea subtilităților unui moment de schimbare a paradigmei socio-politice și culturale din România. Astfel, publicul este invitat și provocat să reflecteze la dinamica puterii, la interacțiuni pierdute, la anxietăți sociale, să privească simultan la trecut și la viitor.

Definită drept „un spațiu și un timp de trecere, între before and after 1989”, expoziția abordează, pe de o parte, divizarea asociată cu controlul și, pe de altă parte, solidaritatea și transformarea – teme relevante nu doar în societate și în politică, ci și în dinamica valorilor și principiilor umane fundamentale. În acest context, viziunea artistului Adrian Florin Pop este completată de experiența trăită a revoluționarului Cătălin Regea, precum și de interpretarea curatorilor Cristina Daju și Mihai Toth, care au resemnificat spațiul simbolic, al vechii Comenduiri a Garnizoanei din Piața Libertății.

Lucrările de artă sunt realizate cu tehnici diverse de la pictură la video, sunet, instalație artistică, folosind ca punct de plecare fotografii și filmări originale.

Calendarul expoziției este următorul:

Duminică, 1 decembrie 2024, ora 17:00               Deschiderea expoziției, pentru elevi

2-16 decembrie 2024, orele 10:00-14:00              Vizite ghidate destinate elevilor

 

17 decembrie 2024, ora 17:00                                Vernisajul oficial al expoziției

17 decembrie 2024-30 ianuarie 2025                  Vizite ghidate destinate publicul larg

orele 16:00-20:00

În perioada 2-16 decembrie, vizitarea expoziției este deschisă exclusiv grupurilor de elevi. Aceasta se poate face de luni până vineri, între orele 10:00-14:00, prin rezervare prealabilă, pe mailul office@ccmt.ro

Vizitele programate for fi ghidate de mediatori, prezenți în acest interval orar la sediul Garnizoanei, pentru a facilita înțelegerea, de către elevi, a intenției autorilor.

Parteneri:

Direcția pentru Cultura Timiș, Brigada 18 ISR „Decebal”, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Școala Gimnazială 19 „Avram Iancu”

Citeste in continuare

Actualitate

Space Force anunță un contract de 386 milioane dolari pentru sase noi sateliți în programul de avertizare a rachetelor

Publicat

pe

De

Space Force Space Systems Command (SSC) a anunțat astăzi că a acordat un contract în valoare de 386 milioane de dolari către Millennium Space Systems pentru dezvoltarea a șase sateliți. Aceștia vor completa configurația de bază a constelației de avertizare a rachetelor care va opera în orbită terestră medie (MEO), înlocuind un contract anterior cu RTX, care a fost reziliat în luna iunie.

Detalii despre noul contract

Cei șase sateliți vor fi lansați pe un plan orbital diferit față de primii șase sateliți din Epoch 1, care sunt, de asemenea, construiți de Millennium în cadrul unui contract acordat în noiembrie trecut. Astfel, acest pas finalizează intenția programului Epoch 1 de a livra două planuri de sateliți, având un total de 12 vehicule spatiale.

Proiectul Epoch 1 și tranziția

Epoch 1 reprezintă tranziția de la studiul realizat de SSC în 2021 privind capacitățile de avertizare a rachetelor bazate pe MEO, inițial raportat de Breaking Defense, către un program formal cu Raytheon Intelligence & Space (acum RTX) și Millennium Space Systems. Acestea au fost contractate în ianuarie 2023 pentru a construi prototipuri pentru Epoch 1. Cu toate acestea, din cauza întârzierilor și depășirii bugetului în cadrul RTX, SSC a fost nevoită să rezilieze contractul.

Reacții și planuri de viitor

Colonelul Rob Davis, ofițer executiv al programului pentru Direcția de Senzori Spațiali a SSC, a declarat că, atunci când unul dintre partenerii din industrie nu a reușit să îndeplinească cerințele de cost și timer, echipa a reușit să pivoteze rapid, menținând în același timp progresul programului, apelând la furnizorul funcțional. El a subliniat că deși RTX avea un contract pentru trei sateliți, aceștia erau mai mari și aveau un alt design, însă capacitatea oferită de Millennium echilibrează situația.

Epoch 2, următoarea configurație de sateliți MEO, este așteptată să devină operațională în jurul anului 2029 și va oferi „capabilitate inițială de luptă”. Comunicatul SSC a menționat că o Cerere de Propunere pentru Prototip pentru Epoch 2 a fost lansată în luna august.

Concluzie

Acordul recent și dezvoltarea continuării programului Epoch evidențiază angajamentul Space Force de a dezvolta și extinde capacitățile de avertizare a rachetelor în mediul orbital, asigurând astfel o mai bună reacție împotriva posibilelor amenințări. Aceste inițiative sunt esențiale pentru menținerea securității naționale și pentru avansarea tehnologiilor de apărare.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv18 ore ago

Guvernul răspunde criticilor Avocatului Poporului privind pensiile militare

Punctul de vedere oficial al Guvernului Sindicatul Diamantul a făcut public punctul de vedere al Guvernului cu privire la criticile...

Exclusiv2 zile ago

Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase (II)

Moștenirea lui Silviu Prigoană, cunoscută prin compania ROSAL, a devenit obiectul disputelor interne și al intereselor corupte ale serviciilor secrete,...

Exclusiv2 zile ago

Mihai Polițeanu promite legalitate în Ploiești: Acțiuni impotriva ilegalităților în zona Hale și Piețe

Criminalitate și corupție: O rețea mafiotă în sânul Poliției Române Ziarul Incisiv de Prahova a dezvăluit existența unei structuri de...

Exclusiv3 zile ago

Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase

Moștenirea lui Silviu Prigoană, ținta ambițiilor murdare Silviu Prigoană a fost „obligat” să vândă compania ROSAL la un preț derizoriu,...

Exclusiv3 zile ago

Acuzații de abuz și vulnerabilizare în Sistemul Penitenciar: Marian Ilie sub lupa

Marian Ilie, directorul Direcției Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar (DSDRP), se confruntă cu acuzații grave din partea unei organizații sindicale...

Exclusiv3 zile ago

Acuzații de corupție în procesul de mutare a Polițiștilor de Penitenciare

Într-o scrisoare adresată domnului chestor de poliție penitenciară dr. Dan Halchin, director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Federația...

Exclusiv4 zile ago

Sindicatele din Penitenciare reacționează la declarația lui Ilie Bolojan cu privire la pensiile militare

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) își exprimă îngrijorarea față de recentele declarații ale lui Ilie Bolojan, președintele...

Exclusiv4 zile ago

Impactul protestului pensionarilor militari din 29 noiembrie 2024: O privire asupra așteptărilor și cerințelor

Protestul pensionarilor militari programat pentru 29 noiembrie 2024, susținut de Sindicatul Diamantul, ar putea avea efecte semnificative asupra peisajului politic...

Actualitate5 zile ago

Garda de Mediu Prahova in…”pielea goala”. Noul interimat „asigurat” de Dana Tudorache

Garda de Mediu Prahova in…”pielea goala”. Sau, protecția mediului a rămas în „familia” lărgită? Noul interimat „asigurat” de Dana Tudorache....

Exclusiv5 zile ago

Afacerea ROSAL: Meciul subteran între mafia deșeurilor și justiție

Moștenirea lui Silviu Prigoană, ținta ambițiilor murdare Silviu Prigoană a fost „obligat” să vândă compania ROSAL la un preț derizoriu,...

Exclusiv5 zile ago

Poliția Română lansează acțiunea „TROTINETA” pentru monitorizarea bicicliștilor și trotinetiștilor

Contextul acțiunii „TROTINETA” Misiunea Direcției Rutiere în fața incidentelor rutiere Sindicatul Diamantul a anunțat lansarea acțiunii „TROTINETA” de către Poliția...

Exclusiv6 zile ago

Efectele schimbării de atitudine la IPJ Prahova

Introducerea unei persoane integre în funcția de inspector șef Se pare că numirea unei persoane integre în funcția de inspector...

Exclusiv6 zile ago

Polițiștii de Penitenciare, filmați de deținuți: Îngrijorări și critici din partea Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor

Polițiștii de penitenciare au fost filmați de deținuți în timpul apelului, o activitate extrem de importantă în orice penitenciar. Filmările,...

Exclusiv6 zile ago

Calcularea gradațiilor salariilor conform Legii 153/2017: Exemplu practic

Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul dezvăluie modul de calcul al gradațiilor de la 1 iunie 2023, conform articolului 11...

Exclusiv7 zile ago

Carmen Gheorghe revine la Poliția Locală Ploiești, in timp ce fostul director Cătălin Albu se confruntă cu probleme penale

Carmen Gheorghe, sefa Poliției Locale, achitată de Curtea de Apel Ploiești Decizia instanței Judecătorii Curții de Apel Ploiești au pronunțat,...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv