Connect with us

Actualitate

Cristian Pocol, RESPO, la GÂNDUL GREEN: „Organizațiile responsabile de recuperarea deșeurilor pot fi penalizate pentru neîndeplinirea obiectivelor propuse. Obligația distribuitorului este să preia deșeuri”

Publicat

pe

România e clasată pe ultimul loc în Europa la reciclarea deșeurilor electrocasnice. Anul trecut s-au colectat 53 de milioane de tone de echipamente, doar 17% dintre acestea au fost adunate corespunzător. Legea ne obligă să colectăm selectiv, însă condițiile lipsesc aproape cu desăvârșire. În ianuarie 2021, multe dintre organizații trebuie să prezinte un bilanț al activității. În Programul Rabla a fost introdus și laptopul, sugestie realizată în cadrul Gândul Green. Cristian Pocol,  președintele RESPO, a vorbit despre obligația producătorului, a distribuitorului, cât și a consumatorului în ceea ce privește reciclarea deșeurilor electronice și electrice.

Deșeurile electronice sau așa-numitele DEEE-uri conțîn substanțe periculoase, extrem de dăunătoare sănătății și mediului inconjrator. În componenta lor se găsesc materii prime secundare, dar extrem de valoroase, precum aurul, argintul, platina. Doar centrele de colectare se ocupă de aceste materiale.

Un studiu arată că aproape jumătate  dintre români consideră că soluțiile prezentate de autorități nu sunt suficiente, nefiind destule puncte de colectare.

Au vorbit despre acest subiect invitații: Cristian Pocol – RESPO, Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteorologice si Roxana Bojariu, climatolog.

Ediția integrală a emisiunii GÂNDUL GREEN a putut  fi urmărită pe site-ul Gândul (GÂNDUL.RO), pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube al publicației, miercuri, 25 noiembrie, începând cu ora 21.00.

Cristian Pocol,  președintele RESPO, organizație responsabila de cele 17 care se ocupă cu recuperarea deșeurilor în România, a vorbit la Gândul Green despre obligația producătorilor să trateze și să recicleze echipamentele electrocasnice, prețul final fiind plătit de consumator. Totodată, Pocol s-a referit și la valorile produselor care au rămas la același nivel, însă volumul deșeurilor a crescut. Însă, acest dezavantaj, din perspectiva organizațiilor care reciclează, va fi schimbat începând cu ianuarie 2021. O altă problemă ridicată a fost penalizarea producătorului în cazul în care nu își atinge ținta propusă, modul de calcul fiind problematic.

Pocol a vorbit și despre comportamentul consumatorului, afirmând că reacționează în funcție de stimulii oferiți, însă un alt factor semnificativ este cel cultural.

O informație utilă consumatorului este aceea că distribuitorul are obligația să preia, în limitele suprafeței deținute, deșeurile.

Gazda emisiunii, Dan Vardie: Cum se dimensionează activitatea de recuperare a produselor electrice si electrocasnice?

Cristian Pocol,  președintele RESPO: Nu cred că există o regulă. Există doar o lege care precizează care sunt condițiile minime prin care se poate înființa o astfel de organizație. Până de curând, am avut câteva organizații. În ultima perioada, mai puțîn de 12 luni, numărul  s-a dublat. Dimensionarea activității se va face, pentru că mecanismele de piață vor regla această industrie.

„Legislația europeană, transpusă în cea națională, a impus anumite obligații pentru producători, anume tratarea și reciclarea echipamentelor”

Gazda emisiunii, Dan Vardie: Cum funcționează activitatea în Europa?

Cristian Pocol, președintele RESPO: Ideea este că nu avem diferențe între legislația  europeană și cea națională, fiind o transpunere. Finanțarea e pe planul doi. Legiuitorul a gândit pentru impactul negativ asupra mediului inconjurator  și au ajuns la concluzia că este mai simplu de discutat cu cei care pun în piață- producătorii sau importatorii-. Potrivit ultimelor cifre, sunt în jur de 240 de societăți comerciale care sunt înregistrate în Registrul Național al Agenției Naționale a Mediului.

Odată începută discuția, le-au impus și niște obligații: Trebuie să te ocupi de produs când devine deșeu, indiferent de moment. Aceste obligații sunt scrise în legislație, iar producătorul trebuie să aibă grijă să îl adune din piață, să îl trateze, să îl recicleze, de unul singur sau cu altă entitate, unde se asociază cu alți producători. Aproximativ 99% au preferat să se asocieze, fiind complicat să o faci singur prin organizații de transfer de responsabiliate care au patru scopuri clare: să colecteze, să trateze deșeurile. Toate sunt servicii care trebuie să fie plătite.

Consumatorul finanțează reciclarea prin intermediul distribuitorului sau a producătorului, în momentul achiziționării echipamentului, spune Cristian Pocol.

Gazda emisiunii, Dan Vardie: Cine plătește?

Cristian Pocol, președintele RESPO:  Astăzi singurul mod de finanțare este timbrul verde care e perceput de magazine în momentul achiziționării. Obligația de a specifica este prevăzută în lege. Consumatorul finanțează prin intermediul distribuitorului, producătorului. Acesta e sistemul de finanțare. Funcționează identic în statele membre. Diferența constă în valoare timbrului verde și unde e evidetiat pe factură.

Valorile au rămas la acelasi nivel, însă volumul deșeurilor a crescut.

Gazda emisiunii, Dan Vardie: Suntem comparabili cu Occidentul sau cu Europa de Est?

Cristian Pocol,  președintele RESPO:  Nu le-am făcut și nu au fost relevante la un anumit moment. Ce pot să va spun e că sunt rezultatele unui business plan făcut în fiecare organizație colectivă, valori aprobate de Ministerul Mediului . Mare parte dintre valori nu au fost modificate în ultimii 10 ani, valorile au rămas la acelasi nivel, însă volumul deșeurilor a crescut.

Prin lege suntem obligați să publicăm lista de tarife, iar fiecare organizație se află în aceeași situație. Pentru un frigider serviciul variază între 35-40 ron în funcție de greutate, nu de valoare. Când se face manipularea, se cântăresc produsele. Pentru telefon mobil este undeva la 0.2 ron pentru orice telefon. Sunt tarife calculate și publice.

Gazda emisiunii, Dan Vardie: Vă finanțați activitatea din acest timbru verde?

Cristian Pocol,  președintele RESPO:  Ne întoarcem la prima discuție: numărul de organizații. Am primit recomandări de la experți din alte state europene care au spus că este bine că autoritatea să intervină , pentru că libera concurenta obligă astfel de situații. Într-adevăr, costurile sunt mult mai mari și trebuie să fie adaptate. De la 1 ianuarie 2021, multe dintre organizații au anunțat creșteri de preț, pe diferite categorii.

În funcție de ținta prestabilită și atinsă, organizațiile pot fi penalizate pentru neîndeplinirea obiectivelor propuse. Modul de calcul al țintei este problematic, spune presedintele RESPO.

„În momentul în care o organizație trebuie să își atingă o țintă prestabilită și nu o face, legea prevede o penalizare”

Gazda emisiunii, Dan Vardie: Dacă organizațiile fac un bilanț al activității trebuie să plătească?

Cristian Pocol,  președintele RESPO:  Nu putem avea o activitate fără a fi monitorizată. În momentul în care o organizație trebuie să își atingă o țintă prestabilită și nu o face, legea prevede o penalizare de 4 ron/kg. Este formulă de calcul privind diferența care nu a fost atinsă de organizație.

Discuția valorii e o discuție separată. Problema e modul de calcul privind țintă.

În ceea ce privește ținta,  Cristian Pocol  spune că calculul se bazează media vânzărilor sau a volumelor puse în piață la care se aplică un procent de 45%.

Gazda emisiunii, Dan Vardie: Cum se stabilesc țintele?

Cristian Pocol,  președintele RESPO:  Formula de calcul e preluată din directiva europeană. În legislație e transpusă printr-un procent din media vânzărilor sau a volumelor puse în piață în ultimii trei ani la care se aplică un procent de  45%, începând cu 2021 va fi 65%. Problema începe de la acest  65% care  nu se atinge nici în țări dezvoltate. Amenda e prevăzută la nivel național de Administrația Fondului pentru Mediu.

Problema e că deșeurile se generează. Doar anumite procente din deșeuri intră pe aceste circuite. Această e presiunea pe care legislația o pune asupra noastră: să separăm aceste deșeuri și să nu mai ajungă la groapa de gunoi.

Prin acordarea unui discount în schimbul unui echipament electrocasnic, consumatorul își va modela comportamentul astfel încât să primească o recompensă, însă soluția este sustenabilă pe termen scurt.

Gazda emisiunii, Dan Vardie: Ce lipsește din ecuație?

Cristian Pocol,  președintele RESPO:  Experiența din piață ne spune că acest consumator final are niște obiceiuri. Primul, că trebuie să primească niște bani, nu e un luc ru sustenabil. Primim un timbru verde la vânzarea unui frigider, iar în momentul în care vine cu un frigider vechi, primește un discount mult mai mare. Învățăm consumatorul să primească ceva pe acest echipament. În alte state membre se învață consumatorul să aducă echipamentul fără să primească nimci în schimb.

Al doilea motiv pentru care nu se adună volumul de deșeu e cultura. Persoanele care au trăit în sistemul anterior din România se despart foarte greu de echipamente. Când o fac îl duc la o locuința de vacanță, nu unde trebuie.

„In România există 20 milioane de telefoane mobile care stau în casă, undeva într-un sertar”

Pentru partea de IT e o mare frică de protecție a datelor. Nu este justificat, echipamentul se distruge. Din acest motiv, unul dintre obiective e activitatea de constinetizare, să înțeleagă că deșeurile nu trebuie să stea în casă. Citeam un stiudu, că în România există 20 milioane de telefoane mobile care stau în casă, undeva într-un sertar.

Potrivit legislației europene, distribuitorul are obligația să preia deșeul, iar acest serviciu trebuie adus la cunoștință în momentul achiziționării.

Gazda emisiunii, Dan Vardie:  La magazine ar trebui  să fie primul loc de informare?

„Obligația distribuitorului este să preia deșeuri”

Legislația europeană are câteva prevederi în scopul colectării:

  • Obligația distribuitorului cu o anumită suprafată este să preia deșeuri
  • În momentul în care un echipament e pus în vânzare, tebuie să aducă la cunoștință când devine deșeu. Pentru a specifica cotațiile din zona domiciliului, lista poate fi consultată pe site Ministerului Mediului, poate fi preluat deșeul din magazinul de unde s-a achiziționat. Însă, e nevoie de suprafețe necesare pentru deșeuri.

Gazda emisiunii, Dan Vardie: Avem fabrici care să fie capabile să recicleze?

Cristian Pocol,  președintele RESPO:  E o altă problema. Scopul principal al legislației e să dezvolte o industrie de colectare. În paralel, trebuia să se dezvolte industria. La mometul actual, sunt 70 de societăți în toată țară, dar e diferită. Tratarea e diferită. Cea mai scumpă  e pentru tratamente de răcire, investiții de milioane de euro. Avem două locații pentru această activitate. În general, există 70 de societăți. E complicat să faci tratarea într-o singură locație, pentru că sunt tehnologii diferite. Nu cred că existe în Europa o locație unde să între un laptop pe o parte și componentele să iasă pe altă parte.

Gazda emisiunii, Dan Vardie: Care ar fi primele trei măsuri necesare pe care le-ați lua în calitate de Minister al Mediului ?

Aș reface planul de dezvoltare al industriei de reciclare. Logistica e importantă. A două măsură ar fi transparentizarea tuturor factorilor implicați, pentru că trebuie să avem cifre. Aș încerca un dialog între autorități și producători.

Fenomenul La Nina va fi mai intens anul acesta și va avea efecte până la sfârșitul primei luni a anului viitor. Este un fenomen care aduce  ape nebisnuit de reci la suprafață. Aduce precipitații abundente și furtuni, iar guvernele au fost avertizate să se pregătească pentru fenomene extreme care ar putea afecta agricultura, apa și sănătatea oamenilor.

Roxana Bojariu, climatolog: Anul acesta se discuta că ar putea fi unul dintre cei mai calzi ani

Roxana Bojariu, climatolog: Anul acesta se discuta că ar putea fi unul dintre cei mai calzi ani  La Nina e un fenomen generat în cuplajul dintre atmosfera și ocean  în zona tropicală a Pacificului și se manifestă prin temperaturi mai scăzute decât în mod normal.  Are impact la scară globală. Anul acesta se discuta că ar putea fi unul dintre cei mai calzi ani din seria de observații, începând cu a două jumătate a secolului al XIX-lea.

Organizația Meteorologică Mondială anunță că fenomene precum La Nina sau El Nino  nu sunt singurele care influențează schimbările climatice de pe glob.

„Fenomenul de cuplaj ocean-atmosfera aduce modificări în variabilitatea climatică în multe zone. Vor fi fenomene legate de precipitații în exces sau în deficit în zone din Africa. Influența asupra Europei e mai mică, poate este nsă corelată cu alți factori. Acest fenomen probabil că va fi în deplină maturitate în această iarnă”, spune Roxana Bojariu. 

„Astăzi a fost doborât recordul numărului de uragane în bazinul Oceanului Atlantic”

„Anumite  părți din Europa de Vest  sunt afectate. România destul de puțîn afectată. Fenomenul nu are loc numai în bazinul Oceanului Pacific, pentru că influențează clima și vremea pe glob.  Să va dau un exemplu: ne putem aștepta ca în Australia să plouă mai mult sau în sudul SUA să fie precipitații mai puține. Astăzi a fost doborât recordul numărului de uragane în bazinul Oceanului Atlantic”, spune Bogdan Antonescu, expert in fenomene meteorologice. 

 

Actualitate

Dinastii și jocuri politice: o privire asupra alegerilor din SUA în ultimele trei decenii

Publicat

pe

De

Cozmin Gușă își propune să ofere o scurtă analiză a desfășurării alegerilor în Statele Unite în ultimele trei decenii.

În 1992, Bush tatăl este surprinzător învins de Bill Clinton, guvernatorul tânăr din Arkansas, o victorie care, ulterior s-a demonstrat, fusese pregătită cu mult timp înainte în cercurile profunde ale Statului American. Aceste forțe căutau să impună o dictatură a minorităților, în timp ce Clinton, cu problemele sale, inclusiv controversa cu Monica Lewinsky, reușește totuși să își finalizeze mandatul.

După 8 ani, în 2000, Clinton, dorind să își perpetueze influența, îl sprijină pe Al Gore, vicepreședintele său, care câștigă votul popular. Totuși, în urma unui scandal electoral în Florida, președinte devine Bush Junior, inaugurând o nouă dinastie care va dura până în 2008. În această perioadă, Statele Unite, sub conducerea lui Bush, impun politica războiului preventiv împotriva terorismului, culminând cu evenimentele tragice de pe 11 septembrie 2001.

După cei 8 ani ai familiei Bush, în 2008, Hillary Clinton dorește din nou nominalizarea democrată, dar Barack Obama, un alt politician susținut de George Soros, îi ia locul. Obama devine președinte timp de 8 ani, perioadă în care SUA își pierd influența la nivel global, în special față de China.

În 2016, Hillary Clinton își reîncearcă șansa, dar este învinsă de republicanul Donald Trump. În 2020, Obama reușește să impună interpusul său, Joe Biden, în urma unor alegeri controversate. Este de notat că Obama a dorit să o aducă în prim-plan pe Michelle Obama, dar planul nu a fost acceptat de Deep State.

Acum, în 2024, Trump revine pe scena politică, iar lupta din partea democrată se dă între familiile Clinton și Obama, cu ambii dorind să își impună proprii candidați. De asemenea, George Clooney intră în competiție. Bătălia pentru nominalizările democratice se va desfășura în urma alegerilor din luna august.

Cozmin Gușă subliniază că, având în vedere modul în care se desfășoară alegerile în SUA, adică într-un sistem considerat democratic, este greu de comentat despre aranjamentele în alte state, cum ar fi Rusia sau China, unde autoritarismul este evident.

 

Citeste in continuare

Actualitate

Inchirierea unei masini este o solutie practica

Publicat

pe

De

In ultimii ani, serviciile de inchirieri auto au cunoscut o crestere semnificativa in Bucuresti, capitala Romaniei. Atat localnicii, cat si turistii straini au descoperit ca inchirierea unei masini nu este doar o solutie practica, ci si una extrem de avantajoasa pentru nevoile lor de transport. Acest articol exploreaza de ce aceste servicii sunt atat de populare, cum sa obtii cele mai bune oferte si ce avantaje ofera, in special pentru cei care ajung pe Aeroportul Otopeni. Daca aveti nevoie de o optiune avantajoasa de inchirieri auto Bucuresti companiile locale va pot oferii servicii de calitate de fiecare data.

Popularitatea in Crestere a Serviciilor de Inchirieri Auto

Bucurestiul, fiind un oras mare si aglomerat, poate reprezenta o provocare in ceea ce priveste transportul. Desi transportul public este o optiune, acesta nu este intotdeauna cea mai comoda sau rapida varianta. Din acest motiv, multi aleg sa inchirieze o masina, fie pentru deplasari zilnice, fie pentru excursii in afara orasului.

Flexibilitatea este unul dintre principalele avantaje ale serviciilor de inchirieri auto in Bucuresti. Indiferent daca ai nevoie de o masina pentru o zi, pentru un weekend sau pentru o perioada mai lunga, exista numeroase companii care ofera pachete personalizate pentru orice nevoie si buget.

Beneficiile Inchirierii unei Masini in Bucuresti

Unul dintre cele mai mari avantaje ale inchirierii unei masini este libertatea de miscare. Nu mai esti dependent de orarul mijloacelor de transport in comun sau de disponibilitatea taxiurilor. Poti pleca oricand doresti, poti face opriri spontane si poti explora zonele mai putin accesibile ale orasului si imprejurimilor.

In plus, serviciile de inchirieri auto ofera o gama larga de vehicule, de la masini economice si compacte, la SUV-uri spatioase si masini de lux. Astfel, poti alege exact ceea ce ti se potriveste cel mai bine, in functie de planurile tale si de numarul de pasageri.

Sfaturi pentru a Obține Cele Mai Bune Oferte

Pentru a beneficia de cele mai bune oferte, este esential sa te informezi in prealabil si sa compari mai multe optiuni. Iata cateva sfaturi utile:

  1. Rezerva din timp: Majoritatea companiilor ofera reduceri semnificative pentru rezervarile facute cu cateva saptamani sau luni inainte. De asemenea, in perioadele aglomerate, cum ar fi sarbatorile sau sezonul turistic, disponibilitatea masinilor poate fi limitata.
  2. Compara preturile: Exista numeroase site-uri si aplicatii care iti permit sa compari preturile si conditiile oferite de diferite companii. Astfel, poti gasi cea mai buna oferta in functie de bugetul tau.
  3. Citeste recenzii: Feedback-ul altor clienti poate fi extrem de util. Citind recenziile, poti afla daca o companie este de incredere, daca masinile sunt in stare buna si daca serviciul este profesionist.
  4. Verifica conditiile contractuale: Fiecare companie de rent a car bucuresti are propriile sale politici in ceea ce priveste asigurarile, limitele de kilometri si politica de combustibil. Asigura-te ca intelegi toate conditiile inainte de a semna contractul.

Inchirieri Auto la Aeroportul Otopeni

Pentru turistii straini care ajung in Bucuresti, inchirierea unei masini direct de la Aeroportul Otopeni poate fi cea mai convenabila solutie. Multe companii de inchirieri auto ofera serviciul de livrare a masinii direct in parcarea de la sosiri, ceea ce inseamna ca poti prelua masina imediat ce aterizezi si poti pleca fara a pierde timp. Serviciile de inchirieri auto otopeni aeroport sunt cele mai avantajoase si mai rapide optiuni.

Acest serviciu este extrem de apreciat de turistii care doresc sa evite aglomeratia transportului public sau taxiurile scumpe. In plus, majoritatea companiilor ofera asistenta 24/7, astfel incat poti avea linistea ca vei fi ajutat in cazul in care apar probleme.

Beneficiile Inchirierii unei Masini pentru Turistii Straini

Pentru turistii straini, inchirierea unei masini in Bucuresti ofera numeroase avantaje. In primul rand, acestia pot explora orasul si imprejurimile in ritmul lor propriu, fara a fi constransi de orarele stricte ale tururilor organizate.

De asemenea, inchirierea unei masini permite accesul la destinatii mai putin cunoscute si mai greu accesibile. De exemplu, poti vizita castelele medievale, satele pitoresti sau parcurile nationale din apropierea Bucurestiului, fara a fi nevoit sa te bazezi pe transportul public sau tururi ghidate.

Un alt avantaj important este costul. Desi poate parea mai scump la prima vedere, inchirierea unei masini poate fi mai economica pe termen lung, mai ales daca planuiesti sa calatoresti mult sau sa faci excursii de o zi in afara orasului.

Cum sa Alegi Compania Potrivita

Cu atat de multe companii de inchirieri auto pe piata, poate fi dificil sa alegi cea mai potrivita pentru nevoile tale. Iata cateva criterii pe care ar trebui sa le iei in considerare:

  1. Reputatia: Alege o companie cu o reputatie buna, care este cunoscuta pentru serviciile sale de calitate si pentru masinile bine intretinute.
  2. Preturile: Compara preturile intre mai multe companii pentru a te asigura ca obtii cea mai buna oferta. Nu uita sa iei in considerare si eventualele costuri ascunse, cum ar fi taxele de asigurare sau de combustibil.
  3. Flota de vehicule: Asigura-te ca compania ofera tipul de masina de care ai nevoie. Fie ca vrei o masina mica si economica sau un SUV spatios, este important sa ai de unde alege.
  4. Serviciul clienti: Un serviciu clienti bun poate face o mare diferenta in experienta ta de inchiriere. Alege o companie care ofera asistenta 24/7 si care este dispusa sa te ajute in orice situatie. Daca doriti o optiune cat se poate de avantajoasa de inchirieri auto otopeni fara garantie companiile sunt dispuse sa va ofere cele mai bune solutii cu asigurare full.

Inchirieri Auto pe Termen Lung

Pentru cei care au nevoie de o masina pentru o perioada mai lunga de timp, multe companii ofera pachete speciale de inchiriere pe termen lung. Acestea pot fi extrem de avantajoase, atat din punct de vedere financiar, cat si al flexibilitatii.

Inchirierea pe termen lung este o optiune excelenta pentru expati, pentru cei care sunt in Bucuresti pentru munca pe o perioada limitata sau pentru cei care pur si simplu nu doresc sa achizitioneze o masina. Aceste pachete includ de obicei asigurare, intretinere si asistenta rutiera, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa te preocupe nimic altceva in afara de condus.

Siguranta si Confort

Un alt aspect important al inchirierii unei masini este siguranta si confortul. Majoritatea companiilor de inchirieri auto din Bucuresti ofera vehicule noi sau aproape noi, echipate cu toate dotarile moderne necesare pentru a te asigura ca calatoria ta este cat mai placuta si sigura.

De asemenea, multe companii ofera optiuni suplimentare, cum ar fi scaune pentru copii, sisteme GPS sau Wi-Fi, pentru a face experienta ta de inchiriere cat mai confortabila si convenabila.

Concluzie

Serviciile de inchirieri auto in Bucuresti reprezinta o solutie practica si avantajoasa pentru oricine are nevoie de transport in capitala Romaniei. Fie ca esti un localnic care are nevoie de o masina pentru cateva zile sau un turist strain care doreste sa exploreze orasul si imprejurimile sale, inchirierea unei masini ofera flexibilitate, confort si libertate de miscare.

Pentru a obtine cele mai bune oferte, este important sa te informezi in prealabil, sa compari optiunile disponibile si sa alegi o companie de inchirieri auto de incredere. Astfel, vei putea sa te bucuri de o experienta de calatorie fara griji, explorand tot ceea ce Bucurestiul si Romania au de oferit.

Indiferent de nevoile tale, exista cu siguranta o solutie de inchiriere auto care sa ti se potriveasca. Asa ca data viitoare cand ai nevoie de o masina in Bucuresti, ia in considerare serviciile de inchirieri auto si bucura-te de toate avantajele pe care acestea le ofera.

Citeste in continuare

Actualitate

Donald Trump: Transformarea după un semn divin – Analiza unui discurs politic impresionant

Publicat

pe

De

Se spune cu adevărat că un creștin care primește un semn de la Dumnezeu în viață devine mai bun, mai iertător, mai înțelegător față de cei din jur și față de adversarii săi. După ce a scăpat ca prin minune când un glonț i-a trecut pe lângă urechea stângă la un miting în Butler, Pennsylvania, fiind la doar jumătate de centimetru de moarte, Donald Trump a promis că își va schimba complet discursul la Conferința Republicanilor, potrivit analizei realizate de Marius Ghilezan.

Discursul său de la Milwaukee, în fața a zeci de mii de republicani, a fost plin de empatie, calm și extrem de convingător. Articularea cuvintelor a fost impresionantă. Introducerea detaliilor despre experiența și credința sa în timpul atentatului, îmbinate cu sentimentele față de victima evenimentului, cu accente de noblețe spirituală și o stăpânire de sine greu de obținut – demnă de un șarpe biblic – face ca discursul său să fie fie o pagină de poveste sau un exemplu de manual de comunicare politică.

În calitate de jurnaliști, discursul nu ne-a păcălit. A transmis aceleași mesaje: securizarea frontierelor, reducerea criminalității, revigorarea economiei, încheierea conflictelor internaționale și restabilirea puterii energetice americane, totul împachetat în lacrimi de crocodil. A moderat tonul pentru a nu răni sensibilitățile.

Nu putem ști cu certitudine, dar presupunem că, alături de elementele simbolice inserate din istoria Atenei, apariția sa în alb și proiecția feței sale umbrite în lumină au avut un rol de atractivitate și provocare a subconștientului celor deja convinși.

Mai pe înțelesul tuturor, discursul său a fost o tactică de a câștiga bunăvoința, însoțită de limbajul nonverbal care accentua mesajele transmise, cu unicul scop de a captiva publicul său.

Entuziasmul este greu de stârnit la nivel politic. Politicienii nu dețin abilitățile unui Travis Scott, care poate electriza sute de mii de fani.

Discursul său empatic și plin de compasiune – cu adevărat măreț, l-am putea spune, dacă l-am compara cu un discurs de rege – a avut ca obiectiv principal să cucerească publicul indecis, cel care poate răsturna echilibrul de forțe în final.

Inspirat, probabil, de Vargas Llosa, care a recunoscut că a greșit în alegerile din 1990 din Peru (unde a pierdut în fața lui Fujimori) segregându-și publicul, Donald Trump și-a modificat radical discursul, afirmând că o victorie nu poate fi obținută cu jumătate de Americă.

Deși a adoptat un ton mai îngăduitor, cu apeluri frecvente la reunirea poporului american și la încetarea luptei politice cu democrații, a atacat adversarii ca un viespe într-un stup de miere, fără ca acțiunea sa să fie înțeleasă de toată lumea.

Conform presei conservatoare americane, apropiații lui Donald Trump recunosc că liderul s-a temut de atac, vorbind în cercuri restrânse despre planurile adversarilor de a-l elimina. Aceștia afirmă că schimbarea sa de atitudine de la ultimul miting se datora experienței aproape de moarte. Nu a fost niciodată dominat de teamă, spun aceștia. Poate acesta este și motivul pentru care și-a ridicat pumnul imediat după rănire și a strigat „luptați, luptați, luptați!” Doar cei puternici știu cum să-și schimbe soarta în favoarea lor.

La ultimul discurs în fața celor mai importanți republicani, din expresia sa dispăruseră ironia și dezgustul, evident accentuate la aparițiile anterioare.

Resentimentele personale, impulsivitatea și dorința de autoritate au fost puse deoparte, ca o valiză lăsată în gară, printr-un semn de la Dumnezeu. De fapt, Trump a recunoscut că, fără intervenția divină, ar fi fost cu gândurile în altă parte.

A făcut apel la înțelegere pentru adversari, cu toate că nu s-a arătat prea milos cu rivalul său Joe Biden, care, între timp, a fost testat pozitiv cu COVID-19.

Există și un scop al blândeții și al falselor aparențe în comunicarea politică. Schimbarea de atitudine a unui individ poate fi o strategie câștigătoare. După cum spunea Machiavelli, scopul scuză mijloacele.

Campaniile electorale nu se reduc la gesturi draguțe pentru o participare ulterioară la festivități.

Fiind un veteran al politicii, Donald Trump a înțeles că o nouă abordare îl va ajuta să iasă învingător. Nu trebuie să credem că a devenit mai blând, mai puțin aspru, mai plin de căldură decât înainte! Este același luptător care, identificând oportunitatea, a adoptat o poziție nouă, conștient că o cursă prezidențială este altceva decât un show de pe Netflix.

A lovi adversarul cu cuvinte dulci poate fi tot o formă de agresiune?

În cele trei luni rămase până la alegerile prezidențiale, Trump nu trebuie să-și facă griji de atacul direct, ci să fie vigilent, deoarece Deep State-ul este într-o stare disperată. Nu dorește să-și împartă puterea cu un personaj imprevizibil. Unii avertizează că umbrele sunt pregătite să folosească chiar și violența pentru a-și atinge scopurile de dominare. Însă acești avertismente nu sunt luate în considerare de toată lumea.

Sunt mulți care cred în orice mesaj malefic al celor care doresc să-și mențină puterea și nu au fost favorizați cu un semn divin.

Realegerea lui Trump este despre cine va avea controlul asupra lumii, iar cei vicleni și periculoși sunt pregătiți să atace. Vigilența este cheia înțelepciunii, așa cum ne învățau la școală.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Gemevo Gemevo
Exclusiv5 ore ago

Irigatoarele bucale: Soluția eficientă pentru persoanele cu aparate ortodontice sau lucrări dentare

Menținerea unei igiene orale impecabile este esențială pentru toată lumea, dar este deosebit de importantă pentru cei care poartă aparat...

Exclusiv10 ore ago

CSM Ploiești în criză: „MILITIANUL” Dănuț Burghelea, favorit pentru funcția de director în mijlocul controversei

CSM Ploiești a „anunțat” (pe şestache) organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director al instituției, fără a consulta aleșii...

Exclusivo zi ago

Confruntările de putere în subteranele Administrației Locale din Neamț

Când Șoarecele se Crede Leu Un grav accident în județul Neamț l-a pus într-o situație dificilă pe prefectul interimar –...

Exclusivo zi ago

Controverse în Legislația Rutieră: Confuzie și Presiune Asupra Polițiștilor Rutieri, dezvăluite de Sindicatul Europol

Sindicatul Europol a atras atenția asupra unei situații tensionate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și IGPR, referitoare la neactualizarea procedurilor...

Exclusiv2 zile ago

Conflicte Sindicale și Lipsa Transparenței în Administrarea Financiară la SC Hale și Piețe SA Ploiești

Sindicatul Administrației Publice și Asistenței Sociale „Alexandru Ioan Cuza” (SAPAS), reprezentat legal de către Președinte – domnul Radu Florian Constantin,...

Exclusiv2 zile ago

„Alba neagra” privind drepturile și libertățile cetățenești/Intrigă la o Secție de Poliție dintr-un oraș din Prahova (V)

Avem informații detaliate conform cărora, pentru a acoperi posibile abuzuri ale agentului de poliție Picior Alexandru de la Poliția Boldesti-Scaieni,...

Exclusiv2 zile ago

Ancheta complexă: Scandalul implicării politice și economice la Șantierul Naval 2 Mai și cheltuielile bugetare sub semnul întrebării

Pe data de 04 iulie 2024, ziarul nostru, Incisiv de Prahova, a publicat un articol intitulat „Jocuri dubioase politico-economice: Oprea...

Exclusiv2 zile ago

Opacitatea sumelor: RetuRO și enigma mafiotă de spălare de bani a sistemului de Garanție-Returnare

Conform dezvăluirilor din serialul nostru de la Incisiv de Prahova (aici, aici, aici, si aici, ), Returo este o schemă subtilă...

Exclusiv2 zile ago

Clarificarea informațiilor despre rațiile militare etichetate în limba română și pregătirea pentru exercițiul național din septembrie

Contextul clarificărilor: Deputatul Dumitru Coarnă a adresat o interpelare Ministrului Apărării legată de informațiile apărute despre rațiile militare etichetate în...

Exclusiv2 zile ago

Semnalare de fapte suspecte în dosarul despăgubirilor imobilelor: se apelează la Integritatea Judiciară

D. Ș., cu domiciliul în Orașul Otopeni, ne atrage atenția noua si Inspectorului șef al Inspecției Judiciare asupra unor posibile...

Exclusiv2 zile ago

Turbulențe și incertitudini în privința aplicării ordonanțelor privind testările antidrog pentru polițiștii rutieri din România

In cadrul unei intervenții la Digi 24, Cosmin Andreica, reprezentant al Sindicatului EUROPOL, a subliniat încă o dată faptul că...

Exclusiv2 zile ago

Controverse și acuzații în mediul poliției Neamț: de la proteste la posibile acte de corupție

Se pare că verificările privind protestul considerat „neautorizat” în fața sediului IPJ Neamț sunt efectuate de către comisarul șef de...

Exclusiv3 zile ago

Despre comunicare și diferențiere în scrierea publică: o analiză a Comunicatului Poliției Române

Prin școala generală am învățat că există diferențe de limbaj – extindem termenul la noțiunea de ”comunicare” – pentru diverse...

Exclusiv3 zile ago

Nemulțumiri profunde ale Polițiștilor din Constanța: Protest major împotriva Reorganizării IPJ și a condițiilor de muncă

Polițiștii din Constanța anunță un protest masiv: nemulțumiri profunde privind reorganizarea IPJ și condițiile de muncă, dezvaluie Sindicatul Politistilor- Sidepol....

Exclusiv5 zile ago

Discuții la MAI privind acordarea sporului operațional: avertisment cu privire la evaluările semestriale

Reprezentanții Sindicatului Sidepol au participat la o ședință organizată la sediul Ministerului Afacerilor Interne pentru a discuta despre modalitatea de...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv