Administratie
Blana ursului din pădure

Domn Nelu Tătaru zice că suntem într-o fază de stabilizare a numărului de infectări, la 9 – 10.000 zilnic. Eforturile de atingere a acestui obiectiv se văd. De vreo câteva zile comunicatele GCS întârzie, semn că mai sunt socoteli de făcut înainte de a fi date publicității.
Ceea ce înseamnă că numărul de infectați poate fi ținut sub control din calculator și că se iau în considerare doar cazurile care nu pot fi excluse din alte motive. Singurul lucru mai greu de ținut sub control este numărul deceselor. Chiar dacă acum se recurge la procedura inversă, de a nu mai fi adunați laolaltă morții din toate categoriile. Încep deci să mai moară oameni și din cauză comorbidităților, fără să mai fie nevoie să li se acorde beneficiul covid-ului. Dar asta esteo altă statistică, cu alte scopuri.
Prin declarația sa ministrul Tătaru dezvăluie strategia de campanie electorală a liberalilor. Trebuie oprit cu orice preț avansul numărului de infectați, măcar până la 6 decembrie. Câți sunt până acum sunt deajuns. Fixarea pe platoul celor 10.000 poate face mai suportabil fenomenul, inclusiv pentru opinia publică, excesiv bombardată de știrile și previziunile catastrofice. De aici, de pe platou, se poate pune în discuție subiectul salvator: vaccinul!
Deocamdată acesta este ca blana ursului din pădure, din care Comisia Europeană croiește câte un petic, mai mare sau mai mic, pentru fiecare țară membră, iar acestea, odată ce îl primesc, încep să îl împartă la rândul lor. Intră în joc tehnologia împărțelii, cu atribuții, proceduri de manipulare, priorități și justificări. Este palierul pe care Guvernul și președintele său încearcă să fixeze dezbaterea publică, arogându-și meritele pentru obținerea celei mai bine repartiții posibile. Asta până în 6 decembrie. După aceea, se poate reveni la chestiunea de fond, cu posibilitatea ca măsurile extreme necesare în situația scăpării de sub control a epidemiei să poate fi luate de noua majoritate netoxică, care se presupune că se va instala la butoane.
Imi trece prin cap o idee trăsnită:ce s-ar întâmpla dacă, absolut întâmplător, vreo instituție medicală oarecare, va ajunge să descopere un tratament ieftin și eficient, de genul celui cu 16 pastile luate deodată, experimentat deja la Timișoaara ? Și când se va constata că va fi mai suportabil și mai sigur să te imunizezi trecând prin infecție, decât să riști efectele secundare ale oricărui vaccin făcut pe grabă, fără a fi trecut prin fazele clinice necesare, cu gândul doar la marea lovitură financiară? Nu ar fi o catastrofă pentru toate marile concerne care au riscat și supralicitat pentru producerea lor, dar și pentru guvernele și entitățile care au contractat produsele pe sume imense? Iată de ce cred că orice astfel de inițiativă va fi ucisă din fașă și că unica noastră nădejde va trebui să fie VACCINUL. În varianta sa obligatorie…
Octavian Andronic
Administratie
Poliţiştii de frontieră au depistat într-o autoutilitară condusă de un cetățean german, peste 17.000 de cutii cu medicamente susceptibile a fi contrafăcute, în valoare totală de peste 370.000 de euro

La Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, județul Arad, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de frontieră, pe sensul de ieșire din țară, un cetățean german în vârstă de 39 de ani. Bărbatul se afla la volanul unei autoutilitare înmatriculate în Germania.
La controlul de frontieră, poliţiştii de frontieră au descoperit, în compartimentul pentru marfă, mai multe cutii pe care erau inscripționate numele unor medicamente cunoscute, susceptibile de a fi contrafăcute. Pentru marfa transportată, șoferul nu a putut prezenta documente de proveniență, motiv pentru care a fost condus la sediul instituției pentru verificări suplimentare.
La cercetări, polițiștii de frontieră au stabilit că în interior se aflau 17.263 cutii cu medicamente, susceptibile a fi contrafăcute, în valoare totală de peste 370.000 de euro.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun, precizeaza sursa citata. (Sava N.).
Administratie
În Bemowo Piskie, Polonia, instrucția contingentului românesc continuă

În spatele fiecărui sistem antiaerian Gepard care iese la instrucție există o mână de oameni care se asigură, în permanență, că tehnica este operativă.
Un tablou absolut impresionant: zgomotul motoarelor, ridicarea și rotirea antenelor, mișcarea turelelor. Șenilele care se învârt și aruncă în urma lor noroiul poligonului. Mirosul de fum. Vin Geparzii.
Dacă privim bateria cum pleacă la instrucție, garantat ni se face pielea de găină. Complexul antiaerian Gepard este o bestie de-a dreptul amenințătoare, însă este întotdeauna îmblânzit de o mână de oameni.
Militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană Sky Guardians, structură generată de Batalionul 288 Apărare Antiaeriană Milcov și coordonată de Comandamentul Forțelor Întrunite General Ioan Emanoil Florescu, se află aproape de finalul misiunii din baza de instrucție din Bemowo Piskie, Polonia. Prinși în vârtejul activităților, timpul a trecut repede.
Uneori, captivați de tabloul impresionant al tehnicii, ne concentrăm mai mult pe luptători și mai puțin pe structura de mentenanță, cei care fac lucrurile să meargă. Despre ei se scrie rar. Nu au atât de multă vizibilitate, căci se află, zi-lumină, în ateliere, însă lipsa lor s-ar observa instantaneu.
Iar mentenanța Gepardului este o treabă complicată. Pe de o parte avem mentenanța șasiului, ceea ce ține de partea mecanică și auto și ajută complexul să se deplaseze. Mai avem partea de mentenanță a armamentului complexului, în special cele două tunuri automate calibrul 35 de milimetri Oerlikon.
Nu în ultimul rând, avem verificarea părții speciale, ce presupune diagnosticarea, în cazul unor defecțiuni, a legăturilor electronice ale componentelor sistemului, ca de pildă radare, sisteme optice și calculatorul.
La o simplă căutare pe internet, aflăm că sistemele antiaeriene Gepard, tehnică aflată în dotarea contingentelor românești din cadrul Grupului de luptă NATO din Polonia, au fost proiectate undeva pe la mijlocul anilor șaizeci. Cu toate acestea, de mentenanța lor se ocupă în special oameni tineri.
Cel mai tânăr militar din detașament este maistrul militar clasa a IV-a Cătălin Lalu. Este absolvent al Școlii de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene Traian Vuia și aici, în Polonia, este maistru militar specialist pe armamentul complexului antiaerian Gepard.
Maistru militar Cătălin Lalu
Datoria mea este să verific și să mă asigur că toate componentele armamentului din dotarea complexului antiaerian sunt funcționale și în bună stare, astfel încât să poată fi executate trageri asupra țintelor inamice.
Întreținerea armamentului complexului antiaerian Gepard după tragere este o treabă complexă și meticuloasă. Armele sunt separate de complex, dezasamblate, curățate bucată cu bucată, asamblate și așezate la loc. Toate aceste operațiuni durează aproximativ o zi, în funcție de spațiul de lucru și de numărul de oameni de care dispune structura de mentenanță.
Totodată, la întreaga activitate participă și echipajul complexului, un lucru normal dacă ne gândim că ei sunt cei ce folosesc efectiv complexul, și cum ai putea lucra cu ceva ce nu cunoști?
Mentenanța șasiului este la fel de importantă. De fiecare dată când Gepardul iese la instrucție, fie că vorbim despre exercițiile de antrenament în teren, recunoașteri, exerciții de rezolvare a situațiilor tactice sau trageri propriu-zise, echipajul verifică uzura șenilelor și a roților motrice, starea lichidelor speciale și, în cazul în care sunt probleme, intervin maiștrii militari specialiști.
Unul dintre cei care se ocupă de partea specială este caporalul clasa a II-a Fănel Gherghe, militar cu experiență în ceea ce privește complexul antiaerian: M-am ocupat de mentenanța Gepardului din primii ani în care a intrat în înzestrarea unității, perioadă în care am avut șansa să lucrez cu operatorii germani. Când tehnica a intrat în dotarea batalionului, au venit cu ea și specialiștii germani și am lucrat împreună.
Caporal Fănel Gherghe
O echipă de mentenanță a Gepardului trebuie să funcționeze ca o mașinărie bine unsă. Activitatea mea și a colegului meu sunt direct proporționale. Dacă o anumită parte a complexului nu funcționează, nici celelalte părți nu își vor atinge obiectivele. Dacă partea specială nu reușește să calculeze viteza țintei, de exemplu, armamentul va avea o eroare care o va face să nu fie eficientă, explică maistrul Cătălin Lalu.
Colegul său completează: Nimeni nu poate să cunoască complexul în întregime. În primul rând, ca să poți să repari, trebuie să ai idee de cum merge. Să repari ceva ce nu știi cum funcționează este aproape imposibil.
Iar învățarea nu o putem cuantifica în perioade de timp, este vorba doar dacă îți place ce faci, dacă ai mai făcut înainte ceva asemănător. Eu am terminat electronica, sunt olimpic național la electronică și îmi place ceea ce fac, înțeleg cum funcționează.
Mai important decât tehnica în sine este specialistul. Căpitanul Marius Alexandru este ofițer de stat major în compartimentul logistic și se ocupă în special de mentenanță, mișcare și transport. Coordonez activitatea plutonului sprijin și activitățile adiacente logistice, în special mentenanță, mișcare și transport.
Dacă vorbim strict de ceea ce înseamnă mentenanța complexului antiaerian Gepard, toate defecțiunile care pot să apară pot fi remediate de specialiștii pe care îi avem și cunoștințele lor ne sunt de folos și nouă, ofițerilor și subofițerilor care au funcția de operator.
Oamenii de la mentenanță nu sunt doar colegi, ci o adevărată echipă condusă de Ionuț Ocheșel, maistru militar specialist și comandant grupă întreținere artilerie și rachete antiaeriene. El este cel ce coordonează întreaga activitate a celor care au grijă ca Geparzii să fie mereu operativi.
Ne apropiem de finalul misiunii. Asta înseamnă că echipa de mentenanță este mai ocupată ca niciodată. Pe lângă activitățile curente, se concentrează ca toată tehnica să fie în stare perfectă de funcționare, pentru a fi predată următoarei rotații.
Exercițiile cu trageri de luptă sunt momentele favorite ale artileriștilor antiaerieni. În clipele de dinainte de trageri, timpul pare că se oprește în loc. Întreaga suflare din poligon își ține respirația până când prima lovitură pleacă spre țintă. În spatele celor câteva minute ale unei trageri propriu-zise, se află însă ore, dacă nu zile întregi de muncă. (Locotenent Cornelia Dumitru).
Administratie
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat că a retras din dezbatere proiectul care viza ca personalul civil din instituţiile subordonate să fie încadrat în condiţii de muncă deosebite şi speciale

Ministerul Apărării Naţionale a decis retragerea proiectului de modificare a Legii nr. 263/2010, ca urmare a observaţiilor primite până la acest moment, în cadrul procedurii de transparenţă decizională începută în data de 17 martie.
Proiectul de act normativ în discuţie, iniţiat şi elaborat de instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, a avut ca scop crearea cadrului normativ care să permită încadrarea activităţii personalului civil din propriile instituţii în condiţii de muncă deosebite şi speciale, similar prevederilor aplicabile personalului militar şi poliţiştilor.
-
Exclusivacum 4 zile
,, Noaptea Minții” sau ,,Cum calculează Mafia”!!!/Episodul IV
-
Exclusivacum o zi
Replica ,, Caracatiței”
-
Administratieacum 4 zile
La doar 33 de ani, a fost depistat cu o formă rară de cancer, iar tratamentul necesar depășește suma de 30000 euro/lunar
-
Exclusivacum o zi
Don Quijote de la Mancha VS. Cei trei muschetari/Cavalerul tristei figuri VS. Cei trei mușca-tare/Ep.3: ÊTES-VOUS PRÊT(E)S ?
-
Featuredacum 4 zile
Până și luptele de la Bahmut pălesc față de ”Jihadul” declanșat la Primăria Sectorului 1
-
Exclusivacum 4 zile
Un focar de infecție ce se dorește a fi o locuință de serviciu atribuită de IPJ Alba unui polițist în anul de grație 2023
-
Exclusivacum 5 zile
Instituția ar trebui să manifeste atenție sporită cu privire la echipamentele pe care le achiziționează pentru proprii angajați
-
Exclusivacum o zi
1 oră au avut la dispoziție șefii să propună polițiștii care vor fi avansați înainte de termen