Connect with us

Actualitate

Remember 19 noiembrie 1990 – Presa acum 30 de ani

Publicat

pe

UN SCAUN MULT PREA FIERBINTE!

Domnului inginer Ştefan Ciurel — primarul cu nume de stăvilar — i-a fost aprobată demisia. Om de bună credinţă şi de bune intenţii, se pare că n-a mai rezistat înaltei temperaturi a fotoliului primarial, datorată „viiturii” de probleme pe care le-a creat relaxarea postrevoluţionară şi procesul masiv de democratizare a instituţiilor comunale, soldat cu o acută criză de autoritate la toate nivelurile de decizie. Succedînd unui medic igienist, care a cîştigat cursa cu premii „Cine ajunge primul în primărie e primar!“ (sosirea avind loc în adidaşi, iar plecarea în Mercedes) domnul Ciurel va rămîne în istoria administraţiei orăşeneşti prin două realizări de marcă: performanţa readucerii cartelelor în existenţa noastră cotidiană (tocmai cind ne făcusem iluzia că le-am îngropat odată cu genialii lor creatori) şi, implicit, lovitura dată iniţiativei private din domeniul dulciurilor populare, precum şi maratonul convorbirilor purtate cu liderii post-neorevoluţionari ai Pieţei Universităţii, pe care i-a descurajat cu formidabila sa răbdare de a asculta şi de a nu contrazice. Ar mai fi fost Ioc, poate, şi de altele dar timpul, să recunoaştem, n-a avut răbdare cu domnul Ciurel. Poate că va avea mai multă cu noul primar domnul Oproiu, căruia, chiar dacă în acest moment nu ştim nimic despre dînsul, îndrăznim să-i urăm (din motive, poate, egoiste) mai mult succes! Deci: adio domnule Ciurel, bine aţi venit domnule Oproiu! (Octavian Andronic)

MÎINE

„Dimineaţa“ apare în format mare. Îi urăm pe această cale mai mult succes debit in formatul mic, odată cu autocritica severă faţă de inconsecvenţa — prompt sancţionată de către colegii noştri — cu care am denumit, într-un acelaşi număr de ziar filmul Iui Lucian Pintilie.
 

NICU VLAD PE PODIUM

Acelaşi sportiv de excepţie

….Fie că a fost vorba de Jocurile Olimpice, de Campionate mondiale sau europene, de ani de zile ne-am obişnuit să aşteptăm de la acest sportiv de excepţie care este NICU VLAD un singur lucru: prezenta pe podium. Indiferent de numele (şi valoarea) adversarilor, indiferent de starea fizică (ori psihică) a „voinicului nostru din Carpati”. Şi Nicu Vlad nu ne-a dezamăgit niciodată, înscriind în palmaresul sportului românesc atîtea şi atîtea succese de prestigiu. Aşa cum s-a întîmplat şi acum, la C.M. de haltere de la Budapesta unde — în penuria de rezultate notabile realizate – de tricolorii noştri în acest an — iată, Nicu Vlad a cucerit (în cadrul categoriei 100 kg) două strălucitoare medalii de aur (la „total” şi la „smuls” şi una de bronz, echivalentă insă cu „argintul”, ţinînd seama de faptul că departajarea a fost decisă doar de greutatea corporală a sportivilor, şi nu de cea a… halterei. Bravo, Nicu Vlad! (G. Marian)

Ziarul Libertatea din 19 noiembrie 1990 pag. 1-a ► Click pe imagine pentru mărire! 


Partidul Socialist al Muncii

​Caricatură de ANDO

GURA LUMII

(INFORMAŢII PENRU CARE NU BAGAM MINA IN FOC)

ALERTA DE GRADUL I LA SEDIUL REPUBLICANILOR CREŞTINI

Acum cîteva zile, conducerea republicanilor creştini, din str. Berzei a înregistrat o alarmă de gradul I. Echipele de şoc ale expreşedintelui — excomunicatului, exclusului, revocatului din toate funcţiile şi chiar din rîndurile Partidului Republican Creştin — Gheorghe Popilean, au luat cu asalt sediul partidului. Dacă la Congresul extraordinar din vară al partidului, ţi-a spus domnul Popilean, am pierdut partida doctorală, trebuie să o cîştig, musai acum pe calea înfruntării pumnilor. Se pare, insă, că cei năimiţi în acest scop nu au fost suficient de cointeresaţi… Aşa că, la „simbolica” rezistenţă a asediaţilor, asediatorii au abandonat partida retrăgîndu-se cu maximă repeziciune spre baza de atac, din bd. Nicolae Grigorescu nr. 49. bl. E, sc. 2, etaj 11, ap 88, sectorul 3, unde de fapt se află şi sediul „marelui stat major” popilean.

Înfrîngerea, cauzele ei au fost analizate cu cea mai mare exigenţă în cel mai partinic spirit de… partid.

Doar simpla promisiune, ar fi spus unii, că „firma particulară” angajează salariaţi pe diferite funcţii, chiar cu 5 000 lei pe lună, că oferă „înaltul titlu” de membru al PRC, contra unei substanţiale taxe de înscriere, precum şi invitaţia „preşedintelui” uzurpat de a fi însoţit să-şi recucerească scaunul nu au fost suficiente. Acest adevăr este confirmat şi de declaraţia unuia dintre cei ce au fost „invitaţi” la asaltul din 14 noiembrie. Spicuim: ,,In urma anunţului dat în ziarul „România Liberă” din data de 09.11. 90, in care se arată că o firmă particulară angajează oameni pe diferite funcţii. (…) m-am prezentat la adresa respectivă unde am văzut o mulţime de oameni care aşteptau să intre în apartamentul respectiv. Fiecăruia dintre noi ni s-au inmînat 2 formulare, unul fiind fişă cu date personale pentru angajare, iar al doilea fiind o cerere de înscriere în Partidul Republican Creştin. (…) leşind din camera dlui Popilean acesta mi-a spus la plecare să aş tept ca împreună cu dînsul şi cu mai mulţi oameni veniţi in urma acestui anunţ să mergem în str. Berzei nr. 43 să ocupăm sediul partidului. Părindumi-se curioasă comportarea dlui Popilean şi auzind din presă si din discuţiile purtate de diferiţi cetăţeni pe scara blocului, referitoare la persoana acestuia, am considerat că scopul anunţului din ziar este de a nu fi angajaţi, ci de a fi folosiţi si instigaţi la săvîrşîrea unor acte ce cad sub incidenţa legii, mai mult, acesta spunindu-ne că cei cărora ne-a aprobat angajarea vom participa pe data de 17.11.90 la un Congres al PRC, in care dînsul să fie reales preşedintele partidului”. (…)

AMBIDEXTRU

MÎINE 

În piaţa Aviatorilor, are Ioc un mare miting de protest organizat de către F.S.N. împotriva birocraţiei şi corupţiei. Unde se manifestă acestea, cu precădere, vom afla, probabil, tot mîine.      

Ziarul Libertatea din 19 noiembrie 1990 pag. a 2-a ► Click pe imagine pentru mărire!  

Ziarul Libertatea din 19 noiembrie 1990 pag. a 3-a ► Click pe imagine pentru mărire!  

STOP CADRU

Ne reamintim cu plăcere că domnul Domingo Schipani, ambasadorul Uruguayului la Bucureşti, este primul şef de misiune diplomatică ce ne-a vizitat redacţia după revoluţie. El însuşi „disident” (culpa de a nu fi acceptat să facă genuflexiuni la Congresul al XIV-lea, i-a atras sancţiuni variate, de la retragerea pazei din faţa ambasadei, pînă la furtul antenei parabolice!) a salutat cu bucurie schimbările din România ce înscriau ţara noastră pe un destin paralel cu cel al propriei sale ţări. Ne-am recăzut apoi în alte cîteva rînduri, întîlnirea de vineri, cu participarea reprezentanţilor majorităţii publicaţiilor importante, contribuind benefic la detensionarea unui climat lesne supus alertelor. Cu generozitatea care-l caracterizează, domnul Schipani a mijlocit cu acest prilej şi un prim contact cu presa al domnului Bogdan Baltazar, noul purtător de cuvint al guvernului, oferindu-i posibilitatea exprimării unei succinte profesiuni de credinţă. La întîlnire a participat şi Oscar Eduardo Torres Avales, ambasadorul Argentinei. Nu întîmplător, dacă avem în vedere faptul că, în această săptămină cei doi ambasadori îl vor însoţi pe primul ministru în rapidul său turneu sud-american. A fost, dealtfel, unul dintre subiectele principale al discuţiilor informate purtate la reşedinţa domnului ambasador Schipani, căruia invitaţii i-au propus, mai in glumă, dar mai mult în serios, să accepte titlul ad-hoc de „cel mai bun prieten al gazetarilor”. Ceea ce dinsul a acceptat cu evidentă satisfacţie.

Octavian ANDRONIC

Ziarul Libertatea din 19 noiembrie 1990 pag. a 4-a ► Click pe imagine pentru mărire!  

Actualitate

Serviciile de inchirieri masini sunt optiunea de transport avantajoasa

Publicat

pe

De

Bucurestiul, capitala Romaniei, este cunoscut pentru aglomeratia sa, pentru diversitatea sa culturala si pentru ritmul alert al vietii de zi cu zi. In acest context, serviciile de inchirieri auto au devenit o solutie indispensabila pentru locuitorii orasului, dar si pentru turistii care vor sa exploreze fiecare colt al acestuia. Firmele de inchirieri auto din Bucuresti ofera o gama variata de masini, de la modele compacte, potrivite pentru deplasari urbane, pana la masini de lux, ideale pentru evenimente speciale sau pentru cei care doresc sa se bucure de confort si eleganta.

Un aspect esential al acestor servicii este flexibilitatea pe care o ofera. In fiecare zi, sute de clienti aleg sa colaboreze cu diverse companii de inchirieri auto Bucuresti , beneficiind de multiple avantaje, printre care se numara costurile reduse si accesibilitatea. In plus, aceste servicii sunt foarte convenabile pentru cei care ajung in Bucuresti cu avionul. La Aeroportul Otopeni, majoritatea agentiilor de inchirieri auto au birouri, permitand astfel turistilor sa isi inchirieze masina imediat ce ajung in tara.

Flote Variate pentru Toate Gusturile si Bugetele

Flotele companiilor de inchirieri auto din Bucuresti sunt extrem de variate, adaptate pentru a satisface orice nevoie sau preferinta. Daca sunteti in cautarea unei masini economice pentru deplasari zilnice prin oras, puteti opta pentru un model din clasa mica. Aceste masini sunt usor de manevrat si au un consum redus de combustibil, ceea ce le face ideale pentru traficul bucurestean.

Pentru cei care au nevoie de mai mult spatiu sau de o masina potrivita pentru drumuri mai lungi, exista optiuni din clasa medie. Aceste masini ofera un echilibru perfect intre confort si eficienta, fiind echipate cu toate dotarile necesare pentru a face orice calatorie placuta si sigura.

Pe de alta parte, daca doriti sa calatoriti in stil si sa va bucurati de cele mai noi tehnologii si de un confort deosebit, puteti alege o masina din clasa de lux. Aceste vehicule sunt dotate cu cele mai avansate sisteme de siguranta si confort, oferind o experienta de conducere inegalabila.

Alegerea Corecta a Companiei de Inchirieri Auto

Inainte de a alege serviciile unei anumite companii de inchirieri auto, specialistii recomanda sa va informati in detaliu despre termenii si conditiile de inchiriere. Este important sa intelegeti toate clauzele contractului, pentru a evita eventualele surprize neplacute. De asemenea, trebuie sa verificati ce include pretul inchirierii – de exemplu, daca asigurarile sunt incluse sau daca exista taxe suplimentare pentru diverse servicii.

Alegerea masinii potrivite trebuie sa se faca in functie de bugetul disponibil si de nevoile specifice ale calatoriei. Este recomandat sa comparati mai multe oferte si sa cititi recenziile altor clienti pentru a va asigura ca faceti cea mai buna alegere.

Servicii de Rent a Car Otopeni

Pentru cei care ajung in Romania cu avionul, serviciile de rent a car Otopeni sunt o optiune extrem de convenabila. Majoritatea companiilor de inchirieri auto au birouri in terminalul aeroportului, ceea ce permite inchirierea unei masini imediat dupa aterizare. Astfel, economisiti timp pretios si va puteti continua calatoria fara intarzieri. Companiile ofera clientilor de fiecare data cele mai avantajoase solutii si optiuni de inchirieri auto otopeni fara garantie cu asigurare full casco inclusa in pret.

Avantajele Colaborarii cu inchirieriauto-bucuresti.com

Una dintre cele mai populare optiuni pentru inchirieri auto in Bucuresti este inchirieriauto-bucuresti.com. Aceasta companie ofera unele dintre cele mai avantajoase oferte de pe piata, combinand preturi competitive cu servicii de inalta calitate. Clientii au la dispozitie o gama variata de masini, de la modele economice la masini de lux, toate intretinute la cele mai inalte standarde.

Compania pune accent pe transparenta si pe satisfactia clientilor, oferind suport 24/7 si asistenta in caz de urgenta. In plus, inchirieriauto-bucuresti.com ofera diferite pachete promotionale si reduceri pentru inchirierile pe termen lung, facand astfel serviciile sale accesibile pentru orice tip de client.

Serviciile de inchirieri auto din Bucuresti reprezinta o solutie moderna si economica pentru oricine are nevoie de flexibilitate si confort in deplasarile sale. Cu flote variate si oferte adaptate oricarui buget, aceste servicii sunt ideale atat pentru locuitorii orasului, cat si pentru turistii care vor sa exploreze capitala Romaniei. Alegerea companiei potrivite si intelegerea termenilor si conditiilor de inchiriere sunt esentiale pentru a va bucura de o experienta placuta si fara probleme. Indiferent daca alegeti sa inchiriati o masina de la Aeroportul Otopeni sau din alta parte a orasului, optiunile sunt numeroase si diversificate, asigurand astfel satisfactia fiecarui client.

In final, colaborarea cu o companie de incredere, cum este inchirieriauto-bucuresti.com, poate face diferenta intre o calatorie stresanta si una placuta si lipsita de griji. Fie ca aveti nevoie de o masina pentru o zi sau pentru o perioada mai lunga, rent a car Bucuresti va ofera solutii moderne, economice si adaptate nevoilor dumneavoastra.

Citeste in continuare

Actualitate

Ajutați-o pe Patricia să înfrunte lupta pentru viață: Fetița are nevoie de ajutorul nostru!

Publicat

pe

De

APEL UMANITAR: Ajutați-o pe Patricia să trăiască!

Patricia, o fetiță de doar 8 ani, se află într-o situație critică, iar familia ei nu dispune de resursele necesare pentru a plăti intervenția chirurgicală salvatoare. Viața liniștită a familiei Ion și Ștefania s-a schimbat dramatic în urmă cu câteva zile, când, în vacanță la bunici, Patricia a început să acuze dureri severe de cap și vărsături. De urgență, a fost transportată la spitalul județean din Drobeta Turnu Severin, unde inima ei a intrat în stop cardiac. Medicii au reușit cu greu să o readucă la viață după 5 minute de manevre de resuscitare.

Un examen CT cerebral a confirmat diagnosticul: hemoragie intraventriculară cu hidrocefalie secundară. Micuța a fost rapid transferată la Spitalul pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București, unde i s-au efectuat reevaluări CT, iar starea ei a fost stabilizată. Cu toate acestea, diagnosticarea formei tumorale hemoragice din fosă posterioară, împreună cu edemul cerebral difuz și insuficiența respiratorie acută, indică necesitatea unei intervenții chirurgicale complexe, ce nu poate fi realizată în țară.

Un spital din Istanbul, Turcia, a acceptat să o trateze pe Patricia, estimând un cost al intervenției operatorii între 25.000 și 30.000 de euro. Din păcate, familia nu are resursele financiare necesare. Ion, tatăl fetiței, este un simplu polițist local și nu poate suporta această cheltuială.

Părinții Patriciei fac un apel disperat la toți cei care pot ajuta să o susțină pe micuță. Orice contribuție este extrem de valoroasă și poate face diferența. Ajutoarele pot fi trimise în lei în contul IBAN: RO57INGB0000999915982866, iar cele în euro în contul RO26INGB0000999915987304. Ambele conturi sunt deschise la ING Bank (cod swift INGBROBU) pe numele titularului Ion Minoiu.

Sindicatul Național „Forța Legii” se alătură acestei cauze nobile și face apel la solidaritate. Fă și tu un gest de ajutor! Patricia are nevoie de noi, iar fiecare contribuție contează!

Citeste in continuare

Actualitate

Dinastii și jocuri politice: o privire asupra alegerilor din SUA în ultimele trei decenii

Publicat

pe

De

Cozmin Gușă își propune să ofere o scurtă analiză a desfășurării alegerilor în Statele Unite în ultimele trei decenii.

În 1992, Bush tatăl este surprinzător învins de Bill Clinton, guvernatorul tânăr din Arkansas, o victorie care, ulterior s-a demonstrat, fusese pregătită cu mult timp înainte în cercurile profunde ale Statului American. Aceste forțe căutau să impună o dictatură a minorităților, în timp ce Clinton, cu problemele sale, inclusiv controversa cu Monica Lewinsky, reușește totuși să își finalizeze mandatul.

După 8 ani, în 2000, Clinton, dorind să își perpetueze influența, îl sprijină pe Al Gore, vicepreședintele său, care câștigă votul popular. Totuși, în urma unui scandal electoral în Florida, președinte devine Bush Junior, inaugurând o nouă dinastie care va dura până în 2008. În această perioadă, Statele Unite, sub conducerea lui Bush, impun politica războiului preventiv împotriva terorismului, culminând cu evenimentele tragice de pe 11 septembrie 2001.

După cei 8 ani ai familiei Bush, în 2008, Hillary Clinton dorește din nou nominalizarea democrată, dar Barack Obama, un alt politician susținut de George Soros, îi ia locul. Obama devine președinte timp de 8 ani, perioadă în care SUA își pierd influența la nivel global, în special față de China.

În 2016, Hillary Clinton își reîncearcă șansa, dar este învinsă de republicanul Donald Trump. În 2020, Obama reușește să impună interpusul său, Joe Biden, în urma unor alegeri controversate. Este de notat că Obama a dorit să o aducă în prim-plan pe Michelle Obama, dar planul nu a fost acceptat de Deep State.

Acum, în 2024, Trump revine pe scena politică, iar lupta din partea democrată se dă între familiile Clinton și Obama, cu ambii dorind să își impună proprii candidați. De asemenea, George Clooney intră în competiție. Bătălia pentru nominalizările democratice se va desfășura în urma alegerilor din luna august.

Cozmin Gușă subliniază că, având în vedere modul în care se desfășoară alegerile în SUA, adică într-un sistem considerat democratic, este greu de comentat despre aranjamentele în alte state, cum ar fi Rusia sau China, unde autoritarismul este evident.

 

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv15 ore ago

Angajații Arhivelor Naționale primesc noi atribuții, dar fără soluții pentru inechitatea salarială.

Angajații din Arhivele Naționale au primit, peste noapte, noi atribuții, fără a fi consultate, conform Sindicatului Europol. O modificare puțin...

Gemevo Gemevo
Exclusivo zi ago

Irigatoarele bucale: Soluția eficientă pentru persoanele cu aparate ortodontice sau lucrări dentare

Menținerea unei igiene orale impecabile este esențială pentru toată lumea, dar este deosebit de importantă pentru cei care poartă aparat...

Exclusiv2 zile ago

CSM Ploiești în criză: „MILITIANUL” Dănuț Burghelea, favorit pentru funcția de director în mijlocul controversei

CSM Ploiești a „anunțat” (pe şestache) organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director al instituției, fără a consulta aleșii...

Exclusiv3 zile ago

Confruntările de putere în subteranele Administrației Locale din Neamț

Când Șoarecele se Crede Leu Un grav accident în județul Neamț l-a pus într-o situație dificilă pe prefectul interimar –...

Exclusiv3 zile ago

Controverse în Legislația Rutieră: Confuzie și Presiune Asupra Polițiștilor Rutieri, dezvăluite de Sindicatul Europol

Sindicatul Europol a atras atenția asupra unei situații tensionate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și IGPR, referitoare la neactualizarea procedurilor...

Exclusiv3 zile ago

Conflicte Sindicale și Lipsa Transparenței în Administrarea Financiară la SC Hale și Piețe SA Ploiești

Sindicatul Administrației Publice și Asistenței Sociale „Alexandru Ioan Cuza” (SAPAS), reprezentat legal de către Președinte – domnul Radu Florian Constantin,...

Exclusiv4 zile ago

„Alba neagra” privind drepturile și libertățile cetățenești/Intrigă la o Secție de Poliție dintr-un oraș din Prahova (V)

Avem informații detaliate conform cărora, pentru a acoperi posibile abuzuri ale agentului de poliție Picior Alexandru de la Poliția Boldesti-Scaieni,...

Exclusiv4 zile ago

Ancheta complexă: Scandalul implicării politice și economice la Șantierul Naval 2 Mai și cheltuielile bugetare sub semnul întrebării

Pe data de 04 iulie 2024, ziarul nostru, Incisiv de Prahova, a publicat un articol intitulat „Jocuri dubioase politico-economice: Oprea...

Exclusiv4 zile ago

Opacitatea sumelor: RetuRO și enigma mafiotă de spălare de bani a sistemului de Garanție-Returnare

Conform dezvăluirilor din serialul nostru de la Incisiv de Prahova (aici, aici, aici, si aici, ), Returo este o schemă subtilă...

Exclusiv4 zile ago

Clarificarea informațiilor despre rațiile militare etichetate în limba română și pregătirea pentru exercițiul național din septembrie

Contextul clarificărilor: Deputatul Dumitru Coarnă a adresat o interpelare Ministrului Apărării legată de informațiile apărute despre rațiile militare etichetate în...

Exclusiv4 zile ago

Semnalare de fapte suspecte în dosarul despăgubirilor imobilelor: se apelează la Integritatea Judiciară

D. Ș., cu domiciliul în Orașul Otopeni, ne atrage atenția noua si Inspectorului șef al Inspecției Judiciare asupra unor posibile...

Exclusiv4 zile ago

Turbulențe și incertitudini în privința aplicării ordonanțelor privind testările antidrog pentru polițiștii rutieri din România

In cadrul unei intervenții la Digi 24, Cosmin Andreica, reprezentant al Sindicatului EUROPOL, a subliniat încă o dată faptul că...

Exclusiv4 zile ago

Controverse și acuzații în mediul poliției Neamț: de la proteste la posibile acte de corupție

Se pare că verificările privind protestul considerat „neautorizat” în fața sediului IPJ Neamț sunt efectuate de către comisarul șef de...

Exclusiv5 zile ago

Despre comunicare și diferențiere în scrierea publică: o analiză a Comunicatului Poliției Române

Prin școala generală am învățat că există diferențe de limbaj – extindem termenul la noțiunea de ”comunicare” – pentru diverse...

Exclusiv5 zile ago

Nemulțumiri profunde ale Polițiștilor din Constanța: Protest major împotriva Reorganizării IPJ și a condițiilor de muncă

Polițiștii din Constanța anunță un protest masiv: nemulțumiri profunde privind reorganizarea IPJ și condițiile de muncă, dezvaluie Sindicatul Politistilor- Sidepol....

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv