Connect with us

Actualitate

Avocatul Alina Roșca: Românii din Diaspora cu dublă cetățenie răspund juridic pentru situații legale reglementate de legea autohtonă

Publicat

pe

Mulți dintre românii stabiliți în străinătate au decis să se întoarcă în România defititiv sau pentru o perioada mai mare de timp, din cauza faptului că situația internațională este destul de incertă din punct de vedere economic ca urmare a efectului pandemiei cauzată de virusul SARS-COV 2. În acest context, avocatul Alina Roșca de la Casa de Avocatură Roșca Law Office descrie câteva situații cu implicații legale în România cu care se confruntă românii din Diaspora reveniți acasă. 

„Toți acești români de-a lungul anilor s-au căsătorit, recăsătorit, au divorțat, au făcut copii, au achiziționat proprietăți și în țară și în străinătate și au trecut prin momente dificile cauzate de moartea celor dragi fără să știe că toate aceste acțiuni au implicații legale. În cazurile în care aceștia au înțeles implicațiile legale ale tuturor acestor evenimente, totuși mulți au decis să le ignore bazîndu-se pe faptul că au dublă cetățenie sau pe faptul că în țară în care au locuit sunt alte reguli decât cele din România”, explică avocatul Alina Roșca.

În primul rând, adaugă avocatul, trebuie menționat faptul că dacă ai dublă cetățenie atât timp cât te raportezi la o proprietate de pe teritoriul României sau vrei să îți exerciți drepturi care îți aparțin în virtutea faptului că ești de origine română și ai cetățenie românească (ca de exemplu: repatrierea, obținerea pensiei pentru limita de vârstă pe teritoriul României, etc.) trebuie să te supui legislației românești pentru că această este legea aplicabilă.

Alina Roșca: „Necunoașterea legislației nu îi absolvă de repercusiuni atunci când doresc să își administreze averea și aspecte care țin de starea lor civilă”

Românii din Diaspora ar trebui să se intereseze de legislația română pentru că au ales să își păstreze cetățenia română și legăturile cu România (ca de exemplu: proprietăți, acceptarea de moșteniri, exercitarea anumitor drepturi) și necunoașterea legislației nu îi absolvă de repercursiuni atunci când doresc să își administreze averea și aspecte care țin de starea lor civilă. Mai mult decât atât, ignorarea acestor probleme îi pune în situația de a lasă în urmă lor, la momentul decesului, situații complicate din punct de vedere legal atât pentru cei dragi din țară, dar și pentru cei din străinătate.

Categorii de situații legale în cazul românilor din Diaspora: Căsătoria, divorțul și copiii

Alina Roșca menționează care sunt cele mai frecvente situații cu implicații juridice potrivit legislației române.

„Căsătoria, divorțul și copiii. Aceste situații sunt de multe ori abordate fără a îndeplini, în tot sau în parte, cerințele ambelor țări. Abordarea parțială sau neabordarea a acestor evenimente pe teritoriul uneia dintre țări (deobicei în țară de origine a persoanei, respectiv România) duce la imposibilitatea obținerii drepturilor noastre că și cetățeni ai respectivei țări. În consecință, ne putem află în situații imposibile în momentul în care ne dorim să vindem proprietăți, ne dorim să acceptăm moșteniri sau să transmitem moșteniri, etc. Pentru a nu întâmpină astfel de probleme trebuie acceptat faptul că toate aceste situații necesită abordarea corectă din punct de vedere legal în ambele țări și pentru a nu face greșeli trebuie să ne adresăm unui specialist pentru a evita costuri suplimentare ulterior”, explică avocatul.

Atenție la legislația din România dacă vizați achiziția – vânzarea de proprietăți, acordarea de împrumuturi personale, acceptarea sau cedarea unor drepturi în legătură cu un anumit bun

O altă categorie se referă la situații legale de orice natură care apar că urmare a achiziționării – vânzării de proprietăți, acordarea de împrumuturi personale, acceptarea sau cedarea unor drepturi în legătură cu un anumit bun, etc. Dacă în trecut s-au încheiat orice fel de tranzacții care nu au fost corect reprezentate sau ulterior nu au fost îndeplinite condițiile asumate de o parte sau altă nu pot fi reglementate prin simplă “apărare” că una din persoanele implicate nu a mai fost demult în țară.

„Faptul că o persoană nu vizitează sau nu locuiește pentru o perioada lungă în țară nu poate întrerupe prescripția termenului până la care se pot reglementa într-un mod sau altul problemele legale. Spre exemplu, va atrag atenția că și în cazul unui raport simplu prin care o persoană care este rezidență în altă țară împrumută o suma de bani unei persoane rezidențe din România o suma de bani și vine să își recupereze acea suma după o perioada de trei ani de la momentul în care împrumutul trebuia returnat, atunci nu va mai avea șanse de a recupera banii. Neimplicarea sau pasivitatea față de aceste aspect, va pune această persoană în situația în care este imposibil să își mai apere drepturile”, mai spune Alina Roșca.

Românii rezidenți în străinătate au tendința să creadă că nu trebuie să plătească alte taxe locare aferente proprietății pentru simplul motiv că nu folosesc efectiv proprietatea din România

“Abandonarea” toatală sau parțială a unui bun este a treia situație frecventă semnalată de Alina Roșca.

„De multe ori am întâlnit următoarea abordare a celor care sunt rezidenți în străinătate conform căreia ei nu trebuie să plătească taxe pentru proprietăți, nu trebuie să plătească alte taxe locare aferente proprietății pentru simplul motiv că nu folosesc efectiv proprietatea din România. Mai mult decât atât, există mentalitatea conform cărei nu are rost să plătim o persoană care să aibă grijă de bunurile noastre care se află pe teritoriul României sau în alte cazuri se așteaptă că rudele și prietenii să le facă acest serviciu la nesfârșit. Aceste situații de multe ori determina apariția unor litigii de durata lungă sau chiar pierderea acestor drepturi”, spune avocatul.

„De multe ori persoanele care dețin cetățenie dublă nu înțeleg clar care este modul în care bunurile lor imobile și mobile sunt supuse legislațiilor unde se află acestea”

O altă situație este informarea incorectă de la rude și cunoștințe cu privire la legislația ambelor țări ai căror cetățeni sunt.

„De multe ori persoanele care dețin cetățenie dublă nu înțeleg clar care este modul în care bunurile lor imobile și mobile sunt supuse legislațiilor unde se află acestea, și care este legătură cu legislația țării în care aceste persoane sunt subiecte de drept. Un exemplu clasic îl reprezintă modul în care se împarte o moștenire în cazul decesului unei persoane care nu a lăsat un testament complet și explicit, precum și modul în care acesta este taxabil. Situația devine și mai complicată când moștenitorii nu au cetățenie românească sau când cetățeanul român, care a decedat, nu are testament dar deși are moștenitori legali în România staul în care se află averea lui și-o însușește.

Deși în anumite situații suntem tentați să nu mai simțim că aparținem unui sistem legal de drept, din cauza faptului că avem sentimente contrare despre una dintre țările în care suntem cetățeni, totuși această nu înseamnă că avem doar drepturi fără nici un fel de obligații și, mai mult, nu înseamnă că suntem mai presus de legislația pe care am dori să o ignorăm”, mai spune Alina Roșca.

Alina Roșca este avocat de drept de proprietate (real estate), de proprietate intelectuală și administrare a patrimoniului personal din țară, cu peste 25 de ani de experiență internațională în domeniul justiției. Dublu licențiată în drept în România și în Anglia, Alina Roșca a practicat dreptul la una dintre cele mai puternice cabinete de avocatură din Londra, Clifford Chance în City of London.

Actualitate

Critica acerbă a lui Victor Ponta la adresa liderilor politici și a politicii de război

Publicat

pe

De

Victor Ponta, fostul premier al României, a emis critici puternice la adresa liderilor politici, inclusiv președinți, premieri și miniștri, care se laudă cu deciziile lor referitoare la domeniul militar, promovându-și implicarea în chestiuni legate de război, rachete, avioane, tancuri, bombe și muniții. Ponta subliniază că acești lideri se laudă chiar și cu extinderea conflictelor armate în zone precum Gaza sau Taiwan, ignorând tragediile umane deja existente în Ucraina și impactul devastator al invaziei conduse de Putin.

Fostul premier exprimă consternarea sa față de discursul politicienilor referitor la „pace”, considerând că acest concept este esențial pentru miliardele de oameni obișnuiți care nu trag foloase din industria militară sau care nu ocupă poziții bine plătite pentru a asigura „apărarea” comună. Ponta respinge ipocrizia liderilor politici care vorbesc despre pace într-un context marcat de conflicte și suferință provocate de războaie, inflație, deficite de energie și lipsă de perspective. El recunoaște că nu există soluții miraculoase, dar apreciază liderii care aduc în discuție subiecte corecte și constructivie, în interesul unei majorități, nu doar al unora interesați direct de război.

Cu o notă ironică amară, Ponta prezice că Uniunea Europeană ar putea introduce sancțiuni pentru folosirea cuvântului „pace”, iar România ar putea fi printre primele țări care aplică această măsură, ocazie cu care președintele Iohannis ar putea să se lăude la summit. El critică lipsa de fermitate și inteligență a liderilor occidentali în confruntarea cu Putin, avertizând că ignoranța și dorința de război ne pot conduce către dezastru.

Citeste in continuare

Actualitate

Cum să ai angajați fericiți: 10 sfaturi pentru a îmbunătăți moralul și productivitatea

Publicat

pe

De

 1. Comunicarea eficientă

Una dintre cele mai importante aspecte pentru menținerea unui mediu de lucru sănătos este comunicarea deschisă și transparentă. Angajații trebuie să se simtă liberi să își exprime opiniile, să adreseze întrebări și să își împărtășească preocupările fără teamă de represalii. Organizarea unor întâlniri regulate și sesiuni de feedback poate ajuta la identificarea și rezolvarea problemelor înainte ca acestea să devină majore.

 1. Recunoașterea și recompensarea performanțelor

Angajații care se simt apreciați sunt mai motivați și mai loiali. Implementarea unui sistem de recunoaștere și recompensare a performanțelor, fie că este vorba despre premii financiare, zile libere sau simple mulțumiri publice, poate avea un impact semnificativ asupra moralului echipei. De exemplu, oferirea unui cadou de Craciun poate fi un gest simplu, dar foarte apreciat, care arată angajaților că eforturile lor sunt recunoscute și valorizate.

 1. Oferirea de oportunități de dezvoltare profesională

Investiția în dezvoltarea profesională a angajaților nu doar că îi ajută să își îmbunătățească abilitățile, dar le arată și că sunt apreciati. Cursurile de formare, atelierele și oportunitățile de avansare în carieră sunt esențiale pentru menținerea unui nivel ridicat de satisfacție la locul de muncă.

 1. Crearea unui mediu de lucru pozitiv

Un mediu de lucru plăcut și confortabil poate face minuni pentru starea de spirit a angajaților. Asigură-te că birourile sunt bine luminate, curate și echipate corespunzător. De asemenea, încurajează o cultură organizațională pozitivă, bazată pe respect reciproc și colaborare.

 1. Flexibilitatea programului de lucru

Oferirea unui program de lucru flexibil poate reduce stresul și poate îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Angajații care au posibilitatea de a-și ajusta programul în funcție de nevoile lor personale sunt adesea mai productivi și mai fericiți.

 1. Îmbunătățirea beneficiilor și a pachetului salarial

Un pachet salarial competitiv și beneficii atractive, cum ar fi asigurarea medicală, planurile de pensii și concediile plătite, pot juca un rol crucial în satisfacția angajaților. Reevaluează periodic aceste aspecte pentru a te asigura că rămâi competitiv pe piața muncii.

 1. Promovarea echilibrului între viața profesională și cea personală

Încurajează angajații să își ia concediu și să profite de zilele libere. Stabilește politici care să prevină munca excesivă și să promoveze echilibrul între viața profesională și cea personală. Angajații odihniți și echilibrați sunt mai productivi și mai dedicați.

 1. Organizarea de activități de team building

Activitățile de team building sunt esențiale pentru consolidarea echipei și pentru îmbunătățirea relațiilor interpersonale. Acestea pot varia de la simple ieșiri în oraș până la sesiuni de training sau activități recreative. Scopul este de a crea un sentiment de unitate și de a încuraja colaborarea.

 1. Oferirea de suport și resurse pentru bunăstare

Bunăstarea mentală și fizică a angajaților ar trebui să fie o prioritate. Oferirea de resurse precum consiliere psihologică, abonamente la săli de sport sau programe de wellness poate contribui la starea generală de bine a echipei.

 1. Cadouri și surprize pentru angajați

O modalitate excelentă de a arăta angajaților că îți pasă de ei este prin oferirea de cosuri cadouri și alte mici surprize. Aceste gesturi nu trebuie să fie rezervate doar pentru sărbători; oferirea periodică a unor mici atenții poate menține moralul ridicat și poate arăta aprecierea ta continuă.

Cadouri de Crăciun

În perioada sărbătorilor, un cadou de Crăciun personalizat poate aduce bucurie și poate crea o legătură mai strânsă între angajați și companie. Gândește-te la interesele și preferințele angajaților pentru a alege cadouri care să fie cu adevărat apreciate.

Cosurile cadou Crăciun sunt o alegere populară și versatilă. Acestea pot conține o varietate de produse, de la delicatese gourmet la produse de îngrijire personală. Personalizarea fiecărui coș în funcție de preferințele fiecărui angajat poate adăuga o notă specială și personalizată care va fi cu siguranță apreciată.

Crearea unui mediu de lucru fericit și productiv necesită efort și dedicare, dar beneficiile sunt considerabile. Angajații fericiți sunt mai productivi, mai loiali și contribuie pozitiv la cultura organizațională. Aplicând aceste sfaturi, vei putea să îmbunătățești semnificativ moralul și satisfacția echipei tale.

 

Citeste in continuare

Actualitate

Ce avantaje ai la reîncărcare Telekom prin incarca.ro?

Publicat

pe

De

reîncărcare Orange

Să cumperi o reîncărcare Telekom a devenit un procedeu foarte simplu în 2024, din cauza dezvoltării internetului și implicit a automatizării.

E mult mai simplu în ziua de azi să îți manageriezi cartela PrePay față de vremurile din trecut, când erai nevoit să stai pe la cozile operatorilor de telecomunicații pentru o simplă reîncărcare electronică. Astăzi există portaluri precum incarca.ro de unde-ți poți achiziționa foarte simplu o reîncărcare Telekom, Vodafone sau Orange, fără să mai fii nevoit să mai pierzi timp prin oraș, pe la cozi, prin punctele de lucru ale operatorilor de telefonie mobilă. Există chiar 7 avantaje pe care le ai dacă alegi să-ți reîncarci cartela PrePay online, prin intermediul incarca.ro.

Ce avantaje ai dacă alegi să cumperi o reîncărcare Telekom prin incarca.ro?

 1. Economisești timp foarte prețios. Timpul în ziua de azi este de departe cea mai prețioasă resursă. Cine reușește să facă rost de timp liber este mai mult decât câștigat. Ei bine, simpla reîncărcare online a unei cartele PrePay online îți poate aduce în prim plan timp liber. Nu mai ești nevoit să te duci prin oraș, pe la magazine, să stai pe la cozi doar pentru a avea un telefon 100% funcțional de pe care să poți iniția apeluri și prin intermediul căruia să reușești să navighezi pe internet.
 2. Beneficiezi de bonus suplimentar. Sistemul de reîncărcare a cartelelor PrePay oricum are la bază o metodă de bonusare. Incarca.ro vine în întâmpinarea clienților cu un sistem suplimentar de fidelizare prin intermediul căruia se acordă minute sau MB de internet extra, la fiecare reîncărcare Orange, Vodafone sau Telekom. Este o modalitate mai mult decât eficientă de a oferi clienților beneficii suplimentare, am putea spune că este o situație convenabilă de ambele părți.
 3. Portalul este deschis NON STOP. Gata cu momentele de frustrare survenite în urma expirării minutelor în miez de noapte. Acum nu mai ești nevoit să te îmbraci și să cauți o benzinărie în oraș din care să cumperi o cartelă de reîncărcare la un preț exorbitant. Este mai mult decât simplu să accesezi incarca.ro, un portal deschis non stop, și să-ți cumperi o reîncărcare PrePay la un preț mai mult decât decent, la prețurile oficiale ale companiilor de telecomunicații.
 4. Reîncărcarea durează două minute. Tehnologia modernă face minuni. Reușește nu doar să ne ia drumurile din picioare și să ne ofere în schimb timp liber, dar reușește să reducă la maxim și timpii de achiziție pentru o reîncărcare PrePay. Portalul incarca.ro nu necesită crearea unui cont pe platformă, motiv pentru care în maxim 2 minute, clienții pot finaliza tranzacția de achiziție și se pot bucura de beneficiile achiziționate. Incarca.ro este cel mai rapid portal de reîncărcare a cartelelor PrePay din România, la ora actuală.
 5. Poți reîncărca între 5 și 125 euro. Diversitatea este foarte importantă în special pentru clienții care nu stau prea bine cu finanțele. Dacă un client are bani de o reîncărcare de 6 euro, acesta o poate achiziționa fără probleme prin intermediul portalului incarca.ro. Nu este nimeni nevoit să meargă direct spre reîncărcarea de 8 euro sau de 10 euro cum se întâmplă de obicei când mergem să achiziționăm o reîncărcare PrePay de la magazine sau din benzinării, fiind singurele disponibile
 6. Datele tale sunt în siguranță. Incarca.ro nu va folosi datele personale în scopuri comerciale. Nu își vor face reclamă folosind numerele de telefon ale clienților și nici nu vor vinde aceste date altora. Căci ne întrebăm de multe ori de unde au numerele noastre de telefon cei care se ocupă cu sondaje de opinie spre exemplu și ne bâzâie non stop. Ei bine, aceste companii cumpără informațiile de la alte portaluri, din fericire nu este și cazul celor de la incarca.ro.
 7. Tranzacțiile sunt criptate 100%. Un aspect foarte important în ziua de azi, când internetul colcăie de hackeri. Cu cât viața devine mai grea cu atât oamenii încearcă să-și folosească inteligența într-un mod negativ, pentru a face rost de niște bani nemunciți. Cei de la incarca.ro au investit masiv în securizarea portalului astfel încât clienții să fie mereu în siguranță. Creditul cumpărat prin incarca.ro este mereu în siguranță, alături de datele bancare.

 

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv16 ore ago

Managementul defectuos în cadrul IGPR: Oscarul irosit și implicațiile abuzurilor

Sindicatul Diamantul a dezvăluit că la IGPR, abuzurile privind acordarea Oscarurilor au atins cote alarmante. ” Eminentele cenusii” din IGPR...

Exclusiv16 ore ago

Abuzuri la IPJ Neamț: Utilizarea neautorizată a Tehnologiei de Supraveghere

Sindicatul Europol Neamț a dezvăluit că la IPJ Neamț, abuzurile împotriva lui Cănărău Ioan au atins un nou nivel al...

reîncărcare Orange reîncărcare Orange
Actualitate3 zile ago

Ce avantaje ai la reîncărcare Telekom prin incarca.ro?

Să cumperi o reîncărcare Telekom a devenit un procedeu foarte simplu în 2024, din cauza dezvoltării internetului și implicit a...

Exclusiv4 zile ago

Neclare și nocive: Provocările legate de reglementarea conducerii sub influente psihoactive în România

Sindicatul Diamantul, prin Emil Pascut, dezvăluie că suntem expuși riscului grav de a conduce sub influența substanțelor psihoactive, nu doar...

Exclusiv5 zile ago

Cheltuieli bugetare “ciudate” ale tandemului Ciolacu – Oprea/Partea a II a

Revenim cu noi date referitoare la modul cum sunt cheltuiti banii contribuabililor de catre ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Radu...

Exclusiv5 zile ago

Rectificări esențiale pentru OUG-ul 24/2024: Ajustări cruciale pentru respectarea prezumției de nevinovăție

După neclaritățile provocate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în urma promulgării OUG nr. 24/2024, menită să îmbunătățească siguranța rutieră, au...

Exclusiv5 zile ago

Controverse și opacitate în procesul de concursuri la Ministerul Afacerilor Interne – Perspectiva Sindicatului Național DECUS

A avut loc ședința Grupului de Dialog Social la Ministerul Afacerilor Interne, fiind prezent pe ordinea de zi Proiectul OMAI...

Exclusiv6 zile ago

Investigarea acuzațiilor de poliție Sindicală și implicarea Serviciilor de Informații la IPJ Neamț: Sindicaliștii Europol aduc dovezi

Sindicatul Europol Neamț a ridicat acuzații serioase într-o postare pe pagina sa de Facebook împotriva IPJ Neamț, sugerează existența unor...

Exclusiv6 zile ago

Testele rapide în Poliția Română și provocările Toxicologiei: Dezbateri și clarificări

Dezbaterile recente au evidențiat diferențele dintre testele rapide de screening utilizate de Poliția Română și testele diagnostice confirmatorii efectuate la...

Exclusiv6 zile ago

Scandalul Organigramei Politiei Locale Ploiesti: Alerta dată de fostul consilier al Primarului Volosevici

Fostul consilier onorific al primarului Volosevici, Gerard Georgescu, trage un nou semnal de alarmă: „Opriți, nașii, finii și amantele, ultimele...

Exclusivo săptămână ago

Redefinind standardul: Sindicatul Europol aduce lumina asupra erorilor în anunțurile de recrutare

Sindicatul Europol atrage atenția asupra erorii apărute pe site-ul oficial al MAI referitoare la viitoarele angajări: „Ar fi corect să...

Exclusivo săptămână ago

Scandal în Poliția Română: Cum un șef a pus normă de amenzi și a denunțat subalternii pentru avertismente prea multe

„Până aici s-a ajuns” – acesta este nivelul unui șef din Poliția Română. Sindicatul Sidepol a dezvăluit preocuparea legată de...

Exclusivo săptămână ago

Mărturie de profesionalism: polițiștii români și exemplul lor de solidaritate în trafic

Polițiștii români demonstrează încă o dată solidaritate și profesionalism în trafic, conform Sindicatului Europol Ieri dimineață, în jurul orei 07:30,...

Actualitateo săptămână ago

Descopera Magia Amintirilor Cu Cabina Foto Fantastic – Cabina Foto Ploiesti

Organizarea unui eveniment special poate fi o provocare, dar și o oportunitate de a crea amintiri de neuitat. Indiferent dacă...

Exclusiv2 săptămâni ago

Transparență sau aparente? O privire critică asupra activității DGA în prevenirea corupției

DGA, aparent preocupată de transparență și prevenirea corupției, este descrisă de Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul ca un ciob...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv