Connect with us

Actualitate

Remember 1 noiembrie 1990 – Presa acum 30 de ani

Incisiv

Publicat

pe

K.O.

UN VICEPRIMAR SINCER. Două zile ne-au fost necesare pentru ca să ne dumirim ce-a intenţionat domnul viceprimar al Capitalei cînd ne-a fixat o întîlnire pentru luni, ora 15 şi ne-a lăsat să aşteptăm yadarnic trei sferturi de oră, fără a anunţa decomandarea întîlnirii şi — aţi bănuit — fără a-şi cere scuzele de rigoare. Domnul jurist Iorgulescu vrea să ne convingă, probabil, că face parte din acei lideri promovaţi pentru fidelitatea aplicării sloganului electoral. ,,Noi muncim, nu gîndim”. Deşi n-arn avut plăcerea să-l cunoaştem mai bine, îl credem, deja, un om foart sincer.

„Oltcit” nr. 4000

În pofida tuturor zvonurilor legate de activitatea prezentă şi viitoare a întreprinderii de autoturisme „Oltcit” din Craiova, acest tip de autovehicul continuă sa fie solicitat de către cumpărători. O confirmă, printre altele şi magazinul de profil din Craiova care a livrat in ziua de 30 octombrie cel de al 4 000-lea autoturism din acest an. Evident, în perioada următoare se vor adăuga alţi şi alţi noi posesori din cele 12 judeţe deservite de către respectiva unitate comercială. O primă condiţie pentru realizarea acestui deziderat este legată de data înscrierii şi depunerii banilor la C.E.C. care nu trebuie să depăsească ziua de 30 aprilie 1990. Deci încă puţintică răbdare si ne vom putea urca in Oltcit-ul personal. (R.Gr.)

EVRIKA

O sintagmă care începe să se facă auzită, fără să fie prea clar ce vrea să exprime: Regretatul „Odios”.

O.K.

De aseară, Televiziunea are, pare-se, un nou crainic: pe domnul Petre Roman, care a dat citire unei ştiri de ultimă oră, luînd pîinea de la „gura“ salariaţilor acestei instituţii care tocmai şi-a declarat independenţa faţă de guvern.

Ziarul Libertatea din 1 noiembrie 1990 pag. 1-a ► Click pe imagine pentru mărire! 

(INFORMAŢII PENTRU CARE NU BĂGĂM MÎNA ÎN FOC)

B.B.C. NE INFORMEAZĂ IARĂŞI

Nu sîntem singuri dacă şi de astă dată este vorba de mister Ben Brown, corespondent special. Oricum, vocea din off este bărbătească, iar pe micul ecran se derulează imagini surprinse în Basarabia, în plin centru de activitate al onorabililor găgăuzi:
,,În Moldova Sovietică, un ponor mic şi curajos s-a ridicat cu hotărîre împotriva asupritorilor — aşa-zişii urmaşi ai lui Ştefan cel Mare. Purtători ai unor îndelungate şi bogate tradiţii de cultură, aceşti oameni renumiţi pentru inteligenţa şi spiritul lor vioi şi-au luat soarta în propriile mîini: parlamentul găgăuz a proclamat independenţa Marii Republici Găgăuze, denuntînd orice relaţii sau posibilităţi de comunicare cu asupritorii de la Chişinău. Desi nici Moscova şi nici KGB-ul nu privesc cu ochi buni această mişcare de eliberare si de demnitate naţională, hotărîrea cu care găgăuzii au procedat la scuturarea jugului moldovenesc a făcut o puternică impresie. Însuşi şeful KGB a trimis parlamentului găgăuz o telegramă în care-şi cere scuze pentru gîndurile si intenţiile neconforme cu perestroika pe care le-a nutrit fată de vajnicul popor, cu scuze în numele întregului aparat, pentru eventualele neplăceri cauzate. Pentru a preveni manevrele guvernanţilor de la Chişinău, găgăuzii şi-au intensificat contactele politice şi diplomatice. Ministerul de interne se află la Moscova; cel de externe vizitează Washingtonul: primul ministru este aşteptat la Luxemburg, pentru a depune cererea de intrare în Piaţa Comună; ministrul apărării a vorbit la telefon cu secretarul general ONU, pronunînd ca un detaşament de găgăuzi bine pregătiţi să facă parte din forţa multinatională din Golf unde ar urma să îndeplinească sarcini specifice de dezinformare si derutare a adversarului. Oferta este în studiu. În rest, este linişte, cu excepţia faptului că întregii populaţii găgăuze i-au fost distribuite măşti de gaze la vestea sosită de la Chisinău că în Moldova s-ar fi obţinut, anul acesta, o recoltă-record de fasole.
Vom reveni cu amănunte”.

AMBIDEXTRU

Ziarul Libertatea din 1 noiembrie 1990 pag. a 2-a ► Click pe imagine pentru mărire! 

Lista produselor şi serviciilor destinate populaţiei la care picturile cu amănuntul si tarifele nu se modifică şi la care se acordă subvenţii de la buget.

Energie electrică, energie termică, lemn de foc, cărbune şi brichete din cărbune, petrol lampant, combustibil lichid da calorifer, gaze naturale, gaze lichefiate, chirie pentru locuinţe, transport fluvial în Deltă pentru localnici, abonamentele pentru transportul de călători urban şi interurban.

Lista produselor şi serviciilor destinate populaţiei la care modificările de preţuri şi tarife se vor lua în calcul la indexarea salariilor şi pensiilor.

Produse alimentare
Cartofi timpurii şi de vară, legume proaspete, fructe proaspete, struguri de masă, produse zaharoase, cu excepţia specialităţilor de ciocolată, sucuri şi
siropuri din producţia internă, băuturi răcoritoare şi ape minerale din producţia internă.

Produse nealimentare
Confecţii textile, exclusiv cele executate pe comandă şi măsură individuală, tricotaje, exclusiv cele executate, pe comandă şi măsură individuală, ciorapi şi şosete, încălţăminte, exclusiv cea executată pe comandă şi măsură individuală, sodă de rufe.

Servicii
Transport de călători pe calea ferată, auto şi fluvial, servicii de poştă şi telecomunicaţii, abonamente radio-TV, servicii de întreţinere, curăţare şi reparare a îmbrăcămintei, încălţămintei şi lenjeriei; contribuţia părinţilor la creşe şi grădiniţe, unele servicii de igienă (tuns, bărbierit etc.), cazare în unităţi hoteliere, cu excepţia celor de lux, cinematografe, teatre şi muzee.
Produsele şi serviciile, la care se acordă subvenţii de la bugetul de stat precum şi cele la care majorările de preţuri şi tarife de la 1 ianuarie 1991 se compensează prin adaosuri la salarii şi pensii se cuprind în calculul indicelui pentru indexarea salariilor şi pensiilor numai în situaţiile in care intervin modificări de preţuri şi tarife ulterior datei de 1 ianuarie 1991.

Lista produselor şi serviciilor de bază în consumul populaţiei la care majorarea preţurilor şi tarifelor va fi compensată prin adaosuri la salarii şi pensii.

Pîine şi produse de panificaţie (exclusiv produsele de patiserie), făină şi griş, mălai, paste făinoase, orez, carne tăiată şi subproduse comestibile de bovine, porcine, ovine şi pasăre, preparate din carne cu excepţia specialităţilor (salam tip Sibiu, muşchi Montana, muşchi picant Azuga şi a altor specialităţi similare), conserve din carne şi mixte (carne cu legume), peşte şi conserve din peşte, grăsimi animale şi vegetale, lapte şi produse din lapte, cu excepţia specialităţilor de brînzeturi fermentate tip Camembert, Rocquefort etc.), ouă, zahăr, conserve de legume şi fructe, fasole boabe, cartofi de toamnă, medicamente de uz uman şi vată, medicinală, servicii medicale, săpun de rufe şi toaletă, cu excepţia produselor de import, detergenţi, articole pentru nou născuţi, confecţii pentru copii, tricotaje pentru copii, încălţăminte pentru copii, unele ţesături pentru copii (finet, diftină), pături şi pleduri pentru copii, uniforme şcolare, cărţi şcolare, caiete, maculatoare, rechizite şcolare (inclusiv ghiozdane şi serviete).

La aceste produse şi servicii, preţurile cu amănuntul în vigoare şi tarifele pentru populaţie rămîn nemodificate pînă Ia data de 31 decembrie 1990, a-daosurile la salarii şi pensii urmînd a se acorda începînd cu luna ianuarie 1991, odată cu aprobarea noilor preţuri cu amănuntul şi tarife.

Pentru lunile noiembrie şi decembrie 1990, diferenţele dintre preţurile cu ridicata stabilite potrivit prevederilor prezentei hotărîri şi preţurile cu amănuntul in vigoare la 31 octombrie 1990, mai puţin rabatul comercial, se acoperă unităţilor producătoare de la bugetul de stat. 

Grupaj realizat de Dan Constantin, Nicolae Coşoveanu

Ziarul Libertatea din 1 noiembrie 1990 pag. a 3-a ► Click pe imagine pentru mărire! 

Ziarul Libertatea din 1 noiembrie 1990 pag. a 4-a ► Click pe imagine pentru mărire! 

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Trafic restricţionat pe Șoseaua Panduri, după ce s-a surpat o porțiune de drum

Incisiv

Publicat

pe

De

Circulația rutieră este restricţionată miercuri pe Șoseaua Panduri, între strada Dr. Dumitru Bagdasar şi bulevardul Geniului, după ce s-a surpat o porțiune de drum.

Brigada Rutieră a Capitalei a transmis că a fost informată de către administratorul drumului că pe şoseaua Panduri, segmentul de drum cuprins între strada Dr. Dumitru Bagdasar şi bulevardul Geniului, sensul de deplasare către strada Răzoare, s-a produs o surpare/tasare a părţii carosabile.

Administratorul drumului împreună cu deţinătorii de reţele edilitare vor aplica restricţii de circulaţie etapizat, de la blocarea unei benzi, până la blocarea în totalitate a sensului de deplasare.

Brigada Rutieră le solicită șoferilor să circule cu prudenţă, să respecte semnificaţia indicatoarelor rutiere montate temporar în zonă, precum şi semnalele poliţiştilor rutieri.

Citeste in continuare

Actualitate

Premierul Ludovic Orban spune că România nu își poate permite un lockdown după alegeri: „Garantez 100% că nu va fi”

Incisiv

Publicat

pe

De

Ludovic Orban, premierul României și candidat PNL la alegerile parlamentare, a asigurat miercuri seară, la România TV, că nu va fi un nou lockdown după alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Garantez 100% că nu va fi lockdown. România nu își poate permite așa ceva. Nu ne putem permite din punct de vedere economic, din punct de vedere al perioadei care urmează. Așa ceva nu se poate întâmpla. Cine mai susține așa ceva este o bazaconie și este de fapt o minciună de campanie în încercarea de a mai reduce susținerea pentru PNL”, a precizat premierul.

Acesta a spus că și președintele Iohannis a afirmat acest lucru și că executivul are deja seturile de măsuri necesare pentru situația epidemiologică în care ne aflăm:

Dar și președintele a spus foarte clar, a și fost întrebat pe situația asta. A spus – nici vorbă de așa ceva. Nu se pune problema unor închideri a activităților economice. Noi avem deja un set de măsuri pe care îl aplicăm local, județean, și un set de restricții suplimenatare care au fost impuse la nivel național atunci când ne-am confruntat cu creșterea numărului de cazuri. Aceste instrumente există, sunt aplicabile”, a mai declarat Orban.

Comisia Europeană avertizează: Ridicarea restricțiilor de sărbători va duce la o nouă creștere a spitalizărilor COVID! / Previziunile experților UE

Comisia Europeană arată într-un document oficial transmis Parlamentului european și Consiliului European faptul că numărul de cazuri COVID-19 și al spitalizărilor ar urma să crească dacă restricțiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus vor fi ridicate cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

În raportul CE se precizează, de asemenea, faptul că până la apariția unor rezultatele măsurabile, după adoptarea măsurilor restrictive, pot trece și 40 de zile, mult peste cele 14 zile pe care le i-au unele state drept etalon, inclusiv România.

Comisia Europeană a adoptat o strategie pentru gestionarea durabilă a pandemiei în următoarele luni de iarnă, o perioadă care poate aduce un risc mai mare de transmitere a virusului SARS-CoV-2 din cauza unor circumstanțe specifice, cum ar fi adunările în interior.

CE nu recomandă ridicare restricțiilor de Sărbători!

În strategia se recomandă vigilență și precauție continuă pe tot parcursul iernii și până în 2021, când va avea loc lansarea vaccinurilor sigure și eficiente. Comisia va oferi apoi îndrumări suplimentare cu privire la o ridicare treptată și coordonată a măsurilor de izolare.

O abordare coordonată la nivelul UE este esențială pentru a oferi claritate oamenilor și pentru a evita reapariția virusului în preajmasărbătorilor de la sfârșitul anului.

Orice decizie de relaxare a măsurilor ar trebui luată după ce sunt luate în considerare evoluția situației epidemiologice și capacitatea suficientă pentru testare, urmărirea contactelor și tratarea pacienților.

Citeste in continuare

Actualitate

TAROM anunță zboruri suplimentare către Madrid și Amsterdam

Incisiv

Publicat

pe

De

TAROM a anunțat miercuri suplimentarea zborurilor către Madrid și Amsterdam. Potrivit oficialilor companiei, motivul pentru care a fost luată această decizie, este cererea crescută.

Decizia TAROM, adoptată „din dorința de a veni în întâmpinarea nevoilor pasagerilor”

„Ținând cont de cererea crescută pentru acestă destinație, vă anunțăm faptul că TAROM va opera o nouă cursă pe relația București – Madrid – București în data de 8 decembrie 2020”, a transmis compania.

Potrivit TAROM, începând cu data de 23 noiembrie 2020, toate persoanele care călătoresc în Spania, pe cale aeriană sau maritimă, provenind din zone/state cu risc epidemiologic ridicat trebuie să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, care să fie efectuat cu maxim 72 ore anterior intrării pe teritoriul spaniol. De asemenea, toate persoanele care călătoresc spre Spania, pe cale aeriană sau maritimă, trebuie să completeze, anterior efectuării călătoriei, un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet www.spth.gob.es.

TAROM mai anunță că „din dorința de a veni în întâmpinarea nevoilor pasagerilor” va opera un nou zbor pe relația București – Amsterdam – București, în data de 11 decembrie.

„Toți cetățenii care se deplasează în Regatul Țărilor de Jos din state încadrate în zona roșie sau portocalie (România este în zona portocalie), li se recomandă ferm autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile din momentul intrării pe teritoriul acestui stat, indiferent dacă persoana care intră pe teritoriul olandez prezintă un test negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 sau dacă este testată ulterior și rezultatul este negativ. (…) Pasagerii cu vârsta peste 13 ani care sosesc în Regatul Țărilor de Jos din zonele cu risc ridicat sau părăsesc acest stat trebuie să completeze, de preferat în dublu exemplar, o declarație de sănătate obligatorie. Declarația poate fi completată și online și salvată în format pdf pe telefonul mobil. Declarația medicală pe proprie răspundere: https://assets.ctfassets.net/…/Gezondheidsverklaring”, au mai transmis reprezentanții companiei.

Citeste in continuare

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Exclusiv18 ore ago

DSP nu sună izolații! Ci pe Tătaru, să trimită urna!

(Preluare National – Catalin Tache): Pe Tătaru îl interesează doar să voteze izolații! Politizarea pandemiei de COVID în contextul organizării...

Administratie2 zile ago

1 decembrie, Ziua Naţională a României/ La mulți ani României, tuturor romanilor si celor ce simt si gândesc românește!

Ziua Națională a României este sărbătorită pe 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un...

Exclusiv2 zile ago

Asa SRI a devenit un for decizional asupra activitatii MP-PICCJ si procurorii un instrument sau mijloc tehnic special pentru SRI in campul tactic al democratiei din Romania!

La data de 28 noiembrie 2018, in plenul CCR, procurorul MP-PICCJ a spus un adevar ce ar trebui sa determine...

Exclusiv4 zile ago

Pentru cei care își iau amendă pentru că nu poartă masca de protecție: când vă zice organu` că ați încălcat ”legea” să îi cereți Ordinul Comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Afacerilor Interne emis în baza HG nr. 967/2020 care stabilește condițiile în care e obligatorie masca

Asta ca să se vadă cât de deștepți sunt din nou mai marii noștri: Art. 1 din Anexa nr. 2...

Exclusiv4 zile ago

Hai ca au gasit vinovatul pentru inginerul dat afara de PNL!/Ati ghicit, e Pe-Se-De!/Si nu e o gluma!

Aflat în vizită în județul Dâmbovița, premierul României, Ludovic Orban, a fost întrebat despre cazul de la Târgu Mureș de...

D.N.A.6 zile ago

PROMO/In data de 02.12.2020, inregistrari audio/stenograme senzationale cu un sef de institutie de forta

In data de 02.12.2020, Incisiv de Prahova demasca fata hadra a mafiei locale. Inregistrari audio/stenograme care va arunca in “aer”...

Exclusiv6 zile ago

DNA ar fi trebuit să înceapă deja urmărirea penală împotriva lui Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne, pentru ca a dat de șase

Păi asta nu este divulgare de informații nedestinate publicității? Că mai are și folos necuvenit: voturi pentru Vela! DNA ar...

Exclusiv7 zile ago

PROMO/In curand, inregistrari audio/stenograme senzationale cu un sef de institutie de forta

In curand, Incisiv de Prahova demasca fata hadra a mafiei locale. Inregistrari audio/stenograme care va arunca in “aer” o institutie...

Exclusiv7 zile ago

Un ministru dintr-un stat membru al Uniunii Europene admite ca si-au batut joc de propria populatie si ca pandemia a fost speculata, cu pretul vietilor cetatenilor

O premiera! Pentru prima data, un ministru  dintr-un stat membru al Uniunii Europene admite ca si-au batut joc de propria...

D.N.A.1 săptămână ago

Sotia procurorului Negulescu Mircea confirma: in „Justitia din Prahova” dosarele sunt repartizate „dupa sufletul omului” si „cine poate, oase roade”

La data de 20.06.2020 Incisiv de Prahova publica articolul „Mafia contraataca/Solicitare oficiala catre Comisarul şef de poliţie Marian IORGA –...

Aveti un Pont1 săptămână ago

Institutii publice din Ploiesti afectate de Covid – 19/Noi focare de infectie printre angajatii din sectorul public/Administratia liberala in „silenzio stampa” si inexistenta

Odată ce PSD însuși a renunțat să mai tărăgăneze lucrurile, a devenit cât se poate de clar că partidele pornesc...

Exclusiv1 săptămână ago

Aduceti izoleta si pentru Marcel Vela/Il stiti, e baiatul ala care se lauda cu amenzi neconstitutionale de 600 de milioane de Euro de a facut Romania de batjocura in fata lumii

E baiatul ala care participa (nu a infirmat niciodata, desi l-am intrebat expres) la petrecerea dezmatatilor din guvernul Romaniei, fara...

Exclusiv1 săptămână ago

Ce ati facut timp de 8 luni si pret de 14 miliarde de Euro?

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Horatiu Moldovan, in martie 2020: ,,În afară de achiziţiile de ventilatoare, în România există...

Exclusiv2 săptămâni ago

Paiata Manole a dat unda verde unei marionete de la BNR sa imprastie frica in populatia si economia Romaniei, amenintand, in plina criza economica si in recesiune deplina cu represiune financiara la adresa economiei din Romania

Nu pot decat sa constat ca turnatorul securitatii Petrov nu poate decat sa rabufneasca la adresa Presedintelui SUA, Donald Trump,...

Exclusiv2 săptămâni ago

România este într-adevăr lider european, inevitabil!/Se împrumută la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană

La nici două zile de când Adrian Zuckerman, ambasador de origine română al SUA în România ne asigura că ,,România...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!