Connect with us

Administratie

A vrut EBA sa preia ”ostil” voturile tatarilor din Romania?

Publicat

pe

(Preluare Inpolitics):

O ciudățenie de proporții a fost pe punctul să lase o minoritate din România fără reprezentant în Parlament, creînd un gol care, întîmplător sau nu, să fie exploatat în alegerile parlamentare de fiica fostului președinte, Elena Băsescu. O manevră suspectă, care nu e cu totul exclus să fi fost orchestrată tocmai pentru a netezi drumul EBEI spre parlament.

În urmă cu 15 ani, a făcut furori un scandal amorsat de Adrian Severin, care a susținut public că Traian Băsescu este de origine tătară. ”Știu de mai multă vreme, de la comunitatea tătarilor din Romania“ afirma acesta, la vremea respectivă. S-a lăsat cu plîngeri la Consiliul Antidiscriminare și au curs rîuri de cerneală pe marginea disputei.

Nu știm nici azi dacă fostul președinte are sau nu sînge de tătar, dar e sigur că fiica sa ar fi putut beneficia masiv în prezent de pe urma tătarilor, în alegeri.

Să o luăm metodic:

Pe 1 octombrie, reprezentanțții Uniunii Democrate a Turco-Tătarilor Musulmani din România au depus listele de candidați pentru alegerile parlamentare, susținute de 5.225 de semnături ale tătarilor. Lista era deschisă de fostul deputat Amet Varol și completată de Ablez Nida, Dincer Geafer, Gemila Eserghep şi Ozgun Arslan. Reamintim că, odată acceptată lista de candidați, UDTTM ar fi avut un deputat în Parlament indiferent de succesul respectivei liste, în calitate de minoritate etnică recunoscută oficial. Important era, deci, să primească acceptul de la Biroul Electoral. O dată cu un reprezentant în Parlament, UDTTM ar fi beneficiat și de cca.un milion de euro subvenție de la stat.
Surpriză maximă, însă: 4 zile mai tîrziu, lista e contestată de un grup de etnici tătari, care au avut succes la Curtea de Apel București, pe 13 octombrie. Uniunea ar fi rămas, grație acestei decizii, și fără reprezentant în Parlament și fără finanțarea destinată minorităților naționale.

Finalmente, UDTTM a reușit să convingă Biroul Electoral Județean Constanța să-i accepte lista, astfel că Varol Amet va fi reprezentantul tătarilor în viitorul parlament.

Contactat de Inpolitics, Varol Amet nu a putut oferi o explicație asupra motivelor care să fi determinat reprezentanți din interiorul unei etnii de numai 25.000 de oameni să conteste lista de candidați care ar fi trebuit să-i reprezinte în legislativ și să ajute la rezolvarea unora dintre problemele lor: ”Sunt probabil interese ale unor persoane, nu știu…Eu mă axez pe ceea ce am eu de făcut. Nu înțeleg, eu unul nu aș fi făcut așa ceva, să contest interesele propriei etnii, propriei comunități. Sunt probabil, influențați, sunt nemulțumiți. Eu am luat legătura cu dumnealor, acum spun că vor susține candidaturile noastre”.
”Și atunci de ce au făcut-o??”.
”Nu știu. Deocamdată mă bucur că au înțeles și au promis sprijin” răspunde Varol Amet.

Rămîne o întrebare bună: de ce au contestat unii tătari listele UDTTMR, cu riscul de a lăsa toată etnia fără reprezentare parlamentară?
Nu știm, cum nu știe – ori nu vrea să spună – nici candidatul Varol Amet.

Dar un element interesant apare în poveste.
Într-un interviu difuzat azi de ”Evenimentul Zilei” și realizat, cel mai probabil, acum 2-3 zile, candidata PMP la deputăție în Constanța, Elena Băsescu, declară:

”Avem prieteni și turci și tătari, ne-am făcut chiar și rude. Asta va fi una dintre prioritățile mele. Știu că minoritatea turcă are reprezentant în parlament. Dacă minoritatea tătară nu va reuși să aibă reprezentant în Parlamentul României, îmi doresc să fiu și eu una dintre vocile prin care să se exprime această minoritate, deoarece am crescut alături de foarte mulți tătari în copilărie”.

EBA a ținut, deci, morțiș să anunțe public în presa centrală că e gata să joace rolul reprezentantul tătarilor în Parlament într-un moment în care nu se știa decizia finală privind lista UDTTMR, luată vineri.
Aparent, mai greu de înțeles interesul ei brusc pentru această etnie mică; la urma-urmei, tătarii pot fi reprezentați excelent și de deputatul minorității turce în legislativ, mai familiarizat cu problemele lor decît o fată de București.
Explicația e simplă: dacă UDTTMR rămînea blocată în alegeri, cele 7-8000 de voturi tradiționale ale tătarilor din județul Constanța deveneau o mină de aur.

Cu adevărat tulburător e un alt aspect: pe lista tătarilor contestatari ai listei UDTTMR se află personaje apropiate, de multă vreme, de partidul tătînelui. Spre exemplu Fildis Reșit, fost consilier PDL la Agigea, ori liderul Uniunii Democrate a Tătarilor, Naim Belgin, cel care acum patru ani bătea palma în alegerile locale cu Claudiu Palaz, liderul PMP Constanța și promotorul politic al Elenei Băsescu la alegerile din decembrie.

1) Lucrătură ocultă? Nu e imposibil, dacă ne gîndim că există antecedente: în 2009, ditamai partidul de guvernămînt, PDL, a avut ordin de sus să masiv ”doneze” voturi pentru a-i asigura EBEI intrarea în Parlamentul European. Voturi care au lăsat partidul lui Boc fără unul-două locuri la Bruxelles.
2) Pură coincidență, iar EBA – ori susținătorii ei – să fi încercat doar să speculeze ce li se flutura în față, adică un posibil prețios filon de voturi pentru alegerile din decembrie?

Orice ar fi, decizia de vineri privind candidatura UDTTMR îi dă o grea lovitură candidatei PMP, care va trebui să se descurce fără voturile ”prietenilor tătari din copilărie”.

 

Administratie

Perfecționarea procedeelor specifice misiunilor de MCM (Mine Counter Measures, lupta contra minelor) și ASW (Anti-Submarine Warfare, luptă antisubmarin)

Publicat

pe

De

Ca urmare a proceselor de dezvoltare și modernizare instituțională, începând cu anul 2008, Direcția Hidrografică Maritimă Comandor Alexandru Cătuneanu (DHM) a obținut acreditarea de a desfășura activităţi de cercetare ştiinţifică, dezvoltare și inovare. Astfel, în anul 2019, în cadrul instituției a luat ființă un laborator dedicat cercetării și inovării, iar activitatea pe care o desfășoară este orientată spre domeniile hidrografiei, oceanografiei, topogeodeziei, meteorologiei și semnalizării maritime, cât și spre cartografia nautică clasică şi electronică. Mai mult, prin înființarea acestei structuri s-a urmărit și perfecționarea procedeelor specifice misiunilor de MCM (Mine Counter Measures, lupta contra minelor) și ASW (Anti-Submarine Warfare, luptă antisubmarin). Toate aceste obiective propuse au fost și sunt în strânsă legătură cu obiectivele concrete ale Organizației Hidrografice Internaționale (OHI), ale Alianţei Nord-Atlantice și ale Uniunii Europene privind standardizarea şi interoperabilitatea între organizații. Începând cu vara anului 2020, laboratorul își schimbă denumirea, devenind Centru Cercetare-Dezvoltare şi Inovare.

Direcția Hidrografică Maritimă este structura din Forțele Navale române în care se privește către viitor. Astfel, atât componentele sale cât și oamenii care lucrează aici trebuie să fie la curent cu tot ce este nou în acest domeniu vast. În domeniul cercetării ştiinţifice, DHM a participat la numeroase proiecte de cercetare ce au vizat atât obiectivele unității, pregătirea specialiștilor, cât și dotările tehnice.

Comandantul DHM, comandor Lucian Grigorescu a specificat că dezvoltă cooperarea cu mai multe structuri cu același domeniu din lume. Unul din elementele importante ale acordurilor prin care se colaborează cu oficii hidrografice internaționale cu tradiții este pregătirea personalului prin cursuri de specializare.

De asemenea, s-a reușit în 2020 reintroducerea unui program de master în oceanografie și hidrografie, în curricula Academiei Navale Mircea cel Bătrân,  acesta fiind condus de un fost șef al Direcției Hidrografice, comandor(r) Romeo Boșneagu, la care participă an de an tot mai mulți  specialiști ai DHM.

O provocare în viitorul apropiat o va constitui implementarea noului standard S-100 cu specificațiile de produs aferente. Acesta reglementează noile tipuri de produse destinate siguranței navigației, iar OHI a emis o rezoluție destinată oficiilor hidrografice naționale prin care solicită implementarea cel puțin a unui produs ce are la bază acest standard până în anul 2026.

DHM a făcut pași concreți în această direcție, în sensul că s-a decis la nivelul instituției ca primul produs realizat să fie S-101(noua hartă electronică de navigație). În plus au fost achiziționate programe software dedicate pentru realizarea acestui tip de produs.

 Concomitent, specialiștii au urmat programe de pregătire teoretică în vederea dezvoltării acestei capabilități de producție în cadrul DHM. Provocările sunt foarte utile atât pentru noi ca indivizi, cât și pentru instituție. Viziunea mea este ca toate proiectele de cercetare să vină în sprijinul domeniilor de responsabilitate organizaţională cu finalitate în capabilităţi.

Numai cu o atitudine inovatoare vom realiza progrese și schimbări și doar așa vom putea duce mai departe efortul ilustrului înaintaș, comandorul Alexandru Cătuneanu, al cărui nume îl purtăm, a afirmat comandorul Lucian Grigorescu.

Așadar, cercetarea, inovarea și pregătirea continuă sunt cuvinte des întâlnite la DHM, iar din această perspectivă, principalele direcții ale Centrului de Cercetare, Dezvoltare și Inovare (CCDI) din DHM prevăd dezvoltarea cercetării ştiinţifice multidisciplinare a zonei maritime naţionale de competenţă atât în apele naţionale, cât şi internaţionale.

Cu o experiență de peste 20 de ani în achiziția, prelucrarea, modelarea și interpretarea proceselor marine și costiere, Maria-Emanuela Mihailov este cercetător științific II în cadrul CCDI. Absolventă a Facultății de Fizică, Universitatea din București în specializarea Fizica Pământului și Protecția Mediului, are un doctorat în fizică la Universitatea din București din 2013, cu teza intitulată Dinamica maselor de apă în Nord-Vestul Mării Negre.

Experiența sa acoperă o gamă largă de domenii, inclusiv oceanografie operațională, fizica oceanelor și mărilor, analiza și evaluarea principalilor parametri fizici a apei de mare, a dinamicii maselor de apă, acustică subacvatică și schimbări climatice.

Aceasta și-a început cariera ca asistent de cercetare la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Marină Grigore Antipa din Constanța (2003-2019), unde a lucrat alături de specialiști de renume național și internațional și a participat la expediții oceanografice naționale și internaționale.

 

În cadrul echipei DHM, suntem persoane cu abilități și perspective diferite, dar și cu multe obiective comune, ceea ce aduce la crearea unei atmosfere dinamice, interesante, de colaborare. Fiecare membru este încurajat să-și exprime ideile și să contribuie la obiectivele comune ale echipei. Ca cercetători ai Centrului de Cercetare, Dezvoltare și Inovare, lucrăm pentru și în folosul celorlalte structuri specializate, iar din acest punct de vedere considerăm că suntem perfect integrați în marea familie a DHM.

Maria-Emanuela Mihailov

Mihailov are numeroase specializări internaționale în domenii precum impactul schimbărilor climatice asupra ecosistemelor marine, epidemiologia radiațiilor și radio-ecologie, predicția sonarului și prognoza numerică marină. Este autor și coautor a peste 20 de lucrări, cărți și capitole și evaluator de proiecte naționale și internaționale, precum și referent în reviste de specialitate.

Ceea ce regăsim cel mai captivant în activitatea noastră, este posibilitatea de a înțelege dinamica complexă a oceanelor și a mărilor și de a explora noi teme de cercetare. Fie că este vorba despre cercetarea unei noi tehnologii sau dezvoltarea unor soluții inovatoare, fiecare zi aduce în sine, noi provocări și oportunități de învățare.

De asemenea, colaborarea cu colegii din secțiile specializate ale DHM, în diverse domenii, și împărtășirea ideilor pentru a găsi cele mai bune soluții, reprezintă un alt aspect captivant al activității noastre. Toate acestea, se regăsesc în posibilitățile ce ni se oferă, de a contribui la progresul și inovația din domeniul științelor legate de cunoașterea mării.

În mod particular, în ceea ce privește oceanografia aplicată în domeniul militar, cel mai interesante aspecte se regăsesc în capacitatea de a contribui la dezvoltarea tehnologiilor și strategiilor care pot îmbunătăți operațiunile militare pe mare, în special predicția condițiilor oceanografice, planificarea și gestionarea resurselor și a riscurilor de mediu, de dezvoltare de tehnologii inovatoare, a declarat Maria-Emanuela Mihailov.

Direcția Hidrografică Maritimă, prin Maria-Emanuela Mihailov, se implică activ și în proiecte privind schimbările climatice și securitatea. Astfel, din 2021, este membru contributor la proiectele Campaniei de Dezvoltare a Capabilităților Multinaționale (Joint Staff J-7 – MCDC).

Tematica proiectelor vizează implicațiile schimbărilor climatice asupra securității și efectele lor potențiale asupra operațiunilor militare. Seria MCDC este o inițiativă de dezvoltare a forțelor multinaționale care se concentrează pe dezvoltarea și accesarea în colaborare a conceptelor și capabilităților pentru a aborda provocările asociate cu desfășurarea de coaliții și operațiuni multinaționale.

Dezvoltarea și accesarea în colaborare a conceptelor și capabilităților pentru a aborda provocările asociate cu desfășurarea de coaliții și operațiuni multinaționale. Participarea DHM la proiectele MCDC demonstrează implicarea activă a României în eforturile NATO de a se adapta la noile provocări de securitate generate de schimbările climatice. (L. Irimia).

Citeste in continuare

Administratie

Recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român

Publicat

pe

De

Actul normativ prevede, la art. XXXI, că se modifică  alin. (1) de la art. 12 din Legea nr. 168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat.

Astfel, personalul participant care a dobândit calitatea de Veteran din teatrele de operații și care nu este invalid, rănit ori nu a dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice în urma participării la acțiuni militare, misiuni și operații beneficiază de:

♦ dreptul de a purta uniforma militară, după trecerea în rezervă sau în retragere;

♦ o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, pentru personalul în activitate;

♦ o indemnizație lunară în valoare de 1.000 lei, neimpozabilă, indexabilă anual cu rata inflației, după trecerea în rezervă sau retragere.

Ce nu scrie în noul act normativ este data de la care se aplică dispozițiile respective. Spun asta, deoarece în OUG nr. 115/2023 (ordonanța trenuleț), la art. XII lit. e), este prevăzut clar că în anul 2024 se mențin în plată la nivelul acordat/cuvenit pentru luna decembrie 2023 drepturile prevăzute de Legea nr. 168/2020. (I. Nedelcu).

Citeste in continuare

Administratie

Inflația nu este altceva decât o taxă ascunsă a statului, fiind alimentată, în general, de consumul populației.

Publicat

pe

De

Guvernul României estimează pentru acest an o creștere economică de aproximativ 3%, la o rată anuală a inflației de 5%, deși primele două luni din 2024 ne-au făcut campioni la acest capitol în UE.

În timp ce România consemnează creștere economică, bazându-se pe pomparea în economie de bani împrumutați, la dobânzi foarte mari, alte state europene nu se pot lăuda cu creșteri, dar, în schimb, inflația este la cote joase (2,2% în martie). A ajuns de-a dreptul un moment cataclismic acela în care guvernele sunt nevoite să anunțe stagnare sau descreștere economică, deși mulți economiști sunt de părere că o stagnare și chiar o creștere negativă sunt de preferat în anumite momente.

Inflația este alimentată, în principal, de consumul populației, de aceea BNR trebuie să intervină prin dobânda de politică monetară pentru a descuraja creditarea. Dacă vrem să nu ne mai luptăm cu inflație mare, nu trebuie decât să temperăm consumul și să economisim. Exemplul Germaniei este grăitor în acest sens.

Germanii economisesc, datele sugerând că aceștia au fost mai cumpătați ca acum doar în timpul crizei financiare și economice din 2008. Germania a încheiat anul trecut în recesiune, cu o creștere economică negativă de 0,3%, notează Deutsche Welle. Experții nu exclud posibilitatea ca și anul acesta să se încheie tot cu o recesiune, după ce guvernul german și-a redus deja prognoza de creștere pentru acest an de la 1,3 la 0,2 la sută.

Salvarea poate veni din consumul privat, potrivit Bundesbank și economiștilor guvernamentali. Speranța este că, dacă se cheltuiesc mai mulți bani în comerț, consumatorul obișnuit poate deveni din nou un factor de creștere economică, așa cum s-a întâmplat după restricțiile din timpul pandemiei. Datorită măsurilor luate de guvern, precum majorarea alocațiilor pentru copii și unele reduceri de taxe, cetățenii germani au în prezent mai mulți bani în buzunar, conform ministrului economiei, Robert Habeck, citat de ARD. Îi au în buzunar, preferând să-i țină mai mult acolo și în conturi bancare de depozit.

În același timp, inflația scade iar veniturile reale cresc. Deși oamenii au bani, consumul privat nu a devenit încă un factor generator de creștere, mai scrie ARD. Datele companiei de cercetare a pieței, GfK, și ale Institutului pentru Studii de Piață din Nürnberg, au arătat o ușoară îmbunătățire a sentimentului consumatorilor în februarie, după o scădere bruscă în ianuarie.

Dar creșterea de doar 0,6% este atât de nesemnificativă încât nici nu merită menționată, precizează ARD. Potrivit lui Chris-Oliver Schickentanz de la compania de administrare a activelor Capitell, motivul pentru scăderea consumului este dat și de ratele mai mari ale dobânzilor. Schema de plată cumpără acum, plătește mai târziu, care, mulți ani, a asigurat un consum serios, nu mai este atât de atractivă tocmai din cauza dobânzilor percepute, a spus acesta pentru ARD.

O analiză GfK a comportamentului consumatorilor a concluzionat că o proporție foarte mică dintre aceștia sunt dispuși să cheltuiască, dar preferă să economisească. Potrivit cercetătorilor, germanii au fost mai cumpătați doar în timpul crizei financiare și economice din 2008. Majoritatea germanilor sunt conștienți de problemele economice globale, fiind, în mod clar, îngrijorați de stabilitatea locurilor lor de muncă în viitor. (L. Anghel).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv3 ore ago

WHITE TOWER (XXXI – a)/Sub protectia politistilor corupti, gruparea de criminalitate economico-financiar organizata (din dosarul WHITE TOWER) a pus „laba” si pe Termo Ploiesti!/Cum au picat pe interceptări și cine plimba stick-ul cu caietul de sarcini cu preturi gata aranjate …?

De aproape un an, scandalul WHITE TOWER tine prima pagină a ziarelor locale și naționale, dar autoritățile par a închide...

Exclusiv3 ore ago

„Dorel” de la Dolj/DGF cloceste si livreaza inselaciunea

Nici  IPJ Dolj nu a auzit de expresia ” salariul de functie in plata”! DGF cloceste si livreaza inselaciunea iar...

Exclusivo zi ago

WHITE TOWER (XXXI)/Modalitatea cum pseudo-ziarisul narcoman, santajist si spagar, Catalin Stavri, locotenenul procurorului „Portocala” a incercat sa il pacaleasca pe procurorul de caz, dupa ce primise MITA mai multe apartamente, prin sotia si mama sa

Scandalul WHITE TOWER este departe de a se termina prea curând. Procurorii fac audieri pe bandă rulantă, iar surse judiciare...

Exclusivo zi ago

Avem și noi Mafie?/Fostul politist Frangulea Alexandru – alias „Capitan la 15 ani” a protejat afacerile murdare ale sefilor SRI Prahova

Realitatea este insa ca in nici o tara din lume lupta impotriva infractorilor nu se poate duce cu politisti si...

Exclusivo zi ago

Garda de Mediu Prahova si IPJ Prahova nu sunt interesate de sănătatea populației!?/Este o problema de siguranta nationala, de SRI!

In parcarea de la Kaufland Comarnic stationeaza autoturisme cu deseuri periculoase în ele, mai exact cu deseuri medicale? Ce rețele...

Exclusivo zi ago

Administrația Națională a Penitenciarelor contabilizează, controlează, sancționează și pe alocuri delirează !

ANP are  un  director al Direcției de Siguranță și Regim Penitenciar capabil să gestioneze situațiile de criză? https://youtu.be/MuYmQpRkw6Q?t=3 Din câte...

Exclusivo zi ago

Conform DGF, excelenta a crescut in ianuarie 2024 prin magie, fara sa fie implicat programul de salarizare MAISAL. Asta probabil ca au auzit ei prin targ ca niste fosti sefi BCCO ii ameninta cu plangeri penale pentru modificarea ilegala a programului informatic

Daca nu poti sa-i convingi, zapaceste-i! Un fost sef de financiar mi-a explicat magistral, in cateva cuvinte, tehnica lui Grecu,...

Exclusivo zi ago

„Șefii din poliție au imunitate/Îi sfătuim pe agenții de siguranță să refuze să mai semneze procesele-verbale de instruire! Și așa spun procurorii și judecătorii că n-au nicio valoare juridică”

Un procuror și un judecător au „legiferat” falsul intelectual la Poliția Roman! S-a creat un precedent extrem de grav, dezvaluie...

Exclusivo zi ago

USR-iștii și toți confrații lor au pentru polițiști și militari o ”vitrină” goală, din care străbate un miros urât de medicamente netestate suficient și înghițite odinioară

USR-iștii au fost cei mai nerăbdători să se arunce în cursa euro-parlamentarelor, de departe un soi de pizdulicea măcelarului (pentru...

Exclusiv3 zile ago

Breaking News/Dupa ce a fost bătut cu simț de răspundere, coruptul putinist „Capitan la 15 ani”,  a stabilit un nou record mondial la…fuga

Politist corupt pensionar, fost sef al SERVICIULUI ARME, EXPLOZIVI ŞI SUBSTANŢE PERICULOASE si fost sef al Serviciul Județean Anticorupție Prahova a...

Exclusiv4 zile ago

Capii rautatilor sunt in aparatul central iar DOP si comisiile de la IPJ, doar pionii dirijati sa va faca paguba!

Din greseala in greseala, spre victoria ( paguba) finala, dezvaluie Emil Pascut de la sindicatul Diamantul. Sau cum s-au transformat...

Exclusiv5 zile ago

In 2018 și 2019 numărul pensionărilor în Poliție, Jandarmerie, ISU este vădit insignifiant în raport cu creșterile bruște din anii următori, 2020, 2021, 2022, 2023!

Am extins investigațiile vizând dinamica pensionărilor de la Poliția Română, la Jandarmeria Română și Pompieri. Trebuie să mărturisesc întâi că...

Exclusiv5 zile ago

De ce le este rușine unor șefi din Poliția Română să poarte uniforma?

O simplă poză la prima vedere cu o oarecare activitate a Carabinierilor italieni la care sunt prezenți la fața locului...

Exclusiv6 zile ago

WHITE TOWER 30/Primele „victime” din IPJ Prahova incep sa apara in urma dezvaluirilor ziarului Incisiv de Prahova

Țeapa imobiliară de la WHITE TOWER nu înseamnă doar cea mai mare fraudă din istoria Ploieștiului, acoperita de politisti corupti...

Exclusiv6 zile ago

Ipocrizia lui Ciolacu sau cum trecutul urmareste pe oricine

In 27.11.2023, Marcel Ciolacu declara la o conferinta ca el, ca prim-ministru, nu are informatiile atat de repede, ca sa...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!