Actualitate
Pandemia de coronavirus ia amploare în București: Incidența cazurilor COVID-19 a depășit 3 la mia de locuitori! Ce măsuri se vor lua în Capitală
Incidența cazurilor COVID-19 la 14 zile pentru Municipiul București a depășit 3 la mia de locuitori după ce în cursul zilei de duminică, 158 octombrie, au fost raportate alte 770 de noi cazuri COVID-19, numărul total al infecțiilor confirmate în Capitală de la începutul pandemiei ajungând la 26.703.
Situația la nivel național este una din cea în ce mai gravă întrucât pandemia evoluează rapid pe o pantă ascendentă iar România înregistrează de câteva zile peste 4.000 de noi infectări zilnice cu SARS-Cov-2. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 3.920 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). De asemenea, în prezent, 749 de pacienți sunt internați la ATI în întreaga țară, în timp ce specialiștii susțin că în curând nu vor mai fi locuri pentru cazurile grave.
București: Incidența cazurilor COVID-19 în ultimele 14 zile, peste 3 la mia de locuitori
Incidența cazurilor de coronavirus raportate în ultimele 14 zile la mia de locuitori a ajuns la 3,02 potrivit ultimelor informații transmise de Grupul de Comunicare Strategică.
La începutul acestei săptămâni președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că așteaptă din partea Guvernului să clarifice, de urgență, modul de raportare a incidenței, la numărul de locuitori rezidenți sau al celor cu domiliciu, după ce Institutul Național de Sănătate Publică și Grupul de Comunicare Strategică au dat indici diferiț la raportarea de marți, 13 octombrie.
„Este ciudat că două instituții fundamentale dau două rezultate diferite. După părera mea, e urgentă nevoie de corelarea datelor între aceste instituții și aștept ca Guvernul să clarifice aceste probleme de urgență”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în conferința de presă de la Palatul Cotroceni.
Școlile din București ar putea intra în scenariul roșu
Situația este cu adevărat îngrijorătoare mai ales în ceea ce privește situația școlilor din Capitală. Tot marți prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunțat în ce condiții școlile bucureștene vor trece în scenariul roșu stabilit de autorități. Unitățile de învățământ preuniversitar din Bucureşti vor trece în scenariul roşu de funcţionare numai atunci când rata de incidenţă a COVID-19 va fi de circa 3,4 la mia de locuitori și asta timp de trei zile consecutiv, a anunțat prefectul Capitalei pe 13 octombrie.
„După ce se va depăşi cifra de 3 se vor lua măsuri, dar nu vom lua la 3,05, vom aştepta spre 3,4, ceva de genul acesta, ţinând cont şi de populaţia reală. (…) Dacă vom constata că creşterea durează trei zile la rând, după ce se depăşeşte rata de incidenţă 3 vom lua o hotărâre în cadrul Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, la recomandarea DSP-ului. (…) Populaţia reală nu mai e 2.153.000, e undeva la 2.500.000 şi atunci nu putem – haideţi să vă dau absurd – la 3,01, gata, închidem şcolile. Plus că aşteptăm un palier de 3 zile să vedem că cifra creşte şi atunci bineînţeles că rapid, în a treia zi, vom da o hotărâre”, a explicat Gheorghe Cojanu, punctând la momentul respectiv că nu trebuie „băgată panica” în bucureșteni.
Ce se întâmplă în București când incidența cazurilor COVID-19 ajunge la 3 la mie? Explicațiile lui Raed Arafat
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, considera vineri, 16 octombrie, că Bucureștiul va ajunge în curând la o incidență a cazurilor de COVID-19 de 3 la mia de locuitori, ținând cont de evoluția pandemiei, punctând faptul că riscul este forte clar și posibil, ceea ce s-a și întâmplat duminică!
„În momentul în care rata va ajunge la 3, se vor aplica regulile prevăzute pentru această situație în hotărârea de guvern: restaurantele închise, nu mai sunt activități la teatre, la cinematografe, masca devine obligatorie în toate spațiile publice, nu mai există diferențiere între spațiu aglomerat și spațiu neaglomerat, în toate spațiile masca este obligatorie. Sunt regulile de bază în această situație, când trecem de pragul de 3 la mie și pe care sperăm ca populația să le înțeleagă și să le respecte”, a explicat Raed Arafat.
„Dacă nu mă înșel, există acolo scenariile clare care sunt pentru școli, dar este posibil ca la 3 la mie să se ia acest lucru în considerare. Nu pot acum să vă dau răspunsul sută la sută cum va fi, dar este posibil să fie unul dintre scenariile care se iau în considerare. Acest lucru rămâne să fie discutat cu Ministerul Sănătății, cu Ministerul Educației și să se ia măsurile în conformitate cu protocoalele care erau stabilite”, a explicat Raed Arafat.
Cum se va institui carantină în București, după ce incidența cazurilor COVID-19 depășește 3 la mia de locuitori
Este posibil ca la început, să nu fie plasate în carantină sectoare întregi, ci numai anumite cartiere sau complexe rezidențiale, unde apar focarele. De asemenea, pot intra în carantină anumite artere principale sau străzi dacă numărul de cazuri nu poate fi ținut sub control.
„Atunci când se va carantina, dacă se va dispune această măsură, se carantinează un anumit perimetru. Perimentru înseamnă 4 străzi sau zonele adiacente unei unități de învățământ sau ale unui centru rezidențial”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei.
Ce măsuri se vor lua în Capitală
Recent, autoritățile române au anunțat că în funcție de acest indice vor fi introduse restricții graduale:
- rata de infectare este sub sau egală cu 1,5 la mie – activitatea sălilor de spectacole, teatre, cinematrografe, restaurante sau cafenele se reduce la capacitatea de 50%;
- rata de infectare între 1,5 – 3 la mie – activitatea sălilor de spectacole, teatre, cinematrografe, restaurante sau cafenele se reduce la capacitatea de 30%, iar programul de funcționare este de maxim până la ora 23:00;
- rata de infectare peste 3 la mia de locuitori – purtarea măştii va deveni obligatorie în toate spaţiile deschise; activitatea este sistată; hoteluri pot servi doar persoanele cazate.
Nicușor Dan: „E exclus ca Bucureștiul în ansamblul lui să fie carantinat”
De asemenea, în urmă cu câteva zile, noul primar al Capitalei, Nicușor Dan, a făcut câteva precizări despre situația în care incidența cazurilor COVID-19 în ultimele 14 zile depășește 3 la mia de locuitori, punctând faptul că „nu este logic să închizi un oraș ca Bucureștiul doar pentru câteva focare”.
„Situația este gravă în special în București. Am ajuns cu totul ca 1% din populație să fi fost îmbolnăvită de-a lungul timpului. Eu cred că vom fi în stare să trecem peste pandemie. Nu există o măsură legislativă pentru atingerea pragului 3. Singura normă se referă la școli, care trec exclusiv online când indicele atinge valoarea 3. Trebuie să testăm mai mult. Nu este logic să închizi un oraș ca Bucureștiul doar pentru câteva focare. Exclud închiderea Bucureștiului. Izolând focarele punctuale, reușim să trecem peste. Trebuie să întărim colaborarea cu DSP-urile. În București, ca peste tot în țară, DSP-ul are un personal insuficient, O să facem la nivelul Bucureștiului o capacitate de testare suplimentară față de ce are Ministerului Sănătății. Avem două mari probleme: funcționarea sistemului medical și să încercăm să limităm numărul de infectări”, a declarat Nicuşor Dan la Realitatea Plus.
În ceea ce privește sistemul medical din București, acesta începe deja să cedeze, mulți specialiști susținând faptul că este supraaglomerat. Chiar și transportul la spitale a persoanelor infectate cu noul coronavirus se află în prag de colaps.
Sistemul din București începe să cedeze: Pacienții COVID, cărați la grămadă către spitalele din Capitală!
Sistemul medical din București începe să nu mai facă față în contextul în care Capitala are de câteva zile un coeficient al infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, de aproximativ 3. Pe de o parte, medicii susțin că nu mai sunt locuri în secțiile ATI din anumite spitale bucureștene, iar pe de altă parte serviciile de ambulanță sunt suprasolicitate din cauza numărului tot mai mare de cazuri COVID-19.
Situația este dramatică la nivelul serviciilor de ambulanță unde pacienții COVID-19 sunt transportați la grămadă către spitale, din cauza numărului tot mai mare de infectări cu SARS-CoV-2. (CITEȘTE MAI MULTE AICI).
Unul dintre medicii ATI care se arată îngrijorat de evoluția pandemiei din România este doctorul Radu Țincu de la Spitalul de Urgență Floreasca, care susține că „ne confruntăm cu o creștere accelerată a răspândirii noului virus”, potrivit wall-street.ro.
„În jurul datelor 20-25 octombrie, toate cele 1.050 de paturi de la ATI vor fi ocupate”, a avertizat doctorul Radu Țincu.
Actualitate
AUSA 2024: Tot ce trebuie să știi despre Conferința Anuală a Asociației Armatei SUA
Capitala națională trece prin prima repriză de frig a anului, dar în interiorul Centrului de Convenții Walter E. Washington săptămâna viitoare va fi destul de cald — măcar pentru cei interesați de Armata SUA.
Da, este din nou momentul pentru conferința anuală a Asociației Armatei SUA (AUSA), cea mai mare adunare de lideri și profesioniști din comunitatea de apărare din Statele Unite.
Actualitate
Colaborare internațională pentru îmbunătățirea conștientizării domeniului spațial la Polul Sud
Ministerele Apărării din Regatul Unit și Canada plănuiesc o demonstrație comună pe orbită pentru a monitoriza sateliții și deșeurile spațiale care trec peste Polul Sud, ca parte a unui proiect pilot canadian destinat îmbunătățirii conștientizării domeniului spațial.
“Obiectele spațiale deasupra Polului Sud al Pământului sunt mai puțin monitorizate decât cele deasupra Polului Nord, iar misiunea va informa viitoarele considerații privind supravegherea spațială pe baza constatărilor misiunii,” conform unui comunicat de presă al guvernului britanic de joi.
Laboratorul de Știință și Tehnologie al Apărării din Regatul Unit, în numele Ministerului Apărării (MoD) și al Comandamentului Spațial din Regatul Unit, va contribui cu un pachet experimental de senzori la proiectul “Redwing,” gestionat de organizația canadiană de cercetare în domeniul apărării, Defence Research and Development Canada (DRDC), se arată în comunicat.
“Această cooperare internațională de cercetare între cele două țări oferă oportunitatea de colaborare comună și de dezvoltare a infrastructurii prototip și a arhitecturii de procesare a datelor,” a declarat comunicatul britanic.
Proiectul Redwing a fost inițiat în martie 2023, cu un contract de 15,8 milioane CAD (aproximativ 11,7 milioane USD) acordat unui consorțiu condus de Magellan Aerospace, cu sediul în Winnipeg. Proiectul preconizează lansarea unui mic satelit în 2027, într-o orbită de aproximativ 575 de kilometri deasupra suprafeței Pământului, în jurul polilor Nord și Sud.
Proiectul a decis acum să activeze o “opțiune de contract pentru a adăuga un subsatelit de 900,000 de dolari la proiectul Redwing,… cunoscut sub numele de Inovator Mic în Conștientizarea Spațială (LISSA),” explică comunicatul de presă al DRDC de joi.
LISSA, un nanosatelit de dimensiunea unei cutii de cereale, va fi desfășurat după ce Redwing va fi pe orbită pentru a zbura “în tandem” cu acesta la o distanță de aproximativ 200 de kilometri, transportând pachetul de senzori al Regatului Unit, conform comunicatului guvernamental britanic.
Pachetul conține o cameră cu infraroșu de unde scurte (SWIR), după cum explică comunicatul canadian, care “înregistrează dincolo de spectrul de lumină vizibilă și va aborda provocarea tehnică a luminii reflectate de nori și gheață în regiunea Polului Sud în timpul verii antartice.”
“Împreună, acestea vor testa cum se poate oferi o mai bună conștientizare a domeniului spațial, cu un accent pe mega-constelații, care orbitează la înălțimi de sub 2,000 km. Cu toate acestea, Redwing va fi, de asemenea, capabil să monitorizeze obiecte la înălțimi care se apropie de Luna Pământului, cunoscute sub numele de orbite cis-lunare, la aproximativ 380,000 km,” adaugă acesta.
Comandamentul Spațial al SUA a fost de mult interesat de îmbunătățirea monitorizării spațiale în emisfera sudică, unde armata americană are puține radare sau telescoape. De asemenea, a fost tot mai interesat de monitorizarea activităților spațiale în vasta regiune de spațiu dintre Pământ și Lună, în mare parte din cauza îngrijorărilor cu privire la ambițiile lunare ale Chinei.
Actualitate
Colmatizarea lacunelor: armata SUA se indreaptă spre drone comerciale după retragerea RQ-7B Shadow
Decizia Armatei Statelor Unite de a suspenda întreaga sa flotă de drone RQ-7B Shadow a dus la o lacună de capacitate pentru soldații care se bazau anterior pe aceste drone pentru operațiuni de recunoaștere și supraveghere. Deși armata analizează un nou sistem de platformă care să fie disponibil soldaților începând cu sfârșitul anului 2027, acest interval de așteptare este considerat prea lung. Astfel, potrivit colonelului Nick Ryan, directorul Managerului de Capacitate al Armatei pentru Sisteme Aeriene Nemancate, armata se îndreaptă către opțiuni disponibile comercial.
„Există o lacună în care unitățile noastre nu au active și nu au capacitate de antrenament în acest moment, pentru a învăța și a dezvolta TTP-uri [tactici, tehnici și proceduri],” a declarat Ryan pentru Breaking Defense înainte de conferința anuală a Asociației Armatei SUA. „Am început să gândim în afara cutiei pentru a ajuta cu această problemă.”
Liderii armatei au anunțat planul de retragere a dronelor Shadow la începutul lunii februarie, ca parte a unei reconfigurări mai ample a aviației. Până la sfârșitul lunii septembrie, toate aceste drone fuseseră retrase din unități, conform lui Ryan. Planul pe termen lung este de a desfășura un nou Sistem Aerian Nemandat Tactical Future (FTUAS) la nivelul brigăzii, iar două companii — Griffon Aerospace și Textron Systems — sunt în prezent în competiție pentru acest contract râvnit. Dacă această competiție rămâne pe calea cea bună, armata se așteaptă să desemneze un câștigător în cursul acestui exercițiu fiscal și să înceapă primirea noilor drone spre sfârșitul exercițiului fiscal 2027.
Potrivit lui Ryan, acest plan prezintă probleme pentru soldații care au nevoie de o capacitate interimară acum, iar declarații de nevoi operaționale emergente au sosit din diverse unități, inclusiv Grupurile de Luptă Multi-Domeniu din Indo-Pacific și Europa.
O parte din planul de viitor include, în parte, utilizarea listei Blue UAS a Unității de Inovație în Apărare (DIU) — o inițiativă menită să ajute armata să selecteze mai repede sisteme comerciale complet lipsite de piese chinezești. Teoretic, dacă o dronă se află pe lista aprobată, o unitate poate să o achiziționeze.
Cu toate acestea, atunci când armata a apelat la această listă la începutul anului, niciuna dintre dronele listate nu ar fi putut umple lacuna creată de retragerea Shadow, astfel că Ryan și ceilalți au colaborat cu DIU pentru refresh-ul listei Blue UAS.
„Probabil că nu putem include ceva atât de mare precum Shadow pe lista DIU Blue, cum ar fi un Grup 3 care cântărește câteva mii de kilograme, deoarece acest lucru ar depăși probabil … 350,000 de dolari,” a spus Ryan. În schimb, opțiunile potențiale ar putea fi în intervalul Grup 2, cântărind mai puțin de 55 de kilograme, având capacitatea de a zbura mai mult de patru ore pe distanțe mai mari de șase mile, observând atât ziua, cât și noaptea, și posibil având capacitatea de a desemna cu laser.
„Aceasta este suficient pentru a umple lacuna pentru moment, pentru a permite unităților să aibă măcar ceva cu care să se antreneze, ceea ce este mai bine decât nimic în acest moment,” a explicat Ryan.
Serviciul este, de asemenea, interesat de adăugarea dronelor cu vizionare la prima persoană pentru nivelurile de echipă și pluton, a adăugat el.
După ce DIU a lansat apelul pentru refresh-ul listei Blue mai devreme în acest an, au venit 360 de propuneri din partea a 220 de companii pentru opțiuni atât de platformă, cât și de tehnologie de suport. Această listă a fost acum restrânsă la 36 de platforme zburătoare de la aproximativ 15 furnizori, iar aceste capabilități sunt programate pentru teste la începutul lunii noiembrie la 29 Palms al Corpului Marin din California de Sud. După ce dronele vor fi testate, vor fi demontate pentru a inspecta toate componentele, după cum a explicat Emeneker. Dacă părțile trebuie înlocuite, companiile vor avea opțiunea de a face aceasta.
Până la începutul lunii decembrie, Emeneker preconizează că dronele care vor trece de testare vor începe să apară pe lista Blue și vor fi continuu adăugate pe o bază rolling. Până la sfârșitul lunii februarie, a adăugat el, dronele care nu vor fi selectate de către servicii vor fi eliminate din listă.
„Vom lista produsele cât mai repede posibil, nu vrem ca utilizatorii finali să aștepte și nici să facem companiile să aștepte,” a spus Emeneker.
Între timp, oficialii din Comandamentul Aviației și Rachetelor ale Armatei și din Comandamentul de Dezvoltare a Capacităților de Luptă ale Armatei vor lucra la obținerea autorizațiilor de aeronavigabilitate, astfel încât, de îndată ce dronele potrivite sunt oficial adăugate pe listă, fie ca substitut pentru misiunea Shadow sau drone cu vizionare la prima persoană, serviciul poate face recomandări unităților.
„Dacă putem obține mai multe sisteme disponibile care sunt conforme cu NDAA [Legea de Apărare Națională], de care armata este cu adevărat interesată să achiziționeze … și Congresul alocă fonduri pentru unități, atunci unitățile vor merge absolut acolo și vor începe să achiziționeze aceste lucruri,” a declarat Ryan.
-
Exclusivacum 4 zile
Primarul care a părăsit Cătina cu ghivecele și pietrele în brațe: o poveste de alegeri și controverse
-
Exclusivacum 4 zile
Fraude imobiliare în România: Scandalurile Nordis și White Tower dezvăluie un sistem corupt
-
Exclusivacum 4 zile
Ipocrizia lui Ciolacu: oferte controversate pentru marea industrie
-
Exclusivacum 3 zile
Emil Pascut despre impactul prostiei în funcții decizionale și controversele OUG 59/2017
-
Exclusivacum 4 zile
Abuzuri și interpretări eronate în Poliția de Frontieră
-
Exclusivacum 2 ore
Corupție și imprumuturi ilegale în rândul poliției prahovene: un dosar penal incepe să se desfășoare
-
Exclusivacum o zi
Un vis trăsnit la grătar: Emil Păscuț și soluții pentru pensiile militare
-
Exclusivacum 2 zile
Emil Pascut: Majorarea pensiei la Metrou ridică intrebări despre principiul contributivității în sistemul pensionării