Actualitate
Florin Cîțu, detalii contoalele la PMB. La cât se ridică prejudiciul descoperit de inspectorii de la Finanțe
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a prezentat, luni, rezultatul controalelor făcute de inspectori la Primăria Municipiului București.
„Să fie clar pentru toată lumea. Suma totală pe care inspectorii MFP au calculat-o, în urma controlului efectuat la PMB, ca fiind prejudiciu, este de aproximativ 200 milioane lei (în jur de 40 de milioane euro) #RomaniaFaraPSD”, a scris, luni, pe Facebook, Florin Cîțu, după ce a detaliat, într-o declarație de presă transmisă video, rezultatul controlul efectuat la începutul anului.
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, anunțase de duminică dezvăluiri după controalele dispuse de Inspecția Economică la Primăria Capitalei. Cîțu a anunțat pe Facebook faptul că luni, în cadrul declarațiilor de presă săptămânale, va prezenta concluziile raportului departamentului Inspecție Economică al Ministerului Finanțelor Publice la Primări Municipiului București.
„Situația pe care am primit-o a fost departe de a fi îmbucurătoare”
„Acum, informații despre Primăria Municipiului București. Încă din primul moment când am venit la Ministerul de Finanțe, am cerut o situație a controalelor activității financiare sau a modului în care au fost cheltuiți banii publici în instituțile statului. Am cerut acest lucru pentru toate instituțiile în această situație. Bineînțeles că situația pe care am primit-o a fost departe de a a fi îmbucurăroare. Am găsit companii care nu au avut o analiză a situației economice financiare făcută în ultimii 10 ani, 15 ani. Deci Inspecția Economică Financiară din Ministerul Finanțelor Publice a ocolit foarte multe dintre aceste companii ani la rând. Printre acestea era, bineînțeles, și Primăria Municipiului București și aceste controale nu s-au făcut doar la PMB, se fac în mai multe companii, sunt la Ministerul Transporturilor, la Ministerul Economiei, sunt alte primării din țară. Le voi face pe toate. Aceste controale se vor face la toate instituțiile publice și se vor face anual, pentru că așa cum am promis din prima zi la Ministerul Finanțelor Publice, mă interesează foarte mult cum sunt cheltuiți banii publici. Trebuie multă transparență, trebuie să știți exact cum au fost cheltuiți banii publici”, a spus Cîțu, în declarația de presă transmisă pe Facebook.
Ministrul a precizat că a vrut să prezinte modul în care au fost cheltuiți banii publici la PMB, în contextul schimbării conducerii, după alegerile din 27 septembrie, respectiv plecarea Gabrielei Firea și venirea lui Nicușor Dan în funcția de Primar general al Capitalei.
„Laptopurile angajaților Ministerului Finanțelor au fost sechestrate o perioadă”
Principalele declarații:
Veniturile Primăriei București în 2020 sunt în jur de 3,5 miliarde lei, acesta este bugetul. Încasările în septembrie sunt la aproape 99%, deci au fost venituri la PMB.
Sunt două cheltuieli importate despec are s-a tot vorbit: subvenție la energie termică și la transportul public. M-am uitat la buget și bugetul a avut aceste sume prinse în buget, pe trimestre. Doar că, dacă ne uităm la execuție, și aici mi-a atras atenția, energia termică a fost plătită doar 331 milioane lei până în septembrie, din 935 milioane, cât este pe tot anul, deci o treime, iar la transportul în comun 624 milioane din 1,5 miliarde. Bani au fost trimiși la primărie, sunt sume mai mari decât în 2019.
Pornind de aici, am mers mai departe și m-am uitat la datorii. Situația la datorii arată rău, să știți, pentru că arată clar o administrare proastă a banului public. Repet: încasările erau în septembrie la 99%, deci nu se poate plânge nimeni, bugetul a fost construit pe aceste încasări, banii erau distribuiți pentru plata subvențiilor, pe trimestre, doar că această plată nu s-a făcut, și aici vine rolul acestei inspecții financiare, să vedem unde au fost cheltuiți banii și cum au fost cheltuiți și unde au ajuns acei bani, că ei au fost cheltuiți.
În acest moment, Primăria Municipiului București are datorii către Elcen și Radet de 837 de milioane de lei, a spus ministrul, care a detaliat situația datoriilor și a prevedederilor legale privind plata subvenției la energie
Prin OUG 135/2020 au fost alocați un miliard de lei, acești bani puteau fi folosiți de Primăria Municipiului București pentru plata unor restanțe. Au fost alocați pentru plata subvențiilor.
Ideea e că banii au fost alocați la începutul anului, banii au fost alocați la mijlocul anului, plata către subvenție nu s-a făcut. Unde au ajuns acești bani și la cine? Vă promit că vom găsi până la urmă unde au ajuns acești bani.
Inspecția Economică Financiară din MFP a făcut o acțiune de control la Primăria Municipiului București. Astăzi avem concluzii ale raportului, deși nu este un raport complet și o să vă explic de ce, sunt multe nereguli.
Inspecția Economică Financiară a exectuat în perioada 30 ianuarie – 10 martie 2020 o acțiune de control la PMB. Acțiunea de control a fost suspendată pe 11 martie 2020. În acel moment, accesul echipei ministerului la sediul Municipiului București nu a mai fost permis, având în vedere dispoziția primarului general, s-a dispus suspendarea anumitor activități care implică interacțiunea cu persoane din exteriorul Primăriei. Nu ni s-a dat voie nici de la distanță să facem acest control. Laptopurile angajaților Ministerului Finanțelor au fost sechestrate o perioadă în sediul primăriei și le-am recuperat după aceea.
La data controlului, Primăria Municipiului București nu deținea o situație a contractelor încheiate privind investițiile în curs. Acesta fiind transmisă organelor de control la data de 16.07.2020, urmând ca la reluarea inspecției să fie verificate.
„Fapte care ar putea întruni elemente constituite ale unei infracțiuni”
Este o instituție care nu a fost controlată de 10 ani, cel puțin. În trei luni de zile am descoperit multe lucruri, dar este clar că mai sunt multe nereguli.
Au fost constatate fapte care ar putea întruni elemente constituite ale unei infracțiuni, potrivit legii penale:
- Angajarea de cheltuieli din bugetul local cu serviciul public de alimentare cu energie termică peste limita creditelor bugetare aprobate, fapt care constituie infracțiune, potrivit legii.
- Plata fără bază legală din fonduri publice în exercițiile financiare 2018 și 2019 în ceea ce privește serviciul public de furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat a unor pierderi induse în valoare de 80.325.000 de lei în condițiile neîndeplinirii a obligației de a implementa programe de organizare a Radet și așa mai departe.
- Plata fără bază legală din fonduri publice a sumei de 1.418.500 lei fără TVA reprezentând contravaloarea unor așa-zise servicii prestate pe baza contractului de prestări servicii nr. 576 din 12.06.2019. Este vorba de un festival, One Year to go Europe 2020.
- Neasigurarea bunei gestiuni financiare în utilizarea fondurilor publice, ceea ce a condus la prejudicii aduse bugetului local în valoare cumulată de 50.970.082 de lei, reprezentând pierderi înregistrate doar în exercițiile financiare 2017 și 2018 de către 18 operatori economici.
- Plata din fonduri publice fără bază legală a sumei de 6.014.993 de lei în perioada 2012-2017 către RATB, care a solicitat și a utilizat această sumă, fără bază legală, pentru susținerea unor activități, altele decât cele pentru acoperirea diferențelor de preț din tarif pentru transport public de persoane. Ca să fie mai simplu, de la PMB au fost plătite aceste sume de 6 milioane de lei, către regia autonomă de transport public București, care nu aveau legătură cu subvenția. Singurii bani care trebuiau să ajungă d ela PMB către regia autonomă de transport public București erau banii legați de subvenție, deci aici nu a existat bază legală.
- Neasigurarea bunei gestiuni financiare în administrarea patrimoniului public ceea ce a condus la prejudicii aduse bugetului local în valoare 8.541.665 de lei, reprezentând contravaloarea chiriilor încasate de RATB pentru spații închiriate proprietate publică a Municipiului București.
- Prejudicii produse bugetului local în valoare de 47.047.651 de lei, la data controlului, cu nerespectarea de către PMB a prevederilor legale, în sensul că PMB a schimbat condițiile în care a inițiat, atribuit și derulat contracte. Sunt contracte a căror destinație a fost schimbată ulterior.
Pe lângă aceste fapte penale, au mai fost constatate șapte fapte contravenționale, au fost aplicate 6 amenzi și un avertisment.
În acest moment, situația, în ceea ce privește controlul la PMB, situația este următoarea: Vom relua inspecția la Primăria Municipiului București pentru verificarea investițiilor realizate din fonduri publice, precum și a celorlalte obiective de control neverificate. Continuăm controlul pentru ceea ce nu am putut să verificăm până în acest moment, vine după o perioadă foarte lungă în care nu s-a făcut control.
Mai mult, în acest moment, efectuăm control de inspecție la cinci companii înființate de Primăria Municipiului București și bineînțeles că urmează ca activitatea economică financiar contabilă a celorlalte companii să fie verificată.
Așa cum am promis, facem acest lucru pa toate instituțiile publice. E clar că trebuie să știm foarte bine cum sunt administrați banii publici.
Opinia mea personală e că în PMB banii destinați – e opinia personală, vom vedea ce vor spune de controlul și instanțele – banii destinați subvenției pentru energia termică, pentru transport, au existat, au fost în buget, veniturile au venit, am suplimentat veniturile, și, totuși, au ajuns în altă parte. Au ajund, pe baza unor contracte, în alte destinații. Trebuie să aflăm unde au ajuns acești bani și, bineînțeles, toți cei responsabili vor răspunde pentru asta.
Actualitate
AUSA 2024: Tot ce trebuie să știi despre Conferința Anuală a Asociației Armatei SUA
Capitala națională trece prin prima repriză de frig a anului, dar în interiorul Centrului de Convenții Walter E. Washington săptămâna viitoare va fi destul de cald — măcar pentru cei interesați de Armata SUA.
Da, este din nou momentul pentru conferința anuală a Asociației Armatei SUA (AUSA), cea mai mare adunare de lideri și profesioniști din comunitatea de apărare din Statele Unite.
Actualitate
Colaborare internațională pentru îmbunătățirea conștientizării domeniului spațial la Polul Sud
Ministerele Apărării din Regatul Unit și Canada plănuiesc o demonstrație comună pe orbită pentru a monitoriza sateliții și deșeurile spațiale care trec peste Polul Sud, ca parte a unui proiect pilot canadian destinat îmbunătățirii conștientizării domeniului spațial.
“Obiectele spațiale deasupra Polului Sud al Pământului sunt mai puțin monitorizate decât cele deasupra Polului Nord, iar misiunea va informa viitoarele considerații privind supravegherea spațială pe baza constatărilor misiunii,” conform unui comunicat de presă al guvernului britanic de joi.
Laboratorul de Știință și Tehnologie al Apărării din Regatul Unit, în numele Ministerului Apărării (MoD) și al Comandamentului Spațial din Regatul Unit, va contribui cu un pachet experimental de senzori la proiectul “Redwing,” gestionat de organizația canadiană de cercetare în domeniul apărării, Defence Research and Development Canada (DRDC), se arată în comunicat.
“Această cooperare internațională de cercetare între cele două țări oferă oportunitatea de colaborare comună și de dezvoltare a infrastructurii prototip și a arhitecturii de procesare a datelor,” a declarat comunicatul britanic.
Proiectul Redwing a fost inițiat în martie 2023, cu un contract de 15,8 milioane CAD (aproximativ 11,7 milioane USD) acordat unui consorțiu condus de Magellan Aerospace, cu sediul în Winnipeg. Proiectul preconizează lansarea unui mic satelit în 2027, într-o orbită de aproximativ 575 de kilometri deasupra suprafeței Pământului, în jurul polilor Nord și Sud.
Proiectul a decis acum să activeze o “opțiune de contract pentru a adăuga un subsatelit de 900,000 de dolari la proiectul Redwing,… cunoscut sub numele de Inovator Mic în Conștientizarea Spațială (LISSA),” explică comunicatul de presă al DRDC de joi.
LISSA, un nanosatelit de dimensiunea unei cutii de cereale, va fi desfășurat după ce Redwing va fi pe orbită pentru a zbura “în tandem” cu acesta la o distanță de aproximativ 200 de kilometri, transportând pachetul de senzori al Regatului Unit, conform comunicatului guvernamental britanic.
Pachetul conține o cameră cu infraroșu de unde scurte (SWIR), după cum explică comunicatul canadian, care “înregistrează dincolo de spectrul de lumină vizibilă și va aborda provocarea tehnică a luminii reflectate de nori și gheață în regiunea Polului Sud în timpul verii antartice.”
“Împreună, acestea vor testa cum se poate oferi o mai bună conștientizare a domeniului spațial, cu un accent pe mega-constelații, care orbitează la înălțimi de sub 2,000 km. Cu toate acestea, Redwing va fi, de asemenea, capabil să monitorizeze obiecte la înălțimi care se apropie de Luna Pământului, cunoscute sub numele de orbite cis-lunare, la aproximativ 380,000 km,” adaugă acesta.
Comandamentul Spațial al SUA a fost de mult interesat de îmbunătățirea monitorizării spațiale în emisfera sudică, unde armata americană are puține radare sau telescoape. De asemenea, a fost tot mai interesat de monitorizarea activităților spațiale în vasta regiune de spațiu dintre Pământ și Lună, în mare parte din cauza îngrijorărilor cu privire la ambițiile lunare ale Chinei.
Actualitate
Colmatizarea lacunelor: armata SUA se indreaptă spre drone comerciale după retragerea RQ-7B Shadow
Decizia Armatei Statelor Unite de a suspenda întreaga sa flotă de drone RQ-7B Shadow a dus la o lacună de capacitate pentru soldații care se bazau anterior pe aceste drone pentru operațiuni de recunoaștere și supraveghere. Deși armata analizează un nou sistem de platformă care să fie disponibil soldaților începând cu sfârșitul anului 2027, acest interval de așteptare este considerat prea lung. Astfel, potrivit colonelului Nick Ryan, directorul Managerului de Capacitate al Armatei pentru Sisteme Aeriene Nemancate, armata se îndreaptă către opțiuni disponibile comercial.
„Există o lacună în care unitățile noastre nu au active și nu au capacitate de antrenament în acest moment, pentru a învăța și a dezvolta TTP-uri [tactici, tehnici și proceduri],” a declarat Ryan pentru Breaking Defense înainte de conferința anuală a Asociației Armatei SUA. „Am început să gândim în afara cutiei pentru a ajuta cu această problemă.”
Liderii armatei au anunțat planul de retragere a dronelor Shadow la începutul lunii februarie, ca parte a unei reconfigurări mai ample a aviației. Până la sfârșitul lunii septembrie, toate aceste drone fuseseră retrase din unități, conform lui Ryan. Planul pe termen lung este de a desfășura un nou Sistem Aerian Nemandat Tactical Future (FTUAS) la nivelul brigăzii, iar două companii — Griffon Aerospace și Textron Systems — sunt în prezent în competiție pentru acest contract râvnit. Dacă această competiție rămâne pe calea cea bună, armata se așteaptă să desemneze un câștigător în cursul acestui exercițiu fiscal și să înceapă primirea noilor drone spre sfârșitul exercițiului fiscal 2027.
Potrivit lui Ryan, acest plan prezintă probleme pentru soldații care au nevoie de o capacitate interimară acum, iar declarații de nevoi operaționale emergente au sosit din diverse unități, inclusiv Grupurile de Luptă Multi-Domeniu din Indo-Pacific și Europa.
O parte din planul de viitor include, în parte, utilizarea listei Blue UAS a Unității de Inovație în Apărare (DIU) — o inițiativă menită să ajute armata să selecteze mai repede sisteme comerciale complet lipsite de piese chinezești. Teoretic, dacă o dronă se află pe lista aprobată, o unitate poate să o achiziționeze.
Cu toate acestea, atunci când armata a apelat la această listă la începutul anului, niciuna dintre dronele listate nu ar fi putut umple lacuna creată de retragerea Shadow, astfel că Ryan și ceilalți au colaborat cu DIU pentru refresh-ul listei Blue UAS.
„Probabil că nu putem include ceva atât de mare precum Shadow pe lista DIU Blue, cum ar fi un Grup 3 care cântărește câteva mii de kilograme, deoarece acest lucru ar depăși probabil … 350,000 de dolari,” a spus Ryan. În schimb, opțiunile potențiale ar putea fi în intervalul Grup 2, cântărind mai puțin de 55 de kilograme, având capacitatea de a zbura mai mult de patru ore pe distanțe mai mari de șase mile, observând atât ziua, cât și noaptea, și posibil având capacitatea de a desemna cu laser.
„Aceasta este suficient pentru a umple lacuna pentru moment, pentru a permite unităților să aibă măcar ceva cu care să se antreneze, ceea ce este mai bine decât nimic în acest moment,” a explicat Ryan.
Serviciul este, de asemenea, interesat de adăugarea dronelor cu vizionare la prima persoană pentru nivelurile de echipă și pluton, a adăugat el.
După ce DIU a lansat apelul pentru refresh-ul listei Blue mai devreme în acest an, au venit 360 de propuneri din partea a 220 de companii pentru opțiuni atât de platformă, cât și de tehnologie de suport. Această listă a fost acum restrânsă la 36 de platforme zburătoare de la aproximativ 15 furnizori, iar aceste capabilități sunt programate pentru teste la începutul lunii noiembrie la 29 Palms al Corpului Marin din California de Sud. După ce dronele vor fi testate, vor fi demontate pentru a inspecta toate componentele, după cum a explicat Emeneker. Dacă părțile trebuie înlocuite, companiile vor avea opțiunea de a face aceasta.
Până la începutul lunii decembrie, Emeneker preconizează că dronele care vor trece de testare vor începe să apară pe lista Blue și vor fi continuu adăugate pe o bază rolling. Până la sfârșitul lunii februarie, a adăugat el, dronele care nu vor fi selectate de către servicii vor fi eliminate din listă.
„Vom lista produsele cât mai repede posibil, nu vrem ca utilizatorii finali să aștepte și nici să facem companiile să aștepte,” a spus Emeneker.
Între timp, oficialii din Comandamentul Aviației și Rachetelor ale Armatei și din Comandamentul de Dezvoltare a Capacităților de Luptă ale Armatei vor lucra la obținerea autorizațiilor de aeronavigabilitate, astfel încât, de îndată ce dronele potrivite sunt oficial adăugate pe listă, fie ca substitut pentru misiunea Shadow sau drone cu vizionare la prima persoană, serviciul poate face recomandări unităților.
„Dacă putem obține mai multe sisteme disponibile care sunt conforme cu NDAA [Legea de Apărare Națională], de care armata este cu adevărat interesată să achiziționeze … și Congresul alocă fonduri pentru unități, atunci unitățile vor merge absolut acolo și vor începe să achiziționeze aceste lucruri,” a declarat Ryan.
-
Exclusivacum 4 zile
Primarul care a părăsit Cătina cu ghivecele și pietrele în brațe: o poveste de alegeri și controverse
-
Exclusivacum 4 zile
Fraude imobiliare în România: Scandalurile Nordis și White Tower dezvăluie un sistem corupt
-
Exclusivacum 4 zile
Ipocrizia lui Ciolacu: oferte controversate pentru marea industrie
-
Exclusivacum 3 zile
Emil Pascut despre impactul prostiei în funcții decizionale și controversele OUG 59/2017
-
Exclusivacum 3 ore
Corupție și imprumuturi ilegale în rândul poliției prahovene: un dosar penal incepe să se desfășoare
-
Exclusivacum 4 zile
Abuzuri și interpretări eronate în Poliția de Frontieră
-
Exclusivacum o zi
Un vis trăsnit la grătar: Emil Păscuț și soluții pentru pensiile militare
-
Exclusivacum 2 zile
Emil Pascut: Majorarea pensiei la Metrou ridică intrebări despre principiul contributivității în sistemul pensionării