Connect with us

Actualitate

Horoscop lunar. Previziuni pentru luna octombrie 2020

Publicat

pe

Horoscopul lunii octombrie 2020, realizat de astrologul Mădălina Manole, vine cu previziuni astrologice și sfaturi pentru toate zodiile, în dragoste, carieră, bani și sănătate.

Luna octombrie ne va pune în atenție o serie de acțiuni pe care le-am întreprins în luna august cu scopul de a le revizui, în majoritatea cazurilor fiind vorba de acțiuni legate de sectorul profesional, dar nu numai.

Evenimentul major al lunii octombrie 2020 este retrogradarea lui Mercur, planeta comunicării și a rațiunii, în zodia Scorpion, eveniment care se va produce începând cu data de 14 octombrie și care va aduce un plus de tensiune în relațiile cu cei din jur, neîncredere și instabilitate financiară. Este de preferat să nu luăm decizii majore în această perioadă, ci să ne reevaluăm rațiunile anterioare. De asemenea, vă recomand să nu achiziționați produse electronice și electrocasnice luna aceasta și nici să nu faceți alte investiții majore. Mai multă prudență în relația cu băncile și în acțiunile întreprinse în acest sens, mai ales în cazul plăților online.

Sfatul astrologului! Persoanele care-și cunosc ascendentul zodiacal, sunt sfătuite să-și citească atât previziunile pentru ascendent, cât și previziunile pentru zodie!

Horoscop lunar – horoscopul lunii octombrie 2020, zodia Berbec

Dragoste

În luna octombrie îți întorci foarte mult atenția asupra sectorului sentimental și dacă vei fi diplomată și dorincă să aduci îmbunătățiri, contextul astrologic te va sprijini. Este nevoie să arăți că îți pasă de partener și nu doar de tine și este nevoie să fii mai puțin agresivă și autoritară. Totodată, vor apărea probleme legate de viața intimă care se cer reevaluate, de la lipsa de pasiune și până la infidelitate. Nu este o lună favorabilă noilor relații, ci mai degrabă noilor începuturi în relații.

Carieră

Anumite situații profesionale cu care te-ai confruntat în luna august se vor reedita acum și va fi nevoie să-ți reorganizezi strategia de avansare, tactica de atingere a unor obiective. Posibil să rediscuți termeni și condiții contractuale cu superiorii, cu colaboratorii și asociații, însă evită să dai naștere tensiunilor și conflictelor, deși unele vor fi iminente.

Bani

Este o perioadă în care este de preferat să eviți cheltuielile majore, investițiile și să te concentrezi pe stabilizarea bugetului. Posibil chiar să renegociezi sumele unor contracte deja încheiate, însă mare prudență la cele noi. Poți plăti niște datorii acum.

Sănătate

S-ar putea ca tot stresul ultimel perioade să-și spună cuvântul și luna aceasta să te simți mai obosită decât de obicei. Înceracă să nu uiți de timpul liber și de relaxare și odihnă. De asemenea, este o perioadă bună să începi o dietă.

Horoscop lunar – horoscopul lunii octombrie 2020, zodia Taur

Dragoste

Profită de prima jumătate a lunii pentru a-ți consolida povestea de dragoste. Ești foarte bine susținută acu în plan sentimental, iar dacă ești singură poți cunoaște pe cineva în mod surprinzător. Totuși, rămâi ancorată în realitate pentru că există posibilitatea să te răzgândești ulterior. Îna  doua jumătate a lunii pot să apară conflicte în cuplu și se cere reevaluarea sentimentelor și a relației de dragoste, a modului în care comunici cu partenerul de viață.

Carieră

Posibil să închei noi parteneriate, noi contracte profesionale, însă fă-o în prima jumătate a lunii pentru că apoi s-ar putea să întâmpini piedici și să ai parte de nemulțumiri. Profită de perioada a doua a lunii pentru a rediscuta termeni și condiții cu colaboratorii și asociații, însă atenție că pot apărea conflicte serioase și chiar se pot încheia parteneriate care nu aduc profitul scontat.

Bani

Nu negocia acum noi contracte, ci axează-te pe renegocierea celor vechi. Pot apărea fel și fel de surprize în plan financiar care să te facă să regreți că ești prinsă într-o direcție profesională și nu poți prinde alte oportunități de progres, de scos bani mai mulți.

Sănătate

Este o lună în care ai nevoie de mai multă relaxare și mai multă recreativitate. Dedică-te apsiunilor tale, hobby-urilor tale, fă ceea ce-ți place pentru că altfel s-ar putea să treci prin stări neplăcute și să activezi și siferințe mai vechi.

Horoscop lunar – horoscopul lunii octombrie 2020, zodia Gemeni

Dragoste

În relațiile tale apar multe confuzii, fie nu știi dacă un prieten îți este prieten cu adevărat, fie nu știi câtă credibilitate să dai unor relații care avansează de la amiciție către iubire. În cuplu, gelozia își poate spune cuvântul și poate sta la baza conflictelor. De asemenea, prea mult timp petrecut cu alții și prea puțin cu partenerul poate fi o altă sursă de conflict.

Carieră

Este o lună favorabilă celor care-și caută un loc de muncă, însă nu este o perioadă propice să-ți dai demisia pentru că poți regreta ulterior sau poți să nu fii mulțumită de ceea ce descoperi la noul loc de muncă. Cel mai bine ar fi să-ți reanalizezi locul de muncă, responsabilitățile și sarcinile și chiar orarul de muncă și să încerci să aduci îmbunătățiri. În altă ordine de idei, ai grijă la dialogurile cu colegii, pot să apară conflicte și reproșuri. Încercă să nu ai încredere în toată lumea.

Bani

Banii se pot dovedi a fi subiect de ceartă în cuplu, așa că stabilește încă de la început de lună noi condiții de consumare a bugetului comun. Nu este o perioadă bună pentru negocieri a doua jumătate a lunii.

Sănătate

Se anunță o perioadă stresantă, obositoare, bulversantă și te-ai putea confrunta cu surmenaj profesional, stres, oboseală. Nu ezita să-ți faci un set de analize, însă de preferat ar fi să o faci în prima parte a lunii.

Horoscop lunar – horoscopul lunii octombrie 2020, zodia Rac

Dragoste

Prima parte a lunii poate fi mai favorabilă unor discuții în cuplu, stabilirii de noi priorități, însă ulterior pot apărea conflicte. Situații petrecute în luna august pot fi reanalizate acum și tratate din alt punct de vedere. Reevaluează-ți relația, sentimentele, atitudinea față de persoana iubită, iar dacă ești singură evită să începi noi relații în a doua jumătate a lunii.

Carieră

Se întrevăd, din nou, te tensiuni cu superiorii, cu șefii, dar și posibilitatea de a le rezolva de această dată prin noi soluții. Se pot reanaliza situații, decizii luate în luna august și se pot găsi noi rezolvări. Este o lună în care se pot reevalua strategii de avansare profesională și chiar obiective propuse.

Bani

Luna aceasta se întrevăd mai multe cheltuieli pentru casă și familie decât de obicei, iar cele mai multe dintre acestea sau cele mai costisitoare nu sunt dintre cele programate și planificate, deci s-ar putea să intri în economiile făcute.

Sănătate

Sa-r putea ca spre finele lunii să te confrunți cu unele afecțiuni mai vechi, de aceea o reevaluare a sănătății în avans nu ar strica. Nu uita că ai trecut și încă treci printr-o perioadă stresantă din mai toate punctele de vedere.

Horoscop lunar – horoscopul lunii octombrie 2020, zodia Leu

Dragoste

Dacă locuiești sub același acoperiș cu partenerul de viață pot apărea discuții tensionate despre cheltuieli, sarcini gospodărești sau poate chiar legate de rata unui credit. Luna aceasta se acutizează unele diferențe de principii și de oriconturi, de viziuni, iar cei care au relații la distanță sau cu persoane străine, de altp naționalitate pot ajunge la concluzia că lucrurile nu funcționează și se pot despărți.

Carieră

Gândește-te cu atenție ce acțiuni, decizii ai luat în luna august pentru că acestea pot ajunge din nou la masa negocierilor și pot fi reevaluate. Evită, însă, să faci schimbări majore în carieră sau legate de direcția profesională pentru că le poți regreta.

Bani

Pe cât muncești, pe atât câștigi, de aceea ai putea fi remunerată pentru orele suplimentare de la locul de muncă. Posibil să reamenajezi, redecorezi, renovezi locuința.

Sănătate

Reanalizează-ți trecutul, de la amintirile din copilărie și până la relația cu părinții. Sunt frici, traume, emoții nocive care încă te afectează, însă la modul general, legat de sănătate, ce a fost mai rău a trecut. Mai ai un ultim hop luna aceasta, dar dacă ești înțeleaptă și responsabilă îl vei depăși.

Horoscop lunar – horoscopul lunii octombrie 2020, zodia Fecioară

Dragoste

Cu toate că vei fi mai dornică de armonie în cuplu și mai deschisă către noi relații, dacă ești singură, din a doua jumătate a lunii s-ar putea să ai parte de neînțelegeri destul de serioase cu persoana iubită, iar ceea ce ai început să simți că nu se îndreaptă în direcția dorită. Va fi nevoie de multă maturitat și perseverență dacă-ți dorești să consolidezi o relație. Pot ieși la lumină secrete, infidelități și o relație se poate să nu depășească pragul de aventură.

Carieră

Evită noile acțiuni pe care ți le-ai propus în plan profesional. Nu este o lună favorabilă să-ți schimbi cariera sau direcția, însă este favorabilă să-ți reevaluezi atitudinea față de locul de muncă și strategia de atingere a obiectivelor.

Bani

Apar tensiuni financiare, mai ales legate de bugetul comun cu partenerul de viață sau legate de credite, relația cu băncile, moșteniri și procese, litigii.

Sănătate

Ai șansa să te dedici unor hobby-uri mai mult, iar timpul liber cere să fie luat în calcul, așa că fă tot posibilul să nu uiți de ceea ce-ți face plăcere pentru că altfel te vei simți blocată în continuare și frustrată și nemulțumită.

Horoscop lunar – horoscopul lunii octombrie 2020, zodia Balanță

Dragoste

Se continuă tensiunile în relații, însă de această dată se reiau contexte petrecute în luna august, fie că este vorba de decizii sau acțiuni. Poate fi vorba de tensiuni în familie sau legate de o casă, de o mutare împreună. Posibil ca unii nativi să fie mai întorși către trecut și să fie căutați în mod suprinzător de foști parteneri.

Carieră

Dacă nu vei da dovadă de diplomație și înțelegere, s-ar putea ca unele contracte, partenriate să se încheie, mai ales dacă nu te satisfac financiar. Posibil să rediscuți termenii și condițiile unor asocieri începute în luna august sau să reiei un context profeisonal de atunci într-o nouă lumină, mai matură și mai responsabilă.

Bani

Din punct de vedere financiar, a doua jumătate a lunii vine cu vești mai puțin bune și va fi nevoie să-ți reevaluezi situația financiară, modul în care-ți administrezi finanțele și cum îți cheltui banii. Evită investițiile majore.

Sănătate

Trecutul, cum spuneam, te pândește, însă ai toată susținerea să-l vindeci, să depășești amintiri și traume, vicii și obsesii și să-ți îmbunătățești starea de sănătate.

Horoscop lunar – horoscopul lunii octombrie 2020, zodia Scorpion

Dragoste

Ești foarte sociabilă, dornică de noi relații, de a cunoaște persoane noi și de a flirta. Din a doua jumătate a lunii, s-ar putea să ți se întoarcă niște vorbe spuse la început, să-ți dai seama că nu-ți poți ține promisiunile. Ceea ce se leagă acum nu va fi de durată, însă dacă te împaci cu un fost partener ai toate șansele ca lucrurile să mergă mai bine.

Carieră

Reanalizează ceea ce ai făcut în luna august, ce acțiuni profesionale ai întreprins pentru că acum poți avea parte de o nouă perspectivă, una mult mai bună. Spre finele lunii se pot ivi ocazii neașteptate de atingere a unor obiective profesionale, poate chiar de schimbare a carierei, dar analizează-le cu atenție înainte de a te arunca.

Bani

Luna aasta echilibrul bugetului este pus sub semnul întrebării, de aceea evită orice investiție majoră și chiar ai grijă ca toate acțiunile tale financiare să fie corecte. Acordă mai multă atenție unor situații care privesc ratele la bănci, taxele și impozitele, moștenirile.

Sănătate

Te poți lupta în a doua jumătate a lunii cu propriile tale gânduri și temeri și dacă resimți unele afecțiuni mai vechi, ar trebui să-ți faci o programare la medic. Iar dacă nu ești sigură de diagnosticul primit, nu strică să ceri părerea unui alt medic.

Horoscop lunar – horoscopul lunii octombrie 2020, zodia Săgetător

Dragoste

Te poți confrunta în această lună cu acțiunile tale sentimentale întreprinse în luna august, cu deciziile luate atunci și acum va trebui să le clarifici dintr-o nouă perspectivă. Este nevoie să aduci îmbunătățiri la capitolul iubire, să-ți pese mai mult de partener și să nu mai repeți greșelile trecutului.

Carieră

O decizie luată vizavi de sectorul profesional se cere reevaluată acum. De asemenea, este o perioadă în care munca îți poate fi încununată și te poți afirma cu mai multă ușurință. Vei avea parte de unele beneficii profesionale neașteptate.

Bani

Luna aceasta mai ai un ultim hop de trecut cu privire la situația financiară. Nu pretind că se va îmbunătăți peste noapte, dar vei reuși să o stabilizezi pas cu pas, mai ales că o serie de blocaje se ridică, iar dacă vei da dovadă de responsabilitate, lucrurile vor funcționa. Reanalizează niște acțiuni pe care le-ai făcut în luna august pentru a avea succes financiar.

Sănătate

Din a doua jumătate a lunii va trebui să fii mai atentă la starea de sănătate și să acorzi mai multă grijă odihnei. Posibil să te confrunți cu trecutul, cu frici, temeri, vicii, obsesii. Reanalizează aceste trăiri și preocupă-te să le vindeci. Apelează la un psihilog dacă este nevoie.

Horoscop lunar – horoscopul lunii octombrie 2020, zodia Capricorn

Dragoste

La capitolul prieteni s-ar putea să fie nevoie de o rectificare, de o analiză a unei relații. Nu acorda încrederea ta tuturor pentru că poți fi dezamăgită. Din punct de vedere sentimental sunt susținute relațiile la distanță, cu persoană strpine sau cunoscute într-o călătorie. De asemenea, poți fi atrasă de cineva dezvoltat spiritual sau tu ai ocazia să-ți schimbi, să-ți îmbunătățești și armonizezi niște principii și mentalități sentimentale.

Carieră

Din a doua jumătate a lunii evită să inișiezi noi proiecte și concentrează-ți atenția pe reevaluarea celor existente, pe reanaliza unor strategii profesionale. De asemenea, unele planuri de viitor necesită reconfigurare.

Bani

Nu pune la bătaie sume mari de bani pentru a progresa cu un proiect pentru că luna acesta s-ar putea să ai parte de unele obstacole. De asemenea, evită să dai bani cu împrumut prietenilor.

Sănătate

Sănătatea necesită nu doar atenție și grijă, ci și responsabilitatea unei reevaluări, de aceea ai putea să-ți fac un set complet de analize. Posibil să fii mai stresată, obosită și chiar să terci prin surmenaj din cauza activităților multiple în care ești implicată.

Horoscop lunar – horoscopul lunii octombrie 2020, zodia Vărsător

Dragoste

O serie dialoguri, acțiuni și decizii luate în luna august se pot reedita acum pentru a da dovadă de mai multă maturitate și responsabilitate și curaj de a face lucrurile altfel. Atebție la conflictele cu cei din jur! Nu le lăsa să explodeze, dar nici nu te retrage în tine. Poți fi atrasă de un coleg de muncă sau poți relua o relație ascunsă cu cineva cunoscut prin intermediul profesiei, însă nu este cea mai bună variantă.

Carieră

Ai mai multă putere să lupți pentri obiectivele tale, pentru a avansa, însă orice ăîntreprinzi în plan profesional, fă-o în prima jumătate a lunii pentru că ulterior sunt șanse mari să nu fie de durată, să aducă dezamăgiri și nemulțumiri.

Bani

Poți scoate niște bani din buzunar pentru casă și familie, chiar este posibil să apelezi la economiile tale pentru asta. Evită să negociezi noi contracte după prima jumătate a lunii și fii mai cumpătată în cheltuieli.

Sănătate

Trebuie să te lupți cu gândurile tale pentru a nu le lăsa să te acapareze și să te ducă în zona negativismului. Luna aceasta îți recapeți mare parte din optimism! În continuare este nevoie de responsabilitate legat de starea ta de sănătate. Fără excese!

Horoscop lunar – horoscopul lunii octombrie 2020, zodia Pești

Dragoste

Ai ocazia să readuci la viață o poveste de iubire, să retrăiești pasiunea alături de partener, însă pentru asta va trebui să-ți reanalizezi unele principii și convingeri sentimentale. Cei singuri sunt mai deschiși noilor relații, îns chimb nu sunt susținute poveștile aflate la distanță sau cu persoane de altă cultură, religie.

Carieră

Evită asocierile cu persoane de altă naționalitate sau cu instituții din străinătate. Niște acțiuni legate de un proiect personal sau de grup pe care le-ai întreprins în luna august se cer acum revizuite și îmbunătățite.

Bani

Fii în continuare prudentă la acțiunile financiare pe care le întreprinzi, al modul în care-ți câștigi banii. Posibil să trebuiască să renegociezi niște aspecte financiare pe care le-ai discutat în luna august sau să revii asupra unor investiții, acțiuni demarate atunci.

Sănătate

Concentrează-te pe trecut pentru că de aici pot veni o serie de surprize pe care va trebui să le integrezi în viața ta, adică să le vindeci și să le depășești. Poate fi vorba de frici, temeri, vicii, obsesii.

 

Actualitate

Valul suveranist s a creat și în anul 2000

Publicat

pe

De

Să continuăm, prieteni goldiști, cu analizarea cercetărilor în serie ale institutelor de sondare. O să vedeți că așa putem percepe jocurile subterane ale partidelor politice. Mai întâi vă reamintesc ceva ce am mai spus, anume faptul că, dată fiind situația economică, aceste institute de sondare supraviețuiesc prin comenzi de la partide sau entități apropiate de acestea, deci rezultatele raportate sunt influențate în consecință.

INSCOP, institutul lui Remus Stefureac, a publicat clasamentul la zi pentru prezidențialele din 2024 care arată cam așa: locul întâi Geoană cu 25%, marcat ca independent, locurile 2 și 3 Ciolacu și Simion cu circa 19%, Ciucă următorul cu 11%, apoi Diana Șoșoacă cu 10%, Drulă cu 5,5%, Cioloș cu 4%, Hunor Kelemen cu 2,7%.

Comentarii: Scorul lui Geoană, în primul rând, mi se pare total fals, dar total fals; dacă ar fi așa, prieteni, deja acest lucru s-ar sesiza pe străzi, ar fi o emulație pro-Geoană sau ar fi perceput din audiența emisiunilor radio-tv, unde ar fi prezent Mircea Geoană, ori nu e cazul. Cei de la INSCOP, însă, s-au acoperit în cazul lui Geoană aplicându-i eticheta de independent, care, vezi, Doamne, l-ar motoriza pe soțul Mihaelei. Ciolacu e mult sub scorul PSD, iar Simion ar egala procentul AUR din sondaje. Ciucă reflectă probabil scorul real al PNL, pentru că de unul singur ar fi pe la 2-3%, treabă valabilă și în cazul lui Drulă de la USR. Procentajul lui Șoșoacă indică potențialul bazinului suveranist, e un scor suplimentar cu cel al AUR; dintre toți candidații măsurați doar Șoșoacă a declarat că va candida, nota bene. Scorurile a două personalități despre care se discută că vor intra în cursă, Eduard Hellvig și Laura Kovesi, n-au fost raportate, că de măsurat vă asigur că s-au măsurat.

Scopul sondajului devine evident, însă, doar la capitolul finalei prezidențiale, acolo unde INSCOP-ul ni-l arată pe George Simion ca protagonist sigur al finalei, dar învins în toate variantele. Ar trebui deci să credem că Geoană îl va învinge pe Simion cu 63,5%, Ciolacu cu 58,8%, până și amărâtul de Ciucă l-ar bate pe Simion cu 52,2%. La acest capitol, însă, este introdusă în teren și arma secretă: Emil Boc, zis Untold, prietenul lui Kovesi și cel ce, vă reamintesc, l-a găzduit pe „Gheboasă-găoază”, Boc care l-ar bate pe Ciolacu, dar ar capitula în fața lui Geoană. Adică INSCOP-ul ne induce ideea, ca să pricepem bine, că PNL are totuși resurse mari, dar nu le arată încă. Deci, din punct de vedere al rezultatelor, o joacă de amatori.

Ați priceput, însă, că scopul real al raportării publice a INSCOP este să arate că nu prea există un val suveranist în România, iar dacă ar fi, ar fi unul de tip Made în USA, cu Geoană care îl călărește, apoi, pe cale de consecință, că Simion nu are cum să câștige, fiind repetat cumva în 2024 modelul din 2000 când toți, toți s-au mobilizat contra lui Vadim și ne-am trezit din nou cu Iliescu președinte. Apoi ai asta nu se poate! Și nu se mai poate și o să explic pe scurt de ce.

Valul suveranist s a creat și în anul 2000, PRM-ul lui Vadim a înregistrat atunci un scor neraportat anterior de institutele de sondare, un scor mare, de 27%, dar a împărțit un val anti-guvernamental mare cu PDSR-ul, PSD-ul, de astăzi care a câștigat alegerile după dezastruosul mandat al lui Emil Constantinescu și le-a câștigat împreună cu Ion Iliescu, tocmai pentru că venea din opoziție. Nu mai vorbesc astăzi despre scamatoria splitării electoratului de dreapta prin candidaturile aranjate ale lui Isărescu și Stolojan. Anul viitor, însă, candidații PSD și PNL vor fi, indiferent cine vor fi ei, trași în jos de o guvernare ale cărei efecte vor fi resimțite negativ, extrem negativ, la nivel electoral, deja există, vă reamintesc, cel puțin 70% dintre români ce blamează rezultatele guvernării, iar, Geoană premiantul celor de la INSCOP, va descăleca de pe calul numit NATO, care la acel moment va fi organizație derizorie ce va fi contestată în plan mondial referitor la amatorismul abordării războiului ucrainian ce a băgat deja Europa în criză economică.

Deci, pesedistul Ciolacu, liberalii Ciucă, Boc sau oricare altul, independentul Geoană chiar nu au perspective reale astăzi să intre în finală, acolo unde în mod sigur vom avea un candidat suveranist, care poate fi George Simion sau altul comun al polului suveranist. Abia aici apare pentru PSD-PNL nevoia de candidat comun ce să reușească calificarea în finala prezidențială, iar acela va avea șanse pentru asta doar dacă va purta haina independentului, așa cum l-au îmbrăcat cei de la INSCOP pe Geoană pentru această cercetare. Și chiar și așa: cine poate fi acela care să poată bate valul suveranist, care astăzi este consolidat la aproape 60%? Asta este cifra reală și va mai crește. De bună seamă e nevoie de un Făt-Frumos, dar cum să câștige dacă el va fi susținut de tabăra zmeilor pesedisto-liberali. De aia nu merge modelul Vadim-Iliescu din anul 2000 în anul 2024, iar strategiile puterii din perioada următoare se vor concentra strict asupra decredibilizării, demonizării, eliminării oricărui candidat suveranist și tot nu va fi suficient și atunci, prieteni, se va trece la strategia de bal mascat, anume la îmbrăcarea din timp a unui lup în blană de oaie suveranistă.

Cozmin Gușă

Citeste in continuare

Actualitate

Clasamentul Anvelopelor – Top Super Anvelope 225 45 R17 în 2023

Publicat

pe

Alegerea anvelopelor potrivite pentru vehiculul dvs. nu este doar o chestiune de estetică sau de preț. Este o decizie care poate influența performanța, economia de combustibil și, cel mai important, siguranța. Dimensiunea 225 45 R17 a devenit una dintre cele mai populare opțiuni pentru proprietarii de autoturisme de dimensiuni medii și mari. Dar care sunt cele mai căutate și apreciate modele din această categorie în 2023?

Șoferii sunt sfătuiți să țină cont de stilul lor personal de condus, condițiile specifice de drum și cerințele vehiculului atunci când aleg anvelope. Achiziționarea anvelopelor potrivite este o investiție în siguranța și confortul dvs. Dacă sunteți în căutarea unor anvelope 225 45 R17, asigurați-vă că verificați recenziile și ratingurile pentru a face cea mai informată alegere.

Acest an, observăm o tendință crescândă către anvelopele de performanță superioară, cu un accent puternic pe eficiență și siguranță.

Michelin Pilot Sport 4 – Aceasta anvelopă, destinată în special performanței sportive, oferă o manevrabilitate excepțională și o aderență optimă pe carosabilele umede, făcând-o ideală pentru cei care doresc o experiență de condus dinamică.

Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 – Combinația de tehnologii avansate și compuși inovatori asigură o distanță de oprire scurtă pe carosabil umed și o rezistență redusă la rulare, ceea ce se traduce printr-o economie de combustibil mai bună.

Pirelli P Zero – Aceasta anvelopă este recunoscută pentru capacitatea sa de a oferi performanțe înalte la viteze mari, precum și o aderență excelentă în condiții de carosabil umed.

Alegerea corectă a anvelopelor poate face diferența între un drum sigur și unul periculos. Prin urmare, este esențial să investești în calitate și să te informezi corespunzător înainte de a face o alegere.

Pentru ultimele știri și tendințe din lumea auto, https://shop.kelsey.co.uk/car-mechanics-magazine este sursa ideală de informare. Aici, veți găsi analize, sfaturi și informații actualizate despre tot ce se întâmplă în industria auto.

Citeste in continuare

Actualitate

Ce este acum de făcut în Uniunea Europeană nu este un joc pe harta posibilităților

Publicat

pe

De

Cu profunzimea-i cunoscută, fostul cancelar german Helmut Schmidt a lăsat în urmă cel puțin trei atenționări: Uniunea Europeană să nu aștepte totul din afară, ci să acționeze competent pentru a-și rezolva disfuncțiile; să nu se amestece în relația mai mult decât milenară a popoarelor rus și ucrainian; să nu înlocuiască integrarea Uniunii Europene, care are nevoie încă de ani, cu extinderea ei (Die Mächte der Zukunft, 2006). Se pot cita și alte atenționări, din partea cunoscătorilor reali. Mulți au avertizat că birocratizarea dăunează, iar strivirea suveranității statelor și mai mult.

Pandemia începută în 2020 a schimbat viața pe continent, dar nu a făcut inactuale atenționările. Războiul din Ucraina le-a sporit acuitatea.

În fapt, Uniunea Europeană și-a atenuat profilul și a intrat la remorca unor forțe, dinăuntru și dinafară, în fața cărora responsabilii rămân vizibil fără soluție. Destul să observi cum îi tratează decidenți din alte țări pe cei din Uniunea Europeană sau cum „europeni” de peste noapte se flatează cu ura față de alți oameni. În orice caz, Uniunea Europeană înfruntă acum efecte nefaste din trei direcții: războiul, chestiuni nerezolvate ale integrării și propriile erori. Să le lămurim.

Lumea este în „policriză”, iar războiul din Ucraina o sporește. Cea mai vizibil afectată este Germania. „Vechiul nostru model al afacerilor nu mai funcționează: gaz ieftin din Rusia, apărare ieftină din SUA și exporturi la preț ridicat spre China” (Rüdiger von Fritsch, Welt im Umbruch. Was kommt nach dem Krieg?, 2023). Fiecare dintre acestea s-a pierdut. Se poate adăuga știrea din ultimele zile a nevoii pregătirii populației din țările dezvoltate pentru restricții la consumul curent. Paradoxal, deși produc mai mult ca odinioară, europenii sunt chemați să strângă cureaua.

Iar dacă Germania, cu anvergura și ponderea ei cunoscute, plătește cu scăderea nivelului vieții de zi cu zi, ne putem imagina situația din alte țări. Și cât au de decontat europenii.

Oricum, Uniunea Europeană este într-o situație nouă. Altădată centru sau măcar actor principal al istoriei mondiale, Europa depinde tot mai mult, deocamdată, de ceea ce se decide în alte locuri. Noua ei situație înseamnă în fapt scăderea importanței intereselor și valorilor proprii și, din păcate, a capacității de a lua decizii în linia lor.

Discuția asupra folosirii capacității de a lua decizii în Europa nu este nouă. Ea precede pandemia și războiul actual. Analiza unui ziarist cunoscut are ca leitmotiv teza că „în pragul spre anii 2020, Europa a intrat în primejdia acută de a fi pulverizată între China și SUA”, căci „modelul european al libertății individului, liberalității în economie și pluralității în politică, pentru care au luptat vreme de secole europenii și au suferit adesea, este în pericol” (Martin Winter, China 2049. Wie Europa versagt, Süddeutsche Zeitung Edition, München, 2019, p.12). Acum, susține el, pericolul ar veni din afirmarea Chinei – „singura printre marii actori ai politicii mondiale care în pragul anilor 2020 are în mapă un concept strategic elaborat, cu privire la felul în care va formata lumea” (p.81), încât Europa ar trebui trezită.

Mulți indicatori invită la aceasta. De pildă, G7 avea în 1995 o pondere de 45% din PIBul mondial, dar aceasta scade continuu, încât, în 2050, va fi 20%. Fapt este, între multe altele, că 135 de milioane de turiști chinezi au vizitat lumea în 2016 și au cheltuit 261 miliarde dolari. În fiecare clipă, sunt în vizită în Europa în jur de 70 de milioane de chinezi. Investițiile chineze, având bănci de stat în susținere, au fost, între 2005-2018, în Uniunea Europeană de 152 miliarde, în SUA de 183 miliarde, în Africa de 300 de miliarde. În Uniunea Europeană, astăzi, China a ajuns să deruleze peste 1400 de proiecte, mai ales în Germania și Franța.

Reluând un clișeu, Martin Winter vede pericolul în valorile chineze și acceptă, de asemenea, clișeul după care ar avea loc o „prăbușire lăuntrică” a Vestului. Ambele aceste clișee circulă, să fim lucizi, de mult timp, dar nu s-au confirmat. În fapt, China a traversat o „revizie culturală” mai profundă decât unele țări europene, iar modernitatea ei le întrece pe unele, sub varii aspecte. De cealaltă parte, „declinul Occidentului” nu s-a produs. Dar Martin Winter completează că „prăbușirea lăuntrică a Vestului este periculoasă pentru Europa, mai mult decât presiunea externă” și susține că „Europa este în procesul unei disoluții” (p.94).

Se pot ușor opune argumente clișeelor și analizei fataliste a lui Martin Winter. În cărți întregi (The Destiny of Europe, 2011; China ca supraputere, 2021) am profilat aceste argumente și nu le mai repet aici.

Desigur, însă, că autorul are dreptate când spune – „China este peste tot”. Numai că nu este ceva nou în istorie. China controla oceanele în secolul al XV-lea și deținea 30% din economia lumii în secolul al XIX-lea. China este țară care are nevoie de piețe și interacțiuni în lume – nevoie unică datorită în primul rând întâlnirii dintre dinamica culturală a unei populații uriașe și tot mai pregătită și premisele naturale nu tocmai generoase. Cine conduce China își asumă să caute rezolvări.

În plus, cultura chineză este în spațiul universal nu de ieri. Tehnologii numeroase, pasiunea inovației, meritocrația, integritatea, educația patriotică, armonia ca politică externă, de exemplu, sunt, oricum se răstălmăcesc lucrurile, valori ce vin, istoricește, din cultura Chinei. Bine informatul Alfred Whitehead spunea că pentru a-l înțelege pe Confucius este destul să-l citești pe John Dewey, și invers, sugerând că viziunea pragmatistă, dominantă azi în lume, este, la origine, confucianistă. Iar Hillary Clinton recunoștea atracția contribuției chineze în lume, chiar și atunci când voia să o ocolească.

„La lupta pentru îngrijirea și pilda modelului vestic de viață, alternativa ce rămâne Europei este declinul” (p.303), încât Europa ar fi cazul să se unească. Martin Winter spune că acea mantra a politicii europene, potrivit căreia „piața reglează totul” este deja „lipsită de răspundere” (p.85), căci multe dezvoltări nu rezultă din piață. Numai că și el înlocuiește o optică îngustă cu una tot îngustă: marketismul cu apelul la confruntare. După el, „ideologic, China pune Vestul sub presiune” (p.92), încât ar fi oportună renunțarea la a considera China ca „partener strategic”, în favoarea considerării ei doar ca un „competitor strategic” (p.180). O propunere, cunoscătorii știu prea bine, nerealistă!

Considerând profund lucrurile, se poate spune că situația Europei nu vine din ceea ce face sau nu face China. Nu explici propria situație prin aceea că rivalul este în formă. Situația de azi a Europei vine din deciziile Uniunii Europene actuale. Pe bună dreptate, ca exemplu, Martin Winter remarcă împrejurarea că politica sancțiunilor este un eșec și denotă doar „lipsa de imaginație” (p.292) a celor care au îmbrățișat-o. Competiția în secolul al 21-lea nici nu se reduce la relația SUA-China, căci Rusia poate intra în joc (p.202), după cum poate intra și Uniunea Europeană – dar nu neapărat prin extindere, ci convertindu-și valorile în fapte.

În opinia mea, situația Europei s-a complicat și pentru că stă nerezolvată o chestiune asupra căreia economiști care nu iau ideologiile ca realități au atras atenția. Se produce mult, este, desigur, plin de produse în rafturi, oamenii consumă, confortul a sporit, dar realitatea este dură, deloc „europeană”. Mai ales acolo unde nu s-a ajuns la legi chibzuite și decidenți competenți. Privatizarea economiei este condiție de prosperitate, dar dacă se face fără legi adecvate și decidenți responsabili, poate fi doar „privatizare coruptă”, cu degradări inerente.

De altminteri, în țările europene ce au și azi dificultăți majore, „privatizarea a fost făcută înaintea unor reglementări sănătoase și legi de impozitare strictă” (Joseph Stieglitz, Making Globalisation Work, 2006, p.39). În pofida neoliberalismului, care a dirijat reformele, nu s-a realizat eficiența și stabilitatea, iar creșterea economică se face cu grave nedreptăți. Josul și mijlocul societății nu au cum să o ducă bine.

Afectarea țesutului social slăbește în fond statele însăși. Oricine poate constata că mecanismele acționate au făcut ca Uniunea Europeană să nu poată reduce inegalitatea dezvoltării, încât să funcționeze fără fricțiuni. Mai mult, cu „principiul mobilității libere a muncii”, în țările din care au emigrat cetățeni, poverile întreținerii aceluiași stat cresc pentru cei care rămân acasă. Se creează astfel un prim cerc vicios – încât sunt stimulați la emigrare și mai mulți. Pe baza „principiului liberei mișcări a bunurilor”, capitalurile au creat o presiune pentru impozite mai mici în țările unde au poposit, ceea ce implică salarii și venituri mai mici, încât poverile trec iarăși pe angajați. Iar în țări care au recurs la „dereglementare”, s-a eșuat în protejarea cetățenilor, căci totul a fost pus în seama sistemului bancar propriu, care, fiind fragil, a favorizat un alt cerc vicios: banii ies din țară, economia slăbește, guvernul nu are soluții, încât banii părăsesc și mai avan țara (Joseph Stieglitz, The Great Divide, 2015, pp.362-364). Așa stând lucrurile, în Uniunea Europeană, chiar pe fondul unificării, cu politicile actuale se adâncește de fapt un clivaj istoric. Unele state au început să trăiască pe datorie.

La acest fapt, astăzi perceptibil, s-au adăugat efectele pandemiei. Ele au fost mai grave în țări cu organizări improvizate și decidenți aserviți globalismului. Iar, acum, se trăiesc, în plus, consecințele legate de război. Pe fondul politicii greșite a sancțiunilor – care, așa cum am spus-o, la timp, nu rezolvă ceva, dar distruge masiv – acum, lovitura este pe nivelul de trai. Ea este completată tot mai des de catastrofe naturale și de emigrația năvalnică. La nici unul dintre aceste capitole, Comisia Europeană nu are soluții viabile.

România plătește cu sărăcia multor cetățeni necunoașterea de către decidenți a corelațiilor vechi și noi ale economiei și slăbirea instituțiilor democratice. Plătește, desigur, cu viața curentă pe datorie și cu locul la coada Uniunii Europene. Efectele sunt șocante: capitalism înțeles ca prăduire, privatizare ca devalizare, liberalitate ca arbitrar, democrație cu vătafi, ciocoism în morală, politică externă ca excursii, în condițiile slăbirii profesionalismului și performanțelor proprii.

Este de revenit la proiectul fondatorilor, printr-o reformă instituțională de democratizare mai departe. Proiectul inițial a consacrat Uniunea Europeană, el este înscris în tratatele de bază, iar de la părăsirea lui sunt dificultăți reclamate de multe țări (Polonia, Ungaria, Irlanda, Slovacia, Italia etc.). Doar acel proiect poate relansa Uniunea, el fiind bine ancorat în tradiții europene și nevoi umane.

Pe bună dreptate, se invocă două fapte incontestabile. În Tratatul de la Roma (1957) se prevede „to establish the foundations of an ever closer union among the European peoples”. „Popoarele” sunt evident reperul. Nu este loc pentru „superstat”, care a și dus la crize, și nici pentru „configurația imperială”, care a dus deja la periferizarea unor țări și la secundarizarea Europei (Wolfgang Streek, Zwischen Globalismus und Demokratie,2021,p.334). „Asocierile de forțe în vederea dominației (Herrschaftsverbände)”, cum le numea Max Weber, nu sunt rezolvări europene.

În opinia mea, Europa unită are de gândit propria-i situație. Nu dă rezultate amânarea continuă a stabilirii formei Uniunii Europene, căci, între timp, se iau decizii incoerente. Pretenția unei singure democrații în lume nu este democratică și nu duce departe. Nu dă rezultate nici abandonarea cooperării create de acordurile internaționale din 1972-1991. Iar aberația după care criticii actualei situații – maghiarii, polonezii, etc. – nu ar avea, cum spune același autor, „mentalitate europeană” (p.255), doar împiedică normalizarea. Totuși, Europa actuală a fost posibilă ca urmare a anilor 1956 și 1980 din istoria celor două popoare. În plus, a fi critic, nu înseamnă că ai valori neeuropene!

Dincolo de aceasta, însă, Martin Winter propune reafirmarea valorilor europene. Dar care sunt, la drept vorbind, valorile europene?

La o analiză dusă până la capăt, cum am arătat adesea, în reuniuni din diferite capitale, „european” înseamnă ştiinţă orientată spre cunoașterea factuală şi pusă în serviciul rezolvării de probleme; o mereu ascendentă competenţă tehnică; raţionalitate economică confirmată de randament; administrare eficientă și democratică; cultură a dreptului ce promovează individul ca subiect şi scop, suveranitatea şi generalitatea legii; aşezarea valorilor pe temelia libertăţii individuale; construcţia persoanei umane ca sferă privată sprijinită pe proprietate şi pe drepturi fundamentale şi inalienabile; voință politică stabilită prin dezbatere publică, în care prevalează argumentele; cultură a schimbării conform scopurilor umane; reflexivitate.

Afirmarea specificului european este echivalentă cu scuturarea de penurie, de arbitrar, de impostură, de dictat, de birocratism, de inechitate. Europeană este, în fond, eliberarea inițiativei oamenilor.

La orice eliberare a inițiativei, apare azi teama reflexă că s-ar deschide „cutia Pandorei”: schimbarea statu quo-ului ar încuraja diferitele forțe să ceară imposibilul. Nu împărtășesc această teamă – nici în cazul crizei europene de azi și nici în privința războiului.

Premisa mea este că soluții false, fie ele și moștenite sau aplaudate, duc la conflicte mai mult decât o discuție competentă și responsabilă a neajunsurilor. „Cutia Pandorei” o deschid mai curând nepriceperea, inerțiile și erorile actuale.

Andrei Marga

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv4 ore ago

Criminalii/torționarii/milițienii de la Secția 17 Poliție, așa cum au fost numiți de 2 săptămâni încoace, pot de astăzi să reacționeze public și să vorbească despre NEVINOVĂȚIA lor

Drama tânărului care se afla sub efectul a 5 substanțe psihoactive a fost generată de efectul drogurilor. Halucinații, stare de...

Actualitate19 ore ago

Clasamentul Anvelopelor – Top Super Anvelope 225 45 R17 în 2023

Alegerea anvelopelor potrivite pentru vehiculul dvs. nu este doar o chestiune de estetică sau de preț. Este o decizie care...

Exclusivo zi ago

MĂRUL STRICAT DIN PENTENCIARUL PLOIEȘTI – ZEUS! NEPRIHANITUL!!!

În dezvăluirile din articolul „TRIUMVIRATUL/Versiunea 2.0”  ă precizam la sfârșitul lui: „ Cu promisiunea că vom continua epopeea comisiilor de...

Exclusivo zi ago

Nu stăm să numărăm orele care au trecut de când ,,ministrul” Bogdan Despescu, chestor general cu 4 stele, a ,,ucis” fără să-și dea seama limba română

Nu putem, pentru că domnia sa a punctat niște lucruri ce ne-au facut să scormonim puțin achizițiile poliției, iar surprizele...

Exclusivo zi ago

Valer Kovacs – Polițistul avertizor, hărțuit din nou/”Se dorește aducerea mea la tăcere”

Valer Kovacs, polițist IPJ Timiș și lider de sindicat, care a vorbit public în mai multe rânduri despre problemele din...

Exclusivo zi ago

Un ofițer de poliție care și-a lovit soția, care a fost sub efectul a două ordine de protecție, nu mai poate fi lucrător control intern sub nicio formă

Suntem nevoiți să vă înștiințăm despre un caz, dacă nu nedeontologic, cel puțin grav, privitor la domnul comisar șef Ursache...

Exclusiv3 zile ago

Sistemul penitenciar zguduit din temelii datorita abuzurilor directorului general al A.N.P/”CONTINUĂM PROTESTELE!”

In timp ce alții deja s-au retras și s-au resemnat, Federația Polițiștilor de Penitenciare continuă seria protestelor vizând aplicarea integrală...

Exclusiv4 zile ago

Poliția lui Despescu și Mirițescu în acțiune/„De beți ce erau s-au urinat în curtea secției”/Doi politisti de la IPJ Timis, denunt penal impotriva inspectorului sef Alin Petecel/La IPJ Prahova lucrurile sunt si mai grave

Poliția lui Despescu și Mirițescu în acțiune. Petrecere în stil mare în sediul poliției din Nehoiu titreaza Stiri pe Surse...

Exclusiv4 zile ago

„Vă mulțumim pentru lecțiile de exprimare prin viu grai, domnule secretar de stat Despescu, pardon, domnule ministru!”

Am asistat la conferința de presă prezidată de către secretarul de stat din MAI, Bogdan Despescu, de fapt de către...

Exclusiv4 zile ago

Potrivit art.7 din legea 153 din 2017, solda de funcţie/salariul de funcţie reprezintă suma de bani la care are dreptul lunar personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare

Joi, Guvernul a aprobat o hotarare de guvern pentru creșterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată,...

Exclusiv5 zile ago

”Vă stăm la dispoziție cu întrebări la răspunsurile dumneavoastră…”/Tartorul MAI

Într-o funcție de secretar de stat e bine să nu stai mai mult de 4-5 ani, tocmai pentru că asta...

Exclusiv5 zile ago

Structurile  de criminalistică din Romania trec printr-un amplu proces de modernizare în această perioadă

Ramura bio-criminalisticii sau a geneticii judiciare, cum este ea cunoscută în limbajul de specialitate, se modernizează prin achiziția de către...

Exclusiv5 zile ago

Nu ne dam seama cum sprijina gimnastele si centrul cultural, activitatea de politie

Raspuns interesant de la CMDTA PLOIESTI! Sunt 56 medici pe functii de politist ( ofiter) si 46 asistenti pe functii...

Exclusiv6 zile ago

Recrutăm candidați pentru Școlile de Agenți de Poliție de Frontieră: se oferă salariu atractiv de aproximativ 0,3% din șpaga

Pe fundalul acestui zgomot, de drone kamikaze, lucrează polițiștii de frontieră ai Gărzii de Coastă la granița cu Ucraina. Îi...

Exclusiv6 zile ago

Varsta medie la care decedeaza pensionarii militari ar fi in jur de 77 ani, potrivit Casei de Pensii a MAI.

Varsta medie la care decedeaza pensionarii militari ar fi in jur de 77 ani, potrivit Casei de Pensii a MAI....

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!