Actualitate
Ministerul Muncii: Arhiva electronică a caselor de pensii poate fi folosită pentru calcularea stagiilor de cotizare pierdute
Informaţiile din arhiva electronică a caselor de pensii publice vor putea fi folosite pentru calcularea perioadelor de cotizare la sistemul public de pensii, în situaţia în care carnetele de muncă ale beneficiarilor sunt deteriorate sau pierdute, potrivit prevederilor unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern, se menţionează într-un comunicat remis vineri de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).
„În situaţii excepţionale, în care carnetele de muncă nu se mai găsesc sau sunt deteriorate, perioadele de stagiu de cotizare realizate în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001 ar putea fi valorificate în baza informaţiilor din arhiva electronică de la casele de pensii publice, dacă acestea sunt complete”, se precizează în comunicatul MMPS.
Astfel, potrivit Ordonanţei de urgenţă care modifică şi completează Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, la stabilirea drepturilor de pensie vor putea fi utilizate, în mod excepţional, informaţiile din arhiva electronică existentă la nivelul caselor de pensii publice.
Arhiva electronică a caselor de pensii publice a fost creată prin HG nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001. Această arhivă cuprinde atât datele preluate din carnetele de muncă, cât şi carnetele de muncă scanate.
„Din păcate, activitatea de scanare nu a fost complet şi corect executată, astfel încât să poată fi utilizate toate informaţiile din carnetele de muncă pentru orice persoană care astăzi ar fi avut nevoie”, notează Ministerul Muncii.
Această măsură a Guvernului are rolul de a sprijini persoanele care în prezent sunt în imposibilitatea de a dovedi stagiile de cotizare şi veniturile pe care le-au realizat în timpul activităţii profesionale, din cauza unor situaţii excepţionale cum ar fi distrugerea, degradarea sau pierderea carnetului de muncă, conform comunicatului Ministerului Muncii.
Practic, în baza unei declaraţii pe proprie răspundere a solicitantului că nu deţine carnetul de muncă sau că documentul este degradat, dacă informaţiile introduse în baza de date sunt identice cu cele din carnetele de muncă scanate, aceste informaţii referitoare la vechimea în muncă realizată anterior datei de 1 aprilie 2001 vor fi luate în calcul pentru stabilirea drepturilor la pensie, potrivit Ministerului Muncii.
Actualitate
Primul pas spre eficiență: Mizilul beneficiază de fonduri europene pentru spital și administrație
Actualitate
Silviu Prigoană: Pionier al Televiziunii Românești și victima unei tragedii neașteptate
O viață dedicată afacerilor și jurnalismului
Silviu Prigoană, fondatorul postului de televiziune Realitatea TV și un influent om de afaceri român, a murit la vârsta de 60 de ani. Acesta, cunoscut și ca acționar principal al Rosal Grup, a fost o figură proeminentă în lumea media și un politician activ, fiind deputat de București din partea PD-L în legislatura 2008-2012.
Circumstanțele tragice ale decesului
Silviu Prigoană a decedat în urma unui incident tragic, după ce s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant din Brașov. Vestea a fost confirmată de surse medicale, care au raportat insa că a suferit un infarct în timp ce lua masa cu altele trei persoane. Echipajele medicale au intervenit rapid, dar, din păcate, nu au reușit să-l resusciteze.
Reacții emoționante din lumea media
Colegi din mass-media au reacționat cu șoc la aflarea veștii. Victor Ciutacu, de la România TV, a declarat că este „absolut șocat” și că Prigoană a avut idei senzationalale în privința dezvoltării televiziunilor de știri. Anca Alexandrescu de la Realitatea Plus a subliniat că Prigoană a ales să o felicite pentru realizările sale recente și plănuia să colaboreze din nou.
Carieră și realizări majore
Prigoană a început investind masiv în mass-media în 2001, moment în care a înființat Realitatea TV. A deschis apoi alte canale de televiziune precum TV Sport, Etno TV și Taraf TV. De-a lungul carierei sale, a deținut și acțiuni în Digital Cable Systems, precum și licențe pentru alte canale. De asemenea, a fost activ în presă și în industria divertismentului, având acțiuni la diverse posturi de radio și televiziune.
O viață personală plină de provocări
Silviu Prigoană a fost căsătorit cu prima sa soție, Viorica, care a decedat la doar 30 de ani, având împreună doi fii, Honorius și Silvius. De asemenea, a fost căsătorit a doua oară cu Adriana Bahmuțeanu, cu care a avut o relație tumultoasă, soldată cu divorț, din care rezultă doi băieți.
Moștenirea lui Silviu Prigoană
Silviu Prigoană va rămâne în memoria celor care l-au cunoscut ca un om de afaceri dedicat, un vizionar în mass-media și un politician influent. Moartea sa timpurie lasă un gol semnificativ în aceste domenii, iar contribuțiile sale la dezvoltarea mass-media din România nu vor fi uitate.
Actualitate
Mutarea SPACECOM: oportunități și provocări pentru viitorul Comandamentului Spațial American
Observatorii spațiali estimează că șansele ca președintele ales Donald Trump să redirecționeze sediul Comandamentului Spațial al SUA către Huntsville, Alabama, sunt ridicate, inversând astfel decizia din iulie 2023 a președintelui Joe Biden de a menține comanda în Colorado Springs, Colorado.
„Cred că este aproape o certitudine. Poate anunța acest lucru în primele 100 de zile, dar procesul va dura mulți ani și va necesita aprobatore din partea Congresului. Dar cred că SPACECOM va ajunge în Huntsville,” a declarat Todd Harrison, un analist de lungă durată în domeniul spațial de la American Enterprise Institute.
Printre cei care își exprimă încrederea în această mutare se numără și senatorul republican senior din Alabama, Tommy Tuberville. „Sen. Tuberville a discutat de mai multe ori cu președintele Trump despre importanța mutării Comandamentului Spațial înapoi în locul său de drept din Huntsville,” a declarat un purtător de cuvânt al biroului lui Tuberville pentru Breaking Defense.
Purtătorul de cuvânt a subliniat, de asemenea, un interviu din 7 noiembrie cu Tuberville la stația de radio WREC, în care senatorul a afirmat că Huntsville este „cel mai bun loc” pentru sediul SPACECOM datorită nivelului de securitate.
„Nu există nicio îndoială că este cel mai bun loc și este sigur. Nu sunt în siguranță acolo [în Colorado]. Dar, din nou, i-am spus președintelui Trump să găsească un secretar al Forțelor Aeriene. Să parcurgem din nou acest proces—[este un] timp scurt,” a spus Tuberville. „Nu va dura mult și știu unde va merge. Să facem totul corect. Politica nu trebuie să fie implicată. Trebuie să se facă pentru militari și pentru oamenii acestei țări,” a adăugat el.
Clayton Swope, director adjunct al Proiectului de Securitate Aeronautică la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a remarcat că deja există planuri pentru o astfel de mutare, având în vedere că Trump decisese Redstone Arsenal din Huntsville ca sediu pentru SPACECOM chiar înainte de a părăsi Biroul Oval pentru prima dată în ianuarie 2021.
„Este o miză sigură că Comandamentul Spațial va ajunge în Rocket City. Merită revizuite planurile pentru cele 60 de acri anterior identificați pentru un nou sediu la Redstone,” a declarat el pentru Breaking Defense.
Redstone Arsenal, un post al armatei SUA, găzduiește în prezent o serie de organizații de servicii, inclusiv Comandamentul pentru Spațiu și Apărare cu Rachete al Armatei. De asemenea, aici se află Agenția pentru Apărarea Rachetelor și Centrul de Zbor Spațial Marshall al NASA.
Decizia privind amplasarea SPACECOM a fost un subiect de dispută politică între delegațiile congresului din Alabama și Colorado încă din 2018 și a fost obiectul unor investigații în 2022 de către Biroul Inspectorului General al Pentagonului (OIG) și Agenția pentru Responsabilitate Guvernamentală (GAO). În Legea de Autorizare a Apărării Naționale pe 2024, adoptată în decembrie 2023, legiuitorii au blocat finanțarea pentru facilități suplimentare la locația din Colorado și au impus o altă investigație de către OIG, de data aceasta privind legalitatea deciziei lui Biden de a lăsa comanda acolo unde era. De asemenea, GAO a deschis o altă investigație în septembrie 2023.
Cu toate acestea, fostul comandant al SPACECOM, generalul de armată Jim Dickinson, a declarat pe 15 decembrie 2023 că comanda a atins „capacitatea operațională completă” la Peterson SFB, incluzând infrastructura necesară „pentru a susține comanda și controlul în toate funcțiile misiunii și afacerilor.”
Într-o discuție lungă pe LinkedIn, comentatorii, inclusiv oficiali militari actuali și anteriori, au ridicat întrebări privind costurile mutării sediului, având în vedere că acesta a avut timp să se stabilizeze, precum și impactul potențial asupra pregătirii misiunii. O îngrijorare majoră semnalată a fost dacă va exista o pierdere semnificativă de personal civil, deoarece mulți dintre aceștia nu vor dori să se mute din Colorado Springs.
Cu toate acestea, alți analiști care urmăresc SPACECOM au declarat pentru Breaking Defense că poate că această așteptată pierdere de personal ar putea fi un lucru bun — aducând o schimbare în gândirea tradițională legată de misiunea comenzii și dând ocazia să se facă loc pentru forțe noi și perspective inovatoare.
Această teme discutate subliniază complexitatea unei astfel de mutări și provocările care trebuie abordate pentru a asigura continuitatea și eficiența operațiunilor militare.
-
Exclusivacum 5 zile
Pensionarii militari în pericol: Acuzații de colaborare politică în contextul modificărilor legii pensiilor
-
Exclusivacum 5 zile
Riscuri mari pentru sporul Bayraktar din cauza reputatiei controversate a Directorului ANP
-
Exclusivacum 5 zile
Trădarea lui Mirițescu: O rețea de corupție și politică în interiorul Poliției Române (I)
-
Exclusivacum 3 zile
Degradarea Serviciului Siguranța Deținerii din ANP: lipsă de viziune și incertitudini în management
-
Ancheteacum 2 zile
Federația Sindicatelor din Administrația Penitenciarelor susține pensiile militare printr-o petiție online
-
Exclusivacum 3 zile
Contestație surprinzătoare în sistemul penitenciar: Lupta pentru reputația directorului ANP
-
Exclusivacum 14 ore
Controverse în jurul Camerei Operaționale din Administrația Naționala a Penitenciarelor (ANP)
-
Exclusivacum 2 zile
La vremuri noi, oameni noi: Sfârșitul unei ere pentru Ginel Preda?