Actualitate
Concursul Internaţional George Enescu 2020
Concursul Internaţional George Enescu 2020 – Faza Online anunţă cei 3 câştigători ai secţiunii Compoziţie şi 8 Semifinalişti în secţiunea Pian
23 de tineri muzicieni sunt în Semifinale la cele trei secţiuni de instrumente în faza a doua a Concursului Enescu din mai 2021
Concursul Internaţional George Enescu încheie pe 20 septembrie 2020 faza de desfăşurare online, cu anunţarea câştigătorilor secţiunii Compoziţie şi a semifinaliştilor secţiunii Pian. Un total de 23 de tineri muzicieni din 13 ţări vor participa în Semifinalele Concursului Internaţional George Enescu, în faza a doua a Concursului. Semifinalele şi Finalele celor trei secţiuni (violoncel, vioară şi pian) vor avea loc în mai 2021, la Bucureşti, la Ateneul Român.
23 de Semifinalişti în secţiunile de instrumente reprezentând 13 ţări
8 tineri pianişti din cei 13 concurenţi care au participat în a doua etapă a Secţiunii de Pian din cadrul Concursului Internaţional George Enescu, au obţinut majoritatea voturilor membrilor juriului, calificându-se în Semifinală: Jack Campbell (Marea Britanie), Salih Can Gevrek (Turcia), Nikolai Kuznetsov (Rusia), Hoyel Lee (Coreea de Sud), Adela Liculescu (România), Yeon-Min Park (Coreea de Sud), Chun Lam U (Hong Kong) şi Marcin Wieczorek (Polonia). Cel mai tânăr concurent are 18 ani, iar cel mai în vârstă are 31.
Etapa a II-a Concursului Internaţional George Enescu 2020, Secţiunea Pian, s-a desfăşurat online în perioada 17-19 septembrie. Rezultatele au fost anunţate de către Preşedintele Juriului printr-o înregistrare video publicată pe site-ul Concursului duminică, 20 septembrie. În mesajul său, pianista Cristina Ortiz, preşedintele juriului şi laureată a Concursului Enescu în 1967, a declarat: „Felicitări tuturor concurenţilor pentru că s-au ridicat deasupra acestor circumstanţe neobişnuite. Mai mult, pentru modul în care s-au pregătit şi şi-au prezentat interpretările înregistrate, de data aceasta pentru Etapa a II-a. Nivelul este foarte ridicat, aşadar mulţumesc colegilor mei din juriu pentru generozitatea lor, de vreme ce, în loc de 6, s-a decis ca 8 pianişti să promoveze în Semifinala din mai 2021, la Bucureşti.”
La celelalte două secţiuni ale Concursului au intrat în Semifinale 7 violoncelişti, respectiv 8 violonişti.
Cei 7 semifinalişti la Violoncel sunt: Margarita Balanas (Letonia), Ştefan Cazacu (România), Sebastian Fritsch (Germania), Jeremy Garbarg (Franţa), Anouchka Hack (Germania), Jaemin Han (Coreea de Sud) şi Keisuke Morita (Japonia). Cel mai tânăr concurent care intră în semifinală, Jaemin Han, are 14 ani. El este şi cel mai tânăr concurent care a intrat în semifinală în istoria Concursului Enescu.
La secţiunea Vioară, cei 8 semifinalişti sunt: Gennaro Cardaropoli (Italia), Elvin Hoxha Ganiyev (Turcia/Azerbaidjan), Jeewon Kim (Coreea de Sud), Tassilo Probst (Germania), Tomotaka Seki (Japonia), Valentin Şerban (România), Ayaka Uchio (Japonia) şi Jaewon Wee (Coreea de Sud). Cel mai tânăr concurent are 17 ani, iar cel mai în vârstă concurent are 30 ani.
Câştigătorii secţiunii Compoziţie
Karlo Margetic, în vârstă de 33 de ani, din Noua Zeelandă, este câştigătorul Secţiunii de Compoziţie a Concursului Enescu 2020, categoria Muzică Simfonică, cu lucrarea intitulată „An Axe for the Frozen Sea”, iar Youngjae Cho (30 ani) din Coreea de Sud a fost desemnată câştigătoare la categoria Muzică de Cameră, cu lucrarea „Shattered Surfaces”. La secţiunea Compoziţie s-a introdus un premiu nou, pentru Originalitate, în valoare de 5.000 euro. Acesta a fost câştigat de Marc MigĂł Cortes din Spania, în vârstă de 27 de ani, cu lucrarea „4 SONGS IN RED”.
Rezultatele au fost anunţate de către Preşedintele Juriului de Compoziţie, Zygmunt Krauze, printr-o înregistrare video publicată pe site-ul Concursului duminică, 20 septembrie. Acesta a declarat: „Aş vrea să mulţumesc tuturor tinerilor participanţi care au trimis lucrările lor, pentru efortul de a le compune şi de a prezenta astfel nivelul artistic la care se găsesc. Mulţumesc, de asemenea, membrilor juriului. Onorând numele marelui compozitor român George Enescu, doresc să afirm că este un moment important, atât pentru mine cât şi pentru voi toţi, să participăm în acest eveniment semnificativ care este Concursul – parte integrantă din fantasticul Festival care poartă numele lui George Enescu.”
S-a încheiat Faza Online a Concursului Internaţional George Enescu 2020
În contextul agravării situaţiei generate de COVID-19 pe plan mondial, Concursul Internaţional George Enescu s-a reorganizat în două faze distincte: primele două etape ale Competiţiei au fost organizate în online în luna septembrie 2020, conform calendarului iniţial, iar Semifinalele şi Finalele fiecărei secţiuni au fost reprogramate în luna mai 2021, la Ateneul Român din Bucureşti.
205 tineri muzicieni au participat la Concurs după reorganizarea evenimentului în online, din cei 272 de muzicieni trecuţi de preselecţia din iunie. Primele două etape de Concurs ale fiecărei secţiuni de instrumente s-au desfăşurat conform programului iniţial, în condiţiile în care atât publicul, cât şi membrii juriilor au ascultat interpretările înregistrate de concurenţi în prealabil şi trimise organizatorilor. Cei 205 candidaţi care au participat în Concurs reprezentau 39 de ţări. Dintre ei, 184 au concurat la cele trei instrumente: vioară (66); violoncel (54); pian (64), iar 21 au participat la secţiunea Compoziţie, cu 26 de lucrări. Vârsta concurenţilor este între 14 şi 33 de ani.
Peste 41.000 de vizitatori unici au urmările Faza Online a Concursului George Enescu 2020, dintr-un total de cca. 71.000 de vizualizări înregistrate în aceeaşi perioadă. Pentru a crea o legătură între muzicieni şi spectatori, în timpul Concursului Online platforma a asigurat trei butoane cu ajutorul cărora spectatorii au putut să aplaude virtual, alegându-şi intensitatea şi forma reacţiei. De asemenea, spectatorii au avut posibilitatea să scrie tinerilor muzicieni, concurenţii celor trei secţiuni primind peste 600 de astfel de mesaje de încurajare şi aprecieri. Accesul la întregul conţinut online al Concursului a fost gratuit.
Iubitorii muzicii clasice pot revedea Concertul de Gală, înregistrările concurenţilor din primele două etape ale celor trei secţiuni, precum şi alte evenimente înregistrate din cadrul Concursului (conferinţe de presă, anunţarea rezultatelor de către preşedinţii juriilor, spotul campaniei şi altele) pe website-ul Concursului www.festivalenescu.ro, la Galerie Video.
Faza a doua a Concursului se va desfăşura în mai 2021
Semifinala de Violoncel, care va consta în interpretarea unei sonate de George Enescu, va avea loc pe 13 mai 2021, la Ateneul Român, în Bucureşti. Finala va fi sâmbătă, 15 mai 2021, de la ora 18.00, cu participarea Orchestrei Filarmonicii George Enescu, sub bagheta maestrului Nicolas Altstaedt.
Semifinala de Vioară va avea loc pe 17 mai 2021, la Ateneul Român, în Bucureşti. Finala secţiunii Vioară va avea loc luni, 19 mai 2021, de la ora 18.00, de asemenea cu Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijată de maestrul Wilson Hermanto.
Semifinala de Pian va avea loc pe 21 mai 2021, la Ateneul Român, în Bucureşti. Finala secţiunii Pian va avea loc luni, 23 mai 2021, de la ora 18.00, iar Orchestra Filarmonicii George Enescu va fi dirijată de maestrul John Axelrod.
Informaţii generale
Mesajul ediţiei din acest an este „Frumuseţe în viaţă”, iar în contextul pandemiei, Concursul Enescu şi-a propus să arate că avem cu toţii puterea să ne reinventăm, pentru a alege în egală măsură viaţa şi frumuseţea.
Spotul campaniei este la acest link: https://www.youtube.com/watch?v=UxuylvvHHWQ
Concursul George Enescu funcţionează ca o platformă internaţională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii şi de promovare a compoziţiilor marelui muzician român în rândul noii generaţii de artişti din toată lumea, şi este, astfel, o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat în România. Concursul are patru secţiuni – vioară, violoncel, pian şi compoziţie – şi se situează în top cinci la nivel mondial în peisajul competiţiilor de muzică clasică.
Actualitate
Stare de stres pentru comandă și control de generație următoare
Actualitate
O etapă crucială în apărarea împotriva amenințărilor emergente
Armata Statelor Unite a anunțat astăzi primul test de interceptare a unei rachete balistice din sistemul său de apărare din Guam, fiind descris de un oficial militar drept un „milestone critic” pentru ceea ce este considerat prima linie de apărare a Americii în cazul unui conflict cu China.
Detalii despre experiment
Testul s-a desfășurat în apropierea teritoriului american, iar comandantul Forțelor Comune Micronezia, amiralul în retragere Greg Huffman, a declarat într-un comunicat al Agenției de Apărare Antirachetă (MDA) că „a confirmat capacitatea noastră de a detecta, urmări și angaja o rachetă țintă aflată în zbor, sporind pregătirea noastră de a ne apăra împotriva amenințărilor adversarilor în evoluție.”
În cadrul „experimentului”, sistemul de apărare aeriană Aegis a folosit un radar AN/TPY-6 pentru a urmări ținta și un Sistem de Lansare Verticală pentru a lansa o rachetă Standard Missile-3 Block IIA împotriva unei rachete balistice de medie rază, lansată din aer, care zbura deasupra oceanului în apropierea Bazei Aeriene Andersen. Pentagonul a menționat că „radarul AN/TPY-6 a urmărit ținta la scurt timp după lansare pentru a realiza interceptarea, aceasta fiind prima utilizare completă de urmărire a radarului în timpul unui test de zbor de rachetă balistică.”
Un pas esențial către un sistem integrat de apărare
MDA a descris acest eveniment ca fiind un „pas esențial” către un sistem de apărare Guam mai amplu și mai bine integrat, destinat să facă față mai multor amenințări simultan – o „capabilitate de apărare aeriană și antirachetă integrată, stratificată și persistentă.”
Potrivit expertului în apărare antirachetă de la CSIS, Tom Karako, acest sistem va juca un rol crucial pentru o insulă situată la 9.000 de mile de coasta Californiei, dar relativ aproape, la 3.000 de mile de China continentală.
Provocările apărării Guam-ului
„Apărarea Guam-ului este una dintre cele mai importante și dificile provocări în domeniul dezvoltării apărării antirachetă. Deși aceste angajamente sunt impresionante în multe privințe, testul de astăzi a fost comparativ de rutină în ceea ce privește interceptarea unei singure rachete balistice,” a spus Karako pentru Breaking Defense. „Sistemul de Apărare Guam va integra, în cele din urmă, mai multe sisteme independente de control al focului într-un sistem care poate face față atacurilor complexe și integrate.”
O astfel de apărare robustă ar fi esențială în caz de conflict cu China. Karako a afirmat că Beijingul se poate aștepta să lanseze salve de rachete care vor fi „un ordin de magnitudine mai mari decât ceea ce am văzut în atacul din 14 aprilie al Iranului asupra Israelului.”
Eforturile de consolidare a apărării în Guam
De câțiva ani, liderii militari americani din regiunea Indo-Pacific au subliniat necesitatea de a consolida Guam ca punct de stagiu militar și hub de apărare aeriană. Totuși, procesul nu a fost ușor, iar în octombrie MDA a propus reducerea numărului de locații de apărare antirachetă de pe insulă de la 22 la 16, din cauza preocupărilor legate de impactul asupra mediului.
În anunțul de astăzi, șeful MDA, lt. gen. Heath Collins, a lăudat „efortul colectiv extraordinar” și coordonarea între diferitele organizații ale Pentagonului. Cu toate acestea, armata SUA încă lucrează la stabilirea responsabilităților pentru diferitele componente ale complexului sistem de apărare antirachetă din Guam.
„Nu doar că trebuie să finalizez aceste programe individuale, dar toate trebuie să funcționeze împreună,” a declarat generalul brigadier Frank Lozano, ofițer executiv al Programului pentru Rachete și Spațiu din cadrul Armatei, într-un eveniment CSIS din august.
Concluzie
În concluzie, testul recent desfășurat reprezintă un pas semnificativ în dezvoltarea capacităților de apărare ale SUA în Guam, aducând o contribuție esențială la securitatea regională și la gestionarea amenințărilor emergente. Sistemul de apărare dezvoltat va trebui să opereze în mod integrat pentru a face față provocărilor complexe, în eventualitatea unui conflict în regiune.
Actualitate
Pentagonul suspendă din nou operațiile V-22 Osprey
-
Exclusivacum 4 zile
Afaceri intunecate. Un studiu de caz în Securitatea Națională: legături infracționale în Sistemul Național Antigrindină
-
Exclusivacum 22 de ore
Eșecul „resursizării” Poliției Penitenciare
-
Exclusivacum 2 zile
RABUFNIREA INCULPATULUI PSEUDO – JURNALIST NARCOMAN, SPAGAR SI SANTAJIST CATALIN STAVRI!
-
Exclusivacum 21 de ore
Controversă și scandal la Hidro Prahova: Demisii și ilegalități în conducerea UIP!
-
Exclusivacum 4 zile
S.R.I.: Geniul nevăzut al Securității Naționale
-
Exclusivacum 2 zile
Managementul lui Iorga Marian la Hidro Prahova: Pierderi de milioane și nemulțumiri în rândul angajaților
-
Exclusivacum 3 zile
Jafuri și corupție! Ziarul Incisiv de Prahova publică dovezile care ingroapă UWS (fosta ROSAL)!: Un Audit ce dezvăluie furturi masive
-
Exclusivacum 21 de ore
AUTOSESIZAREA INSPECTIE JUDICIARE IN CAZUL JUDECATOAREI GROSU CRINA ELENA!!!