Connect with us

Actualitate

Primul sistem de rachete sol-aer Patriot, recepționat oficial. Orban: „România este mai sigură, cetățenii români sunt mai bine apărați”

Publicat

pe

Primul sistem de rachete sol-aer PATRIOT, prin care Armata României își va crește capacitatea defensivă și de descurajare, a fost recepționat oficial, joi, în cadrul unei ceremonii la care au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, și ambasdorul Statelor Unite ale Americii la București, Adrian Zuckerman.

Ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT a avut loc, joi, la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” de la Capu Midia, județul Constanța, în prezența înalților oficiali români și americani.

„Sunt onorat să fiu prezent astăzi într-un moment pe care îl consider istoric, momentul în care pe teritoriul României sosește primul sistem de rachete Patriot. Este un moment pe care, vă spun sincer, îl așteptam demult și este bine că s-a petrecut și mai ales sunt foarte fericit pentru că se petrece în mandatul meu de premier”, a declarat Ludovic Orban la ceremonia de recepție.

„România a ales clar: România a ales să fie țară membră NATO, România a ales parteneriatul strategic cu SUA, România a ales să fie țară membră a UE. Suntem partener loial, un partener care își respectă toate angajamentele în cadrul acestor alianțe, acestor parteneriate”, a spus premierul.

Orban: O nouă materializare concretă a parteneriatului strategic cu SUA

„România a decis să realizeze un program de înzestrare a Armatei pe o perioadă de 10 ani, care a fost adoptat și care prevede întărirea capabilităților, în special defensive, ale României. România a decis și își respectă angajamentul, de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, pentru realizarea acestui program de înzestrare. În cadrul programului de înzestrare, sistemul de rachete Patriot este extrem de important, este un sistem de rachete sol – aer, care este de o complexitate și un grad de tehnologie fără precedent și cu rezultate excepționale dovedite în acțiuni de luptă”, a precizat Orban.

„România este mai sigură cu rachetele Patriot pe teritoriul României, cetățenii români sunt mai bine apărați”, a subliniat premierul.

„Parteneriatul strategic dintre SUA și România capată o nouă materializare concretă într-o relație economică și militară care este în avantajul României”, a conchis Ludovic Orban.

Ciucă: Armata României primește un echipament esențial, în forma cea mai modernă aflată în fabricație

Minisitrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a precizat că momentul are o dublă semnificație: Romînia devine a 17-a țară care va avea în dotare o asemenea capabilitate și cea de-a șaptea din rândul țărilor membre NATO.

„Practic, Armata României primește un echipament esențial, în forma cea mai modernă aflată în fabricație, un sistem defensiv testat în luptă, perfecționat în timp, iar țara noastră va fi mai bine protejată împotriva amenințărilor externe”, a declarat Nicolae Ciucă.

Potrivit oficialilor MApN, echipamentele principale din compunerea primului sistem PATRIOT de rachete sol-aer cu bătaie mare din dotarea Forțelor Aeriene Române au început să sosească în România din luna august și au fost transportate la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu”, unde s-a desfășurat testarea de acceptanță și recepția.

Conform Forțelor Aeriene Române, institituția care a publicat, miercuri, în premieră, imagini instruirea colectivă a echipajelor va continua pe parcursul anului 2021, cu asistență din partea militarilor SUA.

,,Testarea de acceptanță se va finaliza în a doua parte a lunii octombrie, fiind urmată de etapa de instruire a personalului din Regimentul 74 PATRIOT pe configurația specifică echipamentelor livrate României. Pe parcursul anului 2021 va continua instruirea colectivă a echipajelor, cu asistență din partea militarilor SUA, în vederea formării deprinderilor de operare și mentenanță, respectiv perfecționării tehnicilor, tacticilor și procedurilor necesare utilizării sistemului’’, explică Forțele Aeriene Române.

Contractorii principali: Companiile americane Raytheon și Lockheed-Martin

În documentul transmis de reprezentanții MApN se precizează că achiziționarea sistemelor PATRIOT a fost stabilită prin Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. Documentul prevedea atribuirea contractelor Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru achiziționarea a șapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT configurația 3+, din producția curentă (noi), respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanță, muniției necesare, pachetului de suport logistic inițial și a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice și cu regim special.

Promulgarea legii a fost precedată de obținerea aprobării prealabile a Parlamentului României privind inițierea achiziției, conform prevederilor art. 51 alin. (2) din OUG 114/2011, dată fiind valoarea estimată mai mare de 100 milioane de euro, și obținerea aprobării Departamentului de Stat al SUA privind posibila vânzare către România a unor sisteme Patriot.

România a achiziționat o configurație modernă hardware și software de sisteme PATRIOT aflate în serviciu, testată în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale.

Contractorii principali ai pachetului de echipamente și servicii aferente sistemelor PATRIOT sunt companiile americane Raytheon și Lockheed-Martin.

 

Actualitate

Cum alegi plintele potrivite pentru interiorul casei tale

Publicat

pe

De

Alegerea plintelor potrivite pentru interiorul casei tale poate fi o sarcină dificilă, dar cu câteva sfaturi utile, procesul poate deveni mult mai ușor. În acest articol, vom discuta despre diferitele tipuri de plinte și cum să le alegi în funcție de stilul și nevoile tale.

Înțelegerea importanței plintelor

Plintele sunt un element esențial în designul interior al unei case. Ele nu numai că protejează peretele de lovituri și zgârieturi, dar adaugă și un element estetic plăcut. Plintele pot fi realizate din diferite materiale, cum ar fi lemnul, plasticul sau metalul, și vin într-o varietate de culori și stiluri.

Considerarea stilului interiorului casei

Înainte de a alege plintele, este important să te gândești la stilul interiorului casei tale. Dacă casa ta are un design modern, atunci ar trebui să alegi plinte cu un design simplu și curat. Dacă, pe de altă parte, casa ta are un stil mai tradițional, atunci plintele cu detalii ornamentale ar putea fi o alegere mai bună.

Luarea în considerare a culorii și materialului

Culoarea și materialul plintelor sunt, de asemenea, aspecte importante de luat în considerare. O plinta alba poate fi o alegere bună pentru o casă cu un design interior minimalist, deoarece adaugă un aspect curat și proaspăt. În ceea ce privește materialul, plintele din lemn sunt o alegere populară datorită aspectului lor cald și natural.

În ceea ce privește profile decorative pentru perete, acestea pot adăuga un plus de stil și personalitate casei tale. Acestea pot fi folosite pentru a accentua anumite zone ale casei, cum ar fi colțurile sau zonele cu o înălțime mai mare a tavanului.

Compararea prețurilor și calității

Înainte de a face o decizie finală, este important să compari prețurile și calitatea diferitelor tipuri de plinte. Asigură-te că alegi plinte care sunt durabile și care vor rezista la uzura zilnică. De asemenea, este important să te asiguri că plintele pe care le alegi se potrivesc în bugetul tău.

Consultarea unui profesionist

Dacă nu ești sigur ce tip de plinte să alegi, poate fi util să consulți un profesionist în design interior. Ei pot oferi sfaturi valoroase și pot ajuta la alegerea plintelor care se potrivesc cel mai bine cu stilul și nevoile tale.

Alegerea plintelor potrivite pentru interiorul casei tale poate necesita timp și cercetare, dar cu câteva sfaturi utile, procesul poate deveni mult mai ușor. Fie că alegi plinte albe, profile decorative pentru perete sau orice alt tip de plinte, asigură-te că alegerea ta se potrivește cu stilul și nevoile tale.

 

Citeste in continuare

Actualitate

ONU: Căderea sistemului educațional din Gaza – 87% din școli afectate de conflict

Publicat

pe

De

Aproape toate școlile din Gaza au fost lovite sau avariate, conform unui anunț al reprezentanților ONU. Organizatia afirmă că 87% din clădirile școlilor au suferit daune în timpul conflictului care a erupt după atacul Hamas din 7 octombrie anul trecut. În ultimele două zile, trei școli au fost atacate, rezultând în moartea a 20 de persoane, conform informațiilor oferite de Sky News.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarri, a reiterat mesajul agenției care sprijină refugiații din Gaza, subliniind că „școlile nu sunt o țintă și nu pot fi utilizate în niciun scop militar.” Această situație subliniază gravitatea condițiilor de viață și impactul devastator al războiului asupra educației și siguranței copiilor din zonă.

Citeste in continuare

Actualitate

Tensiuni crescânde în Liban: O luptă intre oamenii civili și conflictele armate

Publicat

pe

De

Cu un an în urmă, luni, grupul palestinian Hamas a atacat Israel. La o zi distanță, Hezbollah s-a alăturat ceea ce a numit „frontul de susținere Gaza”, implicând astfel Libanul în conflict. De atunci, țara a trăit în tensiune, așteptând o invazie totală din partea Israelului, care părea inevitabilă.

Acest inevitabil a sosit săptămâna trecută, iar violențele de până acum ar putea prezenta un an doi de lupte și mai intense, cu cetățenii libanezi prinși între o stâncă israeliană și o situație dificilă sub Hezbollah.

În ultimele 12 luni, atacurile de-a lungul frontierei au variat săptămână de săptămână. În cele mai dificile zile, avioanele israeliene survolau cerul, iar bombe se aruncau asupra a ceea ce IDF a numit ținte Hezbollah. Totuși, ultimele două săptămâni au adus o escaladare majoră, incluzând atacuri directe asupra Beirutului — un oraș considerat anterior un refugiu sigur pe care forțele israeliene evitau să-l atace.

Pentru mulți libanezi din sud, declarația Israelului de invazie, pe care Ierusalimul a menționat-o cu scopul de „raiduri limitate și localizate” destinat să împingă Hezbollah de la graniță, a devenit o picătură care a umplut paharul. Multe persoane au părăsit regiunea. Guvernul estimează că numărul de migranți care se îndreaptă spre nord va depăși 1 milion — în contextul unei populații totale de 5.4 milioane. Zeci de mii de libanezi au fugit și în est, către Siria, o întoarcere tristă în timp, când oameni disperati din acea țară devastată de război fugeau în direcția opusă.

Chiar și înainte de anunțul raidurilor, campania aerială se dovedea brutală pentru cei din regiune.

„Nu am putut dormi toată noaptea, sunetele bombardamentelor nu păreau să se oprească niciodată. Nopțile sunt cele mai grele,” a povestit un locuitor din sud pentru Breaking Defense.

Aceasta a adăugat că atunci când familia ei a decis să plece din sud în săptămâna trecută, nu a existat o cale ușoară de ieșire: cele două trasee principale către nord, fie prin Nabatiyeh-Sidon, fie prin Valea Beqaa, sunt fie blocate de ruinele lăsate de atacuri aeriene, fie se află în zone identificate de IDF ca ținte — ceea ce înseamnă că a risca această rută ar putea fi mai periculos decât a rămâne acasă, în mijlocul atacurilor.

Cei care nu pot sau nu vor să-și părăsească casele sunt blocați să se ascundă, având de făcut nimic altceva decât a oferi „rugăciuni” că lucrurile nu vor escalada către o incursiune completă dincolo de râul Litani de Sud. Ritmul atacurilor nu pare să încetinească — un raport Reuters a arătat că 70 de orașe, inclusiv cele predominant creștine, au fost ordonate să evacueze în ultimele trei zile.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv14 ore ago

Corupție instituționalizată la IJP Prahova: Mirițescu și rețeaua de influență

Confirmarea corupției la vârful Poliției Confirmarea corupției instituționalizate în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova și al Serviciului Județean Anticorupție...

Exclusiv14 ore ago

Corupția în IPJ Prahova: O rețea de ilegalități afectează afacerile locale (V)

Recent, o companie care a beneficiat de fonduri europene a fost victima unei rețele complexe de ilegalități orchestrate de foști...

Exclusiv14 ore ago

Nepăsare, neputință sau lipsă de curaj în fața crizei de la Judecătoria Vălenii de Munte?

Nepăsare vs. implicare Abuzuri la Judecătoria Vălenii de Munte: Întrebări Nerezolvate și Tensiuni Interne (VII) – (aici) Tindem să credem...

Exclusiv14 ore ago

Administrație cu oameni de „valoare” la Primăria Comunei Colceag

O „Inteligență” diferită la Colceag: de la aur la moneda națională Dacă pentru unele epoci trecute, inteligența unei persoane era...

Exclusiv14 ore ago

Reglementarea muncii în România: drepturile angajaților și munca voluntară

Legislația muncii și munca voluntară Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul subliniază că legislația muncii din România reglementează munca remunerată,...

Exclusiv2 zile ago

Contrastul dintre două paradigme: războiul din Ucraina și provocările demografice ale Rusiei

În cadrul dezbaterilor referitoare la drepturile militarilor și polițiștilor, războiul din Ucraina a fost frecvent evocat, subliniind că amenințările de...

Exclusiv2 zile ago

Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul: „Injurațiile la adresa IGPR demonstrează progresul și civilizația'”

Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul abordează o temă controversată, argumentând că manifestările de critică față de Inspectoratul General al...

Exclusiv2 zile ago

Libertatea Românilor: O apărare a democrației în fața ambițiilor totalitare

„Ca și candidat al PNL la Președinția României, sunt conștient de importanța respectării deciziilor Curții Constituționale, fără a le comenta,...

Exclusiv2 zile ago

Sindicatul Diamantul avertizează: acceptarea permanenței neplătite poate deteriora baza de calcul pentru pensie

Alin Rusu, reprezentant al Sindicatului Diamantul, atrage atenția polițiștilor care acceptă să execute serviciul de permanență de la domiciliu, neplătit,...

Exclusiv4 zile ago

Afaceri Murdare: Mafia deșeurilor și complicitatea instituțiilor din Prahova

Recent, situația din „Mafia deșeurilor” din Prahova a devenit din ce în ce mai alarmantă. Reamintim ca, pe fundalul politic,...

Exclusiv4 zile ago

Investigație Europeană asupra Corupției: Penitenciarul Berceni, directorul Matei Valentin și legăturile intunecate cu afaceristul Mihai Tufan

Construcția Penitenciarului Berceni este sub atenția procurorilor europeni! Laura Codruța Kovesi îndreaptă atenția asupra firmelor care au încercat să obțină...

Exclusiv4 zile ago

Sindicatul Sidepol critică reorganizarea Poliției Canine: „O absurditate care pune în pericol Siguranța Publică”

Sindicatul Sidepol a lansat o serie de acuzații grave referitoare la reorganizarea Poliției Canine din România, denumind acest proces “Marea...

Exclusiv4 zile ago

Sindicatul EUROPOL inițiază o documentare extensivă asupra calității uniformelor de Poliție

După doi ani de sesizări și reclamații formulate de polițiști referitoare la calitatea precară a noii uniforme de poliție și...

Exclusiv4 zile ago

Controverse în cadrul Ministerului de Interne: Emil Pascut si comentariile sale despre Funcționarii Publici

Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, a ridicat o serie de întrebări critice privind modul în care anumiți funcționari publici,...

Exclusiv4 zile ago

România pe locul 36 în Global Peace Index, SUA pe locul 132

Sindicatul Diamantul a anunțat recent clasamentul Global Peace Index (GPI), care măsoară liniștea globală la nivel mondial. Conform acestui raport,...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv