Ceaiurile sunt niște băuturi foarte sănătoase, care pot înlocui cu succes cafeaua, mai ales în cazul persoanelor care o beau mai mult din obișnuință, decât pentru a simți familiarul boost de energie. În funcție de ingredientele lor, ceaiurile sunt pline de vitamine și minerale și aduc o mulțime de beneficii corpului, fiind în același timp și delicioase la gust. Dacă ți-am făcut poftă de ceai și nu știi cu ce băutură să te delectezi mai departe, în rândurile ce urmează ți-am pregătit o listă cu 10 tipuri de ceaiuri de fructe și principalele motive pentru care ar trebui să le încerci.
#1 Ceai de mere
Pentru că afară este încă frig, primul ceai de fructe care ne vine în minte este ceaiul de mere. Indiferent dacă este vorba de ceai cu aromă de mere coapte sau ceai de mere cu scorțișoară, această băutură fermecată are puterea de a încălzi trupul atunci când este frig și a-i oferi pe loc o senzație plăcută, de relaxare. Cu alte cuvinte, ceaiul de mere are efect calmant și se recomandă persoanelor care au nevoie de o pauză și de un moment pentru a evada din cotidian.
#2 Ceai de căpșuni
Pe lângă faptul că este absolut delicios, ceaiul de căpșuni are efect diuretic și stabilizează activitatea tractului digestiv. El face minuni în cazul inflamațiilor cronice și consumat în mod regulat îmbunătățește absorbția de calciu la nivelul oaselor. În plus, aroma sa ne aduce aminte de primăvară, fiind astfel tipul de ceai perfect pentru această perioadă.
#3 Ceai de cătină
Cătina românească se pare că este atât de valoroasă din punct de vedere al efectelor sale pentru sănătate încât se spune despre ea că dacă ar crește și în China așa cum crește aici, chinezii ar renunța la ginko biloba și ar folosi cătină în loc, pentru tratamentele lor tradiționale. În primul rând, cătina este o sursă bogată de vitamina C, fiind un fruct recomandat de specialiști mai ales la granița dintre anotimpuri, dar pe de altă parte, are și un gust cu totul și cu totul special care face ca infuziile preparate din ea să se transforme într-un răsfăț pur, rafinat.
#4 Ceai de lămâie
Ceaiul de lămâie este unul din acele ceaiuri de fructe clasice. Lămâia este delicioasă atunci când o folosești pentru a da un plus de savoare altor tipuri de ceai, dar și singură, fără să aibă nevoie de alte fructe sau plante pentru a da un gust special infuziei pentru care este folosită.
#5 Ceai de fructe de pădure
Ceaiul de fructe de pădure este unul din ceaiurile preferate în mod special de cei mici. El este foarte aromat și se poate bea cu plăcere chiar și neîndulcit, dar are și o mulțime de beneficii pentru sănătate dintre care putem aminti: aportul mare de vitamine, proprietățile sale tonifiante, dar și capacitatea de a elimina toxinele din corp.
#6 Ceai de măceșe
Ceaiul de măceșe este unul din acele tipuri de ceai care trezește nostalgia în mulți dintre noi. În România, el se consuma în cantități industriale și înainte de a apărea pe piață convenabilele sortimente vărsate sau la plic, fiind preparat din fructe întregi, proaspete sau uscate, și la fel ca și ceaiul de cătină, este foarte bun pentru sănătate datorită cantității sale mari de vitamina C.
#7 Ceai de merișoare
Ceaiul de merișoare este absolut delicios. Dar din păcate, majoritatea celor care îl consumă i-au descoperit gustul minunat nu din întâmplare, ci atunci când li s-a recomandat ca tratament. Despre ceaiul de merișoare se știe că are efecte pozitive asupra rinichilor și băut în mod regulat ajută la eliminarea pietrelor sau nisipului.
#8 Ceai de frăguțe
Frăguțele sunt niște fructe sălbatice, care cresc pe solurile umbroase și nisipoase, în mod special în pădurile de conifere. Dar pentru că sunt foarte rare, nici ceaiul fabricat din ele nu este o băutură la ordinea zilei în cele mai multe gospodării, ci poate fi găsit mai degrabă în combinații cu alte tipuri de ceai precum cel de mure, coacăze, zmeură și alte fructe de pădure.
#9 Ceai de portocale
Când vrei să intri în atmosfera sărbătorilor de iarnă chiar și atunci când mercurul din termometre atinge valoarea de 40 de grade Celsius, o cană fierbinte de ceai de portocale este soluția perfectă. Acest ceai este foarte aromat și se poate bea fără probleme fără niciun fel de îndulcitor fiind astfel alegerea perfectă pentru persoanele care vor să-și mențină silueta, dar și să aibă un organism sănătos.
#10 Ceai de zmeură
Ceaiul de zmeură este un ceai pe care poți să-l savurezi cu plăcere ca atare, sau să-l servești la prăjituri și alte dulciuri. El este un ceai aromat, plin de vitamina C și minerale, care pe lângă faptul că este gustos, mai e și sănătos.