Actualitate
BREAKING NEWS. A murit unul dintre dintre primii milionari de după Revoluție! Mihai Bucurenciu, considerat un mafiot legendar al României (EXCLUSIV)
Considerat de mulți drept unul dintre primii mafioți români de după Revoluție, fostul lider interlop Mihai Bucurenciu a murit, vineri dimineață, ca urmare a unor grave probleme de sănătate. Acesta a devenit cunoscut publicului larg la începutul anilor 2000, în contextul afacerii „Portbagajul”, când din mașina acestuia s-au furat aproximativ 500.000 de dolari, o sumă imensă pentru România acelor vremuri. Ulterior, oamenii lui Bucurenciu, în frunte cu brutalul criminal Sandu Geamănu, l-au prins pe unul dintre hoți și l-au torturat zile în șir. Scandalul a culminat cu demiterea șefului de atunci al Poliției Capitalei, după ce s-a demonstrat că până și el își oferise serviciile pentru recuperarea valizei cu bani.
Începutul anilor ‘90 găseau România într-o totală dezordine din punct de vedere legislativ. Țara era în plină tranziție, iar pe străzi, scăpați de temuta Miliție, pungașii erau și ei în plină reorganizare.
Pe acest fond, în cartierul Giulești, a început să-și dezvolte afacerile Mihai Bucurenciu, un interlop înzestrat cu un talent înnăscut pentru afaceri.
Așa a apărut Club 99, o discotecă foarte frecventată la acea vreme, inclusiv de două cântărețe care, mai târziu, aveau să devină vedete. Este vorba despre Anda Adam și Cătălina Toma. În paralel, acesta avea și o fabrică de sticlă în Giulești dar și multe magazine.
Surse din anturajul lui Mihai Bucurenciu au afirmat, pentru Gândul.ro, că tot în acea perioadă, în jurul afaceristului începuseră să polarizeze o parte dintre cei mai violenți interlopi ai momentului, în frunte cu Alexandru Ilie, zis Sandu Geamănu.
Deosebit de bogat pentru acele vremuri, în care țara se zbătea într-o sărăcie generalizată, Mihai Bucurenciu ajunsese în centrul atenției. Sursele citate susțin că acesta lua în calcul să dețină monopolul peste lumea interlopă din Capitală și era convins de faptul că, în lumea subterană, există o adevărată cursă a înarmării.
Ca urmare, Bucurenciu ar fi început și el să investească în arme de foc, aduse la acea vreme în România de diverși infractori veniți din Basarabia, care aduceau armele din zonele de conflict care existau în spațiul ex-sovietic. Un incident neprevăzut avea, însă, să curme dintr-o dată ascensiunea omului de afaceri, perceput drept unul dintre primii mafioți postdecembriști.
În ianuarie 2000, un interlop din anturajul său, Valentin Răducan, i-a furat, la pont, din portbagajul mașinii, o geantă în care se aflau nu mai puțin de 500.000 de dolari. A urmat apoi o cursă nebună pentru recuperarea banilor, în care s-au implicat mai mulți lideri interlopi, în special din sectoarele 1 și 6. Răducan a fost prins și sechestrat într-o casă din Breaza care îi aparținea lui Bucurenciu, unde a fost torturat. La un moment dat, acessta a reușit să evadeze și a mers la poliție.
A urmat un proces în urma căruia afaceristul a primit 10 ani de pușcărie, însă a fost închis abia șase ani mai târziu, timp în care a fost fugit din țară. În acest dosar și-a pierdut funcția și generalul Mircea Bot, șeful de atunci al Poliției Capitalei, după ce s-a aflat că acesta ar fi negociat la rândul său cu Bucurenciu și i-ar fi cerut 200.000 de dolari ca să-i recupereze paguba.
Bucurenciu: „În ‘90, bodyguarzii mei câștigau 10.000 de dolari pe lună!”
„În anii ‘90, când șomajul era în floare iar salariile sub 100 de dolari, bodyguarzii mei câștigau și 10.000 de dolari pe lună”, dezvăluia Bucurenciu, pentru Gândul.ro, cu mai puțin de două luni înainte să moară.
„Totul s-a dus la vale după ce mi s-au furat banii din portbagaj. Am făcut ani mulți de închisoare, la care se adaugă și cei șase ani în care am stat pe goană. Dacă nu erau toate astea, probabil că aș fi ajuns un om foarte bogat. Culmea este că am fost închis cu toate că eu nu am pus pe nimeni să-mi recupereze banii. Sandu (n.r. Sandu Geamănu) s-a băgat imediat să caute valiza pentru că dorea să încaseze un comision”, a mai spus Bucurenciu.
Acesta a mărturisit atunci că nu dorește să revină în viața publică, dar a spus că intenționează să-și strângă toate amintirile într-o carte despre care era convins că va avea succes.
Actualitate
Stare de stres pentru comandă și control de generație următoare
Actualitate
O etapă crucială în apărarea împotriva amenințărilor emergente
Armata Statelor Unite a anunțat astăzi primul test de interceptare a unei rachete balistice din sistemul său de apărare din Guam, fiind descris de un oficial militar drept un „milestone critic” pentru ceea ce este considerat prima linie de apărare a Americii în cazul unui conflict cu China.
Detalii despre experiment
Testul s-a desfășurat în apropierea teritoriului american, iar comandantul Forțelor Comune Micronezia, amiralul în retragere Greg Huffman, a declarat într-un comunicat al Agenției de Apărare Antirachetă (MDA) că „a confirmat capacitatea noastră de a detecta, urmări și angaja o rachetă țintă aflată în zbor, sporind pregătirea noastră de a ne apăra împotriva amenințărilor adversarilor în evoluție.”
În cadrul „experimentului”, sistemul de apărare aeriană Aegis a folosit un radar AN/TPY-6 pentru a urmări ținta și un Sistem de Lansare Verticală pentru a lansa o rachetă Standard Missile-3 Block IIA împotriva unei rachete balistice de medie rază, lansată din aer, care zbura deasupra oceanului în apropierea Bazei Aeriene Andersen. Pentagonul a menționat că „radarul AN/TPY-6 a urmărit ținta la scurt timp după lansare pentru a realiza interceptarea, aceasta fiind prima utilizare completă de urmărire a radarului în timpul unui test de zbor de rachetă balistică.”
Un pas esențial către un sistem integrat de apărare
MDA a descris acest eveniment ca fiind un „pas esențial” către un sistem de apărare Guam mai amplu și mai bine integrat, destinat să facă față mai multor amenințări simultan – o „capabilitate de apărare aeriană și antirachetă integrată, stratificată și persistentă.”
Potrivit expertului în apărare antirachetă de la CSIS, Tom Karako, acest sistem va juca un rol crucial pentru o insulă situată la 9.000 de mile de coasta Californiei, dar relativ aproape, la 3.000 de mile de China continentală.
Provocările apărării Guam-ului
„Apărarea Guam-ului este una dintre cele mai importante și dificile provocări în domeniul dezvoltării apărării antirachetă. Deși aceste angajamente sunt impresionante în multe privințe, testul de astăzi a fost comparativ de rutină în ceea ce privește interceptarea unei singure rachete balistice,” a spus Karako pentru Breaking Defense. „Sistemul de Apărare Guam va integra, în cele din urmă, mai multe sisteme independente de control al focului într-un sistem care poate face față atacurilor complexe și integrate.”
O astfel de apărare robustă ar fi esențială în caz de conflict cu China. Karako a afirmat că Beijingul se poate aștepta să lanseze salve de rachete care vor fi „un ordin de magnitudine mai mari decât ceea ce am văzut în atacul din 14 aprilie al Iranului asupra Israelului.”
Eforturile de consolidare a apărării în Guam
De câțiva ani, liderii militari americani din regiunea Indo-Pacific au subliniat necesitatea de a consolida Guam ca punct de stagiu militar și hub de apărare aeriană. Totuși, procesul nu a fost ușor, iar în octombrie MDA a propus reducerea numărului de locații de apărare antirachetă de pe insulă de la 22 la 16, din cauza preocupărilor legate de impactul asupra mediului.
În anunțul de astăzi, șeful MDA, lt. gen. Heath Collins, a lăudat „efortul colectiv extraordinar” și coordonarea între diferitele organizații ale Pentagonului. Cu toate acestea, armata SUA încă lucrează la stabilirea responsabilităților pentru diferitele componente ale complexului sistem de apărare antirachetă din Guam.
„Nu doar că trebuie să finalizez aceste programe individuale, dar toate trebuie să funcționeze împreună,” a declarat generalul brigadier Frank Lozano, ofițer executiv al Programului pentru Rachete și Spațiu din cadrul Armatei, într-un eveniment CSIS din august.
Concluzie
În concluzie, testul recent desfășurat reprezintă un pas semnificativ în dezvoltarea capacităților de apărare ale SUA în Guam, aducând o contribuție esențială la securitatea regională și la gestionarea amenințărilor emergente. Sistemul de apărare dezvoltat va trebui să opereze în mod integrat pentru a face față provocărilor complexe, în eventualitatea unui conflict în regiune.
Actualitate
Pentagonul suspendă din nou operațiile V-22 Osprey
-
Exclusivacum 4 zile
Afaceri intunecate. Un studiu de caz în Securitatea Națională: legături infracționale în Sistemul Național Antigrindină
-
Exclusivacum 23 de ore
Eșecul „resursizării” Poliției Penitenciare
-
Exclusivacum 2 zile
RABUFNIREA INCULPATULUI PSEUDO – JURNALIST NARCOMAN, SPAGAR SI SANTAJIST CATALIN STAVRI!
-
Exclusivacum 22 de ore
Controversă și scandal la Hidro Prahova: Demisii și ilegalități în conducerea UIP!
-
Exclusivacum 4 zile
S.R.I.: Geniul nevăzut al Securității Naționale
-
Exclusivacum 2 zile
Managementul lui Iorga Marian la Hidro Prahova: Pierderi de milioane și nemulțumiri în rândul angajaților
-
Exclusivacum 3 zile
Jafuri și corupție! Ziarul Incisiv de Prahova publică dovezile care ingroapă UWS (fosta ROSAL)!: Un Audit ce dezvăluie furturi masive
-
Exclusivacum 22 de ore
AUTOSESIZAREA INSPECTIE JUDICIARE IN CAZUL JUDECATOAREI GROSU CRINA ELENA!!!