Connect with us

Actualitate

Remember 23 august 1990 – Presa acum 30 de ani

Publicat

pe

AZI

Departamentul Comerţului Interior informează că în spiritul echităţii, s-a luat decizia să nu se mai acorde nici un fel de prioritate la vînzarea de autoturisme, TV” color sau alte articole de uz individual. Să înţelegem că noua nomenclatură şi-a rezolvat deja toate aceste probleme?

IERI

Într-o emisiune pentru tineret, A.R.I.A. a fost acuzată că se ocupă (şi) de traficul de „fete” spre Italia, Grecia, Turcia. Tot din aceeaşi sursă, am aflat că tinerele noastre au spart piaţa la Istanbul cu tariful de 5 dolari. România va fi acuzată de dumping?

Ieri, în piaţă

CUM SE „MONTEAZĂ” O MANIFESTAŢIE

Mitingul — autorizat — anunţat pentru ieri, în Piaţa Unirii, organizat de Partidul Revoluţiei, -creştin şi democrat, a început cu o oră întîrziere. Circa 3-400 de demonstranţi ieşiţi de sub controlul organizatorilor au plecat în jurul orei 17, spre Universitate şi Romană, scandînd sloganuri („Jos lliescu”,  „Jos guvernul!”, „Nu vrem cartele !”, „Dreptate ia Săpînţa” şi „Trăiască regele!”) şi purtînd lozinci. Pe traseu li s-au mai adăugat şi alte persoane, convoiul cifrîndu-se, în momentele de maximă densitate, la vreo mie de persoane de ambele sexe şi de toate vîrstele. Au fost, din păcate, nelipsiţi, indivizii care dau „culoare” acestor evenimente şi care se folosesc de ambianţă pentru a-şi desfăşura îndeletnicirile obişnuite. La ora 18 s-a ajuns în Piaţa Romană blocîndu-se, în trecere, la Universitate, un sens de circulaţie, după care o parte dintre demonstranţi au revenit in Piaţa Universităţii unde şi-a făcut apariţia cu promptitudine un cărucior încărcat cu materiale necesare construcţiei binecunoscutelor baricade — plase de sîrmă, panouri de împrejmuire, bare de metal. Cu o remarcabilă îndemînare, „echipele de specialişti” le-au montat în zona, de la Inter, circulaţia fiind întreruptă, iar mijloacele de transport trebuind să fie deviate. Au fost momente de oarecare agitaţie, timp în care în piaţa redevenită pentru, scurt timp „zonă liberă de neocomunism” a apărut Marian Munteanu, îndemnîndu-i pe participanţi să se manifeste „fără violenţă” şi purtînd discuţii confidenţiale cu unii dintre organizatori. S-au făcut remarcaţi de asemenea, obişnuiţii acestui gen de spectacol, între care Andronescu dela „Alianţa…” Trifu, de la „16—21” şi, bineînţeles, Octavian Rădulescu, de la „deţinuţi”. Spre dezamăgirea organizatorilor, rîndurile neorevoluţionarilor, departe de a se întări, cu trecerea timpului s-au rărit. În aşa fel, încît, în jurul orei 23 numai rămăseseră mai mult de vreo sută de mitingişti. Vreo 50 se grupaseră, cu pancarta (unică) „Jos comunismul!”, în dreptul Inter-ului, circa 20 adăstau în dreptul Arhitecturii, restul aflîndu-se la cel de-al doilea baraj, din intersecţie. Mai „superficial” construit, acesta era format doar din panglici întinse de-a curmezişul, cîteva tomberoane şi o tarabă de flo-

răreasă. Sub balconul „adevărului” o bâtrînă oferea rarilor trecători revista „Expres”. Pe pavajul din dreptul artezianei, o inscripţie rămasă cerea imperativ eliberarea lui Marian Munteanu, în timp ce pe balustrada parcajului, cu litere roşii se proclama „Jos Chiţac!” Memoria vopselei… Grupurile, calme şi liniştite, aşteptau parcă nişte întăriri ce refuzau să vină…

• OPERAŢIUNEA „DEBLOCAREA” N-A MAI AVUT LOC

Ieri, la ora 23,35 împreună cu alţi opt ziarişti, operatori şi fotoreporteri, de la TV şi diferite ziare, ajung, în Piaţa Universităţii. Fusesem invitaţi de dl. General-maior Corneliu
Diamandescu, şeful Departamentului Poliţiei, să asistăm Ia operaţiunile de deblocare a Pieţei Universităţii. Ni se relatase că acţiunea forţelor de ordine va fi executată de trupele de jandarmi, că militarii nu posedă muniţie, că înainte de începerea operaţiunii se va încerca să fie convinşi demonstranţii de a părăsi de bună voie piaţa. La faţa locului — surpriză: nici urmă de manifestanţi, artera era liberă, deschisă circulaţiei. Doar trecători întîrziaţi, cîteva grupe  de „scutieri” ce luau poziţie pe pergola din faţa „Naţionalului” şi în dreptul „celebrei” fîntîni arteziene de la Arhitectură. Cerem lămuriri. Şeful Poliţiei Capitalei, dl. locotenent colonel Viorel Voicu pe care îl întîlnesc, îmi spune că ultimii 70— 80 de manifestanţi au părăsit piaţa din proprie iniţiativă de circa 20—30 de minute. Mai mult au demontat ei înşişi „barajele”, strîngînd panourile pe care le luaseră de pe şantierele din apropiere şi cu ajutorul cărora blocaseră traficul rutier.

La intrarea în metrou de la „ceas”, cîţiva martori oculari ne confirmă faptul: „Băieţii — ne spune un domn cu barbă care a pretins că a urmărit tot ce s-a petrecut în piaţă de la ora 16 — au mirosit ceva. Au văzut autobuzele cu care vin de obicei scutierii, ei erau putini, aşa că au plecat. Păcat…” Să fie manifestaţia de ieri semnalul deschiderii noii stagiuni de mitinguri şi demonstraţii? Ar fi interesant de ştiut cine au fost iniţiatorii, protagoniştii „spectacolului” de ieri. Pentru că pînă acum i-am aflat numai pe cei care s-au dezis. Oricum, luna august se pare că nu mai este o lună propice mitingurilor şi demonstraţiilor. (Octavian Andronic, Val Voiculescu)

Ziarul Libertatea din 23 august 1990 pag. 1-a ►

Homo sapi… ens

​Caricatură de ANDO

DOSARUL PRIVATIZĂRII

Un act normativ de larg interes în perspectiva trecerii ia economia de piaţa

HOTĂRÎRE privind organizarea sistemului de aprovizionare de la intern a agenţilor economici ce îşi desfăşoară activitatea în baza Decretelor-Lege nr. 54 /1990 şi 96 / 1990

GUVERNUL ROMÂNIEI hotărăşte:

Art. 1 Agenţii economici care efectuează activităţi comerciale cu amănuntul şi de alimentaţie publică pe baza Decretelor-Lege nr. 54/1990 96/1990 se pot aproviziona cu mărfurile necesare de la unităţile din sectorul public astfel:
a. Pentru mărfurile care nu fac obiectul unei sarcini de livrare stabilite prin balanţe, aprovizionarea se face de la întreprinderile comerciale cu ridicata şi unităţile de mic gros; 
b. Pentru mărfurile care fac obiectul unei sarcini de livrare stabilite prin balanţe şi care se folosesc ca materie primă în procesul de producţie,  aprovizionarea se face în limita unei cote globale cantitative destinată sectorului economic privat, stabilită de direcţia (sucursala) comercială teritorială.
Cotele individuale    pentru fiecare agent economic se stabilesc lunar  de către întreprinderea    comercială furnizoare în raport cu ponderea fiecăruia în volumul total al cifrei al unităţilor de acelaşi profil, care se corectează în funcţie de realizarea fondului de mărfuri luat in calcul. 

Art. 2 — Unităţile cu     ridicata sau de mic gros organizate pe baza Decretelor-Lege nr. 54 /1990 şi 96 / 1990 se pot aproviziona şi de la producători. În     acest caz coteIe de produse se stabilesc de direcţiile comerciale în condiţiile prevăzute la art. 1, lit; b.

Art. 3 — Facturarea mărfurilor aprovizionate de la întreprinderile cu ridicata şi de la producători se va face la preturile cu amănuntul, cu cedarea cotei de rabat comercial.
Plata mărfurilor vîndute se face prin virament sau pe bază CEC

Prim-ministru,
PETRE ROMAN

22.08.90
Bucureşti, 22. 08.1990 Nr. 976

PRECIZARE

Îi Informăm pe cititorii revistei „Cuvîntul” că, spre deosebire de situaţiile de pe Ia alte gazete, legătura membrilor acestel redacţii cu fosta „Viaţă Studenţească”, organ al UASCR, nu are absolut nici o relevanţă!

K.O.

Ca să-şi convingă soldaţii că luptă pentru o cauză dreaptă, în cazarmele U.S. Army se difuzează melodia ce conduce în „top”-ul ofensivei muzicale antiirakiene ~ „Hussein is  crazy”, care în limbaj diplomatic sa traduce „Hussein nebunul”. Bănuiţi ce refrene cîntă soldaţii irakieni?

(INFORMAŢII PENTRU CARE NU BĂGĂM MÎNA ÎN FOC)

•    „Dezminţire”

Ziarul „Libertatea” de vineri 13 august a.c. a prezentat în mod eronat „metoda” de întinerire a P.N.Ţ.-c.d. În realitate, iată cum stau lucrurile, (potrivit declaraţiilor transmise prin intermediul mass-media:
„Actuala conducere va fi împărţită în trei grupe: grupa mică, sau vîrsta I, cuprinzînd cadre de pînă la 30 de ani ; grupa mijlocie, sau vîrsta a Il-a, între 30—60 de ani şi vîrsta a  III-a care va forma grupa mare, cuprinzînd cadre care au depăşit virsta de 60 ani. Această din urmă grupă —care constituie fondul istoric, esenţa P.N.Ţ.-c.d. —va fi însă, supusă în mod obiectiv unui proces de întinerire: membrii săi vor fi menţinuţi în funcţii de conducere pînă vor da în mintea copiilor. Ei vor constitui rezerva de cadre” a partidului, crescută şi educată în cel mai pur spirit P.N.Ţ.-c.d.-ist pentru ca, în perspectivă, să formeze o nouă grupă (între 0—70 de ani) pregătită special pentru guvernarea ţării.

• Aferim, PaIe(r)olog efendi!

Din cercul unor cunoscuţi ai ex-ambasadorului nostru la Paris, descendent cu numele, dar fără noroc, al Paleologilor, ne parvine o ultimă încercare de a-i salva omului onorul  de diplomat.
Intrigat de neînţelegerea de către contemporani a politichiei , ex-ambasadorului, pe cînd era la Paris, (dar nu era Ex), un  binefăcător al D-sale (dar şi al bietului, popor) ţine să-i readucă în minte o istorie plină de schepsis, petrecută în urmă cu peste 300 de ani. Eroul respectivei întîmplări nu este altul decît Grigore Ghica, la originea sa, un mic negustoraş şi el „de prin părţile, greceşti”. Acesta, după cum glăsuiesc documentele, fiind întărit capuchehaie (ambasador) la Poarta Otomană de către domnul ţării Moldovei Gheorghe Ştefan, de îndată ce se duse la Constantinopol, începu a intriga contra binefăcătorului său… pînă dobîndi Domnia de Ia Poartă, la mazilirea lui Gheorghe Ştefan care-l miluise cu încredere sa.
Semnalînd acest înalt exemplu de diplomaţie, corespondentul nostru speră ca prin el să-i ajute pe excapuchehaia din zilele noastre să vîneze, dacă mai poate, cel puţin patru iepuri dintr-un foc: 1, să-si adauge încă o rămurică, la fel de uscată, Ia arbustul genealogic; 2, să ne demonstreze conservarea nealterată, pînă azi, a tradiţiei şi caracterului înaintaşilor; 3, să-şi justifice lipsa de loialitate faţă de ţară; şi 4, să se considere îndreptăţit de a fi rîvnit la postul de preşedinte al ţării.
Cu un moral astfel întărit (nemaifăcînd figură singulară în istoria diplomaţiei noastre), ex-celenţa sa ex-capuchehaia va putea să renunţe pe viitor la comparaţiile forţate cu mari personalităţi din Apus, în a căror vecinătate ne apărea atît de minuscul şi neconvingător. Aşa stînd lucrurile, îi putem spune şi noi, fără supărare, şi fără invidie: „Aferim, Pale(r) olog efendi! Aferim!” 

• Maradona la Baia Mare?

Din surse neconfirmate am aflat că MARADONA nu va mai apărea în  faţa instanţei de judecată, pentru pretinse încurcături financiare aşa cum s-a comunicat prin intermediul mass-media. Acest strălucit fotbalist a fost solicitat ca, în sezonul următor, să joace la echipa de handbal „Minaur” — Baia Mare. Va fi plătit in lingouri de aur, pentru că are o mană… de aur. De aici se pare că provin încurcăturile lui  financiare.

AMBIDEXTRU

Ziarul Libertatea din 23 august 1990 pag. a 2-a ►

Ziarul Libertatea din 23 august 1990 pag. a 3-a ►

Ziarul Libertatea din 23 august 1990 pag. a 4-a ►

Un gest inamical

Poziţia MAE faţă de interdicţiile de frontieră introduse de partea bulgară

Agenţia da presă „Rompres” a primit spre difuzare din partea Ministerului Afacerilor Externe al României următorul comunicat:

În legătură eu interdicţiile introduse de partea bulgară la punctele de frontieră dintre România şi Bulgaria, pe motivul existenţei unor cazuri, de îmbolnăviri de holeră în ţara noastră şi al prevenirii pătrunderii acestei boli în Bugaria. MAE român informează următoarele:

În uItimele zile, tot mai mulţi cetăţeni români se adresează M.A.E. solicitînd clarificări în legătură cu o serie de dificultăţi pe care le întâmpină la punctele de frontieră dintre România şi Bulgaria. Din cele cunoscute la M.A.E. rezultă că în mod unilateral, fără consultări prealabile cu partea română, partea bulgară a introdus pe bază unei hotărîri guvernamentale din 17 august 1990, unele măsuri — restrictive privind trecerea frontierei româno-bulgare, şi anume: a) interzicerea temporară a călătoriilor particulare ale cetăţenilor bulgari în România; b) interzicerea temporară a importului, de către cetăţeni, de produse alimentare, băuturi, şi alte produse de uz, personal efectuat de persoane particulare prin graniţa româno-bulgară ; c) oprirea temporară’ a trecerii călătorilor prin punctele de control Lom, Oreahovo, Nikopol, Sviştov, Tutrakan ş.a. 

Abia la 4 zile după adoptarea hotărîrii respective, timp în care numeroşi cetăţeni români au trecut prin multe situaţii neplăcute în Bulgaria şi la intrarea pe teritoriul acestei ţări, M.A.E. bulgar a comunicat Ambasadei române la Sofia în ce constau măsurile restrictive din hotărîrea adopta-
tă de guvern.

O asemenea procedură este cel puţin stranie, întrucît autorităţile bulgare au adoptat o hotărîre care priveşte relaţiile bilaterale româno-bulgare fără o consultare prealabilă cu autorităţile române competente, iar partea română a fost informată oficial despre adoptarea hotărîrii guvernului bulgar după ce aceasta a fost adusă la cunoştinţa opiniei publice prin mijloacele de informare în masă din Bulgaria. Mai mult, în această ţară s-a declanşat o adevărată campanie neprietenească în legătură cu  existenţa unei „aşa-zise epidemii de holeră, în România”, fapt în totală contradicţie cu realitatea. De altfel, la 19 august 1990, Ministerul Sănătăţii din România a informat opinia publică din ţara noastră asupra  situaţiei reale în legăturii cu unele cazuri izolate, de îmbolnăviri,  avînd ca origine Delta Dunării, bolnavii respectivi fiind în afara oricărui pericol. S-a mai precizat că nu s-a înregistrat nici un caz de îmbolnăvire în localităţi riverane Dunării, pe porţiunile de graniţă cu Bulgaria, în staţiunile de pe litoral sau printre turiştii care folosesc serviciile oferite de întreprinderile de turism. Toţi bolnavii înregistraţi pînă în prezent locuiesc şi lucrează în judeţul Tulcea sau au practicat turismul pe cont propriu în Delta Dunării, consumînd, apă netratată din Dunăre. Prin urmare, nu există nici un pericol, din acest punct de vedere, la graniţa româno-bulgară nu găsim justificate măsurile restrictive adoptate de partea bulgară, care vin în contradicţie cu circulaţia liberă a persoanelor.

Cetăţenii români, care intenţionează să se deplaseze în Bulgaria ca turişti în perioada următoare sînt rugaţi să aibă  în vedere elementele menţionate şi situaţia creata de partea bulgară la frontiera dintre cele două ţări.

COMUNICAT

din partea Departamentului Poliţiei

Referitor la agresarea în ziua de 18 august a.c., în Piaţa „Mihai Eminescu” din municipiul Tîrgu Mureş, a domnilor FONTU PETRU, şef de rubrică la Studioul teritorial şi VASILESCU GHEORGHE, şeful Clinicii de endocrinologie, conferenţiar universitar, Departamentul Poliţiei informează opinia publică că organele de politie locale au identificat autorii acestei fapte grave, în persoana lui PETRU DRAGOŞ şi TAMAS JOZSEF PALL, ambii în vîrstă de 21 ani, fără ocupaţie, domiciliaţi în municipiul Tîrgu Mureş.
Din primele cercetări s-a stabilit că victimele, la trecerea pe lîngă un grup de tineri, au intervenit pentru aplanarea unui conflict existent între aceştia; împrejurare în care cei doi infractori au reacţionat violent, lovindu-i cu pumnii şi picioarele. Leziunile produse domnului FONTU PETRU, i-au pus viaţa în pericol.
Agresorii au fost arestaţi preventiv şi sînt cercetaţi de organele de procuratură şi poliţie pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor. Mulţumind persoanelor care au ajutat poliţia în acest caz, reînnoim apelul către toţi oamenii de bună credinţă de a sprijini în continuare organele de poliţie în prevenirea unor astfel de fapte,pentru asigurarea climatului de ordine şi linişte necesar.

Foto: Manifestaţie la Cluj împotriva dictatului de la Viena

Sentinţa de la Viena a adus un stat străin pînă în inima României. Mintea şi simţâmintele românilor nu ar fi putut vreodată să conceapă o astfel de hotărîre brutală a forţelor răului şi întunericului. Împotriva acesteia s-a ridicat cu hotărîre şi curaj întregul popor român. Explozia de mînie, de indignare I-a făcut să iasă în stradă, să manifeste să protesteze şi să lupte cu arma în mînă de va fi nevoie pentru ăpărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale ţării.
În zilele lui august, cît şi după acceptarea sentinţei de la  Viena, de la 30 august 1940; s-a creat mişcare de masă care datorită amploarei pe care aluat-o, a fost asemuită de presa străină cu „o revoltă în România”. Astfel, demonstraţiile, de împotrivire s-au ţinut lanţ, desfăşurîndu-se cu o mare intensitate  şi amploare.
De la un capăt la altul al României la Cluj, Sibiu, Bucuresti, Timişoara, Iaşi, Braşov, Constanţa, Cimpia Turzii, Arad, Alba-Iulia, Baia-Mare şi în alte numeroase localităţi au avut loc mitinguri şi adunări la care participau oameni de cele mai diferite convingeri politice  şi religioase: intelectuali, muncitori, ţărani, ofiţeri şi soldaţi. Semnificative sînt faptele din unele  localităţi comune şi oraşe, unde locuitorii – deşi erau direct  ameninţaţi – au depus jurământ pentru a apăra cu preţul vieţii lor pămîntul Ardealului. 
Principalele partide politice: P.N.L., P.N.Ţ., Partidul Social  Democrat, precum şi alte organizaţii antifasciste s-au pronunţat ferm împoriva hotărîrilor impuse de cele două puteri fasciste declarîndu-se pentru apărarea patriei.

În cursul zilei de 30 august 1940 la aflarea primelor ştiri despre sentinţa nedreaptă de la Viena zeci de mii de români din Cluj, indiferent de naţionalitate au manifestat cerînd respingerea Diktatului şi trecerea la rezistenţa armată pentru apărarea hotarelor ţării. În zilele următoare au avut loc cele mat puternice manifestaţii, participînd muncitori, intelectuali şi ţăranii din satele şi comunele din jur, bărbaţi, femei, tineri şi bătrîni. S-a auzit în modul cel mai puternic „Jos Diktatul de la Viena”, „Nici un petic de pămînt”, „Vrem dreptate”, „La arme”, etc. Între reprezentanţii manifestanţilor din Cluj şi primul ministru Ion Gigurtu, a avut loc un aprig dialog. De aici se trimite şi o telegramă regelui în care, printre altele, se arată: „Vom apăra Ardealul cu ultima noastră energie”.

Populaţia Capitalei şi-a întrerupt activitatea normală, teatrele şi , cinematografele şi-au ‘întrerupt spectacolele, mii de bucureşteni s-au adunat în Piaţa Universităţii la statuia lui Mihai Viteazul unde a avut, loc un mare miting la care cei prezenţi şi-au exprimat protestul şi au cerut anularea verdictului de la Viena. Coloana de demonstranţi s-a îndreptat apoi spre Palatul Regal din calea, Victoriei, intonând „Deşteaptă-te române”, şi scandînd lozinca „Nu dăm Ardealul”. 
Pe aceeaşi linie se înscriu şi manifestaţiile maselor populare din Sibiu. Aici tonul manifestaţiilor a fost dat de tinerii premilitari din garnizoana Sibiu care au apărut în marş pe strada principală a oraşului cîntînd cîntece patriotice. S-au adunat mii de oameni care au parcurs străzile principale ale Sibiului, manifestîndu-şi indignarea faţă de răpirea unei părţi a Transilvaniei.

Istoricul oraş Alba-Iulia a fost teatrul unor puternice manifestări populare de protest. Mii de locuitori ai oraşului s-au îndreptat spre Piaţa Mihai Viteazul care a fost ocupată pînă la refuz de mulţime. S-au scandat lozinci împotriva Diktatului fascist de la Viena.

Sintetizînd atmosfera din întreaga ţară  în acele momente grele pentru poporul român, ziarul „Neamul românesc” editat de Nicolae Iorga arăta: „Românii nu pot nu protesteze împotriva Diktatului de la Viena, cînd 1 300 000 dintre ei urmează să treacă sub stăpînire străină. De aceea în fiecare oraş din Ardealul ce urmează să fie alipit la Ungaria cît şi în acelea care vor rămîne în graniţele ciopîrţite ale României se produc zilnic proteste în timpul cărora românii strigă împotriva noii nedreptăţi ce li s-a făcut tocmai, atunci cînd omenirea întreagă sîngerează pentru libertatea şi independenţa popoarelor. Din aceste proteste româneşti orice minte sănătoasă ar trebui să tragă singura concluzie ce se poate trage că judecata nedreaptă de la Viena a fost o imensă greşeală”.

Nici profunda nemulţumire şi indignare a întregii ţări împotriva odiosului Diktat de la Viena, nici solidaritatea internaţională, de care s-a bucurat în acele momente grele poporul român, nu au putut schimba verdictul Germaniei şi Italiei. Nord-vestul României a fost cedat temporar Ungariei hortiste durînd numai 4 ani, dar a fost suficient pentru a provoca grave suferinţe poporului român.

Prof. N. GORAN

Actualitate

Colmatizarea lacunelor: armata SUA se indreaptă spre drone comerciale după retragerea RQ-7B Shadow

Publicat

pe

De

Decizia Armatei Statelor Unite de a suspenda întreaga sa flotă de drone RQ-7B Shadow a dus la o lacună de capacitate pentru soldații care se bazau anterior pe aceste drone pentru operațiuni de recunoaștere și supraveghere. Deși armata analizează un nou sistem de platformă care să fie disponibil soldaților începând cu sfârșitul anului 2027, acest interval de așteptare este considerat prea lung. Astfel, potrivit colonelului Nick Ryan, directorul Managerului de Capacitate al Armatei pentru Sisteme Aeriene Nemancate, armata se îndreaptă către opțiuni disponibile comercial.

„Există o lacună în care unitățile noastre nu au active și nu au capacitate de antrenament în acest moment, pentru a învăța și a dezvolta TTP-uri [tactici, tehnici și proceduri],” a declarat Ryan pentru Breaking Defense înainte de conferința anuală a Asociației Armatei SUA. „Am început să gândim în afara cutiei pentru a ajuta cu această problemă.”

Liderii armatei au anunțat planul de retragere a dronelor Shadow la începutul lunii februarie, ca parte a unei reconfigurări mai ample a aviației. Până la sfârșitul lunii septembrie, toate aceste drone fuseseră retrase din unități, conform lui Ryan. Planul pe termen lung este de a desfășura un nou Sistem Aerian Nemandat Tactical Future (FTUAS) la nivelul brigăzii, iar două companii — Griffon Aerospace și Textron Systems — sunt în prezent în competiție pentru acest contract râvnit. Dacă această competiție rămâne pe calea cea bună, armata se așteaptă să desemneze un câștigător în cursul acestui exercițiu fiscal și să înceapă primirea noilor drone spre sfârșitul exercițiului fiscal 2027.

Potrivit lui Ryan, acest plan prezintă probleme pentru soldații care au nevoie de o capacitate interimară acum, iar declarații de nevoi operaționale emergente au sosit din diverse unități, inclusiv Grupurile de Luptă Multi-Domeniu din Indo-Pacific și Europa.

O parte din planul de viitor include, în parte, utilizarea listei Blue UAS a Unității de Inovație în Apărare (DIU) — o inițiativă menită să ajute armata să selecteze mai repede sisteme comerciale complet lipsite de piese chinezești. Teoretic, dacă o dronă se află pe lista aprobată, o unitate poate să o achiziționeze.

Cu toate acestea, atunci când armata a apelat la această listă la începutul anului, niciuna dintre dronele listate nu ar fi putut umple lacuna creată de retragerea Shadow, astfel că Ryan și ceilalți au colaborat cu DIU pentru refresh-ul listei Blue UAS.

„Probabil că nu putem include ceva atât de mare precum Shadow pe lista DIU Blue, cum ar fi un Grup 3 care cântărește câteva mii de kilograme, deoarece acest lucru ar depăși probabil … 350,000 de dolari,” a spus Ryan. În schimb, opțiunile potențiale ar putea fi în intervalul Grup 2, cântărind mai puțin de 55 de kilograme, având capacitatea de a zbura mai mult de patru ore pe distanțe mai mari de șase mile, observând atât ziua, cât și noaptea, și posibil având capacitatea de a desemna cu laser.

„Aceasta este suficient pentru a umple lacuna pentru moment, pentru a permite unităților să aibă măcar ceva cu care să se antreneze, ceea ce este mai bine decât nimic în acest moment,” a explicat Ryan.

Serviciul este, de asemenea, interesat de adăugarea dronelor cu vizionare la prima persoană pentru nivelurile de echipă și pluton, a adăugat el.

După ce DIU a lansat apelul pentru refresh-ul listei Blue mai devreme în acest an, au venit 360 de propuneri din partea a 220 de companii pentru opțiuni atât de platformă, cât și de tehnologie de suport. Această listă a fost acum restrânsă la 36 de platforme zburătoare de la aproximativ 15 furnizori, iar aceste capabilități sunt programate pentru teste la începutul lunii noiembrie la 29 Palms al Corpului Marin din California de Sud. După ce dronele vor fi testate, vor fi demontate pentru a inspecta toate componentele, după cum a explicat Emeneker. Dacă părțile trebuie înlocuite, companiile vor avea opțiunea de a face aceasta.

Până la începutul lunii decembrie, Emeneker preconizează că dronele care vor trece de testare vor începe să apară pe lista Blue și vor fi continuu adăugate pe o bază rolling. Până la sfârșitul lunii februarie, a adăugat el, dronele care nu vor fi selectate de către servicii vor fi eliminate din listă.

„Vom lista produsele cât mai repede posibil, nu vrem ca utilizatorii finali să aștepte și nici să facem companiile să aștepte,” a spus Emeneker.

Între timp, oficialii din Comandamentul Aviației și Rachetelor ale Armatei și din Comandamentul de Dezvoltare a Capacităților de Luptă ale Armatei vor lucra la obținerea autorizațiilor de aeronavigabilitate, astfel încât, de îndată ce dronele potrivite sunt oficial adăugate pe listă, fie ca substitut pentru misiunea Shadow sau drone cu vizionare la prima persoană, serviciul poate face recomandări unităților.

„Dacă putem obține mai multe sisteme disponibile care sunt conforme cu NDAA [Legea de Apărare Națională], de care armata este cu adevărat interesată să achiziționeze … și Congresul alocă fonduri pentru unități, atunci unitățile vor merge absolut acolo și vor începe să achiziționeze aceste lucruri,” a declarat Ryan.

Citeste in continuare

Actualitate

Adaptarea rapidă și colaborarea în industria apărării: Răspunsul la provocările viitoare

Publicat

pe

De

Amenințările cu care se confruntă Statele Unite și aliații săi continuă să prolifereze. Cu adversari de nivel apropiat sau egal care desfășoară sisteme de armament din ce în ce mai avansate în toate domeniile, diversitatea, sofisticarea și cantitatea provocărilor cresc continuu. Chiar și cei cu capacitate industrială și tehnologică limitată au acces la armament modern, relativ ieftin, capabil să cauzeze daune semnificative.

Pentru a rămâne cu un pas înainte în acest mediu complex și dinamic de amenințări, armata americană are nevoie de o bază industrială robustă și agilă, capabilă de prototipare rapidă și dezvoltare, de producție de înalt volum și de capacitatea de a crește sau redirecționa producția în funcție de cerințe în schimbare.

Aceasta a fost una dintre numeroasele teme importante discutate la conferința Asociației Forțelor Aeriene și Spațiale, desfășurată recent în capitala națională. Într-un mediu geopolitic tot mai complex, cum arată viitorul dezvoltării armamentului? Și cum pot industria și guvernul să colaboreze cel mai bine pentru a aduce aceste sisteme critice în mâinile militarilor noștri mai repede? Iată patru piloni cheie ce pot oferi Statelor Unite acest avantaj decisiv într-o eră de amenințări în creștere.

Colaborarea în centru

Pentru a atinge obiectivul comun de a permite luptătorilor noștri să rămână cu un pas înainte în fața amenințărilor în evoluție rapidă, clienții noștri guvernamentali adoptă cu înțelepciune noi filozofii de achiziție care încurajează colaborarea între industrie.

Inițiativele precum Weapon Open System Architecture (WOSA), utilizată de Forțele Aeriene ale Statelor Unite și acum de Marine, încurajează modularitatea și interoperabilitatea între furnizorii de componente. De exemplu, includerea acestor standarde WOSA în Arhitectura de Referință a Armamentului de la Baza Aeriană Eglin va sprijini producția de înalt volum și iterația rapidă a tehnologiilor pe măsură ce amenințările viitoare evoluează.

Guvernul poate lua măsuri suplimentare pentru a încuraja standardele deschise și modularitatea plug-and-play, în special la nivelul subcomponentelor. De exemplu, ar putea considera furnizarea de informații despre solicitări direct către furnizorii majori de subsisteme prin intermediul vehiculelor de contractare, cum ar fi Contractul de Achiziție Agile Larg de la Eglin. Aceasta ar asigura că principalii contribuitori din ecosistemul de armament au aceeași informație, indiferent de relația primar-subcontractant. De asemenea, deschide ușa guvernului pentru a avea relații directe cu furnizorii majori de subsisteme.

Indiferent de mecanisme, dialogul robust între guvern și industrie este esențial. Acest dialog ajută la alinierea așteptărilor cu capacitățile industriei, în timp ce menține industria receptivă la obiectivele guvernului. Comunicarea cerințelor devreme și frecvent cu privire la programele de achiziție va duce la rezultate mai bune pentru toți.

La L3Harris, ne concentrăm, de asemenea, pe căutarea oportunităților de colaborare nu doar cu guvernul, ci și cu colegii din industrie și noi intrări emergente. De la integrarea de noi tehnologii în procesele noastre de fabricație până la parteneriate cu instituții academice și start-up-uri strategic aliniate, colaborăm cu alți inovatori disrupte pentru a cultiva oportunități de echipă care aduc capacități robuste și discriminate în luptă – și în cele din urmă continuă să ofere Statelor Unite un avantaj considerabil în fața celor care ar dori să ne facă rău.

Investiția în furnizorii de nivel inferior

Războiul Rusiei în Ucraina și problemele globale emergente au evidențiat clar că Statele Unite trebuie să revitalizeze lanțurile de producție în apărare care au stagnat sau au încetinit în ultimele decenii. Motoarele cu combustibil solid (SRM), în special, reprezintă majoritatea sistemelor de armament ale SUA și sunt, pe bună dreptate, un focus esențial în întărirea bazei industriale de aprovizionare.

O acțiune simplă pe care o putem lua pentru a întări rapid lanțul de aprovizionare industrial, în ceea ce privește componentele SRM, este investiția directă în furnizorii de carcase, aprinzătoare și duze. În unele cazuri, am ajuns la un singur furnizor pentru aceste subcomponente critice SRM, ceea ce face ca scalabilitatea producției să fie o provocare – mai ales atunci când mai mulți contractori principali concurează pentru același resursă. La urma urmei, indiferent de câți furnizori SRM intră pe piață, toți ne vom baza în continuare pe aceiași furnizori de nivel inferior.

La L3Harris, am luat această acțiune în serios, investind direct capitalul nostru în furnizorii critici de componente SRM. În ultimele 18 luni, am oferit peste 25 de milioane de dolari acestor furnizori de nivel inferior SRM pentru a-și extinde capacitatea și a-și moderniza procesele de fabricație. Este necesară mai multă investiție în acești furnizori critici, atât din partea guvernului, cât și a industriei.

Contracte directe și pe mai mulți ani

Când știm ce urmează, putem fi pregătiți. Contractele pe mai mulți ani încurajează investițiile din sectorul privat la nivelul subcontractorilor, creșterea stabilității și capacității bazei industriale, în timp ce promovează inovația și reduc costurile. Semnalele de cerere precise și constante sprijină investițiile în infrastructura și facilitățile necesare pentru a oferi capacitate și a impulsiona rentabilitatea.

De fapt, acolo unde are sens, contractele directe cu furnizorii de către guvern pot fi, de asemenea, un instrument eficient pentru a crește rentabilitatea și a aduce aceste sisteme mai rapid în mâinile clienților noștri din guvern.

Valorificarea fabricației aditive pentru prototipare rapidă

Deși nu este întotdeauna soluția, fabricația aditivă (AM), împreună cu modelarea 3D și ingineria digitală, este bine adaptată pentru prototiparea rapidă a componentelor critice – în special pentru hardware complex, cum ar fi sistemele de propulsie hipersonice. De exemplu, în cazul motoarelor cu scramjet de la L3Harris, AM a condus la o reducere de peste 75% a timpului și costurilor de fabricație și o reducere de 95% a numărului de piese. Aplicarea țintită a AM este doar un termen de exemplu despre cum industria poate colabora rapid cu partenerii guvernamentali pentru a proiecta, modela, prototipa și testa la viteza relevanței.

America și aliații săi se confruntă cu o lume în care adversarii devin din ce în ce mai capabili să caute slăbiciuni în multiple domenii. Guvernul și industria trebuie să continue să colaboreze pentru a lua decizii de achiziție informate și oportun folosite pentru a aduce sisteme critice de armament în mâinile luptătorilor noștri.

Prin adoptarea inițiativelor de modularitate și interoperabilitate, precum WOSA, și printr-un dialog robust în care cerințele guvernului sunt comunicate clar, devreme și frecvent, industria poate să facă față provocărilor impuse de amenințările în evoluție rapidă. Capacitatea noastră de a desfășura arme în număr mare rapid și eficient, precum și de a inova rapid în fața amenințărilor în schimbare, va menține adversarii în incertitudine și, în cele din urmă, va crea o lume mai sigură.

Citeste in continuare

Actualitate

Cum sa alegi o optiune practica de inchirieri masini

Publicat

pe

De

Inchirierea unei masini in Bucuresti a devenit un serviciu din ce in ce mai cautat atat de catre turisti, cat si de catre cei care viziteaza orasul in scop de afaceri. Alegerea corecta a unei companii de inchirieri auto este esentiala pentru a avea parte de o experienta placuta si lipsita de surprize neplacute. Expertii in domeniu recomanda sa te ghidezi dupa cateva criterii esentiale, printre care reputatia companiei, transparenta costurilor, politica de kilometraj si optiunile flexibile de livrare si rezervare a masinii.

Reputatia companiei: un indiciu al calitatii serviciilor

Primul pas in alegerea unei companii de inchirieri auto este sa analizezi reputatia acesteia. O companie bine cotata in randul clientilor este, in general, un semn ca ofera servicii de calitate. Recenziile online reprezinta o sursa utila pentru a te informa despre experientele anterioare ale altor clienti.

Este important sa cauti opinii pe platforme independente, nu doar pe site-ul companiei. Astfel, vei putea obtine o imagine obiectiva asupra modului in care aceasta interactioneaza cu clientii si isi gestioneaza flota de masini. Un alt mod de a evalua o companie este sa ceri recomandari de la persoane de incredere care au folosit servicii similare. Experientele lor directe iti pot oferi o imagine clara asupra calitatii serviciilor, a starii masinilor si a transparentei tarifelor.

Costuri: fii atent la toate detaliile

Un alt aspect important pe care trebuie sa il iei in considerare pentru serviciul de inchirieri auto din Bucuresti este costul total al serviciului. Pretul afisat initial poate parea atractiv, dar este esential sa te asiguri ca nu exista taxe ascunse care sa ridice semnificativ costul final. Asigura-te ca intelegi exact ce include tariful de inchiriere – de la taxe obligatorii, asigurari, pana la eventuale comisioane de livrare sau returnare a masinii.

Verifica daca exista vreo taxa suplimentara in cazul returnarii intarziate sau daca esti obligat sa achizitionezi asigurari suplimentare. Unele companii percep si un depozit de garantie, care poate varia in functie de masina inchiriata si perioada de inchiriere. Aceasta suma va fi blocata pe cardul tau de credit pana la finalul contractului, asa ca este important sa ai suficiente fonduri disponibile.

Compararea ofertelor mai multor companii te poate ajuta sa gasesti cea mai buna optiune pentru nevoile tale. Un pret mai mic nu este intotdeauna cel mai bun, mai ales daca include limitari semnificative sau taxe suplimentare.

Politica privind kilometrajul: limitari sau libertate

Un alt element de luat in calcul este politica privind kilometrajul. Unele companii de rent a car otopeni ofera masini cu kilometri nelimitati, ceea ce este ideal daca intentionezi sa calatoresti pe distante lungi sau sa vizitezi mai multe locuri in afara Bucurestiului. Insa, alte companii impun o limita de kilometri zilnica sau pentru intreaga perioada de inchiriere, iar depasirea acesteia atrage costuri suplimentare per kilometru.

Daca planifici sa faci multe drumuri in afara orasului sau sa petreci mult timp la volan, opteaza pentru o companie care nu impune o limita de kilometri sau care are o limita suficient de generoasa. Astfel, vei putea calatori fara stresul unor costuri neprevazute.

Rezervare online: rapiditate si eficienta

Un avantaj major pe care multe companii de inchirieri auto il ofera este posibilitatea de a face rezervari online. Acest sistem nu doar ca iti economiseste timp, dar iti permite si sa compari diferite optiuni de masini si tarife fara sa parasesti confortul casei. Platformele online ale companiilor permit adesea vizualizarea in timp real a disponibilitatii masinilor, iar procesul de rezervare este simplu si rapid.

Rezervarea online poate aduce si beneficii suplimentare, precum reduceri pentru early booking sau accesul la oferte speciale. In plus, poti alege si servicii suplimentare, cum ar fi asigurari extinse, GPS, scaune pentru copii sau optiuni de livrare la adresa. Aceasta flexibilitate iti permite sa iti personalizezi experienta in functie de nevoile tale, evitand astfel neplacerile la fata locului.

Inchirieri auto de la Aeroportul Otopeni: o solutie rapida si practica

Pentru cei care ajung in Bucuresti pe calea aerului, inchirierea unei masini direct de la Aeroportul Otopeni poate fi cea mai convenabila solutie. Majoritatea companiilor de inchirieri auto care opereaza in Bucuresti au birouri la aeroport si ofera optiunea de a prelua masina direct din parcarea de la sosiri. Acest serviciu este extrem de util, mai ales daca ai un program incarcat si doresti sa te deplasezi rapid fara a depinde de transportul in comun sau taxiuri.

Este indicat sa rezervi masina in avans pentru a te asigura ca este disponibila la momentul sosirii si pentru a evita posibilele aglomeratii sau intarzieri la biroul de inchirieri auto otopeni. Inainte de a opta pentru acest serviciu, verifica daca exista costuri suplimentare pentru preluarea de la aeroport si citeste recenziile altor clienti pentru a te asigura ca firma ofera un serviciu rapid si eficient.

Inchirierea unei masini in oras: livrare la adresa ta

Daca te afli deja in Bucuresti si ai nevoie de o masina, multe companii ofera livrarea direct la adresa specificata de tine. Fie ca esti la birou, acasa sau intr-un hotel, masina poate fi livrata rapid si fara batai de cap. Acest serviciu este foarte util pentru cei care nu au timp sa se deplaseze la sediul companiei pentru a ridica masina.

Cand alegi o astfel de optiune, este important sa verifici daca exista taxe suplimentare pentru livrare, dar si sa te asiguri ca masina va fi livrata la timp. Este recomandat sa stabilesti toate detaliile cu compania in avans, pentru a evita eventualele neplaceri sau intarzieri.

Asigurare: protectie suplimentara pentru linistea ta

O alta componenta esentiala a inchirierii unei masini este asigurarea. Majoritatea companiilor ofera o forma de asigurare de baza inclusa in pret, dar aceasta poate acoperi doar daunele minore sau accidentele usoare. Daca vrei o protectie mai mare, poti opta pentru o asigurare suplimentara, care sa acopere si daune mai mari, furtul sau eventualele costuri legate de defectiuni tehnice.

Este important sa citesti cu atentie termenii si conditiile politelor de asigurare oferite de companie, pentru a te asigura ca ai acoperirea necesara. O asigurare suplimentara poate fi utila, in special daca intentionezi sa conduci mult sau in zone aglomerate, unde riscul de accidente minore poate fi mai ridicat.

Verifica masina inainte de a o prelua

Inainte de a pleca cu masina inchiriata, este recomandat sa o inspectezi cu atentie impreuna cu un reprezentant al companiei. Asigura-te ca orice zgarietura sau dauna existenta este notata in contract, pentru a evita eventualele neplaceri la returnarea vehiculului.

De asemenea, verifica starea tehnica a masinii: farurile, franele, nivelul uleiului si alte componente esentiale. Daca observi vreo problema, raporteaz-o imediat. Astfel, vei preveni eventuale probleme pe durata inchirierii si vei evita conflictele la returnarea masinii.

Concluzie

Rent a car Bucuresti poate fi o experienta usoara si placuta daca faci alegerile corecte. Specialistii recomanda sa acorzi atentie reputatiei companiei, sa fii atent la transparenta costurilor si sa te asiguri ca politica de kilometraj este potrivita pentru planurile tale de calatorie. De asemenea, rezerva online pentru a beneficia de cele mai bune oferte si optiuni, iar daca ajungi pe Aeroportul Otopeni, alege o companie care poate livra masina rapid si eficient. Cu o planificare atenta, vei putea explora Bucurestiul si imprejurimile fara griji.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv5 ore ago

Emil Pascut: Majorarea pensiei la Metrou ridică intrebări despre principiul contributivității în sistemul pensionării

Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Polițiștilor „Diamantul”, a dezvăluit că pensia unui muncitor necalificat de la metrou a fost recalculată...

Exclusivo zi ago

Emil Pascut despre impactul prostiei în funcții decizionale și controversele OUG 59/2017

Emil Pascut, de la Sindicatul Diamantul, analizează diferența dintre prost și inteligent, subliniind că un „prost” care își cunoaște limitele...

Exclusiv2 zile ago

Stațiunea Căciulata – Locul ideal pentru tratament și recuperare

Căciulata, parte a binecunoscutei stațiuni Călimănești-Căciulata, este una dintre cele mai apreciate destinații balneare din România, cunoscută pentru apele sale...

Exclusiv2 zile ago

Ipocrizia lui Ciolacu: oferte controversate pentru marea industrie

Introducere Iata ca avem noi informatii cu privire la o posibila aplicare a viitoarei scheme de ajutor de stat de...

Exclusiv2 zile ago

Primarul care a părăsit Cătina cu ghivecele și pietrele în brațe: o poveste de alegeri și controverse

Pierderea mandatului și ultimele acțiuni Primarul Cătinei, Alexandru Fulgeanu, a încheiat mandatul său într-un mod surprinzător, fiind implicat într-o serie...

Exclusiv2 zile ago

Fraude imobiliare în România: Scandalurile Nordis și White Tower dezvăluie un sistem corupt

Scandalurile imobiliare din România: incercări de fraudă și complicități în cazul White Tower și Nordis Recorder.ro a publicat o investigație...

Exclusiv2 zile ago

Abuzuri și interpretări eronate în Poliția de Frontieră

În urma unui răspuns emis de ITPF Sighișoara, Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul a evidențiat importanța analizării acestuia în...

Exclusiv3 zile ago

Familia Albu: o călătorie controversată de la scrutinul public la beneficii mănoase în Ploiești

Familia Albu: ascensiune rapidă și beneficii controversate în Ploiești Nașii primarului și salariile lor exorbitante Simona și Cătălin Albu, nașii...

Exclusiv3 zile ago

Controversa imobiliară privind Familiile Nichita și Lupu: De la un accident tragic la tranzacții frauduloase/Cazul White Tower

Curg tone de cerneală dezvăluind mizeriile ascunse într-o afacere care dacă s-ar fi întâmplat într-un stat civilizat am fi avut...

Exclusiv3 zile ago

Colaborarea între victime și abuzatori – O problemă persistenta în rândul polițiștilor din MAI

Scandalul legat de permanența forțată la domiciliu rămâne o rană deschisă, nerezolvată pentru polițiștii din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), dezvăluie...

Exclusiv4 zile ago

Indiferența autorităților: impactul distructiv al Rafinăriei Astra asupra comunității din Mimiu

Garda de Mediu Prahova, Instituția Prefectului Prahova și IPJ Prahova mai reprezintă cu adevărat instituții de protecție a mediului și...

Exclusiv4 zile ago

Bătăia de joc a PSD: Pensionarii militari cer urgent reparații pentru drepturile lor

Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, semnalează temerile profunde ale pensionarilor militari, care se văd confruntați cu o situație complicată...

Exclusiv5 zile ago

Corupție instituționalizată la IJP Prahova: Mirițescu și rețeaua de influență

Confirmarea corupției la vârful Poliției Confirmarea corupției instituționalizate în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova și al Serviciului Județean Anticorupție...

Exclusiv5 zile ago

Corupția în IPJ Prahova: O rețea de ilegalități afectează afacerile locale (V)

Recent, o companie care a beneficiat de fonduri europene a fost victima unei rețele complexe de ilegalități orchestrate de foști...

Exclusiv5 zile ago

Nepăsare, neputință sau lipsă de curaj în fața crizei de la Judecătoria Vălenii de Munte?

Nepăsare vs. implicare Abuzuri la Judecătoria Vălenii de Munte: Întrebări Nerezolvate și Tensiuni Interne (VII) – (aici) Tindem să credem...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv